De post van @stimmits is zeer ver van correct, maar helaas is jouw opmerking ook niet geheel de waarheid.
Het probleem zit hem niet perse in het 'sample en hold' zoals jij het beschrijft (ofwel dat op moment T0 het beeld op positie X staat en op T1 het beeld eigenlijk op X+1 staat maar je het nog op schermpositie X ziet) wat feitelijk 'judder' is en wat je met films ook ziet wegens het 24fps probleem. Maar dat het beeld
ten opzichte van de positie van je oog niet overeenkomstig met de werkelijkheid is.
Het probleem is er een die bij Head Mounted Display's (HMD's) specifiek optreed (of om precies te zijn; bij displays waarbij het weergave apparaat ook beweegt) en niet bij stationaire displays (monitoren, projectieschermen).
Er zijn een paar heel erg in-depth artikelen over (zie onderaan deze post) en ik zal trachten simplistisch uit te leggen wat het probleem is.
Een beeld geprojecteerd op je retina heeft een uitdooftijd. Ofwel een kort brandende pixel van 1ms die op T0 wordt weergegeven zal op T4 nog steeds zichtbaar zijn voor onze hersenen. Deze persistence is belangrijk om in het achterhoofd te houden.
De mens kan zijn hoofd onafhankelijk van zijn ogen bewegen. Kijk bijvoorbeeld naar je monitor, en beweeg vervolgens je hoofd naar rechts zonder je focus te veranderen. Je zult bemerken dat je dit kunt doen tot hoge snelheden zonder de focus van je scherm te verliezen.
Stel je nu voor dat je een HMD op hebt waarin je ook (virtueel) jouw monitor ziet op 30cm afstand. Beweeg je nu je hoofd net zo snel naar rechts, maar kijk je nog steeds naar waar jouw (virtuele) monitor staat, dan beweegt het scherm dus langs jouw oog
zonder dat de virtuele monitor beweegt en zonder dat jij de focus verliest.
Bedenk je nu dat vanuit het de HMD dat betekent dat op dat display die virtuele monitor niet meer in het midden van het schermpje staat (indien je recht vooruit kijkt) maar geheel links in het scherm moet staan (indien je je hoofd naar rechts hebt bewogen).
De snelheid van het bewegen van jouw hoofd (en het tegengesteld bewegen van je ogen) is echter dermate snel dat de tijd dat een het beeld weergegeven wordt; 'aan' staat (ofwel "persistent" is) op het display parten gaat spelen. Ofwel; op het moment dat jij met die snelheid beweegt (en het virtuele object perfect in focus en gecentreerd houdt) zal het scherm gedurende die paar miliseconden van de 'persitancy' het virtuele object (de monitor) verkeerd weergeven.
In een tijdlijn uitgaande van een persitance van 10ms (ofwel een refreshrate van 100Hz):
op T0ms staat het virtuele object goed en is het HMD 10ms 'persitant' aan het weergeven
op T1ms gaat je hoofd bewegen
op T5ms is je hoofd al een zeg 10 pixels verplaatst maar het object staat nog op de plek van T0
op T10 wordt er een nieuw plaatje getoond, gecorrigeerd naar de huidige waarheid (dus het object staat weergoed)
op T15 is je hoofd klaar met bewegen maar wordt het object nog op de plek van T10 weergegeven
op T20 is er weer een update en is alles weer goed.
In bovenstaande situatie wordt op de momenten T1 t/m9 en op T11 t/m19 een verkeerd beeld weergegeven en 'lagged' het achter de waarheid aan. Het resultaat is dat op moment T5 het beeld van T0 die normaal op positie X moet komen te staan nu nogsteeds wordt weergegeven op de originele positie op het scherm, wat voor je ogen op dat moment X-10 is geworden (omdat je hoofd is bewogen).
Dat is het probleem wat er optreed en is dus een situatie die niet optreed met stationaire displays en is wezenlijk anders aan de door @paazei beschreven situatie.
Bij Oculus hebben ze dit op gelost door de intensiteit van het OLED te verhogen en het beeld alleen gedurende T0+T1 weer te geven. Door de 'uitdooftijd' (beeldretentie) van de menselijke retina blijft dit beeld op de juiste plaats staan tot de nieuwe OLED update (t10) waarna er weer een kortstondig (t10+t11) beeld wordt weergegeven.
bovenstaande is een dumbed-down/versimpelde toelichting. zie onderstaande links voor uitgebreide uitleg
Voor de details, de oorzaken en het menselijke gedrag raad ik de volgende 3 artikelen aan (in die volgorde):
1.
http://blogs.valvesoftwar...-isnt-real-to-your-brain/
2.
http://blogs.valvesoftwar...eal-to-your-brain-judder/
3.
http://blogs.valvesoftwar...abbit-hole-fixing-judder/
[Reactie gewijzigd door MaxxMark op 8 januari 2014 20:21]