Oculus komt met kleine versie van vr-bril voor Android - update

Oculus gaat een kleine versie van zijn virtual reality-bril maken die compatibel is met Android-apparaten. De bril gaat de processor van de smartphone of tablet gebruiken om de beelden te renderen. De mobiele versie komt zo snel mogelijk na de pc-versie.

De mobiele versie van de Oculus Rift verschijnt alleen voor Android; er zijn geen plannen om andere besturingssystemen, zoals iOS, te ondersteunen, zegt het bedrijf volgens Venturebeat. Een versie voor iOS zou 'problematisch' zijn. De mobiele versie van de bril met virtual reality moet gelijktijdig met of zo snel mogelijk na de pc-versie verschijnen.

Technische details van de mobiele Oculus Rift zijn er nog niet, maar Oculus maakte wel bekend dat hij aangestuurd zal worden door de processor van het mobiele apparaat. Hoe hoog de resolutie van de beelden is en op welke manier de vr-bril verbonden wordt met een Android-apparaat, is nog onduidelijk. De twee consumentenversies van de Oculus Rift-brillen moeten in 2014 op de markt komen.

Update 11:47: De oprichter van Oculus zegt op Reddit dat er geen twee brillen komen, maar dat de bril die voor pc werkt ook met Android-apparaten zal werken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-10-2013 • 09:55

58 Linkedin

Reacties (58)

58
55
32
6
1
18
Wijzig sortering
Het artikel op venturebeat is onjuist, er komt geen aparte headset aldus palmer luckey:
It would be WAY better to have one headset that can work from the PC and from the android device.

That is the plan. This article is wrong.
http://www.reddit.com/r/o...headset_coming_to/cd2s5es

[Reactie gewijzigd door Icingdeath op 30 oktober 2013 10:57]

Had niet verwacht dat de bril in 2014 zou uitkomen.
Hier een linkje van iemand die 5 uur aan een stuk gespeeld heeft.
http://kotaku.com/i-playe...-hours-straight-987568701
Zoiets staat ook op Kickstarter alleen dan heb je alleen een redelijk groot scherm nodig voor je telefoon. Je moet dan de telefoon in een soort case schuiven met een app draaiend zodat je 3d krijgt voor een VR bril. Zie het filmpje op de Kickstarter page.
Ik vraag me af wat er zo "problematisch" zou zijn aan iOS ondersteuning. Als je via bluetooth een set functies beschikbaar maakt waarmee je dat kan lezen en een video stream kan sturen, en daar een library voor maakt, is het toch niet zo moeilijk? Zeker als je kijkt wat het markt aandeel van iOS is.

(Verder kan ik niet wachten tot ik zo'n ding kan bemachtigen, wacht alleen nog wel even op een hogere resolutie versie)

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 30 oktober 2013 10:00]

Ik weet toevallig dat in de standaard IOS (niet gejailbreaked) er nogal wat problemen zijn met ondersteuning van Bluetooth apparaten. zo zijn er slechts een paar hartslagmeters die je met IOS kunt koppelen. wellicht is het lastig/prijzig om bij Apple toegang te krijgen tot de benodigde connecties.
De bril gaat de processor van de smartphone of tablet gebruiken om de beelden te renderen
Wellicht is dit het 'problematische' deel? of wellicht de restricties, technisch danwel anderszins, die Apple iOS developers oplegt?
Ik ben verder niet bekend met development voor iOS apparaten, maar ik me niet voorstellen dat ze een deel van de markt links laten liggen vanwege triviale redenen. Er zal dus wel degelijk iets aan de hand zijn waardoor ze aangeven iOS niet te ondersteunen.
Voor het tekenen, en renderen, van beelden heb je volledige toegang tot de hardware van een iOS device, door OpenGL en andere frameworks. Ik denk niet dat dat het probleem was. Ik denk dat het te maken heeft met het lag-loos sturen van beeld en lezen van sensoren.
Wellicht heeft het te maken met het outputten van de beelden? Kan niet draadloos, dus moet het via een kabeltje. Dat is bij Android geen nkel probleem ... bij iOS kan dat niet.
Kan bij iOS ook.....
Ja ... soort van, maar je moet heel veel moeite doen en lid worden van MFI etc etc etc. Bij android is het gewoon deel van de sdk, klaar.
Klopt inderdaad, maar zo'n groot platform laten liggen voor zo'n relatief klein probleem? Samen met de komst van controller ondersteuning in iOS 7 zou dit echt een ideale portable semi-pro gaming oplossing zijn. (Niet dat ik mijzelf in de trein met zo'n ding op zie zitten, maarja)
Klopt inderdaad, maar zo'n groot platform laten liggen voor zo'n relatief klein probleem?
Jij maakt er van dat dat het (enige) probleem is, wil niet zeggen dat dat in hun ogen het probleem ook is :P

Mij lijkt het probleem eerder met het weergeven van de 2 beelden, is daar uberhaubt een API of native mogelijkheid voor? Bij Android wel...

Misschien zijn er wel 10 van die probleempjes, en dus wel veel meer werk dan we nu denken...

edit: waarom wordt het modsysteem toch elke keer misbruikt?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 oktober 2013 10:44]

Que?

Kijk voor de grap eens op de volgende pagina en zeg dan nog eens dat iOS problematisch is...

http://www.digifit.com/shop/fitness-sensors.asp

Er zijn er maar 2 die alleen op android werken maar er zijn er een veelvoud die alleen op iOS werken een een deel is iOS en Android.

En het is ook niet lastig want Apple heeft een compleet programma hiervoor opgezet waarbij je de tooling, SDK en informatie kan krijgen:

https://developer.apple.com/programs/mfi/
Totaal niet relevant.
Zowat iedere recente android smartphone ondersteunt de MHL hdmi standaard, ideaal om beeld door te sturen naar zo'n bril.
Je mag eens raden wat de iphone NIET ondersteunt?

[Reactie gewijzigd door boe2 op 30 oktober 2013 11:11]

Ik reageer op het volgende bericht:
Ik weet toevallig dat in de standaard IOS (niet gejailbreaked) er nogal wat problemen zijn met ondersteuning van Bluetooth apparaten. zo zijn er slechts een paar hartslagmeters die je met IOS kunt koppelen.
Hoezo totaal niet relevant? Mijn bericht is juist relevant als reactie op zijn bericht. Daarintegen is jouw reactie totaal niet relevant op mijn bericht.

En ook eigenlijk niet op dit nieuws bericht want de Oculus ondersteund de MHL standaard niet (heb zitten zoeken op oculusvr.com maar kan het nergens terug vinden).

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 30 oktober 2013 12:08]

HDMI, neem aan dat je daar op doelt?

Ondersteunt de iPhone wel.

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 30 oktober 2013 12:01]

Waarom een kabel gebruiken als t draadloos kan naar je tv?
Anoniem: 254370
@Biebel30 oktober 2013 10:58
Dat heet Apple certified en heeft meer te maken met compatibiliteit met API's dan met technische beperkingen.
Wel degelijk technische beperkingen, MFI apparaten bevatten een authenticatiechip die je zonder MFI lidmaatschap niet kan krijgen. En dat lidmaatschap vereist bijv. minimale omzet/verkoopaantallen.

Enige uitzondering is Bluetooth 4.0, dat heeft geen authenticatie nodig.
Die authenticatie chip is er, zodat de koper er vanuit kan gaan dat alle functies compatibel zijn met de API's die Apple ondersteunt.
Of dat in jouw ogen voordelen heeft is natuurijk een tweede.
Denk dat iOS weinig dualscreen support heeft. De iPads e.d. hebben ook nooit een HDMI uitgang gehad. Je kunt beeld streamen naar een AppleTV, maar dat is denk ik niet geschikt voor gaming (te veel vertraging).

In Andoird heb je (sinds 4.2) fatsoenlijke DualHead support, wat de implementatie van zo'n "externe monitor" waarschijnlijk makkelijker maakt.
Sinds iOS 4.3 zit ondersteuning voor externe displays, dus het heeft prima dualscreen support.

En nee er heeft inderdaad nooit direct een HDMI uitgang op gezeten maar voor zowel de thunderbolt poort als de 30 pins poort is er gewoon een HDMI adapter te krijgen.

Dus hier zijn geen belemmeringen, waar het meer in zit is omdat er bij Android geen officieel programma is voor accessoires zijn er verder geen kosten aan verbonden. Alleen loop je eventueel tegen problemen aan op het gebied voor ondersteuning voor alle devices.

Bij Apple is er wel zo'n programma (MFI) maar daar zijn kosten aan verbonden, voordeel is wel dat je vanuit Apple als MFI ontwikkelaar ondersteuning krijgt, tooling, SDK, documentatie etc..

Daarnaast zullen ze je helpen met de Q&A omdat Apple ook een bepaalde garantie wilt geven over de accessoires.
Sinds iOS 4.3 zit ondersteuning voor externe displays, dus het heeft prima dualscreen support.
En kwa 3D redering? Zoals bijv bij de HTC Evo 3D?
Ik snap je vraag niet denk ik, wil je nu zeggen dat de Oculus alleen werkt als het toestel zelf 3D direct ondersteund in het scherm? want dan gaat het dus niet werken voor 90% van de Android toestellen.

Als je het over de software hebt, ja, iOS ondersteund prima 3D rendering (zie de vele games).

Wat je mischien vergeet is dat de Oculus nogsteeds geen echt 3D is maar 1 scherm die opgedeeld is in twee delen waarbij elk deel een 3D rendering is vanuit een ander gezichts punt. Als je de software daarvoor schrijft kan dat prima (moeten ze nu ook voor de PC versie van Oculus).

Dus ik denk dat je vraag niet echt ergens over gaat in deze situatie.
[...]
En kwa 3D redering? Zoals bijv bij de HTC Evo 3D?
ik speel skygamblers dual screen op m'n ipad en tv via de appletv.

dan heb je op de tablet een radar beeld, en op de tv je normale beeld. Als je alleen de ipad gebruikt is de radar een transparant overlay op je normale beeld.

dus geen enkel probleem, zal 't nog eens testen met asphalt.
Afhankelijk van de snelheid van je WiFi netwerk werkt dit inderdaad geweldig. Sky Gamblers is zo perfect te spelen.
Echter bij b.v. racegames en games waar timing essentieel is om te winnen/overleven merk je de vertraging wel. Echter is het ook een kwestie van tijd voordat we daar voorbij zijn.

Ik zit er eigenlijk meer op te wachten dat ik een game controller via bluetooth kan koppelen aan m'n iPad, om vervolgens de iPad via HDMI aan te sluiten op m'n HDTV. Dan heb je direct een opstelling die een geweldige game-ervaring oplevert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 31 oktober 2013 08:51]

Sterker nog, daarvoor waren er al API's om via de usb uitgang data te versturen.
Bij iOS is er veel dichtgetimmerd. Misschien dat Apple hier wat aan verandert als niet iedereen hun hielen likt en alles blind accepteert omdat ze zo goed in marketing zijn.
Bij iOS is het niet dichtgetimmert maar is het gecontrolleerd, daarvoor is het MFI programma waarbij Apple je ondersteuning geeft voor het ontwikkelen van dit soort dingen. En ze moedigen dat alleen maar aan door juist die ondersteuning te geven, zowel moet tooling, als software als documentatie.

En dit principe is helemaal niet raar want Intel doet dat ook met al hun programma's, AMD doet dat ook, Microsoft doet dat ook. Bij Android zie je dit niet want daar is geen gecontrolleerde omgeving voor, daar moet je het feitelijk zelf uitvogelen hoe het zit en zelf controlleren of het op alle soorten hardware werkt.

Dus dit hoeft niet te veranderen en het (zoals jij noemt) hielen likken mag nogsteeds en blind accepteren mag ook.
Wat ik alleen jammer vind is, dat je op zo'n tablet niet lekker kan spelen.
Vooral shooters gaan daar minder goed op.
Enige om dan zo'n externe joystick erop aan te pluggen zo'n beetje als de PS3 app+joystick?
Anders heb je er niet echt veel aan.
Windows RT tablets kunnen gewoon met xbox-controllers omgaan. Ideaal om te gamen!

Voor android kan ik deze gamecontrollers vinden (google is your friend);
http://www.gamestop.com/b.../accessories?nav=131b8-74 De controller kan verbonden worden via bluetooth.
Ik doelde niet specifiek op 1 type merk joystick, enige wat ik ermee bedoelde is.

Qua gaming dat een shooter als je hem zonder poespas speelt op zo'n tablet/smartphone het qua gameervaring niet te tippen is aan een echte controller bijvoorbeeld. Dan heb je liever de nvidiaSHIELD om al je droid games erop te spelen. Is het mogelijk om de nvidiaSHIELD + zo'n virtue-bril te combineren??? Want in princiepe speel je alle droid games af op de shield...
Ik doelde niet specifiek op 1 type merk joystick, enige wat ik ermee bedoelde is.

Qua gaming dat een shooter als je hem zonder poespas speelt op zo'n tablet/smartphone het qua gameervaring niet te tippen is aan een echte controller bijvoorbeeld. Dan heb je liever de nvidiaSHIELD om al je droid games erop te spelen. Is het mogelijk om de nvidiaSHIELD + zo'n virtue-bril te combineren??? Want in princiepe speel je alle droid games af op de shield...
Dat lijkt me nogal logisch, dat een virtuele controller op een touchscreen niet gaat werken als je een Oculus Rift op hebt. Dit geld evengoed voor het spelen van een game op een touchscreen als je dat beeld uitvoert naar een TV of monitor.
Je kunt de positie van een virtuele knop nou eenmaal niet voelen zoals je een echte knop wel kunt voelen.

Het voordeel van de nividia shield (voor android games) ten opzichte van een android telefoon/tablet + controller is dat het in 1 apparaat zit, als je de Oculus Rift gebruikt heb je niets meer aan en kun je net zo goed een xbox/ps controller aansluiten op je telefoon. De nvidia shield kan dan wel games via de pc streamen, maar dan kun je net zo goed de Oculus Rift op de pc aansluiten en een controller erbij aansluiten, ook op de PC. In beide gevallen is de nvidia shield alleen een heel dure controller...
Je kunt op een fatsoenlijke Android telefoon ook een PlayStation 3 controller koppelen. Dit werkt in ieder geval heel simpel onder zowel mijn Xperia S als Xperia Z1. Dit werkt ook met de tablet versies ervan, dus de Xperia Tablet S en Xperia Tablet Z. Weet dus alleen niet hoe andere merken het doen.

Na verder onderzoek zou dit moeten werken op alle PlayStation Certified telefoons. Voor je denk dat dit alleen voor Sony telefoons is, raad ik aan even hier te kijken. Er zijn meerdere telefoons die het kunnen zoals de HTC One en enkele oudere modellen. Samsung heeft geen telefoons die PlayStation Certified zijn.

Aan de andere kant werkt het inderdaad ook met een omweg voor veel andere telefoons. Een heel aantal handleidingen die te vinden zijn op internet hebben ook geen root nodig. Dus zoek op je specifiek model en kijken of daar een manier voor is. Echter kan ik ze niet testen voor jullie.

[Reactie gewijzigd door Sietse1990 op 30 oktober 2013 11:19]

ook op unrooted devices?
Lijkt mij dat dit een Sony exclusive is aangezien PlayStation ook van Sony af komt.
Maar de controller werkt ook gewoon op alles waar je Motion4Joy op weet te installeren.
Off topic, maar ik vond MotionInJoy een vervelend stuk adware. Voor iedereen die een fatsoenlijke Windows driver wil hebben voor zijn DS2 en DS3: http://forums.pcsx2.net/T...m-USB-Dual-DS2-Controller
Don't shoot the messenger! Ik weet enkel van MotionInJoy af omdat ik dat altijd nog gebruikt heb, werd door iemand geadviseerd en zo wist ik dus niet van alternatieven af. ;)
Is geen Sony exclusive, dit werkt op elk android toestel.
Anoniem: 384777
@Oz.30 oktober 2013 11:06
Nou niet elke maar veel toestellen wel.
Als ik mn ps3 controller met usb aansluit op m'n Asus Transformer en vervolgens loskoppel, dan blijft de controller via bluetooth verbonden met m'n tablet.
Het werkt dus nog beter dan met Windows, waar je allemaal gekke programma's moet gebruiken.
ps3 controllers werken op vrijwel elk merk via usb.

alleen is voor telefoons een moga pro handiger, je hebt dan een afgeslankte maar wel volwaardige xbox360-stijl controller, met laden via microUSB, goede spelondersteuning via pivot app en HID standen, geen root nodig voor draadloos, en een opvouwbaar telefoonhoudertje.
Volgens mij heeft Android vanaf 4.1 (volgens mij) standaard ondersteuning voor controllers
Dit dus :
http://developer.android....nnectivity/usb/index.html

Vanaf Android 3.1 en zelfs down-ported naar 2.3.4
Je gaat er dan vanuit dat je voor de games een 'controller' nodig hebt, ofwel een (virtual-onscreen) gamepad.

Volgens mij is het juist een ideale combinatie met die rift, de meeste 'droid apparaten hebben immers een G-sensor! je kunt dan door je pad te kantelen als een soort stuur/segway de bewegingen in game sturen, en met de occulus het viewpoint besturen... Dat ZOU heel erg gevoelsmatig makkelijk moeten werken.
Jammer dat het niet voor iOS uitkomt, zou wat betreft tablets een veel grotere markt voor zijn. wat betreft iphones en ipods denk ik ook. Meer serieuze games en sinds kort eindelijk de mogelijkheid om een fatsoenlijke controller op aan te sluiten met goede third party support.
De bril gaat de processor van de smartphone of tablet gebruiken om de beelden te renderen

Is de processor van een smartphone krachtig genoeg om dit goed te kunnen renderen?
De bril gaat de processor van de smartphone of tablet gebruiken om de beelden te renderen

Is de processor van een smartphone krachtig genoeg om dit goed te kunnen renderen?
Jawel hoor. Volgens mij zit in de volgende generatie iPad's dezelfde A7 SoC als in een iPhone 5S, die kan dus gewoon voldoende output leveren voor dergelijke dingen.

Als de A7 het kan (en de A6 ervoor kon het ook al), dan moet 't met een beetje high-end AMR SoC op Android volgens mij ook geen enkel probleem zijn.
Ik ben vooral benieuwd naar de prijs. Vuzix heeft ook prachtige VR-brillen, maar ook toch nog wel tamelijk prijzig. Geen idee overigens of Vuzix compatible is met Android. Vergelijking gaat me dan ook meer om de prijs.

EDIT: defkit kost $ 300,-

[Reactie gewijzigd door SniperEye op 30 oktober 2013 11:24]

Dat is niet hetzelfde. Oculus Rift biedt een VR bril in tegenstelling tot alle bestaande oplossingen zoals HMZ-T1/2 en Vuzix. Dat werd zelfs duidelijk gemaakt in de Oculus Rift Kickstarter video (vanaf 2:40)
ah handig, leuk voor onderweg of op de fiets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee