Mozilla lanceerde vijf jaar geleden Firefox 1.0, waarbij het doel was om een slanke maar uitbreidbare browser te bouwen. Inmiddels is het opensource-programma op Internet Explorer na de meest gebruikte browser ter wereld.
Firefox is deels gebaseerd op code van browserpionier Netscape. Omdat een aantal ontwikkelaars de broncode van de Mozilla Suite onnodig groot en log vonden, besloten zij al in 2002 een standalone browser te ontwikkelen waarbij alleen de basisfunctionaliteit werd gehandhaafd. Door het toepassen van de XUL-markup language werd bovendien voor een flexibele basis gekozen. Kort nadat de ontwikkeling aan Firefox begon besloot Mozilla ook een losstaande e-mailclient te ontwikkelen onder de naam Thunderbird.
Oorspronkelijk heetten de eerste versies van Firefox nog Phoenix en later Firebird, maar door respectievelijk merkenkwesties en naamsverwarring ging de browser uiteindelijk Mozilla Firefox heten. Op 9 november 2004 werd versie 1.0 van Firefox uitgebracht. De browser viel op door de keuze voor tabbed browsing - al eerder geïmplementeerd door Opera - en de toen nog zeer noodzakelijke popup-blocker. Firefox wist verder snel in populariteit te winnen door het relatief slanke ontwerp, de vrije beschikbaarheid van de broncode, de ondersteuning voor webstandaarden en de ondersteuning voor alle belangrijke OS'en. Verder bleek de mogelijkheid om extensies - tegenwoordig add-ons geheten - aan de browser toe te voegen een gouden greep; een groot aantal ontwikkelaars wisten Firefox uit te breiden met nieuwe functionaliteit.
In 2006 werd Firefox 2.0 uitgebracht door Mozilla. Naast verbeteringen aan de Gecko-renderengine werd het ook mogelijk om sessies op te slaan en kwam er spellingscontrole beschikbaar. Ook werd de zoekdienst van Google en een phishing-filter geïntegreerd. Een kleine twee jaar later zag versie 3.0 het levenslicht, waarbij vooral de snelheid van de Gecko-renderengine en de javascript-motor werden verbeterd. Ook de awesome bar werd ingevoerd. Firefox 3 werd zeer goed ontvangen; kort na de release in de zomer van 2008 wist de browser zelfs een wereldrecord te vestigen.
Inmiddels is de huidige Firefox aangekomen bij de in juni verschenen versie 3.5. De ondersteuning voor nieuwe webstandaarden zoals opensource-videocodecs vormden de belangrijkste verbeteringen. Inmiddels is het wereldwijde marktaandeel van Firefox gegroeid naar 22 procent en zou het programma meer dan 300 miljoen gebruikers tellen. Bovendien wist Firefox in augustus de magische grens van 1 miljard downloads te passeren. Achter de schermen wordt ondertussen hard doorgewerkt aan versie 3.6; de eerste bèta kwam begin deze maand uit.