Firefox viert eerste lustrum

Mozilla lanceerde vijf jaar geleden Firefox 1.0, waarbij het doel was om een slanke maar uitbreidbare browser te bouwen. Inmiddels is het opensource-programma op Internet Explorer na de meest gebruikte browser ter wereld.

Firefox is deels gebaseerd op code van browserpionier Netscape. Omdat een aantal ontwikkelaars de broncode van de Mozilla Suite onnodig groot en log vonden, besloten zij al in 2002 een standalone browser te ontwikkelen waarbij alleen de basisfunctionaliteit werd gehandhaafd. Door het toepassen van de XUL-markup language werd bovendien voor een flexibele basis gekozen. Kort nadat de ontwikkeling aan Firefox begon besloot Mozilla ook een losstaande e-mailclient te ontwikkelen onder de naam Thunderbird.

Oorspronkelijk heetten de eerste versies van Firefox nog Phoenix en later Firebird, maar door respectievelijk merkenkwesties en naamsverwarring ging de browser uiteindelijk Mozilla Firefox heten. Op 9 november 2004 werd versie 1.0 van Firefox uitgebracht. De browser viel op door de keuze voor tabbed browsing - al eerder geïmplementeerd door Opera - en de toen nog zeer noodzakelijke popup-blocker. Firefox wist verder snel in populariteit te winnen door het relatief slanke ontwerp, de vrije beschikbaarheid van de broncode, de ondersteuning voor webstandaarden en de ondersteuning voor alle belangrijke OS'en. Verder bleek de mogelijkheid om extensies - tegenwoordig add-ons geheten - aan de browser toe te voegen een gouden greep; een groot aantal ontwikkelaars wisten Firefox uit te breiden met nieuwe functionaliteit.

In 2006 werd Firefox 2.0 uitgebracht door Mozilla. Naast verbeteringen aan de Gecko-renderengine werd het ook mogelijk om sessies op te slaan en kwam er spellingscontrole beschikbaar. Ook werd de zoekdienst van Google en een phishing-filter geïntegreerd. Een kleine twee jaar later zag versie 3.0 het levenslicht, waarbij vooral de snelheid van de Gecko-renderengine en de javascript-motor werden verbeterd. Ook de awesome bar werd ingevoerd. Firefox 3 werd zeer goed ontvangen; kort na de release in de zomer van 2008 wist de browser zelfs een wereldrecord te vestigen.

Inmiddels is de huidige Firefox aangekomen bij de in juni verschenen versie 3.5. De ondersteuning voor nieuwe webstandaarden zoals opensource-videocodecs vormden de belangrijkste verbeteringen. Inmiddels is het wereldwijde marktaandeel van Firefox gegroeid naar 22 procent en zou het programma meer dan 300 miljoen gebruikers tellen. Bovendien wist Firefox in augustus de magische grens van 1 miljard downloads te passeren. Achter de schermen wordt ondertussen hard doorgewerkt aan versie 3.6; de eerste bèta kwam begin deze maand uit.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-11-2009 • 17:36

131 Linkedin

Lees meer

Browser Mozilla Firefox bestaat tien jaar Nieuws van 24 september 2012
Internet Explorer bestaat 15 jaar Nieuws van 16 augustus 2010
Google staakt ondersteuning voor IE6 Nieuws van 31 januari 2010
Mozilla geeft Firefox 3.6 vrij Nieuws van 21 januari 2010
Mozilla brengt Firefox 3.5 uit Nieuws van 30 juni 2009

Reacties (131)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 325075
9 november 2009 17:57
Het is ze van harte gegund. Niet alleen is Firefox in gebruik makkelijker dan Internet Explorer, het is ook beter beveiligd en minder vatbaar voor virussen/spyware. Ik ben het daarom eens met "Ronn0", het zou de standaard browser moeten zijn op iedere computer. Het enige nadeel is dat het niet zo soepel loopt onder Vista (wat eigenlijk helemaal niet zo hinderlijk is aangezien het nog steeds fijner werkt dan IE.) In Windows 7 schijnt FF wel helemaal smooth te werken, weet niet wat hier van waar is omdat ik zelf geen Windows 7 gebruik. In xp echter niks te klagen. handig zijn vooral de add-ons, voor ieder wat wils. dus nogmaals, congratulations FF.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325075 op 9 november 2009 18:05]

Niet alleen is Firefox in gebruik makkelijker dan Internet Explorer
Kun je dat even toelichten?
Voor mij is het gebruiken van een browser vooral een kwestie van adres intypen en dan klikken maar. Eventueel met vanop een pagina snel iets kunnen opzoeken (wat zowel kan in FF als in IE)...
Als developer heb je idd in FF de Web Developer Toolbar, maar zoiets bestaat ook in IE. Je zal wel meer add-ons op dat gebied hebben voor FF, maar als gebruiker (in de zin van "surfer") zie ik je punt niet op gebied van gebruiksgemak.
Slank is FF inmiddels al een tijdje niet meer, maar zeker wel uitgebreid. Gefeliciteerd Firefox! :)
Zat vandaag voor het eerst te overwegen om op zoek te gaan naar een alternatief. Laatste weken al meerdere keren gehad dat firefox vast liep. Dit gebeurde daarvoor eigenlijk nooit. Voordat mensen inhoudelijk op dit probleem ingaan: het hoeft niet perse aan firefox te liggen dat weet ik, maar dat maakt mij als kritische gebruiker niet uit.
Altijd erg tevreden over FF, congratz!
Maar helaas ben ik te lui geweest om het bij Windows7 opnieuw te installeren, IE doet alles wa'k nodig heb... Misschien dat iemand me hier kan overtuigen het weer eens te proberen ;)

@Bosmonster en Epic: thx, lijken me goede tips, ga het proberen :)

[Reactie gewijzigd door D-Day op 9 november 2009 18:38]

Voor jezelf: De snelheid. IE8 is veruit de traagste browser die momenteel beschikbaar is.

Voor de developers: Iedere IE-gebruiker is er 1 teveel
+1Anoniem: 320176
@D-Day9 november 2009 18:00
Omdat nu IE richting de W3C standaard gaat qua weergave, zijn er steeds meer developers zijn die ook keihard opschuiven richting de W3C standaard qua ondersteuning van websites. Zo blijf je met IE7 en IE8 toch soms nog wel achterlopen op bepaalde sites, ook de grote joekels zoals Tweakers.net (zie mijn linkje hieronder) . Dit euvel neem je enkel weg door gewoon Firefox te installeren welke zich WEL aan de W3C standaard houdt, bovendien kan je met Firefox een hoop handige plugins installeren die het leven veraangenamen :)

\[fp/bug] verdwijnende plaatjes!?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 320176 op 9 november 2009 18:02]

FF is één van die applicaties die je niet eens hoeft te installeren: je kopieert gewoon de programmadir en de gebruikersgegevens naar de nieuwe pc en het werkt al weer!
TB: idem.
Firefox start bij mij op Windows 7 net iets sneller op dan IE8, vooral op wat slomere hardware (EEE). En het is werkelijk een verademing als je ziet hoeveel sneller Firefox de webpagina begint te laden.

Om de een of andere reden heb ik bij IE8 altijd dat het laden van webpagina's pas na een seconde of 2 begint. Dit heb ik al ondervonden op zowel XP als 7, en verschillende PC's...

Verder is FF natuurlijk ook een stukje uitgebreider, wie leeft er nu niet zonder Adblock Plus of aangepaste HOSTS-file :+
Aangepaste HOSTS-file werkt ook met Internet Explorer, niet om het daarvoor op te nemen gebruik zelf ook FF.
0Anoniem: 278274
@D-Day10 november 2009 10:33
Gebruik geen een van beiden. Chrome is veel beter ;) :p
@Pascal.A

Ik heb ook al een paar vastlopers gehad, wel heel sporadisch en vooral bij het kijken van filmpjes. Enige addons die ik heb zijn gmail notifier en adblock plus. Zo'n beetje de meest gebruikte lijkt mij dus of het daar aan ligt....

Ik heb exact dezelfde config qua Firefox die ik op Windows XP 64 ook had alleen nu draai ik op Windows 7 en sindsdien heb ik er eigenlijk last van zo lijkt het.

Ik neem aan dat er nog wel verbeteringen komen wat Firefox icm met Windows 7 betreft dus ik denk voorlopig zeker niet aan overstappen.
win 7 64bit? If so zorg dat je dan de laatste versie download, deze fixed het filmpjes probleem (vooral flash filmpjes). Firefox 3.6 zal meer Windows 7 vriendelijk worden.
Onnodig veel add-ons geïnstalleerd o.i.d? :-) Hier draait hij namelijk als een trein.
Stoomtrein dan kan ik wel zeggen, duurt even voor die gestart is maar eenmaal op weg gaat ie lekker. Gewoon niet meer afsluiten ;).
En dat is nu juist wat mijn OS niet leuk vindt; FF slurpt naarmate hij continu aan staat, steeds meer geheugen op. Na een paar dagen is mijn virtual RAM ineens flink gegroeid en is mijn hele computer / OS traag geworden totdat - ik FF force-quit en dan is alles opgelost. Ik blijf bij Safari, helaas niet zo tweakable en uitgebreid als FF, maar start snel op en is ook qua geheugen gebruik niet zo lek als een mandje. :)
Bij mij (XP, FF 3.5.5) loopt het geheugengebruik alleen op als ik blijf browsen. Zodra ik hem stil laat staan op een enkele pagina, loopt het weer terug naar de originele waarde.
Het lijkt dus alsof FF pagina's een tijdje cached voor het geval je hem nogmaals wilt zien.

Maar als Safari/Opera/Chrome voor iemand plezieriger werkt moet hij dat zeker doen.
C't van december heeft trouwens een vergelijkende test. Niet alleen qua snelheid, maar ook qua privacy.
Ik heb hetzelfde probleem, als ik firefox een paar dagen open laat staan, gebruikt het ongeveer 1,4 TB oid, wat vrij veel is met 3GB in totaal.
Tjong dat is toch geen probleem, dan FF force-quit na 2 dagen en start je FireFox weer op en whala.
Als kritische gebruiker zou dat je juist wel moeten maken: een programma/applicatie omarmen of overboord gooien moet je wel om de juiste redenen doen.
Als de add-ons die je 'nodig' hebt niet werken vind ik dat je als een kritieke gebruiker het programma af mag schrijven ;). Het ligt dus maar net aan je eisen voor het programma.
Het zou idd aan een addon kunnen liggen, maar ze zijn wel bezig in de nightlies om firefox dicht te spijkeren wat betreft het laden van onbekende dll bestanden. Die schijnen namelijk de oorzaak van nogal wat crashes te zijn. Ze hebben nog niet veel tools om te onderzoeken wat er nou eigenlijk mis gaat, maar ze hebben al wel het aantal mogelijkheden gereduceerd.
Ik heb hier hetzelfde, vind het jammer, want ik heb alleen maar firebug als addon geinstalleerd. Voor gewoon webbrowsen ben ik naar Opera en Chrome gegaan. Voor het developen gebruik ik wel bijna altijd firefox. Vond firefox altijd prettige browser, maar hij loopt me nu te vaak vast en doet er aanzienlijk langer over om op te starten dan Opera of Chrome.
Had ook last van vastlopers en ben inmiddels op Chrome overgestapt. Ik ben best wel een veeleisende gebruiker wat browser betreft en ik moet toegeven dat hij me eerlijkgezegd nog beter bevalt.
Zat vandaag voor het eerst te overwegen om op zoek te gaan naar een alternatief. Laatste weken al meerdere keren gehad dat firefox vast liep. Dit gebeurde daarvoor eigenlijk nooit. Voordat mensen inhoudelijk op dit probleem ingaan: het hoeft niet perse aan firefox te liggen dat weet ik, maar dat maakt mij als kritische gebruiker niet uit.
haha.... Als je een kritische gebruiker zou zijn dan zou je willen dat je probleem opgelost werd... je bent juist een simpele gebruiker... "werkt deze niet meer? ok, dan neem ik die toch!" :D

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 10 november 2009 11:51]

Dit wordt vaak gezegd, maar ik vind Firefox nog steeds slank. Het draait hier snel en start ook snel op.

Wat is er nu zo 'fat' aan firefox dan tegenwoordig?
FF is best happig op geheugen is mijn ervaring.. maar voor de rest voldoet het goed :)
+1Anoniem: 219379
@ToolkiT9 november 2009 21:05
Ik snap niet hoe dat idee in de wereld is gekomen. Het geheugen gedrag van Firefox is door de jaren heen alleen maar verbeterd en is een van de beste zo niet de beste onder de browsers. Firefox heeft nooit minder geheugen verbruikt dan nu. Mensen zijn zeker vergeten hoeveel geheugen Firefox 2 wel niet gebruikte en hoezeer Firefox 3 een verbetering was daarop.

Zie bijvoorbeeld:
http://blog.pavlov.net/2008/03/11/firefox-3-memory-usage/
ik heb nu 1 tabje open (deze pagina) en toch al 77 meg in gebruik.
dat is vast minder dan ff2, maar toch nog behoorlijk ziek als je het mij vraagt!
167 meg hier, alleen dan met 8 intensieve tabs openstaan. (allemaal grote websites zoals tweakers, veel flash etc.)
Haha 20 tabs in 260 meg hier. Moet maar eens wat dingen gaan sluiten...
Dat krijg je als je eenmaal tabs gewend bent: automatisch nieuwe links met middelmuis naar nieuwe tab en daar doorgaan .. af en toe kijk ik naar boven en zie ik 5 rijen tabs staan.. "hoei!"
Alleen deze pagina openstaan in FF 3.6 beta en maar 59MB. Heb je veel addons geinstalleerd?
euh... omdat het een FEIT is misschien?

Ik draai nog FF2 (3 heb ik altijd je reinste bloatware gevonden), heb 11 tabs open waarvan gmail, 3 imdb, 2 tv.com en 2 tweakers, dus nou niet direct resource intensieve pagina's, en mijn FF zit aan 250MB ram... and rising...

Met mijn 4GB ram hou ik het wel even uit, maar de memory-leak by FF2 is echt wel een knoert. Een echt probleem is het echter niet: als het geheugengebruik echt de spuigaten uitloopt (ben een keer de GB gepasseerd), gewoon even killen en opnieuw beginnen, MET automatisch herstellen van uw tabs...
Hoe is FF3 bloatware als ALLES erop wijst dat het een grote vooruitgang was in geheugengebruik? Mijn FF3.5 gebruikt nu 140 MB geheugen voor 14 tabs.
Het ligt er ook aan wat voor tabs je open hebt staan he, 20 tabs met pr0n filmpjes incl. flash reclames loopt snel op ja. 20 tabjes blogs .. zal niks innemen.

Ik zou als ik jou was toch eventjes FF3 echt proberen (gewoon even op een andere locatie installeren).
eehhh uit eigen eravring kan ik zeggen dat het geheugengebruik kan oplopen tot 1,4 TB, laat FF maar eens een paar dagen open staan. Bovendien wordt het dan ook traag, het duurt bijvoorbeeld even voordat tekst op het scherm verschijnd etc.

Nu bijvoorbeeld, 2 tabs open, 1,5 uur aan het browsen geweest, 310mb ram in gebruik en stijgend. (16 add-ons geïnstalleerd)

[Reactie gewijzigd door jelmervdmeer op 10 november 2009 12:40]

Als ik het vergelijk met Chrome dan vind ik Firefox fatsig. :9

Maar sommige mensen geven wel om zijn/haar eigen privacy. Alhoewel Google ook aardig geïntegreerd is in Firefox...
Als ik het vergelijk met Chrome dan vind ik Firefox fatsig
Met Firefox 3.6 heeft men als een van de speerpunten het versnellen van de browser, o.a. met een koude en een warme start. Of het door Google Chrome komt is natuurlijk niet te bewijzen, maar het is voor ons gebruikers een win-win situatie.

Ik ben zelf nog steeds goed te spreken over Fx in combinatie met add-ons, maar dank zij Firefox heeft Google de Chrome-browser kunnen releasen en (zoals ik het in elk geval zie:) door Google Chrome wordt er nu aan diverse sloomheidspunten van Fx gewerkt...

Als dan ook de andere browsers (met name IE) moderne standaarden als CSS en SVG ondersteunen is dat helemaal positief...
Waar komt toch dat idee vandaan dat Firefox tegenwoordig bloatware is? Een kale Firefox is gewoon een browser zonder poespas. Ongeveer 30 MB op schijf geloof ik en ook het geheugengebruik is niet zo slecht, bij mij beter dan Opera en Chrome in ieder geval.

Wel voelt zeker Opera wat sneller aan maar ik heb als ik switch naar Firefox niet het gevoel dat het allemaal ontzettend lang duurt. Dat heb ik dan weer wel als ik op mijn werk IE 8 moet gebruiken.

Firefox blijft mijn favoriete browser, al was het maar vanwege de mogelijkheid om add-ons te installeren. Hij is dan misschien niet het snelste of lichtste maar wel het beste compromis.

Overigens, ik hoor mensen die klagen over Firefox als bloatware wel altijd Chrome of Opera aanprijzen maar als je echt een hele lichte browser wilt is er IMHO maar één optie: K-Meleon!
.. Ongeveer 30 MB op schijf geloof ik ...
Hier 25MB inclusief een stapel add-ons, volgens mij is FF3 iets van 15MB zonder.
Zelf gebruik ik Firefox alleen nog maar voor development, voor de rest zit ik op Opera. Firefox voelt te traag en lomp aan; opstarten duurt echt te lang. Ik zie in mijn omgeving vrijwel iedereen overstappen op Chrome, puur vanwege de snelheid. Een ander gedeelte gaat terug naar IE, vaak omdat dat standaard al op hun machine staat (de 'don't care'-gebruiker). Maar Firefox? Ik hoop echt dat ze in 3.6/3.7 iets aan de snelheid en het geheugengebruik gaan doen, anders gaat FF dezelfde kant op als Netscape.
0Anoniem: 278274
@onok10 november 2009 10:31
Is het nog maar 5 jaar? Naar mijn gevoel leek het al veel langer dat ik FireFox ken.
Leve Firefox 1.5, de beste versie uit de rij. Ik had trouwens vroeger versie 0.x in BeOs.
Wat betreft moderne browsers vind ik Opera ook niet slecht. K-Meleon is voor Windows trouwens ook best werkbaar.
FireFox, dat zou in mijn ogen de standaard browser moeten wezen. :-) Het zou mij als webdeveloper een hoop tijd schelen op jaarbasis.
Zelfde als iedereen IE zou gebruiken. Of Opera. Of Safari.

Ik zou liever zien dat Opera de standaard browser zou zijn. FF vreet me teveel geheugen.
En je hebt liever leeg geheugen, want....
Wat een onzinnige reactie. Het meerendeel van de gebruikers heeft nog een PC met 512MB tot 1GB aan geheugen. Als dan een browser al meer dan 512MB gebruikt (met uitschieters boven de 1GB), dan betekent dat dat er geregeld gebruik gemaakt moet worden van virtueel geheugen (swappen naar de harde schijf), hetgeen het systeem een stuk trager maakt.
Als een browser wiens hoofdtaak het is om text bestandjes te parsen en jpg's te laten zien 1 GB nodig heeft is er ergens iets misgegaan.
Nou, als iedereen IE zou gebruiken dat zou dat nog net zoveel tijd kosten, omdat juist voor dat browers in 60 van de 100 gevallen een deels aparte CSS gemaakt moet worden.
0Anoniem: 320176
@ronn09 november 2009 18:16
Nee, dan zou je alleen daar voor CSS hoeven te maken ;) Zou veel tijd schelen. Het zou alleen niet werken omdat dan ineens de hele wereld het W3C in de kou liet staan en bijvoorbeeld mobiele devices alles ook bizar slecht weergeven natuurlijk. Goeie zaak dat het ook niet gebeurt.

Overigens heb je wel gelijk als je bedoelt dat je voor verschillend versies van IE zou ontwikkelen, je kunt elke versie haast wel als een losstaande browser beschouwen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 320176 op 9 november 2009 18:19]

Bij veel Linux distro's (en ook bij Ubuntu, de meest populaire Linux distro) is Firefox inderdaad de standaard browser.

Maar goed, de meeste mensen draaien nog altijd Windows en dus moet je als webdeveloper altijd rekening houden met IE (en als je pech hebt ook met vreselijke buggy en incompatible browsers zoals IE 6).

[Reactie gewijzigd door jj71 op 10 november 2009 10:09]

firefox is echt super. Snel, alles. Ook de add-ons hebben veel mogelijkheden en zijn er in grote getalen. super!
Dit komt ook doordat het super eenvoudig is om add-ons te maken voor FireFox. Destijds heb ik eens een hyves add-on gemaakt om mensen te zoeken (rechts bovenin).

5 minuutjes :-) Documentatie lezen was meer werk dan het daadwerkelijk maken.
0Anoniem: 187577
@ronn09 november 2009 17:45
Dit heet OpenSearch en is geen 'addon' voor alleen FF maar ook voor andere browsers!
En het werkt als addon voor FireFox, dus is het ook een addon voor FireFox. Maar je hebt gelijk ;-)
22%? De veelgebruikte statistieken van Net Applications hebben het al over 24%. In 5 jaar tijd naar bijna een kwart van de browsermarkt is een hele prestatie.

Het belangrijkste is imho dat webdevelopers nu meer rekening houden met alternatieve browsers. Bovendien is MS mede door de populariteit van FF IE weer gaan ontwikkelen. Het aandeel IE-only websites is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Dit maakt het voor Opera, Chrome en Safari ook makkelijker: die hebben samen inmiddels ook meer dan 10% in handen :)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 9 november 2009 18:06]

Yup, en Stat Counter heeft het zelfs over 32% voor Fx, dus het zal wel wat hoger liggen dan die 24% van je. Helaas moet wel worden vermeld, dat Nederland flink achterloopt in adoptie van Firefox, nog geen 20%.
Gefeliciteerd Mozilla!

Ik heb de laatste maanden onder andere IE8 en Chrome geprobeert, en IE is onnodig lastig, compleet achterlijk geconfigureerd (zoekmachine, homepage, phising and what not's van M$ die ik als SPAM/reclame opvat) na installatie, laat vele pop-up's door en heeft (in Windows 7 iig) de nare gewoonte om wachtwoorden en dergelijke te "vergeten".

Met Google Chrome heb ik slechts kort gewerkt, te veel verheerlijking van Google en wat mij beterefd een te simpele interface, bepaalde opties die ik nodig had waren nagenoeg onvindbaar (kan met wenning te maken hebben).

Vorige week ben ik na het nieuws over de 3.6 beta weer overgestapt naar het oude vertrouwde Firefox. Sinds het einde van versie 2 (2.0.0.19) begon ik het langzaam te vinden en het het voor mij geen toegevoegde waarde meer had op de concurrentie, maar nu merk ik dat de community druk is geweest met vele mooie add-ons en het team van Mozilla zelf heeft tot dus ver wat mij betrefd een snelle en stabiele browser neergezet. Ook past het perfect in Mozilla's filosofie dat, naast de add-on's, 3.6 zo makkelijk te personaliseren is (Personas), misschien een gimmick, maar wat mij betreft zeer welkom.

In Mandriva linux gebruik ik nog steeds Opera, een totaal andere browser, maar Firefox is nu weer de beste browser voor mij.
+1Anoniem: 219379
@Rexxar9 november 2009 20:55
Uhh.. IE8 vraagt juist als enige netjes bij het opstarten voor de eerste keer of je de standaard instellingen wilt gebruiken of dat je een andere zoekmachine en dergelijke wilt gebruiken. Bij Firefox is dat standaard doodleuk Google, en uit die deal met Google haalt Mozilla zo'n 90% van haar inkomsten.
Ik heb zojuist 2 keer IE8 geinstalleerd, die heeft me niets gevraagd over standaard browser zijn en ook niets over zoekmachines, dat was gewoon Microsoft Bing... Niet dat ik dat laatste heel raar vind, maar dat eerste had ie best mogen vragen van mij. Firefox en Opera doen dat in ieder geval wel, Chrome en Safari weet ik zo niet, niet onlangs geinstalleerd.
Hij vraagt het ook ... alleen heb je waarschijnlijk gewoon "klik-klik-OK-OK" gedaan... en dan heb je natuurlijk de aanbevolen (lees: Microsoft) instellingen gekozen.
Firefox, ik wil niets anders meer, zonder problemen kan ik lekker 150+ tabs open hebben staan en dat het wisselen tussen de tabs nog steeds soepel aanvoelt.
IE was allang op z'n bek gegaan...
Chrome heb ik het nog niet mee getest, want ik kan een aantal FF add ons gewoon niet missen.

[Reactie gewijzigd door LoekieLeeuw op 9 november 2009 18:59]

Offtopic: 8)7 Wat doe jij in vredesnaam met meer dan 150 tabs????
Serieus, als ik meer dan 5 tabs open heb staan, klik ik al snel de verkeerde aan... Hoe doe jij dat dan met 30 keer zoveel?

Ontopic: Ik heb firefox wel gebruikt, heb zelfs mijn steentje bijgedragen aan de recordpoging :D Maar ik ben ervan afgestapt: de opstarttijd is echt niet om blij van te worden. Helemaal niet als je het vergelijkt met Chrome of Opera... Jammer dat ze zo van hun ideaal (een niet-logge browser) zijn afgeweken!
Ik gebruik ook al een flinke tijd FF, en ben op dit moment niet van plan over te gaan naar een andere browser. Firefox werkt echt prima :)

Wat ik zo leuk vind aan FF:

- Zelfs oudere versies renderen pagina's zeer goed (itt. bv. IE6 op Windows 98).
- De stijl van FF blijft bijna alle versies gelijk (itt. IE6 vs. IE8)
- De Add-ons zoals Adblock Plus, Fission,...
- FF blijft klassiek in de look, Chrome & Opera zijn zo "associaal" qwa uiterlijk.
Voor 3.6 of later zijn wel bezig met een aantal redesign ideeen welke vrijwel gelijk zijn aan die van Chrome en IE.
In de comments was er veel kritiek op dus of het ook werkelijk doorgevoerd gaat worden is een tweede..
+1Anoniem: 322404
9 november 2009 20:18
Waar verdient FireFox zijn geld aan. Ze zijn gratis, maar hoe komen ze dan aan geld? Toch geen reclame?
Ze verdienen zeer goed aan het Google zoekbarretje rechtsboven en de default homepage.

http://www.techcrunch.com...-with-google-for-3-years/
"in 2006 the total amounted to around $57 million, or 85% of the company’s total revenue."
(zal tegenwoordig ongetwijfeld nog een stuk meer zijn aangezien google heel wat meer marktandeel in 2009 heeft)
Een vraagje over de statistieken van Tweakers.net: Daar valt te zien dat Firefox voor Tweakers toch wel de favoriete browser is. Maar over welke tijdsperiode zijn die statistieken eigenlijk? De vorige maand? De afgelopen 30 dagen?

Ik vind het lastig om in te schatten wat 240 miljoen "hits" en 375.000 sessies betekenen. (Valt ook op dat de Firefox gebruikers duidelijk veel meer hits genereren dan de Internet Explorer, die blijkbaar meer het type "kort site"-bezoek is)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 10 november 2009 00:23]

Ik neem aan dat met hits gewoon bezoeken worden bedoeld en met sessies het aantal ingelogde gebruikers.
Mijn favoriete browsers zijn Opera en Firefox (1.5 en 3.x) maar de meeste pagina's bekijk ik vanaf een PC waar alleen IE8 op staat en soms gebruik ik ook een PC met IE7.
Als dit voor meer mensen geld (bv alleen IE op werk) dan kloppen de cijfers als favoriete browser in ieder geval niet.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee