Mozilla heeft na de nodige vertragingen, een serie bèta's en twee release candidates de final van Firefox 3.6 vrijgegeven. Omdat versie 3.7 komt te vervallen, gaan de ontwikkelaars hun pijlen nu richten op de ontwikkeling van Firefox 4.0.
Firefox 3.6 heeft de mogelijkheid om via zogenoemde personas de browser van een nieuwe skin te voorzien. Deze zijn via Getpersonas.com als preview te bekijken, terwijl binnengehaalde skins te beheren zijn via het add-ons-dialoogvenster. Versie 3.6 controleert ook of alle plugins up-to-date zijn; zo niet, dan kan een update eenvoudig worden binnengehaald. Dit nieuwe updatemechanisme moet bijvoorbeeld de kans op veiligheidslekken in verouderde plugins als Flash helpen te verkleinen.
Webontwikkelaars kunnen vanaf Firefox 3.6 gebruik maken van gradients met behulp van css3. Webvideo's in theora-containers die met behulp van de nieuwe video-tag zijn ingebed op een pagina, kunnen voortaan in de volledig-scherm-modus worden bekeken. Ook de typografische mogelijkheden worden uitgebreider, door de ondersteuning van woff-lettertypen. Woff-fonts zijn lossless gecomprimeerde lettertypen in het OpenType- of het oudere TrueType-formaat, en voorzien van extra meta-informatie.
Firefox 3.6 krijgt ook ondersteuning voor drag-and-drop binnen webapplicaties en er kunnen via de file-api lokaal bestanden opgeslagen en uitgelezen worden. In een demo is het bijvoorbeeld mogelijk om uit een lokaal opgeslagen jpg-bestand die via drag-and-drop in de browser wordt losgelaten, de gps-data uit te lezen en met behulp van javascript de locatie te openen in Google Maps.
Mozilla stelt dat Firefox 3.6 ook betere prestaties levert. De javascript-benchmark Sunspider zou volgens de browserbouwer in Firefox 3.6 ten opzichte van 3.5 op een Windows 7-machine 20 procent sneller zijn. Een benchmark-rondje op het oudere Windows XP tussen de twee browserversies bevestigt dit beeld: wij behalen een prestatiewinst van 21 procent in de javascriptverwerking van de TraceMonkey-engine.
De nieuwe browser zou volgens Mozilla ook stabieler moeten draaien, met name bij gebruikers die veel add-ons geïnstalleerd hebben. Dit zou mogelijk zijn door het component directory lockdown-mechanisme, waarbij add-ons voortaan de toegang tot de components-folder wordt ontzegd.
Nu Firefox 3.6 is uitgekomen, zijn de ontwikkelaars begonnen aan versie 4.0. Ook is besloten om een aantal features die oorspronkelijk voor de geannuleerde 3.7 waren gepland, de komende tijd voor 3.6 uit te rollen. Zo wil Mozilla plugins in een eigen proces laten draaien, waardoor bijvoorbeeld een vastlopend Flash-object niet langer de gehele browser meesleurt in zijn val. Versie 4.0 - gepland voor release eind dit jaar of begin 2011 - zou in zijn geheel een multi-process-browser moeten worden, waarbij elke tab zijn eigen proces krijgt toegewezen. Googles browser Chrome werkt al volgens dit principe.