AMD introduceert Yukon-platform voor lichtgewicht notebooks

AMD heeft een nieuw platform voor notebooks aangekondigd. Dit platform, voorheen bekend als Yukon, moet het gat tussen netbooks en dure ultraportables opvullen. HP is de eerste met een laptop op basis van het nieuwe platform.

AMD Athlon Neo logoHet nieuwe platform bestaat uit de nieuwe Athlon Neo MV-40-cpu die op 65nm is gebakken en op een kloksnelheid van 1,6GHz loopt, een M690T-chipset met Radeon X1250-igp en een optionele Mobility Radeon HD 3410-gpu. Inclusief de optionele gpu zou het volledige platform ongeveer 35W verstoken. Het afspelen van 1080p-content zou geen probleem zijn; netbooks met een Atom-cpu zijn hier niet toe in staat.

Volgens AMD is er een grote markt voor betaalbare 'ultradunne' notebooks met een schermgrootte tussen de 12" en 14". "Er is een productgat ontstaan in de markt, en we denken dat dit platform dat kan vullen door het combineren van de juiste technologie en featureset”, aldus David McAfee, marketing manager bij AMD.

AMD denkt vooral op prijs te kunnen concurreren. Zo zou een ultraportable op basis van AMD's nieuwe platform ongeveer de helft kosten van een Macbook Air of een Lenovo Thinkpad X300 of X301. AMD heeft een aantal benchmarks gefabriceerd waaruit zou blijken dat het nieuwe platform beduidend beter presteert dan de gemiddelde netbook, maar iets achterblijft op een ultraportable met Core 2 Duo op een kloksnelheid van 1,6GHz en een GMA X3100-igp.

Intel is echter niet AMD's enige concurrent in het marktsegment voor kleine notebooks. Zo heeft Freescale een soc voor netbooks aangekondigd op basis van de ARM-architectuur en zou Nvidia weleens hoge ogen kunnen gooien met zijn Ion-platform, dat de Atom-cpu koppelt aan Nvidia's MCP79-chipset.

HP is de eerste systeemfabrikant die een ultraportable op basis van AMD's nieuwe platform uitbrengt. De Pavillion dv2 heeft een Athlon Neo MV-40 op een kloksnelheid van 1,6GHz, een 12,1"-lcd met led-verlichting, een Mobility Radeon HD 3410-gpu, 1GB geheugen en een harde schijf van 160GB. Het OS is Windows Vista. Deze configuratie gaat voor een adviesprijs van 699 dollar van de hand.

AMD Athlon Neo prestaties

Door Pieter Molenaar

06-01-2009 • 12:41

38 Linkedin

Lees meer

MSI China toont MacBook Air-concurrent Nieuws van 24 februari 2009
BenQ brengt drie all-in-one-pc's uit Nieuws van 3 februari 2009
AMD introduceert Shanghai-platform Nieuws van 13 november 2008
AMD introduceert 790GX-platform Nieuws van 6 augustus 2008

Reacties (38)

38
38
7
5
0
6
Wijzig sortering
Volgens AMD is er een grote markt voor betaalbare 'ultradunne' notebooks met een schermgrootte tussen de 12" en 14". "Er is een productgat ontstaan in de markt, en we denken dat dit platform dat kan vullen door het combineren van de juiste technologie en featureset”, aldus David McAfee, marketing manager bij AMD.

AMD denkt vooral op prijs te kunnen concurreren. Zo zou een ultraportable op basis van AMD's nieuwe platform ongeveer de helft kosten van een Macbook Air of een Lenovo Thinkpad X300 of X301.
Betaalbare laptops tussen de 12" en 14", daar zijn er inderdaad niet veel van. Persoonlijk vind ik ook de schermgrote van een 13.3" of een 14.1" ook het beste compromis tussen compact maar toch een scherm dat voldoende groot is voor onderweg. Een laptop van 15,4" is nu de standaard en samen met de netbooks die tot 12" gaan is er ook naar mijn mening inderdaad een redelijk gat tussen 12" en 15.4". Het aanbod in dat segment is dan ook niet heel groot waarbij betaalbare laptops in dat segment helemaal schaars zijn. Met betaalbaar doel ik overigens niet perse op lage prestaties. De hoge prijzen van de 13.3" of een 14.1" zijn wellicht ook te wijten aan de lage vraag en aanbod. Wellicht dus als er meer aanbod komt en door concurentie de prijs wat omlaag gaat zal de vraag wellicht ook toenemen. Ik lees steeds vaker dat men 15.4" laptop net iets te groot en zwaar vind voor onderweg.

Een interessante stap van AMD dus. Of het ook wat gaat opleveren zullen we wel zien.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 6 januari 2009 15:25]

35W is *veel*, ook als maximumverbruik. Daar komt namelijk nog een scherm en wat peripherals bij, dan zit je gewoon op het maximumverbruik van een moderne kleine notebook. Zijn er meer representatieve getallen, want op basis van dit kun je helemaal niks zeggen over de geschiktheid van dit platform voor kleine laptops.
Anoniem: 199713
@mux6 januari 2009 13:30
35 watt op een systeem dat HD content kan afspelen valt bijzonder mee hoor .
Als ze deze optie eruit hadden gelaten ( HD content )
kon het verbruik waarschijnlijk nog een stukje omlaag.

een beetje goeie HTPC gebruikt ook gemiddeld 50 tot 60 watt ( zonder scherm )
uiteraard.
35watt (max tdp) is anders net zo veel als de gemiddelde 'notebook cpu (turion core 2 Txxx serie) in z'n eentje verbruikt,

dus zoveel is het helemaal nie, bovendien ook de atom in combi met huidige chipset verbuikt rond de 30watt...
Cpu verbruikt 15watt, en kan ook met 64bit overweg (een atom niet toch?).
Meer specs: http://products.amd.com/e...&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=&f9=& (zie ook bericht)
Anoniem: 199713
@spNk6 januari 2009 14:58
even off-topic...
las net ergens dat amd ook met een desktop-cpu aankwam....uhh athlon x2 3250 ofzoiets met een verbruik van 22 watt.
Dit zou wel mooi zijn om onder die 50 watt te duiken qua htpc

Beetje ondervolten en je hebt zowaar een hele mooie STILLE Htpc :)
mijn athlon 4450e - ondrvolt op 0.8 volt is al passief gekoeld

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 199713 op 6 januari 2009 15:08]

Ziet er goed uit wat betreft AMD, maar dit vat ik nog niet helemaal:
Intel is echter niet AMD's enige concurrent in het marktsegment voor kleine notebooks. Zo heeft Freescale een soc voor netbooks aangekondigd op basis van de ARM-architectuur en zou Nvidia weleens hoge ogen kunnen gooien met zijn Ion-platform, dat de Atom-cpu koppelt aan Nvidia's MCP79-chipset.
Intel wil toch geen Atom CPU's uitleveren aan nVidia? Gezien dit nieuwsbericht:

nieuws: Intel haalt streep door Nvidia's Ion-plannen met Atom-cpu

Verder zou voor mij de Freescale afvallen gezien deze de x86-architectuur mist.
Anoniem: 134818
@DaMarcus6 januari 2009 12:50
Nope, dat is niet waar gebleken.

http://www.engadget.com/2...-welcomes-standalone-ato/

OT: Ik vind dit een goeie ontwikkeling. Ik vind de Atom eigenlijk te zwak en zou idd iets meer oemph willen. 10/12" vind ik de juiste grote. Dan blijft het en leesbaar en je toestenbord kan iets groter en hij is nog portable genoeg. De prijs mag van mij iets hoger zijn (~500 euro) mits je daarvoor wel iets terug krijgt natuurlijk(dat lijkt hier zo te zijn). Ik vind het alleen jammer dat ze een 690 chip hebben gepakt en geen 780 chip. Dan heb je die 3410 ook niet meer nodig. Maar ik lees in het bron stukje over de opvolger het 'congo' platvorm met een nieuwere chip. We wachten dus nog even met het aanschaffen van een ultra portable of netbook.(Moet ik dit nu een netbook noemen of een ultra portable? 8)7 )

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 6 januari 2009 13:03]

AMD heeft hier meerdere concurenten die niet kunnen leveren. Lekkere concurenten.
Freescale valt niet allen af vanwege de architectuur (onder Linux valt dit niet op), maar het duurt nog een jaar voordat deze verschijnt.

Tsja, wat zijn niet bestaande concurenten?
Ik ben het eens met je stelling over Freescale... ik speel de laatste tijd met een Linux netbook en dat werkt maar niet voor een standaard gebruiker

Het is toch net iets even anders... Zelfs ik als aardig ervaren Windows gebruiker met een kleine linux kennis vind het af en toe nog wel lastig (vooral omdat mijn huidige linux netbook een mipsel proc heeft maar dat gedoe zal je dan ook wel krijgen met ARM)

On topic: AMD heeft hier wel een puntje, ik zou idd graag 1080P willen afspelen op een kleine notebook doe er nog een bleu ray speler bij en ik gebruik hem met plezier icm mijn tv als monitor

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 6 januari 2009 15:18]

Anoniem: 231603
@langzaam6 januari 2009 17:32
Dit is dan wel een goed sigment waar amd zich nu opgericht heeft. Ik vind het vooral een peark dat je op zo'n amd ultra portable platform goedkoper uit bent dan bij concurrent intel en wel de mogelijkheid hebt een spelletje of goede kwaliteit film te kunnen bekijken terwijl die atom nauwijks instaad lijkt te zijn. Maar iets wat ik eigenlijk ook wel niet meer het overwegen waard vindt is om een super goedkoop systeem met een atom cpu te gaan bouwen als download server. Kun je net zo goed een 2e handse pc kopen met iets athlon pentium 4 achtigs voor minder geld. :+ . alhoewel alles zo ontzettend dicht bij elkaar licht op de cpu markt voor desktop cpu's. Maar daarin tegen is er nog wel zat open ruimte op de ultra portable markt waar steeds meer vraag naar komt.
Sorry hoor, maar nu met leesbare zinsopbouw?
Hoop dat 't bij deze cpu anders is, maar normaal gesproken kan C 'n' Q bij op Athlon64 gebaseerde cpu's pas ingeschakeld worden indien deze standaard op minimaal 1800MHz lopen.
Misschien wordt de CPU bij minder dan 1800MHz niet bijzonder heet en loopt de fan altijd al op z'n laagst?
Anoniem: 134818
@graey6 januari 2009 16:28
Cool en Quiet heeft eigenlijk niets met de fan te maken in zoverre dat Cool en Quiet het voltage en klokfrequentie naar beneden zet. Ik denk haast wel dat het op deze CPU wel aan staat en dat deze zich terug klokt naar 800mhz(min van CnQ).
met bepaalde programma's kan je C'n'Q geheel naar eigen behoefte aan passen dus dat zou AMD zelf ook moeten kunnen op hun eigen platform om dat soort limitaties weg te halen.
Een gokje naar het verbruik zonder de optionele GPU? Dit ziet er een zeer goede tegenstander uit voor de Atom. Dit in combi met de nieuwe nano's gaat zorgen voor een interessante markt.
iets in elkaar flansen wat sneller is als een atom moet niet al te moeilijk zijn, wat ik me wel afvraag is of het ook fullHD kan afspelen maar dat het vebruik ook laag is zodat je 'netbooks' op de markt kunt plaatsen die kunnen concurreren met bv Samsung NC10 (lees:accuduur)

is het afspelen van fullHD nou mogelijk met of zonder de optionele gpu (3410)
ook intel's eigen Celeron heeft betere prestaties.
Als je de Celeron vergelijkt met de Atom heeft de Celeron zelfs een betere Verbruik/Prestatie verhouding. Ook kost de Celeron maar de helft.

Mogelijk is dit dus eerder een "gat" tussen de ultra netbook (met een Atom) en een subnotebook (met een Celeron).
Ook de schermgrootte is niet geheel toevallig gekozen, Intel heeft namelijk een restrictie voor de Atom waarbij een maximale beeldgrootte van 10" vereist is. (lees oa het HP artikel die speciaal ontheffing hebben aangevraagd aan Intel, net als Dell)
Het is mogelijk met de optionele HD3410, aangezien deze ondersteuning biedt voor het hardwarematige decoderen via de GPU (officieel HD-materiaal, gedownloade meuk kan andere resultaten geven, maar dat ligt aan encoderingen die gebruikt zijn).

Ik betwijfel dat de X1250 alleen volstaat voor het afspelen van 1080p materiaal. De hardwarematige decodering ontbreekt en de cpu is waarschijnlijk niet snel genoeg om het over te nemen.
ook de x1250 heeft een decoderder.

edit :
"Voorheen was de onboard Radeon X1250 chip niet in staat om HD data te verwerken waardoor de cpu deze taak op zich nam. Met de nieuwe bios update wordt dit werk voortaan door de X1250 chip uitgevoerd waardoor de cpu ontlast wordt."

http://www.hardware.info/.../AMD_690G_chipset_update/
heeft de x1250 sinds vorige jaar 2 jaar terug augustus dus wel.

[Reactie gewijzigd door Countess op 6 januari 2009 18:42]

Anoniem: 134818
@Countess6 januari 2009 14:14
Maar geen UVD en is in combinatie met die processor niet sterk genoeg.
For HD configurations, AMD recommends a 2.2 GHz CPU or higher for MPEG2 and VC1 and 2.8 GHZ CPU or higher for H.264. For all other configurations, AMD recommends the following: Resolution - 1080p; Memory - 2 x 1GB; UMA Size - 256MB; OS - Windows Vista Home Premium; Player - Cyberlink 7.3 Release Date: 7/31/07 or later
http://www.amd.com/us-en/0,,3715_15248,00.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 6 januari 2009 19:31]

Ik ben benieuwd naar een prijs van moederbordje en cpu enzo. Kun je misschien wat leuks van maken voor thuis... Tot dusver is de Intel Atom nog meest intressant kwa prijs...
Het lijkt er op na alle tijd dat AMD het in 2009 weer snapt :).
Tuurlijk, want ze hebben dit platform pas in 2009 bedacht, en zijn in 2008 de hele tijd met onzin beziggeweest.
Anoniem: 112442
6 januari 2009 13:20
Intel is echter niet AMD's enige concurrent in het marktsegment voor kleine notebooks. Zo heeft Freescale een soc voor netbooks aangekondigd op basis van de ARM-architectuur
Ondanks dat ik de Freescale oplossing beter vind dan de Atom vind als Netbook denk ik dat het type notebook bedoeld is om als volledige notebook gebruikt te worden. Dus ook virtualisatie en 64 bit c.q. een volledig OS willen installeren wat niet op de Freescale en de Atom werkt.
Had Intel met de Atom niet een bovengrens wat betreft het beeld diagonaal? Ik meen dat gelezen te hebben ergens dat de grens 10inch of 11inch was. Als dit klopt dan spingt AMD inderdaad in een gat in de markt. Ik hoop het voor ze!

Ps Ik kan de bron niet meer vinden jammer genoeg.
Zocht je o.a. dit artikel

Edit: verkeerde link

[Reactie gewijzigd door Amito op 6 januari 2009 15:02]

stukje van DELL en HP die netbooks wilden maken met een schermpje van 12 inch?
waarschijnlijk.

net te laat :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 199713 op 6 januari 2009 15:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee