Met zijn Atom-cpu's heeft Intel de afgelopen jaren een nieuwe markt aangeboord, en met het op stapel staande Consumer Ultra Low Voltage-platform hoopt de chipfabrikant dat kunststukje nog eens dunnetjes over te doen. Het culv-platform moet zorgen voor dunne, lichte en vooral betaalbare consumenten-notebooks die vergeleken met netbooks krachtiger zijn en grotere schermen hebben, maar minder prestaties leveren dan traditionele notebooks. Intel verwacht veel van het platform, maar het bedrijf is niet de eerste fabrikant die zich op ultraportables voor consumenten richt. Het is AMD die al met die eer is gaan strijken, en wel met zijn Yukon-platform.
De eerste cpu die onderdeel van het Yukon-platform uitmaakte, was de AMD Athlon Neo MV-40-cpu, die zijn werk op 1,6GHz doet. Het is een singlecore-chip met een tdp van 15W, 512kB L2-cache en 64kB L1-cache. De Neo wordt wel eens als Atom-concurrent gezien, maar de vergelijking tussen de twee chips gaat mank: de tdp van de Neo is aanzienlijk hoger dan de 2W die de Atom N270 verstookt. De Athlon zal echter ook een stuk sneller zijn, aangezien deze out-of-order execution ondersteunt, terwijl de Atom data alleen in-order kan verwerken. Serieuzere concurrentie voor de Neo MV-40 wordt bijvoorbeeld geboden door de VIA Nano, of door de nieuwe culv-cpu's van Intel.
Een Yukon-gebaseerd systeem heeft verder nog de M690T-chipset met Radeon X1250-igp nodig, terwijl de toevoeging van een Mobility Radeon HD 3410-gpu optioneel is. Het platform als geheel zou 27W verstoken. Halverwege juni bracht AMD een dualcore-variant van de Athlon Neo uit om Yukon betere prestaties te geven. Probleem voor AMD is dat de cpu's nog op 65nm geproduceerd worden, terwijl de culv-processors van Intel op 45nm gebakken worden, met alle voordelen op het gebied van verbruik en warmteontwikkeling van dien. De opvolger van Yukon, Congo geheten, bestaat wel uit 45nm-cpu's, gecombineerd met de M780-chipset en de Mobility Radeon HD 3x-videokaart, maar dit platform wordt pas in het derde kwartaal verwacht.
AMD mag dan dus wel de eerste zijn, de concurrentie van Intel zal hevig worden, en er is nog een andere reden waarom de 'overwinning' van AMD geflatteerd is. In eerste instantie had HP het exclusieve recht om notebooks op basis van Yukon te fabriceren, dus van een stroom dunne, op AMD gebaseerde laptops is nog geen sprake. HP heeft van dit privilege gebruik gemaakt door met de dv2 te komen.
Wel is de dv2 een ultraportable zoals AMD vindt dat een ultraportable eruit moet zien. De fabrikant heeft altijd gezegd dat netbooks geen volwaardige systemen zijn: de schermen zouden te klein zijn en de onderdelen niet krachtig genoeg. Om deze reden hoeven we in de nabije toekomst geen echte Atom-concurrent van AMD te verwachten, claimt het bedrijf. Tweakers.net bekeek hoe volwaardig de eerste op AMD gebaseerde consumenten-ultraportable dan wel is en waar deze tussen de netbooks en de reguliere notebooks kan worden geplaatst.