Sandisk introduceert usb-sticks met backup-knop

Sandisk gaat usb-flashdrives met een ingebouwde backupfunctie uitbrengen. Met de flashdrive wordt backupsoftware meegeleverd, die met een knop op de drive kan worden geactiveerd.

De backup-drives van de geheugenfabrikant hebben de naam Sandisk Ultra Backup meegekregen. Ze zullen verkrijgbaar worden in capaciteiten tot 64GB. De backup-software wordt aangeroepen door een knop op de usb-drive in te drukken, waarna bestanden naar de stick worden geschreven. Ongetwijfeld zal de gebruiker aan kunnen geven welke bestanden in de backup meegenomen moeten worden, maar details daarover heeft Sandisk nog niet bekendgemaakt. Het is bijvoorbeeld ook nog niet duidelijk of de software het maken van incrementele of differentiële backups ondersteunt. Ook details over de technische implementatie zijn niet bekend. Dat het niet eenvoudig is data op een usb-stick goed te beveiligen, werd in 2007 op Tweakers.net al uitgebreid uit de doeken gedaan.

De Ultra Backup-drives zijn verder voorzien van een bescherming tegen ongewenst kopiëren. De gebruiker kan zijn data met een wachtwoord beschermen, maar de drives bieden ook hardwarematige aes-encryptie. De drives zullen vanaf april in capaciteiten van 8GB tot 64GB verkrijgbaar zijn; de adviesprijzen lopen van ongeveer 30 euro tot 148 euro.

Sandisk geeft ook zijn overige usb-drives een update. De flashdrives uit de Cruzer-serie krijgen een nieuw design en worden verkrijgbaar met capaciteiten tot 32GB. De vernieuwde Cruzer-flashdrives zijn eveneens vanaf april verkrijgbaar, voor adviesprijzen van 19 euro voor het 4GB-model tot 74 euro voor het 32GB-exemplaar.

Al per direct heeft Sandisk een lijn Extreme Contour-flashdrives beschikbaar, bedoeld voor het high-end-segment. De drives bieden volgens Sandisk hoge lees- en schrijfsnelheden, waarbij de fabrikant cijfers van respectievelijk 25MB/s en 18MB/s opgeeft. Ook deze drives beschikken over wachtwoordbescherming en 256bits-aes-encryptie.

Sandisk Ultra Backup usb-drive

Door Willem de Moor

Redacteur

06-01-2009 • 12:14

60

Reacties (60)

60
54
13
4
0
1
Wijzig sortering
Wanneer een usb stick in de pc zit is het zowieso al fragiel, laat staan dat je nog een knop moet indrukken. Ik zie hier geen meerwaarde van in. Wanneer U3 eropstaat is het met een simpel backupprogramma ook de automatiseren dat je een backup maakt wanneer je de stick erin stopt. Of dat je in het menu van U3 een backup knop maakt.
Ik zou vingerdruk herkenning nuttiger vinden of een lcd met de mogelijkheid om notitites te showen dan wel een label mogelijkheid (wanneer je meerdere dezelfde usb sticks hebt)
Ik had het ooit met de SanDisk USB-stick van een klasgenoot, dat ding installeerde zomaar ongevraagd software op mijn laptop!

Hallooo! Het is *mijn* laptop en *jij* dient gewoon een simpel opslagmedium te zijn. Echt, ik heb zo'n hekel aan arrogante hardware en software. Soms zou je denken dat ze daar bij Sandisk (of Creative of McAfee of Linksys of weet ik het welke fabrikant) denken dat je een pc koopt puur en alleen voor het privilege om hun hardware of software te mogen gebruiken. Terwijl het product wat ze verkopen niet veel meer is dan een (noodzakelijke) tool en zich mijns inziens ook zo dient te gedragen.
Het is een feature geen bug ;) Het idee van U3, is nu juist dat je helemaal geen software hoeft te installeren en gewoon diverse populaire (freeware)proggies direct vanaf de stick kunt runnen. Op zich niet heel spannend, maar zoals het gemaakt is wel heel makkelijk in het gebruik.

Kortom rtfm :P
Het idee van U3, is nu juist dat je helemaal geen software hoeft te installeren
Nou, toen mijn Cruser/PC klaar was met het downloaden van een paar van de aangeboden programma's was ik wel 1,25 GB kwijt aan opslagruimte hoor. Noem dat maar "helemaal geen" :) Als het dan nog gewerkt had, Oké, maar Open Office werkte wel onder XP, maar niet onder Vista, terwijl ik het met onder Vista had geinstalleerd. Ik vond het helemaal niet makkelijk in het gebruik. Ik wilde zo'n stick gebruiken om foto's mee te distribueren, maar met U3 erop durfde ik het ding echt niet aan kennissen mee te geven.
''sandisk = in mijn ogen rommel.''

Je kan toch moeilijk een heel merk beoordelen op 1 product?
Dat is precies hetzelfde als je zegt dat calve pindekaas niet lekker is omdat je pindekaas met extra noten gekocht heb en jij net de extra noten niet lekker vind.
Wat een onzin zeg. Die U3 software kan handig zijn, maar als je het niet gebruikt download je even het U3 Removal tooltje van de website van Sandisk en je bent er vanaf.
Idd gewoon even aanklikken dat je U3 niet wilt gebruiken (die keuze krijg je direct in het menuutje dat in beeld komt) en je stick wordt weer een gewone usb-stick met 1 partitie binnen een paar seconden.
Dat heb ik ook direct gedaan met zo'n Sandisk-stickje. Maar later U3 toch weer eens geprobeerd en vind het nog best handig. Vooral dat je er eenvoudig een wachtwoord op kunt zetten om je gegevens enigszins te beveiligen bij verlies van je stick.
ja klopt allemaal , maar ik wist dit helemaal niet.

Ik deed de usbstick erin en begon direct vanalles te installeren.

Dit wil ik niet eens.
Beter was dan geweest: Wil je zooi installeren ? Ja of nee.
Jammer dat het fout ging bij jou, want hij vraagt dat echt.

Als de melding echt niet komt dan kan je altijd nog deze

http://u3uninstall.s3.amazonaws.com/U3Uninstall.exe

tool gebruiken om U3 volledig te verwijderen en de stick te flashen. Zelf ook gebruikt en werkt perfect.

[Reactie gewijzigd door skaars op 25 juli 2024 22:25]

Dat heet u3 en dat is een feature waar je voor kiest.
Herstarten is overigens nergens voor nodig, de u3 functionaliteit werkt zonder prima.

Vind het zorgwekkender dat je je zo druk kan maken over iets dat gewoon je eigen fout is.
En het dan nog zo weet te brengen dat het de fabrikant zijn fout is :S

Je zegt toch ook niet dat gilette rommel maakt omdat hun scheerapparaat trilt? daar kies je toch voor?
Spijt me zeer, maar mij is niets gevraagd toen ik die USB-stick in mijn laptop prikte...
Ik neem aan dat er wel een verpakking om zat?
En al dan niet zou je dan de gulle gever niet scheef aan gaan kijken ipv de fabrikant?

Dat je jezelf uberhaupt nog aan het verdedigen ben :X
Waar het mij om gaat is dat de software die op de stick stond, welke software het ook was, ineens opstartte zonder mijn expliciete toestemming. Ik zie daar een enorm veiligheidsprobleem in, want zo moeilijk is het niet om een virus te schrijven die automatisch uitvoert vanaf elke pc behalve de pc van de eigenaar. Daardoor kan de eigenaar onwetend een stuk malware verspreiden aan mensen die hun beveiliging anderszins in orde hebben.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind U3 een prima systeem, maar ik schrok er toch wel van dat er (in mijn ogen) 'zomaar' een stuk software draaide op mijn pc! Dat het programma in kwestie daarnaast ook nog eens niets nuttigs toevoegde en het kopiëren van een paar bestandjes alleen maar minder triviaal maakte is dan een bijkomstigheid.

Daarnaast wil ik niet afhankelijk zijn van de instellingen van de eigenaar van de stick. Wordt de stick in een voor hem onbekende computer gestopt, dan dient deze eerst expliciet om toestemming te vragen om de software te mogen draaien. Hoe dan ook.
Maar dat is dus iets wat bij microsoft ligt :)
Ja, die had ik ook al bedacht (was halverwege met het typen van een reactie op onderstaande post maar vond het wel even genoeg geweest) :P

Microsoft heeft namelijk voor zover ik weet al toegegeven dat autorun een beveiligingsprobleem is, ver voordat usb-sticks gemeengoed werden. Dat ze dit niet zomaar met een OS-update standaard uit kunnen zetten begrijp ik, dan zouden de meeste installatiehandleidingen niet meer kloppen en de softwarefabrikanten de schuld krijgen, maar waarom ze het niet aangepast hebben voor USB-sticks begrijp ik niet echt.
Met tweakUI (die MS powertool) kan je dat keurig voor een enkel station uitzetten. Wat niet wegneemt dat het inderdaad wel standaard voor USB uit zou mogen.
zet dan ook alle auto run direct af, zijn ze stil en doen ze niets bij het insteken.
Ik dacht dat U3 er voor moest zorgen dat je zonder iets te hoeven installeren diverse appjes kunt draaien vanaf je USB-stick? Maar zoals ik het hierlees zou U3 er juist voor zorgen dat er iets geïnstalleerd wordt? Maar dat is dan toch gewoon AutoRun? Kan ook zonder U3.
Met Linux heb je (gelukkig) geen last van de U3 software. Nadat ik mijn Sandisk USB stick opnieuw geformatteerd had onder Linux dacht ik er ook vanaf te zijn. Maar toch niet. Toen ik hem laatst eens bij iemand met Windows Vista gebruikte kwam de U3 software toch weer de kop op steken.

Toen maar de U3 removal tool gedownload en de stick nogmaals geformatteerd. Nu ben ik er echt vanaf. Ik heb liever dat mijn USB stick gewoon als een simpel opslagmedium gezien wordt (onder alle OS'en).
Heb je het er dan niet op de verkeerde manier vanaf gegooit? Hebben die U3 sticks niet 2 partities die je eerst moet deleten? VZIW hebben "gewone" USB sticks geen partities, dus als je USB partities op /dev/sdb1 en /dev/sdb2 zitten beide verwijderen en dan mkdosfs /dev/sdb doen?
Ik dacht ook dat er twee partities zouden zijn. Ik zag er echter maar 1. Misschien is er eentje hidden onder Linux en heb ik alleen /dev/sdb1 geformatteerd.

Volgens mij moet het mogelijk zijn om onder Linux de U3 software te verwijderen zonder de U3 removal tool (die doet het trouwens alleen onder Windows en Mac). Waarschijnlijk heb ik iets niet goed gedaan.
shift ingedrukt houden terwijl je 'm inplugt?
Echt bijzonder is dit dan niet, leuk die knop maar je hebt nog steeds (logisch) software nodig om het uit te voeren. Als je dus die usb stick achter in je pc/laptop knalt (er zijn nog mensen die alleen achter usb ports hebben), dan is de software zelf opstarten minstens net zo makkelijk...

Verder blijf ik het knap vinden 64gb op een klein object (net als die micro-sd die maar hogere capaciteiten krijgen!) had dit aan iemand verteld in de tijd van ms-dos en hij had je vierkant uitgelachen :). Ik weet nog de eerste pc in mijn huis... wel 10mb HDD en hij was volgens mij zelfs net zo groot als een dvd station (al weet ik dat niet meer zeker)
Beetje backup software draait stilletjes in de achtergrond, wacht tot er een schijf wordt aangesloten, en bepaalt dan zelf of dat een backup schijf is, en zo ja, wat ermee moet gebeuren als die aangesloten wordt. Niks geen knopjes, niks geen handmatig opstarten, alleen een dialoogje waarmee je eventueel de backup nog binnen N seconden stop kan zetten.

Dat hele knoppen gebeuren is een ramp want er moet altijd een aparte driver voor geïnstalleerd worden - vooral bij de oudere Conceptronics (geen type nummer te vinden dacht CHD2UL - 350GB, zwart met zilveren voor/achterkant die er half gammel af ligt omdat de lijm niet goed was ) wou dat nog wel eens crashen of gewoon niet reageren. Tegenwoordig maken ze beter spul, maar die knoppen negeer ik nog altijd.
Ik denk dat er veel potentiele gebruikers zijn die de functionaliteit (met een druk op de knop) an sich wel wenselijk zullen vinden.
En aangezien er veel gadget-freaks zijn in Nederland, zullen deze stickjes wel goed verkopen.

Bij mij op het werk bulkt het van de USB stickjes.
Veelal zijn dat gekregen stickjes, maar er zijn er ook bij die hun hele privé collectie aan documenten op een grote 8/16GB stick mee naar hun werk nemen.

Nadeel wanneer dit in een zakelijke setting gebruikt wordt is dat veel zakelijke laptops en desktops dichtgetimmerd zijn om de backup-software te installeren.
Dus wellicht is het voor privé toepassingen zinvoller.

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 25 juli 2024 22:25]

OffTopic: Nadeel? Noodzaak!
Ik heb thuis nog zo'n 'diskje' liggen.
Veel van deze disks hadden een klein speakertje er op zitten waarmee je aan 't lichte piep geluid kon horen dat hij druk bezig was.
Overigens hebben een aantal er van ook een eigen controller (deze zat vroeger niet standaard op 't mainboard)

Het laatste 'residu' van 5.25" hard-disks hebben we denk ik gezien toen Quantum (tegenwoordig Maxtor) de Bigfoot uit bracht (welke itt de "oude" 5.25" disks halve hoogte, iets van 4000 toeren had en volgens mij maar één platter).
http://img268.imageshack.us/img268/7640/bigfoot31vi.jpg
In mijn ogen iets wat ze al veel eerder hadden mogen bedenken. Maargoed, je vindt pas iets uit als je ergens een probleem mee hebt...

Hoe zou de support zijn onder de verschillende OSsen?
Anoniem: 46304 @sanderr6 januari 2009 12:54
Sandisk kennende werkt het alleen maar onder windows. Maar goed, onder Linux heb je snel genoeg zelf een script gemaakt voor een backup. Ik vind Sandisk drives hardwarematig erg goed en gebruik ze graag, maar ik veeg ze wel eerst schoon (onder Linux, anders krijg je die U3 zooi er niet eens vanaf) voordat ik ze gebruik.
Die U3 krijg je er wel vanaf onder windows hoor. Gewoon de volgende stappen volgen: http://www.u3.com/uninstall/
Bij de nieuwste U3-sticks hebben ze een functie erop gezet waarmee je kunt kiezen of je de U3 software wel of niet op je stick wilt hebben zitten. Zo'n twee maanden geleden zat die functie in ieder geval al wel op de 2 gig Cruzer sticks.

Overigens vind ik de vormgeving van de sticks, zoals op het plaatje bij het bericht, erg mooi. De oude vormgeving is al best goed te doen, maar die nieuwe vormgeving ziet er toch weer iets moderner uit. Mooi.
Persoonlijk vind ik de oude vormgeving van de Cruzer micro, met die verwisselbare covers, nog veel beter. De stick zelf is dan iig uitgevoerd in stevig ijzer, bij die nieuwe uitschuifsticks ben ik bang dat ze aan diggelen gaan als ik er op trap. Over de oude durf ik best te wedden dat als ik er met m'n auto overheen rijd ze dan nog steeds werken.
Een heel goed idee, maar die knop zit wel op een vreselijk onhandige plek zeg!
Die hadden ze beter aan het uiteinde van de stick kunnen plaatsen.
Wat een friemelplekje.

Maar misschien is dit alleen een concept-design?

[Reactie gewijzigd door anandus op 25 juli 2024 22:25]

Volgens mij is dit de beste plaats om deze knop te plaatsen.
Als je namelijk te hard gaat duwen op het einde van deze "breekbare" stick, gaat deze afbreken.

Deze krachten worden ook in de mechanica onder de noemer "moment van een kracht" geplaatst.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moment_(mechanica)
Wel als je alleen met 1 vinger de knop indrukt. Maar bijna elk mens zal de stick op zn minst tussen 2 vingers pakken en met de ene de knop indrukken en met de andere tegenwicht geven ;).
Ja, handig ook als je USB poorten ondersteboven zitten zoals bij mijn oude laptop :+
we zitten op TWEAKERS.net voor iets hé ;)
Ja, handig ook als je USB poorten ondersteboven zitten zoals bij mijn oude laptop :+
LOL, de meeste USB-poorten van mijn tower zitten aan de achterkant en het ding staat onder mijn bureau. Die aan de voorkant zitten achter een deurtje wat niet dicht kan, als er iets in de poorten zit. Daar kan Sandisk toch niets aan doen? Ik gebruik een hub en jij hebt gewoon een onhandige oude laptop :+

Ik hoop wel dat de software beter is dan het spul dat op die Crusers wordt geleverd. Klinkt heel mooi, dat U3, maar het meeste bleek onder Vista niet te werken. Het ergste vond ik nog, dat die stick meteen allerlei software wilde gaan installeren, wanneer je hem in een bevriende PC stopte. Daar wilde ik mijn omgeving niet mee lastigvallen, dus ik heb er maar weer snel een "gewone" opslagdisk van gemaakt (wat overigens niet eens lukte onder Vista).
Ongetwijfeld zal de gebruiker aan kunnen geven welke bestanden in de backup meegenomen moeten worden, maar details daarover heeft Sandisk nog niet bekendgemaakt. Het is bijvoorbeeld ook nog niet duidelijk of de software het maken van incrementele of differentiële backups ondersteunt. Ook details over de technische implementatie zijn niet bekend.
Kortom, als er op de knop op de stick wordt gedrukt, wordt er een programma op de pc/laptop/whatever geactiveerd, maar over dit programma zijn nog geen details bekend...
Grootste nadeel van die USB sticks vind ik altijd de snelheid. Ik moet de eerste stick nog tegenkomen die snelheden boven de 30MB/s haalt, iets wat ik de capaciteit van tegenwoordig geen overbodige luxe vind.

Schuifsysteem vind ik trouwens wel ideaal welke SanDisk altijd gebruikt. Gebruik de Cruzer Micro al vele jaren en het werkt nog perfect. Geen last van dopjes ook.
Dat ligt niet aan de stick, dat ligt aan de snelheid van USB zelf. Zelfs USB harde schijven komen nauwelijks boven de 30 uit, daarvoor zul je toch echt eSATA of USB 3.0 moeten gebruiken...
De ATV Turbo van OCZ is een aanrader qua snelheid, maar ik vind hem wat breekbaar, haalt 35 MB/s
Het zou handig zijn als de USB sticks in verschillende kleuren te koop zouden zijn.
Ik heb 6 Cruzer USB sticks en het terugvinden op zo'n aantal sticks is geen sinnecure 8-)
Stickers plakken?
Het is leuk maar niet nieuw, heb al ongeveer 2 jaar een harde schijf van XXoDD met een back-up knop achterop. Waarnaar hij back-upt moet je instellen in een programma maar uiteindelijk gebruik ik het bijna nooit.
Zo'n backupknopje heb ik eigenlijk nooit begrepen. Ook op de externe harde schijven niet. Teveel moeite om even alles te kopieren? Na het indrukken van zo'n knopje ga ik anders toch controleren of het goed is gegaan. Is de backup software wel gestart? Waarschijnlijk krijg je wel een melding maar toch levert dit vaak weer problemen. Zoals gebruikers die bellen de servicedesk op: "ja ik heb toch op het knopje gedrukt..."

nee geef mij maar gewoon een zo simpel mogelijk stickie.
Word.

Volgens mij heeft dat knopje meer een marketingtechnische waarde dan een meerwaarde voor het product...
Hadden er hier zulke dingen van Maxtor.

heb je het dan eens nodig om dat je pc her-imaged is, en dan komt hij dood leuk af met de melding dat het een andere installatie van windows is en dus de backup niet wil weerzetten.

Mag je dan nog alles manueel doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.