Een advocaat van Google heeft in de rechtszaal gezegd dat YouTube in september van een copyrightfilter wordt voorzien. Het is de eerste keer dat een datum wordt genoemd voor de lang door de entertainmentindustrie gekoesterde wens.
De uitspraak werd gedaan in de door Viacom aangespannen rechtszaak, waarin een miljard dollar van de webstek wordt geëist wegens copyrightschending. Volgens de advocaat zal het filter 'binnen enkele minuten' bepalen of een upload van een gebruiker wordt geaccepteerd. De videoafdelingen van zowel MySpace als Microsoft werden al eerder van zogeheten fingerprinttechnologie voorzien, waarmee uploads worden gecontroleerd door te kijken of audio- en/of videokenmerken in een database met bekend auteursrechtelijk beschermd materiaal worden aangetroffen. Verschillende contentbedrijven vroegen zich af waarom een hightechbedrijf als Google niet in staat zou zijn om dergelijke technologie te implementeren en beschuldigden het bedrijf van onwil toen een oplossing alsmaar uitbleef.
Wellicht tot frustratie van die entertainmentbedrijven leek Google in een reactie tegen CNet echter weer terug te krabbelen. Het bedrijf liet desgevraagd weten te hopen de filtertechnologie 'in het najaar getest en beschikbaar te hebben'. Het voegde er aan toe dat het om een van de meest gecompliceerde taken gaat waarvoor Google zich tot dusver geplaatst zag. 'Zoals altijd met cutting-edge-technologie is het lastig om een harde lanceerdatum te geven', aldus Googles verklaring. Volgens advocaat Louis Solomon, die de belangen van Googles aanklagers behartigt, zal een YouTube-filter weinig invloed hebben op de schadeclaims tegen Google. Hij wijst erop dat het bedrijf is aangeklaagd voor schendingen die al plaats hebben gehad. 'Als Google dit systeem implementeert zijn ze daar natuurlijk rijkelijk laat mee, maar we moedigen het natuurlijk aan als het bedrijf datgene doet wat anderen reeds gedaan hebben en de contentproviders een eerlijke behandeling geeft - niet enkel diegenen die hebben besloten mee te doen aan YouTube's advertentiedelingsprogramma', aldus Solomon.