In een toelichting op de financiële resultaten heeft Google gisteren aangekondigd dat het hard werkt aan manieren om rechthebbenden te compenseren voor materiaal dat via videosites als Google Video en YouTube wordt aangeboden. De toegestroomde financiële analisten kregen te horen dat het bedrijf een complex geheel van formules en variabelen hanteert om te bepalen wie waarop recht heeft, die bovendien nog lang niet allemaal vastliggen. 'Te ingewikkeld om uit te leggen', durfde de zoekgigant tegen de kenners te betogen - maar hoewel dat een behoorlijk defensieve opmerking is, heeft Google goede redenen om geen volledige openheid van zaken te geven.
Ten eerste is het web nog altijd in ontwikkeling, en daardoor maakt ook Google snelle en grote karakterwisselingen door. In de woorden van oprichter Sergei Brin: 'Als ik informatie zoek, is een webpagina vaak niet de beste manier om antwoord te krijgen. Dat klinkt misschien als ketterij voor een Google-medewerker, maar voetballen of een huis bouwen leer je nou eenmaal niet van een lap tekst. Video is een veel beter medium.' Hoe Google Video en - als de aankoop eenmaal rond is - YouTube daaraan op een voor Google lonende manier kunnen bijdragen, is uiteraard een van de grote uitdagingen voor het bedrijf. Met zoveel YouTube-gebruikers moet er toch ergens geld verdiend kunnen worden, lijken de zoekmachinemakers gedacht te hebben - maar een werkend businessmodel is er domweg nog niet.
Verder heeft Google nog amper concrete resultaten om de beleggers te tonen. Het bedrijf zou het met de diverse rechthebbenden vooral eens zijn over het feit dat ze het eens gaan worden over een royaltiessysteem, maar met name het gebrek aan winst van de videotak gooit hier roet in het eten: geld dat niet verdiend wordt, kan niet verdeeld worden. Momenteel komt een minderheid van Googles inkomsten uit het advertentieprogramma Adsense, ook al groeide die post ten opzichte van vorig jaar met meer dan vijftig procent. Eventuele deals met videoleveranciers hebben bovendien voornamelijk betrekking op het relatief bescheiden Google Video: YouTube is formeel nog altijd geen eigendom van Google, en als het dat straks wel is, is het nog altijd verliesgevend. De opdracht voor Brin en de zijnen is om daar verandering in te brengen. Die opdracht wordt serieus genomen, kregen de toehoorders te horen: 'We respecteren copyright, en dus praten we met zoveel mogelijk mensen. Zij hebben ons nodig en wij hebben hen nodig; de sleutel voor de komende tijd is samenwerking.'