AMD wint marktaandeel van Intel

In het eerste kwartaal heeft AMD zijn marktaandeel ten opzichte van Intel weten te vergroten, zo lezen we bij eWeek. Met dank aan een vernieuwde productlijn verzorgt AMD nu 16,9 procent van 's werelds processorverkopen, zo blijkt uit cijfers van Mercury Research. Intel bezit nog altijd het grootste marktaandeel met 81,7 procent; de restanten gaan naar VIA en Transmeta. Hoewel AMD al een tijdje in de lift zit, zijn het historisch gezien nog geen verschuivingen van belang. Het markaandeel van Intel schommelt al jaren tussen de 80 en 85 procent. Wel is het zo dat de groei van het martkaandeel van AMD voornamelijk afgaat van dat van Intel en dat AMD ook de positie in de servermarkt aan het uitbreiden is. In aantallen doen beide bedrijven goede zaken; er gaan recordaantallen processors over de toonbank.

In de notebooksector is Intel dominant, met dank aan de populariteit van het Centrino-merk. Omdat het aantal notebookprocessors dat verkocht wordt nog sneller stijgt dan die voor de desktop, houdt de notebookmarkt Intel's marktaandeel omhoog. AMD heeft goede zaken gedaan met de introductie van de Athlon 64 en de afsplitsing van de Sempron voor de budgetmarkt. Dat AMD enige tijd geleden de Athlon XP zowel op het budget- als middensegment van de markt richtte, kostte het bedrijf omzet. Voor het komende jaar staat natuurlijk met de uitgebreide introductie van dual-core weer heel wat te wachten.

Door Willem Kerstholt

10-05-2005 • 11:32

62 Linkedin

Bron: eWeek

Lees meer

AMD meldt recordinkomsten voor Q3 2005 Nieuws van 11 oktober 2005
AMD breidt aanbod notebookprocessors uit Nieuws van 17 augustus 2005

Reacties (62)

62
61
31
14
2
15
Wijzig sortering
Ik vind nog steeds dat AMD eigelijk ondergewaardeerd wordt door verkopers.
Terwijl dit eigenlijk helemaal niet terecht is.
Maar het lijkt erop dat AMD eindelijk een goede naam weet te maken bij de consument. Mede door de reclame die ze nu eindelijk is maken.
imo is hier op tweakers juist een groot deel erg blij met amd meer ivm 'het is tegen intel' niet ivm de kwaliteit. de onlangs gelanceerde benches vd dual core laat ook weer duidelijk zien dat het echt afhankelijk van wat je met je computer doet het interessant is om of intel of amd te halen. er is een minimaal verschil tussen beide en prijstechnisch zeker in de high-end is het helemaal niet interessant
tevens dit in combinatie met intels briljante introductie van zowel de P III & P IV zorgt dat voor een sterke loyaliteit van de gemiddelde koper tot intel. ik mis dan ook eigenlijk op het moment de sterke marketing machine van intel. ik denk dat die een beetje zitten te wachten tot een nieuwe sterke release (denk aan PIV) en dan zullen die wel weer eens hun PR machine tevoorschijn halen
(beetje offtopic)

Dat wordt de P VIIV toch. Die naam was een tijdje geleden vastgelegd..

hier...
http://www.tweakers.net/nieuws/35965/?highlight=VIIV
Anoniem: 93545
@PaT10 mei 2005 19:20
Dat wordt de P VIIV toch.
Pentium D heet dat ding nu volgens mij.
Deze verkoper waardeerd AMD wel, maar de klanten niet. Die worden meteen pist als ik over AMD begin. Ze lopen de winkel binnen -ik zoek pentuim!-, ik help ze netjes, en ze worden pist op mij omdat ik het over AMD durf te hebben.
Als mensen hun pc zelf samenstellen zie je dat er vaak voor AMD gekozen wordt (bewijs is de poll) Echter zie je in de kant en klare pc markt dat Intel nog steeds de meeste pc verkoopt. Als ik AMD was zou ik bij de grote computer fabrikanten (HP, IBM, DELL) meer op aan dringen vaker AMD processoren te gebruiken.
Hoewel AMD al een tijdje in de lift zit, zijn het historisch gezien nog geen verschuivingen van belang. Het markaandeel van Intel schommelt al jaren tussen de 80 en 85 procent.
Dit is gedeeltelijk waar, wat de nieuwsposter vergeet is dat AMD 1 van de eerste processor fabrikant is die Intel qua kwaliteit, prijs en marketing aankan. Bij een hoop andere kleine processoren fabrikanten lukte dat niet waardoor ze vanzelf weer marktaandeel verloren. We zullen volgend jaar zien of AMD daadwerkelijk op Intel kan blijven inlopen. (mijn voorspelling is dat ze dat gaat lukken)
Met dank aan een vernieuwde productlijn verzorgt AMD nu 16,9 procent van 's werelds processorverkopen,
Qua aantal of qua omzet?
Uit het oorspronkelijke bericht kan je opmaken dat het om aantallen processors gaat:
PC processor shipment figures
zoals het er daar staat zou je zeggen aantal,maar omzet lijkt me logischer ;) dus ik ben het met je eens, een beetje onduidelijk
Omzet zou niet echt logisch zijn. Omdat als je dan je CPU's maar duur genoeg zou maken je op die manier marktaandeel zou verkrijgen. Aangezien de prijs van je cpu ook de omzet bepaald. Het lijkt me hier dus duidelijk te gaan om aantallen.
@Draconis

Gaat deze telling dan alleen over CPU's voor PC-systemen? Want als het over alle CPU-typen gaat kan er best wel eens een andere winnaar uit de bus komen (Texas instruments of Philips)
Omzet zou niet echt logisch zijn. Omdat als je dan je CPU's maar duur genoeg zou maken je op die manier marktaandeel zou verkrijgen.
Dat is toch ook logisch? Meer dure processors verkopen is ook beter dan meer goedkope processors verkopen.
Anoniem: 84766
@Draconis10 mei 2005 11:52
Ik denk niet dat je veel verkoopt als je je prijzen flink omhoog gooit. Dus zal je omzet ook weer afnemen.
@Olaf van der Spek

Het is wel beter maar niet van toepassing op het marktaandeel. Het marktaandeel wordt bepaald door het aanta verkochte exemplaren, in dit geval CPU's. Dus het maakt niet uit of Intel per CPU gemiddeld €100 of €1000 zou krijgen.

Marktaandeel is eigenlijk zo:

Hoeveel % van de CPU bezitters heeft een <Merk> CPU.
Anoniem: 143019
@Draconis10 mei 2005 13:31
draconis, dit is de meest onlogische opmerking die ik ooit gelezen heb....
Het gaat hier niet over de omzet in geld maar over de omzet in processors, het aantal procesoors dat de deur uitgaan.
Verschil tussen mensen die er verstand van hebben en de 'gewone' consument (leek)
IBM/Motorola (1,1%). Dus zoveel 'met verstand van' zijn er ook niet. :+

(oké, in de zelfbouw-pc zit ook een AMD)
Het zal voor AMD, ondanks de goede processoren, een helse karwei worden om meer marktaandeel van Intel te winnen. Intel heeft zeer goede banden met grote leveranciers van computerproducten (BAS bijvoorbeeld, waar Mycom en Vobis bestellen). Speciale kortingen en grotere winstmarges die Intel geeft vermoeilijken het proces om meer marktaandeel te winnen voor AMD..
Wereldwijd gezien stelt Bas natuurlijk helemaal niks voor. De grote spelers op de markt zijn natuurlijk Dell, HP, IBM waar vooralsnog veel of alleen maar intel wordt verkocht.
HP doet laatste tijd toch ook veel AMD, IBM volgens mij ook wel, alleen Dell blijft voorlopig intel only.
Zo zijn er ook de leveranciers die grote contracten met intel hebben waardoor ze geen AMD mogen verkopen
ik dacht dat zulke contracten verboden waren.
ook in amerika, na al die "rechtszaak-rellen" rond monopolistisch gedrag van microsoft (dr dos) en intel met hun afnemers.
Het zal denk ik toch een hele lange tijd duren eer AMD +25% zal gaan halen. Voor de meeste consumenten geldt: 'Intel is de chte, AMD de goedkope namaak'.

Daarnaast, als mensen een PC hebben met een AMD (of een server met AMD), en de machine werkt niet stabiel, moet je meteen verantwoorden waarom je geen Intel hebt genomen.

Kijk maar eens in de markt: budget PC's hebben een AMD, dure PC's altijd een Intel. Verkoopt nu eenmaal beter...
Anoniem: 143438
@TinusH77710 mei 2005 16:05
'Intel is de chte, AMD de goedkope namaak'.
Systeembouwers die louter Intel-processors serveren, zoals Dell, spelen hierbij ook een rol. Veel van de mensen die minder 1337 zijn en een kant-en-klaar systeem kopen, zullen dan toch gaan denken dat AMD blijkbaar niet goed genoeg is om in hun computer gebruikt te worden. Dit leidt weer tot negatieve mond-tot-mond-reclame, en AMD loopt weer marktaandeel mis ;(
precies! AMD is meer waar voor je geld!
Anoniem: 143019
@tdw10 mei 2005 16:12
ja en 1 + 1 = 3 bij intel dus
Anoniem: 66850
10 mei 2005 11:58
de restanten gaan naar VIA en Transmeta.
Sparcs en PowerPCs tellen niet mee tegenwoordig? Of is dat aantal verwaarloosbaar?
Die tellen niet mee in een onderzoek naar x86-processors nee ;).

Edit:
Ik heb nergens zien staan dat het om x86 ging?
Niet in de nieuwspost of het eWeek-artikel nee, maar als je kijkt op de site van Mercury dan wordt al snel duidelijk dat het wel degelijk zo is. Ze kijken sowieso alleen naar pc's en dan specifiek naar
shipment estimates by product for Intel, AMD, VIA and Transmeta processors
. Dus nogmaals: alleen x86-spul.
Ik heb nergens zien staan dat het om x86 ging? ;)
In de notebooksector is Intel dominant, met dank aan de populariteit van het Centrino-merk.
Ik mis in dit verhaaltje dat AMD ook werkt aan een centrino oplossing (iirc samen met chipset bouwers). De Turion toch?
Edit: hier waren in 2003 al verhalen over: zie hier en hier hier
Anoniem: 93545
@s46304210 mei 2005 14:13
Ja maar die komt nog maar net de baarmoeder uitrollen dus die doet nog niet echt mee.
[Poll] 1.9% Ik weet niet??!! Wat doe je hier dan? }>
Anoniem: 93545
@Stiegl10 mei 2005 12:55
Inderdaad vreemd, op een site als tweakers.net mag je toch verwachten dat mensen ongeveer weten wat er in hun computer zit..

Vriend van me vertelde gisteren over iemand die beweerde bij het opstarten te kunnen kiezen op windows 98 en pentium |:(.
stel: je werkt bij een universiteit en zit te beunen op een domme terminal die verbonden is met een cluster bestaande uit een aantal sun´s, intel machines en nog wat lugubere hardware. Op welke processor werk je dan ?

Stel: Je hebt op een beurs een industrieel compu bordje gekocht, geen idee wat er voor processor opzit maar je bent in staat het ding te laten booten van een linux live cd waarmee je geen verdere info over de processor krijgt.

Het is ver gezocht maar dit soort zieke scenario´s kom je toch alleen maar HIER tegen :)
Anoniem: 93545
@caipirinha10 mei 2005 22:30
Je hebt op een beurs een industrieel compu bordje gekocht, geen idee wat er voor processor opzit
Eerste wat ik zou doen is koeler d'r af, arctic silver er op meuken, en nieuwe koeler d'r op.
En dan heb je als het goed is meteen gezien wat het voor cpu is.
Sorrie kan het echt niet laten:

Sun, Intel = lugubere hardware? (tenminste, het lijkt me dat je die vergelijking trekt)

Grappig om dat zo te stellen. Zo'n waardeoordeel durf ik toch echt niet te geven :+

Een linux livecd en je kan geen cpuinfo krijgen? Lijkt me lastig om geen /proc/cpuinfo te kunnen raadplegen en toch een goed werkend linux systeem te hebben (i.e. dan heb je geen /proc OF je hebt de kernel lopen hacken om de /proc/cpuinfo interface weg te werken, erg onwaarschijnlijk).

Maar, je gedachtenspinsels zijn wel indicatief.
In aantallen doen beide bedrijven goede zaken; er gaan recordaantallen processors over de toonbank.

het lijkt me dus idd dat het over aantallen gaat :P :+
Haha wel een beetje omgekeerd beeld in de poll hiernaast... 79.5% AMD, 17% intel :D
Verschil tussen mensen die er verstand van hebben en de 'gewone' consument (leek) :Y)
Ik mis een optie in de poll: "Intel en AMD"
Mijn "oude" P4 2,8Ghz heb ik toen gekocht omdat ik VIA maar niks vond, en vind het nog steeds niks.
Ik stap nu over op een AMD64.

Mijn cpu bezit is tot nu toe nog: AMD, AMD, Intel, AMD
Die van mijn pa: Intel cel :r , AMD
Anoniem: 93545
@Tamarinde10 mei 2005 12:53
Het gaat om je huidige CPU, of eventueel om de cpu die je binnenkort koopt.
In dit geval een Athlon64 als ik het zo lees.

En VIA en celly is idd allebei :r
Dat slaat nergens op, ik heb een VIA Epia als router. En dat ding gaat als de brandweer, 533 Mhz voor routing, statistieken, simpele P2P etc. En het verbruikt maar 15 watt oid. Veel beter dan een complete AT(X) pc van al snel 60 watt dag en nacht laten kachelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee