Eerste Athlon 64 X2's beschikbaar vanaf 7 juni

The Inquirer heeft van ten minste een distributeur, Tech Data, gehoord dat ze de dual-core Athlon 64 X2 vanaf 7 juni uit voorraad zullen kunnen leveren. Alle smaken Athlon 64 X2 zouden leverbaar moeten zijn, van de 2,2GHz 4200+ met 512kb L2-cache tot en met het topmodel, de 2,4GHz 4800+ met 1MB L2-cache. Dit zou dus betekenen dat de dual-core AMD-processor al een week na de verwachte officiële introductie leverbaar zal zijn. Hiermee geeft AMD concurrent Intel het nakijken, want hoewel de Intel Pentium Extreme Edition 840 al leverbaar is, zijn de mainstream dual-core modellen van Intel nog niet leverbaar. Deze zouden volgens Tech Data pas op 22 juni in kleine getale verschijnen.

AMD Athlon 64 X2 (500px - computer achtergrond)

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

26-05-2005 • 20:42

65 Linkedin

Bron: The Inquirer

Reacties (65)

65
64
36
7
1
9
Wijzig sortering
OW heerlijk!!!
Deze wil ik dus z.s.m. wel een hebben he!!
Nadat ik m`n FX-55 naar de kloten had geholpen en "tijdelijk" even een 64 3500+ erin heb zitten wil ik wel meer rekenkracht.
En dualcore = geil :D
precies wat je zegt het klinkt geil?

maar welke games hebben nu baad bij 2 cores nog geen 1 het enigste voordeel wat je hiermee haalt is dat je een dvdtje kan encoden en een spel tegelijk kan spelen.

het lijkt mij vrstandiger om pas zo`n cpu te kopen als je er ook gebruik van gaat make bijv. voor bewerkings software die multi core ondersteuen. over een jaar is dit denk ik pas echt interesant?
en de 4800 kost meer dan 1000 dollar dus das ook niet niks dus zullen de andere wel nier veel goedkoper zijn
het lijkt mij vrstandiger om pas zo`n cpu te kopen als je er ook gebruik van gaat make bijv. voor bewerkings software die multi core ondersteuen
De programma's "zien"gewoon meteen 2 cores, dus nieuwe programma's voor 2 cores zijn niet nodig. Je hebt er meteen profijt van! Je koopt zo'n processor natuurlijk omdat je de benodigde kracht kunt verdelen over de 2 cores.
Anoniem: 34169
@bjorntje42429 mei 2005 21:22
Nee, je hebt er helemaal geen profijt van als er geen nieuwe versies uitkomen, omdat de huidige versie die core misschien wel 'ziet', maar geen flauw idee heeft wat ie er mee moet omdat ie alleen maar is geprogrammeerd om één core te gebruiken.
altijd dat gemekker over prestaties in games...
de processor is vanaf een 3500+ bijna niet meer relevant voor prestaties in een spel, bovendien zijn er heel veel tweakers die hun processor niet kopen voor spelletjes maar voor nuttige dingen...
je systeem loopt wel effe 100 keer soepeler op een dual proc (dus ook dualcore)systeem...
voor autocad en photoshop geeft een dualcore opstelling veel meer prestatiewinst dan een fx55 t.o.v. 3500+
denk daar maar eens over na...
Hoezo pas na een 3500+??????
Al veel eerder niet meer. De GFX kaart bepaalt het tegenwoordig.

Ik denk trouwens dat ik met mijn Athlon XP mobile ook nog steeds een aardig eindje kan meeblazen (11x230 24/7 en 3GHz peak).
Je speelt een 1 spel 1 core.

Geluidskaart pakt mss zelf wat van de andere cpu, hdd en andere hardware hebben ook cycle's nodig.

En dan heb je nog eens een zooi over voor je p2p die op de achtergrond je download binnen haalt en "complete".
Of je dc-client die wel doordraaid }:O.
Of de dvd die je brandt of film die je renderd op die ene core.
Anoniem: 116213
@gp50026 mei 2005 23:17
@fredo_1983, Je kan in de Windows Taskmanager bij 2000/XP/2003 keurig rechtermuis op een process klikken en deze zelfs forceren om op een bepaalde cpu/core te draaien.

Maar het OS doet dat normaal zelf al keurig. Echter handmatig heeft vaak vele voordelen, zo kan je al je achtergrond applicaties, zoals Trillian, Skype, P2P client, etc allemaal keurig forceren om op de 2de cpu/core te draaien, zodat als je een spel opstart, deze altijd keurig volledig gebruik kan maken van de main-core.
Anoniem: 141381
@gp50026 mei 2005 22:24
jaja maar is dat wel zo?
Is het besturingssysteem een beetje bij machte om aparte programma's op aparte core te draaien?
Je had maanden geleden ook nog totaal niets aan 64 bit proc.
Dual-core is "minder" nutteloos dan 64 bit "was".
Ik game niet alleen.. 3dsmax, Photoshop, etc, etc...
Zou alleen al mooi zijn als ik niet al m`n aps zou hoeven afsluiten als ik ff wil gamen.. daarbij.. ALLES beter dan 3500+ én toch geld zat ;)
In dat geval is een enorme smak geheugen al oplossing genoeg. Een app als 3DS of Photoshop doen nagenoeg niets met de CPU als je niet ook aan het werk bent. Ze laten alleen wel flink wat data achter in je geheugen als je de app niet afsluit. Smijt er zeg es 2 Gig in en je bent al een heel eind op weg .............

Daar heb je dus echt geen dualcore of ander rekenmonster voor nodig ;)
Anoniem: 93545
@Predje27 mei 2005 00:05
In dat geval is een enorme smak geheugen al oplossing genoeg. Een app als 3DS of Photoshop doen nagenoeg niets met de CPU als je niet ook aan het werk bent.
En wat als je 3dsmax wilt laten renderen en tegelijk ook nog iets anders wil doen...
Heb al 2 gig erin hangen :) DDR400
IK WIL EEN X2, IK VIND DAT IK EEN X2 NODIG HEB(PUNT)
Quake 3 Arena heeft SMP ondersteuning :+
Anoniem: 143297
@loodgieter27 mei 2005 14:30
mmm... De Unreal Engine 3 gaat dual core ondersteunen en de "Boiling Point-engine" kan maximaal 32 cores ondersteunen, alleen nu nog maar een. Die engine kan namelijk met 32 cores echt fotorealistische graphics maken, in een immens grote spelwereld. Dus Dual-Core zal over een paar maanden echt al wel ondersteund worden, en "noodzakelijk" voor dit soort spellen
Das ook precies de reden waarom ik een dual core in m'n systeem ga zetten (4000+ i.p.v. de 3500+ newcastle die ik nu heb). Ik draai nogal veel in de achtergrond (gaim, newsleecher, emule, bepaalde websites open, winamp) en dan heb ik veel baat bij een dual core als ik aan het gamen ben.

Ik ben daarnaast benieuwd naar de prestaties in Windows XP 64-bit edition. Ze single core had al veel voordeel bij een 64 bit OS, sta echt te popelen om te gaan testen :)
Anoniem: 111783
26 mei 2005 20:46
Dat is mooi van AMD.

Kunnen we eindelijk weer fatsoenlijk gamen! :7
En dat gaat met een FX stukken beter kan ik je zeggen!

De 2e core is uit zijn neus aan het vreten als jij aan het gamen bent. Eerst wachten dus totdat de spellen multithreaded zijn.
Niet helemaal waar. De 2e core kan zich bezig houden met achtergrondtoepassingen, zoals downloads, virusscan enz... Hierdoor kan de andere core zich volledig met het spel bezighouden.

Ben het wel met je eensch als je zegt dat games pas echt sneller gaan lopen als ze multi-threaded zijn...
downloads, virusscan
Uit zijn neus aan het vreten dus. De 2e core zal echt geen 100% gebruikt worden met de toepassingen die jij opnoemt.
@bjorntje
de 2e core komt misschien niet aan zn max met de genoemde applicaties, maar het voordeel is dat de 1e core dat dan iig NIET hoeft te doen.

die kan tenminste wel voor 100% gamen :)
die kan tenminste wel voor 100% gamen
Maar die core is wel 200 tot 400 mhz langzamer.
Anoniem: 142833
@Speedswitch27 mei 2005 17:53
dat haal je wel weer in omdat je game op 1 proc kan draaien en de rest op de andere ;)
Ben benieuwt hoe lang het dan nog duurt voordat ze fatsoenlijk verkrijgbaar zijn in nederland en de prijs is gestabiliseerd. Ben namelijk ook erg geinterreseert in een 4400 maar dan moet ie niet veel duurder worden dan AMD zelf aangaf (iets van 580 dollar)
Het gekke is dat de Intel Dual Core processors al wel grootschalig (veel aanbieders) in de PW staan:

http://www.tweakers.net/pricewatch?DB=Pricewatch&Cat2=294&Query=dual&x =0&y=0

Edit: sorry, dit is een reactie op het nieuwsbericht.
das vrij simpel, een winkel zet iets in zn prijslijst zodra zijn groothandelaar het op zn prijslijst heeft.
Maar dat betekent niet dat het product ook daadwerkelijk leverbaar is.
Het toont alleen aan dat intel blijkbaar sneller is geweest met het -aankondigen- van hun processor.
Dat intel helaas wel vaker wanneer ze op achterstand staan.

Doet me nu beetje denken aan de periode van de race naar !ghz, intel kondigde 1 Ghz PIII' s aan welke ook geleverd konden worden.
Ze waren alleen onstabiel :)
dit komt omdat veel internet shops graag de mensen (al dan niet tweakers) laten denken dat ze helemaal up-to-date zijn wat hun producten betreft, dus zetten ze ze al in de pricewatch.
Vervolgens ga je naar enkele van die sites en dan zie je in kleine lettertjes dat er een wachttijd is of iets in die geest.

dit is trouwens ook de tactiek van de meesten van de echt scherp geprijsde internetshops in de pricewatch. een lage prijs kan je houden als je niet veel inkoopt en niet te veel in het magazijn hebt liggen, ruimte en tijd kosten geld. dus hebben ze een hele lage prijs en gaan ze vervolgens pas inkopen doen na jouw order, en laten jou lekker wachten
gedeeltelijk leveren ze ook bewust met vertraging, om later in te moeten kopen en zo een paar euro te besparen.
Intel heeft nu een troef minder in handen, Eerst was het zo dat AMD als eerste met servermodellen kwam en Intel met desktop modellen. Nu lijkt het erop dat AMD beide modellen eerder op de markt heeft (en leverbaar is). Alleen jammer dat de prijs van de AMD dual cores een stuk hoger liggen dan die van intel
Anoniem: 9640
@Sphere-26 mei 2005 21:00
Jammer ook dat een Mercedes duurder is dan een Lada.
Kwaliteit kost geld...
Ik bedoel ermee dat intel de prijs bewust laag houd om dual core eerder te inburgeren, ze maken dus flink wat minder winst erop. AMD kan hier niet echt gemakkelijk op ingaan omdat die een kleiner "budget" heeft
hoe bedoel je Intel is goedkoper?
mensen kijken vaak verkeerd

bv Intel brengt 3 Dual Core CPUs uit.
AMD brengt er dacht ik 4 uit.

hoe gaan mensen vaak vergelijken?
ze pakken de goedkoopste van AMD en de goedkoopste van Intel en zeggen dan: intel si veel goedkoper.

dat die Intel die goedkoper is ook een aardig stuk langzamer is daar kijken ze niet naar.
btw naast die goedkope 2x 2.8Ghz dual core van Intel moet je volgens Intel ook een nieuwe mobo kopen reken dit maar bij die prijs erbij.

ik vind dat Tweakers eens een vergelijk moet proberen te maken zodat de mensen niet blindlings verkeerd gaan vergelijken, tenminste als dit mogelijk is
een soort voor bang per buck.
Dat ze er meer verkopen, wil niet zeggen dat ze er meer winst op maken. Wie zegt trouwens dat ze er meer verkopen? :Z
Je bedoelt dus, Jammer dat intel goedkoop is?
Anoniem: 61096
@Sphere-27 mei 2005 11:13
@Deadsy
De grap is dat meestal het omgekeerde gebeurd. Men pakt de snelste variant van beide en roept dan dat de snelste beter is. Ook al kost die dan 2x zoveel.
ja maar je mag niet het snelheids verschil (en prestatie verschil) tussen de Intel dual cores en AMD dual cores.
de eerste 3 modellen van Intel zijn dacht ik 2x 2.8Ghz en 2x 3Ghz en 2x 3.2Ghz

de langzaamste dual core die AMD gaat brengen (op moment) zijn 2x 2.2Ghz CPUs
en de AMD64 3500 loopt dus ook op 2.2Ghz

edit:
@tortelli: de restelijke verschillen liggen in cache
de 4800 zal 2x 1MB hebben en het model eronder 2x 512kilobyte.

de 4200 heeft 2x 512kilobyte en het model erboven 2x 1megabyte
Ik vraag me eigelijk af waar die andere types mee te vergelijken zijn....
de 4800x2 is een dubbele 4000+ , de 4200 een dubbele 3500, de rest dan?

Ik heb erg veel intresse in een dual core processor als ze qua prijs iets gezakt zijn(zeg over een 4-5 maanden)
Als jij ze ook per tray (1000 stuks) wil kopen kan je ze waarschijnlijk wel voor die prijs krijgen!
Anders... helaas pindakaas... Het volle pond!
Jij denkt dat 'de gewone consument' zo veel meer betaald? Daar zijn echt een kleine marge op hoor, ze hopen gewoon dat je naast de proc ook andere hardware koopt
Techdata Nederland heeft de Pentium D 8x0 processoren anders al een aantal dagen zonder uitzondering met een verwachte levertijd op 27 juni staan.
Anoniem: 20502
@PcDealer26 mei 2005 22:07
Na verschillende ervaringen mettpc-shops zie ik "verwacht" staan en lees ik "met heel veel geluk zou het misscihien kunnen maar ga er maar niet vanuit".
Net zoals huisverhuurders "maximale huurstijging" zien als "minimale huurstijging"...
Mensjes die bestellen met vooruitbetalen brengen zo in ieder geval al geld binnen, dat ze hun proc pas over twee maanden krijgen is punt twee :Y)
Toch wel leuk: tegen de tijd dat de HCC dagen zijn zijn deze procs volop leverbaar en de prijzen al weer iets gezakt.

(3x raden wie er naar de HCC dagen gaat om een PC'tje samen te stellen... :) )
Scheelt de HCC dan zoveel in vergelijking met bijvoorbeeld de Price Watch (of een alternatief als de PC Discount)?
Dan zou ik wel daar eens willen gaan kijken.

Vaak kom ik op Price Watch toch goedkoper uit dan op een pcdiscount: ook incl verzendkosten.
Het is wel leuk altijd om rond te kijken, maar dat is een tweede.
Ik ben vol ongeduld op deze cpu aan het wachten omdat ik in de toekomst mijn dual Athlon XP wil vervangen door iets sneller.
Dual Opteron is mij wat te kostelijk dus zo'n dual core cpu zou ideaal zijn.
Anoniem: 13932
26 mei 2005 23:02
Hiermee geeft AMD concurrent Intel het nakijken, want hoewel de Intel Pentium Extreme Edition 840 al leverbaar is, zijn de mainstream dual-core modellen van Intel nog niet leverbaar. Deze zouden volgens Tech Data pas op 22 juni in kleine getale verschijnen.
Nu weet ik niet of TS alleen bij Tech heeft geinformeerd, maar volgens mijn informatie gaat collega Ingram Micro toch echt 30 mei de eerste grote levering van Intel binnenkrijgen :? Deze zijn reeds verkocht ;( Precies een week later komt die van mij.
@Briandewis, logisch dat Intel een beetje beter aan voelt met meerdere taken, Hypertreading, wat je dus zelf als een zegt.

Voor de gein, zet het eens uit, en ga dan nog een vergelijken. Of Intel dan hetzelfe aan voelt.

Helaas heeft Intel wel al redelijk goedkope Dual Core Cpu's, bij AMD is de goedkoopste een 4200+, die rond de €400 of meer gaat kosten.

Misschien komt er verandering in, met de Dual Core Turion wat men ook al wilde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee