Er is wel degelijk een verschil tussen HT en dual-core / dual-cpu
Natuurlijk is er een verschil. Ik zeg ook niet dat het niet zo is... Maar HT kenmerkt zich door 1 processor die zich voordoet als 2 processors. En nu kom jij met het verhaal dat een dual-core, dus eigenlijk 2 processors, zich gaan voordoen als 1 processor, die zich voordoet als 2 processors... Dat vind ik nogal vergezocht

HT is een techniek waarmee je de pipelines van je cpu zo goed mogelijk vol probeert te houden door een tweede, virtuele, core aan de software te laten zien, maar lang niet alle instructies kunnen op die tweede core gebruikt worden.
Dat is niet waar. HT splitst een fysieke processor op in 2 logische processoren. Beide logische processoren zijn volwaardige processoren waarop iedere x86-instructie geldig is.
Het verschil met een echte dual-core is natuurlijk dat beide processors de execution-units moeten delen, omdat er maar 1 fysieke set bestaat. Dus ze moeten soms op elkaar wachten. Maar dit gebeurt allemaal diep binnen de hardware, en is compleet transparant voor de software.
Je zou echt specifiek onderscheid moeten gaan maken via de CPUID-instructie, om erachter te komen of je nu met echte processors of HT te maken hebt. Voor zover ik weet is er geen software die dit specifiek doet, maar gaat er gewoon vanuit dat iedere processor een thread kan draaien.
Verder zou het 'emuleren' van HT betekenen dat de dual-core processor zich dan voor zou moeten doen als enkele fysieke processor met 2 logische processoren... Voor zover ik weet, is dit niet het geval. Zelfs al zou dit het geval zijn, dan nog zou het hooguit globaal zijn, en niet per applicatie te regelen, dat zou wel heel onwaarschijnlijk zijn, en overdreven moeilijk doen.
WinXP home heeft (volgens mij) wel ondersteuning voor een P4 met HT, maar bijvoorbeeld niet voor een dual xeon, of een dual core systeem.
Dat heeft meer met de licenties van Windows te maken dan met de hardware of software. Er is maar 1 XP-kernel, en bij Home is die kunstmatig begrensd tot 1 fysieke CPU (waar dualcores ook onder schijnen te vallen, MS rekent in feite 'alles wat in 1 socket past' tot 1 fysieke processor, wat licenties betreft. Binnen de software geldt iedere core als 1 fysieke processor). Bij Pro is die begrensd tot 2 fysieke CPUs, en bij Win2k3 kun je licenties krijgen voor zoveel CPUs als je wilt, voor zover ik weet.