Het gonst alweer een aantal maanden van de geruchten rond de mogelijke beursgang van Google, maar met het indienen van de officiële aanvraag bij de SEC om voor 2,7 miljard dollar aan aandelen te mogen verkopen heeft het bedrijf een einde gemaakt aan de twijfels. De manier waarop het succesvolle internetbedrijf zijn status als privé-onderneming wil verruilen voor een beursnotering is enigzins ongebruikelijk in aandelenland, maar wel geheel in de stijl van Google: no-nonsense. Lerende van alle fouten die drie jaar geleden tot het knappen van de internetzeepbel hebben geleid, heeft men bijvoorbeeld nog niet bekendgemaakt hoeveel aandelen het gaat verkopen en voor welke prijs.
Googles oprichters - Larry Page en Sergey Brin - willen zo veel mogelijk zelf de touwtjes in handen houden door de aandelen niet via een stock exchange maar middels een online veilingsysteem aan de man te brengen. Op die manier wil het zowel grote als kleine investeerders de kans geven om mee te dingen, en op een realistisch prijsniveau uitkomen. Bovendien zal het bedrijf twee verschillende soorten aandelen in het leven roepen, waarbij de ene soort meer inspraak geeft dan de andere. Ook die constructie geeft de huidige eigenaars een meer manieren om zelf de koers te kunnen blijven bepalen. In een brief aan zijn investeerders hebben de twee heren ook al laten weten niet van plan te zijn om zich gek te laten maken door de beursgang. Google wil niet van filosofie veranderen en zal zeker niet toegeven aan druk van buitenaf om koste wat kost met goede kwartaalcijfers te komen.
Door de aanvraag krijgt de wereld voor het eerst inzicht in de financiële reilen en zeilen van Google: alles tot de salarissen van de topmensen aan toe is in het officiële document terug te vinden. Google had in 2003 een jaaromzet van 962 miljoen dollar en hield daar 106 miljoen dollar winst van over. In Q1 2004 was de omzet echter al 390 miljoen en de winst 64 miljoen, waardoor een verbetering van die cijfers dit jaar waarschijnlijk lijkt. Het bedrijf heeft verder een cashreserve van 455 miljoen dollar opgebouwd gedurende voorgaande jaren. Hoewel Google beroemd is geworden door zijn bannervrije site, verdient het bedrijf 95% van zijn geld met reclame.
