Familie van 'googol'-uitvinder in gesprek met Google

Familieleden van professor Edward Kasner, uitvinder van de term googol, hebben te kennen gegeven met het internetbedrijf Google te willen overleggen. 's Werelds meestgebruikte zoekmachine heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn naam gebaseerd is op de wiskundige term, die staat voor tien tot de macht honderd. Nu Google meer en meer in het nieuws komt en duidelijk wordt dat er bij het bedrijf geld te halen is, vinden de nabestaanden van de Amerikaanse wiskundige dat zij recht hebben op een deel van de winst. Google heeft tenslotte deels door de originaliteit van de naam zijn huidige marktpositie bereikt.

In de krant The Baltimore Sun verklaart de woordvoerder van de familie, tevens achterneef van de wiskundige, dat het nog niet zeker is of Google wettelijk verplicht is voor het gebruik van de term te betalen. Ethisch gezien spreekt het echter voor zichzelf dat het bedrijf een vergoeding levert voor het succes dat Google mede dankzij z'n naam kent, aldus de woordvoerder Peri Fleisher. Volgens de familie hoeft die vergoeding echter niet noodzakelijk te bestaan uit een financiële compensatie; met een toezegging om deel te mogen nemen aan de eerste aandelenverkoop zou men reeds tevreden zijn.

Google Einstein Logo

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

18-05-2004 • 22:35

85

Bron: Web Pro News

Reacties (85)

85
84
51
14
3
18
Wijzig sortering
Heeft de bedenker van het principe zoekmachine niet ook recht op een deel van de winst? En degenen die het HTTP protocol ontworpen hebben? En degenen die het internet bedacht hebben? En de nabestaanden van de bedenkers van het alfabet? En de nabestaanden van de eerste beschaafde mens?
Wat dacht je van de gebruikers! Zonder gebruikers geen beursgang, geen geld, geen google! :P
wij willen dus gewoon betaald krijgen per keer dat we zoeken }>
Het woord 'googol' is juist bekend geworden dankzij 'Google'. Is er geen geld bij die familie te halen 8-)
Anoniem: 68006 @JoetjeF18 mei 2004 23:03
precies, das ook wat ik denk. De familie van meneer googol wil geld zien voor iets waar ze "etisch" gezien geen recht op hebben. Feit: google heeft zijn naam gebaseerd op googol. Echter, de zoekmachine is niet bekend en populair geworden omdat men heeft meegelift op de bekendheid van de term googol. Dit zou wel gezegd kunnen worden van lindows (tegenwoordig lindash, dacht ik), dit is duidelijk meeliften op ms-windows.

Mijnsinziens hebben die familileden geen enkel recht op wat dan ook. Temeer omdat meneer googol de definitie googol niet heeft gemaakt om daar lekker eens wat productie (en dus winst) mee te kunnen draaien. Die familie leidt dus ook geen verlies op het product googol, ze verkopen er geen een minder van (zou je dat trouwens merken? googol -1 is nog steeds googol :7 )

edit: typos
Een googol is 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (1 met 100 0en), dus daar kan je gewoon 1 vanaf trekken hoor.

En volgens mij was 'Google' gebaseerd op de googolplex, wat 10 tot de macht googol is, en belangrijker, uitgevonden door iemand anders.
The american mathematician Edward Kasner once asked his nine-year-old nephew to invent a name for a very large number, ten to the power of one hundred; and the boy called it a googol. He thought this was a number to overflow people's minds, being bigger than anything that can ever be put into words. Another mathematician then shot back with Googolplex, and defined it to be 10 to the power of Googol, proving poor old Edward wrong in an instance.
The Googolplex Page
als aanvulling, wel grappig:

Frank Pilhofer has determined that, given Moore's Law (which is that computer processor power doubles about every 1 to 2 years), it would make no sense to try to print out a googolplex for another 524 years - since all earlier attempts to print a googolplex out would be overtaken by the faster processor.
Als je nu je muis bij de zin "'s Werelds meestgebruikte zoekmachine heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn naam gebaseerd is op de wiskundige term, die staat voor tien tot de macht honderd." op het gearceerde gedeelte houdt, zie je precies hoeveel nullen het betreft.

Handige toevoeging van het team lijkt me :)
Anoniem: 35085 @raphidae19 mei 2004 17:34
je moest eens met je muis op
"die staat voor tien tot de macht honderd"

gestaan hebben dan had het zo verschenen (kleine hidden easter egg van tweakers blijkbaar)
Ik zie niet in waarom de populariteit van google mede te danken zou zijn aan de naam.

Ik ben 'm gaan gebruiken dankzij de snelheid en de goede resultaten, niet omdat de naam zo lekker zo lekker klinkt of iets dergelijks.

AltaVista klonk ook niet lekker maar was ook immens populair voordat Google die positie overnam.

Gewoon geldklopperij dus.
precies, dus die gasten hebben helemaal geen zaak... zelf een 1e jaars rechtenstudent veegt dit van tafel... no offense btw :)
Anoniem: 78739 18 mei 2004 22:47
Verplaats je cursor eens over de 'honderd' in
die staat voor tien tot de macht honderd
:+
Toch jammer dat er één 1 met 101 nullen staat, terwijl het één 1 met 100 nullen moet zijn... 8-)
Aan de ene kant hebben ze gelijk. Maar als men daar nou mee komt op het moment dat een bedrijf begint. Ik bedoel, als je echt over ethische verplichtingen begint moet je niet zeuren als een bedrijf al 3 jaar die naam gebruikt.

En is er zelfs niet zoiets als: toegestaan is plaats vergaan? Indien een rechthebbende of hoe je het ook wilt noemen een tijd iets toegestaan heeft (terwijl ze zelf wisten dat de naam gebaseerd was op...) dan kun je later toch niet 'opeens' komen met: "ja, maar...".
Dan kan de persoon die 'micro' heeft bedacht helmaal uit zijn dak.

Microsoft, micropoint, micromedia, enz. enz.

offtopic:
als ie nog eeft dan
Anoniem: 72316 18 mei 2004 22:37
Right.
Helemaal begrijpelijk en toch klinkt het weer als geldklopperij..
Kvind het eerlijk gezegd niet begrijpelijk :P.
Zeggen dat het onder andere aan de naam ligt, dat google zo ver is gekomen is onzin. Google is zover gekomen, vanwege het concept, en simpelweg vanwege het feit dat het een goeie zoekmachine is.
De naam heeft daar niets of heeeeeeel weinig mee te maken gehad.
Anoniem: 29646 @lrietveld18 mei 2004 23:23
De naam heeft er wel wat mee te maken: ik zou de term googol niet hebben geweten als google er niet was geweest..... moet nu die familie aan google betalen?
Weer wat bijgeleerd en meteen geimplementeerd:

"Maar goed dat ze niet een googol dollars eisen ."


Zoek ook eens op "googol" op Google, of typ een formule in, dan zie je dat je zelfs Google als rekenmachine kan gebruiken. (dat wist vast iedereen, behalve ik)

[afdwaalmodus aan]
Google(googol) klinkt ook wel een beetje als het geluid van een kip of kalkoen.
[afdwaalmodus uit].
Anoniem: 9345 @lrietveld18 mei 2004 23:12
Je beredenering gaat misschien deels wel op. Maar uit eigen ervaring weet ik dat de naam bij mij er wel to deed;

De eerste keer dat ik las op internet over "Google" vond ik de naam erg vreemd en paste het zoekconcept niet bij de beleving die ik had bij die naam. Uit nieuwsgierigheid ben ik naar de site gegaan en vanaf dat moment ben ik niet meer van Google af te krijgen.

Had men de naam BestSearch of iets anders wat wel de lading dekt, maar niet mijn interesse had geprikkeld, dan was ik niet of pas later naar deze site gegaan.

Dus in mijn geval en omdat ik een standaard mens ben dus waarschijnlijk in meerdere gevallen is de naam wel een extra prikkel geweest om zo snel als mogelijk ont-Googled te worden. Of als Google-adict door het leven te moeten.
Ze hadden best een fictieve naam kunnen verzinnen die ook vreemd klonk, en die jou ook tot zoeken aanzette.
Waarschijnlijk hadden ze dat ook gedaan als ze van te voren wisten dat er zoveel op geld beluste actie tegen hun bedrijf zou komen.
Niet begrijpelijk maar wel geldklopperij.
De beste man heeft een naam verzonnen voor een getal. Dit heeft niets met google te maken.

Ooit heeft iemand de kilo, mili of mega bedacht, moet daarom iedereen die dat gebruikt maar geld afdragen? De man die googol bedacht heeft, heeft dit vast gedaan omdat dat sneller en betr klinkt dan 10 to de macht 100.

Daarbij geloof ik niet dat de naam google bijgedragen heeft aan het succes van de zoekmachine. Dat succes is vooral te danken aan de techniek.

Mee willen liften op andermans succes noem ik dit
dion_b Moderator Harde Waren @[Roland]20 mei 2004 15:43
Op het moment dat Google sinds haar begin a) erg de nadruk legt op de ongebruikelijke naam b) duidelijk aangeeft dat die naam afkomstig is van de term Googol en c) ook maar een deel van de succes van Google van haar interessant klinkende naam komt, dan is dit allerminst geldklopperij of meelifterij op andermans succes.

Toen Google klein was kenden veel meer mensen de googolplex, en heeft Google meegelift. Nu is Google groot en vragen degenen die menen moreel recht te hebben op de googol iets terug.

De vraag lijkt me dus hooguit of die familie haar morele danwel legale 'eigendom' van de googal hard kan maken.

Maar dan nog, ze vragen geen geld, enkel de mogelijkheid mee te doen met de IPO van Google, iets wat ze makkelijk zonder enige financiele consequenties voor Google zelf verleend kan worden. IMHO een voor de VS opmerkelijk bescheiden verzoek die Google nog goede PR kan verzorgen als ze het inwilligen.
Dus?
Als ik een naam verzin en iemand anders baseert zich daar op, en verdiend daar geld mee, zou ik ook vragen of ik wat geld zou mogen hebben :)
nano nano mag zekers ook niet he?
Anoniem: 64607 @boner19 mei 2004 17:27
nee want er is al een duitse zangeres die heet Nena
Anoniem: 97559 18 mei 2004 22:45
Hmm, hoe groot zou de invloed van de naam op het succes eigenlijk zijn?
Een goed klinkende naam zal best positief bijdragen aan succes. Maar om te zeggen dat ze hun huidige marktpositie hebben behaalt op de naam vind ik nou net iets te ver gaan...

Het is naar mijn mening ook een beetje raar dat de nabestaanden zich hiermee gaan bemoeien. Het woord is toch niet hun uitvinding? Zeker krap bij kas ;)
ik heb de letter e uitgevonden... de meest gebruikte letter van het alfabet..
Dokken dus..
Ach, wi hft d nou nodig?
dus iemand heeft even bedacht dat een 1 met 100 nullen tegenwoordig "googol" heet...

Tuurlijk... niemand heeft er ooit van gehoord, maar hij heeft het verzonnen..

Ik vind bij deze uit de een 1 met 200 nullen nu "oltavosta" heet |:(
Anoniem: 4629 @SWINX18 mei 2004 23:00
Het is een 10 met 100 nullen, en geen 1 met 100 nullen. Dat scheelt een factor 10!

Je oltavosta zit dan trouwens tussen een quinsexagintillion en een sexsexagintillion in
1 * 10 ^ 100 (eerste hit met google) is toch echt WEL een 1 met 100 nullen.

Net zoals 1 * 10 ^ 1 = 10, dus met 1 nul.
Jammer voor je stelling, maar ik had er wel van gehoord :7
De term is onder mensen met een wiskundige opleiding best bekend, en het wordt ook duidelijk op de site van google vermeld:
www.google.com/corporate/.
Volgens mij kom je het in elk Wiskunde- of Natuurkunde-boek wel tegen in het rijtje met 'grootheden'. Net als de rijtjes van micro, milli en nano.
Van mijn middelbare-school-wiskunde kan ik me er niets van herinneren maar dat neemt niet weg dat het best zou kunnen, zo ijverig was ik niet :Y)

In ieder geval was mijn punt dat het geen onbekende term is.
Anoniem: 95759 @eborn18 mei 2004 23:36
Dat is zeker niet waar, ik ken een hoop natuur- en wiskunde methodes, en in niet 1 staat googel of googelplex gedefinieerd.
http://www.google.nl/search?hl=nl&ie=UTF-8&q=googol&lr=

Ehhh wel een beetje kortzichtig...
Ik bedoel, dat jij er nog nooit van gehoord hebt kan ik niks aan doen, maar toen ik een maand geleden me af voeg wat het grootste gedifineede getal was, en het voeg aan mijn wiskunde leraar: Googol

http://en.wikipedia.org/wiki/Googol
fout: googolplex is groter...
Dat was ook niet mijn punt.
Al heb je wel gelijk ;)
Anoniem: 39126 @SWINX18 mei 2004 22:47
Hoho, de term googol bestaat langer dan Google en Google verklaart openlijk dat hun naam op de term googol gebaseerd is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.