Beurswaarde Google geschat op 25 miljard dollar

Op de site van de New York Times wordt in een artikel uit de doeken gedaan, hoe het met de waarde en de beursgang van Google staat. Als het bedrijf binnen korte tijd een beursgang zou realiseren, zou het een waarde van ongeveer 25 miljard dollar hebben. Een select gezelschap heeft een kleine hoeveelheid aandelen weten te bemachtigen van Google, maar zelfs die kleine hoeveelheid zou met een beursgang ineens heel veel waard blijken te zijn. Een voorbeeld van een van die personen is Andy Bechtolsheim, die 200.000 dollar geïnvesteerd heeft in aandelen van Google waardoor hij ruim 1 procent bezit van het bedrijf. Bij een beursgang met de geschatte waarde van 25 miljard dollar zouden de aandelen van Andy ongeveer 300 miljoen dollar waard zijn. Na de terugval van verschillende dotcom-bedrijven op de beurzen is nu de hoop op Google gevestigd.

Google logo (groot)

Door Remy Bergsma

Moderator Devschuur®

27-04-2004 • 13:39

34

Bron: New York Times

Reacties (34)

34
32
25
14
3
1
Wijzig sortering
En een nieuwe luchtbel is in de maak, ik zou wel eens gespecificeerd zien waarom analisten denken dat dit bedrijf 25 miljard waard is, of is het weer een op toekomstige te verwachten inkomsten berekende som.

Wel leuk als je als gewone jongen daar werkt en de afgelopen tijd wat opties hebt gekregen en je ineens erg veel geld hebt ... maja is ook weer niet gunstig van google als een groot deel van het kundige personeel de biezen naar een mooi tropisch eiland pakt!
Anoniem: 11125 @imagica27 april 2004 13:52
En hoeveel aandelen die analisten hebben. Of is er ergens nog een onderbouwing voor dat bedrag?
Anoniem: 45413 @imagica27 april 2004 18:07
De waarde die analisten aan Google toekennen is gebaseerd op de idee dat Google in de toekomst een geduchte concurrent voor Microsoft zou kunnen worden. bij deze redenering speelt veel meer dan alleen de zoekresultaten of inkomsten uit advertenties, ook niet te vergeten dat de analisten kijken naar zakelijke aspecten, minder naar de technologische.
Anoniem: 87031 @imagica27 april 2004 14:01
kleine indicatie van hoe je de waarde van een zoiekmachine schat.

Hoeveel bezoekers per dag trek je.
Hoeveel betalen mensen voor een advertentie op je site.
Hoeveel betalen ze je om bovenaan in hun zoekmachine te komen.
Hoeveel betalen ze je per hit.
Wat is het script van je zoekmachine waard.

laten we uitgaan van 1000 bezoekers per dag en 10 adverteerders. advertentie plaatsen voor een maand 25 euro. Per hit 10 cent. Prijs om bovenaan te komen 25 cent per search

250 euro aan advertenties
elke persoon maakt 2 hits 2 x 10 x 1000 = 200 euro
2 adverterder betalen om bovenaan te komen staan
1000 searches x 25 cent = 250 euro

200 + 250 = 450 euro per dag
ze hebben minimaal een miljoen bezoekers per dag

Aangezien ik de preciese aantallen niet weet en de bedragen ook niet heb ik de bedragen maar aan de meest lage kant gehouden. Maar je ziet dus dat dit heel snel kan oplopen. Schattingen geven weer dat niet bill gates maar google het grootste bedrijf heeft en dat ze ook minimaal het dubbele aantal centjes hebben
Mis je ook nog natuurlijk kosten
1 bandbreedte
per pagina 20 k
1000 pageviews 20mb
1 miljoen pgv 20 gb
per dag meer dan 20 gb verkeer, laten we zeggen
30000 euro per maand, 1000 euro per dag

360 personeelsleden wereldwijd, zeg goedkoop ict
personeel van 40:000 dollar per jaar = 40000 dollar per dag aan kosten

afschrijving hardware - ze hebben behoorlijk wat kleinere systemen staan laten we zeggen 3600 systemen, per jaar 500 euro per systeem afschrijven
is 5000 euro per dag afschrijven


misschien loop ik een beetje kort door de bocht maar als je per dag 250+450 euro winst maakt tegen
zo'n 45000 euro verlies en dan ga je nog maar uit van
1 miljoen pageviews per dag dan kan je concluderen dat beide berekeningen - van jou en van mij te kort door de bocht gaan.
20 GB per dag voor Google? mogen ze niet klagen vind ik, had erger kunnen zijn.. zoals de internationale wereldweid bekende partysite waar elke dag miljarden mensen langskomen Partyflock.nl

dinsdag 27 april 2004 16:08
1143 leden, 202 gasten online
verkeer vandaag: 22.7 GB (tot nu)

ok nou overdrijf ik maar met veeeel minder hits maakt PF veeeeel meer GB per dag

maakt voor de berekening nix uit maar kwou ff wat posten
Het is niet meer zo erg als tijdens de dot-com boom, maar 25 miljard is toch nog steeds erg overdreven.
Voordat Google verscheen, leken ander zoekmachines ook heer en meester. En er wordt nu toch behoorlijk hard aan de stoelpoten van Google gezaagd.
Volgens mij des te meer reden om met de beursgang op te schieten. Eenmaal gecashed kun je rustig naar de carabien. De waardering zal waarschijnlijk een overwaardering bevatten van de naam Google als merknaam, als asset net als Coca Cola en McDonalds. Als het misgaat, heb je heel weinig over, een waardeloze naam, en apparatuur dat verouderd is.
Tja.. als ik dit nu zo lees snap ik wel waarom Bill/MSN 'google' als bedreiging ziet...
Ben reuze benieuwd naar de Searchengine-strijd die binnekort los gaat barsten :) De gebruikers zal waarschijnlijk flink in de watten worden gelegd om ze als vaste bezoeker te houden :D
Plakkerige watten waarschijnlijk, en vervang 'vaste bezoeker' maar door '(vast)gebonden bezoeker'. ;)

(Ik bedoel hiermee dat ik denk dat de zoekmachineoorlog zich gedeeltelijk op feature-gebied gaat afspelen, maar dat ze vooral zullen proberen klanten niet te laten vertrekken door allerlei foefjes en extra's-als-je-inlogt (zie a9.com al :)))
Anoniem: 80280 27 april 2004 14:08
Een beursgenoteerd bedrijf dat een beetje goede notering wil krijgen moet goede omzetcijfers kunnen voorleggen, liefst gekoppeld aan enige winst.

Om omzet te genereren zijn betalende diensten of produkten nodig. In het geval van Google blijken die zeer beperkt. Aan de ene kant moeten ze het vooral hebben van de advertentiemarkt. (AdWords e.a.) Niet echt de grootste goudmijn volgens mij, hoewel Google niet slecht scoort bij adverteerders wegens de grote bekendheid. Rechtzaken zoals van AXA kunnen die bron van inkomsten ernstig ondermijnen.
Het tweede waarmee Google inkomsten kan genereren is hun zgn. 'Google Search Appliance' Google voor het eigen intranet zou je het kunnnen noemen. Wordt in licentie aan een aantal bedrijven verstrekt, maar het is nog maar de vraag hoeveel dat jaarlijks in het laatje brengt.

Ik zie dus eigenlijk voor Google net iets te weinig bronnen van inkomsten (met garanties naar de toekomst) om 25 miljard dollar waard te zijn.
Ik hoop voor de investeerders dat ik ongelijk heb, maar ik vrees ervoor.
Aan de ene kant moeten ze het vooral hebben van de advertentiemarkt. (AdWords e.a.)
Neen, ze moeten het vooral hebben van de verkoop van de gepatenteerde searchengine die voor heel wat meer doeleinden gebruikt kan worden dan local intranet.
Google is zelf een zeer succesvol bedrijf, maar dat het nu 25 Miljard dollar waard is betwijfel ik. Ik vraag me af wie de analisten waren en/of ze relaties hebben met Google of Andy Bechtolsheim.
Ach het grootste dele van deze waarde is bepaald op verwachtingen van toekomstige winsten. Bij verkoop aan een ander bedrijf zal dat het bij lange na niet opleveren. ;) Het heleverhaal mist onderbouwing hoe ze aan de cijfers komen en zijn alleen maar extrapolaties van verschillende analisten. Google wordt voor deze gasten weer een mogelijkheid om met opties te gaan spelen. Ik voorzie in ieder geval een behoorlijk World Online drama aankomen.

Daarnaast moet de concurrentie niet uitgevlakt worden. De populariteit van Google is deels gekomen door het vernieuwe eenvoudige concept. Terwijl de concurrenten juist steed smeer zijn gaan aanbieden (Altavista, Lycos en Yahoo) De ontwikkelingen staan niet stil en idereen (oa Microsoft) probeert er een graantje van mee te pikken. Een search engine is belangrijk aangezien het een van de eenvoudigste manieren is om toegang tot je informatie te krijgen.

Ik hoop dat Google verstandig genoeg is om de eigen kwaliteiten niet uit het oog te verliezen en terug houden zullen zijn bij een beursgang. Voor de oprichters/eigenaren zal het niet veel uitmaken ze zijn toch al miljonair. Hopen dat ze de geldwolven een beetje kunnen tegenhouden :)
Ik geloof wel in de waarde van Google.
Bij het ontwerpen van website kom ik vaak tegen dat kleine bedrijfjes adverteren via Google AdWords.

Vorig jaar betaalde een goede kennis van me al 800 Euro voor 6 maanden en dit is een klein MKB bedrijf. Vermenigvuldig dit met een paar miljoen bedrijven eh voila :Y) Tel daar dan de grote advertisers bij op en dan zit je er wel :+
Anoniem: 92642 27 april 2004 17:26
Vorig jaar november heeft onze vriend Larry laten weten nooit een beursgang te willen maken. In plaats daarvan willen ze Google verkopen aan de mensen die het groot hebben gemaakt: Wij internetters. Er zou een site komen waar gehandeld kan worden in aandelen Google die onder controle staat van een amerikaans consultant bureau.

Op die manier willen ze voorkomen dat Google overgewaardeerd de beurs opgaat en vervolgens (net als World Online) in elkaar stort als een plumpudding.

Hierbij de melding in het Brabants Dagblad van 25 oktober 2003:

'Google gaat via internet beurs op'
ANP

Zaterdag 25 oktober 2003 - Google is van plan om begin volgend jaar aandelen te gaan uitgeven. 's Werelds populairste internetzoekmachine zal dit echter wel op een onconventionele wijze doen. Niet via de beursvloer, maar via het internet worden de stukken aangeboden, aldus Britse zakenkrant Financial Times (FT) gisteren. De directie van Google hult zich nog in stilzwijgen.

Volgens FT kan de onderneming een waarde krijgen van 15 miljard tot 25 miljard dollar. De dotcommer, in 1998 door twee studievrienden opgezet in een garage in het Californische Menlo Park, krijgt daarmee een plaats tussen de grootste internetondernemingen eBay, Yahoo en Amazon.com. Google zou met een online-aandelenplaatsing een herhaling willen voorkomen van de financiële schandalen op Wall Street na het instorten van de internetsector in 2000. Toen werden koersen opgeblazen via het oppoetsen van winstcijfers om daarmee flink met opties te kunnen verdienen.

Bovendien biedt een online-veiling het voordeel dat particulieren de aandelen direct kunnen kopen in plaats van dat ze afhankelijk zijn van de grillen van de zakenbanken. Enkele zakenbanken kwamen eind jaren '90 in een kwaad daglicht toen zij populaire internetaandelen aan bevriende relaties toespeelden. Die konden zo profiteren van de forse koersstijgingen bij een beursgang. Google wordt gezien als een van de meest winstgevende internetbedrijven. Resultaten zijn niet openbaar, maar analisten ramen de jaarlijkse winst op 150 miljoen dollar op een omzet van 500 miljoen. Google laat zich betalen voor een gunstige positionering bij zoekopdrachten. Ook verdient het aan het verkopen van zijn zoektechnologie.

en nog een stukje van 30 oktober:

Sergey Brin en Larry Page hebben alles dichtgetimmerd wat iets te veel zou verraden van hun succesformule. Zelfs omzetcijfers houden ze geheim. Hoelang nog? Ze wilden ook nooit iets zeggen over een beursgang, maar nu grote zakenkranten als Wall Street Journal en Financial Times de emissie hebben aangekondigd, ontkennen ze niet langer.
Brin en Page mogen zich dus binnenkort multi-miljardair noemen, op hun dertigste. Twee jonge whizzkids, stoffige studenten in de wiskunde, waren het nog toen ze Google lanceerden. "Wij onderzochten welke mogelijkheden er waren om informatie uit grote hoeveelheden gegevens te filteren. Een van die methodes was Google", vertelde Brin onlangs.
Grote internetzoekbedrijven als Yahoo! en AltaVista haalden hun neus op voor hun methode. Daarom gingen Brin en Page in 1999 zelf aan de slag. De naam Google bedachten ze als afgeleide van googol, een wiskundig begrip voor een 1 met 100 nullen.
Googelen is nu een ingeburgerde bezigheid. Na e-mailen zorgen zoekmachines voor het meeste verkeer op internet. In mei telde een Amerikaans onderzoekbureau 4 miljard zoekacties wereldwijd. In 32 procent van de gevallen werd de zoekrobot van Google gebruikt. In Nederland zijn er 2,6 miljoen gebruikers per dag. In tienden van seconden word je geholpen. Uit 3 miljard webpagina's in 38 talen vist Google de gewenste term op.

Wat Google zo populair maakt is het ontbreken van de ballast van advertenties die het scherm bevuilen. Brin en Page hebben dat ondervangen door licenties te verkopen voor toepassing van Google, en door de inmiddels 100.000 adverteerders te laten betalen op basis van zoekwoorden. Zoek bijvoorbeeld Brabants Dagblad en in 0.13 seconde verschijnt er naast een overzicht met 14.500 sites een advertentie waarin het Brabants Dagblad voor 12,50 euro een proefabonnement voor 5 weken aanbiedt.
Het systeem is zo lucratief dat Brin en Page vijf jaar na de start met Google op een omzet van, naar schatting, tussen de 500 en 800 miljoen dollar zitten en dat hun nettowinst zich tussen de 100 en 200 miljoen beweegt. Nu wordt het tijd om te cashen. Dat gebeurt volgens de verhalen met een emissie waarop iedereen via internet kan inschrijven. Amerikaanse banken vissen dus naast de daar gebruikelijke 7 procent van het miljardenbedrag dat zal worden opgehaald bij de beursgang. Ook daarin zijn Brin en Page eigentijds.
Hmm... Moet maar 's snel €1500 investeren (ongeveer een maand salaris), zodra ze op de beurs komen op eens €2.250.000 waard, kan ik meteen met pensioen (op m'n 27ste)... ;-)
Dat is helaas niet mogelijk ;( de aandelen die er nu zijn, is van een BV welke verdeeld zijn onder de investeerders van het bedrijf (de Venture Capital bedrijven/fondsen).
Anoniem: 112458 @imagica27 april 2004 14:18
Een BV? Er zijn geen BV's in Amerika, misschien een unsigned inc? :p
ik denk dat andy bechtolsheim de champagne flessen tevoorschijn tovert na het lezen van dit bericht!!

Overigens lijkt mij 25 miljard wel erg aan de hoge kant.
Sorry, onderbouwing?

25 Miljard is niet zo veel voor een goed draaiend bedrijf genoteerd op de Amerikaanse beurs hoor. Het kan wel overrated zijn maar, please, onderbouw het dan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.