ZDNet kijkt rond bij Google Gmail

Nu Googles Gmail reeds enige tijd beschikbaar is voor de gelukkigen die een testaccount konden bemachtigen, heeft ZDNet de dienst aan een nader onderzoek onderworpen. Een account bij Gmail is goed voor maar liefst 1GB opslagruimte. In ruil hiervoor moet de gebruiker akkoord gaan met de algemene voorwaarden waarin hij zich akkoord verklaart met de persoonsgebonden advertenties. Deze tekst-ads verschijnen aan de rechterzijde van het scherm en worden door ZDNet niet als storend ervaren. Belangrijk is dat in de ontvangen of verstuurde e-mails zelf geen reclame wordt toegevoegd. Over de functionaliteiten en interface is ZDNet ronduit positief.

Gmail LogoZoeken is mogelijk op kernwoorden in verschillende velden en de interface benadert het gevoel van een offline mailclient zo goed mogelijk. Wel wordt er nadruk op gelegd dat er geen enkele garantie is dat verwijderde mails ook fysiek van de server gewist worden. Volgens de algemene voorwaarden worden mails volledig automatisch gescand op kernwoorden voor het weergeven van advertenties en worden hierbij geen persoonlijke gegevens opgeslagen of doorgegeven aan de adverteerder. Ondanks deze garanties van Google weet een gebruiker echter nooit zeker dat zijn mail niet door een of andere nieuwsgierige werknemer gelezen wordt.

Gmail screenshot

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

17-05-2004 • 15:57

66

Submitter: T.T.

Bron: ZDNet

Reacties (66)

66
65
43
16
1
13
Wijzig sortering
Ondanks deze garanties van Google weet een gebruiker echter nooit zeker dat zijn mail niet door een of andere nieuwsgierige werknemer gelezen wordt.
Vind ik een rare/overbodige opmerking. Dat is toch zo bij elke mailprovider? Zowel pop3 als webmail?

edit:
Mijn eerste 'first post' :)
Anoniem: 7477 @DriesA17 mei 2004 16:15
Om zeker te zijn dat niemand je mail leest is versleutelen met een een gedeelde sleutel de enigste oplossing.

Je mail komt tenslotte ook langs meerdere computers eer het wordt afgeleverd. Op elk van die machines kan Big Brother (of een verveelde werknemer) meelezen.

(En ik acht de kans veel groter dat m'n werk meeleest (op m'n werk acount) dan de fbi, bvd of wie dan ook)

[edit] wat doen al die slashes in m'n tekst?
Om zeker te zijn dat niemand je mail leest is versleutelen met een een gedeelde sleutel de enigste oplossing.
Ben je dan zeker ervan dat de mail niet gelezen wordt? Dit gaat slechts op voor het moment waarop de mail verzonden wordt, dus over het traject tussen verzender en ontvanger. Je kan je mail nog zo versleuteld versturen en ontvangen, alle mail die centraal opgeslagen wordt op een remote mailserver (webmail, IMAP, maar ook POP3 die niet geleegd wordt) kan door de beheerder van die machine (een hoster of ISP) gelezen worden. Dat ze dat niet mogen is een ander verhaal.
Als ik een mailtje goed versleutel (dus niet signen, maar crypten) kan alleen de ontvanger met de juiste key en de pass phrase het mailtje lezen.
Een ISP beheerder ziet alleen maar rubbish..
Zodra jij je pop3 box leegt staat de email toch niet meer op die server, alleen op jouw HD. Dus stuk minder groot "risico". Bij webmail gaat jouw argument wel helemaal op.
het is niet heel moeilijk om te zorgen dat die mails gewoon bewaard blijven, maar dat ze wel uit de mailbox worden verwijderd :)
Bij ons wordt alle inkomende en uitgaande e-mail gearchiveerd.
Anoniem: 50681 @DriesA17 mei 2004 18:21
edit:
Mijn eerste 'first post'
-1 first post :Y)
Dat gedoe over Google met zn Gmail de hele tijd..

er is allang een veel beter alternatief, zonder deze reclametrucjes, namelijk Spymac,
1350 MB gratis waarvan 1000 MB mail, 250 MB foto's en 100 MB files

dit bestond al vóór de lancering van Gmail...

dus niet zeuren over Gmail, gebruik dan gewoon Spymac
Volgens ZDNet is het anders Spymac die Gmail navolgt: http://zdnet.com.com/2100-1104_2-5185461.html
er is allang een veel beter alternatief, zonder deze reclametrucjes, namelijk Spymac,
1350 MB gratis waarvan 1000 MB mail, 250 MB foto's en 100 MB files
Maar niet iedereen kent spymac. En ik wil niet zeggen dat iederéén google kent... maar veel toch wel.
Bovendien vind ik de opbouw van spymac zelf ook niet logisch. Al wil je van daaruit een mailtje (webmail) versturen dan lijkt het zelfs niet te gaan.

Ook heb je de melding op de site van spymac dat de online storige niet bereikbaar is door overload.... allemaal van die kleine dingen bij elkaar dat ik ook liever verder kijk dan spymac.

En dat iemand bij google mijn mail zou kunnen zien... so be it... als ze willen kunnen ze dat toch wel (provider, overheid noem maar op).
Men neme een oude stoffige pentium II 350 MHz. Men installeert een 8 gig HD. Vervolgens 128 mb geheugen erin. Download hierna (of eigenlijk beter dit te doen voordat je begint) de iso van clarkconnect, [url="http://www.clarkconnect.org."]http://www.clarkconnect.org.[/url] Deze fik je op cd, en installeer je op je stoffige pentium. Je zorgt ervoor dat er een netwerkkaart inzit, en je zet hem aan. Stel je server in met [url="https://serveripadres:81"]https://serveripadres:81[/url] mooie mailserver, en snel :)
Natuurlijk is het voor een e-mail provider mogelijk om je e-mail te lezen. Datzelfde geldt ook voor Hotmail, Yahoo en ook voor gewone ISP's. Dat ze het niet lezen is slechts een kwestie van vertrouwen. Het feit dat Google reclames toevoegt aan de e-mail staat daar volledig los van.
Het feit dat Google reclames toevoegt aan de e-mail staat daar volledig los van.
Google voegt juist geen reclame aan de mail toe, er staat alleen aan de rechterkant een balkje met reclame.
Belangrijk is dat in de ontvangen of verstuurde e-mails zelf geen reclame wordt toegevoegd.
Dat is dus al een pluspunt ten opzichte van Hotmail. Daar wordt onder elke e-mail een reclameboodschap geplakt.
Dat is dus al een pluspunt ten opzichte van Hotmail. Daar wordt onder elke e-mail een reclameboodschap geplakt.
De meeste hotmail gebruikers weten dat ook niet eens, als je ze het verteld zeggen ze "oh?" |:(
Anoniem: 71564 @Winnetou17 mei 2004 16:34
Behalve als je Hotmeel gebruikt in Outlook (Express). Dan heb trouwens ook geen last van al die irritant reclame zut op het MSN-netwerk.
Anoniem: 20731 @riddles17 mei 2004 16:07
Belangrijk is dat in de ontvangen of verstuurde e-mails zelf geen reclame wordt toegevoegd.
edit: te laat
Anoniem: 76345 @riddles17 mei 2004 19:31
Het feit dat Google reclames toevoegt aan de e-mail staat daar volledig los van.
Dat staat er juist helemaal niet los van. Google _moet_ je mail wel lezen om de juiste reclame toe te voegen; het idee achter het Gmail systeem is content-related advertisement, oftewel, als je vriendin je mailt "wil je nog even doperwtjes halen bij de Albert Heijn", dan gooit Google netjes een link naar een recept voor erwtensoep, te maken met ingredienten van de C1000, naast je e-mail. Dit is dus het fundamentele probleem wat voorvechters van privacy bescherming met deze dienst hebben.

Stel je voor, de C1000 wil nu weten hoeveel mensen die advertentie gezien hebben (bereik van de reclame). En natuurlijk hoeveel mensen hem aangeklikt hebben (effectiviteit van de reclame). En natuurlijk welk type mensen (leeftijd, woonplaats, beroep, gezinssituatie, inkomen, wel of geen vaste klant van de C1000) hem gezien hebben (doelgroep). Want waarom zou de C1000 moeten betalen aan Google als totaal niet bekend is hoeveel nut de reclames hebben?

En alwin_h:
Dat is dus al een pluspunt ten opzichte van Hotmail. Daar wordt onder elke e-mail een reclameboodschap geplakt.
Hotmail doet dit ongeacht de inhoud van je mail. Tuurlijk, het is niet mooi, maar in ieder geval wordt je mail niet gescanned op inhoud.
.. voor zover wij weten. ;)
Anoniem: 66915 17 mei 2004 16:06
ik vind jullie nogal mild... ik had jullie reactie wel eens willen zien als Microsoft hetzelfde had gezegd als google
Inderdaad, dan zou het hier vol gestaan hebben met geflame richting Microsoft. Maar dat is ook logisch, omdat meer dan de helft van de vaste mensen die hier rondlopen anti-Microsoft en pro *n?x zijn.

Beetje kinderachtig is het wel, aangezien Google ook al redelijk een monopolie-positie aan het beklimmen is. Google heeft al zoveel diensten nu. En nog goedkoop ook.

Maar goed dat zou je hier altijd wel houden. Totdat Google bijvoorbeeld de markt nog meer gaat veroveren. Dan zal Google het pispaaltje worden ipv Microsoft. Of allebei. 2 pispaaltjes. Waar komt het allemaal uitvoort? Jaloezie? Iedereen heeft een vrije keus om te kiezen welk OS / dienst men wil gebruiken, dus probeer nou eens op te houden met het zeuren op Microsoft.

Keep the *s*o*u*l* alive! Ehhh, blijf jezelf en laat je niet door de grote groep opnaaien.
Anoniem: 76345 @TRON17 mei 2004 19:51
Laten we niet vergeten dat er een klein verschil is tussen wat voor type bedrijven Microsoft en Google zijn. De eerste heeft haar bestaan te danken aan het reverse-engineered werk van Tim Paterson dat Microsoft van the Seattle Computer Company kocht, en Google heeft haar bestaan te danken aan een erg slim, tijdens studietijd ontwikkelde pageranking methode wat zoeken op het WWW naar een heel ander niveau gebracht heeft.

Google heeft hierna nog een flink aantal vernuftige diensten gelanceerd (de meesten matig tot niet succesvol, een enkele zeer succesvol), en Microsoft heeft hierna Apple's MacOS op een hele brakke manier nagemaakt en de consument door de strot geduwd, nadat ze zo leuk het OS monopoly in de schoot geworpen kregen.

Presteren op eigen verdiensten in plaats van met jatten en bedriegen wordt toch nog wel gewaardeerd in deze wereld, lijkt het. Gek he, dat Google iets populairder is dan Microsoft.
ik vind jullie nogal mild... ik had jullie reactie wel eens willen zien als Microsoft hetzelfde had gezegd als google
Google heeft nog het voordeel van de twijfel. MS niet meer.
Dit kan wel eens een geduchte concurrent van Hotmail worden, aangezien Hotmail wel extra reclame toevoegd aan de mail en de opslagcapaciteit is summier. Wanneer ze dezelfde opslagcapaciteit handhaven als in de testfase, zullen veel mensen overstappen naar Gmail. Tenminste, als ze gratis blijven of goedkoop blijven.

:)
Anoniem: 81934 @pilo271017 mei 2004 16:17
Het gebruik van hotmail heeft mijns inziens niet zo veel te maken met de opslagcapaciteit

hooguit zal een 'aantal' mensen een Gmail-account erbij nemen
Anoniem: 9329 17 mei 2004 16:11
Zou er een dataverkeers limiet op een account zitten? Anders is het wel erg gevoelig voor misbruik..
het is maximum 10mb per mail
You can send and receive messages up to 10 megabytes (MB) total. Any message that exceeds this limit will not be delivered to your inbox and will be returned to the sender. If you attempt to send an email that exceeds this limit, you will get an error message and your email will not be sent.
gelukkig hebben we winrar! voor de grotere bestanden bv. 700 Mb ;-)
ivm die reclameboodschappen die je aan de rand van je mail kan meekrijgen...
als je nederlandstalige mails krijgt zijn dit er al amper, en als je dan nog in je eigenste dialect typt zijn er gewoon geen reclamebooschappen ;)

je kan maximum 10mb ontvangen/sturen per e-mail, je omet een bericht al 3 maal "verwijderen" eer het ook uit je mailbox is (uit je "inbox", dan uit je "all mails" dan uit je "trash" :) )

wanneer het publiek gaat weten ze bij Google zelf ook nog niet dus...
Because we're currently only offering Gmail as part of a preview release and limited test, we don't have details on when Gmail will be made more widely available.

As we make way for more accounts, we may periodically allow you to invite others to join Gmail. When we do so, you will see an invitation link in your inbox.
google leest dus je mails NIET (volgens hun :))
Google is NOT reading your mail. Privacy is an issue we take very seriously. Gmail is a technology-based program. Advertising and related information are shown using a completely automated process. Ads are selected for relevance and served by Google computers using the same contextual advertising technology that powers our AdSense program. This technology enables Google to effectively target dynamically changing content, such as email, or news stories.

Because the ads and Related Pages are matched to information that is of interest to you, we hope you'll find them relevant and useful.
Een tevreden Gmail gebruiker.

edit: publiek gaan en wel/niet lezen toegevoegd...
Ondanks deze garanties van Google weet een gebruiker echter nooit zeker dat zijn mail niet door een of andere nieuwsgierige werknemer gelezen wordt.
Dat weet je van geen een emaildienst. Zo lang de dienst niet van jezelf is, zal je er ook niet snel achterkomen of iemand je mail wel of niet meeleest.

Je weet van Google dat je mails doorgescand worden. Daar krijg je reclame-input voor terug. Maar waarom zou men persoonlijk je email gaan/kunnen/mogen lezen? 'k Denk niet dat Gmail daar aan meewerkt hoor. Beetje overtrokken uitspraak.
Dat weet je van geen een emaildienst. [..] Beetje overtrokken uitspraak.
Uiteraard weet je dat niet nee. De reden dat hier überhaupt enige ophef over wordt gemaakt komt misschien wel omdat Google zo eerlijk is om te zeggen dat door jou verwijderde mailtjes nog wel op het systeem gearchiveerd staan - om later eventueel nog eens door één of ander algoritme te worden gehaald.

Toch wijst die eerlijkheid van Google naar een op zich interessant probleem. Want zelfs als je je account opzegt, blijft je mailtje wellicht op de server achter. Als (ex) gebruiker heb je daar niets over te zeggen (indien die policy ongewijzigd blijft). Helemaal zonder haken en ogen is dat niet. Immers, Google mag nu een 'vriendelijk' bedrijf zijn, maar wat als het eventueel over wordt genomen? Dan ligt jouw correspondentie opgeslagen bij een bedrijf waarvan je dat misschien helemaal niet wilt, en geen idee of zeggenschap hebt wat zij ermee kunnen gaan doen.

Over dat soort gevolgen bestaat nog best wat onduidelijkheid, en daar verwijst die 'overtrokken uitspraak' van ZDNet naar. :)
Anoniem: 81934 @Mick17 mei 2004 16:22
Dan hadden ze dat wel wat beter mogen formuleren, uit jouw verhaal komt een solide standpunt naar voren uit de stelling van ZDnet niet
Wie zegt dat Hotmail & Co de mailtjes verwijderd? Volgens mij staat dat nergens aangegeven. In ieder geval niet voor zover ik dat weet.
Dat weet je van geen een emaildienst. Zo lang de dienst niet van jezelf is, zal je er ook niet snel achterkomen of iemand je mail wel of niet meeleest.
Ook als de mail van je zelf is weet je dat nog niet. Wel eens een mail header bekeken? Als je beste vriend(in) / zakenrelatie de mail stuurd via de mailserver van zijn/haar provider kan die ook stiekem ff een berichtje kopieren en/of lezen.

* waarom mail ik eigenlijk nog?, en wanneer komt het p2p mail programma like skype/kazaa dat mail wel netjes met ssl verstuurd.?
Als google die mail account ook nog eens kan koppelen aan een jabber account en zelf een gebruiksvriendelijk IM programma levert vergelijkbaar met MSN Messenger dan kan dat super goed concurreren.
Ahh, nee, alsjeblieft niet NOG een instant messaging service.. Ik heb nou al euh.... 'contactpersonen' bij ICQ en MSN, en veel lui ook nog bij AOL enzo..., ik vind het voor mezelf al wel genoeg om op 2 netwerken ingelogd te zijn.
Behalve als Google Jabber/XMPP zou gebruiken voor die IM dienst. Jabber/XMPP zijn volledig open, iedereen kan het gebruiken, zelfs Microsoft of AOL. Iedereen kan er clients voor maken en iedereen kan servers aan het netwerk toevoegen (net als bij b.v. SMTP). Op die manier heb je idd weer een IM service erbij maar wel een die helemaal open is en die _de_ standaard kan worden. Zou een geweldige zet zijn als Google dit zou doen :)
Ik gok dat veel mesne toch bij hotmail blijven..

al is het alleen maar het feit dat het in MSN messanger is geintergreed en dus allemaal makelijk te benaderen is en waneer er nieuwe mail is etc.

Die 1 GB is alleen handig voor nerds als wij..
Maar die hebben weer vaak een eigen domain met mail en behoefte aan pop3/imap mail zooi.

Dus ik ben benieuwd.
Dat klopt toch ook niet wat je zegt. Je kan ieder emailadres gebruiken voor msn. Nadat het eenmalig is geregistreerd met een pasport; heeft het dezelfde voordelen als een hotmail adres, EN je hebt geen last van alle hotmail rotzooi en dergelijke
Anoniem: 107988 @r.pellemans18 mei 2004 09:23
kan je dan ook je mail lezen als je boven in klikt op 1 nieuw bericht ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.