'Apple werkt aan chips voor slimme brillen en servers, moeten rond 2027 af zijn'

Apple is bezig met het ontwikkelen van chips voor slimme brillen. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De techgigant werkt ook aan een chip die speciaal is bedoeld voor het draaien van zijn Apple Intelligence-servers. Momenteel worden daarvoor Mac-chips gebruikt.

De chip voor gebruik in smartglasses moet eind volgend jaar of in de loop van 2027 in massaproductie gaan, schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman. De brillen in kwestie zullen daarna verschijnen. Net als bij de andere chips van Apple wordt de productie uitbesteed aan Taiwanese chipfabrikant TSMC. Welk procedé daarvoor gebruikt wordt, is nog niet bekend.

De slimmebrillenchip is volgens Bloomberg gebaseerd op de chips uit de Apple Watch, aangezien die al zuiniger zijn dan die in iPhones, iPads en Macs. Het ontwerp wordt wel verder aangepast, waarbij bepaalde componenten verwijderd worden om de efficiëntie verder te verbeteren. De chip zal ook in staat zijn om meerdere camera's aan te sturen, aangezien die geïntegreerd zullen worden in Apples slimme bril.

Apple werkt al jaren aan slimme brillen, meldt Gurman. Volgens de eerste plannen moest het gaan om een AR-bril, die media, notificaties en apps boven op de echte wereld kan weergeven, maar het zal nog jaren duren voordat dat praktisch is. Concurrenten als Meta hebben al brillen zonder augmented reality, die wel foto's kunnen maken en audio kunnen afspelen. Volgens de bronnen werkt Apple aan beide opties.

De techgigant zou ook werken aan eigen chips voor gebruik in zijn AI-servers. Die worden gebruikt om bepaalde Apple Intelligence-verzoeken in de cloud aan te sturen. Momenteel worden daarvoor Mac-chips gebruikt, zoals de M2 Ultra, maar op termijn moeten daar dus gespecialiseerde socs voor in de plaats komen. Het serverproject heeft bij Apple intern de codenaam Baltra en moet tegen 2027 afgerond zijn. De techgigant zou verschillende varianten overwegen, waaronder chips die twee tot acht keer meer cpu- en gpu-cores hebben dan de M3 Ultra. Dat zou neerkomen op maximaal 256 cpu- en 640 gpu-kernen.

Verder heeft Apple volgens Gurman chips in ontwikkeling voor nieuwe AirPods en Apple Watches, waar Apple naar verluidt ooit camera's in wil integreren. Daarover gaan al langer geruchten rond. Een Apple Watch-chip genaamd Nevis moet dat mogelijk maken, terwijl de chip voor AirPods met camera's Glennie zou heten. Beide moeten ook rond 2027 klaar zijn. De techgigant zou ook begonnen zijn met het ontwikkelen van de M6- en M7-socs, die in de toekomst in Macs gebruikt moeten worden.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-05-2025 • 21:16

35

Lees meer

Reacties (35)

35
35
22
0
0
11
Wijzig sortering
Er worden op dit moment al Apple chips gebruikt in servers voor Apple Intelligence. Ik meen gelezen te hebben dat dit M2 (ultra?) chips betreft, dat zal ik nog even moeten onderzoeken.

Dat ze nieuwe chips maken zou ik niet raar vinden, maar ik denk dat server chips, als ze al anders zijn, meer op de huidige type chips gaat lijken dan we denken: ze zijn sowieso al intens zuinig, en de M3 Ultra kan je een VRAM geven van bijna 512GB, waardoor je LLMs kunt draaien met een gigantische aantal parameters--vergelijkbaar met die van ChatGPT.
Maar wat doet Apple Intelligence dan eigenlijk? Iedere keer als ik een AI doe dan staat er letterlijk bij "Asking ChatGPT". Moet ik iets instellen om van Apple's eigen infrastructuur gebruik te maken?

-edit-
Wat ik zei is niet correct. Ik doe af en toe het volgende experiment. Copy/paste heel specifiek de tolviolaties naar ChatGPT. ChatGPT geeft aan dat het phishing is, Apple vindt het een prioriteitbericht.

Vraag vervolgens je partner om jou dit bericht te sturen: <naam kind> is uit het raam geklommen zag ik op de ring app, ik ben buiten maar ik zie hem/haar nergens. Kun je naar huis komen om te zoeken? Is het verstandig om naar huis te gaan?

ChatGPT geeft meteen een aantal tips, zoals laat je werk weten dat er een noodgeval is, ga snel naar huis, bel je partner terwijl je onderweg bent en overweeg 911 te bellen.

Apple onderdrukt dit bericht en vindt het niet belangrijk... Maar de tolviolaties, die zijn bijzonder belangrijk. Niet alle AI gaat dus naar ChatGPT, maar sommige wel waaronder notificaties. Apple heeft denk ik nog een lange weg te gaan :)

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 8 mei 2025 22:58]

Wat is een tolviolatie? Google kent het niet.
Een iMessage dat je nog openstaande tol moet betalen (= altijd phishing). Zo ben ik er op een grappige manier achter dat de Rijksweg A9 blijkbaar een heuse toltunnel heeft, namelijk de Wijkertunnel (de overheid betaalt de tol voor je, dus een tolviolatie van de A9 is per definitie al malafide). Helaas vindt Apple dit soort overduidelijke phishing berichten prioriteit.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 9 mei 2025 00:44]

Er zijn maar 3 tunnels en 1 brug waar je in NL tol betaalt.
Zo is voor de Blankenburgtunnel (A24) een tol vereist en die moet je ook zelf betalen. Dus niet elke herinnering is malafide. ;)

Verder zijn er enkele projecten waarbij het bedrijfsleven heeft meebetaald aan de aanleg. Hiervoor betaalt de overheid voor een periode dan "tol" per voertuig (en dus niet de individuele automobilist). De wijkertunnel is daar een van.
Denk niet aan 4 channel 512 als ze flink in cpu en gpu cores schalen denk eerder enkele Terabytes aan mem en dozijn mem channels met ECC en bandbreedte veelvoud van die 819GB/s.
Mogelijk HBM
Ook maar de vraag of dit Socs met mem zullen zijn.
Sloot meer L3 cache of zelfs L4 als hier voor wrl Dimm sloten gaan.
En hoop PCi-e5.0/6.0 lanes.
Ik krijg hier een beetje het ouderwetse Apple gevoel van. Het gevoel dat er weer iets leuks aan zit te komen.

Nu nog hopen dat dit ook zo zal zijn.
Je merkt wel dat Apple de software momenteel een beetje links laat liggen en zich volledig op hardware focust. Er worden allerlei (zeer goede) chips ontworpen, maar de software kan het niet bijhouden. Zo is het frappant dat de nieuwe iPhones wel de hardware hebben, maar alle AI toch outsourcen aan ChatGPT.
Apple Intelligence gebruikt een mix van kleinere lokale modellen en complexere modellen op Apple's servers. Alleen als die modellen er allebei niet uitkomen, wordt ChatGPT (met toestemming) opgeroepen. Dus dat ze álle AI zouden outsourcen klopt niet helemaal.
Ik sta inderdaad gecorrigeerd. De tolviolatiemeldingen gaan inderdaad niet via ChatGPT maar via Apple AI. Dus als je die ontvangt is het een prioriteitmelding, maar als je de tolviolatie uploadt naar ChatGPT dan zegt ChatGPT dat het phishing is. Als je partner je een bericht stuurt dat je kind zoek is, dan onderdrukt Apple AI het, maar ChatGPT meldt dat het belangrijk is om snel naar huis te gaan. Ik weet niet zo goed of ik Apple AI frustrerend of grappig moet vinden. Ergens vind ik het wel eng dat als mijn partner wel een belangrijk bericht stuurt, dat ik dan gewoon niet goed bereikbaar ben. Bij mij wordt er trouwens geen toestemming gevraagd om naar ChatGPT te uploaden.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 8 mei 2025 23:21]

Als het echt dermate belangrijk is zou ik bellen en nooit een appje sturen in de hoop dat het gelezen wordt…. My two cents.
Volledig mee eens. Neemt niet weg dat het frustrerend maar toch leuk is om Apple AI te vergelijken met andere modellen en om te zien dat bijna alle modellen slagen, maar Apple niet. Hun hardware is gewoon echt heel goed en loopt enorm vooruit op hun software. Het is niet meer in balans. En ik begrijp dat ze alles in-house willen doen, daar zijn immers hele goede chips uit gekomen, maar als je een ander deel (software) dan enorm laat verstoffen dan kun je het beter goed outsourcen in plaats van gedeeltelijk. Volkswagen maakt wat mij betreft de juiste keuze om Rivian volledige control over hun software te geven, omdat Duitsers nu eenmaal geen software kunnen schrijven maar enorm goed zijn in hardware. Zo is het bij Apple ook. Hun software begint achter te lopen en het begint een beetje op Volkswagen te lijken.
Ik vind dat nogal een claim. Dat Apple intelligence issues heeft is zeker, maar er is meer software dan alleen Apple intelligence. En zowel MacOS als iOS zit nog steeds heel goed in elkaar.
MacOS en iOS zitten ook goed in elkaar. Maar er is afgelopen jaren weinig vooruitgang. Stilstand is achteruitgang en macOS en iOS komen daar wel bij in de buurt. Windows, Entra en Intune zijn afgelopen tijd enorm hard ontwikkeld. macOS en iOS hebben bijna geen ontwikkeling gehad. Apple Essentials ontwikkelt bijna niet. De hardware van Apple heeft daarentegen een enorme ontwikkelsprong meegemaakt. De verhouding hardware/software is bij Apple gewoon een beetje skewed.
Windows hard ontwikkeld? Kijk als je nu voorbeelden van Linux had gegeven, dan oké. Maar Windows 11 staat echt stil, er komen alleen telematica en advertenties bij. Entra en intune zijn nu niet echt voor consumenten.

Apple daarentegen heeft heel MacOS over geport naar Apple Silicon chips. Rosetta 2 is indrukwekkend qua emulatie. Het maakte de transitie naar ARM, die Windows nog steeds niet echt gemaakt geeft, bijna onmerkbaar.
Nu zijn ze flink aan het inzetten op game developers. Hoewel ik sommige keuzes niet begrijp is het indrukwekkend hoe smooth het porten van Windows games is gemaakt en hoe goed de M chips dat ondersteunen. En zo zijn er legio voorbeelden op te noemen. Net zo goed als voorbeelden van waar ze stil staan of floppen (AI voorop).

Kijk, waar het vooral met je stelling mis gaat is dat je je mening als een feit presenteert. Jij vindt dat de software achter loopt. Dat is prima, maar dat hoeft niet iedereen zijn ervaring te zijn.
Juist de telematica die je noemt is enorm waardevol. Zonder die telematica kun je je Windows 365 Cloud PCs niet goed schalen en heb je geen zicht op de devices in het veld. Als je vindt dat het met mijn stelling mis gaat, dan gaat jouw stelling ook mis als je beweert dat Windows stil staat. Maar ik zal het van mij anders formuleren.

Ik vind dat Apple enorme ontwikkelingen heeft gemaakt op hardwaregebied, maar op softwaregebied lopen ze ver uit de pas. Waar ze op hardwaregebied 10 stappen vooruit zetten, zetten ze op softwaregebied twee stappen vooruit. De verhouding vind ik skewed. Ook vind ik dat Apple Essentials wel stappen maakt, maar lang niet zo veel stappen als bijvoorbeeld Microsoft 365.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 9 mei 2025 08:08]

Windows 365 kan nog steeds niet offline werken ondanks een aankondiging drie jaar terug. Je hele bedrijfsvoering volledig in laten storten als er geen internet is, is maar voor een kleine subset van bedrijven een optie.

Het is fundamenteel fout ontworpen. Volledig transparante sync voor accounts, zo moet het. Niet haperend gedoe met OneDrive of Windows 365.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 9 mei 2025 09:37]

Ik volg even niet wat een doorsnee gebruiker er aan heeft / van merkt dat Word ‘beter schaalt’ dankzij telematica?

Als Word gewoon lokaal zou draaien zoals het al decennia prima werkte, zou er ook niets beter hoeven schalen, server side.

Je kunt je ook afvragen of het bijna gedwongen verhuizen van Office naar de cloud geen stap terug is. Of het niet juist een gevolg is van het krampachtig en bijna wanhopig zoeken naar ‘innovatie’. Ik krijg steeds vaker de indruk dat er van alles overhoop gegooid wordt om maar te kunnen zeggen dat er geïnnoveerd wordt. In werkelijkheid is er vooral overgestapt naar een abonnementsmodel om nog meer geld binnen te kunnen harken.

In werkelijkheid is de functionaliteit van allerlei software van Windows tot Word en al die andere Office apps nauwelijks veranderd de laatste 40 jaar.

Je hebt een punt hoor, dat de ontwikkeling in software die in hardware niet bijhoudt, maar dat is altijd al zo geweest. Programmeertalen kennen nauwelijks vooruitgang. Dit werd ook al in de jaren tachtig beschreven. Misschien niet zo vreemd ook want het is een totaal andere tak van sport. Als je een programmeertaal bedenkt, hoef je niet te wachten tot de hardware beter wordt, voor je een bepaalde functie toevoegt. De onderliggende logica / wiskundige functies etc verandert immers niet.
De doorsnee gebruiker weet niet wat een backup is. Microsoft helpt de consument gewoon een beetje en zet al die data in je OneDrive zodat je in ieder geval een onsite backup hebt. Of Box, Dropbox, whatever. En Microsoft pusht die gebruiker ook meteen naar een passkey of passwordless account. Apple zelfde verhaal. Je documenten staan gewoon in iCloud. Wat dat betreft hebben Microsoft en Apple het gewoon goed begrepen.

En je hebt de vrijheid om het allemaal uit te zetten. Een beetje tech-savvy thuisgebruiker zal een Nextcloud in Azure aan Entra Free koppelen (hier eentje) en de backups naar een offsite lokaal iets maken. Maar help alsjeblieft die normale gebruiker om z'n documenten gewoon in OneDrive te stoppen (of iCloud in het geval van Apple). Een onsite backup voldoet voor thuisgebruikers prima.

Ondanks dat ik vind dat Apple op softwaregebied niet genoeg stappen maakt, juich ik de ontwikkelingen bij zowel Apple als Microsoft enorm toe. Weinig kritiek op beiden.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 9 mei 2025 23:48]

Voor gamen mag Apple nog wel wat meer investeren in optimalisaties, want ik zag onlangs nog een video van Dawid Does Tech waaruit bleek dat gamen op macOS nog niet echt lekker werkt: games die niet willen starten of crashen, of prestaties die wat achterblijven, dat soort dingen. Nu is dat wel van 2 jaar geleden, dus misschien hebben ze intussen wat sprongen gemaakt, maar feit blijft dat er nog altijd veel 32-bit games zijn en dat een dingetje is op macOS.
Software status is niet alleen maar AI.
Nvidia verkoopt al enkele jaren enorme Rack’s met nodes die huis kosten een paar daarvan en je miljoenen aan AI super computer. Er zijn corporaties die daar vroeg mee begonnen zijn. Naast privacy boeven die data vergaren en daarmee jaren hun AI trainen.
Iets wat siri mist.
Kwa AI is apple wat laat en te braaf. En ze shoppen niet bij overpriced nvidia.

Dus software en hardware is nog steed gezamenlijk ontwikkeld. Maar op AI lopen ze achter.
Ook op AI server hardware. Maar ja dat is toch volgens verwachting.
Hun core business is niet data verzamelen zoals google en windows.
Mijn daily driver is Mac mini, dat zal mac studio worden.
Ik heb zen1 16core Threadripper waar Linux op zal komen. Na denk 15jaar weer eens Linux. Na oriënteren denk ik aan PopOS.
Windows 10 eruit. En later zal er dan win11 Dedicated game windows11 PC komen.
Zen5 8core of zen6/12core en AMD G-kaart.
Op Mac studio ga beginnen met local AI met behulp van LMStudio
Even voor mij hoor, maar wat is tolviolatie? Kan dat woord nergens vinden.
Ik begreep het ook niet, maar het lijkt op een vernederlandsing van het Engelse “toll violation”. Iets met je niet aan de regels houden bij tolheffing. Misschien zegt jou dat iets?
Bril net zoiets als die van Meta die de smart phone gaat vervangen volgens Zuckerberg?
Denk aan Google Glasses van meer dan 10 jaar terug.
Goh ja. Wat was daar een hype omheen. Waarom daar opeens de stekker uit ging, is me nooit duidelijk geworden.
De geschiedenis leert wel dat Apple vaak iets populair weet te krijgen ... en te houden.
Maar toen hadden ze Steve Jobs nog om iedereen bij de les te houden.
Geen opname LED en Google bashen was toen al populair, het werd een hetze.

Apple zal wel een opname LED hebben en het reality distortion field is nog zo sterk als ooit.
Maar toen hadden ze Steve Jobs nog om iedereen bij de les te houden.
Hij was een goede marketeer ja. Totaal niet technisch maar wist wel bij release al sterk verouderde hardware aan de volgers te slijten. Ik blijf het bijzonder vinden.
Typisch Google. Komen met iets nieuws en net als gebruikers eraan gewend zijn stoppen ze er ineens mee.
Ah ja, we zijn ook echt aan t wachten op t volgende glasshole fiasco?...
Als men spreekt van “Apple werkt”. Welk bedrijf ontwikkelt en produceert het? Foxcon?
Apple ontwerpt de chips zelf en TSMC bakt ze voor Apple. Foxconn is meer de "asseblagepartner" voor Apple en andere merken.
De techgigant zou ook begonnen zijn met het ontwikkelen van de M6- en M7-socs
Damn het gaat wel lekker hard met die socs. Vorig jaar hadden we de M4 die al zeer goed is. De M1 was al een revolutie. Ik ben echt benieuwd hoe de 6 en 7 zullen worden. Maar al helemaal de M5 natuurlijk.
Ben benieuwd! Afwachten wat het gaat worden
De slimmebrillenchip is volgens Bloomberg gebaseerd op de chips uit de Apple Watch, aangezien die al zuiniger zijn dan die in iPhones, iPads en Macs.
Ik vind dit toch wel een hele vreemde bewering. Want de AW is bij lange na niet zuinig. De AWU moet op zijn best om de dag op de oplader, terwijl ik ooit een Amazfit T-Rex watch heb gehad die er met gemak 2 weken over deed met alle sensoren aan. En ja, de Mx chips van Apple zijn idd zuinig, dus ze kunnen het wel, maar om te beweren dat de AW chips zuiniger dan die in de iPhone/iPad en Macs vind ik statistisch gezien behoorlijk scheef lopen. Want waarom moet ik hem dan om de dag de AWU opladen?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn