Phil Spencer: Xbox-handheld is nog jaren weg

Het duurt nog jaren voor Xbox een handheld uitbrengt. Dat zegt Xbox-topman Phil Spencer in een interview. Hij bevestigt wel dat er aan prototypes wordt gewerkt. Spencer hintte eerder op handhelds, maar bevestigde niet eerder dat het bedrijf eraan werkte.

Microsoft werkt nu aan prototypes 'en overweegt wat het zal doen', zegt ceo van Microsoft Gaming Phil Spencer tegen Bloomberg. Het team dat aan de handheld werkt moet van Spencer 'naar de markt kijken en een visie ontwikkelen op basis van wat het leert'. Spencer zei in juni dat Xbox een handheld in het assortiment moet hebben, maar bevestigde daarbij niet dat het bedrijf er ook daadwerkelijk aan werkt. Dat doet hij nu wel.

In de tussentijd wil Xbox ervoor zorgen dat de Xbox-app beter werkt op bestaande mobiele apparaten. Daarvoor wil Spencer samenwerken met hardwaremakers. Die app is nu 'goed, in plaats van geweldig' op sommige apparaten, aldus Spencer.

Appstore

Op het vlak van mobiele games zegt Spencer dat er nog steeds wordt gewerkt aan de smartphonegamewinkel. Die had in juli moeten verschijnen, zei Xbox-president Sarah Bond in mei, maar is uitgesteld voor extra marktonderzoek. Apple en Google zijn de afgelopen tijd door wetten en rechtszaken gedwongen om hun monopolie op de appstores op te geven, maar Spencer zegt dat er nog geen 'effectieve manier' is gevonden om een eigen appstore op te zetten.

"Als we een webstore bouwen, dan betekent dat dat iemand niet naar een appwinkel hoeft om iets te installeren. Maar dan moet je nog wel een manier vinden om die store vindbaar te maken", zegt Spencer. "Als we simpelweg hopen dat als wij iets bouwen, zij het vinden, dan durf ik te wedden dat dat niet zal werken." Xbox werkt daarom aan een manier om de winkel 'uniek' te maken voor spelers en aantrekkelijk voor contentcreators, zegt Spencer.

Alle studio's die in handen zijn van Xbox, inclusief die van Activision Blizzard. Bron:

Nog meer overnames

In die appstore wil Microsoft eigen games zetten, zoals Candy Crush van Activision Blizzard-uitgever King. Microsoft nam Activision Blizzard ruim een jaar geleden over. Spencer zegt dat Xbox nog steeds in de markt is voor een volgende overname, 'voor als we teams, technologie en mogelijkheden aantreffen die iets toevoegen aan wat wij proberen te doen'. Daarbij geeft hij aan dat er op dit moment geen overname op handen is en dat grote deals nu waarschijnlijk niet gaan gebeuren, omdat Microsoft nog bezig is met het afronden van de Activision Blizzard-overname.

Spencer geeft wel aan dat Xbox met een schuin oog naar Azië en specifiek China kijkt: voor overnames, maar ook voor samenwerkingen. Zo werkte Microsoft samen met Tencent aan Age of Empires Mobile, een smartphonegame die dit jaar is uitgekomen. "Het was goed voor ons om te leren van creatieve teams die echt unieke capaciteiten hebben. Het is een goede kans voor ons om voor wereldwijde games samen te werken met creatieve teams in China."

PlayStation en Xbox als bedrijf

In het interview gaat hij ook nog kort in op Xbox-titels die naar PlayStation gaan en de gezondheid van Xbox als bedrijf. Over dat eerste zegt Spencer dat er 'geen rode lijnen' zijn van titels die nooit naar PlayStation mogen komen. Tegelijk zegt hij dat het nog 'te vroeg is' om een besluit te nemen over of een komende Halo-titel dan naar PlayStation zou komen.

De gezondheid van het bedrijf Xbox is 'nooit beter geweest', stelt Spencer. Daarvoor verwijst hij naar de groei in cloud- en pc-gaming en naar het toegenomen gebruik van consoles. "Het bedrijf presteert nu en ik denk dat dat een gezonde toekomst betekent voor hardware en de spellen die we maken." Die gezonde toekomst zit wat Spencer betreft niet in een PS5 Pro-rivaal: "We gaan de markt niet laten groeien met consoles die duizend dollar kosten."

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-11-2024 • 16:01

49

Lees meer

Reacties (49)

49
49
13
0
0
36
Wijzig sortering
Ik denk wel dat er iets anders interessants gaande is met die politieke verschuivingen. Als Trump terugkomt en Lina Khan van de FTC inderdaad wordt vervangen, zoals Musk al voorspelde, dan zou dat wel eens gemakkelijker kunnen worden voor grote bedrijven zoals Microsoft om overnames te doen zonder al te veel gedoe.

Ik bedoel, met minder streng toezicht van de FTC zou Microsoft wel eens vaart kunnen zetten achter hun plannen, misschien zelfs sneller dan we nu denken. Dat zou kunnen betekenen dat innovatie zoals een Xbox handheld niet alleen een kwestie is van technologie en markt, maar ook van wie er aan de knoppen van de regulatie draait.

Dus wie weet komt die handheld wel eerder dan een aantal jaren.
Leuk dat de FTC minder in de weg zit, maar je hebt nog steeds met de rest van de wereld te maken die daar ook hun zegje over mogen doen natuurlijk. Kijk naar het Activision debacle van de Britse waakhonden en wat het aan inspanningen gekost heeft om het er toch doorheen te krijgen.

Overigens lijkt het er wel op dat Xbox steeds meer games krijgt die voorheen exclusief waren zoals ook Genshin Impact en Death Stranding onlangs. En dit najaar zit ook vol met eigen games voor Microsoft. Ik geloof wel dat het momenteel goed zaken doen is voor Xbox. Als je kijkt naar playstation dan zijn de games daar een beetje opgedroogd. Je had Astro Bot 2 maar dat was het wel. De rest zijn alleen maar remasters of remakes.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 13 november 2024 16:16]

Er is een enorme stroperigheid en inefficiëntie in de politiek en regeringen, bij veel zaken kun je een vraagteken zetten. Maar ik denk dat een organisatie als de FTC wel een toegevoegde waarde is om de macht van deze tech bedrijven enigszins in de hand te kunnen houden. Kortom denk niet dat je perse blij moet zijn met dit soort stappen.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 13 november 2024 16:22]

Die stroperigheid is vaak by design, en al helemaal in amerika met hun ingewikkeld systeem van checks & balances. Een bedrijf wil snel vooruit, de boot niet missen. Als dat mis gaat is het worst case een bedrijf en z'n toeleveranciers die op de fles gaan.
De overheid is verantwoordelijk voor volksgezondheid, veiligheid, infrastructuur, etc... Voor je hier veranderingen doorvoert ben je maar liever zeker van je stuk, want de gevolgen kunnen onoverzienbaar en onoverkomelijk zijn, en zelden snel teruggedraaid zonder blijvende langdurige gevolgen.

Dit is overigens wat progressieven en conservatieven onderscheidt van elkaar. Progressieven willen snelle verandering op wat nu niet werkt, conservatieven zijn behoudingsgezinder op dingen die nu wel werken.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door IskaRiot op 13 november 2024 17:32]

Conservativen willen vaak gelimiteerde checks & balances, als in Amerikaanse bedrijven mogen opereren zonder enige vorm van toezicht (want uiteraard zijn die totaal verantwoordelijk en nemen alleen besluiten in het voordeel van de consument), terwijl buitenlandse bedrijven helemaal bedolven moeten worden onder toezicht, zodat ze zo goed als geen concurrentie vormen voor Amerikaanse bedrijven. Dit wordt ook wel kapitalisme aan de ene kant (bedrijven weten beter dan de overheid) en protectionisme aan de andere kant (buitenlandse bedrijven moeten zoveel mogelijk tegengewerkt worden) genoemd.

Dat de huidige regels zo ingewikkeld zijn, komt omdat progressief toezicht belangrijk vindt, iets wat de doorgaande soap rondom Boeing bewijst, terwijl conservatief het liefst ALLE toezicht de nek omdraait, want tonen bedrijven asl Boeing niet hoe totaal verantwoordelijk zij opereren? Dat het conservative standpunt keer op keer door feiten als onverantwoordelijk wordt bewezen lijkt geen enkele invloed te hebben op dat standpunt. Hierdoor zie je de beide partijen elkaar steeds tegenwerken als het om toezicht en regels gaat.
Ik snap wat je bedoelt, maar ik ben het niet met je eens. Progressief of Conservatief zijn welomlijnde begrippen afkomstig uit de filosofie en die zijn niet gelijkgesteld aan pakweg republikein of democraat zijn, of socialist vs nationalist. Je hebt progressieve anarchisten (per definitie tegen regels) en conservatieve socialisten (sociaaldemocraten), progressieve en conservatieve liberalen, etc...

Momenteel lijkt links vooral progressief en rechts vooral conservatief, maar dat is een illusie. Musk met zn sloophamer zou ik geen conservatief noemen, maar juist zeer progressief. Maar dan aan de rechterkant. Dat we in de volksmond conservatief gelijk stellen aan rechts en progressief gelijk stellen aan links maakt het maatschappelijk debat er niet altijd makkelijker op.

edit: typo
Toch zijn die begrippen wel degelijk van toepassing.

Net als dat links en rechts in feite enkel slaat op de economische aanpak. Maar in de volksmond men met links en rechts vooral aan progressief en conservatief gelijksteld.

Want het is 'rechts' om tegen migratie te zijn, terwijl dat vooral een conservatief ding is. De PVV wordt daarom rechts genoemt vanwege hun conservatieve standpunten, terwijl het economisch juist veel dichterbij de SP/GLPVDA e.d. zit dan bij de VVD. En de VVD is helemaal niet zo rechts op de schaal van Stalin tot Amerika, want het is weer een progressief liberale partij, maar wel economisch rechts.

Politiek is niet zo 2d. Of progressief Of rechts Of.... Meer en.
De PVV wordt daarom rechts genoemt vanwege hun conservatieve standpunten, terwijl het economisch juist veel dichterbij de SP/GLPVDA e.d. zit dan bij de VVD.
Hoewel ik het niet oneens ben met de grote lijnen van je comment, wil ik je hier toch op tegenspreken. Als je kijkt naar het stemgedrag is de pvv rechtser dan de vvd. Is ook niet zo gek, want wilders is nu eenmaal een oud-vvder. Hij schreeuwt wel wat dingen voor een verkiezing die je als links zou kunnen interpreteren, maar die worden heel voorspelbaar als eerste overboord gegooid. Hij is nu eenmaal een extreem rechtse populist met met autocratische trekken.
Rechts / links = economisch. Kapitalisme vs communisme, botweg gezien. De mening over migratie en natuur, valt juist onder conservatief en progressief.

Volgens mij heb jij het partijprogramma van de PVV danwel GLPVDA nooit gelezen en laat je je sturen door wat geroeptoeter in de media, want economisch staan die 2 heel dicht bij elkaar. Die oud-VVDer is gek genoeg voor meer geld naar de armen en algehele lastenverlichting, hogere belastingen op rijken, meer geld naar sociale diensten, sterkere rechten arbeiders, meer geld naar zorg.

Zeg maar, alles waar de VVD niet voor staat.

[Reactie gewijzigd door batjes op 15 november 2024 18:26]

Jij hebt het weer over zijn partijprogramma, maar dat is het papier waar het op gedrukt staat niet waard. Want als je naar zijn daadwerkelijke stemgedrag in de kamer kijkt ligt hij het dichtst bij sgp.
Ik laat me sturen door het partijprogramma van partijen idd, want dat is hun daadwerkelijke plan met ons land.

Geraaskal in de media = het daadwerkelijke zieltjes winnen. Waarvan veel oneliners uit context getrokken worden en het aloude https://www.psychologs.co...talk-about-media-framing/ heel sterk van toepassing is binnen de bubbel waarin je je bevind. Vandaag meer dan ooit te voren.

Inderdaad, de PVV is links conservatief. Anti-migratie is b.v. een ding onder de meer conservatieve partijen, waaronder de SGP. Denemarken is b.v. ook erg links zoals de PVDA of een Groenlinks, maar ook heel erg conservatief.
Dat is dus m'n punt, het is net door die begrippen als synoniemen te gaan gebruiken, bv rechts = anti migratie = conservatief = nationalist, maak je van de politiek een 2dimensionale zaak.

Een goede afbakening van begrippen en hun betekenis is de basis van verstaanbare communicatie over het politieke spectrum heen. De volksmond staat bol van het oneigenlijk gebruik van woorden, mijn referentie is het woordenboek :+
Ah. Mooi :) Reactie was ook meer deel van de algehele discussie.

Het is inderdaad zonde dat de politiek sterk binair aan het worden is, naar Amerikaans voorbeeld. Wat niet bepaald positieve effecten lijkt te hebben over de maatschappelijke politieke discussie.

Nuance is belangrijk om elkaar te begrijpen en samen er wat van te maken. Binaire discussie haalt nuance weg.

[Reactie gewijzigd door batjes op 15 november 2024 18:37]

Progressief en conservatief zijn de benamingen die de Amerikanen zelf gebruiken voor respectievelijk de Democraten (Links) en de Republikeinen (Rechts), vandaar dat ik die benamingen aangehouden heb. Dat jij er meer filosofisch naar kijkt doet niets af aan dat feit.
Er zijn sowieso weinig exclusives deze generatie. De vorige generatie consoles draait nog wel even mee.

Dat gezegd hebbende, de split tussen Series S en Series X maakte het juist enorm goed mogelijk om een handheld in de markt te zetten. De support voor een minder krachtig apparaat was er sowieso al. Als je de series S kunt supporten, dan kan een redelijke handheld (met nieuwste APU) dat ook nog wel aan op 720p/800p. Misschien niet op hoge kwaliteit, maar daar gaat het dan niet om!
Nou dit najaar zijn er best wat exclusives van Xbox te weten: Age of mythology Retold, Flightsim 2024, Indiana Jones en Stalker 2.
Nou dit najaar zijn er best wat exclusives van Xbox te weten: Age of mythology Retold, Flightsim 2024, Indiana Jones en Stalker 2.
Dit zijn helemaal geen Xbox exclusives. Je kunt ze allemaal op PC spelen.

De tijd dat Xbox exclusives had komt ten einde. Microsoft heeft miljarden uitgeven om andere bedrijven over te nemen. Dat moet nu op vrij korte termijn geld op gaan leveren. De enige manier om dat te doen is om ervoor te zorgen dat de software van die bedrijven verkocht wordt. En dat doet Microsoft op zoveel mogelijk platformen.
Het verschil tussen Microsoft en Sony is dat Microsoft door het besturingssysteem van hun Xbox vrijwel al hun games ook voor de PC kunnen vrijgeven. Sony houdt halsstarrig vast aan hun besturingssysteem, waardoor elk spel apart geport moet worden voor de PC. Daarbij ziet Sony toch de PC als een verlengstuk van Microsoft als het om gamen gaat en houdt Sony dus veel meer vast aan hun exclusieve spellen strategie.
Mja dan heeft Playstation ook geen exclusives met al die ports naar de pc
Een grote overname kost jaren om te voltooien en de nieuwe mogelijkheden/onderdelen te integreren in het bedrijf, ook met de eventueel lossere regulering van de nieuwe regering en de FTC. Dat zou de komst van een handheld niet versnellen.

Een handheld zou Microsoft ook gewoon zelf kunnen maken; ze hebben de mensen om nieuwe Xbox-consoles en controllers te maken dus een handheld zou ook kunnen. Bepaalde onderdelen kunnen worden ingekocht zoals de meeste hardwaremakers doen. Overnames zouden daarvoor niet per se nodig zijn.

Microsoft zal vooral een overname doen als er grote game-franchises te halen zijn (zoals eerder met Activision-Blizzard), of voor het verkrijgen van meer ervaren game-ontwikkelaars. Want het zijn de games die de laatste ~10 jaar onvoldoende indruk hebben gemaakt, wat de hoofdreden is voor het kleinere marktaandeel ten opzichte van Sony. Niet dat er op de PS5 elke maand een klapper van een game uitkomt overigens; game-ontwikkeling gaat steeds trager in het algemeen. Xbox heeft dus nog kansen om zichzelf weer meer in de schijnwerper te plaatsen met echt goede titels over de komende 5-10 jaar, gecombineerd met een goede handheld en hopelijk een sterke volgende console voor een goede prijs.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 13 november 2024 16:38]

Logisch. Als ik kijk naar de prestaties en batterijduur van de ROG Ally dan is de hardware er gewoon nog niet. Je wilt op z'n minst toch wel de Series S kunnen bijhouden om bestaande Xbox games te kunnen spelen en daar zijn we nog niet.
Die app is nu 'goed, in plaats van geweldig' op sommige apparaten, aldus Spencer.
De app is, eerlijk gezegd, best wel klote :+
Als het werkt is het okee, maar je krijgt best vaak foutmeldingen die je weer mag gaan oplossen.
Ik zie er als tech savvy consument ook niets in om een "xbox portable pc" te kopen, die markt is tricky.

De sjieke weg is de xbox store gebruiksvriendelijk te ontsluiten via Steam Deck met voorgeconfigureerde performance settings. Het idee dat je bij verschillende versies van de ROG Ally, MSI Claw en andere systemen aan het tweaken komt staat haaks op het xbox/console concept.
Een Xbox handheld is interessant, maar met bijv. een Steam Deck kun je met Gamepass bijna dezelfde games spelen.
Met de Logitech G Cloud kun je XCloud games spelen, dus een tegenhanger voor de Playstation streaming handheld is er ook al. Ik denk dat de markt al te verzadigd is.
maar met bijv. een Steam Deck kun je met Gamepass bijna dezelfde games spelen.
Ik vind de PC handhelds echt tegen vallen hoor. Indie games werken meestal niet met een controller, nieuwe AAA games zijn of onspeelbaar of nét speelbaar vanwege de specs.

Als je een Xbox handheld hebt, met een library die echt gegarandeerd werkt, is dat een grote verbetering.
Klopt wat je zegt over "AAA"-games. Maar ik moet zeggen dat 98% van mijn Steam library ook pre-2020 is, met een handjevol uitzonderingen. (Cyberpunk, Space Marine 2, RDR1 + 2 etc). Vraag me af hoe erg die impact is om het genot van alles kunnen draaien van 1980 tot aan ... 2022-ish ?
Een Steam Deck kan helemaal geen Gamepass games spelen, althans, niet lokaal (en dat bedoel je denk ik omdat je daarna expliciet het over XCloud hebt... wat nu gewoon Gamepass is, maar dan streaming).
Alleen als je Windows op de Deck zet dan kan het wel, maar dat moet je dan zelf regelen en het is verre van optimaal.
Als je Gamepass games wil spelen op een handheld (en niet streamend) dan zou ik eerder naar een ROG Ally of een van de andere native WIndows handhelds kijken. Die hebben ook nog meer power en met een Ally X is de accuduur ook prima. De kracht van de Steam Deck zit voor een belangrijk deel juist in het OS wat er op zit namelijk.
Ik denk dat het dan een variant op de steam deck wordt. Maar dan met het Xbox OS erop.
Dus gewoon een concurrent extra, maar wel met betere xbox integratie.
Ik kan me niet voorstellen dat mensen op een XBOX handheld wachten terwijl Windows handhelds al gewoon bestaan.
Waarom zou je in een gesloten ecosysteem duiken terwijl er ook open ecosystemen (windows en steamOS) zijn met betere prijzen en een groter aanbod?
Betere prijzen? Dat ding is nog in ontwerpfase. Hoe weet jij nou wat de prijs zou zijn? Sterker nog: Consoles worden in het begin vaak met verlies verkocht (tenzij Sony nu een precedent heeft veroorzaakt met hun PS5 Pro die veel te duur is voor wat je er voor krijgt) en wordt er winst gemaakt op de software kant.
Het enige wat ik merk aan deze uitspraken, is dat ze het spoor bijster zijn. Wel of geen handheld, en wat voor software, wordt het meer console of meer zoals Steam deck of ROG Allly. ‘Goede’ app ipv fantastische app.

En ga zo maar door. Ik heb het idee dat Xbox juist door het samenvoegen met PC in een identiteitscrisis zit waar andere makers gewoon een duidelijke visie hebben, of het nou werkt of niet.
Hier ben ik het - helaas - wel mee eens. Door het 'opzetten' van hun evo systeem vraag je je af wat Xbox nou van van plan is. Hopelijk gaat het niet de kant uit van Sega.
Aan de andere kant: ze verkopen gewoon veel Game Pass abonnementen + Xbox controllers, terwijl de consument geen Xbox console heeft. Think about that.
True, maar dan zou ik de hele Xbox console op een laag pitje zetten, niet eens reppen over een handheld, of marginale upgrades, en vol inzetten op cloud gaming en bewijzen dat het wel volwassen genoeg is/kan zijn, icm gamepass.

Gewoon branded cloud streaming boxes met controller zoals Stadia, en dat vol blijven houden.

Nu willen ze alles een beetje, het is gewoon allemaal wat vaag aan t worden. Ze hebben geen concrete visie.
Ik denk dat ze dat wel hebben, maar de markt een beetje aan het testen zijn.
Geen visie? Ze willen de steam voor consoles worden.
En dat zorgt geleidelijk ook ervoor dat ze pc marktaandeel van steam wegsnoepen.
Doe maar rustig aan. De xbox is niet echt relevant meer. Sony en Nintendo heerschen over de gaming markt. Wat heeft een handheld-xbox nou toe te voegen. Misschien als ze eerder waren begonnen.
Nee Microsoft is bezig om de grootste gaming streamingdienst op te zetten en over 10 jaar koop jij alleen nog een controller toetsenbord/muis naar keuze.

Ze hebben al 34 miljoen leden. Dat is het nieuwe Netflix dus als je slim bent koop je geen Xbox Console maar aandelen Microsoft.
Uiteindelijk is het niet feasible.

Games uiteindelijk veel zwaarder, mensen eisen op een gegeven moment 4K@120 of zelfs 8K@60 op een gegeven moment, Sony speelt vrolijk mee met hun console, Nintendo heeft in 2034 eindelijk 1080p@60 op hun handheld, en Microsoft zit dan in de shit omdat mensen ook op het Xbox platform 4K@120 willen spelen. Wat voor de meeste huishoudens geen optie is.

Geen snel genoeg verbinding want moet realtime encoded en decoded worden ivm latency, de games worden steeds zwaarder, dus enorme hardware overhead in servers voor toenemende interesse, meer en meer gaan juist dan naar de cloud versie, wordt drukker en drukker; duurder, enz.

Klinkt leuk, geniet van je aandelen, maar daarmee gaat Microsoft 100% tegen allerhande limieten aanlopen aan hun kant en van hun klanten. Waar Sony gewoon een console heeft draaien bij men thuis die gewoon lokaal door pruttelt.
Je vergeet dat het maken van een console ontiegelijk veel geld kost. Op lange termijn kan het lucratiever voor Microsoft zijn.
Dan is het nog vreemder dat ze jaren lang aan een handheld werken, die markt wordt al overspoeld. Te laat, geldverspilling. Sony waagt het er niet eens meer op en is een handheld pionier.
Met Netflix gaat het anders ook zo goed of niet. Steam kan alles wat Game pass doet om ze instant buitenspel te zetten
Ben benieuwd of dat gaat gebeuren.
Wees nou maar blij dat Xbox er nog is... Zonder hun aanwezigheid valt de concurrentie helmaal weg. Dat ga je als console gamer écht wel merken.
Hoezo valt de concurrentie dan weg? PlayStation gaat nergens heen hoor. En Nintendo al helemaal niet. Xbox kloot maar wat aan. Is al aan het ontsporen sinds het einde van de Xbox 360. Wat willen ze nou eigenlijk zijn, ze mikken overal op qua niches, maar alles is half werk.
Xbox is de concurrentie van PlayStation (en vice versa). In hoeverre je het nog ''concurrentie'' kunt noemen tegenwoordig laat ik in het midden, maar de aanwezigheid van Microsoft in de consolemarkt speelt nog altijd een rol. Als er de volgende consolegeneratie geen high-end optie vanuit Xbox verschijnt, tja... verwacht dan maar een lekker hoge premiumprijs voor die PS6 - serieuze concurrentie is er toch niet. Dus zoals Rossi46 zegt: wees inderdaad maar blij dat Xbox er nog is.

Je ziet het ook met videokaarten. NVIDIA domineert de GPU-markt en vraagt woekerprijzen. AMD concureert niet meer met NVIDIA wat betreft de XX90 varianten, dus hier heeft team green vrij spel - en dat zie je terug in de prijzen.
Ach die nog jaren weg is kunnen ze development net zo goed stoppen want dan stappen ze in op een verzadigde markt voor handheld console waar ze momenteel al hele sterke competitie op zouden hebben.
Had het op zich toch nog wel een redelijk logische stap gevonden wanneer Microsoft met een handheld was gekomen, maar oke, meeste handhelds werken al met Windows.
"Tjoeke tjoeke tuut tuut!"
Kijk, daar gaat de handheld-trein die Xbox gemist heeft.

De handheld markt is er één om nu in te stappen, niet pas over een paar jaar. Het valt me tegen dat Xbox nog bezig is met ontwikkeling en niet in een vergevorderd stadium. De Steamdeck heeft allang bewezen dat er een markt is, andere fabrikanten zoals ASUS zijn daar op ingesprongen en doen het ook aardig. Hoe langer je wacht, hoe meer deze markt al volgepompt is met hardware.
Dan zul je het dus moeten hebben van exclusiviteit, maar wat heeft Xbox dan nog te bieden als hun content ook op andere devices beschikbaar is?
Ik denk dat die handhelds nog wel loslopen - er zijn er inderdaad al aardig wat, maar voor zover ik weet vallen de verkopen nog redelijk mee. Dus echt de trein missen doen ze niet - daar zouden ze dan al decennia te laat mee zijn want die trein is eigenlijk in de jaren 80 al vertrokken met de Game Boy.

De meerwaarde van het Xbox merk zit 'm volgens mij in de content, niet de hardware. Die is bij Microsoft nog nooit echt onderscheidend geweest - het blijft effectief gewoon een PC in een console-vormfactor met custom software en wat hardwareaanpassingen. De Kinect is inmiddels al redelijk dood verklaard en dan houd je de content over om eruit te springen.

En dat is volgens mij wel waar Microsoft naartoe aan het bewegen is - en ik denk eigenlijk ook wel dat dat heel verstandig is. De markt wordt steeds moeilijker, diminishing returns op de hardware beginnen steeds harder toe te slaan en daarmee de meerwaarde van steeds een nieuwe generatie hardware begint ook een beetje op te raken. Microsoft lijkt te mikken op gaming as a service, en dan maakt het niet uit of het eigen hardware is of niet.
Denk je eens in dat ze een deal met Nintendo sluiten en Game Pass op de Switch uitbrengen. Dan heb je in één klap een installed base van 140 miljoen gebruikers die je kunt bereiken. De kans dat ze dat met eigen hardware gaan bereiken is volgens mij nihil.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.