Intel brengt Xeon 6-cpu's met maximaal 128 P-cores uit en toont eerste 18A-chip

Intel heeft zijn nieuwe Xeon 6900P-server-cpu's uitgebracht. Deze chips, die ook wel de codenaam Granite Rapids dragen, beschikken over maximaal 128 P-cores en worden gemaakt op het Intel 3-procedé. Het bedrijf toonde ook voor het eerst een fysieke Clearwater Forest-cpu op de 18A-node.

Intel brengt de Granite Rapids-processors uit in de Xeon 6900P-serie. Die beschikken over maximaal 128 P-cores. Deze zijn gebaseerd op de Redwood Cove-architectuur, die ook wordt gebruikt in Intels Meteor Lake-laptopprocessors. Dat aantal cores is een verdubbeling ten opzichte van de vorige Emerald Rapids-serverchips van het bedrijf, die maximaal 64 cores hadden.

Met deze nieuwe cpu's evenaart Intel voor het eerst sinds 2017 het aantal cores van AMD's concurrerende EPYC-cpu's. Die fabrikant komt volgende maand met nieuwe EPYC Turin-processors, die eveneens maximaal 128 Zen 5-cores krijgen, hoewel er ook een variant met 192 Zen 5c-kernen beschikbaar komt.

Intel Xeon 6900P
Intels line-up van de hoogst gepositioneerde Xeon 6900P-cpu's.

De chips bieden verder ondersteuning voor DDR5-6400-geheugen, of DDR5-8800 met zogeheten Mrdimm-modules, waarbij de 6900P-cpu's twaalf geheugenkanalen hebben. De processors bieden ook PCIe 5.0-ondersteuning, met maximaal 96 lanes.

IIntel Xeon 6ntel produceert de nieuwe processors op zijn eigen Intel 3-procedé. Daarmee zijn deze Xeon-chips een van de eerste producten die op die node worden gemaakt. De consumentenchips van Intel worden of op oudere nodes gemaakt, of in het geval van het recent uitgebrachte Lunar Lake gemaakt bij TSMC. De Xeon 6-cpu's bestaan uit maximaal drie computetiles, verbonden met elkaar en de i/o-tiles via Intels EMIB-techniek.

Intel kondigde zijn Granite Rapids-processors eerder al aan, maar bracht deze toen nog niet op de markt. De fabrikant kwam eerder dit jaar al met zijn Sierra Forest-serverchips. Die beschikken over maximaal 288 E-cores zonder hyperthreading.

Intel toont Clearwater Forest-processor op 18A-procedé

Daarnaast toonde Intel onlangs voor het eerst een fysieke cpu die wordt gemaakt op zijn komende 18A-procedé. Het betreft een cpu uit de Clearwater Forest-architectuur, die gebruikt zal worden in toekomstige Xeon-cpu's. De chip in kwestie, die onder meer is gezien door Tom's Hardware, lijkt te bestaan uit meerdere langwerpige computetiles die geflankeerd worden door mogelijke i/o-chiplets. Intel heeft dat echter nog niet bevestigd.

Intel 18A wordt een belangrijke node voor de chipmaker, die zich momenteel in een lastige situatie bevindt. Het wordt het eerste procedé dat gebruikmaakt van zogeheten gate-all-aroundtransistors en die Intels PowerVia-techniek toepast voor betere stroomvoorziening. Eigenlijk zou 20A de eerste node met die technieken zijn, maar Intel heeft die vorige maand geschrapt.

18A wordt onder meer gebruikt voor toekomstige Xeon-cpu's en Intels Panther Lake-processors voor laptops. Deze node komt ook beschikbaar voor externe klanten. De fabrikant lijkt veel hoop gevestigd te hebben op de node. Ceo Pat Gelsinger zei eerder dit jaar in een interview met Dr. Ian Cutress: "Ik heb het hele bedrijf gewed op 18A." Onder meer Microsoft, AWS en het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben aangegeven dat ze chips op 18A gaan laten maken door Intel.

Intel 18A-update Q3 2024

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

25-09-2024 • 14:55

21

Lees meer

Reacties (21)

21
21
12
3
0
8
Wijzig sortering
Phoronix heeft een artikel met benchmarks. De conclusie is behoorlijk lovend:
Granite Rapids has exceeded my expectations going into this testing and especially for AI and HPC / technical computing workloads is a very strong performance. The uplift in some of the high performance computing benchmarks was huge over Emerald Rapids and the AMD EPYC competition.
Gedetailleerde stroomverbruik reviews komen nog, maar de eerste tekens zijn goed. Bij 500W of 3,9W/Core bereikt Granite Rapids een kloksnelheid van 3,2Ghz, wat 6% hoger is dan de vorige generatie die op 3Ghz klokte maar een TDP van 385W had en 6,01W/Core verbruikte.

Dit betekent dat Intel 6% hogere kloksnelheden bereikt bij 35% lager vermogen. Dat is best een sprong, en het Intel 3 process zal daar vast een grote rol in spelen.
Even niet vergeten dat hier een vergelijk is met een 1jaar oude architectuur en andere node

Als je even naar een 1op1 mapping kijkt (beetje theoretisch maar toch)

de Intel 6972P heeft 2.4 base, 3.5 all core en 3.9 single core boost op 500W TDP
de huidige 2024 Genoa 9654 heeft 2.4 base, 3.5 all core en 3.7 single core boost op 380W TDP
de turin met launch 10/10 heeft voorlopige pre-specs van tot 5.2ghz boost op 400W.... kwestie van de gedachte juist te zetten wat te verwachten in HPC performance per core.

dan moet je al een hoge IPC voordeel hebben omdat TDP verschil te overbruggen en we weten vandaag al dat dat niet het geval is bij de Intel core... dus buiten wat specifieke acceleraties die er al waren, op ruwe HPC gaat deze intel core echt niet voorliggen op AMD, ze gaan hooguit gelijk/in de buurt komen met bestaande architectuur.

en IVM met je vermogen berekening, de laatste 2 generaties 4th en 5th gen waren gigantische power honger monsters zonder performance in hoge core count... die TDP klopte van geen meter het echte opgenomen vermogen was vele malen hoger, dus het is maar te zien wat hier de realiteit zal zijn.

Er gaat ook nog zeker wel teen en tander komen uit de EMIB implementatie, er is altijd een negatief aspect aan het uitsplitsen, sommige workloads gaan voor en nadelen hebben.
De performance die gemeld wordt is ook sterk te danken aan de MRDimm die op zichzelf beperkingen heeft (dimm count en PRIJS) je kan het beetje zien als de theoretische magische optane memory.
Ook de Phoronix benchmarks zijn niet 1op1 te mappen een intel128 core vs amd 96 core dan nog eens in dual socket vergelijk.... niet correct en misleiding, AMD heeft tegen het einde vh jaar ook een 128 "P" core in portfolio, beide effectieve beschikbaarheid zal kort bij elkaar liggen...

Al bij al goed om te zien dat er terug competitie zal zijn.

[Reactie gewijzigd door d3x op 26 september 2024 14:36]

Inderdaad. Waar de laatste tijd toch behoorlijk achterliep (gemiddeld genomen) op HPC performance vergeleken met EPYC, en zeker wat betreft performance/watt(wordt in een later artikel overigens nog meer uitgebreid naar gekeken) lijken ze hier toch wel een enorme stap gemaakt te hebben. Het snelle geheugen(8800 MT/s MRDIMM ) doet hier ongetwijfeld ook een boel, maar toch.
Over een paar weken in de launch van AMD EPYC "Turin", dus we zullen zien of AMD hier weer overheen zal gaan.
Als ze maar geen AVX512 grappen hebben die wanneer peaked de clocks omlaag gooien zodat de server niet in de fik vliegt. Lekker belangrijk als je 1 or 4 van CPU's in gebruik hebt, maar in de HPC wereld waar duizenden cpu's aan een dataset werken, kan dat meerdere dagen aan extra compute kosten, dus heel CERN & Co pis woest, die hadden namelijk cases gemaakt op basis van het werk vs tijd vs kosten plannen gemaakt hadden :) Was best lelijk.

That being said, voor zover beloofd dit een veel goeds. Zeker die drop in energie verbruik.
Stomme vraag misschien, maar ik kan het zo snel even niet vinden. Waar staat de A nou voor in 18A. Ik kan het niet helpen; ik lees telkens 18 Ampère. Dat slaat natuurlijk nergens op, automatisme...
Ångström
Angstrom is een lengte eenheid, 1 angstrom is 0.1 nanometer
oftewel 18A zou anders in de huidige benaming 1.8nm heten
Mijn Athlon 800 van in 2000 was gemaakt op 180nm.
Dat zet het toch wel in perspectief.
Als kanttekening daarbij, de huidige node benamingen hebben al een lange tijd weinig meer te maken met de fysieke afmetingen van de transistors.
Onder andere daarom zijn nodes tussen fabrikanten totaal niet vergelijkbaar

Maar het idee blijft inderdaad leuk, bizar hoe ver die technologie is gekomen _/-\o_
Toen een potlood nog een wapen was

Keek meteen hoe mijn eerste liefde uit de pers kwam, de Pentium Pro 180Mhz
(Long story, maar die kwam op m'n pad voor een prikkie destijds, ze waren net uit in 1995 meen ik.)

We came a long way.

[Reactie gewijzigd door ViPER_DMRT op 25 september 2024 20:43]

Mijn Toshiba MSX1 uit 1984 had een Sharp Z80 (LH0080 ) aan boord van als ik het het goed heb, gemaakt op 4000nm (4 micron)... Whopping 8500 transistors en een top clock van 2.5MhZ

Zullen we het nog maar niet hebben over de data recorder waarmee je programma's hoopte te laden....
Voor het nostalgische gevoel : YouTube: Playing data tapes on a retro tape recorder
A slaat op Angstrom 1A = 1e-10m of 0.1nm
18A heeft dus betrekking op een 1.8nm node.
De atomaire straal van silicon is 1.32A
( De A moet eigenlijk een bolletje hebben Å)
Op de A, zoals de Zweden dat blijkbaar doen, niet zoals een graad.
Wikipedia: Angstrom
Als er een desktopchip wordt gemaakt op 18A door Intel Foundry zelf, in welke opzichten zal dat een verbetering zijn vergeleken met de huidige TSMC 3 Arrow Lake?

Met andere woorden: Waarop gaan de kopers van de Arrow Lake eind dit jaar, in theorie, op vooruit als tzt van Arrow Lake overstappen naar Intel 18A Desktop i7 of i9" K chip?
Ik had begrepen dat intel 18a gaat produceren met lithografiemachines die tsmc nog helemaal niet heeft (intel heeft de hele jaarproductie van de nieuwste generatie van asml opgekocht, vandaar). Dus in principe zouden energieverbruik, maximale kloksnelheiden, duur-prestaties, en mogelijk prijs gunstiger kunnen uitpakken.

Dit natuurlijk bij een vergelijking tussen de zelfde soort chips, want een mobiele processor met een desktopprocessor vergelijken is een stuk minder zinnig omdat de laatste meestal voor langere duur veel meer energie mag verstoken.

[Reactie gewijzigd door emphy op 25 september 2024 15:56]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @emphy25 september 2024 16:05
Ik had begrepen dat intel 18a gaat produceren met lithografiemachines die tsmc nog helemaal niet heeft
Ik vermoed dat je in de war bent met 14A, want 18A gebruikt nog steeds 'gewone' euv. Intel heeft de eerste high-NA-machines ontvangen, maar die zijn nog voor onderzoeksdoeleinden en dus niet geschikt voor massaproductie

Overigens heeft TMSC ook gewoon high-NA-euv-machines besteld. Sterker nog, ze zouden de eerste testmachine deze maand nog ontvangen :)
Niet helemaal 😉, installatie dus...aanzetten duurt even.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 25 september 2024 19:52]

Ik ga er van uit dat Intel goedkoper in house een chip kan maken dan door TSMC, zelfs als de chips minder perf per mm hebben kan Intel ze nog steeds groter maken in house waar je weer perf uit kan halen. Blijft natuurlijk koffiedik kijken maar waarschijnlijk gaan zowel Arrow Lake als 18A gebaseerde producten competitief zijn.
Daar zou ik voorzichtig mee zijn. Als de yields slecht zijn dan kunnen de kosten per verkoopbare CPU snel oplopen.
Poah, concurrentie voor epyc!
Ergens is dit soort server spul veel interessanter dan consumentenproducten.
@AverageNL maar de EPYC Turin-processors krijgen zelfs 128 PCI lanes in plaats van de 96 op deze Intel.

Dat betekent meer NVMe of GPU's of Netwerkkaarten per processor.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 september 2024 00:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.