Intel introduceert Emerald Rapids Xeon-serverprocessors met maximaal 64 cores

Intel introduceert zijn Emerald Rapids-processors voor gebruik in servers en datacenters. Deze Xeon-cpu's krijgen deze generatie maximaal 64 cores. De chips ondersteunen ook hogere DDR5-snelheden en bieden hogere prestaties per watt.

De Emerald Rapids-serie krijgt de marketingnaam '5th Gen Intel Xeon Scalable Processors'. Het is een directe opvolger van de Sapphire Rapids-chips uit de vierde Xeon-generatie, die de chipmaker in januari 2023 uitbracht. De nieuwe serverprocessors worden wederom geproduceerd op Intel 7 en dus niet het geavanceerdere Intel 4-procedé waarop Intels Meteor Lake-laptopchips zijn gebaseerd. Ze gebruiken ook dezelfde LGA-4677-socket, waardoor Sapphire Rapids-eigenaren kunnen upgraden naar Emerald Rapids zonder een nieuw moederbord te kopen.

De nieuwe Xeons maken wederom uitsluitend gebruik van P-cores. De chipmaker levert Emerald Rapids-cpu's ditmaal met maximaal 64 cores en 128 threads. De Sapphire Rapids-cpu's hadden maximaal 60 kernen. Intel komt volgend jaar met serverprocessors met efficiëntere, maar minder krachtige E-kernen, in de vorm van Sierra Forest.

Ook ondersteunen de nieuwe chips maximaal DDR5-5600-geheugen, waar dat voorheen officieel maximaal DDR5-4800 was. De nieuwe Xeon-chips krijgen verder tot 320MB L3-cache en acht DDR5-geheugenkanalen. Intel meldt in zijn persbericht niet hoeveel PCIe-lanes de nieuwe cpu's hebben. Vermoedelijk is dat dan ook ongewijzigd ten opzichte van de vorige generatie: Sapphire Rapids had tachtig PCIe 5.0-lanes.

Intel zet verder zijn On Demand-programma door, waarmee Xeon-eigenaren na aankoop extra hardwarefeatures tegen betaling kunnen ontgrendelen, zoals toegang tot bepaalde ingebouwde accelerators voor specifieke rekentaken.

5th Gen Intel Xeon Scalable Processors

Verschillende dies: een met 'chiplets', twee zonder

Intel introduceert deze generatie 32 verschillende processors. Die verschillen onderling op een aantal manieren, waaronder de hoeveelheid sockets op een moederbord die ze ondersteunen; sommige cpu's kunnen maximaal singlesocket gebruikt worden, terwijl andere varianten systemen met meerdere sockets ondersteunen. Er zijn ook speciale varianten voor waterkoeling, naast cpu's die geoptimaliseerd zijn voor 5G en netwerken, cloudcomputing, opslaginfrastructuur en iot-gebruik.

De processors worden geleverd met drie verschillende dies. Het topmodel wordt ook wel XCC genoemd. Die cpu's bestaan uit twee chipletachtige tiles. Deze chips worden geleverd met maximaal 64 cores. Intel komt ook met een MCC-variant, die beschikt over een enkele 'monolithische' die en maximaal 32 kernen. Tot slot toont de chipmaker een EE LCC-variant, die eveneens bestaat uit een enkele die en maximaal 20 cores biedt. In de vorige generatie kwam Intel ook met Max-varianten met geïntegreerd HBM-geheugen, maar die lijken nu te ontbreken.

5th Gen Intel Xeon Scalable Processors

Prestaties en beschikbaarheid

Intel claimt dat Emerald Rapids gemiddeld 21 procent sneller is dan Sapphire Rapids in 'algemene' computetaken. De chips bieden volgens Intel gemiddeld ook 34 procent hogere prestaties per watt. Met een verbeterde idlemodus zouden de chips daarnaast 100W per socket besparen bij 0 procent load, zo stelt de chipmaker. De geïntegreerde AI-accelerator is daarnaast verbeterd. Zo zijn de turbosnelheden voor bepaalde AVX- en AMX-workloads verhoogd.

De prijzen van de 5th Gen Intel Xeon Scalable Processors verschillen. Het topmodel in het generalpurposesegment kost 11.600 dollar, of 12.400 dollar voor een variant met waterkoeling. De goedkoopste processor die Intel levert, heeft acht kernen en kost 563 dollar. Servermakers als Cisco, Dell, HPE, Lenovo en Supermicro leveren systemen met de Emerald Rapids-chips vanaf het eerste kwartaal van 2024.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-12-2023 • 16:00

26

Lees meer

Reacties (26)

26
26
9
0
0
6
Wijzig sortering
alleen al vanwege die on demand feature zie ik dit graag floppen dit soort zooi wil ik niet bij consumenten zien belanden en als het in de server markt slaagt kun je er de klok op gelijk zetten dat wij het ook krijgen


verder mooi stukje werk
alleen jammer voor intel dat AMD alweer verder is en veel meer cores bied ,maar goed zo word AMD hopelijk scherp gehouden

[Reactie gewijzigd door atthias op 25 juli 2024 15:36]

Oprechte vraag: Is AMD wel verder? Zeker in consumentenhardware met betrekking tot games, bijvoorbeeld, scheelt het dacht ik niet zoveel.

Daarnaast, meer cores is natuurlijk niet per definitie beter.
Op game performance gelijkwaardig.
Server mijlen voor. Gezien de adoptie van Epyc is indicatie van hoe ver voor ze lopen. Corporaties zijn nogal terug houden om hardware en software stack te switchen. Een maal binnen blijven ze tenzij je zwaar faalt. Die al overgstapt zijn en investering in omgooien van hun softwarestack naar amd hardware. Die ben je kwijt ook al kom je na 5 jaar weer bij of doe net iets beter. Om weer die shift te genereren moet je het giganties beter doen. In deze branch is ook consistentie belangrijk sinds zen1 loopt het met EPYC heel goed en loopt intel achter. Als intel het klaarspeeld dat ze bij zijn is eerder voor behoudt van hun server aandeel.
Ik zie anders maar weinig Epyc in mijn afdelingen. Intel is nog steeds beter op de meeste workloads, AMD is goed genoeg voor games (en begint ook met een lagere prijs) maar de benchmarks voor databases, wetenschappelijk werk etc en EPYC 128-core loopt gelijk met een Xeon Gold 40-core, de Xeon Platinum zijn een stukje duurder maar er is geen evenredige AMD te vinden.

Je moet al echt specifiek AI of andere modellen vinden waar EPYC beter is, maar voor zulke dingen zijn de Grace CPU of de nVIDIA GPUs echt stukken beter. Waar ik EPYC wel zie is waar je veel PCIe lanes nodig hebt en niet zonodig CPU cycles (NVMe storage, 10+ nVIDIA GPU in een chassis etc) en dus is een EPYC vaak te vinden in wat in principe een PCIe router is voor een cluster Intel machines over InfiniBand/400G Ethernet.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 15:36]

Sorry, maar over welke benchmarks en workloads heb je het eigenlijk?
In de meeste gevallen is het verschil tussen Epyc en Xeon zo groot, in het voordeel van AMD, dat Intel niet eens een beetje concurrerend te noemen is.
Edit, benchmarks, inclusief nieuwe Emirald Rapids Platinum Xeons: https://www.phoronix.com/review/intel-xeon-platinum-8592

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 25 juli 2024 15:36]

Databases hebben vooral baat bij single core performance en daar is Intel erg goed in. Ook hebben ze aardig ingezet op AI (itt Epyc).

Zie hier bijv: https://www.phoronix.com/review/intel-xeon-platinum-8592

De Epycs hebben toch op veel vlakken wel een behoorlijke voorsprong. En dit zijn dan nog synthetische benchmarks. Denk ook aan workloads als containers en VMs waar je nooit genoeg cores en geheugen kan hebben.
Oprechte vraag: Is AMD wel verder? Zeker in consumentenhardware met betrekking tot games, bijvoorbeeld, scheelt het dacht ik niet zoveel.
Consumenten taken zoals games is ook een héle andere workload dan waar deze processoren voor zijn. Om nog maar niet te spreken over de prijs.

AMD is wel degelijk een stuk beter als het gaat om rauwe performance waarbij je veel cores in kan zetten. Zij zitten met Genoa nu op 96c/192t en met Bergamo straks op 128c/256t.

Als je applicatie het vooral moet hebben van single-core performance, dan kan een Intel CPU een betere keus zijn.
Denk dat de eerste benchmarks laten zien dat Intel redelijk volgens planning inloopt in veel workloads. En inmiddels weer bij een flink aantal workloads sneller is dan amd ondanks de achterstand in core counts.

En dat binnen een jaar. Wanneer siërra Forrest en granite rapids ook op tijd lanceren dan krijgen amd en co eindelijk weer concurrentie op alle fronten.

En wij lagere prijzen .
zie de reactie van @Ventieldopje deze zet het perfect uiteen waarvoor mijn dank

[Reactie gewijzigd door atthias op 25 juli 2024 15:36]

er zijn maar weinig consumertaken die je zo hard kan parallelliseren, daarom ook dat er een verschil is tussen consumer en server-cpu's en dat steeds groter aan het worden is.
Dit zijn geen consumentenspullen. En vanuit een DC optiek kan het qua business case aantrekkelijk zijn om on demand features te hebben. Dan kan je je hele DC standardiseren op 1 type server, en als een aantal machines specifieke features nodig hebben activeer je het alleen voor die machines. De TCO kan daardoor flink lager worden dan als je op alle machines die functionaliteit moet kopen of dat je verschillende servers voor verschillende toepassingen moet aanschaffen.
dat is zeker waar desondanks ben ik bang dat wij er ook last van gaan krijgen immers meer winst en ook gegarandeerde langetermijnwinst want abbonement


als het in server faalt is dat dus vanuit mijn perspectief dikke winst sowieso vind ik dat we van al die abonnement voor dit en voor dat afmoeten het zadelt teveel mensen met sluipende kosten op maar das een andere discussie
De TCO kan daardoor flink lager worden...
Geloof je dit echt? De functionaliteit zit al in die chips, dus ervoor betalen zul je toch wel. Alleen betaal je daar bovenop dus maandelijks voor het ontsluiten van zo'n functie. Het is ordinair zakkenklopperij wat Intel hier doet, en ik deel de vrees van @atthias dat als dit ook maar enigszins aanslaat, dat het ook in de consumentenmarkt geïntroduceerd zal worden.
Niet alleen dat, maar het zal steeds meer "functionaliteiten" gaan omvatten. Uiteindelijk zullen we heel veel functionaliteit die we nu gewoon "krijgen", voortaan moeten gaan huren.

Geloof je dit niet (dit is niet gericht aan @Zyppora maar aan iedereen die dit niet gelooft), kijk dan maar eens de laatste 10 tot 50 videos van Louis Rossmann waar hij dit soort zaken aan de kaak stelt. Van printers (HP) die niet meer gaan printen wanneer je het abonnement stopt, tot trein locomotieven die foutmeldingen geven omdat ze niet door de fabrikant onderhouden zijn.
Inderdaad - na de software gaat ook onze hardware, niet meer van ons zijn. Wie dat doet - verliest mij als klant.
Zo sta ik er ook in. Maar, dat betekend dat merken als Samsung, HP, Sony en Apple al afvallen. Ongetwijfeld nog meer, maar deze weet ik zo te noemen.

Er gaat straks heel weinig overblijven wat je nog kunt / wilt kopen. Als "tussenoplossing" kun je nog gebruikt kopen. Dat is toch al op de markt en als het voldoet, kun je er nog even mee vooruit.
Dit is een 50 jaar oud idee - IBM deed het al in de tweede helft van de vorige eeuw. Het had dus al 50 jaar lang kunnen "overslaan" naar de consumentenmarkt. Feit is dat het niet gebeurd is in al die jaren.
Niet als die on demand features zulke specifieke SW nodig hebben om beter te presteren. Daarbovenop heeft Intel het probleem met huidige generatie dat ze op server niveau per core trager zijn en nog altijd een pak minder Cores in een socket kunnen steken. Dus moeten ze 2p tegen and 1p verkopen en 4p tegen 2p. Buiten hogere prijs en Nima shit krijg je Daardoor dan ook nog eens een power ratio die negatief is. Je spreekt al snel over 20% idle en 40-50% onder full load. Als je dat alles niet meerekent in je omgeving, ja dan lijkt zo een feature al of niet activeren interessant.

Emerald is beter dan sapphire. Maar je vergelijkt die dan ook weer met een epyc van 1j oud want die release was in november 2022. Sapphire had vertraging en pas goed leverbaar februari 2023. Dus binnen een jaar een nieuwe cpu? Intel zou beter moeten weten, in datacenter land switch je niet zomaar van model. En ook dit is geen wauw verschil, gewoon een beetje beter dankzij hoger geheugen en BASE GhZ en enkele Cores meer.

[Reactie gewijzigd door d3x op 25 juli 2024 15:36]

Hopelijk komt er op termijn ook een update van de Xeon Workstation 2400 en 3400 saphire rapids series. Dat zijn op zich mooie SKUs maar steken toch wat magertjes af (met name qua power use en wat irritante kinderziektes, zoals latency bij audioproductie-omgevingen) vergeleken met de laatste Threadrippper en Threadripper Pro SKUs (en de paar hoger geklokte Eypc SKUs die functioneel heel dichtbij de Threadripper Pro zitten).

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 25 juli 2024 15:36]

Ga dan threadripper kopen toch simpel. De enige reden dat Intel nu goedkoper is is omdat ze onderdoen kwam power en performance. Als ze terug meekunnen gaat de prijs weer leuk mee omhoog.
64 Cores :9~ dan kan leuk worden met de nieuwe VMWare licenties die per core gaan tellen ipv per socket :+
als je core lic 1/32 is van een socket lic wat is dan het probleem? momenteel koop je 2 socket lics voor 64 en 3 voor 96, AMD heeft al een tijdje deze cores. Het is vooral Intel die zo van die 20-24-28-32-36-40-44-48 etc sku heeft die nefast zijn aan een socket lic... Maar Patje heeft dat goed geregeld alvorens hij terug naar INtel ging heeft hij snel nog een core lic erdoor gekregen bij Vmware...
AMD zit over niet al te lang op 128 met bergamo :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 juli 2024 15:36]

Dat hele on demand gebeuren vind ik maar niks. Er zal dus actief gekeken worden of deze niet via een omweg geunlockt worden/zijn dus diepgaande telemetry van Intel op de servers. Ik krijg er de kriebels van als ik er over nadenk.
ook iets waar ik nog niet aan gedacht heb en wat mij ook niet aanstaat
Tja hogere efficiëntie klinkt leuk maar met meer cores op een lagere frequentie heb je al snel meer efficiëntie te pakken. Ik zit nog steeds te wachten op een drastische redesign van de Intel cores die hard nodig is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.