Google geeft appontwikkelaars toegang tot Google Home-smarthomeplatform

Google stelt zijn Home-platform open voor ontwikkelaars. Met nieuwe api's kunnen appmakers ondersteuning voor Google Home- en Matter-smarthomeapparatuur toevoegen aan hun applicaties en automatiseringen maken. De functionaliteit komt beschikbaar voor Android en iOS.

De Google Home-api's laten apps van derden in totaal 'meer dan 600 miljoen' Matter- en 'Works with Google Home'-apparaten aansturen, zo meldt de techgigant. Daaronder vallen bijvoorbeeld lampen, slimme thermostaten, sensors en meer. De gebruikers van die apparaten moeten daarvoor wel eerst toestemming geven. Als dat is gedaan, dan kunnen ontwikkelaars die apparaten aansturen via hun apps en automatiseringen ontwikkelen.

Google deelt verschillende voorbeelden voor hoe de api's ingezet kunnen worden. De techgigant beschrijft bijvoorbeeld een etensbezorgingsdienst die de buitenverlichting bij de voordeur automatisch in kan schakelen als de bezorger dichtbij is. Het bedrijf spreekt ook over een fitnessapp die de ventilator aanzet wanneer de gebruiker aan een training begint.

Verschillende smarthomefabrikanten hebben toegezegd de api's te gaan gebruiken, schrijft The Verge. Daaronder valt bijvoorbeeld Eve, die zijn app beschikbaar gaat stellen voor Android. Ook ADT, een fabrikant van beveiligingsapparatuur, gaat de api inzetten voor een nieuwe functie, Trusted Neighbor. Daarmee kunnen gebruikers andere mensen tijdelijk toegang verlenen tot hun woning.

Met de Home-api's komt Google ook met meer opties om tv's te gebruiken in een smarthome. Bepaalde televisies kunnen bijvoorbeeld gaan dienen als hubs die apparaten kunnen aansturen. Dat geldt bijvoorbeeld voor LG-televisies. Dat gaat ook gelden op Chromecasts met Google TV en bepaalde televisies die Google TV gebruiken als OS.

De Google Home-api's zijn nu beschikbaar voor Googles earlyaccesspartners, schrijft The Verge. De fabrikant heeft daarnaast een wachtlijst voor andere ontwikkelaars.

Nest Learning Thermostat
Ter illustratie: de Nest Learning Thermostat. Bron: Google

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

15-05-2024 • 19:34

18

Lees meer

Reacties (18)

18
18
15
0
0
1
Wijzig sortering
Wel erg gemakkelijk om apparaten aan Homey/domoticz/HA toe te voegen die niet zelf een API hebben. Wel jammer van de cloud afhankelijkheid
Dat kan al lokaal of via de cloud met de huidige google Home API (mits het apparaat wel een Google Home of Matter over thread integratie heeft) Deze nieuwe API is enkel interesant voor ontwikkelaars van apps.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 23 juli 2024 00:03]

Integratie met HA is voor de Nest thermostaat nu inderdaad ook mogelijk maar behoorlijk omslachtig. Voor een tweaker geen probleem maar zie het zeker niet iedereen doen.
En alleen dat plastic ding heeft Matter gekregen. De metalen Nest Thermostat 3 niet. En juist die heb ik.
Ook de Nest Thermostat v3 is te koppelen met HA maar wel met een berg stappen.
Het is mij gelukt met de V2, de V3 zou dan zeker moeten lukken. Maar eens, weet de stappen niet meer uit mijn hoofd maar plug & play is het niet. Ondanks dat staan er meerdere stappenplannen online om dit ook als redelijke leek aan de praat te kunnen krijgen.
Er is ook een HACS integratie voor alle Google Home apparaten. Ik heb het een tijdje gebruikt om mijn Homey zwavel apparaten met Home Assistant aan te sturen. Was makkelijk op te zetten, maar tegenwoordig doe ik het direct met MQTT.
en omgekeerd. Als je zigbee lampen met HA zijn aangestuurd. kan de bezorger via de google api toch de lamp aan zetten.
Kan iemand dan een assistent ontwikkelen die wel snapt wat je vraagt? :-)
Gemini komt er aan. Nog even geduld.
Dit is precies de ontwikkeling waar op gewacht wordt. En als één gaat volgen er mogelijk meer. Fijn dat dit ‘Matter - Tread’ item de revue passeert.
Ze komen ook wel weer met bizarre voorbeelden waar het voor gebruikt kan worden:
Google deelt verschillende voorbeelden voor hoe de api's ingezet kunnen worden. De techgigant beschrijft bijvoorbeeld een etensbezorgingsdienst die de buitenverlichting bij de voordeur automatisch in kan schakelen als de bezorger dichtbij is. Het bedrijf spreekt ook over een fitnessapp die de ventilator aanzet wanneer de gebruiker aan een training begint.
Dit zijn wel echt hypothetische zaken die vrijwel niemand in gaat stellen denk ik zo.
Als je doet als ontwikkelaar dan is de kans vrij groot dat ze binnen de kortste keren het hele verhaal aanpassen zodat je weer opnieuw kan beginnen, of dat ze het gewoon killen natuurlijk.
Google heeft inderdaad alle touwtjes in handen. Ze kunnen er later een willekeurig prijskaartje aan hangen. Ook kunnen ze afwachten om te kijken wat gebruikers voor functionaliteit wensen, zonder dat ze het zelf hoeven te bedenken, ontwikkelen en testen. Dan kunnen ze later de regie weer in handen nemen onder het mom van veiligheid. Mogelijkheden genoeg.
Kan, maar zeer onwaarschijnlijk.
Waarom denk je dat? Andere verdienmodellen verdwijnen door betere regelgeving (het misbruiken van je privégegevens). Dus het is m.i. heel waarschijnlijk.
Ook het stoppen van diensten is iets waar ze tamelijk goed in zijn. Ik trap er niet meer in, zonde van de tijd en energie.
Google heeft vaak genoeg de mogelijkheid gehad functionaliteit achter een paywall te zetten maar dit doen ze nooit.
Ze faseren het uit als het niet rendabel wordt, maar de kosten van een API zijn erg laag en het profijt van door andere gebouwde functionaliteit op hun ecosysteem is relatief hoog.

Kortom een onverwachte paywall is niet onmogelijk maar zeer onwaarschijnlijk.
Dat is feitelijk onjuist. De prijzen van de API zijn regelmatig fors verhoogd en ook de voorwaarden zijn regelmatig aangepast. Ook de technische aanpassingen van de API waren dusdanig dat je elke keer weer aanpassingen moest doen aan je software.
Zelfs zo dat ik om die reden geen gebruik meer maar van Maps maar uitsluitend nog OpenStreetMap gebruik.
Dat is wél stabiel en heb ik geen last van de grillen van Google en of het ze behaagd om de functionaliteit te behouden.

Overigens zie je hetzelfde weer ontstaan met Gemini. Het is een grote chaos van diensten en mogelijkheden en je weet nu al dat er weinig overblijft. Dus investeren hierin is zinloos. Alleen als je het als hobby, voor een klant met ongelimiteerde budgetten of uit pure zelfkastijding doet, dan is het wellicht te verdedigen.

Kortom, maak er vooral gebruik van, maar ik heb het losgelaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.