Nanoleaf komt met slimme buitenverlichting met Matter-ondersteuning

Nanoleaf toont slimme buitenverlichting tijdens de CES-beurs in Las Vegas. Het bedrijf komt met Smart Multicolor Outdoor String Lights en Permanent Outdoor Lights, die beide beschikken over rgb-leds en Matter-ondersteuning bieden.

De Outdoor String Lights en Permanent Outdoor Lights zijn de eerste Nanoleaf-verlichtingsproducten die geschikt zijn voor buitengebruik, schrijft ook The Verge. De Outdoor String Lights betreffen lichtsnoeren die gebruikers bijvoorbeeld in de tuin of op een balkon kunnen ophangen. De Permant Outdoor Lights individuele lampjes die permanent aan de woning van de gebruiker worden bevestigd. Een voorbeeld van Nanoleaf toont die permanente lampen onder het dak van een huis.

De twee Outdoor-lampen van Nanoleaf zijn allebei compatibel met de universele Matter-smarthomestandaard. Daarmee kunnen ze samenwerken met de smarthomeplatforms van verschillende bedrijven, waaronder Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. Ze zijn ook compatibel met de Nanoleaf-app, via wifi en bluetooth.

Nanoleaf toonde tijdens de CES ook een modulaire Skylight-plafondlamp, die later deze maand beschikbaar moet komen. Een set met zes modules kost 489,96 euro op de website van Nanoleaf. Het bedrijf deelt geen adviesprijzen of releasedata van de buitenverlichting.

Nanoleaf-buitenverlichting en Skylight CES 2024Nanoleaf-buitenverlichting en Skylight CES 2024Nanoleaf-buitenverlichting en Skylight CES 2024

Van links naar rechts: de Nanoleaf Permanent Outdoor Lights, Outdoor String Lights en Skylight.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-01-2024 • 19:49

46

Reacties (46)

46
46
16
0
0
25
Wijzig sortering
Die buitenverlichting in het sfeerbeeld vind ik echt kant nog wal raken. Dit oogt echt van ‘kijk is wat het kan!’ (Voor heel veel geld!) Ik ben wel erg gecharmeerd van de plafond-lamp. Niks heel exotisch natuurlijk, maar wel geinig!!

En dat het nu ook via matter kan ipv een bestaande wifi-verbinding via Home Assistant of welke andere domotica-hub dan ook vind ik niet zo spannend.
Buitenverlichting is dan waarschijnlijk op de noord Amerikaanse markt gericht. Hier hebben zeer veel huizen permanente kerstverlichting.
Dat had ik ook wel eens begrepen, maar is het dan ook ‘vaak’ zo extravagant als de voorbeeldfoto en wordt er dan echt zo veel geld aan uitgegeven? (Los van de uitzonderingen natuurlijk.)
Dat wat er op de foto zien is echt duizenden euro’s/dollars. (12 lampen/panelen 800 euro/dollar)
Aangezien ik al meerdere devices heb van Nanoleaf kan ik alles via Matter/Thread van hun alleen afraden. Het werkt enigszins leuk als bijverlichting, maar zodra het hoofdverlichting wordt ben je niet blij met hun app. De androidversie is met de bestaande thread-devices van ze uitermate traag en onbetrouwaar.
De prijs is wel grof, maar wacht gewoon op black friday of andere aanbiedingen. Dan gaat het soms tegen 50%

[Reactie gewijzigd door Jan-Remco op 23 juli 2024 12:15]

Overigens is dit dus het mooie van Matter/Thread, je hoeft hun app niet meer te gebruiken. Als de problemen natuurlijk bij de app liggen. Als de apparaten gewoonweg niet goed werken is dat natuurlijk een ander probleem.
Toen google home nog wel goed werkte, merkte ik dat die geen problemen gaf. De problemen liggen m.i. compleet bij hun eigen app. Een andere app heb ik verder niet uitgeprobeerd, zou ook zo niet weten welke.

Overigens werken ook de borderrouters van Nanoleaf (de Shapes) niet/niet goed, bij mij kon ik thread pas gebruiken toen google ondersteuning op de Hub 2 had geactiveerd.

Verder is mij niet duidelijk of Nanoleaf matter wel goed heeft geïmplementeerd in de Elements.
Geen objectieve mening, maar ik zou Home Assistant eens proberen. Heb hem hier dus ook draaien en ik vind het echt een fantastisch platform voor alles smart home. Je kan vrij snel een test versie opzetten om je NanoLeafs mee te testen.
De prijs van die skylight is wel grof zeg, foi.
De Skylight is inderdaad best extreem in prijs, vind het ook mooi dat ze een voorbeeld hebben waar het plafond gevuld is met 58 van die paneeltjes wat neerkomt op zo een 4000,- (ish) euro aan plafondlampjes.. wie verzint het hahaha

Ze zijn ook ieen stuk duurder dan de 'triangles' €25,- per stuk (starterpack van 9) en €72,- per skylight 'vierkantje' (starterpack van 9). Vraag me af waar het prijsverschil 'm in zit
Nanoleaf spul is inderdaad best duur, maar i.t.t. nanoleaves zijn deze veel groter: 30x30 cm, "stoeptegel" en kunnen tot 1400 lumen per stuk (zeg 100 W gloeilamp) kunnen RGBW en zijn best mooi afgewerkt. Of je het geld ervoor overhebt is een kwestie van smaak en geld, maar het ziet er hoogwaardiger uit dan het standaard bouwmarkt spul. Wel verontrustend zijn verhalen over problemen met WiFi en aansluitingen...
Leuk voor wie dit wilt. Maar niet echt voor mij.

Ik kan wel een handige usecase bedenken. Bijvoorbeeld: Normaal heb je aan de gevel neutraal warm wit licht, maar als er een nood situatie getriggerd wordt door je smart aangesloten rookmelder, brandmelder of sensoren voor inbraak gaat ie ineens rood knipperen om de buurt te alarmeren dat bij jou iets aan de hand is.
Ook hebben ze de Smart Multicolor Lightstrip aangekondigd, een lichtstrip die addressable zones heeft.
Ik ben wel benieuwd of ze van Thread afstappen, aangezien deze producten alleen wifi lijken te hebben.
Ik neem aan dat de afbeelding van de buitenverlichting meer bedoeld is als technische demonstratie dan als serveersuggestie. Voor het terras kan het wel aardig zijn, standaard warm wit, als bezig bent neutraal/koud wit, en op een gezellige zomeravond kun je wat kleurtjes loslaten.

De prijs is een ander verhaal... We hebben onlangs 15 meter 60 leds/m RGBCCT (kleur + mengbaar wit) strips gekocht voor in de tuin, iets meer dan 100 euro inclusief aansturing met wifi+afstandsbediening en voeding.

Bij Nanoleaf krijg je voor dat geld één strip van 5 meter met slechts 21 leds/m in RGBCW (kleur + koud wit), wel met voeding en bedraad+wifi aansturing. De afwerking en het installatiegemak zal wat beter zijn, maar je betaald er behoorlijk voor. Als je 15 meter nodig hebt mag je nog eens 150 euro voor 5x 2M losse strips betalen, en kom je met de inbegrepen voeding niet meer daar.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 12:15]

Hmm, die optie van jou klinkt wel interessant qua prijs. Welke heb jij precies gekocht als ik vragen mag?
't was wel van ali :9 Nu zijn dit geen individueel aanstuurbare LEDs, dat zal wat duurder zijn, maar waarschijnlijk alsnog goedkoper dan Nanoleaf. Bij https://lichtpartner.nl/ hebben ze deze strips en controllers ook, als je het binnen de Nederlandse economie wilt houden, maar daar betaal je dan ook voor; in ieder geval meer dan de garantie waard zal zijn.

https://www.aliexpress.com/item/1005005319988938.html 24V 60L/m IP65 LEDs 3x5M
https://www.aliexpress.com/item/1005003368700329.html WT5 controller + RT5 afstandsbediening
https://www.aliexpress.com/item/1005005296670478.html 24V 400W voeding

Ik wilde een degelijke afstandsbediening met clicky knoppen, niet zo'n platte afstandsbediening met membraanknoppen of zo'n namaak Philips LivingColors eitje met alleen maar touch bediening. Als je geen voorkeur hebt, of toch alleen maar app besturing wilt, zijn er nog een hoop andere opties. De WT5 controller is volgens mij wel compatible met Home Assistant.

Nog wat accessoires voor de bedrading, indien nodig.
https://www.aliexpress.com/item/1005004323144464.html 6pin 12mm IP20 strip-to-strip & strip-to-wire
https://www.aliexpress.com/item/1005001709061491.html 18+20 AWG 6 core kabel

In ons geval wilde we LED strips onder een overkapping in de tuin, dat zijn 5 balken van zo'n 2.7 meter. Dan moet je die strips van 5 meter dus door knippen en weer aan elkaar knopen, en daar zijn die connectors wel handig voor. De 18 AWG kabel is bedoeld om zo'n 3 meter te overbruggen van de controller naar de eerste strip, en 20 AWG tussen de strips. Als je één lang stuk hebt en je kunt de controller en voeding kwijt bij het beginpunt van de strip, dan heb je die kabel uiteraard waarschijnlijk niet nodig; de LED strips hebben zo'n 10cm flatcable. Je zult wel nog een netsnoer en een stukje luidsprekerkabel nodig hebben voor de stroom naar en tussen de voeding en de controller.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 23 juli 2024 12:15]

Thanks, ik ga er eens naar kijken!
waaronder Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings.
En Homey Pro natuurlijk :*)
Ja, maar aangezien het via wifi gaat, kan Homey, Home Assistant, Domoticz, OpenHAB, enz, enz, het ook überhaupt al. Daar hebben ze geen Matter voor nodig.

Het is eigenlijk oerzonde dat Matter ook via Wifi kan. Het had zoveel beter geweest als het alleen via Thread (of gewoon Zigbee / Z-wave, want zover ik weet voegt Thread helemaal niets toe aan Zigbee), want nu zitten we straks met tig wifi-apparaten, waar lang niet alle acces points even leuk mee omgaan.
Dat is juist expres gedaan bij Matter omdat als je de netwerklaag aan het protocol zelf hangt brengt dat de nodige beperkingen met zich mee. Zigbee werkt perfect voor lampen en schakelaars, maar je gaat geen camera, televisie of speaker daarmee aansturen. Bij matter koppelen we de netwerklaag los van het protocol zelf.

Als je niet tig WiFi apparaten wilt is dat prima, Matter geeft je daarin een keuze door alleen voor apparaten te kiezen die Thread zijn, danwel niet ethernet. Al deze apparaten vormen vervolgens één netwerk op basis van een private (ULA) IPv6 subnet die wordt beheerd door de border router. Het voorkomt ook het hele diedeltje waar Zigbee tekort schoot: niet alle soorten apparaten kunnen erop en iedereen moest en zal weer zijn eigen hubje hebben. Met Matter is dat verleden tijd.
Daar heb je zeker een punt. Maar dan is het dus puur als abstractielaag. Voor audiovisuele streaming en dergelijke is Bluetooth dan wel wifi een meer geschikt protocol. Maar wat zien we nu gebeuren?

Een lamp-on-steroids gaat Matter via Wifi doen. Er is geen reden dat die lamp niet via thread/zigbee/z-wave gaat.

Die ‘matter-laag’ is onder aan de streep natuurlijk ook maar beperkt interessant. We hebben al een Homey, Home Assistant, enz. die functioneel hetzelfde kan. (Namelijk via wifi, Bluetooth, thread, Zigbee, Z-wave, enz. met apparaten praten)
Het had wat mij betreft beter geweest als de grote domotica-hubs gezamenlijk een gestandaardiseerd adoptieproces hadden bedacht, dan was het al klaar, en was heel thread niet eens nodig geweest.
Apple en Google hadden dan gewoon een Zigbee antenne in hun apparaten kunnen stoppen en ook meedoen. Maar om een één of andere reden moest er per se ‘nog’ een protocol komen.
Voor audiovisuele streaming en dergelijke is Bluetooth dan wel wifi een meer geschikt protocol.
Bluetooth heeft een maximal bandbreedte van 2 Mbps, waar maar iets van 1,3 Mbps van beschikbaar is voor wat je eroverheen stuurt. Dat wordt heel krap voor visuele data, zeker in combinatie met geluid. Een foto voor een digitaal frame (tussen de muzieknummers door), wellicht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 12:15]

Het had wat mij betreft beter geweest als de grote domotica-hubs gezamenlijk een gestandaardiseerd adoptieproces hadden bedacht, dan was het al klaar, en was heel thread niet eens nodig geweest.
Wat je hier beschrijft is Matter!

Thread is inderdaad een beetje overbodig naast Zigbee. Sommige Zigbee chips kunnen Threat praten dus het is een software keuze voor de fabrikant (of soms de consument zoals bij de SkyConnect). Uiteindelijk maakt het niet uit of je Matter over Threat, Matter over wifi of Matter over LoRa is. Het werkt allemaal.
Sommige Zigbee chips kunnen Threat
Thread? ;)
Threat is functioneel vergelijkbaar, maar een grotere dreiging voor Zigbee ;)
Het is allebei gebaseerd op IEEE 802.15.4.

Dus elke chip kan dat, het is puur een kwestie van de software stack.
Dat is juist expres gedaan bij Matter omdat als je de netwerklaag aan het protocol zelf hangt brengt dat de nodige beperkingen met zich mee. Zigbee werkt perfect voor lampen en schakelaars, maar je gaat geen camera, televisie of speaker daarmee aansturen.
Doe ik overigens ook niet over Wi-Fi. Zonde van de bandbreedte in de ether, die voor Wi-Fi beter gebruikt kan worden door mobiele apparaten. Ik trek wel een kabel (voor camera's, televisies en speakers).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 12:15]

Thread is een serieuze verbetering op Zigbee.
Bijvoorbeeld de latency is een stuk lager omdat de uit te voeren command al in de eerste packet zit.
Niet alleen is de specificatie verbeterd, Zigbee is proprietary en Thread is een open standaard.
Niet alleen is de specificatie verbeterd, Zigbee is proprietary en Thread is een open standaard.
Zigbee is een open standaard, maar gefragmenteerd. Dat is iets waar Thread op kan verbeteren.
Dat is niet helemaal waar.
Er zijn opensource libraries die het Zigbee protocol implementeren, maar als men iets wilt uitbrengen met Zigbee dient daar een licentie voor afgenomen te worden.
Correct me if I'm wrong, maar je haalt nu Z-Wave en Zigbee door elkaar volgens mij.
Zigbee is volledig open, iedereen en z'n kat kan Zigbee devices uitbrengen. Voor Z-Wave heb je wel een licentie nodig.
Alleen wanneer je, bijvoorbeeld, als bedrijf twee producten met Zigbee uitbrengt die alleen met elkaar kunnen communiceren hoef je niet gecertificeerd te zijn.

Anders moet je gecertificeerd zijn en een licentie hebben, wat niet goedkoop is.
Nee, zowel Zigbee als Thread/Matter zijn open standaarden.
Echter geld voor beiden dat je lid moet zijn van de desbetreffende alliance om commercieel gebruik te mogen maken van de standaarden.

• Voor Zigbee is dat jaarlijks $7000 als adopter en $15000 als participant. Zolang je lid bent kan je royalty free gebruik maken van de standaard. Daarnaast betaal je $1000 per product dat je laat certificeren.
Voor Thread betaal je jaarlijks $7500 als implementer, of $15000 als contributor. Zolang je lid bent kan je royalty free gebruik maken van de standaard. Bij Thread is er volgens mij geen vaste prijs afgesproken voor certificatie, echter moet dit wel uitgevoerd worden bij een Authorized Test Lab.

Als je geen member bent, en toch devices gaat verkopen die gebruik maken van Zigbee of Thread, dan kan je aangeklaagd worden door elke member die patenten heeft waar je inbreuk op maakt.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 12:15]

Je hebt gelijk.
Zo te zien passen ze allebei hetzelfde model toe voor de IRP.

Echter heeft Thread nog wel dat het gebruik van OpenThread de certificering sneller en aanzienlijk goedkoper maakt.
En kennelijk mag je ook als affiliate ($750) er gebruik van maken, maar dan moet je wel royalties betalen.

De specificatie is voor beide dus open, maar beide zijn ook proprietary.
Nou dit gaat de wereld wel redden
Mja, als je zoals ik bent, dan zou je (als je geen Home Assistant had) nu een Tradfri, Hue, Bosch, Aqara en Sonoff bridge naast elkaar hebben hangen. Allemaal met een eigen Zig Bee netwerk. Ooit veel ewaste, en veel energie verbruik en 5 netwerken die elkaar in de weg zitten ipv helpen. Dus een beetje wereld verbetering is dit (Matter) wel. En ik lees persoonlijk graag over producten die het ondersteunen, zeker omdat de Hue app me nu constant reclames in m'n gezicht schuift en ik er echt vanaf wil daardoor.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 23 juli 2024 12:15]

Hoezo heb je een Tradfri/aqara/hue bridge los nodig zonder HA? Genoemde Hubs (of in ieder geval Hue/Tradfri) zijn gewoon onderling compatible met de lampen en devices toch.
In principe wel. In de praktijk: mwha, die Ikea lampen reageren slomer, soms niet of raar. Motion sensors zijn echt alleen van Hue altijd in 1x betrouwbaar bijv.

En dan nog, als het wel echt goed werkte dan scheelde dat 1 bridge (en geen firmware updates bijv van tradfri lampen op een Hue bridge.)
In principe heb je gelijk... in de praktijk gaat het echt wat opleveren als de "standaard" niet elke 2 jaar weer verandert, zodat veel mensen hun niet-compatibele zooi in de vuilnisbak gooien...
Zig bee als standaard gaat best aardig. Ik zie Matter als een nog betere standaard. Ik denk dat het beter gaat werken. Voorbeeld: Bosch thermostaatknop werkt nu met skyconnect zig bee netwerk, maar, geen firmware updates. Zelfde geld voor tradfri lampen op een Hue bridge. Het werkt maar net niet helemaal. Ik hoop met Matter wel helemaal.
Altijd al op de kermis willen wonen
Mwah, ledstrips aan de buitenkant van het huis vind ik wel wat erg ver gaan eerlijk gezegd en hooguit leuk voor misschien de feestdagen zoals de kerst.
Dat is m.i. ook de use case, je kan blijvende buitenverlichting hangen en die met de feestdagen aanzetten, hoef je niet ieder jaar de trap op. + er zijn tegenwoordig hele leuke lichtshows die je hierop af kan spelen. Dit kan groot en bombastisch, maar ook subtiel en rustig. Denk bijvoorbeeld aan een speakertje in je voortuin die kerstmuziek afspeelt en de ledjes er op mee kleuren, kan heel leuk zijn.
je kan blijvende buitenverlichting hangen en die met de feestdagen aanzetten, hoef je niet ieder jaar de trap op
Dat was ik sowieso al niet van plan en heb nooit feestverlichting aan de buitenkant opgehangen.
Denk bijvoorbeeld aan een speakertje in je voortuin die kerstmuziek afspeelt en de ledjes er op mee kleuren, kan heel leuk zijn.
Ik denk niet dat de gemeente er gelukkig mee zou zijn als ik dat hier aan de voorkant van het huis zou doen want ik heb geen voortuin en de voorkant direct aan een drukke straat ligt ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.