Nanoleaf stopt productie originele driehoekige slimme lichtpanelen

Nanoleaf meldt zijn Nanoleaf Light Panels met pensioen te sturen. Het bedrijf stopt de verkoop van de driehoekige gekleurde lichtpanelen, die het in 2016 introduceerde. Nanoleaf blijft de panelen voorlopig ondersteunen.

Nanoleaf stopt met de verkoop van de Rhythm Light Panels Smarter Kits. In 2016 startte het bedrijf de verkoop van de opvallende rgb-panelen onder de naam Nanoleaf Aurora. Het bedrijf heeft nog een kleine voorraad uitbreidingssets en andere accessoires, maar als deze op zijn, stopt de beschikbaarheid volledig, wat erop duidt dat het bedrijf al met de productie is gestopt. In de Pricewatch zijn de desbetreffende producten al sinds eind 2021 niet meer beschikbaar.

Nanloleaf Aurora Rhythm

De app blijft de panelen ondersteunen en gebruikers kunnen deze in scenes groeperen met niet alleen bestaande, maar ook toekomstige Nanoleaf-producten, belooft de maker. Het bedrijf doet geen beloftes over hoe lang het de originele verlichting blijft ondersteunen.

Het stoppen met de oorspronkelijke driehoeken komt niet onverwacht. In oktober kondigde het bedrijf Triangles-modellen in zijn Shapes-serie aan. Deze bevatten in vergelijking met de voorgangers aanraakgevoelige bediening, ondersteuning voor het Thread-protocol en minder opvallende onverlichte hoekjes.

Nanoleaf Shapes versus Aurora Rhythm Edition

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-01-2022 • 14:34

84

Reacties (84)

84
83
54
6
0
16
Wijzig sortering
De app blijft de panelen ondersteunen ..., belooft de maker. Het bedrijf doet geen beloftes over hoe lang het de originele verlichting blijft ondersteunen.
En dit is dus precies het pijnpunt wat ik met al die "smart" apparatuur tegenwoordig heb. Nu werkt je verlichting nog prima. Vanaf volgend jaar wordt je app ge-update en werkt je huidige apparatuur niet meer en moet je die vervangen door nieuwere.
Ow oude versie van de app behouden? Nee dat gaat natuurlijk ook niet, want vanuit de app wordt je dan geforceerd naar de nieuwe versie.

Fabrikanten hebben op deze manier veel te veel grip op het gebruik van je zuurverdiende hardware die normaliter jaren mee zou kunnen gaan.
Dit is de reden dat ik alleen hardware koop met een open protocol, zodat bij het einde van de levensduur ik zelf een hub kan draaien, zoals Philips Hue met zigbee, of bijvoorbeeld devices die een bluetooth protocol implementeren. Ook let ik erop redelijk grote spelers uit te zoeken, zodat er voldoende community is om ook deze integraties te blijven ondersteunen.

Garantie is er nooit, maar grotere kans op een langere levensduur.
De API van Nanoleaf is volledig open en REST.

Documentatie is gewoon op hun website te vinden.

https://documenter.getpostman.com/view/1559645/RW1gEcCH

Met een simpele CURL call kun je het meeste wel doen. (Aan/uit/brightness/scene wisselen, etc.)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 24 juli 2024 21:08]

dat is heel leuk, tot dat de fabrikant de stekker uit die cloudbased API trekt.
De API draait lokaal op je eigen Nanoleaf, dat had je kunnen vinden in de link van Crew One (https://documenter.getpostman.com/view/1559645/RW1gEcCH)
POST

Add a user
http://192.168.x.x:16021/api/v1/new

A user is authorized to access the OpenAPI if they can demonstrate physical access of the Light Panels.
Generate an authorization token

On the Nanoleaf controller, hold the on-off button for 5-7 seconds until the LED starts flashing in a pattern.
From the Postman app or your own app, send a POST request to the authorization endpoint within 30 seconds of activating pairing, like this (substituting the IP address and port for your central controller):

http://192.188.x.x:16021/api/v1/new

[Reactie gewijzigd door darioboy75 op 24 juli 2024 21:08]

Snel even gekeken naar de documentatie, maar de calls lijken gewoon naar de controller lokaal te gaan (in alle voorbeelden ook http://192.168.x.x:16021)
Zolang iemand die pagina opgeslagen heeft of er een programma van derden de API geimplementeerd heeft zou dat dus moeten blijven werken.
Volledig open? Waar is de source code dan?
Het is géén opensource product, maar de API is wel open.

Als je echt geïnteresseerd bent kun je altijd meer vinden op de nanoleaf developer portal.
Nu heb ik due C call even opgezocht maar hoe doe je dat naar die lichten/smartgear?
Het mooie van Hue is ook dat de hele api lekker open is, ook de niet Zigbee compatible delen (zoals voor entertainment mode). Dat hebben ze best netjes gedaan bij Signify.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dit Nanoleaf niet helemaal begrijp. Het zijn gewoon lichtgevende panelen die niet echt bijdragen aan goede verlichting in een woning of andere plekken, maar vooral voor de lol op een muur zitten. Daar ben je toch binnen een dag op uitgekeken... Pak dan een goede Hue configuratie, daar kan ik nog wel de meerwaarde van inzien.
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dit Nanoleaf niet helemaal begrijp. Het zijn gewoon lichtgevende panelen die niet echt bijdragen aan goede verlichting in een woning of andere plekken, maar vooral voor de lol op een muur zitten. Daar ben je toch binnen een dag op uitgekeken... Pak dan een goede Hue configuratie, daar kan ik nog wel de meerwaarde van inzien.
Zie het als "kunst op de muur" maar dan lichtgevend en veranderend of reactief. Er is een reden dat het vooral aanslaat bij jongeren en gamers. Het is niet zozeer bedoeld voor belichting van iets, maar meer als accentverlichting zoals je zegt "voor de lol". Het wordt ook veel gecombineerd met hue in scenes, reddit r/battlestations staat er iedergeval vol mee.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 24 juli 2024 21:08]

Ik heb een set op de slaapkamer als wake-up light, nachtlamp en überhaupt een beetje verdeeld over de breedte van de kamer licht kunnen krijgen zonder dat ik of mijn vrouw ons warme bed uit hoeven. De standaard 9 panelen zijn al snel veel te fel, maar ze kunnen gelukkig tot heel zacht gedimd worden. Maakt de voeding ook meteen een stuk minder herrie.

Lang verhaal kort, in de slaapkamer staat de nanoleaf vaker aan dan de normale verlichting. Ze zijn wel degelijk geschikt voor normale ruimtes in normale situaties, niet alleen voor de lol.
Persoonlijk heb ik de nanoleaf elements achter mijn monitoren om wat meer backlight te hebben in donkere tijden. (Fijn voor de ogen)

https://i.imgur.com/Jzqrjcb.jpeg

Ik heb ze "gewoon" gekoppeld aan een simpele klik-aan-klik-uit schakelaar die ik nog had liggen die via een rf-ontvanger en domoticz een curl call uitvoert om ze aan of uit te zetten. Al naar gelang de dag verandert het licht van zachter (ochtend) naar harder (midden op de dag).

[Reactie gewijzigd door Crew One op 24 juli 2024 21:08]

Leuke tafellamp op je desk... Wie maakt die?
Dank. 25 jaar geleden ooit bij een opruiming in een meubelzaak gekocht, dus denk niet meer dat ze precies zo gemaakt worden.
Haha, nee dat zal wel niet... Thanks anyway.
Dit is wat @PdeBie dus bedoeld, die gaat 25jaar mee, de Nano niet haha
Je foto zegt wat anders, maar je tekst klinkt als iets dat je net zo goed met een ledstrip van aliexpress had kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 24 juli 2024 21:08]

Enigszins off-topic maar eh … hangen die dingen bewust zo scheef?
Och ... het is toch best een leuke toevoeging zo op de muur en het geeft wat licht.

https://imgur.com/a/uGG6Bks
Je hoeft er dan ook niet op te kijken. Je kan er de 'mood' mee veranderen : feestje bouwen zet je de strobe aan als je 'warm' bezoek hebt streepje zwoel rood, ...
Wit, dat is pas saai. ;)
Niet alleen hebben ze een API, ze moedigen het gebruik van andere apps ook aan. Op het tabblad 'Ontdekken' staat een lijstje van apps die de API ondersteunen en bij het toevoegen van elke accessoire, zoals bijvoorbeeld een bewegingssensor, staat de knop 'Instellen in een andere app'.

Dat is echt verrekte goed bedacht. Ze kunnen zich zelf focussen op een app die er gelikt uit ziet met handige features voor iedereen. Pro users kunnen in andere apps hun ei kwijt.

Ik vind dat we bedrijven die zulke initiatieven nemen echt wel in het zonnetje mogen zetten. Daarmee geef je aan dat dit de juiste weg is. Zelfs al zou Hue stoppen met de bridge ondersteunen, zou de app uit de store worden gehaald, gaat je bridge kapot en nergens meer te koop, dan nog kun je je lampen gebruiken (want ZigBee) op een andere hub.
Daarbij wel even de opmerking dat de nanoleaf app wel veel functionaliteit heeft ingeleverd/opgeofferd door de jaren heen.
Daarom gebruik ik home assistant, dan kan je de apps lekker achterwege laten 9/10 keer. Maar voor de gemiddelde gebruiker met een ring is dat wel wat te advanced natuurlijk. Ik denk dat t een kwestie van consumen wordt, na 3/4 jaar gooi je je telefoon ook weg tegenwoordig. E waste zal wel een groot probleem worden.
off-topic
dat werkt goed wanneer je al je lampen en schakelaars flashed met tasmota of esphome.
maar als je dat niet doen is 90% van je apperatuur nog steeds via de cloud gekoppeld.
Neen hoor - je moet als consument gewoon weigeren om cloud-operated spul te kopen: niet alleen om vendor lock-in te vermijden, maar ook om te vermijden dat je je thuisnetwerk onveilig maakt door continue verbindingen met servers waarvan je niet weet of die een beetje beveiligd zijn of niet.

Er zijn een aantal protocollen die volledig lokaal kunnen draaien (bvb Zigbee), die goed ondersteund worden door vele fabrikanten en dus een veilige keuze zijn. Nu nog even wachten op de nieuwe Matter+Thread standaard en hopen dat alle Zigbee 3.0 apparatuur compatibel is met die nieuwe standaard.

Op die manier kan je volledig zelf beslissen of je je lokale controller wilt afgeschermd houden van het internet (en je slimme apparaten op een specifiek VLAN wilt zetten dat geen toegang heeft tot het internet).
Ik begrijp je gedachte, en een goede voor een tweaker. Maar voor een consument moet iets werken en wil je niet zitten hobbyen.

Ik hier HA draaien, mooi product, maar bijna wekelijks updates, dingen die toch niet helemaal lekker werken. Configuratie files, waar een consument ver vanaf blijft. Nog afgezien hoe je dan automation moet gaan bouwen.
Niet echt geschikt voor een gemiddelde consument.

En VLAN's, leuk iets, maar de consument weet niet eens wat dit is, dat zegt al genoeg. Laat staan dat de consument nu ook ineens zelf eventuele firmwares moet gaan doen?

Naast mi HA, heb ik hier hele mooi cloud powerswitches en tegenwoordig HUE lampen, werkt binnen 5 minuten, zonder een handleiding gelezen te hebben. Dit daarna aan google gekoppeld, koste mij ook 2 minuten. Schema maken, 1 minuut.

dat is wat een consument wilt, Tweakers willen en doen veel meer. Maar die markt is veel kleiner.
Je hebt 100% gelijk vanuit het perspectief 'wat de consument wilt', maar daarom leg ik mij nog niet neer bij die realiteit. Als de consument dom wil zijn en blijven, dan mag die dat gerust van mij. We zien al sinds de opkomst van de personal computer dat 'analfabetisme' opnieuw gedefinieerd is geworden, en vandaag de dag manifesteert zich dat in accounts (van consumenten, al dan niet in hun persoonlijke sfeer) die gehackt worden.

Als die trend zich doorzet, dan worden binnenkort geen (digitale) accounts meer gehackt, maar fysieke huizen.

Wij, tweakers, mogen de consument niet aan zijn/haar lot overlaten en moeten hameren op veilig gebruik van digitale technologiën.

[Reactie gewijzigd door zenlord op 24 juli 2024 21:08]

Mee eens.... Maar een veel technieken zijn voor consumenten gewoon te ingewikkeld. Iets zelf hosten is bijvoorbeeld best complex en kan ook onveiliger zijn. Hoeveel camera's of NASsen hangen direct aan het Internet? Veel te veel.

Als dit dan vergelijk met professionele partijen zoals Onedrive, Google Drive of Dropbox, daar is dit veel beter allemaal geregeld, meestal out of the box.
Cloud hoeft niet onveiliger te zijn dan zelf hosten, het kan juist veel veiliger zijn.

Een consument is niet dom, een consument is niet technisch. Misschien begrijp je niet helemaal wat een consument nu eigenlijk is en wat hij wil? Dat is meestal iemand die geen kennis heeft van techniek, iemand die zich er niet uren in wil verdiepen of wekelijks updates doorvoeren en maar hopen dat het blijft werken. Sterker nog, dat wil ik eigenlijk als ICTer ook niet doen. Soms heel leuk, maar HomeAutomation moet het gewoon doen zonder al te veel onderhoud en momenteel kost hij mij nog veel te veel tijd om alles in te richten zoals ik het wil hebben. Terwijl ik mij HUE lampen in een paar minuten zo had ingeregeld, zoals ik het wou hebben.

Dingen moeten gemakkelijk en goed werken voor consumenten.
Dingen moeten gemakkelijk en goed werken voor consumenten.
Jazeker, én het mag uiteraard ook nog eens geen stuiver kosten. En dan kom je uit bij oplossingen 'in de cloud' die op het eerste zicht goed lijken te werken, maar achter de schermen veel te wensen overlaten.

Ik ben bekend met het gemiddelde niveau van de Belg/consument. Die verwacht ook dat autorijden eenvoudig is, of bankzaken eenvoudig zijn. Maar ook dat vergt een investering in tijd/middelen die niet iedereen er voor over heeft. Zomaar toegeven dat voor een consument alles vanzelf goed moet gaan zorgt ervoor dat die inderdaad dom wordt. En een tweede gevolg is dat je de consument het vals gevoel heeft dat ie alles zelf onder controle heeft.
Niet direct waar, je kunt er je apparatuur ook op uitzoeken. Ik gebruik bijvoorbeeld IKEA Tradfri lampen met home Assistant en die zijn niet met een cloud verbonden.
Ja klopt, ik gebruik vooral zigbee stuff. Smart plugs zijn inderdaad met esphome geflashed. Alleen 2 lampen lopen via de xiaomi servers. Voor de rest vermijd ik de cloud stuff het meeste puur om die reden. Het gaat nog wat worden als je lamp/rookmelder etc na 3 jaar zo de prullenbak in kan puur door een softwareupdate.
Een van de redenen dat ik indertijd de Nanoleaf gekozen heb is juist omdat deze het heel goed doet zonder cloud. Zonder veel gehobby, gewoon nooit een account aangemaakt of ingelogd op de cloud service. Uiteraard betekend dat dat je iets met een naar de buitenwereld geopende server moet regelen als je je lampen vanaf je werk aan wilt kunnen zetten, maar die functie heb ik nog niet gemist. Synchroniseren tussen telefoons is ook amper te doen zonder cloud. Kan ik goed mee leven. Volgende stap is alles achter iets home-assistant-achtigs hangen maar ik kom chronisch tijd tekort voor zulke projecten.
Home assistant is natuurlijk ook afhankelijk van de systemen die je eraan koppelt. Als je die Nanoleaf panelen aan koppelt zul je nog steeds afhankelijk zijn van de services van Nanoleaf (maar volgens mij kun je ze ook lokaal aansturen, dan is het natuurlijk niet het geval).
Je kunt natuurlijk wel alleen smart devices aanschaffen die niet via een cloudomgeving werken, deze kun je dan via bijvoorbeeld een hub koppelen aan Home assistant.

Home assistant op zichzelf doet niet veel meer dan koppelen aan verschillende platformen, zodat je alles vanuit 1 omgeving kunt bedienen. Als je hier een cloudplatform als Nanoleaf of Tuya aan koppelt ben je nog steeds afhankelijk van die cloudplatformen.
Daarom wil je een gedeeld protocol. Een Tradfri Zigbee lamp kan je ook op een Hue hub of Home Assistant aansluiten. Maar Energizer lampjes lopen via een cloudservice en zijn ook alleen via die service te bedienen.
Ligt een beetje aan het platform. Als het Tuya is, kan je dat ook weer prima in HomeAssistant integreren.
Dat klopt, maar:
- Je blijft gebonden aan de Tuya cloud. Als ze iets veranderen, zelf over de kop gaan of er geen zin meer in hebben dan houdt het op.
- Tuya integratie is voor jou en mij misschien wel in te richten, maar voor Jan met de Pet niet.

Jan met de Pet kan wel een stuk gemakkelijker Zigbee apparaten aan elkaar hangen.
HomeAssistant is al niet voor "Jan-met-de-pet" en Tuya heeft een prima lokale afhandeling zónder de cloud in HA ;)
Tuya werkt alleen maar in de cloud, zonder internet geen bediening vanuit de app, en ook geen koppeling met Home assistant (persoonlijk 2 keer ondervonden door storingen in het AWS platform).
Wellicht dat je ze kunt flashen met een firmware die niet online hoeft, maar standaard kan het zeker niet. De koppeling gaat via een integratie waar je in kunt loggen met je Tuya account, of via een project die je in de cloudomgeving moet aanmaken voor een api key.

Nu heb ik alles vervangen met Tradfri, de hub draait lokaal en is niet van buiten je netwerk te bedienen, tenzij je port forwarding instelt of een vpn naar je thuisnetwerk hebt en verbonden bent met een WiFi netwerk (de app weigert de hub te "vinden" als je niet via een WiFi netwerk verbonden bent).
Die hub heb ik weer gekoppeld aan Home assistant, en van daaruit kan ik overal mijn verlichting bedienen en mijn energie en gasverbruik inzien.
Nee, fout. Tuya kan gewoon LOKAAL draaien. Je hebt eenmalig een connectie nodig om een device key te pakken. Daarna niet meer.

https://github.com/rospogrigio/localtuya

Geloof me nou maar. Ik heb het zo ingericht.

En de Tradfri hub is ruk. Die heb ik er als eerste uitgehaald en met een Conbee II stick al m’n verlichting en schakelaars en sensoren van Tradfri eraan gehangen. 100x stabieler dan die hub van IKEA zelf..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 21:08]

I stand corrected, het is dus ook mogelijk zonder custom firmware. Maar als ik het zo zie is die repo nog niet zo heel oud, dus kan ook zijn dat ik het daarom niet kende, ik heb het een poosje gebruikt gewoon via de TuyaV2 integratie, tot ik het hele spul had vervangen met Tradfri.

Wat die Tradfri hub betreft, ik heb er nog geen problemen mee gehad. Maar zo'n stick is wel interessant, dat scheelt me weer kabels bij de router (gebruik de usb aansluiting van die router voor de voeding van de hub).
Dat is pas zo sinds een paar maanden, dat Tuya ook lokaal werkt in HA. Dus het is niet vreemd dat je dat niet wist ;-)

Zelf trouwens ook HA + een zigbee stick. (conbee II) en dat werkt prima. De Ikea-hub, Philips Hub nu allebei eruit gehaald. Meteen betere verbinding dan met 2 losse zigbee netwerken die elkaar storen (blijft 2.4ghz).
vraagje: heb je de ikea-hub of philips hub initieel nodig of kan je zonder tradfri of hue lampen koppelen met de conbee stick in HA?
Normaal gesproken heb je de hub van Ikea en Hue niet nodig. pin me er niet op vast... maar zelfs updaten van de lampen gaat tegenwoordig via de Conbee dacht ik.

Gewoon lampen erin draaien, op search/connect of hoe het heet drukken in Conbee en dan vind die de lampen vanzelf. En vaak nog snel ook. heb ooit 7 spotjes moeten koppelen van Tradfri, maar die pakt die gewoon achter mekaar door. Niet elke keer opnieuw resetten, koppelen drukken etc. Gewoon alle lampen aanzetten en hij verbond ze achter elkaar door.

[Reactie gewijzigd door Waah op 24 juli 2024 21:08]

Voordeel van die Conbee stick is dat ik nu gewoon INNR lampjes, Blitzwolf smartplugs en Tradfri lampen door elkaar heen gebruik. Feilloos. En sowieso een heel stuk makkelijker in te stellen dan met die hub..
Ja dat is een Zigbee dongle toch? Dus dan kun je alles gewoon via 1 integratie in Home assistant laten lopen. Maar alles door elkaar heen gebruiken in één interface is precies waar Home assistant voor is, ook met verschillende hubs of rechtstreeks via je netwerk en internet zoals Tuya. Dus dat is niet persé een voordeel van die dongle.
Ik zit er nog wel over na te denken om zo'n dongle aan te schaffen, dan kan die in mijn box-pc in de meterkast, en kan de Tradfri hub uit de kamer. Glasvezel komt binnen in mijn woonkamer, en kan geen netwerkkabel naar de meterkast trekken, dus gebruik een WiFi dongle voor netwerk/internet.
Als die Nanoleaf lichtpanelen ook via Zigbee werken wordt het zeker interessant om zo'n dongle aan te schaffen, of kunnen die lichtpanelen rechtstreeks aangestuurd worden?

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 21:08]

Nja dat is het voordeel van die stick boven het gebruik van de (nogal instabiele) IKEA hub bedoelde ik eigenlijk. Beiden is Zigbee en beiden integreren wel met HA, maar de stick net iets beter.

Nanoleaf panelen heb ik niet, dus ik weet niet precies hoe dat werkt/aangestuurd wordt..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 21:08]

Dat klopt niet volgens mij, want bij de Tuya integratie moet je een cloudproject maken en de lampen via je Tuya app aan het cloudproject koppelen.
https://github.com/rospogrigio/localtuya
NOTE - Nov 2020: If you plan to integrate these devices on a network that has internet and blocking their internet access, you must also block DNS requests (to the local DNS server, e.g. 192.168.1.1). If you only block outbound internet, then the device will sit in a zombie state; it will refuse / not respond to any connections with the localkey. Therefore, you must first connect the devices with an active internet connection, grab each device localkey, and implement the block.
Dus ja, je moet wel je local key ophalen, maar daarna kun je ze gewoon loskoppelen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 21:08]

Daarom wil je een gedeeld protocol.
Je wilt een open (of in ieder geval goed gedocumenteerd) protocol, en geen afhankelijkheid van online diensten.
Een beetje Tweaker maakt dit natuurlijk dan ook gewoon zelf met eigen hardware! :*)

Bijv via; https://www.thingiverse.com/thing:4686921

Lichtprojecten doe ik meestal zelf met een esp32, kun je mooie dingen mee maken imo, met eigen ondersteuning tot ver in de toekomst..
Yes, in combinatie met WS2812B leds.
Gewoon zorgen dat je verlichting de juiste firmware heeft. Even de laatste beveiligingsupdates toepassen, herstarten en huppa, het licht gaat aan.

Ik kan nu echt niet meer terug naar vroeger waar je zelf het licht aan moest doen, teveel werk.
Tot de fabrikant geen updates meer levert en support voor oudere firmwareversies stopt. Dan valt er niets te updaten, en werkt je lamp niet meer via een app. In sommige gevallen kun je zo'n lamp nog wel flashen, maar soms is daar ook nog een hardware aanpassing voor nodig (bij Tuya bijvoorbeeld).
Gewoon zorgen dat je verlichting de juiste firmware heeft. Even de laatste beveiligingsupdates toepassen, herstarten en huppa, het licht gaat aan.
udaten, herstarten én aanzetten = 3 hadelingen
Ik kan nu echt niet meer terug naar vroeger waar je zelf het licht aan moest doen, teveel werk.
*knip* = 1 héél korte :9
Je kan hun hardware prima in je eigen software gebruiken. Officieel ondersteun verwacht ik nooit veel van en selecteer ik mijn hardware niet op. Open systeem open protocollen etc dat is wel belangrijk voor me. Net als uiteraard, lokaal draaien IPV in de cloud. Dit werkt ook meteen twee kanten op. Als de community selecteert op de meest open hardware is er ook een grotere community om samen te blijven ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 21:08]

Ja, dat is voor Tweakers prima te doen, maar voor een leek niet.
Er bestaat ook zo iets als smart-apparatuur die dat probleem niet hebben. Om even dit artikel als voorbeeld te noemen:
De nieuwe versies hebben:
ondersteuning voor het Thread-protocol
En dus zal dit te combineren zijn met andere systemen/apps. Ikea lampen werken ook in de Hue app (Beiden het Zigbee protocol), maar een smart-home systeem als Home assistant kan 1000en smart-producten aan elkaar koppelen zonder vast te zitten aan een fabrikant en/of hun app.

En zelfs als je echt nooit meer enige mogelijkheid voor een app hebt, dan werken veel dingen nog steeds zonder app, omdat de app alleen een extra toevoeging is. Ik kan bijvoorbeeld prima mijn lampen aan of uit zetten met de normale schakelaar, maar ik kan dat ook via mijn telefoon. Het een sluit het ander niet uit ;)
En zelfs als je echt nooit meer enige mogelijkheid voor een app hebt, dan werken veel dingen nog steeds zonder app, omdat de app alleen een extra toevoeging is. Ik kan bijvoorbeeld prima mijn lampen aan of uit zetten met de normale schakelaar, maar ik kan dat ook via mijn telefoon. Het een sluit het ander niet uit ;)
Jij kan je lampen nog aan en uit zetten terwijl met de app : 365 kleuren, fade, flikker, wave, mood, ...
Vroeger had ik lampen die je alleen maar aan of uit kon zetten, daar koop ik geen smartlights voor.
terwijl met de app : 365 kleuren, fade, flikker, wave, mood, ...
Vroeger had ik lampen die je alleen maar aan of uit kon zetten, daar koop ik geen smartlights voor.
Ik heb hier anders nog 2 niet smart ledlampen staan waarbij ik de kleuren, de lichtintensiteit, wisselen tussen kleuren, etc. met een afstandsbediening kan instellen. Voor dat soort features hoeft de lamp niet smart te zijn.
Zo'n linten heb ik ook nog slingeren :Aldi 2X5 meter 15€ 8-)
Na tijdje beginnen ze wel groen te 'bleeden' .
Of de helft van je LEDs valt weg omdat de draad eigenlijk vanuit de fabriek al niet lekker was. Ik ben ook begonnen met zo'n lintenset, 2x1,5m van de Action. Met infrarood afstandsbediening. Het idee werkte, het product minder. Het zijn leuke instapmodellen wat dat betreft en het prijsverschil tussen zoiets en een nanoleaf is best pittig, maar ik hoef die linten nooit meer in huis te hebben.
Dan sluit je ze aan met een gledopto controller en een hue bridge. Der is altijd een workaround.
Ken ik niet, interessant.
Maar hoe kan dit helpen met het groen bleeden? (= blijvend groen licht wanneer ik ze uitzet)
Ben het helemaal met je eens.
Recent zat ik toevallig te kijken naar brandmelders, want die konden met elkaar communiceren.
Maar . . . server is alleen in de cloud te draaien, zonder internet dus geen extra functionaliteit.
Heb maar vriendelijke bedankt :P
Ik was in de markt voor de Hexagon Elements van nanoleaf maar was ook terughoudend vanwege 'smart' en het ophouden van ondersteuning ooit. Gelukkig werkt de basisfunctionaliteit echter prima zonder app of internetconnectie en kun je (in ieder geval de Elements) dus prima blijven gebruiken als de ondersteuning vervalt. Bij mij hangen ze dus uiteindelijk toch aan de muur :)
Klopt helemaal, dat zie ik ook bij TVs ik heb een OLED tv uit 2015 daar worden apps zoals Disney+ bv. niet meer opgeleverd want te oud. Waarom maken ze dit soort meuk niet minder smart net als met de lampen.Voor de TVs een aparte module die je via HDMI of dergelijke kan koppelen en voor lampen een soort van smart switch die te vervangen is.

Ik heb zelf ook de nanoleaf en weet dus al dat de lampen ookal moet LED tig jaar meegaan nu uiteindelijk niet goed meer werken omdat ze ondersteuning verliezen. Dan kan het misschien via een open protocol maar voor een leek is dat niet te doen.
Sonos heeft oude apparatuur wel laten doorwerken met de oude app, het kan dus wel .
Inderdaad, zo is de keuze hier ook vaak, natuurlijk niet altijd mogelijk, maar zoveel mogelijk, tenzij het toestel het prima zonder app kan.
Toen we onze verbouwing deden, vroegen veel mensen waarom we een domotica systeem installeerden (KNX in ons geval). Want alles kan toch aangestuurd worden met Philips Hue, Google Home, ikea Tradfi, ...
Dit artikel duidt op de grootste reden om voor een echt domotica systeem te kiezen. KNX heeft al tientallen jaren een goede reputatie en is een open protocol. Elke fabrikant kan in principe hardware maken en oude hardware zal ondersteund blijven worden.

Philips Hue etc hebben hun plaats, maar als randapratuur, niet als het hart van een systeem dat lang moet meegaan.
Ik snap het maar het is jammer want ik vond het de mooiste kleurweergave van de serie. De nieuwere modellen zijn allemaal wat 'saaier' qua kleurweergave dus hopelijk komt er binnenkort een vergelijkbaar alternatief. :)
Volgens mij heb je deze panelen niet zo te horen. Als iemand die een boel nanoleaf producten hier heb hangen, en dus ook deze originele light panels sinds launch kan ik wel zeggen dat er verder niets te ontwikkelen voor valt. Het is best "uitontwikkeld" kwa software voor de originele panels. De app updates van Nanoleaf zijn meer bugfixes v.d app zelf kwa usability en af en toe support voor nieuwe producten. Er is totaal niks specifieks gedaan kwa ontwikkeling voor deze panels voor een lange tijd.

Ook al valt de app v.d appstore af. Die lampen gaan het gewoon blijven doen, en ze zijn out of the box integreerbaar met Google home.(Vast ook Apple en Alexa maar die ecosystems heb ik niet) . Sterker nog die nanoleaf app gebruik ik absoluut niet in de praktijk. Ik bedien ze voornamelijk met m`n stem en/of de smarthome overzicht die je op je android toestel oproept dmv je powerknop ingedrukt te houden.

De nanoleaf app zelf heb je alleen nodig wil je nieuwe scenes ontwikkelen die je kan opslaan op het apparaat zelf en dan weer aanstuur baar zijn via Google Home.
Ik snap het maar het is jammer want ik vond het de mooiste kleurweergave van de serie. De nieuwere modellen zijn allemaal wat 'saaier' qua kleurweergave
Yep ! Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de elements, de originele panels, en ook de vierkante "Canvas" panels (waar ik ooit 4x op de kop heb getikt en primair gebruik als LED verlichting tijdens web conferencing ipv een ringlight :P) - de elements zijn een beetje hun eigen ding (geen RGB)

Maar het is overduidelijk dat de originele panels veel mooiere, diepere kleuren bereikt dan de nieuwere canvas, en ook de "shapes" (de kleine driehoekjes) - het verschil is enorm groot.
Dank voor de nuttige toevoeging van je eerste 2 paragrafen, ik vind je reactie wel wat verwarrend:
Je begint met:
Volgens mij heb je deze panelen niet zo te horen
Om vervolgens vrijwel de gehele comment aan te halen en @ja3 helemaal gelijk te geven.
Mijn initiële reactie (grootste gedeelte) was gebaseerd op : PdeBie - dit lijkt niet helemaal goed te zijn gegaan.

Dan zie je een quote in mijn tekst waarin ik @ja3 gelijk geef dat de kleuren beter uitkomen op de originele panels t.o.z de rest wat Nanoleaf heeft ontwikkeld daarna.

Dus mijn post waren 2 reacties, elk gericht op 1 persoon.
Hoe bedoel je dat :? ? Kunnen de nieuwe modellen minder kleuren aan, of zit daar verhoudingsgewijs b.v. meer wit bij, zodat de kleuren fletser worden of zo?
Denk dat het 2 dingen zijn:
- Minder brightness per paneel (100 lumens per paneel voor het origineel, en 80 lumens maximaal voor de nieuwste serie afhankelijk van de vorm)
- De kleuren zijn inderdaad 'witter'. Alsof er een soort softness filter overheen zit.
Ah, kan zijn dat ze kleinere RGB leds genomen hebben met wit erbij als het feller moet. Dat gaat prima tot je b.v. een forse stoot puur rood wilt hebben: als je dan feller wilt wordt het minder rood dan de oude - jammer!
Offtopic; Sarcasm on :+ Ik heb nog echte originele lichtknoppen en ook nog een discobol en blacklight uit `78 en ze werken nog steeds

Ontopic; Dat is nu het jammere van de domotica in huis, zolang er ondersteund wordt, werkt het, maar zodra er een upgrade komt of een ander model :F portemonnee trekken weer en vuilnisbelt vullen met Ewaste.
Er is ontzettend veel te vinden in de domoticawereld wat gewoon netjes blijft werken zolang er elektriciteit is hoor, je moet alleen niet kiezen voor apparaten die met een cloudomgeving zijn verbonden.
Zo te lezen in een andere comment kun je deze lichtpanelen prima gebruiken zonder de Nanoleaf app, dus ook al bestaat het bedrijf niet meer, je panelen zullen gewoon blijven werken.
Stoppen ze er voledig mee? of komt er een vervolg product?
Ik citeer uit het artikel dat je dus niet helemaal gelezen hebt:
Het stoppen met de oorspronkelijke driehoeken komt niet onverwacht. In oktober kondigde het bedrijf Triangles-modellen in zijn Shapes-serie aan. Deze bevatten in vergelijking met de voorgangers aanraakgevoelige bediening, ondersteuning voor het Thread-protocol en minder opvallende onverlichte hoekjes.
Half idd, maar het had wel met iets meer contrast neer gezet kunnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.