Plugwise brengt thermostaat uit die direct op P1-poort te plaatsen is

Plugwise heeft een nieuwe thermostaat uitgebracht die direct gekoppeld wordt aan de P1-poort van de slimme meter. Daardoor krijgen gebruikers direct inzicht in hun verbruik, maar kunnen ze ook gebruikmaken van functies om efficiënter met energie om te gaan.

De P1-poort is de aansluiting op de slimme meter die regelmatig de actuele waarden van die meter uitgeeft. Op die manier is het mogelijk om het energiegebruik en de meterstanden uit te lezen. De nieuwe thermostaat Anna P1 kan daar direct aan gekoppeld worden.

Het apparaat maakt het daarmee onder meer mogelijk om slim om te gaan met zonne-energie, zegt Plugwise op zijn website. Gebruikers kunnen via de app zelf een aantal scenario's instellen waar de Anna P1 vervolgens actie op moet ondernemen. Zo kan de Anna P1 in huizen waar elektriciteit gebruikt wordt bij de verwarming - bijvoorbeeld via een warmtepomp - automatisch de temperatuur in huis wat verhogen als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan nu verbruikt wordt. Overtollige elektriciteit wordt dan niet teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, maar gebruikt door de eindgebruiker zelf.

De thermostaat komt met een gateway, de Smile-T P1, die met een vaste kabel wordt verbonden met de slimme meter. Op de bijbehorende Anna-display wordt vervolgens informatie gegeven als de huidige temperatuur in huis. Volgens Plugwise werkt de Anna P1 met alle slimme meters en alle warmtepompen. De Anna P1 is nu beschikbaar als preorder, voor een tijdelijk bedrag van 199 euro. De reguliere prijs is 250 euro. Wanneer het apparaat precies geleverd wordt, is niet duidelijk.

Plugwise Anna P1

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-12-2024 • 07:42

99

Submitter: Pikkemans

Reacties (99)

99
99
34
6
0
63
Wijzig sortering
Jammer, voor de meeste warmtepompen zal het verhogen van die warmtevraag niet heel slim gaan:

https://www.plugwise.com/product/anna-p1/
Anna kan alleen een actie uitvoeren via de kabel naar de warmtebron toe. Dat is via een OpenTherm of Aan/Uit signaal (max 24V).
Ook extra opstoken van bijv. de boiler zit er dus niet bij.
Het klopt dat er via Aan/Uit enkel een aan signaal gestuurd kan worden. Desalnietemin zal je warmtepomp hiermee aan gaan en stroom verbruiken als de thermostaat is aangesloten als Aan/Uit thermostaat. Via OpenTherm is er wel meer controle op wat er gedaan kan worden. Bij OpenTherm kan je ook de tapwatercomforstand aan/uit zetten, tapwater temperatuur aanpassen, en bij de Thercon Thermastage warmtepomp de Boost modus van het tapwater activeren. Enkele OpenTherm (hybride) warmtepompen zijn bijvoorbeeld de Elga Ace, Atlantic Aurea Hybrid Add-On en de Thercon Thermastage/Loria.
Zijn jullie ook van plan in de toekomst andere protocollen te ondersteunen, zoals EMS (wat op veel nefit/bosch apparaten gebruikt word)?
Het is zeker zo dat er nu veel warmtepompen op de markt komen die geen OpenTherm spreken. Modbus en EMS zijn voorbeelden van andere protocollen die we daar tegenkomen. Bij de ontwikkeling van onze volgende thermostaat houden we rekening mee op de PCB dat er ruimte genoeg is om PCB varianten te maken die andere protocollen kunnen praten. Als echte tweaker met EMS kan je al hiermee aan de slag https://github.com/emsesp/EMS-ESP32 :+
Ik weet dat ik niks toevoeg aan de bovenstaande thread, maar ik wil toch even mijn waardering geven dat jullie als bedrijf ook open-source zelfbouw/hobby opties aanmoedigen :)

Dat is de Tweaker spirit die ik mis bij veel andere home automation bedrijven (looking at you, Homey :X )

[Reactie gewijzigd door LeonM op 19 december 2024 13:12]

Je bedoelt het bedrijf dat met een geek edition kickstarter tier de markt op kwam, een open source community cultiveert voor apps en integraties en SSH toegang geeft naar het OS om zelf software te kunnen installeren?
Als ik 1 bedrijf zou moeten noemen met een Tweaker spirit is het Homey wel. Plugwise staat op een goede nummer 2 ;)
Leuk dat er fabrikanten zijn met een Tweaker hart <3
Daar heb ik al eentje van hangen :)
OpenThem is ook niet alles hoor. Ik heb Evohome met een Remeha gekoppeld. Nadat er printplaten waren vervangen kwamen ze er acher dat er iets goed mis is in de commununicatie via Opentherm. Er bleken conflicterende waardes naar de ketel te worden gezonden die van vol in storing ging.

Afkoppelen en naar aan/uit was dan niet meer de oplossing. Eerst volledig de ketel resetten en dus OpenTherm daarna niet meer gebruiken.

Nu stuur ik de ketel gewoon aan via aan/uit. Mis alleen wel heel veel informatie die ik uitlas via OTGW.
Dit zijn wij nog niet tegen gekomen bij Remeha ketels :/
Nice!? Als ik al een anna heb, en een smile p1, kan de software dan hetzelfde bieden?
(typo)

[Reactie gewijzigd door MaxxBass op 20 december 2024 19:16]

Dit is wel weer een apparaat wat op de (enige) P1 poort van de slimme meter wil.
De mijne is al bezet. Wat is daarvoor een oplossing van jullie uit?
Ik heb nooit begrepen waarom die techniek niet wat gemoderniseerd is. Net als een aantal kabelaansluitingen op het moederbord (elke nieuwe versie van processoren heeft een nieuw moederbord, dus daar kan je prima wat andere connectoren op zetten en ik denk dat voeding-fabrikanten het ook niet erg vinden wat nieuwe voedingen te maken). Het voelt gewoon aan alsof het bewust dom moet worden gehouden en je er bewust niet meer slimmigheid aan mag koppelen. Alsof de fabrikanten geen zin hebben in allerlei vragen die daar dan wellicht door ontstaan.
Het idd niet allemaal erg doordacht en geintegreerd. Je zou verwachten dat elk bedrijf/instantie/individu met een grote mond ook met een oplossing zou komen maar niets is minder waar.
Je kan met al het bla bla rondom energiebesparing niet verwachten dat iedereen bijv een nieuwe wasmachine gaat kopen die rekening gaat houden met energieoverschotten. Wat ze WEL verwachten is een kastje wat je op/in/bij bestaande apparatuur kan plaatsten die deze functies aanbiedt..maar helaas.. niets van dit alles.
Lijkt op: We hebben 4 standaarden....tijd om ze te verenigen...resultaat: we hebben 5 standaarden.
Ik snap dat het zo voelt, maar wat voegt het toe? Ongeveer 100,0% van de mensen koopt een kant-en-klare computer. Die krijgt die kabelboom nooit te zien.
Van de zelfbouwers, verwacht ik dat het merendeel na eenmalig aansluiten het lang laten zitten.

Dus voor het ‘gedoe’ voegt het vanuit de fabrikanten niets toe.

Dat je 24 aders hebt is ook niet zo gek. Daarmee garandeer je makkelijker dat alle componenten altijd voldoende stroom krijgen. Dus stel dat een cpu spontaan van 1W naar 150W en weer terug naar 5W gaat, dat je geheugen/chipsets/dochterborden dan geen dip of piek krijgen. (En dat tientallen/honderden keren per uur gedurende jaren lang.)
De complexiteit van de stroomhuishouding is nu bij de bron gelegd (De voeding). Uiteraard is het technisch mogelijk dit op een moederbord te verwerken, maar dat kan dan vrij lomp worden qua moederbordontwerp, met nieuwe koelinguitdagingen tot grondslag.

Qua ewaste loopt het denk ik wel los. (Dus dat je bij een nieuw moederbord perse een nieuwe voeding moet kopen.), aangezien de meeste mensen toch een kant-en-klare computer kopen. En die mensen weten waarschijnlijk niet eens wat een moederbord is 😊. (En terecht)
Klopt. Maar dat is eigenlijk bij alles dat met techniek te maken heeft.
Er moet ook geld verdiend blijven worden.

Verkeerde prioriteiten hebben we in de wereld.
Neem nu kabels, in theorie kun je gewoon 1 glasvezel kabel creeren waar petabytes aan data overheen kan. Maar dat doen we niet. Om de zoveel jaar komen we met een hdmi standaard waarvoor je nieuwe hardware moet kopen om het te kunnen gebruiken. Terwijl je in theorie eigenlijk alleen een firmware update nodig hebt.

Alleen wanneer het nuttig is omzoiets te doen (omdat het anders geld kost voor bedrijven) dan kan het. Bv Docsis protocol dat gebruikt wordt voor internet over kopere kabels.
Nu de salderingheffing stapt per 1 januari 2027, is dit zeker een goede toevoeging.
Maar inderdaad, moet je deze dan in de meterkast hangen. Gezien de looks van het apparaat, lijkt dat niet de bedoeling.
Zelf heb ik de gewone Anna en nog wat andere Plugwise apparaten. De Smile zoals dat kastje erachter heet hangt onder mijn ketel.
Het bedieningspaneeltje (Anna) met schermpje hangt in de woonkamer en is met zwakstroom verbonden met de Smile.
Anna heeft tiptoetsen langs de buitenkant waarmee je de temperatuur en scenes kunt bediening mocht je willen afwijken van je programmering/schema’s.

Ik kan mij voorstellen dat het kastje van Anna P1 een aangepaste Smile is. Misschien dat een medewerker van Plugwise hier aanwezig is die dat kan bevestigen.

Dit heb ik allemaal gekoppeld met Home Assistant en is van daaruit ook te bedienen.
Gezien deze Smile in de meterkast moet is dat wel problematisch. Ken niet veel mensen die de CV of Warmtepomp in de meterkast hebben.
Dus hoe sluit je nou de Smile aan op de P1 poort en je CV/Warmtepomp? In mijn huis liggen daar 4 verdiepingen tussen. En de zwakstroomdraad van de CV naar de woonkamer voor de thermostaat zit ook alleen bij de CV.
Op onze website zijn we daar ook eerlijk over, er is inderdaad een kleine hobbel die je moet nemen in de meest huizen. Bij de veel gestelde vragen onderaan de pagina staan wat tips hoe je de thermostaatdraad of P1 kabel kan verlengen. Maar we gaan er vanuit dat als je voor enkele duizenden euro's een warmtepomp hebt laten plaatsen je ook wel een extra kabel kan laten leggen/verlengen.
Waarom zijn jullie niet voor een draadloze P1 module gegaan dan? Dan had het zelfs aan de bestaande Anna toegevoegd kunnen worden.
In mijn geval heb ik een aparte leiding van meterkast naar Elga Ace laten leggen voor de stroomkabel naar een eigen groep in de meterkast. Om hier nu een zwakstroomkabeltje bij te proppen vind ik toch wat knullig en ook niet echt doenlijk dus weer een gat boren en extra leiding door meterkast en garage omhoog naar de warmtepomp is geen optie (er is geen ruimte meer over) . De meesten zullen denken dat dit produkt nog niet af is en deze "hobbel" verholpen moet worden door een andere oplossing van Plugwise die universeel inzetbaar is.
Waarom niet de thermostaatkabel gebruiken zoals gebruikelijk i.c.m. een draadloze communicatie naar P1 dongle, zoals mijn huidige Plugwise Smile P1 die er al aan hangt in de meterkast?

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 19 december 2024 15:33]

Ik huur een huis. Mijn verhuurder gaat een hybride warmtepomp plaatsen. Toen ik dit artikel las dacht ik in eerste instantie: ideaal, mooie toevoeging. Maar deze "kleine" hobbel doet mij afzien van de aanschaf van dit produkt. Zou nog best 199 Euro willen neertellen voor dit apparaatje, maar ik ga niet een installateur een extra kabel laten trekken. Voor je het weet kost dat een veelvoud van wat jullie apparaatje kost, nog afgezien van de knulligheid van deze methode in het huidige draadloze tijdperk. Ik hoop van harte op een verbeterde v2.0-versie die wél draadloos is.
Dat klopt inderdaad, het is een aangepaste Smile-T (zoals we de gateway noemen tussen display en ketel).

[Reactie gewijzigd door Plugwise op 19 december 2024 08:27]

Betekent dat dan dat de slimme meter dicht bij de ketel of warmtepomp zou moeten staan? Dat is bij mij, en in de woningen van mijn ouders ook, namelijk totaal niet het geval, zitten in 2 aparte kamers.
Volgens plugwise is de smile geïntegreerd in dit apparaat inderdaad.
Beetje onduidelijk in het artikel ja, mijn eerste gedachte was ook "zijn er veel mensen die de temperatuur in de meterkast aangenaam willen houden?" :+
De draad verlengen lijkt me. Het is gelijk waar je het hangt.
2 doosjes: zender (on meterkast) en ontvanger (De thermostaat)
twee doosjes, zender in mk en ontvanger=thermostaat waar je maar wil.
Nee, er zit een losse gateway bij die je in de meterkast hangt en draadloos met je thermostaat verbindt.

Toon heeft al jaren precies het zelfde.
Ik heb het idee dat het vierkante kastje in de meterkast moet en de ronde draadloos elders in huis kan hangen.
Bestaat uit 2 units. De p1 meter en de thermostaat zelf.
Mooi apparaatje, maar ik zou liever zien dat Plugwise z'n andere producten eens updatet. Ik heb toch regelmatig last van storingen. De laatste update van de Tom is van 04-11-2020 en van Lisa zelfs van 27-10-2016(!!).
2 gedachtes bij het lezen van je opmerking:
- Waarom moet er een update plaats vinden van een relatief dom kastje wat enkel de ingestelde/huidige temperatuur weergeeft/meet en dat communiceert met een centrale controller? Als het werkt en het is veilig is er toch geen update nodig?
- En ook Ik weet niet hoe oud je apparaat is, maar begint je setup niet oud te worden met kans op storingen wanneer je het nodig hebt?

[Reactie gewijzigd door nasdude op 19 december 2024 09:56]

Ik ben het met je eens dat een update niet noodzakelijk is als het werkt, maar dat is nu net het punt. Ik krijg regelmatig meldingen dat een Tom "onvindbaar" is terwijl de signaalsterkte "very good" is en ik zelf, op 1 na, alle Toms bekabeld heb aangesloten. Ik heb daarnaast een Floor die gewoon onvindbaar is terwijl er een Tom naast hangt. Plugwise kan mij niet uitleggen waarom.

Verder zit er ook wat bugs in de app. Zoals dat je een mooi laadicoontje te zien krijgt, maar er verder niks gebeurt. Dan moet ik de app eerst geforceerd killen en opnieuw starten voordat hij werkt. Verder nog wel meer dingetjes:
- icoontje van het vlammetje terwijl er nergens verwarmd wordt en de ketel ook niet draait
- geen indicatie van verwarming bij een ruimte terwijl dat wel het geval is
- nog steeds geen OS notificaties; alleen binnen de app zelf

Met betrekking tot je tweede punt: als het zo'n relatief dom kastje is, waarom zou mijn setup dan verouderd zijn? Zo complex is het niet..

TL;DR: ik heb klauwen met geld geinvesteerd in Plugwise en ben er maandelijks mee bezig om problemen op te lossen..
Sorry hoor maar na de initiële start hikkels draait het hier zonder problemen met diverse Lisa's, Tom's, Adam en Anna. Aleen af en toe batterijen vervangen.
2de punt: oude hardware heeft een hogere kans om kapot te gaan ;)
Gelijkaardige opzet heb ik in home assistant gemaakt met automatiesatie. Dit scheelt mij in de tussenseizoenen (zon & koud) veel gasverbruik.
Maar dit is wel een mooi product voor de niet zo tech savy gebruikers. Mooi product!

Omdat je hier in België geen saldering hebt gekent en amper iets krijgt voor de terruggeleverde stroom is het voordeliger om dit te verbruiken aan elecrische verwarming.

[Reactie gewijzigd door sn33ky op 19 december 2024 07:53]

Ik snap dat het kosten bespaart, maar ik vraag me af of dit ook comfortabel is? Ik had namelijk begrepen dat een dalende temperatuur als ‘koud’ aanvoelt, of in ieder geval als minder comfortabel. Je kan dan wel op momenten met veel zon de temperatuur extra verhogen, maar het voelt alsnog minder behagelijk… tenminste, dat is de theorie. Gevoel van comfort komt dus van een stabiele temperatuur, in plaats van een hoge temperatuur. Hoe ervaar jij dit?
dit is waarschijnlijk persoonlijk,
maar ik heb het zo ingericht dat de warmtepomp in de nacht eigenlijk uit staan zodat dan de temperatuur daalt en overdacht juist ligt gaat stijgen ondanks dat in de winter in de nacht energy goedkoper is.

andersom kan ook wel, maar dan heb je in de loop van de middag een koude vloer en dat scheelt ook heel veel in het wel of niet aangenaam voelen.

sommige mensen zweren bij verwarmen met airco, maar ik kan daar dan weet niet aan wennen omdat de temperatuur in verschillende delen van de kamer en zelf hoogtes te veel afwijkt. Dus ik denk dat comfort persoonlijk is, of misschien wat je gewend bent.
Ik heb geen warmtepomp maar ik denk dan aan een elektrisch kacheltje met zo’n sonoff schakelaar via wifi die je aan en uit zet met HA als je stroom over hebt. Hoeft je CV minder te draaien en je levert minder terug
Word wel druk zo op de P1 poort, al een energie meter, en mijn thuis lader. Ja er zit een "hubje" aan, maar elke seconde is dan nu met 2 om de seconde denk ik en met 3 om de 2a3 seconde dan? Gezien dat hubje je om en om laat communiceren.
Voor zover ik weet wordt het signaal vanaf de P1 poort gewoon gedupliceerd naar alle op de hub aangesloten apparaten. Volgens mij wordt er ook weinig gecommuniceerd over de P1 poort; 1 apparaat roept iets en alle andere apparaten luisteren, meer niet. Ik kan me vergissen uiteraard, maar in mijn ervaring treed er geen vertraging op wanneer ik meerdere apparaten aangesloten heb. Ik heb op dit moment 3 apparaten aangesloten op een powered P1 hubje en die ontvangen allemaal simultaan het pakketje van de slimme meter.
werkt op basis van polling

"Data transfer is requested with request line and automatically initiated every second until request line is released."

dus je hebt een master nodig om dat te doen en de datagrammen moeten gedistribueerd worden met een hubje of repeater. Het is een serieel protocol. 115200 baud, 8N1

[Reactie gewijzigd door Andreplusplus op 19 december 2024 08:41]

dus je hebt een master nodig om dat te doen en de datagrammen moeten gedistribueerd worden met een hubje of repeater
Afaik heb je alleen 1 device nodig dat de request doet, de rest kan gewoon meeluisteren naar de pakketjes.
mits je binnen de belastinggrebzen van de seriële poort blijft
De P1-meter stuurt de data naar alle devices dan direct door. Een hubje is een splitter van het signaal.
Wanneer pin 2 altijd naar 0 getrokken wordt (NPN dacht ik) blijft de meter om de seconde waardes sturen.
Hoe zo zou dit nu dan om de seconde gaan? Als een soort round-robin verdelingsalgoritme?

Voor zo ver ik weet bestaan er twee soorten splitters, passief en actief. Daarbij is het meestal zo dat het signaal wordt gesplitst in een primaire en één of meerdere secondaire poorten. De secondaire poorten kunnen volgens mij alleen luisteren, maar ik weet niet de precieze werking.
@alle reageerders, Ik zie toch daadwerkelijk 1 lampje tegelijk op komen om de seconde. Dus 1 is de energie meter, 2e is de laadpaal, elke seconde knippert er daadwerkelijk 1 lampje voor een signaal. Dat wekt bij mij het idee dat elk apparaat om de seconde een signaal kan geven/ontvangen.
@alle reageerders ziet verder niemand, hè ;)

Kan natuurlijk aan jouw specifieke splitter liggen.
elektra misschien, gas is veel minder frequent (5 min)

[Reactie gewijzigd door Andreplusplus op 19 december 2024 08:45]

Data request line +5V, dan krijg je elke seconde een datagram van de meter via data signal en data ground. Dreq naar 0 en data stopt meteen. De splitter moet dan het gelezen datagram weer op alle aangesloten poorten zetten. Is ms werk.
Bij ons gaat de temperatuur al omhoog als de zon schijnt, via de vloer die opwarmt door het raam.

Echt ik snap niet waarom je dit zou willen. Heel de dag kou leiden en dan hopen dat de zon gaat schijnen? Wat een slecht verzonnen use case. Dat moet toch beter kunnen.

Gratis mooi inzicht in je gebruik op een privacy vriendelijke manier, dat zou al mooi zijn. Of je auto lader starten bij veel zon. Maar dit :?

Overigens geeft mijn P1 poort eens per 10 seconden een “telegram”.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 19 december 2024 08:28]

als de zon schijnt
Tja, dat is op het moment een dingetje 😀
Een betere use case zou waarschijnlijk zijn warmtepompboilers, zodat water extra opgewarmd kan worden voor later gebruik.
"automatisch de temperatuur in huis wat verhogen als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan nu verbruikt wordt"
Zo grappig dit. Ik heb hier 27 panelen liggen, die wekken nu 0,1 kWh op...
Wanneer denk je dat in de winter je panelen meer opwekken dan je verbruikt? 8)7
Haha, goed opgemerkt. Inderdaad best een raar product en Tweakers ontvangt geld om deze persberichten aan al die techsavy nerds te tonen. Ik hoop dat de meeste bezoekers ondertussen doorhebben dat ze voor 90% reclame items zitten te F5en?

Het is keihard waar dat de waarde van zonnepanelen omlaag is gegaan. Geen enkel product gaat daar iets aan veranderen. Winter heeft nagenoeg geen zon opbrengst (10% van de zomer). Dit was bekend vooraf aan de hele zonnepaneel adoptie. Het beste zou nog kunnen zijn dit in de zomer te gebruiken om overtollige stroom in te zetten om je huis te koelen. Koelen is alleen minder waardevol dan verwarmen.

Ik zie steeds meer dat mensen met een onzuinige woning die geen zonnepanelen hebben aangeschaft goedkoper uit zijn op de middellange termijn. Een accu verandert daar ook al niets aan en werkt zelfs nog negatiever uit!

Alleen bij zeer goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen en plaatsing van panelen oost, zuid en west zie ik toegevoegde waarde om te helpen een energieneutrale woning te hebben.
Klinkt op zich wel als een goed idee. Alleen jammer dat je dan niet een makkelijke plek heb om de temperatuur fysiek in te stellen.
De thermostaat komt met een gateway, de Smile-T P1, die met een vaste kabel wordt verbonden met de slimme meter. Op de bijbehorende Anna-display wordt vervolgens informatie gegeven als de huidige temperatuur in huis.
Jawel dus. Althans, ik neem aan dat de display ook knoppen heeft.

Op zich is het fijn dat er allerlei handige dingen komen om efficiënt gebruik te maken van elektriciteit. Maar de variëteit en complexiteit is vrij groot waardoor er volgens mij weinig mensen zijn die het echt nuttig gebruiken. Zo kan mijn Home Wizard mijn Bosch wasmachine aansturen op basis van zonnepanelen maar dat alles is zo vaag dat het nog nooit gewerkt heeft.

[Reactie gewijzigd door iAR op 19 december 2024 07:52]

Beter! Bespaart ook het wegwerken van je bestaande thermostaat aansluiting.
Klopt, de display heeft touchgevoelige zijkanten waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur kunt instellen (linkerkant aanraken = temperatuur lager, rechts aanraken = hoger).
Ja de display heeft aanraakgevoelige 'knoppen'. Tenminste, de display lijkt verdacht veel op de Anna niet-P1 die ik heb hangen en die heeft dat. Temperatuur omlaag/omhoog/programma-kiezen.
Enige verschil met de niet P1 Anna is dat de P1 gateway nu in de anna gateway verwerkt is, en de software zal dan aanhepast zijn om te kunnen reageren. Maar dat is alleen nuttig als je Anna op een warmtepomp is aangesloten.
Zitten de ketel/verwarming en meter van het huis dan op dezelfde machine aangesloten? Of hebben moderne ketels een p1 aansluiting?
De Anna thermostaat met gateway bestaat al langer. De gateway sluit je bedraad aan op de ketel; de thermostaat is dan draadloos. Ze hebben nu in deze gateway de P1 koppeling gemaakt. Je moet dus een draad trekken van de ketel naar de meterkast of de P1 kabel verlengen tot bij de ketel. Geen plug and play dus.
Ziet er idd wat lastig uit qua installatie, tenzij je dus ketel en slimme meter in 1 ruimte hebt.
Hoe communiceert dit met je warmtepomp? Hier in huis draait een KNX systeem, de temperaturen voor de verschillende ruimtes worden geregeld via ingebouwde thermometers die via het centraal systeem de verschillende kleppen van de respectievelijke circuits regelen.

Hier bovenop draait Home Assistant, en een Homewizard P1 geeft het verbruik (afname of injectie) weer zodat op basis daarvan eventueel de verwarming hoger kan gezet worden. De warmtepomp zelf wordt hier niet aangesproken.

Nick


P.S.: Als er trouwens iemand ervaring heeft met het aansturen van een Dimplex warmtepomp via HA, laat het maar weten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.