Nieuwe versie Matter-standaard ondersteunt zonnepanelen en warmtepompen

Matter 1.4, de nieuwe versie van de standaard voor smarthomeapparatuur, gaat zonnepanelen, warmtepompen en thuisaccu's ondersteunen. Ook gaan smarthome-ecosystemen het aan elkaar doorgeven als er nieuwe apparaten zijn.

Ook zitten er in de nieuwe standaard verbeteringen voor thermostaten en komt er ondersteuning voor elektrische verwarming, meldt Connectivity Standard Alliance, de organisatie achter Matter. Dankzij de ondersteuning kunnen al die apparaten, mits ze het ondersteunen, in een netwerk communiceren via de standaard.

Ook nieuw is Enhanced Multi-Admin. Daarbij laten de diverse ecosystemen, die in Matter Fabrics heten, het aan elkaar weten als er een nieuw apparaat in het netwerk zit. Als een apparaat in Samsung SmartThings zit terwijl de gebruiker ook Apple Home gebruikt, zal SmartThings dus aan Apple Home gegevens over het apparaat doorgeven. Dat is met vorige versies niet mogelijk.

Een andere verbetering is het mogelijk maken van een langere accuduur voor apparaten als knoppen en sensors. Die kunnen gebruikmaken van de functie Long Idle Time om minder actief te hoeven zijn en dus de accu te sparen. Daarnaast kunnen gebruikers sensors voor het detecteren van aanwezigheid via Matter gaan tunen om ze goed af te stellen.

Fabrikanten zijn niet verplicht bij het compatibel maken van apparaten met Matter 1.4 om alle functies te ondersteunen. Daardoor is het onduidelijk of en wanneer apparaten met Matter 1.4 gaan werken. Matter is er nu twee jaar en heeft onder meer ondersteuning van grote aanbieders als Apple, Samsung, Google, Amazon en Philips Hue-maker Signify. Versie 1.3 van Matter kwam in mei uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-11-2024 • 15:38

29

Submitter: -8-

Reacties (29)

29
29
22
2
0
7
Wijzig sortering
Ik heb matter al een paar keer bekeken vanuit fabrikant perspectief:
  • Trage adoptie: matter is extreem complex en de codebase begrijpen is een huzarenstukje. Dit is de reden waarom de adoptie zo traag is. We zagen het zelfde met Bluetooth Mesh.
  • Open of toch gesloten: matter is inderdaad open source maar daarom is het niet gratis, integendeel. Het is de enige standaard waarbij je en jaarlijks lidgeld moet betalen (+- 18k), voor de certificering moet betalen (kostprijs is product afhankelijk) en ook nog eens een licentie per product moet aftikken onder de vorm van het device certificate. En deze licentie is enorm duur (van halve dollars to enkele dollars).
Als nieuwe fabrikant of kleiner bedrijf is matter dus een zeer dure en moeilijke standaard om te implementeren en dus worden alle producten waar geen miljoenen kapitaal voor is en waar je niet minstens 500k per jaar van verkoopt uitgesloten. In smarthome is 500k niet veel maar voor start-ups die iets op de markt willen introduceren is dat wel veel. Dit is mijn inziens de grote rem op matter, het is gemaakt door en voor de groten en het was/is de manier om kleinere bedrijven geen kans te geven. Dat is meteen ook de reden waarom innovatie zo traag is, er is geen haast bij omdat ze weten dat de kleinere er toch niet aan beginnen om de markt de disrupten.
Mooi dat er weer verbeteringen zijn. Nu nog even verplichten dat je niet een hub van een fabrikant nodig hebt om een apparaat te laten werken. Maar een apparaat aan elke hub kunt koppelen.

Maar deze zin beloofd niet veel goeds.
Fabrikanten zijn niet verplicht bij het compatibel maken van apparaten met Matter 1.4 om alle functies te ondersteunen.
Het grote probleem van Matter zijn dat de meeste grote platforms heel traag zijn met het ondersteunen van de verschillende Matter functies.

Alleen Home Assistant ondersteunt Matter 1.3 (kwam mei dit jaar uit).
Samsung SmartThings ondersteunt in iedergeval Matter 1.2 en heeft support voor 1.3 aangekondigd.
Google Home en Amazon Alexa ondersteunen nog steeds geen smart buttons (uit Matter 1.0 spec).
Apple Home ondersteunt geloof ik t/m Matter 1.1 en heeft robotstofzuigersupport (uit Matter 1.2) aangekondigd voor dit jaar nog.

Het volgende probleem is dat fabrikanten van smarthomeapparatuur geen ondersteuning toevoegen aan hun apparaten omdat de platforms het toch nog niet ondersteunen. De meeste type apparaten uit Matter 1.2, een jaar geleden uitgebracht, zijn nog steeds niet te verkrijgen of zelfs aangekondigd (o.a. koelkasten, vaatwassers, wasmachines, rookalarm, luchtkwaliteitsensoren en ventilatoren).
Als je dan alvast je huis bouwt met Zigbee, dan is het toch heel onhandig om over te stappen op Matter?

Zo had ik begrepen dat Matter, hoewel bijna het zelfde, niet met je Zigbee border router kan werken en dat het signaaltechnisch ook lastig is om Zigbee en Matter naast elkaar te gebruiken. Dan kan je beter bij Zigbee blijven anders moet je alles opnieuw kopen. En dan huilen als Matter eindelijk wel volwassen is, en Zigbee niet meer wordt verkocht.

Overiens heb ik niet het gevoel dat ik iets mis met Zigbee in Home Assistant (ZHA) en heb geen idee wat dat Matter nu precies toevoegt, vooral als ik lees dat je nog steeds een hub van de fabrikant nodig hebt, precies de reden waarom mensen ZHA gebruiken.
Opzich zijn Zigbee netwerken wel met Matter te verbinden via Matter Bridges, zoals bijvoorbeeld de IKEA Dirigera hub of de Philips Hue hub. De bridge vertaalt dan Matter naar Zigbee en vice versa.

Het grote voordeel van Matter is meer voor de mensen die niet zo technisch zijn en geen Home Assistant gebruiken, maar bijvoorbeeld Apple Home of Google Home.
Met Matter hoef je dan niet een aparte hub te kopen naast je Homepod of Google TV. Alle Matter apparaten zouden direct met die Matter hubs moeten kunnen werken.
Daarnaast is multi admin een voordeel. Heb je zowel Homepod als een Google TV? Dan kan je je Matter apparaten via zowel Apple Home als Google Home aansturen (mocht een gezinslid een andere telefoon hebben).
Ook zullen er uiteindelijk meer type apparaten Matter ondersteunen dan Zigbee, wat misschien de belangrijkste reden zal zijn om uiteindelijk de volledige overstap te maken. Maar dat kan nog een tijd duren.
Dan moet je een Matter bridge hebben die al je Zigbee producten ondersteunt neem ik aan. Er zijn naar mijn weten maar een paar projecten die dat doen. Phoscon, Zigbee2MQTT en Zigpy (Home Assistant) dus dat wordt sowieso geen bridge van een bekend merk als Philips of Ikea.

Maar ook als het wel lukt of je hebt al apparaten van één merk, dan heb je toch nog steeds het geschetste probleem dat het signaaltechnisch lastig is om Zigbee en Matter naast elkaar te gebruiken? Ze gebruiken de zelfde frequentie en aangeraden wordt om niet twee antennes naast elkaar te plaatsen. Dus als de ene in de meterkast staat kan je de andere bijvoorbeeld op zolder leggen. En je moet al je meshes dupliceren.

Ik heb het niet geprobeerd maar mijn gevoel zegt beter bij Zigbee blijven totdat je je hele netwerk kunt vervangen. Ik hoop dan ook (waarschijnlijk tevergeefs) dat je bij nieuwe apparaten met een knopje kunt kiezen tussen Matter en Zigbee.

[Reactie gewijzigd door Sando op 10 november 2024 12:23]

Matter kan zowel over wifi als over Thread.
Thread zit inderdaad op dezelfde frequentie als Zigbee dus zouden elkaar inderdaad in de weg zitten.
Op zich zou je dus als je al een Zigbee netwerk hebt deze zo lang mogelijk aan kunnen houden en aan kunnen vullen met Matter-over-wifi apparaten.
Start je een nieuwe smart home? Dan zou ik meteen de volledige overstap naar Matter (en Thread) maken.

Dus Zigbee is nu goedkoper en meer beschikbaar, maar niet alle producten werken met elkaar.
Matter-over-Thread is duurder en er is nog niet veel keus, maar alle producten van alle merken zouden met elkaar moeten kunnen werken.

Overigens zijn er net wat producten met zowel Zigbee als Thread uitgekomen. Bij de setup moet je dan wel de keuze maken welke van de twee je wilt gebruiken.
Zo heeft Bosch nu een radiatorknop en deur/raam sensor (en binnenkort een smart plug).
En komt Aqara met een smart bulb en een lichtknop.
Overigens zijn er net wat producten met zowel Zigbee als Thread uitgekomen. Bij de setup moet je dan wel de keuze maken welke van de twee je wilt gebruiken.
Zo heeft Bosch nu een radiatorknop en deur/raam sensor (en binnenkort een smart plug).
En komt Aqara met een smart bulb en een lichtknop.
Kijk, dat is nu handig! Dit mag van mij wel een paar jaar de standaard zijn.
Matter kan zowel over wifi als over Thread. (...)
Op zich zou je dus als je al een Zigbee netwerk hebt deze (...) aan kunnen vullen met Matter-over-wifi apparaten.
Dat lijkt me minder handig, want Zigbee is ontworpen voor energie-efficiëntie en gebruikt 100 keer minder energie dan wifi.
Maar deze zin beloofd niet veel goeds.
Fabrikanten zijn niet verplicht bij het compatibel maken van apparaten met Matter 1.4 om alle functies te ondersteunen.
Matter lijkt op dit gebied op Zigbee ("hub A kan niet met apparaat B gebruikt worden"). De community mag dus alle incompatibiliteit weer oplossen door een eigen (software) hub te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 november 2024 15:52]

Daar zal het inderdaad op neer gaan komen. Maar heb ook begrepen dat sommige fabrikant hun "id?" veranderen per product hierdoor kan een "nieuw" product dus niet meer gaan werken met die hack/work-around.

Dit was natuurlijk allemaal te verwachten want waarom zou Philips een lamp van een concurrent gaan ondersteunen?
Doet Tuya nu ook al :)
Bij Tuya is dit omdat het een white-label product is. Iedereen kan het afnemen, en er z'n eigen stickertje op plakken. Daarvoor worden de apparaten geprogrammeerd met 'manufacturerName' van de afnemer.
Er zijn dan dus vele apparaten in omloop met hetzelfde 'modelId', maar met een andere 'manufacturerName'.

[Reactie gewijzigd door michaelkamen op 7 november 2024 17:13]

Nee, het bijzondere is dat dit ook gebeurd binnen dezelfde product types. Ik heb twee blitzwolf shp-15 stekkers en beide hebben een andere manufacturer name.

Die model id zegt ook niet iets omdat het apparaat zich nog altijd anders kan gedragen.

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 7 november 2024 23:12]

Dit was natuurlijk allemaal te verwachten want waarom zou Philips een lamp van een concurrent gaan ondersteunen?
Dat vraag ik me ook wel eens af en toch ondersteunt de hue bridge lampen van Ikea, innr en meer (alle lampen die het lightlink dialect spreken om precious te zijn).
Mijn eerste poging tot "smarthome" was met Philips Hue want ik wou persé iets met zigbee doen aangezien er zeer veel apparaatjes met zigbee werkten. Maar ben er snel van af gestapt toen ik erachter kwam dat enkel merken die "Friends of Hue" waren, toegevoegd konden worden.
Dat lijkt dus veranderd te zijn?
De hue bridge ondersteunt al jaren alle lampen die light-link spreken. Volgens mij al vanaf de eerste hue bridge.
Het wordt enkel niet breed geadverteert.

Matter probeert het compatibility oerwoud te versimpelen en dat lukt voor een (Klein) deel.
Er is nog veel werk te verzetten. Veel ogen zijn gericht op Home Assistant, maar het is niet hun core business dus laten we ook onze verwachtingen temperen.
Was misschien niet helemaal duidelijk maar ik had het niet zozeer op lampen maar op zigbee apparaatjes in het algemeen. Ik herinner me dat mijn eerste stopcontacten van Innr en Blitzwolf waren en die konden niet gekoppeld worden met de Hue Bridge. Inbouw stopcontact van Niko werkte dan weer wel want Friend of Hue.

Ging er toen nog (verkeerdelijk) van uit dat Zigbee gewoon met alles werkte. Dan overgeschakeld naar Home Assistant met Zigbee2MQTT en dan was het wel zo simpel als "alles met zigbee werkt".

Het is misschien niet de core business van Home Assistant maar het zal toch niet veel schelen. Hubs kunnen in principe een groot deel van de taken van Home Assistant overnemen dus gaan ze er toch moeten voor zorgen dat ze niet achterop hinken
Philips (als voorbeeld) zou een product van een concurrent moeten ondersteunen omdat anders Philips in de toekomst geïsoleerd raakt, waardoor mensen geen Philips producten meer zullen kopen omdat het niet kan samenwerken met andere slimme apparatuur (m.n. van niet-concurrenten).
De gedachtegang dat een eigen ecosysteem ten gunste is van behoud van de eigen marktpositie heeft tot nu toe mogelijk gewerkt, maar is over een aantal jaar voorbij.
Heeft dat er niet mee te maken dat soms de apparaten zelf geen matter ondersteunen, maar dat de hub met matter werkt?
Dat kan inderdaad. Bij de ondersteuning hoort namelijk een duur certificatie process. Dus is het goedkoop om alles via 1 hun de laten lopen ipv voor elke lamp extra kosten te hebben.
Helemaal mee eens met je opmerking over de ondersteuning van alle functies.

Zonder me er helemaal in te verdiepen, lijkt dit toch net zo chaotisch te worden als USB-C? Daar is het ook niet verplicht om alle functies te ondersteunen en kan je er in de praktijk dus niet van uitgaan dat een apparaat werkt.

Hopelijk gaat het met Matter niet die kant op, want het was juist veel belovend.
Wat mij betreft zou die laatste regel wel zo moeten zijn dat als apparaten compatibel zijn met Matter 1.4 en ze hebben extra functionaliteit die via een matter route wordt aangeboden dat het dan wel op de matter manier moet gebeuren.

Bijvoorbeeld als een apparaat een methode heeft om firmware bij te werken en die doet het wel via de 'eigen' hub waarmee het via matter is verbonden, dan moet dat ook via de matter manier gebeuren als die er is. En dat ander hubs dat dan ook moeten kunnen (mits die dan firmware updates kunnen uitvoeren). Maar als er een andere/exotische/(niet matter) route wordt gebruikt, dat het dan niet hoeft.
Nou weet ik het niet van Matter, maar dit is bij Zigbee in ieder geval geen probleem. Ja Philips heeft een "hue bridge" maar ik heb mijn lampen gewoon direct met de Zigbee dongle in mijn server verbonden. Ja Aquara heeft een eigen hub maar ik heb de tril sensor gewoon direct met de Zigbee dongle verbonden.

Is dat niet hetzelfde geval bij Matter? Dat er dus wel hubs zijn maar compleet onnodig?
Daarnaast is er met Matter 1.4 nu ook ondersteuning voor routers en access points.
In eerste instantie als ik dat zo lees om je Thread netwerk te stroomlijnen.
Ook al ondersteund het nog lang niet alles en zie ik voor mijzelf (met Home Assistant thuis) nog weinig toegevoegde waarde, moet ik wel zeggen dat de updates en verbeteringen elkaar vrij snel opvolgen! Zeker in standaarden land is volgens mij binnen een half jaar dit soort changes weer uitbrengen enorm snel.
Hopelijk blijven ze zo door gaan!
Mooi, maar erg veel matter hardware heb ik nog niet gezien... en degene die je ziet zijn vrij prijzig.
Ooit zal ik wel overstappen van Zigbee naar matter, maar dan gaan die prijzen wel moeten zakken natuurlijk.
Gaan er nu lampen komen die "native" Matter ondersteunen?
Of is dat dan zigbee (Hue) en via de bridge dan via Matter aan te sturen?
De twee grootste spelers in de residentiële markt zijn Enphase met haar Micro omvormers en Solar Edge met een centrale omvormer en Power optimizers. Dit zijn overigens zeer goede omvormers omdat ze beiden zorgen voor een parallel geschakeld systeem dat ten goede komt van de opbrengst bij schaduwvorming en/of uitval van één of meerdere panelen.

Wanneer je matter wilt koppelen met zonnepanelen is communicatie met de omvormer essentieel. Voor zover bekend heeft Enphase een eigen communicatie protocol en communiceert niet met andere merken of apparaten. Wat betreft Solar Edge hetzelfde verhaal.

Een Energie Management Systeem (EMS) wordt steeds populairder in de markt. Voorbeelden hiervan zijn bijv. Loxone en Niko. Zie art. forumtopic: Loxone bedrade en draadloze smarthomes
Een dergelijk EMS systeem zou alles moeten kunnen koppelen, maar helaas is dit niet het geval.
Dat ligt helaas aan de strategie die zowel Enphase als SolarEdge verkiezen.

Ik ben dan ook erg benieuwd of iemand weet hoe Matter kan communiceren met bovengenoemde omvormers.
Vanaf Matter 1.3 zit er al een deel Energy Management in en is dat verder uitgewerkt in 1.4.
Het is meer denk ik dat Matter verwerkt kan worden in een (bestaand) energy management systeem/app.
Volgens de CSA zou bestaande apparatuur Matter toe kunnen voegen, als het maar wifi heeft.
Of dat echt zo is en hoe makkelijk dat gaat is natuurlijk nog maar de vraag.
Ze zeggen ook zelf dat mensen hun dure zonnepanelen niet gaan vervangen alleen om Matter toe te voegen.
Maar inderdaad wat je zegt, het ligt ook aan de strategie van de zonnepaneelbedrijven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.