Signify-ceo Eric Rondolat vertrekt bij bedrijf

Eric Rondolat treedt eind april af als ceo bij Signify. De Nederlandse verlichtingsfabrikant geeft geen reden voor zijn vertrek. Het bedrijf onthult ook dat het meer winst heeft gemaakt in het laatste kwartaal van vorig jaar en in heel 2024.

Signify schrijft in een persbericht dat de raad van commissarissen en Rondolat zijn overeengekomen dat 'de tijd rijp is voor een verandering van leiderschap'. De commissarissen gaan nu op zoek naar een geschikte opvolger en overwegen naar eigen zeggen zowel interne als externe kandidaten.

Eric Rondolat was van april 2012 tot mei 2016 executive vicepresident en ceo van de Philips Lighting-afdeling. Na de beursgang van Signify in mei 2016 bekleedde hij de positie van ceo en hoofd van de raad van bestuur. Rondolat vervult die laatste twee rollen tot na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 25 april.

Signify heeft een omzet van 6,14 miljard euro gerealiseerd. Dat is een daling van 6,6 procent ten opzichte van 2023, al heeft de fabrikant met 334 miljoen euro winst wel de helft meer verdiend dan in het jaar ervoor. In 2023 bedroeg het netto-inkomen 215 miljoen euro. Verder zegt het bedrijf dat ledverlichting verantwoordelijk was voor 93 procent van de totale omzet in 2024, een stijging van acht procentpunten ten opzichte van een jaar eerder.

De kwartaalomzet van 1,66 miljard euro is 2,8 procent lager dan het laatste kwartaal van 2023. De nettowinst is met 119 miljoen euro wel verdubbeld ten opzichte van de 59 miljoen euro in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Signify is tevreden over de kwartaalresultaten. Het bedrijf meldt dat het ondanks tegenwind in China en het professionele segment in Europa verbeteringen heeft gerealiseerd. Vooral de consumentendivisie heeft naar verluidt sterke prestaties geleverd.

Door Idriz Velghe

Redacteur

24-01-2025 • 15:03

46

Reacties (46)

46
46
20
3
0
23
Wijzig sortering
Ik wordt wel een beetje zenuwachtig van dit bericht, als aandeelhouders vinden dat er meer winst te behalen valt begint enshittification, het uitmelken van gebruikers. Het zou verfrissend zijn als het niet zou gaan gebeuren maar ik vrees het ergste, ik krijg af en toe al reclames in de app, en de app zeurt dat ik een account moet...

Gelukkig kan ik de lampen altijd nog allemaal overhevelen naar Home Assistant, maar Hue werkt over het algemeen zo goed en zonder enig gedoe dat ik hoop dat punt nooit te bereiken. Gelukkig is het onmogelijk om reclames te laten zien via leds en motion sensors (hopelijk breng ik niemand op ideeën) dus degradatie beperkt zich ook gelukkig tot de app, nog een reden om alles te automatiseren met knoppen en bewegingssensors op strategische plekken.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 januari 2025 16:08]

Het Hue platform mag dan heel populair zijn bij de Tweakers en andere waar het een hobby is, als volwaardig mainstream platform is Hue bijlange nog niet doorgebroken.

Het mainstream home automation is nog altijd bus control met Dobiss of Niko home control. En dat terwijl die systemen minder kunnen en meer kosten. Er ligt dus nog een hele markt voor het grijpen.

De reden dat project ontwikkelaars en elektriciens nog niet met Hue gaan is angst dat het op termijn gaat floppen en de installatie is te complex.

Voor dat laatste moet je vanuit de denkwereld van een elektricien denken, een bus systeem installeren is arbeidsintensief maar dat zijn ze gewoon. De mogelijkheden zijn beperkt maar de software is dat ook.

Die hue systemen zijn vrij eenvoudig te installeren maar de software kant is best complex, iets waar ze geen kaas van gegeten hebben. Als je ze gewoon met schakelaars installeerd en binnen de Hue app blijft is het allemaal best eenvoudig maar Hue kan veel verder gaan, iets wat de klant dan ook zal wensen. Echter dan word de software kant veel complexer, iets waar de doorsnee consument niets van snapt maar de doorsnee elektricien ook niets van snapt.

Echter Niko is al zwaar aan het investeren in Hue en is zelfs zijn eigen systemen op Zigbee aan het zetten. En die installateurs kennen Hue wel en zullen op termijn toch moeten erkennen dat het "speelgoed" toch echt wel superieur is.

De weg vooruit voor Hue zal dus het aanbod verbreden zijn met meer eigen integraties die naadloos samen werken in hun eigen eco systeem. Zoals je zelf al aangeeft, jij hebt geen zin een home assistant te gebruiken, die installateurs nog veel minder.

Een van de features die ik verwacht zal miliwave sensor ingebouwd in de Hue lamp. Als ze dat software matig dan ook nog eens eenvoudig kunnen maken om in te stellen dan zou dit een schot in de roos zijn, iets wat ook perfect in hun secure verhaal past. Eventueel ook een aparte installer app om snel en eenvoudig een standaard Hue ervaring uit te rollen zou helpen.
Als Hue meer markt wil moeten ze niet met een bridge komen waar je maar een kwart huis mee kan automatiseren, voordat hij “vol” zit. Daardoor blijft een beetje een speelgoed bijproduct. Dat gezeur met meerdere bridges is toch ook gewoon niet te verkopen?
Probleem met de bridge is dat hij maar een klein onderdeel van het netwerk is, elke lamp is immers onderdeel van het mesh netwerk.

Als 1 netwerk meer verkeer moet afhandelen zit je dus te kijken op en een nieuwe bridge en alle lampen die vervangen moeten worden, dat 2de zou niet bepaald warm onthaald worden.

Als je echter een 2 bridge toevoegt is dit een apart netwerk welke los draait van het 1ste netwerk. Historisch was het probleem dat je de 2 ook apart moest bedienen maar dat is vrij recent opgelost met multi bridge support zodat je meerdere bridges kan bedienen alsof je er maar 1 hebt. Er zijn wel nog wat beperkingen mee (zo kan een schakelaar op netwerk 1 nog niet lampen bedienen op netwerk 2) maar die hebben ze beloofd aan te pakken met toekomstige updates.
Ik begrijp het echt niet meer.
Die aandeelhouders verdienen er miljoenen per jaar aan, en nog willen ze nog meer.

Wat maakt het uit als je een jaartje 5 miljoen verdient ipv 7 miljoen.
Double digit growth. Shell heeft haar groene tak opgedoekt niet omdat het verlieslijdend was, maar omdat aandeelhouders 8 procent niet accepteren als groei en/of winstcijfer. Dat betekent dat je (fictieve) marketcap afneemt en dat kan een effect hebben op bijvoorbeeld kredietlijnen. Kapitaal is superbeweegelijk en kan makkelijk naar een ander bedrijf dat wel tijdelijk die cijfers haalt. Dus probeer je op wat voor manier dan ook je investeerders blij te houden.
Er zijn heel weinig grote beleggers die investeren omdat ze in een product geloven.
Dat eisen van dividend en elk jaar meer is door en door verrot. Er worden geen reserves meer opgebouwd omdat alles uitgekeerd wordt. Als het dan eens tegen zit, zoals tijdens corona, zijn medewerkers en belastingbetalers meteen de sjaak ipv dat er even een minder jaar wordt geaccepteerd.
Bij Signify werden de medewerkers gevraagd 25% salaris in te leveren, maar vervolgens werdt er alsnog dividend uitgekeerd en kreeg de CEO zijn bonus.

Het is zelf normaal dat bedrijven geld lenen om dividend te betalen, zit wereldwijd biljoenen aan schulden in. Als het bedrijf uiteindelijk omvalt dan zijn schulden die overblijven iemand anders zijn probleem.
Dat is helaas de vorm van kapitalisme waar we nu in zitten. Privatizeer de winsten, socializeer de verliezen
Jij denk dat aandeelhouders iets om jou geven of, de mensen die de aandelen verhandelen voor de aandeelhouders? Dat is het jammere met zo'n derde partij die de relatie tussen een bedrijf en haar klanten komt verstoren. Echt een slecht systeem eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 januari 2025 19:27]

Het staat er al heel lang inderdaad, echt nagware, maar alles werkt vooralsnog zonder account. Het zal idd wel een keer afgelopen zijn binnenkort.
Nagware is een mooie omschrijving wat mij betreft. Toen ik mijn routers ging vervangen, had ik twee kandidaten. Eentje was een TP-link, die ook een account "nodig had", die is weer vertrokken.

Hopelijk verbiedt de EU dit soort praktijken snel. Evenals het achteraf toevoegen van reclame. Dat zou onwettig moeten worden. Uit ideologisch oogpunt vermijd ik reclames (wij van wc-eend), maar om achteraf reclame toe te voegen, is echt een no go. Ik zou wel benieuwd zijn of ik van een product de koop zou mogen ontbinden als dit alsnog gebeurt, misschien onder de noemer dwaling (niet de juiste voorstelling van zaken).
Eentje was een TP-link, die ook een account "nodig had", die is weer vertrokken.
moet ik dit zien als verplicht online account?
Als je niet naar aandeelhouders wilt luisteren moet je niet publiek gaan met je bedrijf, aandeelhouders zal het een worst schelen wat een bedrijf uberhaupt doet zolang het aandeel maar in waarde omhoog gaat.
Daar doe je als klant verder niets aan. En kan je wel de dupe van zijn als een systeem wat altijd goed werkte en waar je een hoop geld aan hebt uitgegeven nu minder goed/prettig gaat werken onder druk van korte termijn winst optimalisaties.
Dat is inderdaad het grote voordeel: Home Assistant.
Al hoor ik links en rechts wel dat ZHA er niet zo goed tegen kan als er perongeluk een lamp uitgeschakeld wordt. En nee, ik heb niet alle schakelaars afgedopt 😉
Conbee2 gebruiken, draai nu al 5+ jaar Home Assistant icm de Conbee2 en sinds ik de USB verlengkabel ben gaan gebruiken heb ik er geen omkijken meer aan gehad. (121 Zigbee apparaten gekoppeld aan de Conbee2)
Zou het verschil met SkuConnect zo groot zijn?
SkyConnect is ook ZHA, Conbee2 heeft een echt MESH netwerk waarbij alle (permanent van stroom voorzien) zigbee devices met elkaar en met de Conbee2 verbonden is.

ZHA heeft (uit m’n hoofd) maar 6 direct verbonden apparaten en gaat vanuit die apparaten verder als takken in een boom.
Nadeel daarvan is dat als je een van de devices die direct met de ZHA stick verbonden is zonder stroom zet (of kapot gaat), je alle achterliggende devices die verbonden waren met de devices die nu uit staat dan ook kwijt bent.

Met Conbee2 heb je daar geen last van.
Werkt dat met deConz dan? In plaats van ZHA?
Klopt, DeConz.
Gezien de hoeveelheid zigbee devices (en omdat ik ook wil kunnen experimenteren in een testopstelling van Home Assistant) heb ik DeConz op een aparte raspberry Pi draaien.
Dit heeft ook het voordeel dat na een herstart van Home Assistant niet het Mesh netwerk opnieuw opgebouwd moet worden.
Zelfde geld voor m’n z-waveJS, die heeft om dezelfde redenen ook een eigen raspberry Pi.
Zigbee2mqtt is een alternatief voor DeConz.
Ik gebruik zelf Zigbee2mqtt met Conbee2 (met oude firmware, de nieuwere werkt niet goed met Zigbee2mqtt).
Werkt al twee jaar probleemloos met zo'n 40 devices.
Aandeelhouders zijn wel de eigenaren van het bedrijf. Als zij niet meer willen investeren heb je toch een probleem. Als jouw pensioenfonds een te laag rendement heeft wil je toch ook dat ze beter gaan beleggen? Of ga je dan graag meer premie betalen?
Ik heb geen signify in portefeuille. Daar zijn allerlei redenen voor en de belangrijkste is, waarom wel?

Met 8x de winst is signify als Europees bedrijf wel redelijk goedkoop. 8% Dividend Yield per jaar is ook goed. Maar als ik kijk wat het bedrijf doet....
-Ik zocht laatst GU10 inbouwspots met een hoge IP graad. Hue had iets maar was uitverkocht op dat moment. Maar ze hadden ook dus wel maar 1 product.
-De producten zijn behoorlijk duur
-Het design van de producten spreekt mij wel aan, maar is wel iets monotoon. Ze zouden nog wat ontwerpers moeten aannemen voor wat afwisseling in hun aanbod.
-Technisch is het niet erg innovatief meer terwijl ik van alles kan bedenken.

Dus als ik ook nog lees hierboven dat ze honderden mensen eruit hebben gewerkt dan houd ik mijn hart vast. Bedrijven die te veel vanuit financieel oogpunt worden geleidt willen willen nog wel eens verschrompelen omdat consumenten het bedrijf links laat liggen.

Boing, KTM, Nissan (in de VS), Stellantis (in de VS).
Aan de andere kant heb je Toyota dat zijn garantie heeft verlengd naar 7 jaar of Nintendo waarbij het management loonsverlagingen heeft geaccepteerd toen het slecht ging met het bedrijf, het management heeft dit toen gedaan om te voorkomen dat ze personeel moesten ontslaan.

Hue moet kijken naar wat de klanten willen. De markt waarin ze opereren is redelijk beperkt, dus ik denk vooral dat ze moeten inzetten op verbreding van hun aanbod.
Ze zijn by far nog steeds wereldleider in licht. Naast (afnemende) conventional en slimme consumentenproducten zoals smart home, HUE en Wiz hebben ze ook slimme straatverlichting in zo'n beetje alle grote steden wereldwijd, kantoorverlichting, groeilampen voor landbouw, arenaverlichting, grote gebouwen zoals Eifeltoren, bruggen, en ook Lifi (data via licht). Na 21 jaar Philips+Signify ben ik er nu een jaar weg. Vind het nog steeds een prachtig bedrijf met fijne mensen. Eric R. was een prima leider.
Signify is natuurlijk veel meer dan HUE. Ze hebben ook een productlijn voor Enterprises, naast de consumentenlijn waarin HUE zit. Ze zijn zeker heel innovatief, maar zitten in een zeer concurrerende markt.
Inderdaad, Philips Hue is minder dan 10% van de omzet van Signify.
Als alle gebruikers straks aan het verplichte account moeten en de persoonsgegevens binnenstromen kan dan wel eens veranderen.
Kan me voorstellen dat iemand na 13 jaar weleens wat anders wil gaan doen. Wel een nette prestatie meer winst ondanks minder omzet, de meeste aandeelhouders zien dat toch liever dan het omgekeerde.
Ze hebben honderden medewerkers er uit gegooid, dat bespaart op korte termijn kosten, de gevolgen komen op lange termijn.
Meer winst? Flexibeler bedrijf?
Wat Rogers bedoelt denk ik: In het geval van een Philips achtig bedrijf betekent dat meestal nu die mensen buitengooien (voor tijdelijke winst) en straks duur terugkopen (veelal dezelfde mensen die dus niet meer voor hun oude contract/loon hun bed uit komen)
Als dat net als met andere ex-Philips bedrijven is dan zal het prima kunen met minder mensen. We klagen wel eens over de overheid maar de werkcultuur bij de ex-Philips bedrijven waar nog niet is gereorganiseerd is nog gezapiger.

Ik heb zelf een tijdje bij Atos rondgelopen waar via via nog een behoorlijk deel ex-Philips mensen zitten. Niet vooruit te branden.
Inleiding: "De Nederlandse verlichtingsfabrikant geeft geen reden voor zijn vertrek."

Eerste alinea citeert men de RvC met "de tijd rijp is voor een verandering van leiderschap".

Ik snap ook dat dit geen bevredigende reden is maar het is er wel degelijk een..
De vraag is welke koers ze op gaan: meer innovatie? meer groei/winst? meer overnames? verkoop?
Ik denk wel terecht standpunt van RvC. Er is heel weinig innovatie gekomen afgelopen jaren van Signify. De security camera's zullen dan wel geen succes geworden zijn. Ik schat in te duur, zeker door abonnementsvorm.
En qua gewone lampen is er bijvoorbeeld nog steeds geen brigde die meer dan 50 lampen kan aansturen. Er zijn geen innovatieve lampen bijgekomen afgelopen jaren. Daarentegen gaat de concurrentie wel hard met andere home-systemen.
Ja limieten op die brigde zijn echt van de gekken, de grootste Hue fans lopen heel er snel tegen aan en zoeken naar alternatieven. Sinds kort kan je geloof ik wel meerdere bridges naadloos integreren onder 1 account, maar dat blijft irritant. Onbegrijpelijk. Je kunt zelf een ESP32 als bridge inzetten en dan heb je praktisch geen limieten meer, dus waar die grens nou vandaan komt? Op dit moment moet die bridge toch voor centen te maken zijn met zulke zwakke specs?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 januari 2025 16:12]

Tijdens mijn studie werd ons door meerdere professoren verteld dat het gezonder is voor een bedrijf waar innovatie centraal staat om leiderschap uiterlijk na 10 jaar te vervangen. Keer op keer zie ik praktijkvoorbeelden van en dit is wederom een voorbeeld.
Nou ja, of het gezonder is, moet nog blijken natuurlijk… :P
4 jaar gelden toen de CEO er 9 jaar zat was het bedrijf 2,4x meer waard. Toevallig net onder de 10 jaar.
Er spelen natruulijk veel meer factoren mee.
Vergeten wat er 4 jaar geleden aan de hand was in de wereld?
Ik zie ook veel voorbeelden van het tegenovergestelde.

Steve Jobs die vervangen werd door John Sculley, die het bedrijf vervolgens bijna kapot gemaakt heeft. Vervolgens heeft Jobs weer het leiderschap overgenomen, maar dat wel gedaan op voorwaarde dat Apple zijn NeXT computers zou overnemen (wat vervolgens Mac OSX zou worden) en wat dus ook de basis is van iPhone OS iPad OS etc.

Boeing, VW kan je soortgelijke ideeen bij hebben.

Wat heel belangrijk is, is dat je leiderschap wel gewoon de focus houdt op innovatie en techniek en niet opeens voor winst gaat om er dan 5 jaar later achter te komen dat je marges omhoog gaan, maar je afzet enorm keldert (VW) of je met allerlei claims te maken krijgt (Boeing). Juist hierin vind ik dat sommige Japanse bedrijven het goed doen, bijvoorbeeld Ninendo, toen zij het moeilijk hadden hebben ze gekort op het inkomen van leiderschap en juist niet dat van hun engineers met als reden dat de strategie gewoon verkeerd was maar de uitvoering goed was.
Het is geen zwart-wit regel waarbij het 100% of 0% klopt, het is een observatie van een professor gebaseerd of onderzoeken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Oliver Blume, COE van Volkswagen zit er ook al 10 jaar en in de afgelopen 4 jaar is Volkswagen Group 70% (100 miljard) minder waard. Het is eerder een voorbeeld van een CEO die te lang daar zit.

Huidige Nintendo CEO (Shuntaro Furukawa) zit er sinds 2018 en vorige Nintendo CEO zat er 3 jaar. Kracht van Nintendo is (denk ik) mensen zoals Shigeru Miyamoto.
Ik ben wel benieuwd naar die onderzoeken. Ik denk dat dit namelijk moeilijk te bewijzen is. Al snap ik ook wel dat je bronnen niet zomaar 1, 2, 3 kan vinden. Desondanks zijn ook professoren niet altijd 100% objectief. En ik gok dat de statistiek niet zodanig sterk zou zijn dat je dit echt als vuistregel kan gebruiken.

Oliver Blume heeft volgens mij redelijk de goede richting ingezet maar de schade aan hun reputatie en de achterstand op andere merken was toen al aanzienlijk. maar Martin Winterkorn heeft er een zooitje van gemaakt (zat er maar 7 jaar).
Ik blijf het jammer vinden dat vorig jaar Xavier van Engelen (voormalig CFO) het heeft moeten afleggen tegenover Eric Rondolat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.