Meta gaat een team opzetten dat desinformatie en misbruik van generatieve AI op zijn platforms moet aanpakken. De techgigant doet dat naar aanloop van de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, die tussen 6 en 9 juni plaatsvinden.
Meta gaat het team 'activeren' nu de verkiezingen voor het Europees Parlement naderen, schrijft Meta's EU-hoofd Marco Pancini in een blogpost. Daarin zitten experts uit verschillende teams van het bedrijf, die zich bijvoorbeeld richten op inlichtingen, datawetenschap, engineering, onderzoek, contentbeleid en juridische zaken. Het team gaat zich richten op het tegengaan van desinformatie, het aanpakken van 'beïnvloedingsoperaties' en het tegengaan van de risico's rondom misbruik van generatieve AI.
De techgigant gaat het onder andere makkelijker maken voor factcheckingpartners in de EU om verkiezingscontent te vinden en beoordelen. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen met 26 factcheckorganisaties in de EU, die 22 verschillende talen ondersteunen. Het bedrijf gaat ook samenwerken met drie nieuwe factcheckingpartners Bulgarije, Frankrijk en Slowakije.
Meta labelt ook afbeeldingen die zijn gegenereerd met zijn AI-tools. Het bedrijf werkt ook aan tools om content van AI-diensten van Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney en Shutterstock te labelen als gebruikers die plaatsen op Facebook, Instagram en Threads. Het bedrijf werkt aan een functie waarmee gebruikers zelf kunnen aangeven of beelden met AI gegenereerd zijn en zegt mogelijk maatregelen op te leggen als ze dat niet doen.
Twintig verschillende techbedrijven zeiden onlangs al dat ze gaan samenwerken om misleidende AI-content tegen te gaan rondom de verkiezingen die dit jaar wereldwijd plaatsvinden, onder meer in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Daaronder vielen, naast Meta, ook bedrijven als Adobe, Amazon, Google, Microsoft, OpenAI, Snap, Stability AI, TikTok en X.