'Witte Huis wijst Intel-plannen om chipproductie in China op te hogen af'

De plannen van Intel om chipproductie in China op te voeren, zijn mogelijk afgewezen door het Witte Huis. Dat melden anonieme bronnen aan Bloomberg. De Amerikaanse regering zou dat gedaan hebben uit 'veiligheidsoverwegingen'.

Volgens bronnen van Bloomberg heeft Intel voorgesteld om een fabriek in de Chinese stad Chengdu te gebruiken om wafers te produceren. Die fabriek zou tegen het einde van 2022 operationeel kunnen worden, en kunnen helpen bij het tegengaan van de wereldwijde chiptekorten.

Intel heeft zijn Chinese plannen volgens Bloomberg recent gepresenteerd aan het Witte Huis. De regering-Biden zou de stap 'ten stelligste ontmoedigd hebben', vertellen bronnen die bekend zijn met de discussies. In navolging van die gesprekken, zou Intel de plannen geschrapt hebben. "Na overleg met het team van Biden heeft Intel op dit moment geen plannen om de productie in China uit te breiden", vertelt een anonieme bron aan het persbureau.

Intel bevestigt de gesprekken met het Witte Huis niet direct, maar meldt wel aan Bloomberg dat het 'openstaat voor andere oplossingen om het huidige chiptekort aan te pakken'. Het Witte Huis wilde ook niet reageren, maar zei dat de Amerikaanse regering 'zeer gericht is op het voorkomen dat Amerikaanse technologieën, kennis en investeringen' door China gebruikt worden om eigen capaciteiten te ontwikkelen.

Intel werkt al langer aan het uitbreiden van zijn chipproductie-activiteiten, onder andere in Europa en de VS. Het bedrijf bouwt momenteel twee chipfabrieken in Arizona, en wil nog meer nieuwe fabrieken in Noord-Amerika neerzetten. Daarvoor zoekt Intel steun van de Amerikaanse overheid. Die regering werkt momenteel aan een Chips-wet die goed is voor 52 miljard dollar aan financiering voor de chipsector, hoewel die wet inmiddels al enkele maanden in het congres ligt. De meningen en uitspraken van het Witte Huis zullen daarom invloed hebben op de beslissingen van Intel.

Het standpunt van het Witte Huis komt niet als een verrassing. Amerikaanse president Biden is geregeld kritisch tegenover China en ondertekende recent een wet die Huawei en ZTE verbiedt om vergunningen te krijgen van de Federal Communications Commission, waardoor de bedrijven geen apparatuur mogen leveren aan de Amerikaanse telecomsector.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

14-11-2021 • 15:06

167 Linkedin

Lees meer

Reacties (167)

167
150
56
4
0
64
Wijzig sortering
Marktprotectionisme is de beste manier om een zwakke positie verder te verzwakken!
Chiptekorten blijven hierdoor hoger dan, zonder dit verbod. Hogere chiptekorten bied meer kansen voor de andere (Chinese) chipproducenten.

Het is een kwestie van tijd, voordat Chinese concurrenten met alternatieven komen die werkbaar zijn. Zeker als in de toekomst X86 zijn dominantie op pc/laptop markt af zou zwakken. Dat laatste is best mogelijk, na het succes van de M1 chip.

Wie zegt dat er in de toekomst geen Qualcomm chips, en dus vanzelf even later Mediatek chips komen in laptops en pc's.

NB: Ik neem hier geen standpunt in, in politiek opzicht, in de discussie tussen het westen en China. Slechts een observatie vanuit zakelijk oogpunt.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 14 november 2021 15:21]

Marktprotectionisme is de beste manier om een zwakke positie verder te verzwakken!
China imposes more trade and investment barriers, discriminatory taxes, and information security restrictions than any other country by a
vast margin. Moreover, China’s legal and technical infrastructure for online censorship remains
pervasive and blocks not just politically sensitive
content, but also the majority of foreign commercial platforms and intermediaries. C
https://ecipe.org/wp-cont...TE_China_TWP_REVIEWED.pdf

China doet niks anders echter mogen zij wel meespelen op de internationale globale markt dankzij het niet nakomen van afspraken bij de WTO betreffende vrije markt.
China has halted a dispute at the World Trade Organization over its claim to be a market economy, a panel of three WTO adjudicators said on Monday, meaning Beijing must accept continued EU and U.S. “anti-dumping” levies on cheap Chinese goods.
https://www.reuters.com/a...hina-wto-eu-idUSKCN1TI10A
Het is een kwestie van tijd, voordat Chinese concurrenten met alternatieven komen die werkbaar zijn. Zeker als in de toekomst X86 zijn dominantie op pc/laptop markt af zou zwakken. Dat laatste is best mogelijk, na het succes van de M1 chip.
Another challenge China faces is its dependence on critical foreign technology inputs for the fabrication of semiconductors. One key type of equipment for advanced manufacturing has never been delivered to any foundry in China and therefore represents a likely bottleneck on any Chinese effort to climb the sophistication ladder to the leading edge: Namely the extreme ultraviolet (EUV) scanner that enables shrinking the integrated circuit patterning for leading edge manufacturing. Today, there is only one commercial supplier for the EUV scanners, the Dutch company ASML. In late 2019, the Dutch government did not renew an export license for ASML’s EUV scanner to be sent to SMIC in China, after aggressive encouragement from the United States. Duplicating the technologies ASML has, and that China needs, would be a substantial undertaking for China, and one not likely to succeed. ASML, its partners, and multiple national governments invested billions of dollars over more than 30 years to develop the many innovations needed for that scanner. The “fast follower” approach such as China has demonstrated in some other fields is unlikely to work in seeking to replace foreign suppliers for such complex equipment.
nieuws: 'Witte Huis wijst Intel-plannen om chipproductie in China op te hogen...

Sorry voor de lange tekst :) echter is er een gigantisch verschil tussen het opbouwen van de economie door infrastructuur en daardoor groeien en dit is nou net een industrie waar je niet met puur alleen geld de top kan bereiken ( teveel niche spelers met tientallen jaren ervaring die overwegend in landen zitten die niet bondgenoten van China zijn) voor elk van deze onderdelen moet je het wiel opnieuw uitvinden.

Treinvervoer zou je als voorbeeld kunnen pakken waar China wel op hetzelfde niveau gekomen is in een snelle tijd , echter zie je hoe ze er gekomen zijn.

Het westen is ook wel wat wijzer geworden dus dit gaat niet meer plaatsvinden :)
Thanks to the technology-transfer terms written into both contracts, the two European industrial giants signed away some of their core technology to state-owned rolling stock manufacturer China CNR Corp. That’s since been merged with CSR Corp. to create CRRC Corp., now the world’s largest train-maker with revenues that dwarf what either Alstom or Siemens makes from railways.
https://www.bloombergquin...l-with-china-and-vestager

En voor de pro-ccp .... Waarom zou je een land verder helpen dat een genocide begaat en internationale afspraken ( hongkong , south china sea) naast zich neerlegt wanneer het ze uitkomt en zich niet houdt aan afspraken in de WTO.

Als de CCP nou eerst maar is volgens de spelregels gaat spelen waar ze zelf akkoord mee gegaan zijn dan kan er over gepraat worden.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 15:45]

Je maakt een vaak gemaakte onderschatting,

het westen besteed bewust uit naar landen als oa China omdat het daar goedkoper produceren is omdat bepaalde veiligheidregels of milieuregels niet van toepassing zijn.
Daar waar jij een verwijt maakt, wijs je in principe naar jezelf.
China doet niks anders echter mogen zij wel meespelen op de internationale globale markt dankzij het niet nakomen van afspraken bij de WTO betreffende vrije markt.
Er is dus geen vrije markt en die heeft nooit bestaan. Een vrije markt kan alleen bestaan bij de gratie van een equal playing field en dat is niet zo.

De WTO probeert dat na te streven maar dat is meer een façade dan een serieuze poging.


https://www.aero-mag.com/...turing-in-mexico-in-2021/
Labour costs also vary by region as well as the type of positions needed. Generally speaking, the cost of labour in Mexico has remained steady, increasing incrementally from $4.66 to $4.82 USD from 2019 to 2020, while China increased its manufacturing labour costs from $5.78 to $6.40 USD during the same time period.
Het truukje van uitbesteden heeft China ook geleerd,
https://time.com/5936037/us-china-latin-america-influence/

China gaat zich echt niet houden aan een bundeltje regels van WTO waar westerse landen altijd zelf met een scheef oog naar hebben gekeken en nooit zelf serieuze invulling aan hebben gegeven anders dan wanneer het ze goed uitkomt.
Zo zet China steeds meer in op milieu en schonere vervoer, maar als een land als Argentinië niet zo nauw naar omkijkt, moeten zijn dan ineens wel het moraal hebben dat het westen nooit heeft gehad?
Wat Zyphlan aanhaalt is dat er industrieën zijn waar China wel volwassen is maar nog steeds geen partijen vanuit het buitenland (echt) toelaat. Zoals infra, vastgoed, verzekeringen, banken, telecommunicatie, Logistics, eCom, IT in het algemeen. Dit zijn allemaal gebieden die volwassen zijn maar waar het nagenoeg onmogelijk is om als buitenlands partij in te komen. En natuurlijk is wat de VS een stukje bescherming, maar iedereen die een beetje zaken doet met of zoals ikzelf in China, weet dat dit totaal verschillende situaties zijn.
En natuurlijk is wat de VS een stukje bescherming, maar iedereen die een beetje zaken doet met of zoals ikzelf in China, weet dat dit totaal verschillende situaties zijn.
En juist dat sla je de plank mis.
WTO zou moeten inzetten op equal playing field.


Even buiten China om,
Bangladesh is extreem groot in kledingindustrie, vrijwel alle westerse landen “investeren” daar om kleding te laten maken.

Dat doen ze alleen omdat daar zowel de arbeidsomstandigheden als milieu omstandigheden zoveel minder strikt zijn,
anders zou er in het Westen worden geproduceerd.


Hoe groot is de kans dat een persoon überhaupt in zijn hoofd gaat halen om kleding in het westen te laten produceren,
die kans is 0,0%


China heeft die kant van het Westen gezien en zal daar niet te veel tamtam van maken. 3de Wereld landen weten wat de insteek van China is en geloven de regeltjes van de WTO allemaal wel en doen rustig zaken met China. Zij weten namelijk extreem goed dat het allemaal een lege huls is waar protectionisme hoogtij viert.
Nee, ze doen dat niet omdat de omstandigheden daar minder strikt zijn, ze doen dat puur omdat dat goedkoper is. Dat dat door de omstandigheden en regelgeving komt is secundair. Dit soort keuzes is puur prijsgedreven.

Als het door regelgeving in bijvoorbeeld de EU zo wordt dat het daar vandaan halen duurder wordt (bijvoorbeeld, fictief, omdat er boetes geheven gaan worden voor producten waarvan de productieomstandigheden niet bekend of te mens onvriendelijk zijn) dan zijn ze daar zo weer weg.
Precies. Winstmaximalisatie puur en simpel. Overigens is het tegenwoordig vrij eenvoudig kleding te vinden die in de EU of VS is geproduceerd. Als je bekende merken draagt is dat niet eens duurder. Spend wisely.
Als je bekende merken draagt is dat niet eens duurder.
Hoe kan dat dan?
[...]

Hoe kan dat dan?
mensen handen elimineren. Mensen zijn de grootste onkosten post voor ieder bedrijf. Of domweg de plek pakken waar je het minimum aan loonkosten betaald. Lonen in de USA zijn nou ook niet bepaald 'wow' voor productie werk.
Dus meer automatsering/mechanisering? Dat is mooi. :9

(welke bekende merken zijn dat voor zover jij weet?)
Dan was Australie al lang failliet, minimum loon is daar eurotje of 17 per uur.
[...]

Hoe kan dat dan?
De marges op merkkleding zijn belachelijk. Die spijkerbroek van €100 wordt gewoon voor €7,50 in elkaar gezet. De rest is marketing en uiteraard rekening houden met de eeuwige uitverkoop.

Van die €7,50 is uiteraard maar een deel arbeidsloon, maar stel dat productie in Europa (Roemenië, Portugal of Turkije zie je nu ook veel) verdubbelt. Dan is er nog steeds een prima winst te behalen. Mits je uiteraard een beetje merkuitstraling weet te creëeren.

Duurzame en eerlijke kleding kan prima voor de prijzen die we hier betalen.
Ja - ik geloof je. Merknaam geeft een opslag en wellicht dus vanwege marketing (altijd weer die reclame ellende...).

Ik begreep ook dat veel kleding wordt vernietigd (indien niet tijdig verkocht) - zo hou je de prijzen ook hoog. Dat werkt zelfs dubbel; want de kunstmatige schaarste helpt en die gemiste omzet / weggegooide productie-kosten moeten ook vergoed worden. En het is eigenlijk/vooral schandalig.

De kledingwinkels zijn wellicht een ander onderdeel van noodzakelijk hogere marges. Die winkels kosten veel geld (zijn groot, liggen op top-locaties).
Yep. De retailers moeten ook een flinke marge maken. Maar dat geldt uiteraard ook voor de goedkopere ketens. H&M zit ook gewoon in de Kalverstraat en die marges zijn ook niet slecht... Bovendien verkopen veel bekende merken ook rechtstreeks aan de consument en hanteren daarbij ook de adviesprijzen.

En wat je zegt: zeker het vernietigen van restpartijen is schandalig. Het idee dat 'de mode' ieder jaar verandert is ook een vorm van Planned Obsolescence. Er zitten in die mode-industrie ook nog wel wat fundamentele verbeterpunten qua duurzaamheid, naast het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het gebruiken van gercyclede PET voor een paar special items...
"Hoe groot is de kans dat een persoon überhaupt in zijn hoofd gaat halen om kleding in het westen te laten produceren,die kans is 0,0%"
Nee die kans is 100%
https://www.voordewereldv...urzame-mode-uit-nederland
https://www.mckinsey.com/...-after-a-decade-of-growth
approximately four million garment workers.

Indeed RMG exports from Bangladesh more than doubled, from $14.6 billion in 2011 to $33.1 billion in 2019
https://ec.europa.eu/grow...xtiles-and-clothing-eu_en
employing 1.7 million people and producing a turnover of €166 billion.
Technisch gezien heb je geen ongelijk,
moreel 🙄
@Iblies
Hoe groot is de kans dat een persoon überhaupt in zijn hoofd gaat halen om kleding in het westen te laten produceren,
die kans is 0,0%
Is dat zo?
Undiemeister.com als voorbeeld. Het is maar net wat de consument (jij en ik) er voor over hebben.
China gaat zich echt niet houden aan een bundeltje regels van WTO waar westerse landen altijd zelf met een scheef oog naar hebben gekeken en nooit zelf serieuze invulling aan hebben gegeven anders dan wanneer het ze goed uitkomt.
En daar ligt precies het probleem :) de CCP is de WTO binnengekomen met de belofte dat ze zich wel aan deze regels houden.

Ik betwijfel of jouw werkgever het leuk vindt als jij een contract tekent met geheimhoudingsplicht en jij na het tekenen en opdaan van kennis zegt : Ja maar andere mensen doen het ook dus ik hoef me er ook niet aan te houden :+
PS : Zo zet China steeds meer in op milieu en schonere vervoer, maar als een land als Argentinië niet zo nauw naar omkijkt, moeten zijn dan ineens wel het moraal hebben dat het westen nooit heeft gehad?
Ik raad je aan de feiten onder ogen te zien.
China put 38.4 gigawatts (GW) of new coal-fired power capacity into operation in 2020, according to new international research, more than three times the amount built elsewhere around the world and potentially undermining its short-term climate goals.

Including decommissions, China’s coal-fired fleet capacity rose by a net 29.8 GW in 2020, even as the rest of the world made cuts of 17.2 GW, according to research released on Wednesday by Global Energy Monitor (GEM), a U.S. think tank, and the Helsinki-based Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

China approved the construction of a further 36.9 GW of coal-fired capacity last year, three times more than a year earlier, bringing the total under construction to 88.1 GW. It now has 247 GW of coal power under development, enough to supply the whole of Germany.
https://www.reuters.com/article/us-china-coal-idUSKBN2A308U

Tot 2030 bouwen ze maximaal vervuiling bij zodat op 2030 ze de top bereikt hebben en dan kunnen gaan afbouwen :) als ze echt zo mileu vriendelijk zijn als jij meldt dan kunnen ze binnen 1 dag gigantische miliuewinsten maken , stoppen met kolencentrales bouwen in China :)

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 16:56]

Dat is een verkeerde voorstelling. Je komt niet het WTO binnen en moet dan aan alle regels onderwerpen. Je hoeft je pas aan alle regels onderwerpen als je tot de rijke landen behoort en stapje voor stapje je economie open te stellen. Daarbij mogen landen zelf bepalen welke status ze willen. Wat vaak niet verteld wordt is dat aan de status van developed nation ook voorrechten hangen. De VS mag zich ook tot een "developing nation" verklaren als ze menen dat dit voordelen heeft. Dat ze dat niet doen is omdat het niet voordelig voor ze is.

China heeft juist velen malen sneller geliberaliseerd dan alle andere landen. Het inkomen per hoofd van China is nog steeds maar een kwart van dat van de rijke landen en China is nog lang niet op ons niveau. Maar omdat China 4x zo veel inwoners als VS heeft en ons daardoor economisch in totale omvang voorbij gaat, zijn het de westerse landen die zich niet aan de regels houden en China versneld zwaardere regels willen opleggen omdat ze niet willen dat China hen voorbij streeft.

Want wij hebben die regels gemaakt en landen opgelegd om ons te dienen. Zoals wij overal arme landen in de wereld hebben gedwongen om hun economie open te stellen door ze eerst diep in de schulden te steken. Daarna hebben we openstelling van de economie als voorwaarde gesteld voor steun door het IMF. En daarmee hebben we mega-armoede veroorzaakt en hun landbouw en nijverheid grootschalig vernietigd.

Ga niet praten over eerlijkheid en level playing field die is er niet. Zo dwingt de VS alle landen om in dollars hun export af te rekenen en zo niet, worden ze afgesloten van het internationaal betalingssysteem, worden economisch geboycot, wordt hun regering ten val gebracht of hun land binnengevallen en leeggeroofd.

Verdiep je liever eens in het kolonialisme waar dit systeem van internationale handel de voortzetting is. Wanneer westerse naties het woord "eerlijkheid" in de mond nemen is dat misselijk makend. Wat een totale gewetenloosheid.

Het is heel simpel, in een eerlijk systeem beheersen landen als China en India de wereldhandel zoals het altijd geweest is tot westerse roofnaties deze landen deden instorten.

Maar is het een gevaar dat andere landen groter zijn? Is het voor Nederland een gevaar dat Duitsland en Frankrijk groter zijn? Helemaal niet. Zo is de dominantie van China geen gevaar. Het is alleen een gevaar voor de dominantie van de VS en het westen in het algemeen. Maar het is een zegen voor de wereldbevolking,

Het hoeft ook helemaal niet tot armoede te leiden voor de VS, Dat land is steenrijk en hoeft echt andere landen niet te plunderen voor welvaart. Het is juist dit uitbuitsysteem dat ook de eigen bevolking arm houdt, omdat de elite goedkope arbeidskrachten wil en armoede om zo genoeg soldaten te hebben om in 800 basissen rond de wereld te stationeren om andere landen er onder te houden. Daarvoor dient dit alles.

Waar worden de Amerikanen straatarm van? Dat het overheidsgeld niet gebruikt wordt voor een verzorgingsstaat met vrije markten waarin zelfstandigen een boterham kunnen verdienen maar eindeloos geld wordt gedumpt in defensiecontracten. Zo heeft alleen al de F35 al 1700 mrd gekost, genoeg om alle armoede op te lossen, daklozen een huis te geven en de infrastructuur op te knappen. En door de corruptie geven ze verhoudingsgewijs bijna dubbel zoveel uit aan ziektekosten als andere rijke landen, maar is de zorg nog steeds bar slechts voor de meeste mensen. Ik las pas van een man die een hartoperatie onderging en daarbij door een invalarts werd geopereerd die niet was aangesloten bij zijn ziektekostenverzekering, waardoor hij een naheffing kreeg van een kwart miljoen. In een klap voor zijn rest van zijn leven in de armoede.

Kijk daar zit het probleem van de VS, niet in China. En daar willen ze de aandacht van afleiden door een externe vijand de schuld te geven van alle problemen. Dat is wat machthebbers altijd doen als het volk steeds ontevredener wordt. En ontevreden zijn de Amerikanen. Eerst was er Occupy Wall Street en pas hebben ze het Capitool bestormd.

Het neoliberalisme is een uitzuigsysteem dat overal de sociaaldemocratie vernietigd heeft en mensen steeds verder verarmt. Dat de rijken hier de bedrijven opgekocht hebben en de productie gestuurd hebben naar arme landen, veelal China, maakt niet China de grote boef, En waarom zijn in dollars 60% van alle bedrijven in de wereld van Amerikaanse investeerders? Is dat jouw level playing field?

Sterker nog, verdere liberalisering zal ons nog meer pijn doen. Want dat betekent dat de grootkapitalisten nu Chinese bedrijven kunnen overnemen waarmee ze ons beconcurreren vanuit China! Want zoals deze kolonialisten eerste India en China aan de bedelstaf hebben gebracht, is het nu de beurt aan de westerse landen. Het maakt ze echt niet uit welke kant het opgaat. Multinationals verdienen aan beide. En het grootkapitaal is al lang niet meer aan een thuisland gebonden omdat ze geen grootgrondbezitters meer zijn. Het westen is nu de overrijpe vrucht die ze plukken.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 14 november 2021 19:43]

Sorry Elefant maar je gooit met veel volgens jou volstaande feiten en het is een leuk verhaaltje ..

Maar zou je gelieve bronvermelding kunnen geven want hier kan ik niks mee aangezien ik ook een hele lange tekst kan schrijven met 0 bronvermelding maar zo werkt een discussie niet ;) helemaal omdat we het over een onderwerp hebben waar de Chinese Staatspropaganda overuren draait om alles met een positieve spin te presenteren ( journalistiek is het allang niet meer) en zullen we het whataboutisme weglaten zodra je een reactie met bronvermeldingen maakt :).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 18:06]

Wat wil je dan concreet aanvechten. Dat China sneller liberaliseert dan alle westerse landen ooit gedaan hebben? Dat ze de status hebben van ontwikkelend land? Dat hun income per capita een kwart is dan die van de VS? Dat Dollar door de VS opgelegd wordt als wereldhandelsmunt waardoor ze gratis geld kunnen drukken? Dat ze zo juist weer duizenden miljarden hebben bijgedrukt hebben op kosten van andere naties die daardoor de prijzen op de wereldmarkt zien stijgen?

Chinese staatspropaganda komt in onze media niet binnen, alleen Amerikaanse. Zij beheersen de persbureaus, zij kopen journalisten om in kwaliteitskranten, zij financieren NGO's. Hun sociale media beheersen internet. Echt een grap om de Chinese staatspropaganda aan te voeren als argument.

De Chinese staatszenders zijn gewoon wat ze zeggen te zijn, dat is geen verholen propaganda als waar we in het westen mee dood gegooid worden. Herinneren we nog de "opbouwmissies" in Afghanistan en hoe we "Democratie" gingen brengen naar Irak omdat ze "Massavernietigingswapens" hadden, enz. Wie dezelfde leugenbronnen aanhaalt en deze leugenaars loopt te verdedigen bekent daarmee zelf kleur.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 15 november 2021 08:37]

Weer veel uitingen wat je als vast staande feiten neerzet zonder bronvermelding.

Alles is in de handen van Amerika en alle media is in controle van de Amerikanen en alles is de schuld van het westen vat helaas een beetje je hele argumentatie samen.

Kom nou is een keer met bronvermeldingen die je punten bewijzen en dan kom ik netjes zoals altijd met bronnen die je gehele verhaal ontkrachten of waar ze feitelijk onjuist zijn.

Ik kan zo al 5 bronnen vinden die je tegenspreken maar eerst maar is zien waar je mee op de proppen komt als bron.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 20:49]

Kom nou gewoon is met je bronvermelding voor alle posts die je gemaakt heb god wat is het vermoeiend om met jou te discussiëren .

0 bronvermeldingen in je eerste post , je reageert op me eerste post die vol zit met bronvermeldingen dus zullen we daar maar beginnen?
To enumerate every Chinese failure to live up to its WTO commitments over the past two decades would represent an exhaustive undertaking. Hence, this report examines the 12 highest-level, most-important examples of China’s continuing failure to meet its WTO commitments, though primarily oriented toward the U.S.-China trade relationship. (See table 1.) They are

Fundamentally rejecting the WTO’s market orientation;
State-led industrial planning that defies WTO norms;
Continuing prevalence of and preferences for SOEs;
Massive industrial subsidization often leading to overcapacity;
Failure to make timely and transparent notifications of subsidies;
Forced technology transfer and joint venture requirements;
Failure to respect foreign IP rights;
Abuse of antitrust rules;
Discriminatory technology standards;
Failure to reciprocally open government procurement;
Continuing use of service-market access restrictions; and
Retaliatory use of trade remedies.
https://itif.org/publicat...s-wto-commitments-and-its

En nu gelieve je bronvermeldingen voor alle onzin die je uitgekraamd hebt in de eerdere posts :)

PS : onderaan de website staat hun bronvermeldingen waar ze het document op gebaseerd hebben :) kun je nog wat van leren

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 21:28]

Ik zie hier alleen kreten van ITIF wat niet meer is dan een organisatie die door een Amerikaanse tech-miljardair in het leven is geroepen als lobby-organisatie en zichzelf een think tank noemt.

Hij gooit er wat beschuldigingen in naar China waarvan je de meeste zo al kan afschrijven als ongeldig. IP? dat was ooit zo, zoals alle landen in de beginfase doen, anders kan je nooit opklimmen, Inmiddels heeft China daar vier speciale rechtbanken voor en westerse aanklachten over IP-schendingen worden in 80% van de gevallen toegekend. De VS blijven ontkennen dat China nu een hoop research zelf doet, maar China is de VS al voorbij in internationale patenten. Daarom is het ook in haar belang om IP wetgeving te respecteren. En anders wordt je op de buitenlandse markt toch meteen aangeklaagd?

Verder is het onzinnig van een land te eisen dat hij zijn staatsbestel aan jouw neoliberale ideologie aanpast. Dat is net zo onzinnig als dat China zijn systemen aan ons als voorwaarde gaat stellen voor handel. Als het om industriebeleid gaat heeft China precies dezelfde route gevolgd als Japan, Korea, Taiwan of Nederland na de oorlog. Met staatssteun richten op sectoren waar je kan domineren. Doen alle verstandige landen. De verwijten over subsidies is wat de EU en VS ook regelmatig over en weer smijten. Alle landen subsidiëren, maar vaak op andere manieren en het is altijd verholen.

Dit is niet meer dan wat beschuldigingen van een lobby-clubje.
Is dat in jouw geest "bewijs"?

Laten we eens naar FEITEN kijken en dan bedoel ik uitspraken van het WTO zelf. Laten we eerst begrijpen dat het WTO eigenlijk vooral probeert internationale handel te promoten door tarieven af te breken en te bemiddelen in geschillen, maar niet heel veel macht heeft. Als een land als de VS zijn kont met de regels afveegt kan ze alleen maar sip kijken.

De landen hebben afgesproken dat als ze vinden dat een ander land de afgesproken regels overtreedt ze de WTO laten oordelen en niet zelf strafmaatregelen nemen zoals een tarieven oorlog beginnen. En wie heeft die regel geschonden? Drie maal raden, China? Nee. Rusland? Nee. Toch niet de VS? Ja! Citaat:
WTO members have agreed that if they believe fellow-members are violating such trade rules, they will use the multilateral system to settle these disputes instead of retaliating with their own tariff increases. The WTO’s Dispute Settlement Understanding (DSU) is therefore an important, although costly, legal framework to help resolve conflict between members.

However, President Trump has been a constant critic of the WTO during his presidency and the United States has moved to block the appointment of new members to the Appellate Body, a board of seven which makes a binding determination on international trade disputes.
Daar over is een hoop te doen geweest zie: Lessons from Trump’s assault on the World Trade Organization.

Under Trump, the United States really began behaving as something of a rogue state in international trade.

Dit werd als een grote ondermijning van de WTO beschouwd. Wat is er aan de hand, de 7 zetels in het hoogste beroepsorgaan van de WTO zijn vacant geworden, en Trump heeft verhinderd dat er nieuwe "rechters" benoemd konden worden. Zo kon de WTO de VS geen veroordeling opleggen voor zijn onrechtmatig handelen!
US-China trade war

The ongoing trade war between the world’s two largest economies began in mid-2018 when the US imposed tariffs on China in order to force it to correct what they said were 'unfair trade practices'. The chart below shows that since China joined the WTO in 2001, the US trade deficit with China has ballooned to around $350 billion.

What’s more, alleged theft of intellectual property is estimated to cost the US between $300 and $600 billion a year.2 But China state that its leadership in certain technological fields is based on large investment in research and development and feel that the US is trying to curb its rise as a global power.

The trade war has negatively impacted both economies, leading to a higher prices for US consumers and contributing to a slowdown in China’s economic growth.

In total, the US currently applies tariffs exclusively to Chinese goods worth $362 billion, while China applied tariffs exclusively to US goods worth $185 billion.

Tariffs

China brought this case to the WTO’s DSU, who recently ruled that tariffs imposed by the US in 2018, which triggered the escalation in tensions between the two countries, were inconsistent with the international trade rules as the US failed to justify the alleged technology theft.

The panel claims that the US did not provide evidence on how the Chinese goods and services affected by the tariffs received benefits from the so-called unfair practices. Therefore, they had not met its obligation of demonstrating that the tariffs were justified. The WTO stated that the ruling only applies to the original case brought by China, as China’s retaliation has not been challenged by Washington.
Ofwel niet de VS maar China is in het gelijk gesteld door het WTO!

En daar laat ik het bij want ik heb nog andere dingen te doen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 15 november 2021 00:31]

Bronnen .... hoe moeilijk is het nou? Je gooit weer minimaal 10 aantijgingen en aannames die je met 0.0 bewijs ondersteunt en nu pak je weer whataboutism erbij.

Ik ga niet meer de moeite doen want je blijft toch maar met je mening strooien alsof het feiten zijn ipv argumentatie onderbouwd met feiten.

Hier heb je misschien wat aan want je blijkt het maar niet te willen leren ( of is het gewoon je aanname wat je hier als feiten probeert weg te zetten :) )
Bronvermelding of citatie is het aangeven van de oorsprong van informatie en van verwerkte teksten, afbeeldingen en beeldfragmenten, die zijn gebruikt voor het creëren van een gepubliceerd werk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronvermelding

En haal nou is niet amerika erbij...
The Chinese government allowed a landmark World Trade Organization dispute — aimed at forcing the European Union to recognize it as a market economy in trade investigations — to lapse on June 15. The case was initially brought in 2016 and China lost an interim ruling on the matter last year.

By ending the dispute China now provides the EU with greater legal certainty to combat low-price Chinese exports with artificially high tariffs.
https://www.japantimes.co...-landmark-wto-dispute-eu/
Ofwel niet de VS maar China is in het gelijk gesteld door WTO!
Je laat weer de helft weg ;)
The Panel Report contains additional “Concluding Comments” emphasising the Panel's awareness of the wider context in which the WTO system currently operates, which was “one reflecting a range of unprecedented global trade tensions”. The Panel pointed out that its role was not to draw any legal conclusions or make recommendations on any matters other than those it had been specifically tasked to deal with. In this connection, the Panel recalled that the Government of the United States had not, up to the present time, initiated action under the WTO DSU with respect to measures that China had imposed in response to the United States measures at issue in this dispute.
Maar ga nou eerst even reageren met bronvermeldingen op alle punten die ik ingebracht heb in berichten hiervoor :) en de bron die ik je gegeven hebt wordt ondersteund met tientallen reputabele bronnen dus die stroman argumentatie die je hier weer voor de zoveelste keer hanteert werkt niet :).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 23:22]

Ja nadat de Trump de WTO regels had geschonden en tarieven heeft opgelegd heeft China gereageerd door ook tegentarieven op te leggen, maar altijd lagere tarieven dan de VS om geen olie op het vuur te gooien. Wat voor keus hadden ze dan nadat de Trump de beroepscommisie van het WTO had lam gelegd zodat deze hen geen sancties kon opleggen? Het is niet zo dat het recht op zelfverdediging door de WTO is afgeschaft. En heeft de EU dan iets anders gedaan dan China? Nee die hebben ook tarieven aan Amerikaanse producten opgelegd als antwoord.

Het heeft geen zin om met jou een discussie aan te gaan. De eerste regel aan een discussie die door Socrates ooit is vastgelegd, is dat mensen de waarheid zijn toegedaan, en buigen voor betere argumenten. Geloofsfundamentalisten die een oeverloze woordenstrijd willen onderhouden zijn geen redelijke gesprekspartners,

Wil je zo graag winnen? Bij deze, we roepen jou tot de winnaar uit! _/-\o_
Ga nou eerst is reageren op de eerste posts met bronvermeldingen voordat je weer ergens anders op springt
Het heeft geen zin om met jou een discussie aan te gaan. De eerste regel aan een discussie die door Socrates ooit is vastgelegd, is dat mensen de waarheid zijn toegedaan, en buigen voor betere argumenten. Geloofsfundamentalisten die een oeverloze woordenstrijd willen onderhouden zijn geen redelijke gesprekspartners,
.......Je hebt wel door dat ik netjes met bronvermelding kom terwijl jij hier de geloofsfundamentalist aan het uithangen bent? :)

Fijne avond Elefant zoals altijd is een bron van je krijgen een lastig verhaal :)
Ja en daarom weten we nu ook dat je bronnen stinken.
En dat dit voor jou geen beletsel is
Ik heb je er 0.0 bewijs voor zien aanleveren want de bron die ik pak heeft ongeveer 40 bron vermeldingen die ondersteunen waar ze over schrijven.. dat heet onderzoek :)
Heel mooi verwoord.
de CCP is de WTO binnengekomen met de belofte dat ze zich wel aan deze regels houden.
Dat is niet netjes inderdaad. Maar vervolgens praat u er rustig over heen dat de rest van de WTO mag cherry picken wanneer het ze uitkomt. Dat lijkt erg veel weg te hebben van dubbele standaarden.
als ze echt zo mileu vriendelijk zijn als jij meldt
@Iblies Zegt nergens dat ze 'zoooo mileu vriendelijk zijn'. Ik weet niet of u een lees probleem heeft of dat er gewoon verzint om er een negatieve draai aan te kunnen geven. Ik citeer "Zo zet China steeds meer in op milieu en schonere vervoer".
als ze echt zo mileu vriendelijk zijn als jij meldt dan kunnen ze binnen 1 dag gigantische miliuewinsten maken , stoppen met kolencentrales bouwen in China :)
Wat is uw punt? Dat ze meer milieuwinsten kunnen maken? Absoluut. Of vind u dat ze maar moeten stoppen met het bouwen van kolencentrales en vervolgens onvoldoende elektriciteit hebben voor onze productie en voor haar eigen inwoners? Fraai.
Dat is niet netjes inderdaad. Maar vervolgens praat u er rustig over heen dat de rest van de WTO mag cherry picken wanneer het ze uitkomt. Dat lijkt erg veel weg te hebben van dubbele standaarden
.
Nou kom met voorbeelden want volgens mij word er alles behalve gecherrypicked.
Hier heb je een mooi lijstje met alle WTO zaken , goh staat toch wel meer op dan alleen China :)

https://www.wto.org/engli..._e/dispu_by_country_e.htm
Wat is uw punt? Dat ze meer milieuwinsten kunnen maken? Absoluut. Of vind u dat ze maar moeten stoppen met het bouwen van kolencentrales en vervolgens onvoldoende elektriciteit hebben voor onze productie en voor haar eigen inwoners? Fraai.
Nee wat ze kunnen doen is wel de werkelijke prijs in rekening brengen voor de elektriciteit zodat zware industrie moet innoveren zoals in het westen ook nodig is en je dus een eerlijke concurrentie krijgt :).

Maar jij blijkt het dus ok te vinden dat ze lekker blijven uitstoten om zo een oneerlijke concurrentie positie te verkrijgen? Fraai.
Maar jij blijkt het dus ok te vinden dat ze lekker blijven uitstoten om zo een oneerlijke concurrentie positie te verkrijgen? Fraai.
Nee ik vind het niet ok dat ze "lekker blijven uitstoten". Ze zijn reeds de grootste ter wereld met de productie van groene energie en zijn limitaties in de bouwsnelheid van kerncentrale's; wind parken; zonne energie en de verdere transitie daar naar toe.

Er is een gigantische vraag aan elektriciteit. Als de kosten van de fabricage teveel stijgt dan verplaatst het probleem zich gewoon naar een ander 3e wereld land die het niet zo nauw nemen met het milieu. Ook hier doen we aan subsidies voor de zware industrie; elektriciteit & uitstoot en wordt er een oogje dichtgeknepen.

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 14 november 2021 18:16]

Er is een gigantische vraag aan elektriciteit. Als de kosten van de fabricage teveel stijgt dan verplaatst het probleem zich gewoon naar een ander 3e wereld land die het niet zo nauw nemen met het milieu. Ook hier doen we aan subsidies voor de zware industrie; elektriciteit & uitstoot en wordt er een oogje dichtgeknepen
.

Er zijn niet veel landen meer over waar je hetzelfde trucje kan herhalen en helemaal niet op die schaal.

Dus wat krijg je ,

1: Electriciteitprijzen gaan omhooog net zoals bijv in Europa.
2: Outsourcen kan enigzins maar een groot gedeelte niet
3: Chinese bedrijven moeten energieprijzen doorberekenen aan internationale klanten
4: Hierdoor wordt het interessanter om in europa te produceren omdat het verschil tussen de 2 minimaal word
5: Eerlijkere concurrentie :)

Ik hoop dat je nu inziet dat hetgeen er gaande is weinig te maken heeft met de werkelijke vraag aan elektriciteit aangezien als ze hun zware industrie de werkelijke elektriciteitskosten in rekening brengen dan krijg je een eerlijk speelveld.
Gebaseerd op een utopisch gedachtengoed dat we uiteindelijk allemaal vrienden moeten worden. En op zich... prima uitgangspunt. Maar helaas zit de wereld zo niet in elkaar. Je wint of je bent een verliezer. Je sluit je aan bij winnaars of je doet dat niet.

In de EU hebben we het probleem dat we leiderschap alleen in woord belijden. Dus kiezen we uit kwaden.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 november 2021 13:06]

Tja, jij mag dat Utopisch vinden, maar oorlog is gewoon voor niemand goed. Beetje rare opinie. Je kiest voor de lose-lose optie.
Ik ben het volledig met je eens, ik zeg ook, prima uitgangspunt - maar. Ik kies er niet voor, maar ik heb weinig te kiezen hierin. Je kiest voor de EU, of voor de VS, of voor een autoritair regime. De laatste twee zijn lose-lose. Wat is de EU? Dat is de hamvraag voor ons, denk ik. En die beantwoorden we nog onvoldoende.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 november 2021 18:57]

De vrije markteconomie is een ideaal, niet een feit. Dat streven we internationaal na, net zoals we nu klimaatdoelen nastreven. En dat gaat stroperig, omdat iedereen zijn eigen tuintje netjes afbakent. Je moet het zo zien: handelen en praten is beter dan schieten, maar het doel is niet eens zo heel anders.

Dat ligt aan iedereen, niet aan één of andere partij die op enig moment in de tijd meer of minder macht heeft. Want dat is de afdronk van deze WTO discussie - iedereen vecht voor zijn eigen hachje. Logisch ook, ga het anders maar eens aan je burgers uitleggen. Het is dus ook logisch dat de WTO het strijdterrein wordt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 november 2021 13:17]

Je maakt een vaak gemaakte onderschatting,

het westen besteed bewust uit naar landen als oa China omdat het daar goedkoper produceren is omdat bepaalde veiligheidregels of milieuregels niet van toepassing zijn.
Daar waar jij een verwijt maakt, wijs je in principe naar jezelf.

Er is dus geen vrije markt en die heeft nooit bestaan. Een vrije markt kan alleen bestaan bij de gratie van een equal playing field en dat is niet zo.
Het is maar hoe je "vrij" definieert. Ik ben het met je eens dat er (ook voor werknemers) een equal playing field zou moeten zijn, maar de 'kapitalistische vrije markt' is niet gericht op werknemers. In praktijk betekent "vrije markt" gewoon "zo min mogelijk beperkingen voor bedrijven en de super-rijken om zoveel mogelijk winst te maken", en daar passen lage lonen landen, zwakke arbeiders wetgeving en corruptie heel goed in.
China doet niks anders echter mogen zij wel meespelen op de internationale globale markt dankzij het niet nakomen van afspraken bij de WTO betreffende vrije markt.
Mijn observatie is zakelijk, niet politiek. Dus vind dit eerlijk gezegd niet relevant. (Ik ben zelf ondernemer, maar de beslissingen in mijn bedrijf maak ik onafhankelijk van wat mijn concurrenten doen, ik laat mij leiden door feedback van klanten)
Sorry voor de lange tekst :) echter is er een gigantisch verschil tussen het opbouwen van de economie door infrastructuur en daardoor groeien en dit is nou net een industrie waar je niet met puur alleen geld de top kan bereiken ( teveel niche spelers met tientallen jaren ervaring die overwegend in landen zitten die niet bondgenoten van China zijn) voor elk van deze onderdelen moet je het wiel opnieuw uitvinden.
Ik vermoed dat China achter de schermen deze hobbels voor een groot deel al aan het wegnemen is. Dit gaat sneller dan wij denken. Met wat de USA heeft gedaan met Huawei, zal China achter de schermen alles op alles hebben gezet om in alle opzichten zo onafhankelijk mogelijk te worden van de westerse wereld. Het is een kwestie van tijd.

En wat betreft je opmerkingen over de CCP. Ik heb hierin geen politieke mening.
Mijn observatie is zakelijk, niet politiek. Dus vind dit eerlijk gezegd niet relevant. (Ik ben zelf ondernemer, maar de beslissingen in mijn bedrijf maak ik onafhankelijk van wat mijn concurrenten doen, ik laat mij leiden door feedback van klanten)
Niet vergeten dat in NL zakelijk en politiek gescheiden is ;) dat is in China helaas een heel ander geval.
Ik vermoed dat China achter de schermen deze hobbels voor een groot deel al aan het wegnemen is. Dit gaat sneller dan wij denken. Met wat de USA heeft gedaan met Huawei, zal China achter de schermen alles op alles hebben gezet om in alle opzichten zo onafhankelijk mogelijk te worden van de westerse wereld. Het is een kwestie van tijd.
Klopt daar zijn ze ook mee bezig maar je hebt het hier echt over de absolute top van de top in productie. Hoogstwaarschijnlijk is er voor bijv ASML machines ook maar een handjevol voorleveranciers die de onderdelen die ASML nodig heeft kunnen maken. Je zult dus voor letterlijk elk onderdeel het wiel opnieuw moeten uitvinden om op hetzelfde niveau te komen als ASML nu doet.

Ik kan dit stuk aanraden
China made chipmaking its top civilian technology priority of the last decade, but it has little to show for it. Even before many of its leading companies were hit with U.S. export and financial controls, China proved itself unable to establish a competitive presence in the market for relatively simple memory chips—never mind complex microprocessors. As the cutting edge of chip design goes even farther down the path of multiple integration, with CPUs, GPUs, AI accelerators, and wireless modems all printed on a single wafer a few molecules wide, China will find it ever more difficult to catch up
https://foreignpolicy.com...wei-chips-semiconductors/

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 17:06]

Niet vergeten dat in NL zakelijk en politiek gescheiden is ;) dat is in China helaas een heel ander geval.
Hier is zakelijk en politiek ook absoluut niet gescheiden. Dat zou erg naïef zijn!

Ik bedoel dat ik de beslissingen vanuit een zakelijk oogpunt beschouw, en niet vanuit een politiek oogpunt. Overal zijn bedrijven en politiek aan elkaar verbonden, hier en daar. Ik wil mij in mijn commentaar vooral beperken tot de zakelijke aspecten er van.

Ik vind een wedstrijdje ver-pissen in welke overheid corrupter is, USA of China, gewoon niet zo heel interessant, maar ik vind het wel interessant als een overheid domme maatregelen zoals protectionisme inzetten, denkende dat het ze beschermd!
Hier is zakelijk en politiek ook absoluut niet gescheiden. Dat zou erg naïef zijn!
Zit er bij jouw iemand van de overheid aan de tafel om te bepalen welke kant jouw bedrijf opgaat en als de overheid nadelige dingen voor jouw business doet kun je ze aanklagen en ook nog is winnen , in China kun je niet winnen :).
Ik vind een wedstrijdje ver-pissen in welke overheid corrupter is, USA of China, gewoon niet zo heel interessant, maar ik vind het wel interessant als een overheid domme maatregelen zoals protectionisme inzetten, denkende dat het ze beschermd!
Helaas kun je dit gedeelte niet scheiden van politiek. De CCP heeft directe macht in hun bedrijven ( zie alibaba en alle andere grote bedrijven die even paar miljard weggeven van hun reserves uit de goedheid van hun hart , stelen van de aandeelhouders noemen we dat :) ) .
On Sept. 3, Alibaba announced that it would spend $15.5 billion to support China's drive toward “common prosperity,” the term used by Chinese President Xi Jinping to describe his plan to tackle the country's income inequality.
https://www.reuters.com/w...on-prosperity-2021-09-02/

in NL duurt het erg lang voor een snelweg etc kan aangelegd worden , juist omdat je de staat kan aanklagen en kan winnen. Ik kan je deze documentaire van DW news aanraden die je een goed beeld geeft hoe het in China gaat en hoe weinig je in te brengen hebt als burger in China.

https://www.youtube.com/watch?v=C6wY2b9amnA

Je hebt wel een punt hoor , protectionisme is niet goed maar als je protectionisme toepast terwijl je zelf wel op de vrije markt kan spelen dan heeft het wel grote voordelen zolang de landen die je benadeelt er niks van zeggen ;) en juist nu zie je dat de koek op is en de landen eisen dat de CCP het spel eerlijk gaat spelen of de gevolgen ondervindt.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 17:25]

Zit er bij jouw iemand van de overheid aan de tafel om te bepalen welke kant jouw bedrijf opgaat en als de overheid nadelige dingen voor jouw business doet kun je ze aanklagen en ook nog is winnen , in China kun je niet winnen :).
Ontzettend naïef. Overigens is dit precies de reden waarom ik hier weg van wilde blijven. Helaas heb je me toch verleid. Zinloze discussie ver-pissen in welke overheid corrupter is!
Helaas kun je dit gedeelte niet scheiden van politiek. De CCP heeft directe macht in hun bedrijven ( zie alibaba en alle andere grote bedrijven die even paar miljard weggeven van hun reserves uit de goedheid van hun hart , stelen van de aandeelhouders noemen we dat :) ) .
Dat zei ik ook niet. Ik beschouw het zakelijke aspect er van. En waarom beschouw ik alleen het zakelijke aspect er van? Om de discussie die je nu met me aan wil gaan!
Ontzettend naïef. Overigens is dit precies de reden waarom ik hier weg van wilde blijven. Helaas heb je me toch verleid. Zinloze discussie ver-pissen in welke overheid corrupter is!
Ik heb er 5 jaar gewoond en gewerkt en ja in meerdere grote bedrijven en stuk voor stuk was dit het geval en bij me laatste werkgever waren er ook nogal vaak militairen op bezoek.
Dat zei ik ook niet. Ik beschouw het zakelijke aspect er van. En waarom beschouw ik alleen het zakelijke aspect er van? Om de discussie die je nu met me aan wil gaan!
Ik snap het echter kun je die gewoon simpelweg niet scheiden in het geval van China.
Juist datgeen je probeert te doen hebben we de laatste 20 jaar geprobeerd en dat werkt niet.
@Zyphlan
Jij geeft voor de derde keer aan dat je het niet kan scheiden. Terwijl ik het voor de derde keer niet scheid, maar alleen 1 aspect er van beschouw. Ondanks dat iets niet te scheiden is, kan je nog steeds 1 aspect er van beschouwen.

Dat probeer ik te doen om de politieke discussie te voorkomen.

Je hebt daarnaast mijn naïef verkeerd geïnterpreteerd. Het woord naïef gebruik je als iemand zich het beter voorstelt dan het is. Logischerwijs slaat dat op de ontzettend grote verwevenheid tussen bedrijven en politiek in Nederland.

Nu ga jij uiteraard reageren met: Ja maar dat is in China veel erger. En dat is precies de ver-pis wedstrijd die ik niet interessant vind.
Jij hebt precies het juiste blik van wat ik in menig tweaker mis, een objectieve blik en niet denken dat het in het "westen" zoveel beter is. Het nieuws wat elke keer al perfecte bron wordt aangehaald wordt in andere landen natuurlijk anders beschreven en elk continent/land heeft zijn eigen subjectieve benadering van het nieuws. Maar een (groot) deel van de tweakers hier gelooft het nieuws van de VS als de absolute waarheid en dat betwijfel ik. En elke keer maar vertellen wat voor ervaringen ze hebben en dat als de enige waarheid beschouwen en maar blijven aanhalen.
Je hoeft echt niet "het nieuws van de VS" als "absolute waarheid" te nemen om je te ergeren aan figuren die klakkeloos herverpakte propaganda napraten omdat ze een keer een youtube video of tweet hebben gezien.
een (groot) deel van de tweakers hier gelooft het nieuws van de VS als de absolute waarheid
Maar jij niet toch, jij bent de uitzondering die wel doorheeft hoe alles in elkaar steekt! Proficiat daarmee :Y)
Sla eens een geschiedenisboek open ipv de actualiteit. We zijn waar we zijn omdat we hebben gedaan wat we hebben gedaan. En dat maakt ook 'wie' we zijn. Het maakt dat we een systeem hebben opgebouwd zoals het is. Dat we rechtszekerheid hebben, en meer van die culturele en concrete, toch positieve eigenschappen die we in onze democratie hebben. Het betekent dat de vrijheid bestaat voor jou en mij om een politieke partij te beginnen, en je ziet dat je dan redelijke kans maakt ook mee te regeren. Dat is democratie, en daar valt zeker een positief waardeoordeel over te vellen. En ook zeer zeker positiever dan in mening ander landje.

Kan dat ook naar de verkeerde kan doorschieten, of in verval raken? Natuurlijk! Zijn we ook zelf bij, maar ligt dat aan het systeem, of ligt dat aan de mens?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 november 2021 13:31]

Het gaat er ook niet om wie het verst kan pissen.

Het gaat erom of je als burger nog rechten hebt en hoe ver die rechten reiken. Is dat in NL perfect? Natuurlijk niet. Is democratie perfect? Nee - zelfs de Grieken wisten al dat het de 'minst imperfecte' oplossing is. Dat is toch al best aardig. Niets is perfect, en als het zo lijkt, dan bewijzen mensen snel genoeg dat het niet zo is.

De strijd tegen corruptie is van alle dagen en alle tijden. We hebben dat de laatste tien jaar aardig laten versloffen, tezamen met een teloorgang van educatie en goed burgerschap. Dat gaat allemaal hand in hand en daar zijn we allemaal zelf bij. Kijk naar hoe wij hier met vaccineren omgaan. En hoe dat in andere open/vrije samenlevingen gebeurt in de EU. We waren progressief gidsland, positiever ingesteld, enzovoort. Inmiddels halen anderen ons in. Zowel op conservatief als progressief gedachtengoed. We zijn lui geworden en dus stijgt corruptie. Raken zakelijke belangen verweven met 'de beste oplossingen' en daarmee verwatert het. Individualisme is nog zo'n aspect dat onze corruptie voedt - kijk naar klimaat en het eindeloze gedraai, omdat niemand wil inleveren. Een aspect waar China net zo goed last van heeft, alleen daar roeien ze dat met wortel en tak uit, tenminste, waar het de Partij last oplevert. We zijn allemaal mensen. En ook daar lukt het maar matig.

In China ben je er ook zelf bij, maar heb je alsnog nul invloed door de aard van het Systeem. De Partij bepaalt, en uiteindelijk hierarchie binnen die Partij. Als Xi vindt dat gras blauw is, dan is het zo, ook al zie jij dat het groen is. Dat laatste moet je in NL niet proberen, al zou je recent kunnen denken dat het je nog zou lukken ook. Maar ook dat heeft met algemene achterlijkheid van ons eigen volkje te maken. Meer sociale media = minder intelligentie. Het is duidelijk zichtbaar. We zijn de architect van onze eigen ondergang als we die trend niet keren. Men laat zich manipuleren terwijl men roept 'ik zoek de dingen zelf wel op'. Het is totale verwarring. Informatie-overload. En dat geeft ruimte aan twijfel = ruimte aan dictators en totalitaire regimes.

Dus ver pissen? Nee. De zaken in het juiste perspectief zetten. Dat zou ik eens doen. En de geschiedenis is daarbij je meest waardevolle raadgever. Kijk terug. Alles is al een keer gebeurd en we weten hoe de hazen rennen. Daarom zijn wij een open democratie en China niet. Bedenk goed, dat China al een wereldmacht in relatieve zin is geweest. Dat hielden ze bar slecht vol, die dynastieën en alleenheerschappij en daar kwam de stok geregeld bij kijken, wat nu met Oeigoeren gebeurt is 'business as usual'. China heeft uiteindelijk oorlogen zwaar verloren, en daar is onze Tweede Wereldoorlog in absolute aantallen op sommige punten niets bij. We moeten niet doen alsof het nu allemaal nieuw is wat er gebeurt en China iets nieuws gaat doen. Het Westen gaat ook niet iets nieuws doen. We gaan een ideologische strijd herhalen ipv ideologie herzien. Bedenk goed welke je leuker lijkt, want als je twijfelt, word je gebruikt en misbruikt.

En als je de keuze hebt gemaakt, dan zou je je moeten inzetten om dat systeem scherp te houden, om de zogenaamde 'checks and balances' hoog te waarderen en in stand te houden, zodat we elkaar bij corruptie weghouden. Dat is wat een goede samenleving beoogt. Dat is wat, bijvoorbeeld, een vent als Omtzigt probeert.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 november 2021 13:09]

Als China met Genocide bezig zouden zijn, zijn ze er wel heel slecht in. Het aantal Oeigoeroes groeit nog steeds in China.
According to the China Statistical Yearbook 2020, compiled by the National Bureau of Statistics, the birthrate in Xinjiang last year was only 8.14 births per 1,000 people. That is little more than half the figure for 2017, when the birthrate was 15.88 births per 1,000 people.

Xinjiang's natural population growth rate – which accounts for deaths as well as births – declined even more precipitously over the same period, from 11.4 per 1,000 in 2017 to 3.69 per 1,000 in 2019. That is a decline of more than 67%.

China's birthrate is falling across the country for a variety of reasons, but Xinjiang's decline is much greater than the national average. And there are signs that the decline was even more dramatic in some areas of Xinjiang, especially the south where Uyghurs are concentrated.

For example, in Hotan prefecture, where the Uyghurs make up about 97% of the population, the birthrate was 8.58 per 1,000 people in 2018. Before 2017, it was more than 20 births per 1,000 people.
https://www.voanews.com/a...jiang-during/6203821.html

- Geboortebeperking

https://www.voanews.com/a...jiang-during/6203821.html

- Cultuur en Geloof vernietigen

https://www.volkskrant.nl...e-uyghur-mosques~v440216/

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 14 november 2021 17:13]

Wat de NGO's ook proberen, ze kunnen maar geen Oeigoer vluchtelingen vinden. De Oeigoers zijn, in tegenstelling tot andere moslim volken, bijzonder honkvast. Oeigoers hebben het veel te goed om te vluchten.

De paar propaganda Oeigoers die voortdurend opdraven voor fake tribunalen, enz. hebben allemaal een legaal Chinees paspoort ...
Goh moet je kijken is er toch een chinees geweest die langs de locaties is gereden waar jij van zegt dat er niks aan de hand is en dat het schooltjes zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=cI8bJO-to8I&t=723s

Grappig ik kan me niet herrineren dat mijn school eruitzag als een gevangenis :+
Ach, ik kan me nog goed herinneren dat de directeur ontzettend kwaad was toen onze school (door het hek gefotografeerd) in de krant genoemd werd als "strafkamp voor hoger onderwijs", compleet met passende foto.
En weer een excuses... ik heb in China gewoond jochie en nee scholen zien er niet uit als gevangenissen.

Genocide goedpraten ... god waar is het fout gegaan in jouw opvoeding?
Zo Zyphlan, je bent duidelijk bevooroordeeld. Wat heeft dat land jouw aangedaan, dat je er nog zo kwaad om bent? Overigens wel een in Xingjang geweest? (aan te raden: prachtige cultuur en bijzonder vriendelijke bevolking). Het is makkelijker nu, ze hebben pas een nieuwe treinaansluiting gekregen.
Ja duidelijk bevoordeeld dat ik genocide niet goedkeur.... als je zo verliefd bent erop en alles toch een complot is van de CIA ... ga er wonen geef je nederlanderschap op.

Of wil je vooral wel de pluspunten van een vrije democratie hebben maar geef je dit niet voor andere mensen.? Dubbele standaarden is inderdaad wel een beetje de standaard setting voor tankies dus ik verbaas me er nou niet echt meer over bij jouw.
Pluspunten van een democratie met Rutte? Wat is daar zo vrij aan dan? Of doel je niet op Nederland?
Dat jij hier je onzin kan spuiten zonder dat je opgepakt wordt door de overheid misschien?

Handig he vrijheids van meningsuiting |:( |:( bedroevend dat je niet ziet hoe je uitgebreid gebruik maakt ervan maar het andere mensen maar al te graag ontneemt.
Je moet mij geen woorden in de mond leggen. Ik vind dat iedereen, binnen het kader van de wet, recht op vrije meningsuiting heeft. Op dit forum lijkt dit vaak slechts te gelden voor alleen een pro westerse mening.

Zodra je op grond van eigen waarneming, onderzoek en logisch nadenken tot een andere mening komt wordt je hier wegemod, verketterd en voor "onzin spuiter" uitgemaakt. Veelal met het verzoek om dan maar in een ander land te gaan wonen...
Logisch nadenken veronderstelt dat je weet waar je over praat. En dat is echt niet het geval, dus daar ga je al nat...
Zodra je op grond van eigen waarneming, onderzoek en logisch nadenken
Nou kom maar op met de bronvermeldingen :) en nee de Chinese staatspropaganda afdeling is niet een bron.
Zo, dus sommige bronnen zijn betrouwbaar en andere niet.

En in jouw beleving geldt: hoe verder de info van de situatie ter plaatse hoe betrouwbaarder. Vooral info van verre en vijandige landen is het beste.
Je wilt het volgens mij niet snappen... Ik lever je videobeelden van on the ground aan en je probeert het weg te praten met : Zo ziet het er standaard uit in China .... wat simpelweg niet waar is :).

en nee CGTN ( de chinese staatsomroep) is niet een onafhankelijke bron... in China als jij onderzoek doet zoals bijv zembla in NL doet tegen de staat dan verdwijn je gewoon :)

Nogmaals ga er wonen en geef je nederlanderschap op ... dan zul je merken als jij een keer genaaid wordt door een overheidsmedewerker daarzo dat je 0.0 rechten heb en ook geen journalist die erover kan schrijven om het aandacht te geven :).

En om dan wat van jouw whataboutism te pakken :) kun je nog herrineren dat nieuwsomroepen in Amerika uitbundig grappen maakte betreffende Trump en de seksuele aanklachten die er zijn/waren.

En moet je kijken wat er gebeurt met een vrouw die over iemand op hetzelfde niveau als Trump een berichtje schrijft op Weibo.
A top Chinese tennis player has disappeared from public view after she accused the country's former vice premier of sexual assault earlier this month.

On November 2, Peng Shuai, wrote on the Chinese social media platform Weibo that she had a consensual relationship with Zhang Gaoli when she was younger but that he later sexually assaulted her in 2017.

Her post was deleted within an hour of its posting, The Guardian reported, and Peng, a former US Open semifinalist, has not been heard from since.

In the wake of her post, search terms for "tennis" were blocked on Weibo and information about Peng was scrubbed from China's internet, The Guardian reported. Chinese websites and social media often remove content deemed unsavory to the government.
https://news.yahoo.com/ch...The%20Guardian%20reported.

Als jij dit normaal gedrag vindt ... geen probleem maar je snapt toch wel dat als wij deze macht waar jij fan van bent gaan toepassen in Nederland dat mensen zoals jij als eerste op de lijst staan onder de wetgeving die ze in China zo mooi vinden.

Picking quarrels and provoking trouble (Chinese: 寻衅滋事; pinyin: xúnxìn zīshì)

Dit pakt het goed samen waar ik en met mij vele andere Nederlandse staatsburgers opgevoed in een democratie voor staan.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it"

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 17 november 2021 16:21]

Dit is trouwens echte journalistiek ( onderzoeks journalisten ) Zembla

https://www.youtube.com/watch?v=0wtvHpTdzCI

Kunnen journalisten deze vragen stellen en publiceren zonder gevolgen in China?

Nee zeker weten van niet zie citizen journalisten in Wuhan die stuk voor stuk opgepakt zijn voor het posten van nieuws dat niet de narrative volgde van de CCP.
Mevrouw is nog steeds verdwenen ondertussen alweer 3 weken....... dat gebeurt er dus als je aangerand word door een hoog CCP lid en daar je over durf uit te spreken.... wat je ook van Trump vind, degene die hem beschuldigden zijn niet verdwenen en konden openlijk spreken op de amerikaanse televisie zonder dat de overheid het censureerde.
Nov 19 (Reuters) - China's Peng Shuai, a former doubles world number one, has not been seen in public since she accused a former vice-premier of the country, Zhang Gaoli, of sexual assault in a social media post that was deleted half an hour later.
https://www.reuters.com/l...er-peng-shuai-2021-11-19/

Dat is het verschil tussen een dictatuur en een democratie :) vrijheid van meningsuiting / rule of law / journalistieke vrijheid zijn hoekstenen om een samenleving op te bouwen waar iedereen ze recht kan halen en in een dictatuur zie je wat er gebeurt als jij je recht probeert te halen.
Ach dat gebeurt ook in landen die zichzelf een democratie noemen. Vraag het maar aan de slachtoffers van 'Extraordinary rendition'. Sommige daarvan zitten voor altijd, zonder vorm van proces in een VS gevangenis in Cuba. En dat zijn alleen degene die de martelingen overleefd hebben.
Je pakt whataboutism ..... maar je hebt het hier niet over een crimineel of mogelijke crimineel / terrorist. Je hebt het hier over een vrouw die zich uitspreekt tegen aanrading van een hoge pief ......

Net zoals jij hier uitvoerig kunt schrijven dat die rutte toch een eikel is :) zonder dat je bezoekje van politie krijgt of gecensureerd word.. Als het voor jouw hetzelfde is dan raad ik je aan ga is naar China en probeer het is en je zult zien hoe anders het is als je 0 rechten hebt ;)
Niks whataboutisme. Je moet leren lezen. Je probeert het verschil tussen authoritair en dictatuur van de kleinst mogelijke meerderheid als oorzaak voor niet menselijk handelen aan te geven. Er zijn voorbeelden te over dat dit slechts propaganda is.

Alleen het land met de grootste bevolking en een authiritaire stijl van regeren is er in geslaagd 700miljoen inwoners boven de armoedegrens te trekken en gedurende 20 jaar een gemiddelde economische groei boven de 7% te realiseren. Natuurlijk gaat in een land met 1.4 miljard mensen ook veel fout. Als dat in verhouding tot veel westerse landen neemt valt het nogal mee.
Alleen het land met de grootste bevolking en een authiritaire stijl van regeren is er in geslaagd 700miljoen inwoners boven de armoedegrens te trekken en gedurende 20 jaar een gemiddelde economische groei boven de 7% te realiseren.
1: Toeval dat ze die 20 jaar onderdeel zijn van de WTO :) en een hele rits met afspraken die ze gemaakt hebben niet nagekomen zijn.

de CCP wil wel de voordelen van WTO maar geen van de nadelen.

2: Dat is ook niet zo heel moeilijk als je data gewoon aanpast :+

China is op dit moment een middle income country.
While China has made substantial work of tackling the deepest poverty first, should it be holding itself to a higher standard?

For example, the World Bank draws a higher poverty line for upper-middle-income countries, which tries to reflect economic conditions. It sets this at $5.50 a day. China is now an upper-middle-income country, says the bank.

About a quarter of China's population is in poverty, according to this metric. For comparison, this is slightly higher than Brazil.

And there is widespread income inequality. Last year, Chinese Premier Li Keqiang said China still had 600 million people whose monthly income was barely 1,000 yuan ($154). He said that was not enough to rent a room in a city.
https://www.bbc.com/news/56213271

Maar ze doen het goed.

Echter even heel simpele vraag?

Dankzij welke overheid zitten dezelfde mensen in die penarie ( hint: great leap forward :+ )

Dus we moeten ze op hun schouder kloppen omdat ze eerst de mensen in de armoede storten om ze er dan weer een stukje uit te trekken?

letterlijk het enige voorbeeld die je kunt pakken van een overwegend Han-Chinese samenleving betreft Taiwan.. een democratie die een high income samenleving is geworden.

Dit doet trouwens niks af aan de grote stappen die gezet zijn echter 1 klein dingetje mis je :) als er geen gigantische corruptie in de CCP is waren de chinezen al veel verder geweest en ja ook vadertje Xi is net zo corrupt.
Xi’s sister Qi Qiaoqiao and her husband Deng Jiagui are the owners of Beijing Central People’s Trust Real Estate Development Corporation Ltd. The couple’s real estate business has grown by leaps and bounds as they have been given best land by local government officials to seek favour from Xi Jinping. Deng Jiagui, Xi’s brother-in-law, was mentioned in International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)’s 2014 report on offshore accounts of Chinese elites.

According to real estate registration, Xi’s family owns a million-dollar property at the Braemar Hill Garden in Hong Kong, registered under sister Qi’s name.

In 2012, Bloomberg revealed that Xi’s extended family had total assets worth $376 million, which included 18% stake in the provincial state-owned Jiangxi Rare Earth and Rare Metals Tungsten Group. But none of these assets were traced directly to Xi Jinping or his wife, Peng Liyuan.

In 2014, The New York Times reported, citing Chinese records, that Xi Jinping had forced his extended family into selling their assets. Xi’s sister and brother-in-law moved their assets into Qinchuan Dadi Investment Company but didn’t sell most of their valuable assets.

The party is also waging a campaign against celebrities with foreign citizenship, but Xi’s own family is said to have multiple foreign permanent residency and passport holders.

Qi and Deng are said to hold Canadian permanent residencies. Xi Jinping’s daughter Xi Mingzhe, who is reportedly pursuing a graduate degree at Harvard University, is said to hold a US green card.
Wel slim van Xi in 2014 want die wist natuurlijk ook wel als ze familie leden zo opzichtig bedrijven bezitten dat de Shangai factie hem daar op kon pakken.


https://theprint.in/opini...e-a-lot-to-answer/733530/

Ik heb trouwens zelf 1 vriend gehad in China waar mama op dat niveau functioneerde ( parlement).. Ik heb nog nooit zo gigantisch veel geld over de bank zien gaan tijdens een avondje stappen en uiteraard een mooie ferrari.

Mama zat bij de overheid en papa starte een bedrijf en om iets gedaan te krijgen bij Mama moesten ze Papa inhuren ;)

Goede onderzoeksjournalistiek
https://www.youtube.com/watch?v=IOAQSybh2qw

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 20 november 2021 15:53]

Zhang, a former lawyer, travelled to Wuhan in February 2020 to report on the chaos at the pandemic’s epicentre, questioning the authorities’ handling of the outbreak in her smartphone videos.

She was detained in May 2020 and sentenced in December to four years in jail for “picking quarrels and provoking trouble” – a charge routinely used to suppress dissent.

Zhang is among a group of four citizen journalists – along with Chen Qiushi, Fang Bin and Li Zehua – detained after reporting from Wuhan.

Dit is zeker ook allemaal normaal?

Je snapt toch wel dat als wij zoals de CCP zouden regeren dat ik je nu zou kunnen laten oppakken onder het kopje:
picking quarrels and provoking trouble


https://www.aljazeera.com...urnalist-zhang-zhan-covid

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 20 november 2021 17:54]

Of is het misschien erg lastig om China te verlaten als oeigoer en als tibetaan?

Maatje van mij kan geen passpoort krijgen als Chinees Staatsburger omdat hij tibetaans is.
The Chinese authorities have intensified control over Tibetans’ movements by denying and recalling passports, in contravention of Chinese law, and connected to the Chinese authorities’ political agenda of undermining the Dalai Lama and seeking to assert their control over Tibetan people.
Very few Tibetans in the Tibet Autonomous Region (TAR) and in many other Tibetan areas have been issued passports in the past three years, and many people had their passports confiscated. Restrictions have been tight in areas outside the TAR where there has been unrest, such as Ngaba (Chinese: Aba) in Sichuan, where the wave of self-immolations began. In contrast, more and more Chinese are travelling both abroad and freely in Tibetan areas.
https://savetibet.org/pol...hina-intensifies-control/

Honkvast ........met die redenatie zijn alle mensen die levenslang gekregen hebben ook zo lekker honkvast....
*Oeigoeren. *Oeigoerse.

Ik zou gaan emigreren, Nederlands lukt je ook al niet meer. Die Chinese staatspropaganda speelt je duidelijk parten.

Man man wat zijn mensen toch de weg kwijt. Realiseer je goed dat dit een jij-probleem is zolang je hier woont. Je staat voor aap en je sluit je aan bij zaken die indruisen tegen mensenrechtenverdragen. Ik zou heel snel iets minder internet doen. Niet goed voor je.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 november 2021 12:35]

Vayra, die Chinese karakters zijn moeilijk in ascii weer te geven. Ik ga daarom maar een beetje op de klank af. Fijn dat jij daar zoveel beter in bent.

Overigens armoedebestrijding is ook vastgelegd in mensenrechtenverdragen.
Whataboutism, netjes, blijf lekker vluchten voor de waarheid. Je kunt de taalbarriere mooi als excuus gebruiken zie ik.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 november 2021 17:00]

Whataboutism??? Hoe bedoel je dat. Ik verwijs en/of vergelijk nergens met een of ander afwijkend land/regiem?

Natuurlijk begrijp ik goed dat het moeilijk is om met eigen onderbouwde argumenten te komen. Vaak, zoals ook door u weer, wordt er dan maar op de persoon gespeeld en de integriteit van de schrijver in twijfel getrokken.
Enkele voorbeelden:
  • Realiseer je goed dat dit een jij-probleem is zolang je hier woont.
  • Je staat voor aap

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 17 november 2021 01:23]

De argumenten zijn legio in dit draadje, maar dat lijkt niet te landen. Dus dan houdt het snel op ;) En ja, dan zegt dat veel over de persoon. En dat wordt dan benoemd. Niet onlogisch.

Die meningen zijn juist het grote probleem, denk ik. Ze slaan niet echt ergens op.

Whataboutism slaat op je opmerking over armoedebestrijding, die opgehangen is aan de waan van de dag, net zoals het sentiment over NL vs andere regimes.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 november 2021 08:59]

Leuk verhaal, maar je laatste opmerking steekt me. Zover ik weet is er geen fabel doorgeprikt alleen wil men niet doorpakken. Mocht je een verhaal hebben dat er geen Oeigoerse genocide plaatstvindt doe dan een link ipv. een kanttekening in je opmerking.
Hier een artikel over de recente economische ontwikkeling in Xingjang: Xinjiang's economy outshines epidemic in 2020 amid continued stability (http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/02/c_139715241.htm)

Dit duidt beslist niet op genocide. Overigens ben ik mij terdege bewust dat dit soort berichten hier niet erg populair zijn. Men hoort liever verhalen over moord en doodslag.

Hier een andere: Xinjiang has one of the fastest growing populations in China, jumping 18.3 per cent between 2010 and 2020 (https://www.scmp.com/econ...-jumps-183-cent-over-past)

Dit rijmt niet met de grote verhalen over massale sterilisatie van de bevolking daar.
Je tweede link staat haaks op andere berichtgeving (o.a. in mijn link) en de eerste link over economische groei zou je ook kunnen verklaren met 0 loonkosten en veel gedwongen productie.
Ja, ja, zo kun je alles wel negatief uitleggen. Er is helaas geen slavernij in Xingjan en/of geheel China gebleken. Verder moet je niet alles wat Adrian Zenz beweert geloven.

Let op! De NED, die de diverse buiten China opererende Uyghur groepen financieel op de been houd is een verkapte CIA operatie.
Tsja, de vn en een fiks aantal landen hebben officieel verklaard dat er weldegelijk misstanden zijn. Ik hou het op waar rook is is vuur. De belangen (financieel) zijn erg groot, China heeft een geschiedenis van minderheden onderdrukken dus ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat er niets aan de hand is in die regio.
Even opletten :).. Janbaarda heeft er een handje van om genocide te ontkennen en de bron die die gebruikt laat enkele details weg die hem niet goed liggen en uiteraard alles wat niet in ze straatje past is CIA...
Xinjiang's natural population growth rate – which accounts for deaths as well as births – declined even more precipitously over the same period, from 11.4 per 1,000 in 2017 to 3.69 per 1,000 in 2019. That is a decline of more than 67%.

China's birthrate is falling across the country for a variety of reasons, but Xinjiang's decline is much greater than the national average. And there are signs that the decline was even more dramatic in some areas of Xinjiang, especially the south where Uyghurs are concentrated.

For example, in Hotan prefecture, where the Uyghurs make up about 97% of the population, the birthrate was 8.58 per 1,000 people in 2018. Before 2017, it was more than 20 births per 1,000 people.
The sprawling Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) has been a major driver of population growth, employing 3.25 million people in 2019
En zoals je al zei : Ja met slavenarbeid is het niet zo moeilijk om te groeien :+

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 16 november 2021 10:59]

Nou kom met bronnen van alles wat je hier zegt :). Het is zo makkelijk om dit soort dingen eruit te gooien maar zonder betrouwbare bronnen kun je het niet serieus nemen.
N.B. Dat sprookje over de zo genaamde genocide is allang doorgeprikt en dat weet je. Je kan deze leugen niet blijven napraten.
Dat jij het niet wilt geloven en gewoon simpelweg de feiten niet wil erkennen dat zegt meer over jouw als persoon die discussie ga ik niet in aan met je.
N.B. Dat sprookje over de zo genaamde genocide is allang doorgeprikt en dat weet je. Je kan deze leugen niet blijven napraten.
Ja, en in Tibet hebben de Chinezen ook helemaal niets uitgevreten zeker :F
Zakelijk gezien is er iets heel anders aan de hand en slaat u de plank nogal mis. Het chips tekort is slecht een excuus:

-Intel verliest het van TSMC, vooral op het gebied van CapEx. TSMC bouwt voor $100 miljard fabs.
-Intel verliest ook van Samsung, Zuid Korea investeert honderden miljarden.
-Geld bij Intel is nodig voor aandeelhouders, anders implodeert de aandelenkoers.

Intel is dus aan het schooien bij overheden. Kennelijk heeft de VS dus niet toegezegd wat Intel gevraagd heeft.

Als onderdeel van het spel driegt Intel nu met relocatie naar China. En de VS zegt dat dit niet mag.

Chengdu nis een Coffee Lake verpakkings-centrum voor Intel, 14nm+++ (of een plusje meer of minder niemand die het nog snapt).

China heeft officieus al lang de snelste supercomputer van de wereld (qua Linpack), op de mislukte 10 / 7nm procestechniek van Intel zit China echt niet te wachten. SMIC kan al 14nm maken met dank aan Qualcomm.

Als China goede procestechniek wil hebben bieden ze Taiwanezen van TSMC 3x hun huidige salaris aan. En aan een Intel EUV node (lage yield) heeft China weinig want ze mogen geen EUV bij ASML kopen.

De snelste supercomputer draait ARM Arch gefabd op TSMC, in Japan. Intel is totaal al geen speler van belang meer op dat gebied. Aurora is een 5 jaar te late blunderput, geen hond neemt Intels roadmaps op dat gebied nog serieus.

Dus wat Intel doet heeft geen enkel effect op wat China zelf wel of niet kan. Dit is een conflict tussen de regering in de VS en Intel, China is slechts een pressie-middel en niet het onderwerp.
Yup, Intel's fabs zijn niet meer competitief, eigen chips moeten bij anderen worden geproduceerd om mee te komen.

Dit is een poging om het komende kapitaalverlies te verzachten.
Die alternatieven zijn er al. Nog niet net zo ver, maar zeker wel bezig met een snelle opmars.
reviews: De Zhaoxin KX-U6780A gereviewd: De opmars van Chinese processors
Klopt!

Ik verwacht alleen persoonlijk dat de opmars van de Chinese laptop/pc chip samen zal gaan met de omslag naar ARM. Maar dit is slechts speculatie!
En alle technologie naar China exporteren + gewoon direct meer afhankelijk te zijn van productie in China, dat verzwakt onze positie niet verder?

Daarnaast zijn er uiteraard nog meer landen waar je een wafer fabriek kan neerzetten.
De positie verzwakt sowieso, als het om elektronica productie gaat. De USA zal zich moeten gaan afvragen waar ze beter in zijn dan de chinezen. Want productie van elektronica zal het toch per definitie gaan verliezen van China. Met of zonder protectionisme. Bedrijven moeten zichzelf ooit heruitvinden, en landen ook.
En waarom zouden we dat fundamenteel aan China moeten verliezen? En als we het toch gaan verliezen aan ze, waarom zouden we dat dan nog een extra zetje helpen door het gewoon allemaal direct aan ze te geven?
We gaan het verliezen, omdat de westerse economie en politiek anders in elkaar zit, waardoor het niet mogelijk is om dit te winnen. Loonkosten, belasting en regeldruk in het westen zijn gewoon te hoog, om met China te concurreren. (Weer geen politiek oordeel, slechts observatie)

De vraag is, wat is direct aan ze geven?
1. Een bedrijf uit de US in China laten produceren.
2. Chiptekorten hoger op laten lopen, zodat Chinese bedrijven in dit gat springen. (Slechts een theorie, maar ik denk dat de kans zeker bestaat)
Kent u de praktijk? Volgens mij niet.

Wat er in China is gebeurd:
-Honderden miljarden aan de chips-sector beloofd,
-Vaak maar een gedeelte daarvan besteed,
-Veel is mislukt,
-Regionale overheden hebben veel te veel geld uitgeleend aan de hype/bubbel chip-industrie,
-China zit in een schuldencrisis van jewelste, met name door lokale overheden, vastgoed, off-the-books en piramide achtige schema's,
-Lokale overheden moeten schulden herstructureren van de landelijke overheid,
-Enorm veel Chinese fabs maken verlies en vele sluiten.

Een van de vooraanstaandste chipbedrijven, Tsingua Unigroup (UniSoC, voorheen Spreadtrum) is praktisch failliet.

Met andere woorden: Nee, uw theorie dat Chinezen in gaten zouden kunnen springen is leuk, maar totaal onrealistisch.

Waarom? Welnu, er _is_ bijna geen chips tekort, net zozeer als er nooit een WC-papier tekort was vorig jaar. Er zijn lege schappen, hamsteraars, bange klanten die lopen te kwaken.

Ga je dan in een extra WC-papier fabriek investeren, als je weet dat het tekort slechts tijdelijk en grotendeels nep is, _terwijl_ je in een schuldencrisis zit?

Iedereen die oplet weet dat er in de chips sector binnen een paar jaar enorme over-capaciteit is.

Bange hamsteraars, overheden en de meeste Tweakers letten niet op. Chips-hamsteraars schooien nu bij de overheid erom dat Intel meer moet produceren, want lege WC papier schappen, en regelmatig een containertje drie weken voor anker op zee.

Intel misbruikt die onzin om staatssteun te schooien, want 'chipstekort'. De VS trapt er kennelijk al niet zo hard in, dus moet Intel met China dreigen.

China zit daar niet op te wachten, de Spreadtrum-Intel samenwerking is enkele jaren terug al volledig mislukt.
Iedereen die oplet weet dat er in de chips sector binnen een paar jaar enorme over-capaciteit is.
Als consument lijkt me dit best fijn. Kunnen we eindelijk weer eens voor een normale prijs een computer of een videokaart kopen.

Want hoe je het ook wendt of keert, de prijzen van videokaarten voor de crisis waren al een stuk hoger dan normaal en bleven alleen maar oplopen.

Waar ik een beetje bang voor ben is dat de levertijden straks weer normaal worden maar dat de hoge prijzen blijven. En dat moet niet de bedoeling zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 november 2021 19:12]

Loonkosten, belasting en regeldruk in het westen zijn gewoon te hoog
Weinig belasting betalen is volgens mij een specialiteit van Europa.

Regeldruk heeft maar een gering effect. Je kan bijv. niet lood gaan gebruiken in de productie ongeacht of je dat in China doet.

Loonkosten is het enige wat echt uit maakt, en dit zou zo maar eens snel kunnen veranderen door verdere automatisering en stijgende loonkosten in China.

Aan de andere kant wegen bijv. transport kosten in het voordeel van lokale productie.
We gaan het verliezen, omdat de westerse economie en politiek anders in elkaar zit, waardoor het niet mogelijk is om dit te winnen. Loonkosten, belasting en regeldruk in het westen zijn gewoon te hoog, om met China te concurreren. (Weer geen politiek oordeel, slechts observatie)
Aan de andere kant, na een eeuw totalitair regime in China is die voor basis technologie en basis kennis (oa chip productie machines, chip ontwerpen, wetenschap) nog steeds afhankelijk van het westen. Je zou bijna gaan denken dat totalitaire heerschappij niet bevorderlijk is voor creativiteit.
De economische kracht van China is uitsluitend dat die door lage lonen en zwakke arbeiderswetgeving aantrekkelijk is voor westerse bedrijven om in China de productie te doen; wat daar wordt geproduceerd is voor het merendeel ontworpen in het Westen.

Daarnaast, als je politiek (en daarmee samenhangend het welzijn van mensen) buiten beschouwing laat als basis voor je conclusies, dan laat je een belangrijk aspect van de realiteit buiten beschouwing, en dan is de kans niet groot dat je conclusies nog betrekking hebben op de realiteit.
Het is een kwestie van tijd, voordat Chinese concurrenten met alternatieven komen die werkbaar zijn. Zeker als in de toekomst X86 zijn dominantie op pc/laptop markt af zou zwakken. Dat laatste is best mogelijk, na het succes van de M1 chip.
Ik weet dat je uit economisch oogpunt absoluut gelijk hebt. Ook ik heb een exemplaar van de "Wealth of Nations" als prominent centraal meubelstuk in mijn huis gevestigd :D. Maar er zijn genoeg valide redenen om de productie van bedrijfskritische chips thuis te houden. Als de kak immers naar beneden loopt, heeft iedere natie het recht, nee de plicht om zijn eigen bevolking te beschermen/prioritiseren tov de wereldhandel, ...

En wat betreft x86 dominantie. Ik zie dat nog zo snel niet gebeuren de volgende 5-10 jaar. We hopen daar al decennia op. ARM/MIPS/RISC/DEC Alpha/Sparc ... allemaal zijn ze er niet in geslaagd. En het ecosysteem van Apple is zo uniek dat het geen bal uitmaakt of het daar opnieuw wel lukt (motorola 68000 -> ppc- > x86/x64).
[...]En wat betreft x86 dominantie. Ik zie dat nog zo snel niet gebeuren de volgende 5-10 jaar. We hopen daar al decennia op. ARM/MIPS/RISC/DEC Alpha/Sparc ... allemaal zijn ze er niet in geslaagd. En het ecosysteem van Apple is zo uniek dat het geen bal uitmaakt of het daar opnieuw wel lukt (motorola 68000 -> ppc- > x86/x64).
Ik weet het, maar wie weet is het succes met de M1 chip, icm chiptekorten een drijfveer voor verandering. Je weet nooit hoe snel zoiets kan gaan...
Dat is waar en de kaarten staan goed geschud deze keer: web applicaties zijn dominant geworden en de (nieuwere) generaties sleuren geen of amper nog Windows x86/x86_64 bagage met zich mee.
Politiek ingrijpen in een commerciële wereld is op de lange termijn meestal geen goed idee. Uiteindelijk remt het de innovatie en gaan de producten het elders op de wereld uiteindelijk verliezen van de concurrentie uit andere landen.
Outsourcen van alles naar andere landen is veel schlechter idee.
Dat is lang niet altijd het geval. Outsourcen is heel flexibel. Men kan dat ook gemakkelijk over de gehele wereld spreiden. Per product kan je een eigen outsource traject kiezen.
De politiek moet zich bij een vrije-markt economie niet te veel met het bedrijfsleven bemoeien. Hooguit met wat subsidies of import-tarieven om de concurrentie eerlijk te houden.
Politiek ingrijpen in een commerciële wereld is op de lange termijn meestal geen goed idee.
Zelfs liberalen vonden het (zij het pas na langdurige en toenemende druk vanuit de samenleving) wel nodig om bvb kinderarbeid af te schaffen. Zo zijn er wel meer politieke ingrepen in de commerciële wereld waar eigenlijk iedereen het over eens is dat het een goed idee is; afschaffen van slavernij, arbeiderswetgeving, normen voor milieuvervuiling, normen voor voedselkwaliteit e.d.
De overheid hoort zich wel te bemoeien met de gezondheid en het welzijn van de bevolking.
Waar jij op doelt zijn ook allemaal voorbeelden die voor het gehele bedrijfsleven golden. Het zijn geen directe ingrepen in het commerciële deel van de bedrijfsvoering en zeker niet van één bedrijf of sector. Het zijn allemaal voorbeelden die noodzakelijk waren om het welzijn van het volk te verbeteren en de gezondheid en veiligheid te kunnen garanderen.
In Trouw van gisteren stond een artikel dat te verwachten is dat president Xi voor zijn aftreden over een jaar of 10 Taiwan veroverd zal willen hebben. Hij rekent erop dat de VS en Europa eieren voor hun geld kiezen als het erop aankomt, net zoals in 1938 het Verenigd Koninkrijk dat deed tegenover nazi Duitsland.
Alleen zit wel een groot deel van de wereldwijde productie van chips in Taiwan (volgens Trouw, lijkt me wel erg veel), waardoor een overname door China grote gevolgen zal hebben. Vandaar de plannen vanuit de EU en VS om meer eigen chip productie te willen. En al helemaal niet in China
Hoe Amerikaanse leger over praat wordt Taiwan chip industrie plat gebombardeerd als china het overneemt.
En het gaat hier juist niet om een zakelijk oogpunt hoewel het mogelijke effect ervan natuurlijk belangrijk is om niet te vergeten.

Als het wel om een zakelijk oogpunt zou gaan dan zou ze dit niet interesseren en juist wel de deal aangaan. Er spelen hier veel meer belangen mee en dat geld niet alleen voor Amerika maar ook de rest van de wereld.
Marktprotectionisme is de beste manier om een zwakke positie verder te verzwakken!
Chiptekorten blijven hierdoor hoger dan, zonder dit verbod. Hogere chiptekorten bied meer kansen voor de andere (Chinese) chipproducenten.
China heeft helemaal niet de capabilities om chips te produceren van niveau en gaat dat ook de komende jaren niet hebben, tenzij zij Taiwan annexeren en TSMC dus zo overnemen.
Het is een kwestie van tijd, voordat Chinese concurrenten met alternatieven komen die werkbaar zijn. Zeker als in de toekomst X86 zijn dominantie op pc/laptop markt af zou zwakken. Dat laatste is best mogelijk, na het succes van de M1 chip.
De M1 chip maakt gebruik van de ARM architectuur en bijbehorende licenties. Oftewel westerse technologie. De enige noemesnwaardige archiectuur zou dan RISC-V zijn. Maar dan moeten ze het nog wel kunnen produceren.
Wie zegt dat er in de toekomst geen Qualcomm chips, en dus vanzelf even later Mediatek chips komen in laptops en pc's.
Mediatek is gebouwd op de ARM architectuur.
Dat is waarom Nvidia graag de patenten van ARM binnen wilt slepen. Want USA ziet graag verdere controle op deze ontwikkeling.

Als de overheid achter intel aanzit, dan ga ik ervan uit dat ze ook Nvidia bijstaan.

Was eerst ervan uitgegaan dat UK klakkeloos de overname zou toestaan, maar nu dat USA de nieuwe afspraken voor handelsrelaties met UK vooruit heeft geschoven, is UK natuurlijk minder gewillig met ARM. Natuurlijk met een sausje van EU overheen…

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 14 november 2021 20:16]

Er zijn Chinese chipproducenten maar niet met geavanceerde nodes. Verder dan het bouwen van clones van 1e generatie Ryzen, destijds alleen mogelijk door de input van AMD zelf, hopeloos verouderde in-house ontwikkelde x86-CPUs, en RAM-chips komt men niet.

Intel, Samsung, en TSMC zijn de enige fabrikanten die de meest geavanceerde chips kunnen maken. En dan Intel eigenlijk alleen CPU's, de process nodes die voor high end grafische kaarten nodig zijn moeten ze ook voor uitwijken naar TSMC.

Verder moet je ook strategisch vooruit denken: China is geen natie die het westen gunstig gezind is, ze willen ons kosten wat kost voorbij streven en schuwen daarvoor de inzet van verwerpelijke en soms ronduit criminele middelen niet. Het is volslagen van de pot gepleurd om jezelf afhankelijk te maken van hen, of in ieder geval afhankelijker dan we nu al zijn. En nóg linker is het om een fabrikant als Intel daar hun geavanceerde chips te laten bakken. Je weet immers dat ze bij de eerste de beste kans al je technologie zullen jatten en je ontwerpen reverse-engineeren.

Laat ze daar lekker mainboard-chipsets en netwerkcontrollers maken, maar houd CPU- en eventueel GPU-productie er buiten. We moeten het misdadige regime in Peking niet helpen met hun streven naar volledige economische zelfredzaamheid op zulke strategische vlakken.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 14 november 2021 22:18]

Brilliant hoor! jouw "zakelijk standpunt" zorgt er wel voor dat in geval van conflicten (b.v. Taiwan) "alle" industriele capaciteit bij de tegenstander staat - handig hoor. En dan letten we maar even niet op milieuverontreiniging en zo. Tuurlijk: leuk dat het westen zijn CO2 doelen haalt door alle productie naar elders te schuiven, maar eerlijk is dat niet... Dus i.p.v. "produceren waar het het voordeligst is" liever "lokaal mag wat extra kosten als dat strategisch gezien handig is" hoeveel het extra mag kosten en wat strategisch is is dan de echte discussie.
Stel dat Europa alle industrie naar Duitsland had verplaatst voor WW II - handig? Ja, voor de nazi's! Dat wil je hier dus ook bij voorbaat vermijden.
Ik focus me idd alleen op de zakelijke kant en niet de morele kant. Ook al deel ik je zorgen over vrijheid, denk ik dat als je daar iets aan wil veranderen, je dat niet hier doet. Klagen op een Tech website over politiek, lijkt me de minst efficiënte inzet van je energie, om dit te bewerkstelligen.
Tweede reden dat k me niet graag meng in deze discussie, is omdat mijn standpunt afwijkt van de massa, en dat onplezierige discussies, zelfs met referenties vaan WW-II met zich mee brengt.

Ik ben het met de meerderheid namelijk wel eens dat China fout is. Ik deel alleen niet de mening van anderen dat het bij het westen wel mee valt. De westerse politiek is ook corrupt tot op het bot. En we eindigen dan in de ver-pis wedstrijd, welk land het corruptst is. Mijn mening (hoewel onpopulair) is dat men hier teveel is gehersenspoeld door de VS, waardoor men denkt dat China heel slecht is, en het westen beter is. Ik denk dat China en USA elkaar niet veel ontlopen in corruptie en slechtheid, alleen USA weet het beter te verkopen.

Met bovenstaande mening, snap je dat ik hier op tweakers geen inhoudelijke discussie kan voeren op dit punt. De gemiddelde tweakers bezoeker, volgt ontzettend netjes in het stramien dat door de westerse media wordt voorgeschreven.
Klopt, ik vond 52 miljoen al zo bizar weinig voor financiering van de chipsector.
Klopt! Het is inmiddels aangepast, bedankt!
Enerzijds begrijp ik wel wat de Amerikaanse regering probeert te bereiken namelijk dat producten meer en meer weer in eigen continent word geproduceerd. Iets waar men hier in Europa ook meer en meer mee bezig is om veel meer in eigen continent te gaan produceren. Zelf ben ik er ook wel voorstander van dat er meer in eigen continent/land weer word geproduceerd maar of dit nu in deze tijd verstandig is is een tweede.

Feit blijft dat Chinezen gewoonweg veel ervaring hebben in het vooral snel opbouwen van fabrieken in tegenstelling tot Amerika en Europa. Vooral nu met die chiptekorten denk ik dat het verstandiger zou zijn nu in deze toch richting China te gaan. Helaas is het ook puur commercieel gezien de betere stap want je ziet wel hoeveel fabrikanten nu in de problemen zijn geraakt door een gebrek aan chips.

Alhoewel ik mij toch telkens blijf afvragen of het wel een goede zaak is dat we nu zo afhankelijk zijn geworden van elektronica. Vooral wanneer ik kijk naar de auto-industrie dat een auto compleet ermee kapt als er maar 1 module ermee stopt. Vroeger kon je nog eens onder de motorkap duiken en kwam je al een heel eind met een schroevendraaier en sleutelsetje.
Feit blijft dat Chinezen gewoonweg veel ervaring hebben in het vooral snel opbouwen van fabrieken in tegenstelling tot Amerika en Europa.
Ik ga dit keihard nuanceren.

Amerika en Europa hebben te maken met wetten en regelgevingen die burgers/mensen die dit moeten bouwen beschermen. Maw beschermen van mensen die x uur per dag moeten te veel moeten werken en of gevaarlijk werk moeten doen etc. Dit kost meer tijd en dus doen wij er wat langer over.
Absoluut zullen denk ik Chinezen misschien wat meer risico nemen maar ik denk dat het voor een deel ook met bureaucratie en efficiëntie te maken heeft. Neem een continent als Amerika waar werkelijk elke staat weer haar eigen regels heeft. Laten we wel wezen dat ook hier in Europa nog echt geen sprake is van één verenigd Europa en ook elk land afwijkende regels heeft.

Houd mij even ten goede wat beter is en in hoeverre het in China allemaal zo goed is, nee dat denk ik zeker niet. Alleen kan je ook vele vraagtekens erbij zetten of wij het hier in Europa wel zo goed aanpakken net als ook in Amerika. Eigenlijk zou je dan veel beter de koppen bij elkaar kunnen steken, Amerika, Europa en China maar ja, dat is een utopie.
Feit blijft dat Chinezen gewoonweg veel ervaring hebben in het vooral snel opbouwen van fabrieken in tegenstelling tot Amerika en Europa. Vooral nu met die chiptekorten denk ik dat het verstandiger zou zijn nu in deze toch richting China te gaan. Helaas is het ook puur commercieel gezien de betere stap want je ziet wel hoeveel fabrikanten nu in de problemen zijn geraakt door een gebrek aan chips.
China is helemaal niet noemenswaardig op het gebied van Chip productie. Zij hebben helemaal geen noemenswaardige foundries of fabricatie technologie. In Azie heb je alleen TSMC & Global Foundries in Taiwan en Samsung in Korea. Binnenkort ook TSMC in Japan. En natuurlijk Intel welke ook voor andere fabriekanten zijn capaciteit gaat inzetten. Om een fabriek te bouwen hebben zij de oa de machines van ASML nodig welke wij niet verkopen.
China is helemaal niet noemenswaardig op het gebied van Chip productie
Ik doel niet zozeer op puur de productie van chips maar vooral op het bouwen van fabrieken.
Helaas is het ook puur commercieel gezien de betere stap want je ziet wel hoeveel fabrikanten nu in de problemen zijn geraakt door een gebrek aan chips.
"Puur commercieel gezien" is een te beperkt kijk op de realiteit. Geo-politiek gezien is het een slechte zaak om alle productie in China hebben.
Mooi. Het is nu juist een goede tijd om de produktie weer naar huis te halen, omdat de produktie toch helemaal overhoop ligt.

Het is duidelijk een enorme fout geweest om zoveel produktie in China te centraliseren. Het weer goedmaken gaat economisch pijn doen. Maar het is wel nodig. Anders spreken we straks Chinees (niet op straat bedoel ik, maar zoals de zakentaal nu Engels is). Niet dat ik een Chinese invasie verwacht, maar wel een op economisch gebied. In Afrika zijn ze bijvoorbeeld al heel hard op weg, en zelfs in Europa (haven van Athene, luchthaven van Budapest). En het is een land dat totaal niet overeen komt met onze normen en waarden (denk aan mensenrechten, privacy). Hoe meer economische macht China krijgt, hoe meer ze hun normen en waarden zullen opdringen. Denk aan minder individuele vrijheid, rechten van werknemers, meer electronisch toezicht. Alles voor de staat (confucianisme).

De vraag is wat we als Europa nu gaan doen. Gaan we ons weer hangen aan Amerika, of gaan we zelf industrie opzetten? Ik hoop het laatste.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 november 2021 18:10]

Wat een hoop gedoe hier.
Wat ik zie is dat mensen tegenover komen te staan in politieke spelletjes.
Wij als mensen vragen hier niet om, Wij leven allemaal naar onze beurs.
Kunnen we een product goedkoper krijgen in China doen we dat ook. Daarnaast, het zijn ook
maar mensen daar. Ze moeten ook gewoon werken om rond te komen, en vergeet niet dat het leven
in China niet persee altijd goedkoper is voor hun.
Wat ik wil zeggen is eigenlijk, we moeten eens allemaal voor onze eigen deur vegen in plaats te klagen over onze buren.Wie zijn wij om hun terecht te wijzen. Vergeet niet, ons verleden is ook niet allemaal
rozegeur en maneschijn hier. En tevens nu nog niet.

Zomaar even mijn mening.
Afgewezen? Ok vertel het aan de idioten van amerikaanse regering: "vanaf nu zijn jullie ook mede verantwoordelijk voor wereldwijd chiptekort crisis en jullie gaan de kosten voor een nieuwe nog-te-bouwen fabriek in Amerika betalen! (Have a good day zeggen en de kamer meteen verlaten)
:P :')
Lekker wreed ben ik en maar het is heel terecht dat intel het van mij moet zeggen!
En vervolgens loop je 52 miljard op subsidies en steun mis, zakenmannetje hoor :+
En vervolgens loop je 52 miljard op subsidies en steun mis, zakenmannetje hoor :+
Zodat ze later aan overheid moeten terugbetalen, zo'n hoge bedrag?
Daar fabriek in China bouwen was VEEL goedkoper geweest.

Waarschijnljik wil Intel onafhankelijk blijven, dus ik denk dat Intel een middelvinger aan Amerikaanse overheid geeft.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 15 november 2021 13:38]

Subsidies zijn geen leningen, subsidies zijn er om het verschil in prijs weg te halen. Dus het is niet goedkoper, maar waren ze sneller operationeel geweest wanneer ze de fabriek in china zouden gebruiken. Daarbuiten zorgen ze ook voor duizenden permanente banen en nog vele duizenden om deze fabrieken te bouwen/ onderhouden.
Ja, maar ik denk dat Intel wel beseft dat Intel daarna de salarissen van amerikaanse personeel zelf moet betalen... dat is in hun ogen erg prijzig. Dus ik snap Intel erg goed. Voordat je mij vraagt, waarom hoezo prijzig: het probleem is dat het personeel bijna iedere jaar voor hogere loon gaan staken. De chinezen zeuren niet, Amerikanen wel... een heel groot verschil! :P
Terecht. Als je ziet hoeveel data er al door Chinese mobiele telefoons verzonden wordt naar China. Kan je nagaan als dat ook gebeurt in computers waar vaak nog veel gevoeligere data in voorkomt.
Het gaat over chip productie, de maskers ( reticles ) komen van Intel, en wat daar op staat kun je niet even wijzigen, dat China alles kan mee lezen, laat ik het zo zeggen dat is onmogelijk.
En strategisch gezien; als China Taiwan aanvalt gaat ook de US dingen stukgooien in China. Zou zonde zijn als die fabriek van Intel dan weer weg is. ;)

Maar da's pas voor over een paar jaar...
Tja, als je kijjt hoeveel data er naar de VS gaat, dat is minimaal zoveel.
team van Biden
Dit is echt media-onzin,
het is een volksvertegenwoordiger met een kabinet;

https://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_the_United_States
Het kabinet, als samengesteld door president Joe Biden. Volgens jouw link is de president degene die de leden van het kabinet aanstelt en hij kan ze ook ontslaan. Oftewel het is zijn team.
Het zijn ambtenaren in functie en geen lid van een of andere sportvereniging.


Doe een simpele search op vb npr.org
Die wordt altijd bericht van links/democratische berichtgeving , echter redelijk neutraal,
zij houden zich ook aan de formele titulatuur.

Het gebruik van “team” is het versimpelen van de realiteit dat schadelijker is en de functie uitholt.
China doet denk ik niet anders.
China wil over 25 jaar Taiwan inlijven omdat ze denken dat ze dan de sterkste economie hebben en ook op militair gebied hun mannetje staan.
Door in China technieken te ontwikkelen en te produceren kan dat wel versnellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee