VS, EU en NAVO beschuldigen China van Microsoft Exchange-hack

De Verenigde Staten, de Europese Unie, de NAVO en verschillende andere bondgenoten hebben gezamenlijk China beschuldigd van de Microsoft Exchange-hack eerder dit jaar. De bondgenoten spreken zich uit tegen de 'kwaadaardige cyberactiviteiten' van China.

De verschillende bondgenoten laten onder andere weten dat ze China beschuldigen van en bekritiseren over 'kwaadaardige cyberactiviteiten'. De Verenigde Staten spreken zich uit tegen de cyberaanvallen vanuit China en claimen daarnaast dat hackers die banden hebben met het Chinese ministerie van Staatsveiligheid, verantwoordelijk zijn voor de Microsoft Exchange Server-hack. Die hack kwam begin maart aan het licht. Microsoft stelde toen al dat Chinese hackers deze kwetsbaarheden hadden misbruikt.

Naast de VS hebben ook de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de NAVO, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan allemaal afzonderlijke verklaringen naar buiten gebracht. Deze landen bekritiseren en veroordelen gezamenlijk het cybergedrag van China in het algemeen, beschuldigen dat land voor de Exchange-hacks van eerder dit jaar en bekritiseren het land om die hack.

Veroordeling door bondgenoten VS

Het is de eerste keer dat de NAVO zich uitspreekt tegen de cyberactiviteiten van China, stelt een woordvoerder van het Witte Huis. Ook de EU spreekt zich in een statement uit tegen de hackpogingen van China, dat volgens de Unie onder andere uit is op spionage en diefstal van intellectuele eigendom.

"Vandaag brengen de EU en haar lidstaten, samen met partners, kwaadaardige cyberactiviteiten aan het licht die onze economie, veiligheid, democratie en onze samenleving in het algemeen ernstig hebben geschaad", schrijft het EU-hoofd van buitenlandse zaken Josep Borrell namens de Europese Unie. "De EU en haar lidstaten zijn van oordeel dat deze kwaadwillige cyberactiviteiten vanaf het grondgebied van China zijn ondernomen."

De verschillende landen en instanties willen gezamenlijk blijven optreden tegen de activiteiten, zo meldt de VS. De groep zal onderling inlichtingen blijven uitwisselen over cyberdreigingen en samenwerken op het gebied van netwerkverdediging en cybersecurity. De VS laat daarbij weten niet per se te verwachten dat de gezamenlijke uitspraak het gedrag van China zal veranderen.

In een gesprek met Amerikaanse journalisten vertelde een Amerikaanse functionaris dat een publieke veroordeling van China slechts beperkte invloed zou hebben om toekomstige aanvallen te voorkomen. "We sluiten verdere acties om China ter verantwoording te roepen niet uit, maar zijn ons er ook van bewust dat een enkele actie niet het gedrag van China kan veranderen, evenmin als een land dat op eigen houtje doet. Daarom hebben we ons er in eerste instantie op gericht om andere landen met ons mee te krijgen", citeert CNBC.

Verder laat de VS weten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie vier staatshackers van het Chinese ministerie van Staatsveiligheid aanklaagt. Zij zouden tussen 2011 en 2018 een campagne hebben gevoerd om computersystemen van Amerikaanse bedrijven, overheidsinstanties en universiteiten te hacken.

De Microsoft Exchange-hack

De landen gaan ook verder in op de Microsoft Exchange-hack, die op 3 maart wereldkundig werd gemaakt, toen Microsoft vier zerodays dichtte in Exchange Server. De techgigant stelde toen al 'met grote zekerheid' dat Chinese hackersgroep Hafnium de exploits misbruikt zou hebben. De kwetsbaarheden gaven hackers toegang tot e-mailaccounts via on-premise servers die Exchange-versies 2013 tot 2019 draaiden. De aanvallen zouden gericht zijn op Amerikaanse slachtoffers, meldde Microsoft in maart.

De FBI, CISA en CIA zullen naar verwachting later vandaag meer details delen over de Exchange-hack. Deze Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden met 'meer dan vijftig tactieken, technieken en procedures' komen die Chinese hackers gebruiken 'als zij netwerken van Amerika en bondgenoten aanvallen'.

Het is al bekend dat de FBI via de rechter toestemming heeft gekregen om toegang te verkrijgen tot ongepatchte systemen en code-elementen te verwijderen die door de Chinese hackers zouden zijn achtergelaten en vervolgaanvallen mogelijk zouden maken, schrijft The New York Times.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-07-2021 • 15:07

140 Linkedin

Lees meer

Reacties (140)

140
91
39
11
0
19
Wijzig sortering
Bij het wijzen naar Rusland ging de REvil ransomware bende van laatst plotseling wel offline.
Het werd toen toch wat heet onder de voeten misschien, terwijl van Rusland ook niet verwacht wordt dat ze tegen cybercrime vanuit het eigen land optreden zolang Rusland zelf niet aangevallen wordt. Veel malware wordt dan ook niet gestart als er Russische taal of toetsenbord ingesteld is op een systeem.
Misschien heeft zo'n gezamenlijk statement tegen China ook wel enig effect. Ook al treed China zelf niet direct op.
Een gewaagde reactie vanuit de G7 waarin ik me afvraag waarom ze niet nu al met bewijzen buiten komen.
En morgen krijgt u een presentatie over hoe onze geheime diensten en anti cybercrime eenheden precies te werk gaan.....
Ik denk dat dit meer een dreigement is, dat de cyberoorlog tegen economische doelen meer symmetrisch word als ze niet oppassen.

China en Rusland voeren een koude cyberoorlog tegen het westen, maar om het globalisme maar niet te verstoren is het westen aarzelig om terug te vechten. Spioneren ala, massale industrionele spionage en sabotage om de prive economie thuis te helpen willen ze niet echt aan beginnen. Maar als het zo door gaat zullen ze wel moeten, wie niet horen wil moet voelen.
Niets nieuws dat China de regels aan hun laars lapt en hun zijn niet de enigen dus waarom nu ineens actie ? waar ik mij meer druk over maak is de combinatie van massale DNA verzameling van westerse vrouwen door China en de meerdere uitbraken in Wuhan van sars tot covid en nog eens het crispr babies schandaal van He Jiankui.

Elk bedrijf en elke regering en elk persoon heeft wel iets te verbergen waar hun niet trots op zijn maar dit hele verhaal van China en Wuhan begint een optel som te worden en allemaal in dezelfde richting en er is nogal wat backlash en censuur als je ook maar over 1 punt begint..

Op platformen die juist bedoeld zijn voor meningen en discussies dus ik vraag mij soms af of deze platformen wel bedoeld zijn voor vrijheid of dat het een nieuw soort van crowd control begint te worden waar bedrijven en regeringen misbruik van maken en nee niet alleen China zo blonde boerensnikkel ben ik ook weer niet..
Nou leuk dat iedereen er verontwaardigd over is hoor, maar gaat dat ook nog eens iets praktisch opleveren? zoals sancties ofzo?

Waarschijnlijk niet aangezien het westen veel te afhankelijk is van de industrie in China en uiteindelijk niks wilt doen aan China vanwege die afhankelijkheid.

China word steeds groter en de CCP heeft veel "soft power" campagnes om het westen te beinvloeden, en het werkt. Westerse bedrijven censuren zichzelf en doen er alles aan om het grote geld uit de chinese markt te krijgen.

Het Westen heeft de mond vol over de genocide van de Rohingya in Myanmar maar buiten een paar sterke worden hoor je verder niks over de genocide van de Oeigoeren.
Eigenlijk zouden we met z'n allen de olympische winterspelen van 2022 moeten boycotten, maarja dat zal nooit gebeuren omdat het Westen amper nog ruggegraat over heeft wat betreft China en de CCP.
Spionage door China is al eeuwen oud.
China heeft genoeg knappe koppen in het land rondlopen om de Westerse landen technologisch te kunnen evenaren of zelfs te overklassen. Helaas is de Chinese cultuur nog steeds zo dat je niet op moet vallen. Doe je dat wel, dan wordt je als snel als staatsgevaarlijk aangemerkt. Jack Ma weet daar inmiddels alles van. Wie met een echt goede innovatie komt kan dus rekenen op een flinke repressie vanuit de "Volkspartij".
Om toch vooruitgang te boeken investeert China veel is spionage, reverse engineering en kopiëren. Dat is niet nieuw, maar groeit wel tot enorme proporties.

Het Westen heeft jaren lang van de Chinezen geprofiteerd. Het politieke klimaat was er ideaal om veel mensen tegen absoluut minimale kosten van alles te laten produceren en assembleren. Nu zijn we te afhankelijk geworden om maatregelen tegen China te nemen. Zelfs met het noemen van het probleem met de Oeigoeren en de bezetting van Tibet wordt heel voorzichtig omgegaan. China heeft ons niet nodig en kan dus wel gemakkelijk maatregelen tegen Westerse landen nemen, zonder daar zelf last van te hebben.
Overigens denk ik wel dat China ons nodig heeft. Op het moment dat wij stoppen met afnemen, zal de economie van China, welke absoluut is ingericht om te exporteren, snel ineen krimpen. Daar komt nog bij dat China enorm veel rauwe grondstoffen importeerd, met als absolute top de olie voor 208 miljard. Feit blijft wel dat het niet in balans is, ze importeren voor 1580 miljard en exporteren voor 2570 miljard.
Ja ze proberen een domestic circular economy te creeren maar dat is helaas niet zo gemakkelijk en ze hebben simpelweg niet heel veel tijd meer.

Deze infographic reeks van polymatter geeft zon beetje het beste beeld wat er op dit moment gaande is in China en prikt door veel van de propaganda heen die de staatskranten vaak gebruiken. Het verklaart het opzienbarende gedrag van de CCP over de laatste pak hem beet 5 jaar.

Demography — China's Reckoning (Part 1)
https://www.youtube.com/watch?v=vTbILK0fxDY&t=917s

Housing — China's Reckoning (Part 2)
https://www.youtube.com/watch?v=EgVXRtq5EIg&t=626s

Water — China's Reckoning (Part 3)
https://www.youtube.com/watch?v=nRUc4gTO-PE&t=909s

National Insecurity — China's Reckoning (Part 4)
https://www.youtube.com/watch?v=y87R3Lp0jd0

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 19 juli 2021 19:50]

Deze video's zijn het bekijken waard.

Key takeaways:
Het aggresieve gedrag op het wereldtoneel is vooral voor binnenlandse consumptie. Verder kent het systeem een aantal weeffouten die moeilijk op te lossen zijn omdat de onfeilbare partij, daarvoor een aantal fouten uit het verleden zal moeten toegeven. Los daarvan zal het herstellen van die fouten pijnlijk en kostbaar zijn voor de bevolking.
Is het niet zo dat Afrika over veel belangrijke grondstoffen beschikt en China daar momenteel redelijk actief is?
Voor goedkope arbeid zitten we allang niet meer in China, daarnaast importeren we zo'n beetje 2x zoveel dan we exporteren wat wel eens gekscherend maar niet zonder kern van waarheid vertaald wordt in 'we kopen ons arm'.

Handelsbalansen zijn altijd in ontwikkeling, ik denk dat we daar vooral eens een visie op moeten ontwikkelen in plaats van bedrijven de vrije hand te geven en dan maar af te wachten waar dat in resulteert - zowel qua balans maar ook qua gezondheid van de eigen economie en zeker ook geopolitieke gevolgen.

Sowieso doelen stellen dus, zoals 'significant veel minder afhankelijkheid van China' en vervolgens doen wat je kunt. Op dit moment is dat misschien nog niet voldoende maar daar kun je je in ontwikkelen - maar, dat gebeurt alleen als je eerst dat doel duidelijk gesteld hebt.
China is niet alleen goedkoop door de goedkope arbeid. Andere landen zijn daarin inmiddels een stuk goedkoper geworden. De arbeidsmarkt is er nog steeds enorm en sociale voorzieningen zijn er nauwelijks. Dat maakt het gemakkelijk om personeel te krijgen. Als er geen personeel in de regio is, dan is het binnen China heel gewoon om desnoods aan de andere kant van het land te werken en maar twee of drie keer per jaar naar huis te gaan. Er zijn nog genoeg regio's waar men echt arm is.

In China is het bouwen van een fabriek vrij eenvoudig. Als je iemand uit "de partij" achter je plannen hebt staan, kan je de weinige regels die er zijn eenvoudig omzeilen. Veiligheid is geen issue. Gebruikt de fabriek te veel energie, dan wordt er gewoon een centrale bijgebouwd.
De grondstoffen die binnen China worden gebruikt worden op een andere manier afgerekend dan wat geëxporteerd wordt. Daardoor zijn grondstoffen voor Chinese fabrieken tot zo'n 40% goedkoper. China beschikt ook nog eens over een flinke voorraad aan zeldzame grondstoffen.

Het is inmiddels in Westerse wereld wel doorgedrongen dat de afhankelijkheid van China te groot is. Men probeert daar ook wel wat tegen te doen, maar ondertussen maakt men dezelfde fout weer met anderen landen (80% van alle medicijnen komt inmiddels uit India).
Dan moeten westerse landen maar flink achter de oren krabben en goed gaan nadenken wat ze willen als zij niet afhankelijk van China willen zijn.

Je kunt ervoor kiezen om daar wel afhankelijk van te zijn zodat je goedkoop je spullen kan krijgen of meer neerleggen zodat je spullen kan importeren die in Europa zijn gemaakt.
De meeste westerse landen denken m.i. helemaal niet op die manier - we hebben een vrije markt, ondernemers zoeken hun eigen weg en kiezen voor de oplossing waar ze desnoods één cent meer aan verdienen. Overheden bemoeien zich daar maar weinig mee, als er in het bedrijfsleven hard genoeg om geroepen wordt dan willen ze misschien wel eens een handelsdelegatietje regelen voor die bedrijven en dat was het dan wel weer zo'n beetje.

Dat is m.i. het probleem met de EU: teveel vertrouwen op natuurlijke ontwikkeling, te weinig besef dat internationale handel effect heeft op de globale machtsverhoudingen waarbij krachten spelen die onwenselijk zijn, teveel vertrouwen op de redelijkheid van de mens. Het duurde zo ook jaren voordat eindelijk tot Brussel doordrong dat Poetin niet de vriendelijke handelaar was waar we hem even voor hielden. Ook wat China betreft komt het besef pas veel te laat.

Wat we nodig hebben is een Europese visie op de wereld en een beleid wat die visie actief weerspiegelt.

[Reactie gewijzigd door droner op 23 juli 2021 09:57]

De vrije markt en de mogelijkheid om de productie naar het buitenland te verplaatsen of massaal producten uit het buitenland te importeren is wel de achterliggende oorzaak waardoor men nu afhankelijk is van China.

De afhankelijkheid is dus niet door politieke banden ontstaan, maar vanuit het bedrijfsleven. Politiek is het geen probleem om China flinke restricties op te leggen, maar daarmee raak je dus een hoop bedrijven en daarmee de eigen economie. Voor de lange termijn kan men wel regels opstellen dat elke fabrikant (ook) een productie faciliteit binnen de EU moet hebben, maar dat gaat gewoon betekenen dat je heel veel producten gewoon niet meer in de EU kunt kopen.
Voor medicijnen is men wel bezig om aan de Europese goedkeuring ook een leveringsplicht te koppelen. De farmaceuten worden daarmee gedwongen om hun productie te spreiden en niet voornamelijk in India te concentreren.
Idd, je herhaalt grotendeels mijn woorden. Dat vrijlaten van die markten is dus een probleem, er wordt passief toegekeken wat er gebeurt met machtsverhoudingen en zodra die een probleem worden zijn er zoveel handelsbanden dat we bevriezen van angst voor de centjes.

Maar, enerzijds wordt de mogelijk economische schade in dit soort dossiers m.i. steevast overdreven: in de praktijk vinden bedrijven andere toeleveranciers en afzetmarkten, de impact van die internationale handel op onze lokale economie, werkgelegenheid en schatkist is sowieso vrij beperkt - in geval van China deels zelfs andersom, denk aan het adagium 'we kopen onszelf arm'. Anderzijds moeten we m.i. niet zo bang zijn om een prijs te betalen voor een leefbare wereld. Tot slot zouden we m.i. dus beter pro-actief bezig zijn met deze zaken en de boel eerder bijsturen.
Ik ben het ook met je eens. Wat ik vooral heb gedaan is een scheiding aanbrengen in politiek en bedrijfsleven.
Wanneer de politiek maatregelen neemt waar bedrijven last van hebben wordt er direct moord en brand geschreeuwd. Op de langere termijn vinden bedrijven en consumenten altijd wel een oplossing en worden de economische gevolgen meestal schromelijk overdreven.
Eigenlijk gebeurt er bij het nemen van maatregelen tegen China ongeveer wat er nu gebeurt. Door Covid zijn er verstoringen in productie en transport. Dat geeft tijdelijk leveringsproblemen, maar het komt wel weer op zijn pootjes terecht.

Of en hoe je maatregelen moet nemen om het bedrijfsleven minder afhankelijk van China of een ander land te maken zou ik niet weten.
Ik heb een reportage van Wion gekeken waar de macht van China precies ligt en het draait eigenlijk om de “rare earth minerals”, aldus Wion. Dat zijn de mineralen en metalen die we in van alles en nogwat gebruiken, van smartphones tot wapensystemen.

Voor de volledigheid, “rare earth” is niet zeldzaam, ze komen veelvuldig voor op aarde. Maar niet geconcentreerd zodat je ze gemakkelijk kunt mijnen. Hoewel de hoeveelheid dus heel groot is, is het opsporen en mijnen dus moeilijk en duur.

China zit op meer dan 36% van deze “rare earth” en tot het grote geluk van China wél geconcentreerd in Tibet. Hierdoor beheerst China inmiddels dus 96% van de wereldwijde markt.

China heeft Europa en de VS onder andere eigenlijk in haar greep, simpelweg omdat het deze zeldzame aardestoffen, metalen en mineralen controleert. En dus is de kans dat er daadwerkelijk stappen worden gezet tegen China -wat geroep en waardeloze sancties daargelaten- nihil.
ik kan je twee uitspraken niet helemaal met elkaar balanceren:

“rare earth” is niet zeldzaam, ze komen veelvuldig voor op aarde
en
China zit op meer dan 36% van deze “rare earth”

Je bedoelt het makkelijk te mijnen gedeelte van deze stoffen? Ik las jaren geleden al dat Amerika al aan het kijken was om oude mijnen daar weer te openen, deels omdat er nieuwe mining technieken zijn, deels omdat de prijzen oplopen en zelfs de oude technieken (minder on-)rendabel zijn.

Daarnaast zijn zeldzame aardmetalen ook maar in relatief kleine hoeveelheden nodig, hoeveel gram zit er in je phone/computer etc? Ookal zou 1 onderdeel van een euro ineens een tientje gaat kosten, maakt dat ook weer niet zo heel veel uit voor de honderden euro's die je aan het eindprodukt uitgeeft, daarnaast, misschien doet de schaartste wel meer goed dan kwaad in de strijd tegen onze weg-werp consumptie maatschappij.

Uiteindelijk valt of staat het natuurlijk ook met ons de consument, zijn wij bereid meer te betalen voor zaken die beter/eerlijker/schoner/ethischer gewonnen/gemaakt worden? Helaas niet, dat zie je ook bij zaken als tv/film industrie waar we de censuur gewoon accepteren, ik heb nog niets gemerkt van boycot's oid tegen bv Disney.

De politiek is terecht huiverig actie te ondernemen, want als de bevolking zijn cheap shit niet meer bij de Action kan halen of als beleggers hun rendement zien verdampen hebben zij het weer gedaan.

<reclame> Daarom iedereen aan de FairPhone, meer betalen voor minder, maar wel een goed gevoel! </reclame> :Y)
https://www.youtube.com/watch?v=gyH_PvLZoD0

Filmpje van 3 minuten van de Financial Times hoe het zit met de rare earth mines :)
Kijk, zulke filmpjes zie graag, kort bondig en duidelijk.

Maar wat ik dus al zei, als we bereid zijn te betalen kunnen we onafhankelijk worden van China, het zal alleen de nodige miljarden kosten - miljarden die we de laatste decennia op loonkosten bespaard hebben door China al ons productie werk te laten doen.

Daarnaast, zoals in het filmpje maar voren komt, de vervuiling. Ik denk dat als we naar westerse maatstaven gaan produceren de wereld/het milieu beter af zou zijn, wederom tegen extra/hoge kosten, maar nogmaals, wij zijn nu verantwoordelijk voor de vervuiling daar, lekker makkelijk uit het zicht dus het krijgt niet de aandacht/prioriteit die het verdiend (net als zoveel vervuilende industrieën in Azië/Afrika etc)

Time to pay up, kom maar op met smartphones etc die 2x zo duur worden, goede motivatie om er twee keer zo lang mee te gaan doen voor we nieuwe kopen ;)
Je ziet dat vaak ook met Duitse producten. Veel daarvan worden in Duitsland gefabriceerd. Je betaald er meer voor maar je weet dan ook dat je degelijke producten aanschaft.
Welke "bezetting" van Tibet?
Op de zender RTL Nieuws werd begin dit jaar seizoen 5 van de serie Impossible engineering uitgezonden waarin in aflevering 9, 'Himalayan Mega Train' werd ingegaan op de bouw van de spoorlijn die de Chinezen hebben aangelegd op het Tibetaanse hoogplateau. In deze aflevering die ook nog eens in het Nederlands verteld werd, werd Héél duidelijk enkel gesproken over de prachtige Chinese provincie Tibet en wat voor goeds de Chinezen de Tibetanen allemaal al geschonken hebben.

Waarom misinformeren zelfs Westerse media producties ons met de notie dat Tibet een provincie is?

Mij bekruipt meer en meer het gevoel dat het westen eerder van China aan het leren is hoe je je bevolking onder de duim kan houden dan dat China van ons leert wat mensenrechten inhoud.
Ga 20 jaar terug de tijd in en de wereld vond dat Tibet nog een eigen land is.

Ondertussen lijken we collectief te zijn vergeten wat er 20-40 jaar geleden allemaal plaatsvond in die regio en doen we allemaal alsof het maar een provincie is.

Hetzelfde zal Hong Kong overkomen en het is niet voor niets dat Japan de oorlog zal verklaren zodra China gaat fucken met Taiwan.

Mongolië staat een zelfde lot te wachten. Alles is China en voor het grote geld vind het westen alles prima.

We zijn als mensheid echt geen fuck vooruit gekomen sinds ons kolionale verleden.
Ik weet het niet hoor maar Japan is niet meer de Japan van voor de tweede wereldoorlog. Ze hebben misschien een "leger" maar dat stelt niks meer voor tegenover het Chinese leger.
Tibet is altijd een leuk item omdat mensen zo graag boos willen zijn op de Chinezen zonder zich ergens in te verdiepen.

Zo was de inval in Tibet een reactie op Tibetaanse agressie.

De inval was het werk van de toenmalige overheid van China onder leiding van de KMT, niet de CPC,

Voor de bezetting van Tibet door China was Tibet een feodale staat met een theocratisch sausje; een systeem uit de vroege middeleeuwen.

Dus de volgende keer als je de Dalai Lama hoort praten over een vrij Tibet dan bedoelt hij een feodale staat onder zijn leiding, die Taiwan heeft bevrijd omdat zijn voorganger nogal moeite had met het respecteren van de territoriale integriteit van andere landen.
Je bent het patenten gedeelte vergeten over te nemen. Of heb je dat later toegevoegd? Ben te lui om timestamps te vergelijken.

Je vergelijking met Ma gaat echter wel niet op. Hij was als persoon een Harry Potter. Met z'n bedrijf en z'n visie dat niet strookte met de CCP was hij een gevaar geworden voor de CCP. Niet omdat ie zo'n pienter jongen is. Zelfde situatie maar een uitgesproken CCP-aanhanger en Ma had geen 3 maand "vakantie" moeten nemen.

Deze denkwijze van het zijn best wel slimme jongens en ze kunnen het westen in 1 2 3 overklassen op alle niveau's als ze niet tegengehouden worden door die enge CCP zit redelijk diep in r/conspiracy terrein.
"China heeft ons niet nodig en kan dus wel gemakkelijk maatregelen tegen Westerse landen nemen" < Beetje hypocriet, laten we eerst zeggen dat niet elk westerse land samenwerkt wat betreft maatregelen. Zo heb je b.v. landen die elkaar niet helpen in het Westen omdat de band met China beter is dan die van het ander. Maar zo zie je ook weer altijd dat gevraagd word aan desbetreffende land om toch mee in zee te gaan met de propaganda. (Alhoewel de relatie goed was tussen China en X land)

Spionage gebeurt zowel vanuit de EU en USA al jaren lang. Niet vergeten dat het Westen trendsetters waren hierin. Dat wij nooit China horen klagen betekent niet veel, maar vertelt wel genoeg over onze Westen. Dat China door heeft dat ze genaaid werden is niks aan hun kant, het Westen heeft lopen profiteren daarvan en baalt nu enorm. De elite-lobbyist in het Westen heeft ervoor gezorgd dat alles 'goedkoop' te doen was. Helaas zijn er ook meteen veel burgers hun werk kwijt en daalt het GDP. De burgers in het Westen worden nog harder genaaid aangezien die productie kosten al een jubileum lang laag waren. Dus maatregelen nemen kan je niet zomaar aangezien er een morale discussie eerst plaats moet vinden, zoals het er tegenwoordig uitziet; betwijfel ik of communicatie op zijn best is.

Als het Westen bepaalt China niet te bespioneren; gebeurt dat wel via andere kanalen. We kunnen dan ook wel handje schudden en beloftes maken, maar ik kan je garanderen dat de eerste die dat verbreekt het Westen zelf zal zijn. De Elite-lobbyist heeft politici in zijn zak dus dat hacken zal nooit stoppen van geen van beid kanten. Zelfde verhaal met Rusland (wat betreft lobbyist-spelletjes). Veel mensen leven in een waan en denken dat er altijd een good/bad guy is. Helaas gebeuren dingen zonder uitleg en puur uit arrogantie/koppigheid en paranoide en daarbij hebben de burgers en meeste politici geen input op.
"China heeft ons niet nodig en kan dus wel gemakkelijk maatregelen tegen Westerse landen nemen
Dat is zo hypocriet als het maar kan, maar wel de realiteit. Maatregelen zijn mooi, maar in de praktijk wil men er zelf niet al te veel last van hebben.

Spionage is van alle tijden, maar met het internet is dat wel in een stroomversnelling gekomen. China (en andere landen) op de vingers tikken is leuk voor het publiek, maar Amerika spioneert zelf ook op grote schaal. De meeste landen doen daar ook vrolijk aan mee. Het is gewoon iets waar iedereen rekening mee moet houden. Wat je niet wilt dat een ander weet moet je gewoon goed beveiligen.
Zelfde als toen Rusland over van alles wat werd beschuldigd (en nog steeds), zonder bewijs. De reden dat Trump dus had gewonnen etc etc. China is een target voor de VS net zoals Rusland dat is.
Amerika heeft vijanden nodig, vooral nu omdat hun oorlogsindustrie zo'n beetje de enige industrie is die ze nog over hebben. Dat is het wapen van Amerika, sancties tot de burgers daar in armoede leven of zelfs sterven en dan hopen ze maar dat de mensen in opstand komen (eventueel volgend met een oorlog zie Irak, Iran, Libië, Cuba, Venezuela, N-Korea etc etc). Veel van die landen mogen dus niks verkopen of kopen op de 'internationale markt'', een land of bedrijf bv in Europa die dus wel iets verkoopt of koopt van zo'n land krijgt dan (ook) bedreigingen, boetes en of ook sancties etc.
En Europa loopt nog altijd braaf achter Amerika aan, zelfs nu nog als je ziet hoeveel ellende dat heeft opgeleverd in het MO (doden, vluchtelingen, IS etc). Als ik 1 land niet geloof is het de VS. Alles waar ze anderen van beschuldigen doen ze zelf 10x erger zeg maar.
Dus bv Sancties tegen Rusland, doet alleen de EU pijn (de handel die we onderling hebben/hadden). De VS heeft vrijwel geen handel en hopelijk denkt de VS dat de EU landen bv meer wapens koopt van de VS, die denken echt alleen wat goed voor hun is en als er meer spanningen komen of zelfs oorlog, maakt niet uit zeg maar. Het is gewoon propaganda om de mening hier over China en Rusland zo slecht mogelijk te maken, dat is het doel. En moet zeggen dat doen ze goed!

[Reactie gewijzigd door Plugin op 20 juli 2021 00:04]

En als we dan toch aan het boycotten gaan, moeten we ook het WK voetbal in Qatar boycotten. En de F1 moet races in gebieden, waar chronisch mensenrechten worden geschonen, schrappen van de kalender.
Het is echter niet te verwachten dat deze sancties plaats gaan vinden.
Mijn eerste gedachte was: "we sturen een boze brief en dan hopen we dat het beter wordt"..... Dussss.....
Enige positieve is DAT ook andere partijen dan de VS zich eens stevig uitspreken tegen China, maar ik hoop wel dat men ook van plan is er gevolgen (welke dat ook mogen zijn....altijd lastig die dingen) aan te verbinden op een gegeven moment.
Doet me denken aan Biden die vorige week facebook aanwees als medeplichtige van de scepsis tegen vaccinaties. Ik ben het helemaal met die man eens overigens. Maar alleen dat zeggen en verder niets doen gaat geen zoden aan de dijk zetten natuurlijk.
Een gewaagde reactie vanuit de G7 waarin ik me afvraag waarom ze niet nu al met bewijzen buiten komen.
Ze zullen er genoeg hebben aangezien ze zo'n reactie wel overwogen naar buiten brengen. Het wijzen met de vinger is gedaan, de schade is aangebracht. Wat gaat men nu tegen China voor maatregelen opleggen aangezien zij (China) een gigantische vinger in de pap hebben op vrijwel elk vlak.
Zowaar een keer geen Rusland-beschuldiging; de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Niet dat ik trouwens wil zeggen dat Rusland geen slechte dingen doet, hoor - geen enkel land is perfect.
Ik zet het aluhoedje wel even op voor de liefhebbers. Als de NAVO (lees de VS) zich ermee bemoeit is het een prelude to war.
Is het misschien ook niet een mooi moment om ook Microsoft eens aan te sporen wat degelijker software af te leveren? Natuurlijk zul je niet alles kunnen voorkomen maar.. kom op zeg.. nu weer drie keer in amper een maand niet kunnen printen vanwege veiligheidsrisico's?
Ik denk niet dat dat ooit nog gaat werken met de huidige software die het bedrijf in zijn portfolio heeft. Dit is een PR-actie van de VS om vooral maar de schuld ergens anders te leggen in plaats van die bij jezelf te gaan zoeken.
Gaan we ons nu eindelijk realiseren dat China niet onze vriend is en het ook nooit gaat worden?
De chinezen zijn heel wat minder agressief naar buitenlandse mogendheden dan de USA.
Ze zijn nog aggressiever... De Chinese expansiedrang in Zuid/Zuid-Oost/Oost/Midden-Azië is gigantisch. Ze hebben geprobeerd bij meerdere landen stukken land te stelen, en in de Zuid-Chinese Zee is hun aggressie ongelofelijk. Daar was bv ook de poging van China om door middel van kunstmatige eilanden ten koste van andere landen hun gebied uit te breiden.
De VS is zeker niet onschuldig, maar zonder concrete onderbouwing waarom het verder van belang is om een ander land erbij te betrekken (en zeker als je een onwaarheid poneert) is gewoon whataboutisme.
:? vertel dat aan de landen rond de chinese zee ;-)
Afhankelijk van hoe je er tegenaan kijk, redelijk veel. In de geschiedenis van China meer oorlogen geweest dan US ooit heeft gevoerd.

😂

En alle oorlogen zijn gebaseerd op leugens.

[Reactie gewijzigd door Audiodude op 19 juli 2021 22:56]

Te laat, we zijn economisch al totaal afhankelijk van ze. China wordt de leidende wereldmacht en ik ben bang dat we daar niets meer aan kunnen doen (uitgezonderd gewapende strijd, maar daar komt dan iedereen als verliezer uit). Het westen heeft zitten slapen.
Ach, geen enkel wereldrijk heeft het eeuwige leven.
Anders hadden we nu gewoon Romeinen geweest.
Dat is wat kort door de bocht. op termijn zullen we allemaal elkaars vriend zijn.
Allemaal in hetzelfde bootje , genaamde de planeet aarde.

Zal nog wel even duren, dat terzijde.
Dit kan je even goed over de VS zeggen.
Ik als verwent linux en opensource gebruiker, kan je vertellen dat Linux en opensource echt niet bug vrij is.
Kom je genoeg zeer vervelende op afstand te misbruiken bugs tegen.
for real, vertel?
Dat wordt het zeker, maar de VS en een groot gedeelte van Europa is verslaafd aan Microsoft. De software van lage kwaliteit van dit bedrijf gaat de wereld nog miljarden kosten.
Grappig hoe Chinese propagandisten de Russische methode van whataboutisme kopiëren... is dat dan het gevolg van de aangekondigde Chinees-Russische samenwerking op mediagebied?
Ja anders heb ik nog een aluminium hoed voor je in de aanbieding 8)7

Verder een beetje merkwaardige discussie. Ik ben voorstander van een multipolaire wereld en ja daar komt inderdaad het inzicht bij kijken dat de VS en de EU (!) in de realiteit wegkomen met hun wandaden en zelf wel sancties hebben uitgevaardigd naar andere wereldspelers. Dat inzicht mag dus blijkbaar niet gedeeld worden want het is 'whataboutism' of erger misschien ben je een spion!

Je bent vrij om in koude oorlog termen te denken, laat de andere kant van de discussie dan ook in haar waarde.

[Reactie gewijzigd door Wazzim op 19 juli 2021 16:28]

'Multipolair', is dat geen term die vooral gebruikt wordt door die ene boef in het Kremlin? Voormalige fixer van de burgemeester van Sint Petersburg die intussen in eigen land de ontluikende democratie de nek omgedraaid heeft en aan de lopende band mensen laat omleggen terwijl hij enerzijds meedogenloze massamoordenaars en anderzijds alle mogelijke sabotage van westerse landen sponsort?

'Multipolair' lijkt me vooral een interessant klinkend bloemenpapiertje om sympthieën in te pakken die eigenlijk onverdedigbaar zijn.
Hi,

Gewoon even een vraag uit interesse: waarom bemoei je je altijd voornamelijk met topics op Tweakers die over China gaan? Je toon is niet altijd even vriendelijk (veel posts hebben -1), je boodschap is altijd hetzelfde: niet zo over China praten; whatabout the US.

We horen dat er Chinese studenten bijvoorbeeld betaald worden om de publieke opinie in Westerse media aan te passen. Ik krijg altijd zo'n idee als ik jouw user name weer langs zie komen. Ik zeg niet dat dat zo is maar ik vraag het me wel af. Ik keek net naar je profiel en nagenoeg alle topics gaan over China en dan ook nog op 8 tot 15 pagina's van de comments! Je hebt duizenden comments geplaats hierover. Als ik dit zo neerzet, snap je dan dat ik me dat afvraag?
Hi,

Gewoon even een vraag uit interesse: waarom bemoei je je altijd voornamelijk met topics op Tweakers die over China gaan? Je toon is niet altijd even vriendelijk (veel posts hebben -1), je boodschap is altijd hetzelfde: niet zo over China praten; whatabout the US.

We horen dat er Chinese studenten bijvoorbeeld betaald worden om de publieke opinie in Westerse media aan te passen. Ik krijg altijd zo'n idee als ik jouw user name weer langs zie komen. Ik zeg niet dat dat zo is maar ik vraag het me wel af. Ik keek net naar je profiel en nagenoeg alle topics gaan over China en dan ook nog op 8 tot 15 pagina's van de comments! Je hebt duizenden comments geplaats hierover. Als ik dit zo neerzet, snap je dan dat ik me dat afvraag?
Het is goed dat je daar alert op bent. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je die mensen zo niet gaat vinden. De echte professionals die willens en wetens propaganda schrijven die zullen ook wel beseffen dat ze zichzelf moeten verbergen, bijvoorbeeld door het ook over andere onderwerpen te hebben. Sterker nog, dat werkt waarschijnlijk beter dan bij onderwerpen waarin iedereen eigenlijk al een positie heeft ingenomen. Mensen met sterke meningen krijg je toch niet overtuigd, je kan je dus beter richten op mensen die (nog) geen duidelijke mening hebben. Dus als mensen het over kleuren hebben dan laat je terloops vallen dat de Chinese vlag zo'n mooie kleur rood is. Dat ziet niemand als politieke beinvloeding maar er is toch even een link gelegd tussen "China" en "mooi" en dat blijft hangen.

Onderschat de kracht van passieve propaganda ook niet. AliExpress is een geweldig reclamebord voor China. Iedereen wil wel mooie koopjes voor weinig geld. Als je daar een goede ervaring hebt dan straalt dat ook af op China. Voor telefoons en andere goodies die we daar vandaan halen geldt dat ook. Zeker voor Tweakers is er daar veel mooi speelgoed te krijgen en met je Euro's wordt je er als koning behandeld.

Ten slotte wil ik een ervaring delen die ik heb gehad met een Chinese medestudent waar ik redelijk veel contact mee had. Die was ook altijd heel enthousiast over zijn vaderland. Hij zou na z'n studie ook zeker teruggaan naar zijn vrouw en kind. Toen ik hem vroeg waarom hij was getrouwd terwijl hij van plan was om NL te gaan studeren vertelde hij me dat het hebben van een kind een voorwaarde was om het land uit te mogen en dat zijn vrouw haar paspoort had moeten inleveren. Eerst dienstplicht, dan een vrouw en kind en dán pas mag je naar het buitenland om te studeren. En ik weet tot op de dag van vandaag niet hoe hij daar echt over dacht. Hij deed altijd alsof hij dat heel normaal vond.
Die student had geen betaling nodig om positief te zijn over China, ik weet werkelijk niet of hij echt in het systeem geloofde of dat hij toneel speelde.
Ik kan je vertellen waarom dat zo is, namelijk: braindrain. China wilt voorkomen dat hun knapste koppen in het buitenland studeren, daar blijven werken en niet meer terugkomen.

Als je hier met een westerse bril naar kijkt, kan je van alles over zeggen: ja maar, individualisme, vrijheid, liberalisme, (westerse) mensenrechten..
Besef alleen dat dit westerse filosofische standpunten zijn, ze zijn niet universeel voor alle beschavingen in de wereld. Andere beschaving waaronder het midden-oosten en het verre oosten kunnen hier heel anders tegen aan kijken.

In china is volgens het confucianisme het collectief belangrijker dan het individu. Een van de zes basiswaarden van het confucianisme is dat je trouw dient te zijn aan je gezin, familie, land.

Als je tegen de chinese normen en waarden ideologische bezwaren hebt, dat kan. Zij kunnen net zo goed bezwaar hebben tegen het liberalisme van het westen. Elk ideologie is immers willekeurig ontstaan afhankelijk van de geschiedenis, beschaving, cultuur en filosofie.

De westerse normen en waarden is ontstaan vanuit het christendom wat zich geleidelijk over tijd filosofisch heeft ontwikkeld naar christendemocratie, democratie & liberalisme.
De chinese normen en waarden komt van het mandaat van de hemel via confucianisme, legalisme & taoisme tot wat het is vandaag.
Het is een totaal verschillende ideologie over hoe je een samenleving moet inrichten.

Laten we eerlijk zijn. Geen enkel land heeft er trek in dat ze leeg worden getrokken van talenten. Als je ideologisch geketend zit aan westerse normen en waarden van liberalisme en jouw land is arm en niet competitief genoeg om talenten te behouden, moet je met lede ogen toezien dat talenten vertrekken naar een rijk land. Kijk maar naar India wat na decennia nog steeds wordt geroofd van talenten door de VS. In silicon valley staat IC voor Indians & Chinese.
China heeft die keten niet, daar staat het belang van het land en collectief boven die van een individu. Ze zagen dat ze decennia leeg werden geroofd van talenten, logisch dat ze hier een stokje voor steken, ook al is het niet liberaal. Dat maakt in China niet uit want ze delen niet in het liberalisme ideologie van het westen.
We weten natuurlijk niet hoeveel geld de Chinese regering gebruikt voor pro-Chinese propaganda, want de Chinese staatsbegroting is niet openbaar.
De begrotingen van de Verenigde Staten en Nederland zijn openbaar (en gemakkelijk te vinden.)
Anoniem: 143912
@Martijn03321 juli 2021 13:32
Ok vertel gebruikt de USA regering voor pro-USA propaganda? waar staat dit in hun begroting.. immers volgens u gemakkelijk te vinden
PS je kunt hier ook (gemakkelijk) de begroting van China vinden:
http://www.xinhuanet.com/english/download/20210313budget.pdf
Betaalde shill of communist is mijn gok, je ziet die overal de laatste jaren.
Communisten worden ook niet blij van China. Iemand met Chinese achtergrond ligt meer voor de hand. Chinees nationalisme is erg sterk ook onder Chinezen in het buitenland.
maxist/oud communistische groepen zoals pvda
De PvdA als communistische groep? Wat een grap. Als je nou GroenLinks of de SP zou noemen, dan was het nog een beetje verdedigbaar (maar nog steeds oude koeien uit de sloot halen), maar uitgerekend de PvdA heeft geen enkele link met communisme.
Anoniem: 435630
@downtime19 juli 2021 17:13
Even off topic, mar ik zou een communisme 2.0 wel zien zitten. Een gezonde mix van democratie, sociale gedachtegang, lange termijn visie en minder ikke, ikke, ikke, groeien, groeien, meer, meer, meer.
Ik zit zelf in China, en dit kan helaas vanalles zijn. Zoals je al aangeeft mensen die specifiek op Chinese postings reageren (doe ik zelf ook overigens). Dit kunnen gewoon enthousiastelingen zijn al dan niet Chinees. Chinezen zijn nagenoeg allemaal uitermate nationalistisch, al wonen ze mogelijk al jaren buiten China. Het kan ook een gesubsidieerde shill zijn, wederom ook niet ongewoon. Last but not least, hoewel de meeste expats in China zoals mezelf een uitermate negatieve view op alles wat dan ook maar met China van doen heeft, zijn er ook enkele buitenlandse fanatiekelingen. Dit gaat zelfs zover dat je die vaak hier in het sociale nieuws ziet, en dit zijn echt extremisten.

Hoe dan ook we zullen het nooit weten, maar het zou misschien wel leuk zijn zoals ik over China wordt getagged door Tweakers, dat Tweakers zoiets soortgelijks doet met hem. Hij is dan ook een kundige op het vlak van China al strookt dit bij lange na niet met de realiteit.

Alternatief mogen we ons ook afvragen wat we met iemand met een dergelijke view moeten, op z'n best is dit met goede bedoelingen maar heel goed is dit ook gewoonweg manipulatie.
Ik kwam dit filmpje laatst tegen, over White Monkey Jobs in China. Best interessant!
Pas je wel op @n4m3l355 ? ( terecht zorg vanuit mijn kant )

ik zat er tot vorig jaar ook maar het gaat daar echt niet de goede kant op ze staan het nationalisme gigantisch op te voeren en het wordt ook niet meer minder.

Dat krijgt zo ze uitwassen in de normale samenleving in China tegenover buitenlanders en dat kan echt slecht uitpakken voor de buitenlanders die daar wonen.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 19 juli 2021 19:58]

Het zou ook een zolderkamer communist kunnen zijn, die zijn over het algemeen ook erg beschermend richting het communistische regime in China.

Maar inderdaad de reactie geschiedenis is erg interessant.

[Reactie gewijzigd door Crotchy op 19 juli 2021 15:45]

Er is niets communistisch aan China behalve de naam. Het is gewoon een kapitalistische dictatuur...
ja? en dus? Alle systemen zijn kut. Of het nu communisme, kapitalisme, macos of windows is. Je moet altijd naar de pijpen dansen van degene die de touwtjes in handen heeft. (en daar ook je geld aan afdragen)

[Reactie gewijzigd door veltnet op 20 juli 2021 12:03]

Ga je eens inlezen over communisme en kom dan eens terug...
Nu is het een hele andere vraag of het überhaupt haalbaar is met de gemiddelde mindset van mensen...
Ik zeg toch dat communisme kut is. Wat wil je dan horen?
Als je objectief gaat kijken is communisme de ultieme democratie en de meest ideale staatsvorm.

Echter is het (helaas) een utopie.
Daarom zeg ik ook: alle systemen zijn kut. En dat is geen flauw grapje
Systemen werken meestal erg goed voor degene die ze bedacht heeft of de baas speelt.
De rest mag naar de pijpen dansen.

Mensen blijven mensen. En mensen kunnen niet goed omgaan met macht.
Dat is in China en Rusland zo, maar we moeten hier ook heel erg oppassen.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 20 juli 2021 23:51]

Mwah, er zit ook een hoop niet-China tussen. Als je interesse hebt in smartphones en tech kun je vrijwel niet om nieuws van Chinese partijen (Xiaomi, Huawei, etc.) heen.
Hi, dank voor je reactie. Maar nu doe je het precies weer: ik niet vriendelijk? Zij niet vriendelijk! China propaganda? US Propaganda!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee