Pentagon: DJI-drones blijven potentieel veiligheidsrisico voor Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie ziet de drones van DJI nog steeds als een mogelijk veiligheidsrisico voor de VS. Dat laat het ministerie weten in een statement. Eerder lekte een vroege versie van een rapport uit, waarin het Pentagon juist het tegenovergestelde schreef.

"Het ministerie van Defensie is van oordeel dat de door DJI geproduceerde systemen een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid vormen", schrijft het Pentagon in een statement. Dat is in tegenstelling tot een uitgelekte versie van een rapport, waarin het Amerikaanse ministerie van Defensie juist stelde dat enkele DJI-modellen als veilig werden bevonden, meldde nieuwswebsite The Hill. Daarin testte het ministerie twee DJI-drones die specifiek zijn gemaakt voor gebruik door overheden. De overheid zou 'geen kwaadaardige code of opzet' hebben gevonden.

Het Pentagon stelt nu dat dit rapport 'onnauwkeurig en ongecoördineerd' is. "De onbevoegde vrijgave daarvan wordt momenteel onderzocht door het ministerie", aldus het Pentagon. In het statement laat het Pentagon weten dat het de drones van Chinese fabrikant DJI nog steeds niet als veilig beoordeelt, waardoor ze niet zomaar gekocht of gebruikt mogen worden door de Amerikaanse overheid.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vaardigde in 2018 een verbod uit op de aankoop en het gebruik van alle commerciële drones binnen de Amerikaanse regering, ongeacht de fabrikant. Dat deed het Pentagon vanwege 'zorgen over cyberveiligheid'. Het jaar daarop nam het Amerikaanse Congres een wet aan die specifiek de aankoop en het gebruik van in China geproduceerde drones en onderdelen verbiedt.

Eind 2020 werd DJI bovendien betrokken bij een handelsverbod door de regering van de VS, samen met halfgeleiderfabrikant SMIC. Daarmee worden Amerikaanse bedrijven verboden om handel te drijven met DJI. Amerikaanse klanten kunnen hun DJI-drones wel blijven gebruiken, meldde het bedrijf later in een reactie.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat weten dat eenheden van het ministerie van Defensie nog steeds commerciële, off-the-shelf drones kunnen aanschaffen; dit wordt per geval beoordeeld. Als een aankoop wordt vrijgesteld van de wet, zijn de overheidsinstanties in kwestie onderhevig aan 'diverse maatregelen' om te waarborgen dat 'gevoelige gegevens niet worden vrijgegeven', aldus het Pentagon, dat ook stelt dat 'het beperken van risico's door onbemande luchtvaartuigen, inclusief die van DJI, een prioriteit blijft'.

DJI Inspire 1 Pro

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-07-2021 • 11:31

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
30
3
0
11
Wijzig sortering
Dat deed het Pentagon vanwege 'zorgen over cyberveiligheid'.
Op welke manier kan een drone de 'cyberveiligheid' in gevaar brengen?
Als defensie drones inzet heeft dat waarschijnlijk iets met nationale veiligheid te maken. Dat je niet wil dat de Chinezen meekijken vind ik op zich geen heel vreemd uitgangspunt.
Die drones zijn ontzettend 'connected' en kunnen een hoop data richting cloud sturen - en zelfs de 'government editions' kunnen natuurlijk backdoors bevatten.
Dat is dus een kwestie van vertrouwen en heeft natuurlijk ook alles te maken met hoe de US overheid op dit moment naar China kijkt.
Een drone kan natuurlijk een veiligheidsrisic vormen, maar dat is vrijwel elk (draadloos) apparaat.
Sinds de Pegasus onthullingen zijn dat in potentie alleen al bijna 50 miljard smartphones wereldwijd.

Veilige meetings en afspraken? Die houdt je in afgesloten ruimtes zonder een enkele vorm van digitale communicatie of zogenaamde 'IOT oplossingen'. Pen en papier wordt het nieuwe veilig communiceren en noteren...althans als je niet.
En als je pen geen electronica bevat. Die kan zelf je geschreven text ontleden en digitaal doorsturen. 🙈

Ik denk dat het een mini potlood van de ikea zal worden.
Gelukkig zijn bondgenoten zoals Israel wel netjes met hun software :+
Als defensie drones inzet heeft dat waarschijnlijk iets met nationale veiligheid te maken.
Nee hoor, dit heeft meer te maken met de onveiligheid van anderen. Amerikaanse drones hebben al tot zo'n 100.000 burgerslachtoffers geleid over de hele wereld.
Onder Obama werden zelfs Amerikanen vermoord met de hulp van drones.
Amerikaanse drones hebben al tot zo'n 100.000 burgerslachtoffers geleid over de hele wereld.
Dat is het soort drone dat je als Hollandse particulier wilt gebruiken. Specifiek voor het bezorgen van pakjes op het binnenhof.
Een drone kan (draadloos) gehackt worden. Via een drone kunnen andere apparaten (draadloos) gehackt worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2021 11:50]

dan moeten ze een land hermetisch afsluiten. Vooral geen elektronica van een ander land inc. componenten gebruiken.
Laat dat nou precies zijn wat de Verenigde Staten met het handelsverbod voor DJI beoogt.
Ja, goed idee: "De VS sluit zichzelf volkomen af van de wereld uit angst voor Chinese invloed"

Dat is in ieder geval ook beter voor de rest van de wereld. De Amerikaanse invloed heeft al genoeg schade aangericht; o.a. aan de volksgezondheid.
Kan zijn,maar zonder Amerikanen sprak jij nu vloeiend Duits :)
Ik spreek nu ook Duits, niks mis mee. Alleen jammer dat ik geen chinees kan lezen.

Overigens wordt de EU nu voornamelijk geregeerd door Duitsland en kun je zeggen dat Engeland de WO2 verloren heeft. WO2 werd veroorzaakt door de afbrokkeling van het Britse imperium en de opkomst van Duitsland als economische macht in Europa. Momenteel is hetzelfde proces aan de gang, maar met nieuwe spelers Amerika en China. Hopelijk ontaard het deze keer niet in een "hete" oorlog.
Om maar even reclames te quoten:
Prestaties in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
:+
inderdaad, een usb lader "made in china" kan dan ook al gevaar opleveren
Dat kan het ook serieus. Met name brandgevaar… maar uiteindelijk is alles Made in China verbonden aan de Chinese overheid.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 26 juli 2021 12:17]

Niet alleen met brandgevaar zie deze james bond gadet: https://hak5.org/collections/mischief-gadgets
UUHM eerder dat er een chipje inzit.

Dit doen HP en DELL all met hun interne USB3.0 kabels, daar gaat de bios al janken als je een 3rd party kabel gebruikt.
Inderdaad, daar kan zomaar een keylogger + GSM modem in zitten.
https://samy.pl/keysweeper/

Dit is uit 2015, tegenwoordig kan er natuurlijk nog veel meer in zitten, een wifi-sniffer bijvoorbeeld.
Ben ik op zich wel met je eens. Maar men vindt China toch wel spannend in de VS (en ik denk terecht) en met een marktaandeel van >75% kan DJI redelijk wat schade berokkenen als ze het echt zouden willen.
firmware van een drone die toch stiekem iets meer doet dan je denkt, zoals communicatie met externe servers of het uitvoeren van malafide code wanneer de drone wordt verbonden aan een overheidscomputer.
Zend/ontvanger vervangen en klaar is Kees. Dit is een drogreden.
de zender en ontvanger is niet het enige onderdeel wat malafide firmware kan bevatten. als een ander onderdeel de zender/ontvanger aanstuurt om een malafide stuk data te verzenden doet de zender dit gewoon. als je alle onderdelen gaat vervangen waar potentieel een backdoor of ander veiligheidsprobleem in kan zitten, dan kan je net zo goed een eigen drone bouwen.
De vraag is niet wie of wat de zender aanstuurt, maar wie de ontvanger beheert. Hiervoor al aangegeven dat zend frequentie en modulatiemethode daarvoor maatgevend zijn.

Dus als je de zend/ontvang combinatie vervangt kunnen "die Chinezen" zenden wat ze willen, maar niks ontvangen ...
In Amerika wordt er altijd van alles gezegd. In ieder geval nooit de volledige waarheid.
Import goederen worden in de US altijd verboden wanneer er gevaar is voor eigen commerciele markt.
Staatsveiligheid is nooit de primaire reden. Commerciele belangen is wat de US drijft. Verder niks.
Op welke manier kan een drone de 'cyberveiligheid' in gevaar brengen?
Een drone wordt niet geïsoleerd gebruikt.

Als zo'n ding opgenomen wordt in logistieke of zelfs targeting systemen kan je je wel voorstellen dat daar wat zorgen over zijn. Zelfs al weet je alleen de locatie en de eenheid waar hij wordt gebruikt kan dat al een zorgelijk lek zijn.
Klinkt als politiek. Maar:
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
;-)
Nu doe je het net overkomen alsof de Amerikaanse politiek gekenmerkt wordt door "stupidity" wat natuurlijk totaal... oh wacht

🤣🤣
Is gewoon keiharde uitbuiting, racisme en discriminatie van de politiek van de VS en past binnen de traditie die ze er hebben.

Decennialang heeft het land onder erbarmelijke omstandigheden producten gemaakt voor een groot deel van de VS,
nu China de middelen die ze hebben verdiend aanwend om een gelijke te worden en andere te behandelen zoals ze zelfs behandeld worden,
beginnen ze in de VS allerlei extra maatregelen te verzinnen om dat vooral te voorkomen met de mededeling dat het “een eng land is”.

Ze hebben er decennia totaal geen moeite mee gehad toen er onder andere iphones in elkaar werden geknutseld.

Bemoeienis en regime-change in het Midden-Oosten past ook in dat rijtje. Mensen als tweederangs burgers zien en behandelen totdat ze zelf wat op hun eigen benen konden staan, toen werd tegenspraak met geweld de kop ingedrukt onder het motto vrijheid en democratie.

nieuws: VS legt sancties op aan Chinese chipmaker SMIC
De Verenigde Staten hebben het moeilijker gemaakt voor SMIC om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven. De sancties zijn opgelegd omdat er volgens de VS mogelijk banden zijn met het Chinese leger.
Als dit de maatstaf is,
en je legt die op aan de VS,
dan zouden we geen producten meer kunnen aanschaffen uit de VS. Zo simpel is het wel.
Ach zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Die Amerikanen weten wat voor heimelijke dingen ze zelf altijd doen bij het uitleveren van techniek aan andere landen, dus dan logisch dat je zelf hier wantrouwend over bent.
mss moet je dit boek eens lezen:Het is oorlog maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk
Uiteraard, elk (groot) land doet aan spionage en in China is de band tussen bedrijven en de overheid nog hechter in dan in de meeste kapitalistische landen. Dat de VS en China elkaar bespioneren lijkt me een gegeven.
Ach zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Tja, het is geen nieuws dat al die landen elkaar (proberen te) bespioneren, én proberen dat te voorkomen.
Je kan het ook omdraaien natuurlijk: hoe risicovol is het VS dronegebruik door ministeries voor de rest van de wereld.

https://www.thebureauinvestigates.com/projects/drone-war
Dat is em dus.

Ze wijzen graag de vinger naar anderen maar zelf doen ze het ook en plakken ze er een dikke stikker op dat hun eigen vijandige acties terrecht zijn omdat "protecting our freedoms".

Maar goed. Dit mag niet te luid gezegd worden want ik hoor de -1 mods al afkomen.
De DJI drones met camera zijn geen groter risico dan google street view. Verder moet het voor de VS oorlogsmachine een fluitje van een cent zijn om de zend/ontvanger te vervangen door dito's met een afwijkende zendmodus en/of frequentie (b.v. gecodeerd spread-spectrum waardoor ze in de ruis verdwijnen)
Bij bijvoorbeeld een makelaar die een mooie luchtfoto van een huis wil maken zal er weinig gevaar zijn.

Maar wat als de politie nu zo'n drone inzet voor gevoelige missies en die drone zijn locatie en camerabeelden doorstuurd naar China?
Zoals ik hiervoor al aangeef is dit vrij eenvoudig te voorkomen door de z/o te vervangen.

Het artikel gaat over een verbod op gebruik door het Amerikaanse leger, niet privé gebruik:
de drones van Chinese fabrikant DJI nog steeds niet als veilig beoordeelt, waardoor ze niet zomaar gekocht of gebruikt mogen worden door de Amerikaanse overheid.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 27 juli 2021 03:14]

Uit onderzoek blijken de drones 'veilig' en vervolgens bij de eindrapportage toch weer 'een veiligheidsrisico' te zijn; zo'n draai kan haast niet anders dan politiek gemotiveerd zijn.
In het oorspronkelijke rapport werden niet alle DJI-drones veilig bevonden, maar ging het om twee specifieke DJI-modellen. Dat die conclusie nu herzien is, lijkt inderdaad politiek gemotiveerd.
Onzinnig.

Het bedrijf erachter heeft op ontzettend veel verschillende manieren laten zien dat er niks mis mee is, minder dan de standaard zaken waar men mee akkoord gaat als je apparatuur gebruikt over het algemeen.

Daarbij hebben ze ook van alles aangepast om extra zeker te zijn dat bepaalde informatie niet word opgeslagen, niet word verstuurd of op andere wijze word verzonden op de aller aller basis informatie na.

Amerika is wat aan het doordraaien wat betreft China.
De VS heeft om te kunnen functioneren een vijand nodig las ik en dat is geen onlogische gedachte in mijn ogen en daarbij is het Amerikaanse leger sterker dan alle overige legers samen. We houden China onder een vergrootglas. Pentagon ziet geen probleem na onderzoek van deze drones. Huawei is onbewezen. Ondertussen schaadt Israel met Pegasus de vrije journalistiek en politieke tegenstanders en wat doen we? Wat maar blijft echoën is Oeigoeren. Een probleem wat niet nieuw is kleine stukjes in onze kranten over bomaanslagen in de jaren 90 door Oeigoeren maar wat nu mooi uitkomt is het gevolg daarvan. Kortom we zijn irrationeel in de pas met de VS benauwd voordat vreemde gele volk met een andere machtsstructuur. Niet mijn voorkeur maar moeten wij daar bang voor zijn? Ook omdat wij samen met de VS veel gezamenlijke economische activiteiten hebben met China.
Een drone met wapens die opeens andere orders opneemt en zich tegen Amerika richt?
Een drone met wapens die opeens andere orders opneemt en zich tegen Amerika richt?
Ik denk eerder dat men vrees heeft voor de hi-res capaciteiten van de camera, en dan met name als deze z'n lens richt op objecten en locaties die de amerikanen liever niet delen met andere mogendheden.
Het gaat om (onbewapende) drones van DJI, niet om bewapende drones van andere fabrikanten.
Een Tesla kan ook gehackt worden... Blue Origin ook...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee