VS legt sancties op aan Chinese chipmaker SMIC

De Verenigde Staten hebben het moeilijker gemaakt voor SMIC om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven. De sancties zijn opgelegd omdat er volgens de VS mogelijk banden zijn met het Chinese leger.

Dat meldt persbureau Reuters. In een reactie heeft SMIC te kennen gegeven dat het niet officieel op de hoogte is gesteld van de door de Amerikaanse autoriteiten ingestelde sancties. Volgens Reuters heeft het Amerikaanse Ministerie van Handel besloten dat bedrijven die met SMIC samenwerken een exportlicentie moeten aanvragen, iets dat in de praktijk erg moeilijk te verkrijgen is. Daardoor lijkt het erop dat SMIC voorlopig geen zaken kan doen met Amerikaanse bedrijven.

De sancties zijn ingesteld omdat de Amerikanen vermoeden dat SMIC banden heeft met het Chinese leger. De chipfabrikant ontkent echter dat deze banden er zijn, en stelt dat de chips alleen voor civiel gebruik worden gemaakt.

Huawei, eveneens een Chinees bedrijf dat is getroffen door Amerikaanse sancties, stapte eerder dit jaar met dochterbedrijf HiSilicon nog over op SMIC voor de levering van 14nm-chips. Die overstap zou gemaakt zijn vanwege de politieke situatie in de Verenigde Staten. Of de Amerikaanse sancties invloed gaan hebben op de productie van chips, is nog onduidelijk.

Door RoD

Admin Mobile

27-09-2020 • 10:24

196 Linkedin

Reacties (196)

Wijzig sortering
Het wordt tijd dat Europa ook producten vanuit China gaat blokkeren. De strategie van China maakt Europese spelers kapot. Alles op kostprijs en als alle concurrenten weg gespeeld zijn, de prijs verhogen. Tevens belangrijke handelspost overnemen zoals de Griekse havens, vervolgens Chinese schepen voorrang geven etc. Door de Europese unie moest Griekenland groot deel van hun ondernemen omzetten naar private bedrijven, goed gedaan Europa! Hierdoor is het in verkeerde handen terecht te komen. Zijn we allemaal vergeten dat China onze Europese markt van Zonnepanelen kapot heeft gemaakt? Of wat er deze week naar buitenkwam van Europacable? Of dat Huawei zowat de hele Nederlandse telecom industrie beheerd, zowel bij de masten, distributie en core netwerk? Huawei heeft precies de zelfde strategie aan gehouden, alles op kostprijs verkopen. Onze Europese spelers als Nokia en Ericsson hebben het heel moeilijk om tegen deze oneerlijke concurrent te strijden. En onze Nederlandse trots, ASML. We vinden blijkbaar goed dat China spioneert in deze fabrieken en bezig is om eigen variant van ASML te bouwen? Wat zal er gebeuren als het hun lukt? Dan kan ASML niet concurreren tegen de prijzen uit China. Wij hebben hier in het westen patenten etc, in China houden ze zich totaal niet aan en kopiëren alles letterlijk. Tevens zal Europa ook tegen Amerika iets moeten doen, maar voorlopig kunnen we beter America te vriend houden om China even dwars te liggen.

Edit: ik was ook nog even vergeten om te melden dat het heel moeilijk of onmogelijk is dat een Europese bedrijf, een bedrijf start in China. Het moet dan samen gaan werken via een Chinese tussenpartij, die inzicht moet krijgen van jouw producten..

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 27 september 2020 14:59]

Hoewel ik je op veel punten gelijk geef, vrees ik dat je het gevaar van de VS onderschat en van China overschat. Zie de onderstaande studie van de OESO:

http://www.oecd.org/corpo...rlds-Listed-Companies.htm

Wat opvalt is:
- Beursgenoteerde bedrijven maken 90% van de wereldeconomie uit
- De VS bezit ongeveer 65% van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd (marktgewogen)
- NL is het meest uitverkochte land als we Hongkong niet als zelfstandig land beschouwen
- China heeft geleerd van het Hongkong en NL debacle en probeert hun bedrijven & winsten zoveel mogelijk in eigen hand te houden

Wat het grote boze alles opkopende Chinese staatsfonds betreft, dat dwergje heeft nog minder beheerd kapitaal dan onze pensioenfondsen of het staatsfonds van 5 miljoen Noren.

ASML, Ericsson? Beide bedrijven hebben een beursnotering in de VS en staan onder Amerikaans toezicht. Toen Ericsson recent een boete kreeg vanwege een omkoping in Afrika en Azië ging de boete niet naar Zweden, de gedupeerde landen of concurrent Huawei, maar naar de Amerikaanse SEC:

https://www.computable.nl...-boete-voor-omkoping.html

Nederland is trouwens voor een flink deel medeplichtig aan dat rijke Amerikanen steeds meer van de wereld kunnen opkopen. Dankzij belasting ontwijking via NL en Ierland betalen multinationals in Europa bijna geen belasting. Deze bespaarde winst komt weer ten goede aan de (grotendeels) Amerikaanse aandeelhouder. Volgens de Amerikaanse wet is elk Amerikaans staatsburger winst op kapitaal verschuldigd in de VS, ongeacht waar hij woont. Dus uiteindelijk komt de belasting die in Europa betaald had moeten worden in de VS terecht en wordt weer gebruikt om nog meer in Europa op te kopen.

In de VS vinden ze het helemaal niet erg als Europese bedrijven hard werken en winst maken, zolang die winst maar naar de VS gaat. Bedrijven die echter voor het grootste deel in Europese handen zijn zoals Airbus, ja, dat is natuurlijk een ander verhaal.

Maar zul je zeggen, de modale Amerikaan is helemaal niet zo rijk en heeft de VS niet een gigantisch begrotingstekort? Inderdaad, waar het Chinese en Noorse staatsfonds het geld beheerd t.b.v. alle Chinezen en Noren, is het Amerikaanse aandelenbezit voor het overgrote deel in de handen van een superrijke bovenlaag. Van al het Amerikaans aandelenbezit is ruim 85% in het bezit van de 5% rijkste Amerikanen, de rijkste 1% alleen al bezit ruim 52%.

China heeft groot gelijk dat ze niet langer aan dit spelletje willen meedoen en Europa zou er goed aan doen om het Chinese voorbeeld te volgen. Laten we als eerste stap in Europa iets doen aan de belastingontwijking en kapitaalvlucht en uitverkoop van bedrijven aan de VS (b.v. ARM).
- NL is het meest uitverkochte land als we Hongkong niet als zelfstandig land beschouwen
Dit is wel erg vertekent. Het wordt negatiever neergezet dan het is. De bron die je linkt heeft het puur over beursgenoteerde bedrijven, zegt dus maar wat over een deel van de Nederlandse bedrijven en het is dus niet mogelijk hier van te concluderen dat Nederland na Hong Kong het meest uitverkochte land is. Het relatief grootste aandeel publiek verhandelde aandelen is in handen van (rechts)personen buiten Nederland (kunnen nog prima indirect weer beheerd worden door een Nederlander/Nederlands bedrijf).

Door de grote banken sector in NL gaat een hoop investering in NL niet via publieke aandelen. Nederland heeft ook wat erg grote bedrijven in het land die niet beurs genoteerd staan (Vitol en IKEA bijv.). Een voorname reden om de beurs op te gaan hier is juist om investeerders uit het buitenland te halen.

Voor de rest, dat Chinese staatsinvesteringen in het niet vallen bij andere buitenlandse investeringen komt mijn beeld wel overeen met wat je zegt (al ken ik de precieze cijfers niet).
Zoals het OECD rapport aangeeft, beursgenoteerde bedrijven maken 90% van de wereldeconomie uit qua economische waarde. Daar zal per land enig verschil in zitten, maar ik denk niet dat NL ver onder het gemiddelde zit, de VS zal boven het gemiddelde zitten.

Om een idee te krijgen hoe groot de Amerikaanse multinationals zijn: de beurswaarde van Apple is momenteel $1.946.636.535.200 wat 2,64 x hoger is dan het BNP van NL en ook meer dan dat van b.v. Italië.

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/aapl

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bnp

Amazon en Apple samen hebben een hogere beurswaarde dan het BNP van Duitsland.

Wat de omvang van staatsfondsen, in de onderstaande link kun je meer informatie vinden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_wealth_fund

Het Noorse en Chinese staatsfonds samen kunnen net Apple kopen.

Let er ook op dat Amerikaanse multinationals samen veel groter zijn dan de hele VS economie omdat deze bedrijven veel in het buitenland bezitten.

Wat de uitverkoop van Nederland betreft, buitenlandse investeerders kunnen meer kopen dan alleen maar aandelen van Nederlandse bedrijven. Een BV zonder beursnotering kan gekocht worden, de HEMA had geen beursnotering maar is nu ook in buitenlandse handen, steeds meer woningen in Nederland worden door buitenlandse investeerders gekocht en ga zo maar door.
Dat neemt niet weg dat je statement gewoon niet klopte, je toont nu enkel aan dat het genuanceerder ligt.

Beurswaardes zijn ook geen reëele weergave van wat een bedrijf waard is trouwens, evenmin als dat het BNP van een land dat is voor een land. De beurswaarde is de huidige handelsprijs x totaal aantal aandelen, maar als iemand massaal zijn aandelen wil verkopen lukt dat toch echt alleen door de prijs flink te verlagen, andersom als je in een keer veel wilt opkopen moet je vaak meer gaan bieden (vandaar dat beurswaardes zo flink kunnen veranderen rond overname geruchten). Als je BNP ergens mee moet vergelijk zou ik zeggen omzet, maar ook dat klopt totaal niet. BNP geeft de toegevoegde waarde van een land aan, dus de omzet minus import.

Om bovenstaande moet je ook altijd claims van x% van de rijken bezitten y% van het vermogen, omdat een groot deel van hun rijkdom uit aandelen bestaat die gewoon niet voor diezelfde waarde te liquideren zijn (als je dat geld in 1x verdeelt onder de armen worden ze trouwens nauwelijks rijker, omdat het enige dat je bereikt is dat je mega inflatie krijgt).
"je statement gewoon niet klopte"

Welk land is dan meer uitverkocht dan Nederland?

"als iemand massaal zijn aandelen wil verkopen"

Het hoeft niet in één keer, bovendien kun je ze ook houden en het dividend herinvesteren (vraag maar aan Buffet). En waarom zou je überhaupt al je aandelen willen verkopen. Rijk wordt je door anderen voor je te laten werken.

"als je dat geld in 1x verdeelt onder de armen worden ze trouwens nauwelijks rijker, omdat het enige dat je bereikt is dat je mega inflatie krijgt"

Onjuist. Verdeel gewoon de aandelen onder de bewoners. Welke inflatie krijg je dan? :)

"Beurswaardes zijn ook geen reëele weergave van wat een bedrijf waard is trouwens, evenmin als dat het BNP van een land dat is voor een land"

Beurswaarde is de actuele marktinschatting over de waarde van de toekomstige winsten van een bedrijf. Achteraf weet je voor welk bedrijf deze inschatting te hoog of te laag was.

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 27 september 2020 20:11]

Laat ik voorop stellen dat ik niet van mening ben dat de rijksten der aarde per definitie onschuldige jongens zijn. (Hoewel, als ze daadwerkelijk iets op hun kerfstok hebben moet een rechter zich daar maar over buigen).

Wat ik echter niet begrijp is hoe je een actie als “verdeel alle waarde van bedrijf x over de bevolking” denkt te kunnen rechtvaardigen. En voordat je zegt dat dat een voorbeeld was: het feit dat je het benoemd, geeft wel aan dat je zoiets wel zou goedkeuren.

Luxe is geen eerste levensbehoefte en we hebben daar dan ook niet enkel door ooit geboren te zijn daar recht op. In principe geldt nog altijd: loon na werken.

Uiteraard zijn er voorbeelden van mensen die juist wel rijk zijn door in het goede nest geboren te zijn. Zo zullen er ook mensen zijn die zich de ballen uit hun broek werken, maar nooit rijk zullen worden.

Feit is dat verreweg het grootste gedeelte van arme mensen, ook niet de dingen doet die nodig zijn om de armoede te ontsnappen, of zelfs rijk te worden.

Nivelleren is echter slechts een tijdelijke pleister op een stinkende wond. Als je iemand wilt helpen moet je die persoon geen vis geven, je moet ze leren om te vissen.

Disclaimer: ik ben natuurlijk niet van mening dat je als mens gewaardeerd moet worden naar je portemonnee. Een riant saldo op de bank is absoluut geen goede graadmeter voor of iemand een goed persoon is. Ik vind alleen wel dat je moet leven naar je portemonnee. Ben je niet tevreden? Je hebt meer zelf in de hand dan je vaak denkt.

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 28 september 2020 01:23]

Nivelleren is echter slechts een tijdelijke pleister op een stinkende wond. Als je iemand wilt helpen moet je die persoon geen vis geven, je moet ze leren om te vissen.
Vissen gaat lastig als je om komt van de dorst. En dat is het probleem met armoede. Mensen willen daar best uit komen, maar hebben de middelen niet.
Ik heb mijn fair share aan vrienden gehad die in enige vorm met armoede te maken had. Het was in geen enkel geval een zwart/wit verhaal, maar de gemeenschappelijke deler was vrijwel altijd het maken van de verkeerde keuzes.

Nou wil dat niet zeggen dat dat altijd geldt, maar ik vraag me af wat je bedoelt met omkomen van de dorst? Zoveel daklozen zijn er nou ook weer niet, toch? Of wou je beweren dat er op grote schaal honger voorkomt in Nederland? Dan ben ik wel benieuwd in welk deel van Nederland je woont.

Aan de andere kant, Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld. Zo slecht hebben we het hier echt niet.

Ik wil bijna zo ver gaan om te zeggen dat het een prestatie van jewelste is om in Nederland een inhumaan bestaan te hebben. Hoeveel sociale vangnetten wil je hebben?

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 29 september 2020 03:03]

Het punt dat ik maakte is dat het onhandig is om iemand te leren vissen terwijl diegene basisbehoeften mist (iets dat de quote die jij maakte mist).

Wat betreft die basisbehoeften. Er is woningnood (vooral tekort aan sociale huur), mensen hebben het geluk dat de voedselbank bestaat.
Svenk91: "als je dat geld in 1x verdeelt onder de armen worden ze trouwens nauwelijks rijker, omdat het enige dat je bereikt is dat je mega inflatie krijgt"

Onjuist. Verdeel gewoon de aandelen onder de bewoners. Welke inflatie krijg je dan?

Qlimaxxx: "Wat ik echter niet begrijp is hoe je een actie als “verdeel alle waarde van bedrijf x over de bevolking” denkt te kunnen rechtvaardigen. "

Hoe kom je erbij dat ik zoiets zou rechtvaardigen, als je gewoon even het bovenstaande draadje leest dan zie je dat ik op de "mega inflatie" stelling van Svenk91 reageer.
Aandelen kun je ook gewoon verkopen Opa73, en dat zou gebeuren ook.
Economische waarde is ook maar wat de beurs er voor fictief getal aan hangt. Deze sluit doorgaans totaal niet aan op daadwerkelijke omzet en/of assets. Economische waarde is doorgaans meer gebaseerd op wat analisten gokken dat het bedrijf in de toekomst waard gaat zijn _op de beurs_.
Laten we als eerste stap in Europa iets doen aan de belastingontwijking en kapitaalvlucht en uitverkoop van bedrijven aan de VS (b.v. ARM).
De spijker op z'n kop. Het opkopen van start-ups door (vooral Amerikaanse) monopoliebedrijven moet verboden worden. De kennis die hierin is opgebouwd, meestal met overheidsgeld, mag niet voor een habbekrats verkwanseld worden aan patentopkopers.
De Amerikanen en Chinezen doen alles uit eigenbelang (hilarisch trouwens dat Trump klaarblijkelijk een boek over Deng Xiaoping gelezen heeft want hij doet hem na).

Wat is het antwoord van de Nederlandse elite? Amerika nog steeds verafgoden en alles verkwanselen. Jammer dat écht nationalisme niet blijkt te bestaan hier.
Trump een boek gelezen, weet je dat wel zeker... :)
Was een boek met veel plaatjes.
Zijn adviseurs zijn niet dom, en de Republikeinen ook niet.

Als Trump zegt dat hij veel voor zijn achterban gedaan heeft liegt hij niet- en de Democraten weten het. Trump zal de geschiedenis in gaan als een president die voor tientallen jaren zijn stempel op Amerika heeft gezet.
"Nee zij dan!"

Ook jij hebt goede punten maar de situatie met de VS is geen nieuws maar onderdeel van de status quo, de manier waarop China nu (op agressieve wijze) invloed verwerft wel en zal onze wereld veranderen. Of dat ten goede is valt m.i. zéér te betwijfelen.

[Reactie gewijzigd door droner op 27 september 2020 23:39]

Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 10:36
"Nee zij dan!"

Ook jij hebt goede punten maar de situatie met de VS is geen nieuws maar onderdeel van de status quo, de manier waarop China nu (op agressieve wijze) invloed verwerft wel en zal onze wereld veranderen. Of dat ten goede is valt m.i. zéér te betwijfelen.
Op welke agressieve wijze verwerft China nu invloed? Ze hebben al meer dan 4 decennia geen oorlogen meer gevochten.
[...]


Op welke agressieve wijze verwerft China nu invloed? Ze hebben al meer dan 4 decennia geen oorlogen meer gevochten.
Onder druk zetten van alle landen om hun heen via hybride oorlogvoering, waaronder economische oorlogsvoering. De activiteiten in de wateren rond China. Het stelselmatig onder druk zetten van gebieden die ze hebben verworven op al dan niet legale wijze. (Zie het gedonder in HK, de Oeigoeren, en inmiddels ook de Autonomische Mongolische regio).

Waren we Tibet nog vergeten? Natuurlijk zijn we die ook vergeten. Net zoals we niet meer praten over de verschrikkingen op het plein van de hemelse vrede. Het stelselmatig oppakken van corrupte politieke tegenstanders. (Maar bondgenoten? Nee joh)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 28 september 2020 11:43]

[...]


Onder druk zetten van alle landen om hun heen via hybride oorlogvoering, waaronder economische oorlogsvoering. De activiteiten in de wateren rond China. Het stelselmatig onder druk zetten van gebieden die ze hebben verworven op al dan niet legale wijze. (Zie het gedonder in HK, de Oeigoeren, en inmiddels ook de Autonomische Mongolische regio).

Waren we Tibet nog vergeten? Natuurlijk zijn we die ook vergeten. Net zoals we niet meer praten over de verschrikkingen op het plein van de hemelse vrede. Het stelselmatig oppakken van corrupte politieke tegenstanders. (Maar bondgenoten? Nee joh)
hybride oorlogvoering waaronder economische oorlogsvoering: alleen de USA begon een illegale trade war met China en ze hebben nu een rechtszaken met 3500 bedrijven lopen in de USA die invoerrechten terug willen. Met andere landen en handelsblokken lopen alleen wat antidumping zaken over en weer.
De wateren rond China zijn Chinese gebieden. Dat is eigen gebied niks agressiefs aan.
HK, Xinjiang en Binnen mongolie zijn Chinese grondgebieden. Wat voor invloed moet China nog verwerven?

Wat is er met Tibet ? Tibet is al eeuwenlang Chinees grondgebied. Wat voor invloed moet China nog verwerven?
Wat voor invloed moet China nog verwerven via plein hemelse vrede en corrupte politieke tegenstanders?
Is wat de USA deed een illegale trade-war? Waarom is dat niet voor een internationaal tribunaal gekomen dan?

En er lopen geen dumping zaken over en weer, er lopen structureel dumping zaken tegen Chinese bedrijven.

De wateren rond China zijn Chinees gebied tot op zekere hoogte (afstand). Niet de hele zuid-Chinese zee. Dat is wat China nu claimt. Eerst door kunstmatig riffen op te bouwen naar eilanden (niet rechtsgeldig), daarna als “onderzoek station, heus niet voor iets militair!” En vervolgens verschijnen troepen, AA en landingsbanen geschikt voor long range bombers. Nope.


Tibet was een goede 40 jaar geen a Chinees grondgebied, en wilde dat ook niet zijn. Er wordt daar systematisch een vorm van genocide bedreven door Han Chinezen in te voeren en ethnische Tibetanen elders onder te brengen. Dat is nog steeds een mensenrechten schending.

Autonoom zoals HK en Binnen Mongolië zou prima zijn, maar het is niet autonoom, de autoritaire en totalitaire lijn wordt steeds harder doorgevoerd. China liegt en bedriegt alles en iedereen, stelselmatig.

En dan komen we uit op het plein der hemelse bloedbaden. Het verdrukken van alles wat daarmee te maken heeft wijst er nog steeds op dat China geen beschaafd land is.
Is wat de USA deed een illegale trade-war? Waarom is dat niet voor een internationaal tribunaal gekomen dan?
Trade war valt onder juridictie van WTO. Hier is een vd vele nieuwsberichten hierover: https://www.reuters.com/a...g-angers-us-idUSKBN2662N5
De WTO uitspraak is dat de invoerrechten illegaal zijn en er zijn al 3500 bedrijven met rechtszaken in de USA die hun poen terugwillen https://in.reuters.com/ar...ese-tariffs-idINKCN26H03S

Welke internationaal tribunaal bedoel je? Bedoel je internationaal strafhof? Dat is nl niet hun jurisdictie. Je gaan ook niet naar de belastingkamer voor echtscheidingszaken.
En er lopen geen dumping zaken over en weer, er lopen structureel dumping zaken tegen Chinese bedrijven.
En er lopen wel dumping zaken over en weer, er lopen structureel dumping zaken tegen Chinese bedrijven EN bijvoorbeeld Australische bedrijven.
De wateren rond China zijn Chinees gebied tot op zekere hoogte (afstand). Niet de hele zuid-Chinese zee. Dat is wat China nu claimt. Eerst door kunstmatig riffen op te bouwen naar eilanden (niet rechtsgeldig), daarna als “onderzoek station, heus niet voor iets militair!” En vervolgens verschijnen troepen, AA en landingsbanen geschikt voor long range bombers. Nope.
De wateren rond China zijn Chinees gebied incl een groot deel van zuid-Chinese zee, binnen de 9 dash line..Dit is een historische recht.
Tibet was een goede 40 jaar geen a Chinees grondgebied, en wilde dat ook niet zijn. Er wordt daar systematisch een vorm van genocide bedreven door Han Chinezen in te voeren en ethnische Tibetanen elders onder te brengen. Dat is nog steeds een mensenrechten schending.
Tibet is al eeuwenlang Chinees grondgebied. Tijdens Yuan dynastie, daarna Qing dynastie, daarna ROC en daarna PRC. Dat was zo en is zo of wie dan ook wilt of niet. Ik wil ook zoveel dingen niet. Catalanen willen ook zoveel dingen niet.
Welke vorm van genocide wordt daar bedreven?Er wordt niet gemoord. Medisch zorg afpakken dat is pas een mensenrechtenschending.
Autonoom zoals HK en Binnen Mongolië zou prima zijn, maar het is niet autonoom, de autoritaire en totalitaire lijn wordt steeds harder doorgevoerd. China liegt en bedriegt alles en iedereen, stelselmatig.

En dan komen we uit op het plein der hemelse bloedbaden. Het verdrukken van alles wat daarmee te maken heeft wijst er nog steeds op dat China geen beschaafd land is.
HK is prima autonoom. Ik weet niet of Binnen Mongolie recht hebben voor autonomie.
Over liegen en bedriegen gesproken daar spannen de westerse politici toch we de kroon met de Trump regering voorop.

Jij gaf plein der hemelse bloedbaden als antwoord op 'hoe China nu (op agressieve wijze) invloed verwerft' Dat snap ik niet. Verklaar u nader? En wat is plein der hemelse bloedbaden?
Los hiervan zijn de gewelddadigheden op de Tianamen plein natuurlijk te betreuren. Ik had vroeger ook meegelopen in de protestmars en ik pleit nog steeds voor gerechtigheid. Compensatie en eerherstel voor degene die onterecht zijn gestraft en gepaste straffen voor wetsovertreders.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 september 2020 23:24]

Ik vindt je eigenlijk wel gelijk hebben

We hebben een Apple die meer waard is dan de GDP van bepaalde landen inclusief Italy, Brazil, Canada, Russia and South Korea
https://www.forbes.com/si...-2-trillion/#9e692ba66e6e

Dan hebben we nog niet over een Google, Microsoft, Facebook, Amazon etc.
Dan hebben we nog niet over de Amerikaanse bedrijven die NLs bedrijven spot goedkoop willen uitkopen en terug willen verkopen...

Maar toch kijken we naar China?
De echte meerwaarde zit in de software, niet hardware!!
Nee, blokkeren vergroot de problemen op de iets langere termijn alleen maar.
Wel moeten we op blijven letten op wat de Chinezen doen en onze eigen zeggenschap blijven houden. We moeten er ook voor zorgen dat in Europa geen sectoren verdwijnen richting China en dat er een redelijke concurrentie mogelijk blijft.
Het dumpen van producten onder de kostprijs moet tegengegaan worden. Daarvoor waren ook de hoge invoerrechten op zonnepanelen. Europa verdiende zo lekker mee aan de subsidies van de Chinezen. De Chinezen beginnen nu ook meer te verdienen en het verschil met Europa begint te verkleinen. China is niet meer het goedkope productieland van tien jaar geleden. China heeft wel een enorm voordeel als het gaat om grondstoffen. Daar worden binnen China heel andere prijzen voor gerekend dan voor de export.

Het blokkeren van China gaat er voor zorgen dat China alles zelf gaat ontwikkelen en uiteindelijk best eens een hele grote technische grootmacht gaat worden die Europa en de VS gaat overvleugelen. De kennis en productie kan daarom beter zo gelijk mogelijk over de wereld verdeeld blijven, zodat alle continenten enigszins van elkaar afhankelijk zijn.
Dit gaat toch verder. Het is geen geheim dat China extreem markt beschermend is en daarnaast specifieke markten globaal probeert te domineren. Daarnaast trekken ze zich ook weinig aan van globaal recht waardoor indien ze in het ongelijk worden gesteld, zich nooit aan de consequenties houden, sterker nog Huawei zette zich specifiek zo in de markt dat ze door konden gaan met het leveren aan landen waar een verbod op gold en beloonde ze hun managers. Visa versa dien je aan de moeilijkste regels te voldoen wil je samen werken in China, moet je vaak in een JV met een lokaal bedrijf en wordt je heden ten dagen de staats memorandum door je stroot gedrukt.

We kunnen onmogelijk nog geloven dat rederlijk met elkaar omgaan een optie is, dit is nu lang en breed aangetoond dat China hier uberhaubt niet in meegaat. Sterker nog, zwakte van de EU en US geeft China juist teugels om door te gaan in de lijn die ze al x jaar geleden gepland hebben. Chinese politieke figuren luisteren niet, ze kennen enkel het effect van voelen.

Sociale normen die wij gewend zijn, zijn niet de norm in China uiteindelijk. Dus willen we een kans staan tegen een land dat globaal de markt verziekt om er zelf beter van te worden moeten we ons gezamenlijk grof opstellen. Iets wat je ook in het dagelijkse leven in China zelf ziet, wil je je gelijk krijgen moet je je bek grof opentrekken. Regeltjes worden zelden tot nooit nageleefd.

Ook moeten we ons afvragen of we uberhaubt ons willen affilieren met een land dat willens en wetens een miljoen+ mensen in een concentratie kamp opsluit waar de vreselijkste dingen gebeuren. We hebben dit in onze eigen geschiedenis meegemaakt en we laten dit weer gebeuren. We weten ook wat er gebeurd wanneer we ons proberen te profileren en indien we hier iets van zeggen, China zal hard terugslaan op vlakken die totaal niet relevant zijn.

Helaas leven we ook in een maatschappij waar onze leiders verkozen zijn en nog steeds het idee hebben dat het wel goed komt. Dat de Chinezen het helemaal niet zo bedoelen. En keer op keer wederom ziet China dit als een punt van onze zwakte en ze zullen dit blijven misbruiken.

Zoals we nu met elkaar omgaan kan maar een gevolg hebben, wij delven het onderspit. Ze gaan ons nu al indirect te lijf door globale online terreur, ze winden er ook geen doekjes om geweld toe passen indien nodig zoals we zien in Hong Kong. En hoewel Taiwan voor velen ver van hun bed is, is het ook geen geheim dat China ooit Taiwan terug wilt inlijven met geweld.
Ook moeten we ons afvragen of we uberhaubt ons willen affilieren met een land dat willens en wetens een miljoen+ mensen in een concentratie kamp opsluit waar de vreselijkste dingen gebeuren.
Mee eens, de VS heeft de grootste gevangenis populatie ter wereld. Gevangenen worden er onmenselijk behandeld (vooral gekleurde gevangenen) en bovendien moeten ze dwangarbeid verrichten. Daarnaast hanteren ze nog speciale gevangenissen buiten hun eigen jurisdictie waarin gevangenen zonder voor een rechtbank te verschijnen voor altijd opgesloten blijven. Martelen van gevangenen wordt slimme ondervraging genoemd.

Het is geen geheim dat de VS extreem markt beschermend is (Amerika first) en daarnaast specifieke markten globaal probeert te domineren (vooral daar waar massaspionage mogelijk is zoals sociale media en communicatie apparatuur). Daarnaast trekken ze zich ook weinig aan van globaal recht waardoor indien ze in het ongelijk worden gesteld, zich nooit aan de consequenties houden. Dit gaat zover dat ze het aanstellen van voldoende rechters bij de WHO blokkeren.
Anderhalf miljoen mensen martelen, brainwashen en dwingen tot dwangarbeid omdat ze een geloof hebben wat je niet aanstaat kun je m.i. toch echt niet goedpraten door te wijzen op het onmenselijke gevangenissysteem van de VS.
Je moet het ook niet zien al goedpraten. Meer een wat evenwichtiger beeld proberen te schetsen. Het westen (VS/EU) is altijd heel selectief in het veroordelen van misstanden, vooral niet bondgenoten worden er op aangesproken. En hypocriet gezien de gevolgen van westers buitenlands beleid over de afgelopen eeuwen tot op de dag van vandaag. Als je ziet wat er in Irak, Afghanistan, Syrië, Yemen en Libië voor een dood en verderf is gezaaid direct en indirect door het moralistische westen dan komt de kritiek op China niet echt oprecht over. Het westen lijkt er geen moeite mee te hebben hele foute regimes/leiders te steunen of zelfs aan de macht te brengen. Als ze maar doen wat het westen van ze verwacht. En de extreme sancties die de VS wereldwijd kan opleggen omdat de dollar de standaard is/was bij internationale handel is ook onmenselijk. Kost 10 tot 100 duizenden en doden per jaar in landen als Noord Korea, Iran, Irak in het verleden, Venezuela.
Het is een standaard truc van regeringen/machthebbers om de misdaden/fouten van de tegenstander uit te vergroten en de eigen misdaden/fouten te verzwijgen en goed te praten. China doet het, het westen doet het. Het is meer propaganda dan de oprechte wens dergelijke misstanden te bestrijden. Anders had men zich wel gefocust op misstanden die plaatsvinden in landen waar men wel (veel) invloed heeft. China gaat haar gedrag niet verbeteren omdat het westen het afkeurt, net als het westen zich weinig aantrekt van kritiek uit China.

Stel in een wijk wonen 2 families, ieder in een eigen straat tussen andere families.
Familie 1 gooit regelmatig bij verschillende huizen in hun eigen straat de ramen in.
Familie 2 gooit regelmatig bij verschillende huizen in meerdere andere straten verspreid over de wijk de ramen in, maar niet in de straat waar familie 1 woont.
Familie 2 veroordeeld familie 1 publiekelijk voor het ingooien van ramen in hun eigen straat, terwijl familie 2 de ramen die ze zelf ingooien in andere straten in de wijk op allerlei manieren rechtvaardigt.
En zich roomser voordoet als de paus.
Als iemand dan zegt in reactie op de kritiek van familie 2 op familie 1 dat familie 2 ook rotzakken zijn, betekend dat niet dat familie 1 dus niks fout doet. Maar eerder dat men door het beeld dat familie 2 over zichzelf probeert te schetsen(dat ze beter zijn als hun tegenstander) heen prikt.
En voor mensen die daar doorheen kijken en oprecht het beste wensen voor iedereen is het jammer om waar te nemen dat de aandacht word gericht op ellende waar we niks aan kunnen doen terwijl er genoeg gebeurd waar we wel wat aan kunnen doen, zo niet zelf hebben veroorzaakt.
Volgens mij was het OPCW team ter plaatse van mening dat de eerste gifgas aanval waarschijnlijk door rebellen zelf was gedaan om hem Assad in de schoenen te schuiven.
Het westen is vanaf begin jaren 2000 zich gaan mengen in Syrische binnenlandse aangelegenheden. Zogenaamd om de vrijheid van meningsuiting en democratie te bevorderen. In een jaar of 10 hebben ze de publieke opinie zo bewerkt dat delen van de bevolking in opstand kwamen.
En dat is het moment waarop de vlam in de pan kan slaan. Beide kanten beschuldigen elkaar er dan van als eerste geweld te hebben toegepast. Maar de geschiedenis leert ons dat het een beproefde methode is om een 3de speler te introduceren die zonder zichzelf kenbaar te maken mensen van beide kanten aanvalt. De mensen in de lijnrecht tegenover elkaar opgezette groepen denken automatisch dat de andere groep hun aanvalt en de ellende barst los. Met een beetje "geluk" word dan de zittende macht binnen korte tijd verjaagd/verslagen en is de "regime change" een feit. Als het wat minder fortuinlijk uitpakt ontstaat er een langlopende oorlog. Dergelijke langlopende regime change operaties hebben een succes rate van ongeveer 50%.
Maar voor de bevolking is het altijd ellende.
waar wij een belangrijke rol in hebben door onze handelsbanden, geeft dit dossier m.i. extra urgentie en bovendien alle mogelijkheid tot het hebben van impact.
Als China onze 2de grootste export markt is dan ben ik bang dat we aan het kortste eind trekken. Het zou ons economisch flink raken als China een import verbod of heffing zou instellen op onze producten terwijl er in heel Nederland minder mensen wonen als een grote stad in China.
Plus het effect wat er nu in Rusland optreed door de sancties, dat ze toewerken naar de vraag van de thuismarkt zelf te kunnen vervullen, laat onze invloed op termijn alleen maar kleiner worden.

20 a 40 jaar geleden hadden we een kans serieus wat voorwaarden te stellen aan China en zelf wat zinniger om te gaan met onze eigen productie capaciteit en werkgelegenheid. Nu moeten we ons IMO vooral focussen op het beschermen van onze eigen belangen/bedrijven zodat niet alles in buitenlandse handen valt.
Maar ik twijfel ernstig aan de oprechtheid van onze politici hier iets aan te willen doen, anders hadden ze wel ingegrepen toen het gebeurde ipv er bij te staan en er naar te kijken.
Het midden oosten was geen koek en ei voordat die westerlingen daar rotzooi kwamen trappen. Overigens was het Rusland die de vorige eeuw begon te roeren in dat instabiele vat nadat we het als westen redelijk met rust lieten na de 2de wereld oorlog.

Desalniettemin is die arabische lente (incl ISIS/Daesh) met dank aan (voornamelijk) de VS.

Vind het zelf jammer dat het westen altijd overal maar volledig de schuld van krijgt. Er spelen ook andere partijen mee, bijna overal in de wereld waar het westen de afgelopen 80 jaar heeft lopen kloten, zaten de Russen er net zo vuist diep in. Je haalt hiermee ook alle verantwoordelijkheid weg bij het volk/land zelf. Elk volk/land heeft keihard moeten vechten voor hun vrijheid, ook wij. Een deel van al dat onrust stoken in de wereld is nodig geweest om van onze vrijheid te genieten. Onze huidige luxe levens zijn mede mogelijk gemaakt door bovenaan de voedselketen te staan.
Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 10:41
China zou m.i. dan ook veel serieuzer aangepakt moeten worden voor de massale, systematische, beestachtige martelingen die daar plaatsvinden waar vele honderdduizenden volslagen machteloze mensen onder lijden. Dit valt niet te verhullen onder een dun laagje economisch succes. Natuurlijk is dit niet het enige dossier, maar het bestaan van andere dossiers betekent niet dat dit dossier minder aandacht verdient, integendeel. Met economische macht komt politieke macht en het vergroten van de macht van een regime wat op deze wijze tegen mensenrechten aankijkt moeten we m.i. uit alle macht proberen te voorkomen. Het feit dat dit op dit moment wel degelijk zeer snel gebeurt, waar wij een belangrijke rol in hebben door onze handelsbanden, geeft dit dossier m.i. extra urgentie en bovendien alle mogelijkheid tot het hebben van impact.
Er is niks van bewezen.
Geen bewijs = gelul in de ruimte

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 september 2020 10:41]

Bijzonder vreemde opmerking, het stikt nl. van het bewijs... documenten, foto's, satellietbeelden, talloze getuigenverslagen, noem maar op, zie bijv. een willekeurige selectie, gewoon ff Googlen:

More Evidence of China’s Horrific Abuses in Xinjiang]
Experts Share Disturbing Evidence of China’s Uighur Genocide
Mounting Evidence that China is Perpetrating Crimes Against Humanity and Genocide Against the Uighurs
Representatives of China’s Uighurs File Evidence to International Criminal Court
There is now more evidence than ever that China is imprisoning Uighurs
China Uighurs: A model's video gives a rare glimpse inside internment

Wat jij bedoelt is: China erkent het bewijs niet. Natuurlijk doen ze dat niet he. Liever steken ze een hoop energie in een wereldwijde propagandamachine die de boel probeert te ontkennen.

[Reactie gewijzigd door droner op 28 september 2020 10:58]

Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 21:51
Nog vreemdere opmerking, er zijn nl helemaal bewijs...de zgn documenten, foto's, satellietbeelden, bewijzen helemaal niks. Er zijn talloze getuigenverslagen tegen, noem maar op,
Jouw willekeurige selectie, gewoon ff Googlen:
Waar zijn de bewijzen? Heb je zelf wel gelezen? Er wordt alleen gesproken mounting/more/disturbing evidence maar als ik verder lees wordt er geen bewijzen gepresenteerd. Zeggen dat er veel bewijzen zijn is geen bewijs. Verwijzen naar een nadere boekje waarin staat dat er veel bewijzen zijn is ook geen bewijs. Ik kan ook een boekje schrijven dat er voor bewijzen zijn voor die en die maar dat is nog geen bewijs.
Nog erger zelfs die boekjes zijn gefabriceerd door rechtse Amerikaanse schaduw groeperingen. Deze gasten worden genoemd in jouw willekeurige selectie, gewoon ff Googlen:
https://thegrayzone.com/2...claims-us-ngo-researcher/
https://thegrayzone.com/2...ent-camps-uighur-muslims/
Heb je zelf dit artikel gelezen? Vast niet, artikel zit achter paywall maar halve blz is leesbaar. Ik dacht nog even dat ik nu iets interessants heb maar nergens bewijzen. Er wordt gesproken over claims en rechtszaak, maar waar zijn de bewijzen?
Wat is nou bewezen? Er wordt gesproken over satellietfoto's van 380 gebouwen.Ik kan je zelfs sateliet foto's van 1000 gebouwen geven.
wat is hiermee bewezen? Dit soms?
https://www.bbc.com/news/...%20living%20and%20working.

Wat jij bedoelt zijn aantijgingen. Er is niks bewezen. Probeer maar met zoiets te procederen. Natuurlijk worden zulke onzin afgewezen. Amerikanen steken liever een hoop energie in een wereldwijde propagandamachine die de boel fake news produceert

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 september 2020 21:53]

Bewijs van tafel vegen en dan roepen 'er is geen bewijs' is het bekende spelletje van totalitaire tirranie, Moskou speelt het precies op dezelfde manier. Discussie is onmogelijk, er zal nooit iets erkend worden of veranderen want de onderdrukking van het volk en zijn informatie is voor dit soort trieste regimes de enige manier om aan de macht te blijven, waarbij wetteloosheid en de inzet van geheime diensten voorop staan.

Getuigenverslagen zijn gewoon bewijs, de Communistische Partij biedt intussen uiteraard alleen geheimhouding en propaganda en dus is men op allerlei manieren op zoek naar inzicht zoals in het Xinjang Data Project. Steeds meer data bevestigt wat getuigen al jaren vertellen en weerlegt tegelijkertijd officiële lezingen als zijnde goedkope leugens, daarmee worden die getuigenverslagen automatisch ook steeds plausibeler. De beschikbare aanwijzingen gecombineerd bieden allang geen ruimte meer voor twijfel tenzij je er belangen bij hebt om te twijfelen. Alle mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok maar zitten volgens jou dus allemaal in de zak van de VS, sure sure...
Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 23:20
nou wat is bewijs dan? er hoeft helemaal niks van tafel geveegd te worden, er is helemaal niks aan bewijs. Alleen zeggen er is veel bewijs is helemaal geen bewijs.
Er is geen gerechtelijk onderzoek, er is geen fact finding ter plaatse, niks
Moskou wil eerst bewijzen zien, dat mag toch?
Alleen Trump maakt zo bont dat keiharde bewijzen ontkent wordt.
Getuigenverslagen zijn gewoon bewijs, de Communistische Partij biedt intussen uiteraard alleen geheimhouding en propaganda en dus is men op allerlei manieren op zoek naar inzicht zoals in het Xinjang Data Project
Er zijn net zo veel getuigenverslagen tegen en er zijn net zoveel getuigenverslagen debunked. 1voor en 1 tegen maakt nog altijd 0 = niks.
Ik heb even gekeken naar Xinjang Data Project maar er is helemaal geen bewijs.
Steeds meer data bevestigt wat getuigen al jaren vertellen en weerlegt tegelijkertijd officiële lezingen als zijnde goedkope leugens, daarmee worden die getuigenverslagen automatisch ook steeds plausibeler. De beschikbare aanwijzingen gecombineerd bieden allang geen ruimte meer voor twijfel tenzij je er belangen bij hebt om te twijfelen. Alle mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok maar zitten volgens jou dus allemaal in de zak van de VS, sure sure...
wat vertellen getuigen al jaren? Er wordt steeds meer dubieuze berichtgevingen over China doorgeprikt en daarmee worden die getuigenverslagen automatisch ook finaal de grond in geboord. Er is nog helemaal niets bewezen. Ik ben een voorstander van een gepaste compensatie onrecht mits bewezen. Anders kan iedereen een hoop acteurs inhuren en geld vangen.
Er worden steeds meer dubieuze berichtgevingen doorgeprikt maar jij doet zeker af als propaganda sure sure...

https://thegrayzone.com/2...o-arms-industry-cold-war/
https://www.globaltimes.cn/content/1142868.shtml
https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/t1794581.shtml

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 september 2020 23:27]

Je verwart de term 'bewijs' met het idee van één enkel bewijsstuk wat een kwestie compleet rond zou moeten maken, maar zo werken zaken niet: alles wat het standpunt van eiser of verdachte ondersteunt is bewijs, tijdens de rechtszaak worden alle bewijsstukken aangebracht en maakt de rechter de uiteindelijke afweging.

Zeker in dit soort kwesties waarbij een tiranniek totalitair bewind in het verborgene handelt, geen controles toestaat en de boel toedekt met een dikke laag propagandische quatsch bestaat er zelden een 'smoking gun', maar dat geldt in normale rechtszaken net zo goed.

Mensen die begaan zijn met het lot van de machtelozen doen godzijdank desondanks hun best om de waarheid boven tafel te krijgen. De hoeveelheid bewijs stapelt zich daarbij op, niemand die zich bezig houdt met de mensenrechten in China twijfelt eraan dat hier culturele genocide plaatsvindt. Vooralsnog kan dat de barbarij helaas niet tegenhouden - de juist tegenomen inspanningen van China om de provincie vol te zetten met gevangenissen en de culturele wereld van o.a. de Oeigoeren uit te wissen zijn daar het bewijs van.

Gelukkig raakt de wereld steeds meer doordrongen van de wijze waarop Xi Jinping nu al een flinke tijd zeer effectief bezig is om de minimale mensenrechten die zich in China aan het ontwikkelen waren, de nek om te draaien en te vervangen door een systeem waarbinnen afwijkingen - of het nou gaat om ideologische, politieke, culturele of bijv. sexuele afwijking - agressief onderdrukt en desnoods genadeloos afgestraft worden.

Ik maak me daarbij geen illusies over de beweegredenen van een gevaarlijke idioot als Trump, maar hypocriet of niet - alles wat bijdraagt aan de goede zaak is winst.
Anoniem: 143912
@droner30 september 2020 22:21
Je vergist je enorm door te denken dat je door een hoop niks in te brengen dat het dan iets wordt. De rechter maakt de uiteindelijke afweging maar een hoop geen bewijs is nog steeds geen bewijs.
Om een delict veroordeeld te krijgen zal je toch met meer aan moeten komen dan verhalen en foto's van gebouwen.
Voorbeelden:
- geweld: geen spooronderzoek geen plaats van delict, geen wapens, geen medisch bewijs van verwondingen
- moord: geen lijk, geen wapens, geen dna
Als alleen verhalen en foto's van gebouwen voldoende is dan is wel heel makkelijk bewijs te maken in omgekeerde richting. Gewoon een hoop acteurs inhuren met verhalen.
PS met 'smoking guns' win je geen rechtszaken

Daarom ben ik ook erg benieuwd wat aan 'bewijs' is en dat is helemaal niks. Dat lijkt me anders ook heel moeilijk om aan te komen.

Culturele genocide? Dit heeft geen juridische status in internationaal recht hoor. Hoe vaak is met success geprocedeerd tegen Culturele genocide? Nou niet, dat kan ik zeggen. Het is niet ontvankelijks doei!
Wat voor onzin heb je nog meer? Economische genocide? JA vast de USA pleegt economische genocide tegen Iran.

Gelukkig doet de wereld steeds minder mee aan dit soort onzin en dat is winst
Overigens je Grayzone linkje nog even bekeken, maar hun aanpak is blijkbaar vooral het proberen zwart te maken van enkele betrokkenen bij enkele onderzoeken naar de Oeigoerse situatie en het zogenaamd blootleggen van geldstromen: een organisatie wordt door zowat alle westerse landen gesteund en 'dus' is het hele Oeigoerse verhaal een poging van de NAVO, de EU en wapenfabrikanten om een koude oorlog te intensiveren. Niet erg overtuigend.
Anoniem: 143912
@droner30 september 2020 22:28
Grayzone heeft de zogenaamde rapporten en nep thinktank en nep onderzoeker doorgeprikt. De waarde van de links waarmee jij aankomt dan ook niet voor niets gereduceerd tot onder 0
Het zal mij een worst wezen hoe de Chinezen hun land willen inrichten. Net zo goed dat het mij niet boeit wat voor maatschappij Amerikanen in willen leven.

Dit gaat om de economische toekomst van Nederland. Is China een gevaar? Ik hoor van alles over werkende armen en ZZP'ERS. De gig economy komt niet uit China.
Als je het hebt over 'de Chinezen' dan bedoel je blijkbaar de communistische partij. Er is daar geen democratie he, of dacht je wellicht dat die honderdduizenden mensen ervoor kiezen om gemarteld, verkracht, gedrogeerd etc. te worden? Of denk je dat 'economie' überhaupt nog iets betekent als je opgesloten zit?

Onze keuzes bepalen de toekomst.
Chinezen runnen hun eigen land, niet Nederlanders of Amerikanen. Het is niet en zal nooit onze keuze zijn hoe China er uit ziet.
Chinezen runnen niet hun eigen land, dat doet de Partij en die tolereert geen tegenstand. Als Chinees heb je geen andere optie dan in de pas lopen. Talloze Chinezen hebben hun land moeten ontvluchten omdat ze anders dachten en vele honderdduizenden worden er op beestachtige wijze om 'heropgevoed'.

[Reactie gewijzigd door droner op 28 september 2020 22:29]

Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 23:42
Chinezen runnen niet hun eigen land, dat doet de Partij en die tolereert geen tegenstand. Als Chinees heb je geen andere optie dan in de pas lopen. Talloze Chinezen hebben hun land moeten ontvluchten omdat ze anders dachten en vele honderdduizenden worden er op beestachtige wijze om 'heropgevoed'.
Je hebt gelijk dat China niet de plek is las je prangende behoefte hebt om met spandoeken op straat te lopen en/of openlijk wil bemoeien met politiek.
Er zijn zat mensen waar deze zaken niet speelt en naar China zijn vertrokken voor goede leven en/of business opportunities
Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 23:30
Als je het hebt over 'de Chinezen' dan bedoel je blijkbaar de communistische partij. Er is daar geen democratie he, of dacht je wellicht dat die honderdduizenden mensen ervoor kiezen om gemarteld, verkracht, gedrogeerd etc. te worden? Of denk je dat 'economie' überhaupt nog iets betekent als je opgesloten zit?

Onze keuzes bepalen de toekomst.
China streeft niet naar democratie maar naar meritocratie. Heeft China ooit verklaart naar democratie te streven?
In een fake democratie worden zelfs miljoenen mensen gemarteld in kampen langs de Mexicaanse grens.
Waar het om gaat is dat je dus niet kunt stellen dat Chinezen hun eigen land runnen, alleen in een democratie heb je in enige mate de kans dat zo'n uitspraak hout snijdt. Een klein groepje Chinezen bepaalt wat er gebeurt en de rest heeft zich aan te passen.
Anoniem: 143912
@droner30 september 2020 21:47
in een democratie heb je in enige mate de kans dat zo'n uitspraak hout snijdt
De kans ik ook in China dat zo'n uitspraak hout snijd, alleen nog iets mindere mate.
Anoniem: 143912
@droner28 september 2020 10:38
Anderhalf miljoen mensen martelen, brainwashen en dwingen tot dwangarbeid omdat ze een geloof hebben wat je niet aanstaat kun je m.i. toch echt niet goedpraten door te wijzen op het onmenselijke gevangenissysteem van de VS.
Is het bovenstaande bewezen? Ik heb nooit bewijzen van gezien.
Geen bewijs = gelul in de ruimte
Ga je hier nu echt what about...?

Ik ben helaas te beroerd om te linken met mijn mobiel maar even snel op een rijtje wat we wel weten over de culturele genocide die China (weer) begaat;
 • 1 miljoen mensen+ zitten vast zonder peoces
 • vrouwen maken dwangmatige aborties mee
 • doden worden gestript van hun organen
 • vrouwen moeten slapen/sex hebben met Han Chinezen
 • dwangarbeid
 • 20 miljoen worden onderdrukt, kunnen niet reizen, ondergaan wekelijkse razzia's
 • wereldwijd worden Xinjiang mensen geterroriseerd door de Chinese overheid inclusief lokale consulaten, ook onder druk van achtergebleven familie
En zo kunnen we nog wel even doorgaan, dit is niet voor het eerst in China, en ze zijn nu met soort gelijke zaken bezig in Mongolië, maar inderdaad dit doet de US ook... Ronduit schandalig wat je hier doet.
Ga je hier nu echt what about...?

Ik ben helaas te beroerd om te linken met mijn mobiel maar even snel op een rijtje wat we wel weten over de culturele genocide die China (weer) begaat;
 • 1 miljoen mensen+ zitten vast zonder peoces
 • vrouwen maken dwangmatige aborties mee
 • doden worden gestript van hun organen
 • vrouwen moeten slapen/sex hebben met Han Chinezen
 • dwangarbeid
 • 20 miljoen worden onderdrukt, kunnen niet reizen, ondergaan wekelijkse razzia's
 • wereldwijd worden Xinjiang mensen geterroriseerd door de Chinese overheid inclusief lokale consulaten, ook onder druk van achtergebleven familie
En zo kunnen we nog wel even doorgaan, dit is niet voor het eerst in China, en ze zijn nu met soort gelijke zaken bezig in Mongolië, maar inderdaad dit doet de US ook... Ronduit schandalig wat je hier doet.
Er is niks van bewezen.
Geen bewijs = gelul in de ruimte
Blijven we selectief winkelen. Pardon? 'te beroerd om te linken met mijn mobiel' zo heeft geen zin allerlei beweringen te plaatsten. Dan kunnen we dit forum voldumpen met beweringen zonder bronnen omdat 'te beroerd om te linken met mijn mobiel'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 28 september 2020 10:45]

Dat zijn er heel wat minder dan de door jouw genoemde 1 miljoen.
Ik weet niet hoe oud de data is die jij bij RFA vandaan hebt, maar een artikel van een paar dagen terug rept toch echt over 1,8 miljoen.

https://www.rfa.org/engli...camps-09242020200349.html
[...]


Ik weet niet hoe oud de data is die jij bij RFA vandaan hebt, maar een artikel van een paar dagen terug rept toch echt over 1,8 miljoen.

https://www.rfa.org/engli...camps-09242020200349.html
1,8 miljoen.wat?
In het artikel staat 'Authorities in the XUAR are believed to have held up to 1.8 million Uyghurs and other Muslim minorities in a vast network of camps since April 2017.'

1. niks is bewezen
2. Up to 1.8 million Uyghurs, dus mogelijk ook 0
3. 'are believed' dus 'are not believed' kan ook
>> Het dumpen van producten onder de kostprijs moet tegengegaan worden. Daarvoor waren ook de hoge >> invoerrechten op zonnepanelen

En hoe stom was dat, in plaats van onze Zonnepaneel fabrikanten te subsidiëren , en misbruik te maken van het Chinese lage prijs door overheid subsidies in China. Hebben ze hier een 25% belasting op groen energie ingevoerd ( import belasting op zonne pannelen).
En weetje hoe dat komt, Omdat Duitsland en Frankrijk het niet eens werden, omdat zo wat alle zonne panelen in Europa in Duitsland gemaakt worden, en dus alle Subsidie naar Duitsland zou gaan.

Heerlijk de machteloosheid van Europa . !!!!!!
Het probleem was dat de Chinezen de zonnepanelen aan het dumpen waren in Europa.
Dan helpt subsidie niet, want dat zou betekenen dat in Europa ook onder kostprijs geproduceerd moet worden. De hele markt raakt daardoor verstoord.
Een importheffing is dan effectiever: De Chinezen verkopen onder kostprijs en daaroverheen komt nog eens een boete. Eens kijken hoe lang ze dat volhouden.
Ja maak daar dan gebruiken van, lekker goedkoop zonne energie en de Chinesen betaal er voor.

We doen het zelfde bij de boeren, waarom kan dat niet in andere sectoren.
Afrikanse boeren kunnen niet concurreren met Europese boeren om dat die zoveel subsidies vangen van Europa. De boeren in Europa concurreren zelfs met de Afrikaanse boeren in Afrika, zelfs met de transport van de goederen naar Afrika zijn Europese goederen nog steeds goedkoper. ( Ook dankzij de Franse ) Meer dan 40 miljard Euro 400 Euro per hectare

De Import heffing was slecht voor het milieu maar daar wilde de Fransen niks van hebben.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 27 september 2020 17:15]

Het is wel iets complexer en veel breder dan het te reduceren van dumping panelen mede mogelijk door Chinese staatssubsidies.
Kijk alleen al naar de enorme subsidie industrie binnen de EU die mede kan bestaan door de veel lagere prijzen voor deze Chinese panelen.
Helemaal mee eens, maar laten we Europa niet met de EU verwarren, dat zijn gelukkig 2 totaal verschillende zaken - Europa is zoveel meer dan de EU. En Amerika is zoveel meer dan de VS.
Het subsidiëren van bedrijven is aan regels gebonden en kan niet zomaar. De opbrengst van de hoge invoerrechten is voor een deel wel naar subsidies op zonnepanelen gegaan. Alle landen hebben een subsidie ontvangen voor het promoten van natuurlijke energiebronnen. In Nederland wordt hier een deel van de btw teruggifte van betaald. Die subsidie komt dus weer bij de leveranciers (en installateurs) van de zonne-panelen terecht. Daar kunnen de Europese fabrikanten van mee profiteren.
Het blokkeren van China gaat er voor zorgen dat China alles zelf gaat ontwikkelen en uiteindelijk best eens een hele grote technische grootmacht gaat worden die Europa en de VS gaat overvleugelen.
Noem me dan eens drie ontwikkelingen die commercieel bruikbaar zijn waar China op een eerlijke wijze een voorsprong heeft genomen. Zonder spionage, zonder dat de Chinese overheid het voor firma's mogelijk maakt om elke eerlijke concurentie aan te gaan. Chinese universiteiten dumpen een enorme hoeveelheid patenten op de markt elk jaar, maar vrijwel niemand wil gebruik maken van die patenten.

Silicon Valley verdient per jaar vier keer zo veel aan patenten als heel China. Dat geeft een goed idee waar de ontwikkeling zit. China maakt grote stappen maar hoe je het ook bekijkt, het is productie. En daar verdienen ze alleen maar aan zolang wij het kopen. Ik ben een groot tegenstander van aliexpress etc waar de lage prijs alleen mogelijk is omdat er niet betaald word voor rechten/patenten, de Chinese staat de verzendkosten betaald en geen hond zich zorgen maakt over veiligheid.
De economie kan je in China niet los zien van de overheid. De staat zit heel diep verweven in de economie en heeft vrij veel te zeggen in de "particuliere" sector. Particulier tussen aanhalingstekens omdat die officieel helemaal niet bestaat.

De Chinezen hebben een enorm potentieel. De wetenschappers zijn de laatste jaren in rap tempo hoger opgeleid. Waar ze voorheen echt namakers waren is er wel een omschakeling gekomen naar het zelf ontwikkelen. Je ziet ook steeds meer bedrijven die een R&D afdeling hebben. Zeker in de smart-phone wereld zie je die ontwikkeling. De eerste vouwbare telefoon kwam uit China. De camera achter het scherm, fysieke zoomlens ed net zo. Op het gebied van de zonnepanelen is er in China ook veel ontwikkeling geweest. Deels parallel wat in andere delen van de wereld gebeurde. Ook op het gebied van kernenergie is China steeds meer een voortrekkersrol naar zich toe gaan trekken. Zeker waar het gaat om de vierde generatie centrales.

Het potentieel aan wetenschappers en techneuten moet in staat geacht worden om in vrij korte tijd alle achterstanden in te kunnen halen. China heeft dat ook als doelstelling en ze hebben er geld en mensen genoeg voor! De Chinezen nu vanaf allerlei markten blokkeren zal die ontwikkeling alleen maar versnellen, puur omdat ze wel moeten. Als die dwang er niet achter zit weet ik niet hoe snel dat zou gaan. Lekker na-apen is wel veel gemakkelijker!

Hoe China nu handelt doet er niet toe, het gaat erom waar je ze naartoe dwingt.
Volgens mij moeten we ons meer zorgen maken over de Amerikaanse houding, die via hun controle over de bedrijven, de economie als wapen gebruikt om andere landen te verplichten om mooi aan hun lijntje te lopen.
De VS heeft Europa al meermaals bedreigd om de Europese auto en vliegtuig industrie financiëel plat te leggen als onze democratisch verkozen politici bepaalde beslissingen zouden nemen.
De VS heeft ook wetten gemaakt die het mogelijk maken om alle gelden en bezittingen van Europese bedrijven in beslag te nemen als ze meewerken aan projecten die door Europese democratische landen beslist werden.

Verder koopt de VS hier vele beloftevolle start-ups op, zodat ze hun technologie als Amerikaans kan bestempelen, en vervolgens als economisch wapen kan gebruiken om andere landen in hun mogelijkheden te beperken.

Ook koopt de VS wereldwijd succesvolle onderzoekers om in de VS te gaan werken, en organiseert het op die manier een wereldwijde brain drain.
Als je wetenschappelijke papers leest van Amerikaanse universiteiten, zal je zien dat het gros van de auteurs niet van Amerikaanse afkomst is, maar de onderzoeksresultaten staan wel onder controle van de Amerikaanse regering.
Je legt de schuld op de verkeerde plaats.

Ik vermoed dat je niet begrijpt wat internationele handel inhoudt. Internationale handel betekent dat elk land moet concurreren met het goedkoopste en of meest geavanceerde land elders. Jouw bedrijven moeten met de hele wereld concurreren. En als ze die concurrentie niet aankunnen dan leggen ze inderdaad het loodje.

Waar dit toe leidt, is de meest extreme vorm van arbeidsverdeling waarbij landen alleen nog produceren waar ze het beste in zijn, of dat door zijn aard aan het land gebonden is. Het westen concurreert grootschalig bedrijven in armere landen kapot, nadat we ze eerst met het mes op de keel gedwongen hebben hun grenzen open te stellen voor internationale handel. Dat doen we gewetenloos en dat vinden we niet onrechtvaardig.

Maar nu komt er voor de derde keer een land op dat capabel genoeg is om onze bedrijven pijn te doen. Eerder waren dat Japan en Korea. Ook toen Japan opkwam werd er moord en brand geschreeuwd. Ze vernietigden onze scheepsbouwindustrie, daarna kwamen de goedkopere Japanse auto's. Daarna hebben ze vrijwel de hele consumentenelektronica van ons overgenomen. En de elektronische componenten. En de fotografie. En toen dreigden ze ook de machtig te worden in de chip-industrie, en Intel voorbij te streven. Daarna heeft de VS op hele vuile manieren dat verhindert. Want wij spelen helemaal geen eerlijk spel, hebben we nog nooit gedaan. Niettemin is Japan na deze opmars uiteindelijk gewoon deel geworden van het systeem.

Daarna kwam Korea op. Dat ging op dezelfde manier. Maar omdat die industrie nu in Japan zat hadden wij er niet veel last van, maar Japan des temeer. Je kan ook Taiwan nog noemen dat het grootste deel van de chipsfabrikage naar zich toe getrokken heeft. Niemand die zich druk maakt dat Taiwan en Korea nu bijna alle chips bakken.

Vervolgens komt China op en doet ze iets speciaals wat Japan, Korea en Tainwan niet deden? Nee helemaal niet, ze doet gewoon hetzelfde. Want ook In Japan. Korea en Taiwan wordt de industrie volledig door de staat georkestreerd. Dat heeft niets met communisme te maken, dat is hoe die Aziatische volkeren al duizenden jaren dingen doen. Wie meent dat Huawei meer gesteund wordt door de Chinese overheid dan , TSMC, Samsung of andere Koreanse chaebol, of een van de Japans kereitsu met onbegrensd bankkrediet die leeft in dromenland. En wie denkt dat Amerikaanse bedrijven als Boeing, Intel. Google. MS en vele anderen niet enorme injecties krijgen door vette defensieorders, belastingvoordelen die leeft ook in dromenland.

Als jij internationale handel wil, dan zul je moeten toestaan dat andere landen ook een deel van de economische activiteiten kunnen domineren anders valt er geen handel te drijven. Want op de wereldmarkt is het: Winner takes all.

Dus dat China dan zonnepanelenmarkt gaat overheersen omdat ze zelf een hele land vol aan stoppen zijn met zonnepanelen is alleen maar logisch. En dat ze 5G gaan overheersen omdat ze zelf het grootst inzetten op 5G en zelfs al 6G en daar het verst mee zijn in de wereld is alleen maar logisch.

Wat de VS en Europa willen is een internationale handel waar wij alle markten domineren maar China geen één. Nou ja, alleen markten met een lage marge mogen ze domineren, maar geen hoog technologische markten. Dat is een absurd idee, want dat hebben we van Japan, Korea en Taiwan ook niet geëist. China doet echt niets anders dan die landen.

Daarbij is juist China een veel socialere speler dan de VS. China is er niet op uit ons te plunderen of schatting te laten betalen zoals de VS. China is geen imperium en streeft niet naar een imperium. Ze wil geen landen overheersten want dat heeft ze niet nodig. China kan uitstekend leven van haar eigen economische productie, want het is een heel hardwerkend intelligent volk met veel gevoel voor handel. China is dan ook slim genoeg om te begrijpen dat ze niet alle ALLE markten moet overheersen, maar het Westen genoeg markten moet laten omdat er anders niets te ruilen valt en de hele internationale handel stilvalt.

Wat doen wij nu heel dom? Wij dwingen China om zich op onze markten te begeven door boycots op te leggen van onze technologische producten. Zo dwingen we China om producten te gaan maken die ze eerst met veel plezier van ons betrok. Wilde China een concurrent worden van ASML? Welnee dat is een hele dure en lange ontwikkelweg. Maar nu dwingen we China om precies dat te doen.

En wat gaan we daar spijt van krijgen!

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 september 2020 15:07]

Alles wat je opnoemt is door de VS Europa aangedaan. De VS hebben op heel veel terreinen (computer, mobiel, tv, voedsel, internet, etc) monopolies verkregen doordat Europa de VS vertrouwde. Nu proberen ze ook met de auto industrie kapot te maken (allemaal via hetzelfde concept van durfkapitaal). Hopelijk lukt het Europa hier nu wel een blok te vormen. De VS heeft zoveel ogen (Google etc) in de Europese maatschappij dat alles wat geld op gaat leveren door hun opgekocht wordt.

In je verhaal ben je inweze bang voor dat producten goedkoper worden, het enige wat er dan gebeurt is dat Wallstreet minder krijgt. Want van elke verdiende dollar ter wereld gaat er nog steeds 65 cent in de zakken van Wallstreet.

Nee China is een zegen voor de wereld op het vlak van eerlijker verdelen. Want zonder hun concurrentie zal iedereen extra betalen door de Amerikaanse monopolie macht.

Alle acties tegen China van de VS komen neer op 1 ding en dat is dat de Amerikaanse of Amerikaanse gefinancierde fabrieken in China hun monopolies in gevaar zien komen. Daar de monopolies eigenlijk gebaseerd zijn op een oneerlijk systeem, proberen ze nu het op een oneerlijke manier te beschermen.

China moet trouwens nog steeds geld krijgen voor hun uitvindingen (buskruit en boekdrukkunst etc) en ik denk dat daar meer geld mee gemoeid is dan welke Amerikaanse of door Amerikanen gestolen uitvinding dan ook.

[Reactie gewijzigd door Six9 op 27 september 2020 11:21]

Amerika maakt superieure producten. Dat is geen misdrijf. Als we praten over die zoekmachine, die elektrische auto of dat besturingssysteem denken we allemaal aan dezelfde bedrijven juist omdat zij pioniers zijn in hun vakgebied. Een monopolie is ook niet inherent slecht, niemand dringt het immers op. Je mag een alternatief op Google gebruiken. Ik gebruik Startpage, wat letterlijk Google resultaten toont zonder alle rotzooi, privacy waarborgt en nota bene in Den Haag zit. Dit is kapitalisme, en Amerika durft inderdaad meer.

Anders ligt dit in China waar het overheidsbeleid is om Europa te veroveren. Zij gebruiken geheime diensten om bedrijfsgeheimen te hacken en intellectuele eigendommen te omzeilen. Er zijn door de overheid gestuurde acties om onze markten te compromitteren. De bedrijven dragen niet bij aan "beter" maar slechts aan "goedkoper' om ons later afhankelijk te maken. En de overheid orkestreert dit beleid. Dat is toch een heel ander geval, mijns inziens.

Whataboutisms zijn makkelijk in deze. Maar de VS dringt Amazon ons niet door de strot. Dat doen wij zelf als consument. Ik heb ook nog geen bewijs gezien dat Bill Gates steun heeft gehad van de NSA. Apple en de FBI zijn ook geen vrienden, en Tesla zie ik ook niet meer voordelen krijgen van de overheid dan Volkswagen of Renault.

[Reactie gewijzigd door TennisDennis op 27 september 2020 12:00]

Superieure producten geen misdrijf, maar als China die maakt wel 8)7?

Als je de precieze definities los kan laten zul je zien dat alles op elkaar lijkt of misschien wel precies het zelfde is.
Staatssteun, staatsbedrijf, geen belasting betalen, patriot act, Darpa etc etc etc etc.

Je hebt het over het gevaar China, maar het is juist China dat moet vechten tegen een totale Amerikaanse overheersing (meer structureel dan je zou denken) . Zelfs het meeste geld dat wordt verdiend in Chinese fabrieken gaat naar Wallstreet.

Ik vergelijk landen tegenwoordig alleen hoe ze met hun arme omgaan (het is wereldwijd zover dat we ons echt niet druk hoeven te maken om de rijken). China heeft gewoon het recht (andere opkomende landen trouwens ook) om meer geld te verdienen. Zolang wij 6 keer zoveel verdienen als een Chinees is echt nog niks aan de hand.
Als dit "precies hetzelfde" is moet je me dat toch eens laten zien. Bekend is dat China bedrijfsgeheimen van het Nederlandse ASML heeft gestolen wat ons "honderden miljoenen" heeft gekost. Bekend is dat APT20, een aan de Chinese overheid geallieerde hackersgroep data heeft gestolen van Philips en honderden andere grote multinationals wereldwijd. En de bron daarvan is ons eigen Nederlandse Fox-IT. Ik wil dat dan ook van jou zien, voorbeelden dat Amerikaanse overheidsinstellingen structureel Europese bedrijven hackt en financieel profiteert van deze hacks.

Verder vind ik dat je China wel heel erg probeert als slachtoffertje weg te zetten hoor. Die Amerikaanse overheersing valt reuze mee, zeker vergeleken met China's overheidsbeleid om Oost-Europa en Afrika te infiltreren met lucratieve deals in ruil voor de steun van lokale overheden. Ik zie ook een China dat Zuid-Korea probeert te verdelen met haat en frictie. Ik zie een China dat steeds in militair conflict ligt met Vietnam, Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen, Hong Kong, Taiwan. Dit zijn echt geen slachtoffertjes.

Je morele appel jegens de armsten klinkt heel jovel, maar houdt ook geen stand. De armsten in Amerika haten zwarte mensen en stemmen Trump. Dat was het, zo behandelt Amerika de armsten. In China sta je onder een totale controle, tot gigantische censuur en massamanipulatie aan toe. De armsten worden in hun 300+ concentratiekampen gestopt en gemarteld omdat ze de schijn tegen hebben, van hun familie gescheiden die ze nooit meer zien en als je het allemaal overleeft eindig je in de slavenarbeid. Ook die discussie ga je echt niet winnen.

Als jij en ik moeten kiezen waar jij wilt wonen, weten we allebei wat we kiezen. Het idee dat China een slachtoffer is en niks fout doet is verre van waar. Het idee dat Amerika "precies hetzelfde" zou zijn al helemaal.
Ex medewerkers waren verantwoordelijk voor de diefstal. Deze waren idd van Chinese komaf, maar ze woonde vrolijk in de VS. Samsung en ook een Chinese techgigant was
Ren overigens financier van het bedrijf. Leuk dat iedere keer de chinezen de schuld krijgen, maar het is toch echt te kort door de bocht.

Ps de technology die was gestolen was zo specifiek dat ook de Chinese semiconductor er niet zoveel aan heeft
En de bron daarvan is ons eigen Nederlandse Fox-IT.
Fox-IT is allang geen Nederlands bedrijf meer. Het bedrijf is sinds november 2015 onderdeel van NCC Group een UK bedrijf (gelieerd aan de Five Eyes spionage groep)
Wat kies jij? Arm in de VS of arm in China?
Je allerlaatste opmerking, heb je een idee hoeveel staatsteun Tesla in de VS heeft gekregen?

https://techcrunch.com/20...ry-in-texas/?guccounter=1

https://www.expressnews.c...llion-a-year-15476891.php

Niet onaardig.

Over een eerdere opmerking in je verhaal, over de geheime diensten van China. De VS is daar al decennia mee bezig. Het was voor mij de reden om nooit meer in/met de VS zaken te doen toen ze een poging waagden de data van mijn laptop te halen bij de douane aldaar.
The Reeferman in 'nieuws: VS legt sancties op aan Chinese chipmaker SMIC'

Tesla valt wel mee in staatssteun, maar de andere Amerikaanse automerken Ford en GMC des te meer evenals Boeing. En in de financiële sector worden 1000den miljarden gepompt sinds 2008 via leningen met lagere rente als de inflatie of zelfs negatieve rente.
De Amerikaanse inlichtingen diensten werken nauw samen met de tech industrie. Ze hebben ook geen moeite hun bondgenoten af te luisteren en om Amerikaanse bedrijven te helpen. Of operaties zoals Gladio uit te voeren om ongewenste politieke ontwikkelingen te voorkomen.
Dat de VS de kritiek op China richt is deels ook een vorm van whataboutism, en deels ook zeker terecht. Waar China mee weg komt in de EU en VS kunnen we zelf aan banden leggen door middel van wetgeving. Klagen dat China iets doet in je land maar het gewoon laten gebeuren, en dat nadat westerse bedrijven China groot hebben gemaakt door hun productie naar daar te verhuizen haalt ook niks uit. Iedereen kon voorzien wat het gevolg zou zijn van het beleid van de afgelopen 40 jaar. Maar blijkbaar gaven onze leiders meer om de winsten van westerse multinationals op de middellange termijn dan om het algemeen (lands)belang. Eindelijk lijken er hier weer wat figuren met invloed te beseffen dat dit niet veel langer zo door kan gaan, maar IMO zijn ze daar helaas 20 a 30 jaar te laat mee.
Patenten verlopen na ruim 20 jaar, dus ook voor die van de buskruit en boekdrukkunst. Er valt dus weinig geld te halen, jammer voor de Chinese uitvinders.

[Reactie gewijzigd door Xfile op 27 september 2020 12:03]

Lol ik wist dat deze reactie zou komen.

Patenten= sprookje van mijn dorp wordt uitgemoord door speren, maar ik mag nog 20 jaar geen speren maken 8)7 om terug te vechten....
Waar slaat dat op?
Nee China is een zegen voor de wereld op het vlak van eerlijker verdelen.
Ja China heeft als doel de gelijkheid bevorden. Tenzij je een Oeigoer bent, of uit Tibet komt. Dan krijg je niets en mag je de rest van je leven 'heropgevoed' worden.
Hoe gelijk betaald krijgen de mijnwerkers in Chinese mijnen in Congo eigenlijk?

Man man man. Nu zeg ik niet dat de EU of de VS overal heilig in is, maar dit alleen al maakt dat we China moeten aanpakken.
Tibetanen zijn door de Chinezen bevrijd van een bestaan als slaaf!
Altijd leuk die zielige Tibetanen verhalen zonder erbij te vertellen wat de cultuur was voordat de Chinezen het overnamen.
Dan heb jij andere geschiedenis boeken in je bezit dan alle die ik ken. Misschien wordt het zo verteld in de geschiedenis reeks van Winnie de Pooh.
En dan nog, al zouden ze ooit zijn 'bevrijd' door de Chinezen. Maakt dat het dan ineens prima om ze te onderdrukken? Op te sluiten? Net als dat HongKong nu ook wordt bevrijd zeker..
Ik begin een toon te horen op Tweakers die doet denken aan Chinese propaganda.
Slavernij en servendom was toch echt aanwezig in Tibet, en verder was de dalai llama vooral bezig een leger op te bouwen. De directe opvolgers van dat regime zoeken nu steun om Tibet weer in handen te krijgen, de vraag is of het echt een vrij land gaat worden op die manier.
Je bent zwaar anti China, dat is wel overduidelijk. ;)
Daardoor ben je niet voor rede vatbaar over dit onderwerp.
Hmm oké, beetje kort door de bocht. Maar zeker niet anti hoor. Ben er gewoon op vakantie geweest om de cultuur te leren kennen. Maar ik denk zeker dat we ons moeten beseffen wat daar allemaal nog meer speelt. Een stuk onafhankelijk terughalen naar de EU zou goed zijn.

En ja, als het op mensenrechten aankomt bent ik wel degelijk anti China. Snap ook echt niet dat ik me in sommige comments moet verdedigen waarom. Alsof die Tibetanen China zo dankbaar zijn in een concentratiekamp te mogen verblijven. Net als Hong Kong straks.

En wat dan het erge is, en dat is de meest kansloze verdediging in mijn ogen, is dan wijzen naar andere landen want daar doen mensen ook foute dingen. Voor die rede ben ik zeker niet vatbaar. Die hoor ik al op de basisschool. Ik ben allang blij dat je die bij duurzaamheidsdiscussies al minder hoort.
"de meest kansloze verdediging in mijn ogen, is dan wijzen naar andere landen want daar doen mensen ook foute dingen"

Dat is ook precies wat de VS/het westen doet, zelf genoeg ellende aanrichten maar met het vingertje naar China wijzen.
Het verschil tussen China en het Westen is dat China zich vooral in "eigen" land misdraagt en het westen vooral in andere landen. Ik weet niet of China honderdduizenden doden (indirect miljoenen via proxy oorlogen zoals in Syrië, Libië en Jemen en nog meer via sancties) heeft veroorzaakt in de afgelopen 20 jaar. Wil niet zeggen dat China niks fout doet. Maar het zou een stuk nuttiger zijn als men de aandacht zou richten op dingen waar iets aan gedaan kan worden. Dat Chinezen hun energie vooral steken in zaken waar ze iets kunnen beteken en het westen ook. Dit zijn alleen maar standaard PR/propaganda trucs van beide kanten. Elk regime doet het, maar het is vrij doorzichtig.
Ac, de VS staat volgens eigen zeggen ook voor gelijkheid. Maar waarom worden dan wereldwijd mensen afgeslacht en komt er nooit een rechtszaak wegens oorlogsmisdaden?

Pak de eerste die de fout in gaat als eerste aan. En dan kom je altijd uit bij de VS.
Das knap, het land bestaat pas een paar 100 jaar.
Ach scroll een stukje naar beneden waar ik over het armenbestrijdingsprogramma schrijf.
Het is niet allemaal zo zwart wit.

Over 20 jaar weten we meer...
Nee alleen wat richtingen om je in te verdiepen:
-Opkomst van VS als grootste macht ipv het Britse rijk. (Het Britse rijk was enorm en veel kapitaal is overgestapt naar VS)
-Grote VS olie maatschappijen opgeknipt door te veel macht.
-Alle landen die de VS in de 2e WO heeft bevrijd en overwonnen en hun koloniale gebieden. (De Marshall hulp was geniaal, landen kregen hulp maar overal zaten contracten aanvast om Amerikaanse bedrijven een voorkeurspositie te geven dit is tit de dag van vandaag zo ).
-De opkomst van Japanse, Taiwanese en Koreaanse bedrijven was in feite allemaal Amerikaans durfkapitaal.
-Bij opening van Economische zones in China was 3/4 investeringen Amerikaans. (China als 2e economie zegt natuurlijk niks als de helft naar de VS vloeit)
-Van alle Beurswaarde over de wereld is ongeveer 65% in Amerikaanse handen.

Zo ongeveer, oja vergeet de militaire macht niet. Zoals wij de koning hebben met allemaal bedrijven in zijn kielzog. Heeft de VS de macht met iedereen een spelletje te spelen (onder de radar) met allemaal bedrijven en investeerders in hun kielzog.

China word niet voor niks op veel plaatsen welkom geheten als tegengewicht.
Het zijn volgens mij de Amerikaanse bedrijven die het voortouw hebben genomen door alles in China te gaan maken.

Want dat was lekker goedkoop volgens de Harvard economen.....(die dus blijkbaar alleen verstand hebben van goedkoop produceren)
Het streven van onafhankelijkheid kan nog zo groot zijn, als het puntje bij paaltje komt en het kost geld, kiest (vrijwel) iedereen gewoon voor de goedkoopste. China speelt daar perfect op in. Beetje kapitalisme op Landsniveau in optima forma.
Chinezen werken erg hard en voorzien de hele wereld van goede spullen en diensten voor weinig geld. Hun bedrijven zijn gevuld met gedreven technici. Europese bedrijven zijn gevuld met overbetaalde accountants en managers.

Het is voor mij niet duidelijk wat een verbod op Chinese bedrijven gaat bereiken. Moeten onze “product managers” dan 5G routers gaan maken? Dat wordt toch een grote grap?
Alleen een opmerking over het laatste dat je schrijft.

Het is gewoon niet waar. Iedereen kan daar een bedrijf beginnen, ook zonder partner. Maar als je winst wil maximaliseren en dus de dikke belastingvoordelen wil hebben moet je dat wel.

Dus de grote jongens moeten niet zeuren.

En ALLE bedrijven hebbener ZELF voor gekozen om in China te gaan fabriceren. Waarom? Voor het grote geld. Dan nu niet mekkeren.
'Het wordt tijd dat Europa ook producten vanuit China gaat blokkeren'

Ik vind dat het meer tijd is dat ons politici voor hunzelf zouden denken. Ze zijn meestal zo bang hier dat ze iets doen dat de VS niet leuk vindt. En weet je wat de meest belachelijk is? De eikels in de VS beschuldigen China van dezelfde dingen dat ze zelf al decennia hebben gedaan. Het enig verschil is dat die in China, als ze het doen, dien het beter en sneller als de VS ooit heeft gedaan. Maar er zit altijd een punt achter. De meeste van dit informatie blijkt zijn afkomst bijna altijd in de VS van te komen.
Edit: ik was ook nog even vergeten om te melden dat het heel moeilijk of onmogelijk is dat een Europese bedrijf, een bedrijf start in China. Het moet dan samen gaan werken via een Chinese tussenpartij, die inzicht moet krijgen van jouw producten.
.

Heb je een bron ervan?

Ik wil niet alles goed praten wat er hier gebeurd in China (woon al best lang in china), zolang je niet in de "restricted" area zit, hoef je niet samen met een chinese tussenpartij. En je moet denken aan electriciteit, farmarcy, en andere dingen.

en ja heel veel dingen zijn hier staatssteun. Zoals ze hebben nu een nieuw programma gemaakt, elk persoon master of phd, en een "innovative" bedrijf begint or verplaats, krijgt doodleuk 30.000 rmb per maand van de overheid (6x de minimum salaris), een kantoor, en alle dingetjes erbij. Als je product nieew, je kan aan een VC aanvragen bij de overheid. Dat loopt op tot 50 miljoen rmb (8 ton), per bedrijf en na 3 jaar tot een dik 500 miljoen.

Je kan wel alles dit en dat zeggen, Nederland moet keihard doorpakken samen met EU, en de helemaal stoppen de beste jongetje van de klas proberen te zijn....
Ik ben het met je eens. Huawei is groot geworden door de eerste 10 jaar goede kopieën van Cisco en Ericsson apparatuur te maken en die te dumpen in EU en Afrika. Toen had men moeten optreden. Nu hebben ze betere producten, dan wie dan ook, maar dit hebben gefinancierd met de eerste 10jaar. Maar goed, ik hoor vele Tweakers klagen hierover, maar indien deze Tweakers bij T-Mobile of KPN zitten moeten ze niet zeuren. T-Mobile en KPN zijn de grootste afnemen van Huawei radio apparatuur. Het bedrijf waar ik werk doet zwaar R&D werk, en onze security afdeling eist dat we bij Vodafone zitten die alles van Ericsson radio hebben,.om te voorkomen dat China ook onze spullen kopieert. Zijn al 20 jaar bij Vodafone en nooit problemen, zowel thuis als onderweg.

[Reactie gewijzigd door RANknowledge op 27 september 2020 14:55]

Wij denken precies de andere kant op. Het monopolie van bedrijven als Google, Apple en Amazon maakt dat het risicovol is om gebruik te maken van de diensten van die bedrijven. Als je daarbij in aanmerking neemt dat de VS op het punt staat om in een burgeroorlog af te dalen is het nog maar zeer de vraag of het verstandig is om gebruik te maken van zakelijke diensten van die bedrijven omdat je niet kunt voorspellen wat er morgen met je data gebeurt.

Op mijn agenda staan activiteiten die te maken hebben met het stoppen met AWS gebruik en migratie naar een lokale cloud provider (wees lief en loyaal...). Voor telefonie zal in het vervolg geen Apple of Android meer gebruikt worden als het aan mij ligt, maar bijvoorbeeld telefonie van Huawei, maar dat ga ik nog verder uitzoeken. Het idee is dat daarmee we niet langer in enigerlei vorm afhankelijk zijn van de VS en Amerikaanse wetgeving, want dat is een op dit moment onacceptabel risico.
Anoniem: 1330988
@Xieoxer27 september 2020 11:27
Een! En het wordt ook hoog tijd dat het westen Taiwan onder z'n hoede gaat nemen. Niet alleen vanwege gigant TSMC bijv maar ook omdat de westerse waarden en democratische vrijheden daar hoog in het vaandel staan. De dreiging voor het eiland wordt steeds groter en als we principieel zijn dan erkennen we met z'n allen het eiland als een soevereine staat ten koste van onze belangen in en met China. Tsjechie heeft het als een van de weinige landen gedaan. Het Vaticaan erkent het eiland. Voor de rest zijn het alleen een paar niet westerse landen. Hoog tijd dat dat verandert want Taiwan is een prachtig land en op termijn kan het ook als een goed voorbeeld dienen voor de Chinezen op het vaste land hoe anders het kan. Beijing wil het niet voor niets veroveren. Taiwan zien ze als een grote bedreiging voor hun macht. En terecht. We moeten met z'n allen Taiwan omarmen om een aanval af te wenden en dan maar hopen dat er een keer flinke hervormingen op het vaste land optreden. Doen we dat niet dan kan het wel eens flink misgaan op de langere termijn.

Sancties kunnen goed werken maar een goed voorbeeld is 1000 keer sterker dan afschrikken met sancties. Chinezen zijn net als Amerikanen een erg nationalistisch volk en afschrikken versterkt dat gevoel alleen maar. En gezien hun steeds machtigere leger is dat geen goed idee.
China moet gewoon de kans krijgen hun bevolking minstens de helft te laten verdienen van wat ze in de VS verdienen (Nu verdiend een Chinees 1/6).

Maar de VS wil geen systeem dat arme mensen kansen geeft (immers hun hele verdienmodel is gebaseerd op "er is altijd wel ergens een veel armere stumper die het zelfde werk voor veel minder doet"). De VS zullen altijd strijden voor ongelijkheid, het recht van de sterkste. (kijk maar hoe ze hun eigen armen onderdrukken en uitbuiten)

Zonder de Amerikaanse propaganda dollars had Taiwan misschien al een overstap gemaakt om weer op te gaan in China (tot 50% van bevolking is op momenten voor geweest).

China is heus niet het beste jongetje van de klas, maar zo slecht als de westerse propaganda wil doen geloven is echt een ander verhaal.
Anoniem: 1330988
@Six927 september 2020 12:26
Die westerse propaganda lees ik niet (ik woon al wat langer in Azie). Ik weet alleen dat China een steeds grotere militaire dreiging is voor Taiwan en in mindere mate voor een aantal andere landen waaronder India. Taiwan schreeuwt om erkenning en krijgt die niet omdat westerse landen tegenstrijdige belangen hebben waarbij de Chinese belangen zwaarder wegen. Het Chinese model is het tegenovergestelde van de westerse moraal die wij hoog houden. Is de VS zo geweldig? Nee verre van. Dat land schuurt zelfs tegen een autocratie aan. Maar zolang Europa niet volledig op eigen benen kan staan is de westerse wereld van de VS afhankelijk als het om bescherming van verworven vrijheden gaat. Al sinds WO II helaas. Vergis je niet wat er zou kunnen gebeuren als de VS op het laatste moment besluit om Taiwan meent te moeten verdedigen tegen een Chinese inval. Dan kan het snel escaleren tot een echte oorlog. En met de aanstaande machtswisseling in de VS ziet China zijn kans misschien wel schoon om dat binnenkort al te proberen. En anders wel ergens het komende decennium. Het is dus in ons aller belang om de kans op zo'n aanval zo klein mogelijk te maken en dat doe je simpelweg niet door de Chinezen het idee te geven dat ze mogen doen wat ze willen, iets waar de wereld zich al geruime tijd schuldig aan maakt.

Het alternatief voor erkennen van Taiwan is om niets te doen en China alle ruimte te geven om elk gebied in te lijven waarvan ze vinden dat het van hen is. Prima, iedereen blij (behalve Taiwan maar ach). Maar dat is een zeer slecht precedent voor de toekomst waarbij China steeds meer ruimte krijgt om zijn greep op de wereld te verstevigen en zich het recht daartoe ook steeds meer toe-eigent en voor zichzelf rechtvaardigt. Nogmaals ik heb geen idee welke propaganda er in het westen allemaal wordt verkondigd. Maar China doet niet aan persoonlijke vrijheden en is politiek gezien nog steeds een communistisch/stalinistisch land waarbij geen enkele kritiek wordt geduld en waarbij van alle burgers wordt verlangd dat ze altijd in het volle belang van de CCP denken en handelen opp straffe van opsluiting en 'heropvoeding' zonder enig proces. Hong Kongers ondervinden dat nu aan den lijve. Die konden bij wijze van spreken gisteren nog zeggen wat ze vonden en vandaag worden ze achter de tralies gezet als ze kritiek uiten. Dat staat Taiwan mogelijk ook te wachten en daarna kan China zich volledig op het buitenland richten.

China is geen pacifistisch land maar dat lijkt de gemiddelde westerling nog niet helemaal te begrijpen.
Van een afstand bekeken is het namelijk allemaal weer veel te toevallig. China is bezig een paar% van de Amerikaanse winsten af te snoepen en komen eindelijk op technologisch gebied 5G/mobiel onder het juk van Amerika uit (al blijkt uit de chips monopolies dat de VS nog steeds de macht in handen heeft).
De Amerikaanse overheersing van de markt zorgt ervoor dat iedere klant of bij Burger King koopt of bij MC Donalds wat voor Wallstreet geen reet uitmaakt want ze zijn eigenaar van allebei.
Maar in politiek opzicht lijkt het dat de VS een slag verloren heeft (de banen van hun eigen burgers zijn immers door de eigenaren van Wallstreet verhuisd naar China).
Dus Trump ziet een gouden kans dat hij zogenaamd China de schuld kan geven (hij weet dondersgoed dat het Wallstreet is) en begint voor de show allemaal maatregelen (tariffs en dergelijke) uit te voeren via een handelsoorlog. Bij een oorlog horen natuurlijk de publieke opinie, dus heel toevallig komt China in een stroomversnelling van conflicten terecht.

De VS hebben alle landen rond China bevrijd van Japan en al die landen naar hun hand kunnen zetten. Ze hebben expres meerder bevrijde eilanden niet terug gegeven aan China. Ze hebben 400 militaire basissen rond China en ze totaal opgesloten. "China must be contained" is een strategie sinds ww2.

Nee China is niet de agressor, het is het gepeste jongetje dat eindelijk een beetje voor zich zelf op komt.
Anoniem: 1330988
@Six927 september 2020 19:08
Ik denk dat het heel verkeerd is om je blind te staren op de VS en dan niet te zien wat er in China speelt. Er kan meer dan 1 'kwaad' in de wereld bestaan. China is al te lang een blinde vlek in het westen. Dat blijkt wel weer en dat is heel gevaarlijk. China speelt het spel nog minder via internationale regels dan de VS. Het land als underdog beschouwen doet ernstig tekort aan de macht die het land aan het opbouwen is. Als daar niet snel verandering in komt dan betalen we een keer allemaal de prijs. Het binnenvallen van China in Taiwan is een kwestie van tijd in het huidige klimaat en dat kan veel sneller escaleren dan menigeen denkt. En i.t.t. de meeste westerlingen is dat voor mij geen ver van m'n bed show maar vindt dat gevecht plaats in mijn achtertuin. Ik heb het vluchtplan in ieder geval al klaar liggen maar ik hoop van harte het nooit nodig te hebben.
Ik zie alleen China als agressor als het in het nauw wordt gebracht. En ja de VS is aardig bezig door te gaan met pesten. Dus afhankelijk hoever de VS gaat moet altijd rekening houden met een conflict.

Taiwan heeft gewoon tijd nodig. De publieke opinie is nu weer anti China vanwege Hong Kong. Maar wederom is het weer heel toevallig dat de protesten zo verschrikkelijk gevoed werden.

Als ik China zou willen pesten dan zou ik als ik de CIA was, zo lang mensen blijven opjutten door te gaan met protesten, totdat het schaamrood op de wangen van de Chinezen zou staan en China geen andere keus zo hebben om extra maatregelen te nemen. Vervolgens kan je lekker wijzen naar China: kijk jullie plannen gaan nooit wat worden met Taiwan.

Als we weer een paar jaar verder zijn en blijkt dat de Chineze wet in Hong Kong niet verder gaat dan de Australische/Nederlandse etc wetten en volgend jaar weer verkiezingen zijn. Zal de CIA wel weer met de volgende stap komen om de publieke opinie tegen China op te jutten.

China denkt in lange termijn oplossingen, een democratisch Taiwan onder Chineze vlag is echt niet uitgesloten (eerder dan een militair ingrijpen). Elke regio en alle 85 etnische volken hebben hun eigen manieren om hun locale politiek in te vullen.

De tijd zal het leren.
Anoniem: 1330988
@Six928 september 2020 18:21
Ik zie alleen China als agressor als het in het nauw wordt gebracht.
Dan moet je toch eens met Tibetanen, Hongkongers, Oeigoeren, Chinese actievoerders, Taiwanezen en/of sinds kort Indiers praten.
Taiwan heeft gewoon tijd nodig. De publieke opinie is nu weer anti China vanwege Hong Kong. Maar wederom is het weer heel toevallig dat de protesten zo verschrikkelijk gevoed werden.
Taiwan stemt al jarenlang steevast tegen eenwording en tegen invloed van Beijing. Dat heeft helemaal niets met recente ontwikkelingen te maken. De Taiwanees heeft in de eerste plaats een hele sterke Taiwanese identiteit. Terecht ook. Taiwan is politiek compleet onverenigbaar met het vaste land. Daarbij is Taiwan historisch gezien nooit onderdeel van China geweest dus Beijing heeft daar sowieso niks te zoeken. Net zo min als dat Spanje nog iets in Nederland te zeggen heeft om even een parallel erbij te halen. Alleen al het idee is totaal absurd maar dat laatste is wel 80 jaar oorlog voor gevoerd.
China denkt in lange termijn oplossingen, een democratisch Taiwan onder Chineze vlag is echt niet uitgesloten (eerder dan een militair ingrijpen). Elke regio en alle 85 etnische volken hebben hun eigen manieren om hun locale politiek in te vullen.
Dat is vrijwel uitgesloten. De enige reden dat Hong Kong en Macau nog relatieve onafhankelijkheid hebben/hadden was de geschiedenis. Bij Hong Kong is in het verdrag met de Britten vastgelegd dat Hong Kong uiteindelijk volledig onder Chinees bewind zou komen te staan. Dat proces wordt door de protesten, die de CCP een doorn in het oog zijn, alleen maar versneld. Tegen de afspraken in maar doe er maar eens wat aan. Daar zijn de belangen van Hong Kong veel te klein voor op wereldschaal. Maar een democratisch Taiwan onder de CCP-vlag (ik noem het specifiek zo want Taiwan noemt zichzelf ook gewoon China) is onmogelijk. De 2 grote partijen in Taiwan staan dat nooit toe en de bevolking wil het niet. Dat gebeurt dus alleen door militair ingrijpen.
Als het gaat om respect voor internationale maritieme regelgeving, denken bijvoorbeeld Vietnam, de Filipijnen en Maleisië daar toch echt anders over.
Die landen zien tot de tanden bewapende Chinese kunstmatige eilanden verschijnen langs een 9-streepjes "zee grens", op basis van een uit de Chinese hoge historische hoed getoverde zeekaart.

[Reactie gewijzigd door Baserk op 27 september 2020 17:31]

Dat is in feite een Kip en het ei verhaal. Immers zonder Amerikaanse ingepikte eilanden ( van China na ww2) en 400 Amerikaanse basissen rondom China dat de Chineze zee met gemak kunnen afsluiten. Had de Chineze claim er heel anders uitgezien. Nu worden ze immers gedwongen een uitvalsbasis voor hun onderzeeërs te creëren, anders komen ze nooit die zee uit en zijn ze helemaal een speelbal van de Amerikanen (eigenlijk zijn ze dat nog steeds)
Google maar is Amerikaanse basis rond China, dan schrik je je rot hoe opgesloten China is.
Mistanden moeten zeker aangekaart, maar niet misbruikt worden voor eigen gewin. De chinezen die zijn namelijk niet van gisteren, ze weten donders goed waar het om te doen is.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 27 september 2020 13:37]

Ik zeg toch dat ze niet het beste jongetje van de klas zijn.

Maar op zich vind ik het doorbreken van de negatieve trends onder je bevolking wel iets om naar te streven.

Armoede en passiviteit door gebrek aan kansen, worden in de hele wereld van genaratie op genaratie doorgegeven als een soort cultuur.

Sommige landen (bv Nederland ) proberen de cultuur van bijvoorbeeld arme wijken te doorbreken door de helft te slopen en er een mix van bevolking te krijgen door er duurdere huizen tussen te zetten. Je haalt daarmee de cultuur van elke dag elkaar maar nalullen "wat hebben wij het slecht" mee weg doordat er andere voorbeelden voor hun neus zichtbaar zijn. Plus dat je investeert in onderwijs en sociale zekerheid. We doen het in Europa redelijk goed maar er heerst veel verborgen armoede.

Andere landen zoals de VS laten juist alles los, als je arm bent is het je eigen schuld, je hebt niet hard genoeg gewerkt. Hier heb je een baan van 5 dollar per uur (moderne slavernij) en zoek het zelf maar uit. Voor 40% van de Amerikanen is de Amerikaanse droom onbereikbaar geworden. Een cultuur van Obesitas, kansloosheid en luiheid zijn volksziekte nummer 1 in de VS. Er zitten 2,5 miljoen mensen in de gevangenis, waarvan de helft maar 3 kleine overtredingen hebben gemaakt. Ook hier wordt dwangarbeid toegepast.

In China gaat het armenbestrijdingprogramma door heel China soms flink ver. Zo zijn er hele afgelegen dorpen verhuisd naar naar nieuwe plekken waar wel werk en scholing en gezondheidzorg is. Vooral voor ouderen 60+ is dit hard om zich aan aan te passen, maar voor leeftijden daaronder gaan er deuren open die anders voor genaraties op genaraties dicht bleven. 800 miljoen zijn nu uit de armoede gehaald. De laatste 30 miljoen is nog steeds een hele uitdaging voor China.

Bij de oeigoeren zijn er buiten wat succes verhalen door het armoedebestrijding programma nog veel grotere weerstanden in de cultuur. Waar door heel China protesten waren tegen de heftige maatregelen en sommige gewoon weigerden mee te doen (dat blijft een eigen keus). Speelden bij de Oeigoeren ook de jihad (de hele moslim wereld overal ter wereld heeft te maken met extremisme) en sepratisme mee.

Ik wil het niet goed praten maar ik vind het typisch dat de Chinezen (die opdracht krijgen de armoedecultuur en passiviteit te doorbreken om te zorgen dat de volgend genaraties het beter krijgen dan de vorige) zulke pragmatische oplossingen bedenken om een groot gedeelte dan maar in kampen te zetten om ze scholen en her op te voeden. Het is een manier van oplossingen denken die wij niet kunnen begrijpen, of misschien pas kunnen beoordelen over twintig jaar. Want wat als het de Chinezen wel lukt de trent van armoede en passiviteit te doorbreken. Zodat de oeigoeren en hun kinderen het daadwerkelijk beter krijgen dan hun ouders.

Soms denk ik stiekem, wat zou ik graag al die kansloze luie westerse onderlaag met hun uitkering, negatief gelul over dat het altijd de andere hun schuld is in zo Chinees kamp willen zetten. Maar ja dan denk jij meteen weer aan Hitler en ik alleen maar aan een betere toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen.

[Reactie gewijzigd door Six9 op 27 september 2020 14:12]

OK, was als antwoord op je verzoek in je laatste opmerking.... ;)
Maar even serieus: ik ben regelmatig in China en zie ook de Indrukwekkend snelle vooruitgang, daar heb je zeker een argument! Maar de vrijwel totale controle van het volk, ten gunste van een steeds rijkere elite maakt dat ik me afvraag of de gemiddelde Chinees in de toekomst ook op een betere economische situatie mag rekenen.
Je kan het ook omdraaien.

Europa heeft zijn sociale zekerheid ook moeten uitkleden om met de VS te kunnen concurreren.

Hoeveel communistische landen hebben echt een eerlijke kans gehad om hun systeem te laten groeien en te verbeteren. Ik kan je nu al zeggen geen 1 want er hebben altijd sancties of beperkingen of door de VS betaalde oppositie tussen gezeten.

China is pragmatisch meegegaan met het kapitalisme. Ik geloof niet dat er echte gelijkheid kan zijn. Maar dat uiteindelijk elke Chinees keuzes gaat krijgen een tweede auto of een extra vakantie te nemen zie ik wel in de toekomst onstaan. Dat is namelijk ook voor de rijken een winnende route omdat hun producten ook kopers moeten hebben.
Taiwan is niks anders als het oude regime van China, het zijn gewoon chinezen. Als het zulke leuke lieverdjes waren Dan waren de chinezen er nooit tegen in opstand gekomen..
Dan mis je even dat waar China op politiek vlak nog steeds de grote leider Mao eert de Taiwanezen hun leider Chang Kai Chek allang hebben losgelaten en grote hervormingen hebben doorgevoerd. Het is een volledig westerse, open democratie geworden. Ze hebben als eerste Aziatische land het homohuwelijk goedgekeurd, wat toch wel een groot teken van persoonlijke vrijheden is. Taiwanezen zijn etnisch inderdaad dezelfde Chinezen als de meerderheid op het vaste land maar daar houdt echt alle vergelijking op. Cultureel is Taiwan compleet anders dan China. Ben je er uberhaupt wel eens geweest? De Chinees is wereldvreemd en volledig 'scheef' geinformeerd. De Taiwanees is een wereldburger, spreekt Engels, en is een democraat in hart en nieren.
Ben je er uberhaupt wel eens geweest? De Chinees is wereldvreemd en volledig 'scheef' geinformeerd.
Lijkt een correcte beschrijving van veel Amerikanen.
Ik ben er zeker geweest en de meerderheid van de bevolking in Taiwan is absoluut niet zo 'open' en 'westers' als jij beschrijft. Dat de politiek in Taiwan dat gesteund door andere landen uitdraagt, betekent niet dat de bevolking dat zo ziet.
Anoniem: 1330988
@Mjappio27 september 2020 19:57
Mijn ervaring is anders. Misschien komt dat doordat ik al ruim 10 jaar in Azie woon en me anders gedraag en anders met mensen praat. Ik blijf een westerling maar je leert na verloop van tijd door een andere bril naar mensen te kijken. Alleen al door culturele verschillen kun je soms mensen verkeerd inschatten en het kost tijd om dat te overbruggen. Ik ken verder jouw persoonlijke verhaal natuurlijk niet dus ik spreek alleen vanuit mezelf. Als ik in Nederland ben dan moet ik elke keer weer enorm wennen aan de manier van communiceren, de ongelofelijke directheid en bijna lompheid van mensen, in woord en gedrag. Dat is puur perceptie. Dergelijk gedrag schrikt mensen hier wat af. Vaak zit dat in de kleinere dingen. Dat is verder ook geen verwijt, puur een constatering. In Azie moet je in ieder geval wat anders communiceren dan je vanuit westerse cultuur gewend bent.

Gemiddeld genomen vind ik de mensen in Taiwan erg open. Hetzelfde geldt voor landen als Thailand en Indonesie. In China merk ik een veel grotere barriere. Daar is het veel minder vanzelfsprekend om over bepaalde onderwerpen te praten en als er al over gesproken wordt dan merk ik echt een gat in kennis wat ik onder andere in Taiwan niet merk of in ieder geval niet tegen ben gekomen.
Taiwan wordt kostte wat kost weer onderdeel van China en dat voor 2049 dat heeft de regering zelf dus maak je daar maar geen zorgen over.
Anoniem: 1330988
@Mjappio27 september 2020 19:48
Dat speelt op persoonlijk vlak. Politiek gezien heeft Taiwan dit jaar weer een zeer duidelijke keuze gemaakt. 57% van de kiezers heeft een president verkozen van de DPP partij die een uitgesproken tegenstander is van eenwording met het vaste land, en zeer fel voorstander van een Taiwanese identiteit. De Kwomintang is natuurlijk de oorspronkelijke afscheidingspartij van Taiwan (ontstaan uit de destijds gevluchte bannelingen toen Mao de macht greep) en de kandidaat van die partij kreeg 38% van de stemmen. Ruim 90% van de Taiwanezen heeft dus overduidelijk voor een onafhankelijk Taiwan gestemd en tegen pogingen om 1 te worden met het vaste land. Slechts 4% heeft voor een kandidaat gestemd die de banden met Beijing wil aanhalen. Een duidelijkere boodschap is niet mogelijk.
Kijken of de reacties hier hetzelfde zijn als Trump dit doet met bijv ASML.

Volgens mij zijn het vooral de Amerikaanse bedrijven die ‘made in China’ gepushed hebben en we zijn ook maar al te blij met onze telefoons, televisies en meer. De premium die we nu betalen ondanks dat het uit China komt voor een habbekrats hebben ook vele bedrijven in Amerika naar de beurs geholpen en die premium opslag gaat zeker net zo hard mee als de producten over een tijd volledig in the USA gemaakt moet zijn en dus een heel stuk duurder wordt...
Voor zover ik weet heeft Amerika echter geen ASML tegenhanger, dus die zullen ze niet snel blokkeren. Maar de strekking van je verhaal klopt wel. Nu is China de boeman, wat als Europa straks de boeman is? We hebben hier best wat kennis, maar als het aankomt op productie hebben we redelijk veel stuk laten gaan door de lage prijzen uit het oosten te accepteren.
Europa is ook deels de boeman, de VS heeft wetten gemaakt die toelaten om gelden en bezittingen van bedrijven in beslag te nemen als ze meewerken aan bepaalde projecten van EU democratisch verkozen regeringen.
Duitsland en de EU hebben deze praktijken al als piraterij bestempeld.

Ook heeft de VS er al meermaals mee gedreigd om onze auto en vliegtuig industrie financiëel dood te knijpen als onze politici beslissingen nemen die ze in de VS niet graag hebben.
Ze chanteren onze politici om mooi aan hun leiband te lopen.
Vergeet niet dat alles wat Trump doet, alleen de eigen bevolking raakt.

Wij zijn een veel groter nachts blok zelfs zonder het VK , die eigenlijk weinig voorstelt.

Natuurlijk worden wij soms wel geraakt, maar uiteindelijk is de EU veel machtiger.
Veel wat Trump doet raakt ook miljoenen anderen.

Wat mij betreft gaan de wereld de VS behandelen zoals zij de rest van de wereld bestempeld. Als vijand
Zoals Donald Tusk een jaar of twee geleden al zei, met vrienden als de VS heb je geen vijanden meer nodig. Iedere dag blijkt dit statement meer waar te zijn. Op de korte termijn lijkt hij de belangen van de VS te verdedigen, op de lange termijn schaadt hij ze vermoedelijk alleen maar.
Maar laat de EU de VS dan ook zo behandelen.
Nu is China de boeman, wat als Europa straks de boeman is?
Wat is hier nu je suggestie? Dat als wij China hun gang laten gaan, de wereld Europa straks ook hun gang laat gaan? Volgens mij is dat naïef.

Dat jij China liever als partner ziet dan concurrent betekend niet dat dat andersom ook zo is. (Mooie woorden van allerlei politici daargelaten.)
Nee ik bedoel juist dat wij als Europa ook zelf onze boontjes moeten kunnen doppen.
Snapte er weinig van, dus ging de bron maar lezen: de inleidende (vetgedrukte) alinea hier zet je behoorlijk op het verkeerde been, zeker samen met de Huawei verwijzing verderop. De bron:

Het gaat om aan banden leggen van de toelevering van productie apparatuur aan SMIC, niet om afname van dit bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 27 september 2020 10:41]

Inderdaad, vandaar ook de export licentie en niet een import licentie.
M.a.w. kunnen Europese technologiebedrijven beginnen nadenken over de Amerikaanse componenten in ASML apparatuur te gaan vervangen.

Een gat in de markt.
Inderdaad, momenteel is ASML volkomen afhankelijk van VS goedkeuring om te bepalen aan wie ze wel of niet mogen verkopen.
Tijd om dat af te bouwen. China is een te belangrijke grootmacht om te negeren.

Dan kan Eindhoven's Nederland beide kanten van de wereld bedienen: Amerikaanse componenten voor de Amerikaantjes. En Chinese of Europese componenten voor de Chinezekens.

Europa doet handel met iedereen.
China die wil geen bonje met Nederland en de EU, maar als het had gewild dan had veel druk kunnen zetten op Nederland om iets te doen aan die bemoeienis van de Amerikaanse overheid. China is na Duitsland namelijk de grootste importeur van Nederlandse producten. Ze kiezen er echter ervoor om zich voorlopig gedeisd te houden en geen besluiten te nemen die hun economie en tegelijkertijd dat van een ander kan schaden.
China die wil geen bonje met Nederland en de EU, maar als het had gewild dan had veel druk kunnen zetten op Nederland om iets te doen aan die bemoeienis van de Amerikaanse overheid. China is na Duitsland namelijk de grootste importeur van Nederlandse producten.
LOL.
Nederland doet ongeveer 2% van de totale chinese import.
Het zal china worst wezen of nederland aan hen exporteert.
Ik denk eerder dat ze de EU als grote afzetmarkt zien voor hun fabrieken en om die reden de verhoudingen 'soepel' willen houden.
Ik word er zo moe van...waar is de diplomatie van weleer? Samenwerken opent meer mogelijkheden dan blokkeren/afwijzen. Zijn we echt op het schoolplein beland? Kost op deze manier meer geld dan het oplevert, maar that’s just an opinion...
Samenwerken doe je wanneer dat voor beide partijen zinvol is. Maar de relatie tussen China en het westen verandert nu heel snel. China wordt duurder en onze goedkope producten komen vaker uit andere landen. Tegelijkertijd timmert China zelf hard aan de weg om andere inkomstenbronnen aan te boren.

Steeds vaker is China niet langer een partner maar een concurrent. En dat beperkt zich niet tot productie van producten. Ook in Afrika en andere Aziatische landen laat China steeds vaker haar neus zien wanneer er wat te halen valt. (Zie o.a. debt-trap diplomacy, etc.)
Ja klopt...... Samenwerken is heel goed ...... alleen heb je dan wel gelijke regels nodig want ik gok dat als wij samenwerken en ik doe 10% ( markt gesloten houden / state owned enterprises / dumpprijzen) van het werk en jij doet 90% ( open markt / geen protectionisme) en ik wil niet veranderen dat jij op een gegeven moment ook zegt : Ja leuk en aardig maar je gaat 50/50 doen of ik wil niet meer met je samenspelen op het schoolplein ( wereldmarkt).

Een mooie quote die heel toepasselijk is onderhandelen met de chinese overheid:

China : Whats mine is mine , What's yours is open for negotiation

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 27 september 2020 10:55]

Heel leuk en aardig maar als jij met je limonade stalletje ad 1 euro voor een bekertje, naast een buurjongetje zit die hetzelfde of beter/lekkerder/sneller verkoopt voor 50 cent kun je toch echt beter proberen samen te werken. Je kunt ook proberen het stalletje te vernietigen te laten verbieden maar op lange termijn gaat dat geen oplossing geven m.i. En gelijke regels is natuurlijk een utopie maar wel denkbaar dat er door overleg/onderhandeling dichter bij elkaar kan worden gekomen. Blijf in dialoog en blijf diplomatiek anders zul je uiteindelijk de strijd verliezen...

Jouw laatste quote is van Kennedy...ik vind deze van hem beter: “Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate.”

[Reactie gewijzigd door Pizzaballs op 27 september 2020 11:08]

Heel leuk en aardig maar als jij met je limonade stalletje ad 1 euro voor een bekertje, naast een buurjongetje zit die hetzelfde of beter/lekkerder/sneller verkoopt voor 50 cent kun je toch echt beter proberen samen te werken. Je kunt ook proberen het stalletje te vernietigen te laten verbieden maar op lange termijn gaat dat geen oplossing geven m.i. En gelijke regels is natuurlijk een utopie maar wel denkbaar dat er door overleg/onderhandeling dichter bij elkaar kan worden gekomen. Blijf in dialoog en blijf diplomatiek anders zul je uiteindelijk de strijd verliezen...
Als je het dan toch volledig wil doen :

Dat buurtjongetje verkoopt wel in jouw straat maar zijn ouders blokkeren jouw om te verkopen in zijn straat en betalen ook nog is zijn limonade zodat hij goedkoper dan jouw kan verkopen in jouw straat.

Jij gaat naar je ouders toe -> Ouders gaan naar buurtjongetje ze ouders -> Ja we beloven het te veranderen -> Na 10-20 jaar zie je geen verandering ondanks constante beloftes van die ouders -> Dan ga jij wel terug naar je ouders om te zeggen ....... kunnen wij ze ook niet blokkeren van verkopen in onze straat want alles wat ze beloven komen ze niet na.
Het is meer dat het buurjongetje de limonade van z'n vader krijgt die daar 70 cent voor betaalt en het verlies van 20 cent ophoest om zijn zoon populair te maken, zodat zijn kind het zo goedkoop voor 50 cent kan verkopen dat de andere jongen die zijn eigen limonade maakt en verkoopt voor 1 euro moet stoppen. En dan gaan de ouders hierover onderhandelen en "samenwerken" en dan zegt 50-cent-vader, ik heb helemaal geen zin om te onderhandelen, als het je niet bevalt ga je maar ergens anders wonen. Maar kunnen we dan niet allebei voor 75 cent dat we beiden er beter van worden? Nee, het blijft 50 of je dat nou leuk vindt of niet.

Vervolgens gaat een vriendje van 50-cent-jongetje ook nog eens voor de ander z'n deur zitten verkopen. Weer de ouders praten en vragen "ok, jij doet het voor 50 cent, maar kan je dan aub dat alleen voor je eigen deur doen?" met de response "je moet je bek houden, mijn zoon verkoopt waar hij wil, als je dat niks vindt verhuis je maar" ... en dan na een week staat 1-euro-jongetje zijn vader buiten met een shotgun en zegt "get off-a my porch!". Daar zijn we nu.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 27 september 2020 11:11]

Quote" Heel leuk en aardig maar als jij met je limonade stalletje ad 1 euro voor een bekertje, naast een buurjongetje zit die hetzelfde of beter/lekkerder/sneller verkoopt voor 50 cent kun je toch echt beter proberen samen te werken."Unquote" (weet niet hoe jullie die quotes kopiëren daarom maar zo).

Met beter samenwerken klinkt al gauw als kunstmatig de prijs opdrijven zodat beiden er goed aan verdienen. Ehhhh prijsafspraken??? ofwel een kartelletje vormen!

Just an opinion.
Klopt natuurlijk, maar het gaat hier meer om een level hoger, dit wordt opgelegd door de Amerikaanse overheid. Beter is mi: samenwerken/diplomatie tussen de nationale overheden. Stel je voor, Apple wordt in China ook door de federale overheid geband. Heb je er wat aan? Nee. Vinden de burgers het fijn? Nee. Zijn er aanwijzingen dat Apple samenwerkt met de Amerikaanse overheid? Ja, dit zijn geen aanwijzingen, er zijn zeer veel openbare bronnen beschikbaar hierover. Dit is slechts een voorbeeld, er is voor China genoeg om mee terug te slaan.

Waarom zou iemand of zelfs een overheid dit willen? Niemand wordt er beter van...probeer het met diplomatie/onderhandeling, dan heb je niet op voorhand al verloren...

[Reactie gewijzigd door Pizzaballs op 27 september 2020 14:20]

Dat klopt. Alleen als je dan kijkt naar welke websites ( zie bedrijven) die geen handel mogen doen in China.

https://en.wikipedia.org/...blocked_in_mainland_China

Dan zie je dat die lijst aardig langs is.Daarvoor hebben ze 20 jaar onderhandelingen gepleegd ... die zijn op niks uitgedraaid en helaas hebben ze met hun nieuwe president wel heel duidelijk gemaakt dat ze wel de voordelen van een vrije markt willen maar niet de nadelen die eraan vastzitten.
Dit zijn geblockte domeinnamen...is toch anders dan het artikel hierboven...
Succes om op instagram / facebook / google / whatsapp / telegram te komen of te connecten in china zelf..

de onderhandelingen zijn nu op een moment aangekomen : of china gaat gelijkheid geven aan andere landen ( vrije markt / geen staatsbedrijven / geen dumping).. Gebeurt dit niet dan heeft onderhandelen geen zin want het is al asymmetrisch en na 20 jaar is het geduld op.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 28 september 2020 01:07]

Maar het geduld bij de gemiddelde consument en/of bedrijf is nog niet op hoor. Ik ben voorstander van consuminderen maar het gros vd mensen vullen hun dagen met consumeren. Producten of half fabrikaten komen allemaal uit China... China is bijv. de grootste auto producent wereldwijd... Ik woon niet in NL maar weet dat iedereen daar graag een Tesla rijdt... Tesla’s auto’s bestaan voor 70% uit Chinese onderdelen...think about it...
Ja klopt. alleen zie je de supply chain switchen naar andere landen zoals Vietnam.

Dit is trouwens niet in 1-2 jaar geregeld maar we hebben het hier over de lange termijn. Wat je ook veel ziet is Made in China , For China .... dus de fabrieken die er zijn worden gebruikt voor domestic use in China.

De Chinese overheid blijkt niet te snappen dat het geduld op is en dat het niet langer beloftes mogen zijn.

Combineer dit met de toename van culturele genocide ( Tibet / Inner Mongolie) en als je er wat van zegt ( zie australie) gebruikt de chinese overheid economische druk ( zie afpersing).

Dan zit je daar met een president die net heeft aangegeven dat wat ze met de oeigoeren doen een blueprint is voor andere regios volledig niet snappend dat in europa concentratiekampen nogal gevoelig liggen en dat er een tipping point is waar geld niet langer de drijfveer is. Zie de duitsers die grote economische belangen hebben maar zich ook bewust ervan worden dat het de verkeerde kant opgaat voor alle waardes die wij hebben.

Xi said it was necessary to educate Xinjiang’s population on an understanding of the Chinese nation and guide “all ethnic groups on establishing a correct perspective on the country, history and nationality”.

“Practice has shown that the party’s strategy for governing Xinjiang in the new era is completely correct” and it should be a long-term approach, he added.https://www.reuters.com/a...ect-outlook-idUSKBN26I0JP

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 28 september 2020 12:37]

En jij pretendeert dat die 'gelijke regels' er wel zijn in onze relatie met de VS?
En jij pretendeert dat die 'gelijke regels' er wel zijn in onze relatie met de VS?
Is wel een standaard actie het zogezegde whataboutism wat je nu probeert toe te passen.

Heel simpel: ik als westers bedrijf kan wel de amerikaanse overheid aanklagen en winnen als ze mij benadelen dit kan echter niet in China....

Technisch gezien staat er in de chinese grondwet : Vrijheid van pers / vrijheid van religie / vrijheid van meningsuiting...... Toch zie ik maar weinig journalisten die zullen zeggen dat ze vrij kunnen spreken over wat er gaande is en succes om ze aan te klagen :+
laat het woord mogelijk maar weg, natuurlijk heeft SMIC banden met het chinese leger omdat
het CCP daar volgens de wet al de vinger in de pap houdt.
Ik heb het ook niet zo op de chinezen praktijken maar wordt onder tussen ook wel moe van alle onzin van Trump.

Laten we hopen op betere tijden, waarbij de doelen om China te dwingen om zich aan te passen en de onzinnige acties wat worden beperkt.
En hopen dat Trump niet wordt herkozen
Even de geschiedenis erbij halen - iets soortgelijks is tussen de VS en Japan gebeurt in de jaren 30. Nadien is er oorlog van gekomen.
Veel goeds gaat er van Trump zeker niet komen - vernietiging van sociale zekerheid, vernietiging van staatsfinanciën - vernietiging van de gezondheidszorg - +350000 doden door corona... En zware spanningen in Asië.
Je kan zo'n bedrijf ook anders aanpakken - nL. doen betalen voor wat men gebruikt aan westerse technologie - maar de toegang tot de markt belemmeren, dat werkt niet. In tegendeel - men gaat dan inderdaad wat langer afgeremd worden - maar ineens komt die sneeuwbal - en die gaat een lawine veroorzaken!
Wat maakt dat nou weer uit?
Amerikaanse chipmakers hebben toch ook banden met het leger?

Raar.
Ja klopt. Amerikaanse bedrijven als Google heeft banden met het Amerikaanse leger. Hun topman is daar gaan werken en waarom zou dat zijn? Amerika wil de wereld digitaal bezetten en berheersen en zijn al aardig op weg. Europa is niets zonder Amerikaanse software.
Inderdaad, het gros van de Europese bedrijven geeft hun data al aan de Amerikanen via office 365 en andere cloud software.
En deze Amerikaanse bedrijven zijn verplicht om gegevens te overhandigen aan de VS als die er via hun geheime rechtbanken om verzoeken.
Al het interbancair financiëel verkeer in Europa en in een groot deel van de wereld staat ook onder Amerikaanse controle.
Dit zou Europa grote zorgen moeten baren. Het wordt tijd dat we in Europa onze eigen Europese software gaan ontwikkelen en gebruiken. Stop enkele miljarden in een Linuxvariant en maak dat tot de standaard binnen Europa. Deze investering is ook goed voor de kennisopbouw / ontwikkeling in Europa.
Amerikaanse chipmakers hebben geen banden met het chinese leger (althans, dat hoop ik van niet). Dat is het verschil. Vrij simpel :)
Dan moeten we als Europa dat ook doen. Zowel voor Chinese als Amerikaanse bedrijven.
En dan 100 jaar terug in de tijd gaan qua technische mogelijkheden en kwaliteit van leven?
Dankje de koekkoek, ik leer wel Chinees en zo verkeerd is het communisme nou ook weer niet.
Voordat je dat hier invoert wil ik je graag vragen 10 jaar in China te gaan wonen en ons te laten weten hoe dat gaat.

Zelf heb ik er jaren fijn gewoond, maar ik ben heel blij dat ik er elk gewenst moment ook weer weg kon. Ik zou het nooit permanent verkiezen boven wat wij nu in NL (of zelfs de VS) hebben.
Dat laatste kan je vergeten, ik dacht dat de jeugd in nederland hopeloos was, in china is het VEEEL erger!

Sommige dingen gaan hier beter en sommige dingen gaan in Nederland beter. Op gebied van welzijn, moet je in Nederland zijn, en soms erger me eraan hoe ondankbaar we allemaal zijn. Voor welvaart moet je in China en Vietnam zijn, hier gaan dingen keihard door.
We volgen toch altijd blind die Amerikanen? Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen, er is in elk land sprake van banden tussen bedrijven en strijdmacht. Is puur weer een economische Trump actie
Nee, niet vrij simpel.
Amerikaanse (grote) bedrijven hebben ook gewoon banden met het Amerikaanse leger.
Al is het gewoon flink lobbyen.;)
Wat snapt men niet aan: chinese leger != amerikaanse leger? Het verschil tussen banden hebben met je eigen leger, of dat al je infra structuur en chips banden hebben met een vijandig leger?
Dan nog, Lobbyen op het hoogste niveau gebeurt tussen mensen van allerlei landen, dat zijn werelden die wij nooit te zien krijgen of iets van meekrijgen.

Zelfs voor mij onbekend, maar ben er heilig van overtuigd dat het bestaat.
De Amerikaanse chipfabrikanten en wapenfabrikanten werken anders wel samen of dacht dat een wapenfabrikant in haar eentje de benodigde chips produceert?
Ja met hun eigen leger en dus niet een vijandig leger. Wat is hier zo moeilijk aan te begrijpen?
nee dat begrijpt iedereen wel.
De geschiedenis leert ons dat elke oorlog in de laatste eeuw door de VS is uitgelokt of is gevoerd.

Wie is hier eigenlijk de agressor?

Als geen oorlog is dan raakt de hele VS ontwricht, 65% van hun belasting gaat naar oorlog. 50% van hun inkomsten komt van oorlog.
De geschiedenis leert ons dat elke oorlog in de laatste eeuw door de VS is uitgelokt of is gevoerd.
Hoe kom je daar bij? Dat is feitelijk onjuist.
Hoe meer CIA rapporten vrij komen hoe meer het feitelijk juist zal zijn.
Waar lieg ik?

Ze zijn toch bij elk conflict betrokken geweest sinds ww2? Of het nou wapens waren die leverden aan een oppositie partij, politieke invloed etc etc. Ze waren altijd daar.

65% van de belastingaanslag van een gewone Amerikaan gaat naar het leger?

De wapenverkopen, alle betaalde deals met landen die ze beschermen. Alle oorlogsbuit (OH nee dat heten natuurlijk zakelijke deals, daar was natuurlijk eerlijke aanbesteding bij🤔)
Ik verdien er een aardige boterham mee 8-).
Nee zonder gekheid, het is gewoon een levenslange interesse in de VS (interesse in China komt eigenlijk omdat ik wou uitzoeken wat de achtergronden van Amerikaanse meningen en overtuigingen waren)

Ik vond de macht van de VS altijd het mooiste wat er was, vooral de tweede wereld oorlog (Buck Danny strips) daarna de cultuur die mensen het beste in zichzelf naar boven halen (nog steeds) en de Amerikaanse droom. De grootste kracht van het land vond ik altijd dat de kinderen het beter krijgen dan ouders (dit is wat de koude oorlog met de Sovjets heeft gewonnen.
Maar toen ik er ging wonen was ik heel erg teleurgesteld in de feitelijke vrijheid die er is. Ik heb nog nooit zoveel jaknikkers in mijn leven meegemaakt (het zullen wel de west Friese ogen zijn die geen blad voor de mond nemen).
De kracht van een statement in de VS is vele malen belangrijker dan de feiten en de grote mond gaat er vaak met de hele buit vandoor.

Gaande weg ben ik mij bewust geworden dat de Amerikaanse droom helemaal niet te bereiken is voor elke Amerikaan. Dat een populaire mening is dat er armen moeten zijn zodat je altijd een goedkopere sufferd kan inhuren (grapes of wrath is echt niet verzonnen).

Daarop voortboorduurend begon ik steeds meer de macht van de VS te zien in de wereld (je zegt toch geen nee tegen je fans als zij zich willen laten gebruiken).
Vooral de zoektocht naar een nieuwe "slechterik" na de koude oorlog voelde als voor mij als nep.

Kort gezegd geloof ik in Amerkanen, maar hoe de macht nu deze zelfde Amerikanen aan het voorliegen is en de dood van de "common good" als streven (het is echt alleen geld) maakt mij in een grote criticaster.
Vooral de tweede wereld oorlog (Buck Danny strips)
Pareltje, maar die gaan niet enkel over WOII. Slechts de eerste paar, en die gingen over de oorlog in de Stille Oceaan; niet in Europa. Oorlog in Korea, ook een paar afleveringen, de opkomst van jet, de ruimtevaart een paar afleveringen, internationale drugshandel, en ga zo maar door. Hoewel de verhalen fictief zijn, zitten er op waarheid beruste referenties in, en die worden ook duidelijk aangegeven.

Ik ben opzeker niet anti-VS geworden door Buck Danny. Ik ben kritisch geworden op de VS (vs hen als de Verlossser op Aarde te zien want bevrijder in WOII) nav hun oorlogszucht na 9/11 (specifiek de oorlog in Irak). Zie hiervoor de film "Vice" (over Dick Cheney) uit 2018. Het komt er op neer dat de top van dat land narcistische megalomane kereltjes (het zijn vrijwel altijd mannen) zijn. Toch vraag ik me wel eens af of dat geen wereldwijd fenomeen is.

PS: Oh, ik ben overigens meer fan van de Scandinavische landen plus Nederland, Zwitserland, Duitsland. Steevast staan die hoog in indexen zoals Democracy Index of Reporters Without Borders. Hieruit blijkt, wat mij betreft, dat de sociaal-democratie de meest vrije vorm van democratie is.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 28 september 2020 09:16]

Ja mooie serie.

Het sterdom van de VS heeft lang nageglittert (ook zij waren sociaal). Maar ze zijn qua voorbeeld voor de wereld al lang ingehaald door de sociaal-democraten.

Eigenlijk wordt de VS bestuurd door bedrijven, een zeer kwalijke zaak.
Nu zeg je ‘sinds ww2’, en ‘betrokken geweest in elk conflict’. Daarvoor ‘elke oorlog in de laatste eeuw (= incl ww2) door de VS is uitgelokt of is gevoerd’. Dat is nogal een verschil.
Ja daar heb je gelijk in. :Y)

Daar gelaten dat er in sommige theorieën de eerste en vooral de tweede door Amerikaans geld is gefinancierd.
Mogelijke banden... nuff said
Het is een groot Chinees bedrijf, als je denkt dat de overheid daar geen dikke vinger in de pap heeft, weet je niet veel van China.
Dat weet ik ook niet, ben er nog nooit geweest. Maar waarom dan niet dan direct alle bedrijven als je toch geen concreet bewijs hebt.
Dat hebben de Amerikanen ook via een kleine omweg genaamd 'national security' wanneer deze 2 woorden vallen dan is ieder bedrijf in de VS verplicht haar deuren wagen wijd open te zetten. Waarom denk je dat de EU bezig is de Amerikaanse social media bedrijven te verplichten data van Europeanen in de EU te bewaren recent nog met Facebook die het besluit wil aanvechten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee