'Staatshackers gebruiken consumentenrouternetwerk voor aanvallen in Frankrijk'

Hackersgroep APT31 gebruikt een netwerk van routers van thuisgebruikers om aanvallen uit te voeren op Franse entiteiten. Daarvoor waarschuwt het Franse nationale agentschap voor IT-beveiliging. Vrijwel alle routers bevinden zich buiten de EU.

Het Franse agentschap Anssi zegt dat er nu een 'grote indringingscampagne' gaande is, die gericht is op Franse entiteiten. De aanvallen zijn nog bezig en worden geleid door APT31. Dit is een groep hackers die volgens cybersecuritybedrijven zoals FireEye gelieerd is aan de Chinese overheid.

Volgens Anssi gebruikt APT31 de gecompromitteerde consumentenrouters als operational relay boxes om zo ongemerkt verkenningen en aanvallen uit te kunnen voeren. Anssi deelt daarom indicators of compromises, zodat mensen kunnen herkennen of routers gecompromitteerd zijn of niet. Het gaat onder meer om IP-adressen die worden gedeeld.

Beveiligingsonderzoeker BushidoToken zegt op Twitter naar die 161 IP-adressen te hebben gekeken; daaruit zou blijken dat ruim een derde uit Rusland komt. Bijna twintig procent zou uit Egyptische IP-adressen bestaan. Er zouden ook veel Marokkaanse en Thaise IP-adressen tussen zitten, net als veel adressen afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een enkel adres zou uit de Benelux komen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-07-2021 • 14:38

97 Linkedin

Lees meer

Reacties (97)

Wijzig sortering
Wordt nog leuk als we binnenkort allemaal zelf onze modem/routers gaan neerzetten. Nu kan je nog centraal updates regelen. Straks is het ieder voor zich. En natuurlijk gaan wij tweakers het allemaal veel beter doen dan de providers het nu doen, maar al die honderdduizenden niet tweakers gaan echt de boel niet updaten.
Veel van de tweakers die bij noemt kopen gewoon de snelste router voor de laagste prijs. Security staat onderaan het lijstje. Het apparaat wordt namelijk snel vergeten. Je bent overigens volledig afhankelijk van de fabrikant en de meesten hebben geen fatsoenlijk update beleid. Uiteraard kan je third party firmware installeren maar dat is een nog kleinere groep.
De 'niet tweakers' zetten dan ook gewoon de modem van de provider neer en laten hem lekker in beheer lijkt me. Of is er ergens genoemd dat providers maar meteen stoppen met het centrale beheer?

Vrije keuze omvat ook de keuze voor de meegeleverde apparatuur.
En weer was FUD propaganda van de providers die kritiekloos gepapagaaid wordt.

De eigen modem wordt niemand opgedrongen, die heb je enkel als je er zelf voor kiest, en wie doet dat nu? Niet die gebruikers die jij nu zo denigrerend afschildert, die nemen gewoon de goedkope modems die providers leveren, die blijft dus gewoon in het beheer van de providers, dus de verantwoordelijkheid om te updaten blijft gewoon daar liggen.
Binnenkort? Ik heb al mijn eigen modem en deze wordt keurig geüpdate door mijn provider.

Er zijn niet zoveel opties beschikbaar en het is al helemaal geen wilde westen met rare aftandse troep merken.
Als je ISP standaard een bepaald model levert en jij wil bijvoorbeeld van hetzelfde merk een iets uitgebreidere model dan kan dat ISP makkelijk de firmware bijhouden. De update tool is namelijk merk gebonden en niet op basis van model.

Nu krijg je de goedkoopste modem in je huis wat net aan voldoende is voor hun idee van een Ideal situatie en je wordt ten zeerste afgeraden met einde van de wereld verhalen als je geen genoegen neemt met het bagger wat je van ze krijgt.
Welk merk/type router mag dit zijn ?
Ga er maar vanuit dat de meeste routers hackbaar zijn. De meeste krijgen nooit updates, gebruikers updaten ze ook nooit zelf wanneer dat wel kan.

Toen ik ~15 jaar geleden nog wel eens liep te kloten met wat nu keihard verboden is, had ik ook botnetjes met 10duizenden clients (de grote lijsten gingen toen al richting 100duizenden of enkele voorbij de miljoenen). Waren allemaal routers.

Vind het vanuit dit oogpunt niet zo vreemd dat KPN en Ziggo hun klanten hun modems managen en doorgaans wel up to date houden. Maar (vooral wereldwijd) de meeste providers doen dit niet.

Met IoT van tegenwoordig, de meeste Androids hopeloos achterlopen met security updates is het echt helemaal hopeloos geworden. Zal me niets verbazen als nog steeds een groot deel van de apparatuur dat met het internet verbonden is, malware heeft, gehacked is of lid is van een botnet.
Hoezo houdt Ziggo zijn modems up to date?
Het is wel enkele jaren terug, maar toen ik eens belde met Ziggo over een modemprobleem waren ze verbaasd dat ik nog zo'n oud modem van hen had. Ik kreeg meteen een nieuwe opgestuurd. Dat geeft niet het idee dat ze actief bijhouden wat er staat en in welke conditie het apparaat verkeert. Dus ik denk niet dat ze actief hun modems up to date houden. Als ze het doen is het i.i.g. ongemerkt..
Ik kan dit beamen: hun complete administratie omtrent de aanwezigheid van modems die nota bene in bruikleen zijn lijkt een totale puinzooi te zijn blijkens een aantal contacten met de klantenservice.
Enige conclusie die je hieruit kunt trekken is dat klantenservice niet goed op de hoogte is.
Dat hoeft helemaal niets te zeggen over de veiligheid van de modems zelf of hoe dit gemonitord word binnen het netwerk.
Ik heb zelf een jaartje daar gewerkt.

De klantenservice kan prima zien wat iemand heeft. Echter is niet alle staf even bekwaam/geïnteresseerd om dingen echt uit te zoeken wat iemand heeft net als bij elk contact center heb je hele goede en helaas ook mindere medewerkers.

Ik kan me diverse acties herinneren waarbij klanten meermaals proactief benaderd werden om de modem te vervangen, maar ze deze vervanging weigerden. Daarbij komt ook nog het probleem dat deze kabelproviders zijn ontstaan uit een amalgatie van tig kleinere providers. Een deel van deze originele providers had de administratie niet op orde, in welk geval je in een enkele uitzondering bij echt oude klanten niet precies weet hoe en wat. Dit zijn echter relatief gezien maar een paar legacy accounts.

Je komt op de support sowieso rare dingen tegen. Belt iemand met storing, komt de monteur kijken en dan blijkt in bepaalde wijken van Nederland dat keer op keer de kast opengebroken wordt en iemand doodleuk een kabel trekt die vrij in de lucht hangt tot aan z'n apartement op 5 hoog ofzo. Welliswaar wederom in gebieden met legacy hardware waar het niet eenvoudig is de oude infrastructuur te vervangen.
Beetje variant op wat je vroeger wel zag in studentenkamers dat het hele balkon over meerdere verdiepingen volhangt met coax kabels om zo illegaal een verbinding te delen maar dan minder extreem.
Ik snap heel goed waarom providers hun eigen apparatuur als endpoint willen gebruiken op hun netwerk, vanuit veiligheidsperspectief. De tussenliggende infrastructuur is al kwetsbaar genoeg en er zijn grote stappen gemaakt waardoor het clonen van hardware vrijwel niet meer ongemerkt kan gebeuren.

Aangezien het merendeel van de consument nauwelijks firmware updates doet op hun netwerkapparatuur wil je deze apparaten ook niet als endpoint hebben. Een endpoint is namelijk heel snel een entry point en vereist een nieuwe laag in het provider netwerk om dat af te schermen.
Het lijkt mij sowieso al slim om zo’n laag in het netwerk te hebben staan, al is het alleen maar omdat Ziggo gewoonlijk geen fysieke toegang heeft tot de endpoints in hun netwerk.
Veiligheid speelt daar inderdaad een sterke rol in, maar ook optimalisatie van support.
Je kan niet van een helpdesk van een provider verwachten dat ze gaan support leveren op allerlei toestellen die ze zelf niet kennen.
Het is bovendien ook zo dat bij providers aan modem/router fabrikanten vragen om een aantal functies niet beschikbaar te maken voor de consument omdat daardoor de kans enorm stijgt dat de consument met weinig of geen kennis van netwerken er zelf voor zorgt dat zijn netwerk aansluiting niet of slecht gaat werken, waardoor er een hoop tijdrovende helpdesk calls gaan ontstaan, wat dan op zijn beurt de kosten en de competitiviteit van de provider nadelig beïnvloeden.
Voor de meerderheid van de klanten is dit een zeer goede oplossing, een klein % van de klanten hebben wel een degelijke netwerkkennis, en ofwel zijn die tevreden met wat de provider hen biedt voor thuisgebruik, ofwel zetten die hun eigen router achter het modem van de provider omdat ze meer functionaliteit willen.
Slapende klanten moet je niet wakker maken is helaas de tendens
Ter aanvulling: reviews van routers gaan vaak alleen over (doorvoer)snelheden en prijs. Er wordt geen enkele aandacht besteed aan security. Ook niet door Tweakers/Hardware info. Dit terwijl dit zo belangrijk is. Een router is wel een toegang tot je netwerk. Er zijn maar een paar merken die dit min of meer wel op orde hebben.
En hoe wou jij dat gaan testen dan?
Dit.
Vandaag issie veilig, morgen niet meer.
Je kan natuurlijk wel de processen rond security beoordelen.

Stelt een bedrijf security updates beschikbaar en zo ja, wanneer? Hoe snel doen ze dat? Transparantie? En dergelijke vragen.

Daar kan je de ondersteuning van een fabrikant ook prima op beoordelen, lijkt mij.
Precies. Kijk eens naar bijvoorbeeld Synology in vergelijking met bijv. Asus. Een wereld van verschil, Synology regelt tijdens de setup van de router al de nodige dingen zoals de gebruiker 'dwingen' een fatsoenlijk password in te stellen. Verder updaten ze routers meerdere malen per jaar en worden serieuze lekken snel gedicht.

Ik wil overigens niet zeggen dat Synology heilig is, maar ze doen het aanzienlijk beter dan de rest van de grote bekende router fabrikanten. Probleem is dat Synology momenteel geen sexy Wifi 6 routers maakt. De meest bekeken routers op Tweakers zijn weer de usual suspects (Asus, TP-Link e.d.)

https://routersecurity.org/firmware.updates.php
Heel goed punt!
Naast security zou er ook aandacht geschonken mogen/moeten worden aan (security) updates gedurende en ook vooral ná de commerciele levensduur van apparatuur (niet alleen netwerk/infra producten).
Of de ondersteuning van Openwrt
Openwrt kan voor de 'gemiddelde gebruiker' vrij lastig zijn, wat het uiteindelijk dus minder veilig maakt.

Heb zelf openwrt geprobeerd op een router van jaren en jaren oud, werkte wel prima zodra je wist hoe het werkte, maar het was niet heel simpel
Van Synology weet ik dat men de updates pushed door een email te sturen " er zijn updates beschikbaar" Het is dan aan de gebruiker om dit dan wel effe te doen.
Ik heb dit nog niet gezien bij andere routers.
Daar moet de gebruiker aktie ondernemen om eerst te kijken of er een update is!
als je zon botnet hebt, dan maar white-hat, host een pagina op zon ding, en routeer http verkeerd naar die ene pagina, met tekst zoiets als "je router is gehackt omdat het een beveiligingsbedrijf risico is en het hopeloos achter loopt", de rest van risico's en wat te doen.

Ik heb geen slechte programmeer skills, maar ik heb nooit gedachten gehad om malware te schrijven.
Dat kwam niet in mij op. Ik heb wel ooit een grap in mijn hoofd gehad voor gezinsleden maar meer niet.
Misschien komt het omdat ik alle energie kwijt kon in het bedrijf waar ik werkte, ik mocht dan ook bij het bedrijf waar ik als 17 jarige werkte op een lage positie dan ook programmeren als ik in stand-by stond en er was niks te doen. Later kreeg ik er wat uur voor (vrijstelling om te programmeren onder werktijd). Scheelde ze kosten, want ik maakte gelicenseerd software na, die normaal hartstikke duur was. Super dankbaar, want daardoor ben ik wel de weg ingeslagen en heb ik de skills die ik heb.
Ik was nog jong en rotzooide er vooral mee op IRC. Vooral om een beetje te trollen. Later om een aantal IRC netwerks (inclusief mijn eigen) te testen. Heb het ook een paar keer gebruikt om gasten die mij liepen te DDOSen het zwijgen op te leggen. In het begin met mIRC scripting en later PHP/PERL. Een echte programmeur/hacker ben ik niet.

Zelf had ik maar een paar kleine lijstjes aan botnet clients. Er waren er toen al miljoenen, een behoorlijk deel van de internettende mensen was toen onderdeel van botnets.

Ik schreef (scripte) geen malware om echt kwaad te doen, vooral voor de lol en voor het verbreden van mijn eigen skills en kennis. Voornamelijk het eerste, het 2de bleek een aantal jaar later van groot belang te zijn. Wel heb ik redelijk wat bedrijven/organisaties gecontacteerd of de remote admin access uitgezet of gesloopt om ze uit de lijstjes te halen. DHCP uitzetten oid en een firewall regel met naam achterlaten werkte volgens mij ook wel eens. Zo kwam ik ook een paar goede doelen en stichtingen tegen die best bekend waren. Of iets kleins zoals een lokaal dierenasiel. Iemands huis tuin en keuken router "lenen" voor die paar kbit aan bandbreedte vind ik toch anders dan organisaties die wat goeds doen open en bloot aan het internet laten hangen. Veel kwam ik tegen door af en toe een reverse lookup op de IP adressen te doen, een http request te sturen of afleiden uit in wifinamen, clientnamen oid. Al die duizenden clients persoonlijk achterna gaan was me ook te veel werk en dat was voor mij iets te moeilijk om allemaal te scripten.

Een groot deel van het hacken, ddossen en kloten op het internet was toen vooral 'for the lulz' of om grenzen te zoeken/verleggen. Tegenwoordig is het vooral om het geld of wraak/haat.

Wel fijn dat je zo je ei kwijt kon en ruimte kreeg om jezelf te ontwikkelen. Gezien je profiel lijk je er inderdaad veel aan te hebben :) Lekker bezig.
Ja zo vinden we allemaal ons pad in het leven. Leuk om te lezen hoor, in een tijd dat het allemaal een stuk onschuldiger was. En waar internet nog niet veel kwaad kon. Helaas moeten we wel mee in dat het voor begrippen van 2021 dit soort dingen niet meer kan. Maar het houd denk ik wel leuke herinneringen aan vroeger.

Zelfde als de backstreetboys die kunnen nu ook echt niet meer. Vroeger waren ze razend populair.
Tijden veranderen.
Ik heb zelf moeten ontdekken dat mijn door KPN geleverd en beheerd modem maanden lang niet was bijgewerkt en daarmee belangrijke updates nog niet had. En ik moest de helpdesk uitleggen dat dat zo was en dat dat een probleem was.
Ga er maar van uit dat het "doorgaans" goed bijwerken door KPN van hun modems met belangrijke functionele en security updates een droombeeld is.
Jammer, ik dacht dat die recente managed modems in ieder geval qua updates best goed bijgehouden werden.
Waarschijnlijk brengen ze eerste de partijen op de hoogte van misbruik zodat die eventuele acties kunnen uitvoeren. Daarna krijgen wij waarschijnlijk te horen welke het zijn.
ik hoop het, want zomaar een CSV online gooien met de volledige IP's erin is wel heel slordig, zelfs als responsible disclosure zou je toch het fatsoen moeten hebben om dit aan de bewuste providers te melden en dan een deel te maskeren.
De gedeelde IP adressen zijn zogenaamde "Indicators of Compromise". Dit zijn de IP adressen waar de gehackte routers proberen verbinding mee te maken.
Het gaat hier dus niet om de IP adressen van de gehackte routers zelf, maar om een manier om in eventuele logging van je eigen apparatuur te kunnen zien of er vanuit jouw netwerk ook verbinding naar buiten gemaakt wordt en er dus een mogelijkheid bestaat dat jouw netwerk ook gehacked is.
Een deel maskeren heeft dan dus geen zin, want dan krijg je heel veel false positives omdat je toevallig wel verbindingen hebt gemaakt naar een IP adres in hetzelfde subnet.
Hebben ze zelf niet vrijgegeven precies, ik vind het alleszins niet terug op de pagina die Anssi online gezet heeft.
Ik neem aan dat DD-WRT geflashte routers hiertegen bestand zijn, dus lui: doneer nou eens een beetje aan DD-WRT zodat ze kunnen porten naar meer verschillende modellen router.
 • Fout 1: Aanname - "Assumption is the motherf4cker of all f4ckups"
 • Fout 2: Vertrouwen - Open Source firmware kan vaak veiliger zijn dan en de firmware van fabrikanten. Eenieder die meewerkt aan Open Source software kan op een moment iets vervelends introduceren dat weliswaar wel een keer ontdekt wordt, maar te laat voor degenen die in de tussentijd vanuit vertrouwen de software al hebben gebruikt.
 • Fout 3: Lay back and relax: Kwetsbaarheden worden niet noodzakelijk vanaf het begin door de juiste mensen ontdekt, bekendgemaakt en/of gefixt. Dus ook jouw huidige niet of wel bijgewerkte DD-WRT firmware kan een kwetsbaarheid bevatten.
Daarnaast: Hoeveel van de over de 95% Nederlanders die een internetrouter hebben of delen zijn bezig met het flashen van alternatieve router firmware? M.a.w: wat, hoe en wie gaan we bereiken met betere router firmware door DD-WRT te steunen met donaties? Gaan zij gebruikers van de verschillende type routers actief benaderen bijvoorbeeld?

[Reactie gewijzigd door conces op 24 juli 2021 07:41]

Fout 1: ga je nu daadwerkelijk de hele open source community onderuit halen? Ongelooflijk zielig dat ik dit aan je uit moet leggen, maar: de kracht van open source is dat iedereen kan kijken of en een backdoor of kwetsbaarheid in zit en dat dan verhelpen. Bij veelgebruikte software (zoals DD-WRT) en met name netwerkgevoelige software (zoals DD-WRT) zitten en natuurlijk duizenden professionals mee te kijken of alles in de haak is. Dus binnen enkele uren ligt een evt probleem op tafel dan wel aan de schandpaal. Bij minder cruciale software/firmware/hardware kan het inderdaad dagen duren.
Fout 2: de linux foundation is in april ook netjes niet getrapt in de foute acties van enkele University-of-Minnesota-studenten.
Fout 3: JE NEEMT AAN dat ik een oude of juist de laatste DD-WRT aanraad / op mijn router heb. Dat is niet gezegd. Wat wel gezegd is: "Assumption is the motherf4cker of all f4ckups"

Doneer dus je fijne consumentenrouter aan DD-WRT en dan porten ze een versie voor jouw apparaat en dan kun je zelf kijken of er een backdoor in zit. Je merkt vanzelf dat dat wel meevalt en dat jouw router er enorm veel functionaliteit bijkrijgt EN dat VPN providers je gemakkelijker kunnen helpen aangezien ze altijd wel weten hoe DD-WRT in elkaar zit ongeacht welke consumentenrouter je hebt.

Het kwetsbaarste van DD-WRT is wellicht dat er voor elke router net een andere port nodig is en de vraag is of die echt allemaal onder het gewenste vergrootglas liggen.
 • ga je nu daadwerkelijk de hele open source community onderuit halen?
  Waar blijkt dit uit?
 • de linux foundation is in april ook netjes niet getrapt in de foute acties van enkele University-of-Minnesota-studenten.
  Wat zegt dit?
 • JE NEEMT AAN dat ik een oude of juist de laatste DD-WRT aanraad / op mijn router heb.
  Waar is dit door mij gesteld?
Ik krijg "lichtelijk" het gevoel dat u vooral vanuit emotie reageert.

[Reactie gewijzigd door conces op 4 augustus 2021 08:00]

Welk merk/type router mag dit zijn ?
Via poort 7547
Kan dat?
Meerdere gok ik. Het wordt tijd dat we dit als letterlijke aanvallen gaan zien en direct het inreizen van Chinese staatsburgers en de pakketpost stil gooien. Dan krijgen we hopelijk vrij snel te horen dat dit clubje terroristen opeens ook spoorloos verdwenen is.

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 23 juli 2021 14:49]

En wie zegt dat het niet een ander land is? Het is nooit met volledig zekerheid te zeggen. Wat als een ander EU land NL hackt, of wij een ander land hacken? Ook maar plat leggen? Dan blijft er snel weinig van de wereld over.
Uiteraard en zo kan pro chinees de boel down playen.

Het nogal idioot dat van de westerse wereld alle hun geheime diensten samen werken, en dan ander tak hun vijandig hacked? Dat is nogal idioot. Niet onmogelijk maar idioot.
Dan heb je interpol ook samenwerking.
En cybercrime is ook internationale samen werking.
Dus heb je afdeling die op andere afdeling jaagt. ??.
Staat hacking is koude oorlog stratigie. Dat doen geheimediensten tegen vijandige geheime diensten.
In de politiek merk je dat er bepaalde landen vaker boycot of nogal tegendraads actie nemen of vetorecht en dat hun geheimediensten mekaar bestrijden.
Chinese staat en hun geheime diens en russen en noord korea en iran zijn vijandig.
Naast koude oorlog hebben die landen sowieso schijt aan mensenrechten. En bedrijfs staats spionage ook gangbaar.
Zoals bijvoorbeeld de US die de telefoon van Merkel hackt en afluistert?...
Of de US die op meerdere plekken massaal verkeer van iedereen aftapt?...
Of (guess who...) die al zo vaak betrapt zijn op het implementeren van backdoors in Cisco apparatuur......
Anders de RSA RNG backdoor/weakness...
Publiek bevriende landen hebben nog steeds bevestiging nodig dat ze elkaar kunnen vertrouwen en vooral informatie.
Denken dat de US ons niet hackt ('aan valt') en wij dat ook niet doen omdat Rutte en Biden samen een kop koffie halen lijkt me niet heel redelijk ;) Zeker als het al talloze keren uitgekomen is dat dit gewoon gebeurt.
Als je naar fireeye gaat blijkt dat ze alleen aanvallen kennen van Iran | China | North Korea | Russia | Vietnam.
Allemaal slachtoffers van de VS.

In onze media wordt zelden een aanval van de VS gemeld. Om een idee te geven hoe absurd dit is. Volgens Snowdon heeft de VS Europese landen volledig kaal gestolen (Volgens Snowdon was Frankrijk het enige land in Europa dat zijn zaak nog enigszins voor elkaar heeft). Daarbij is het legale budget van de amerikaanse inlichtingendiensten (50mrd) al groter dan het hele defensiebudget van Rusland. En komt daar nog het black budget van nog eens 50mrd bovenop voor vuile operaties. Ze gebruiken daarvoor aan de staat gelieerde bedrijven als MS, Google, Facebook, Amazon, IBM, Intel, Cisco enz. die gegevens kunnen verzamelen zonder te hoeven inbreken. Android en Windows sturen alles lekker langs hun servers via api's en constante updates.

Maar ook een land als VK doet veel inbraken. En zo deden VK en Nederland samen weer een grootschalige inbraak bij buurland België.

Hoeveel vertrouwen moet je hebben in onze media die een scheef beeld scheppen door selectief bedreigingen te signaleren en de grootste inbrekers stelselmatig buiten schot te laten. (VS, Europa, Israel). Dit is niet meer dan propaganda.

Drie dingen ontbreken stelselmatig
De inbraken van VS, Europese landen en Israel op elkaar
De inbraken van deze landen op de landen die ze beschuldigen
De inbraken van deze landen op landen die zich nauwelijks kunnen verdedigen

Landen eenzijdig beschuldigen van spionage is propaganda.
Propaganda kenmerkt zich door eenzijdigheid en steeds hetzelfde benadrukken.

Dit bericht moet zogenaamd weer aantonen dat China gevaarlijk is. Gevaarlijk zijn juist de landen wiens machthebbers al eeuwen de wereld koloniseren, geen respect hebben voor soevereiniteit van landen en volkeren, ze grenzeloos uitbuiten en vele genocides op hun naam hebben staan. En deze landen staan voorop om anderen te beschuldigen. Het grote kwaad heet niet voor niets "Satan", "Duivel" (van Diabolos). Die woorden betekenen beide aanklager, lasteraar. Dat is het kenmerk van zijn dienaren.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2021 22:58]

Lmao 🤣
De openbare Satan is onderdeel van het duivelse justitie...
Het nogal idioot dat van de westerse wereld alle hun geheime diensten samen werken, en dan ander tak hun vijandig hacked? Dat is nogal idioot. Niet onmogelijk maar idioot.
Dan heb je interpol ook samenwerking.
En cybercrime is ook internationale samen werking.
Dus heb je afdeling die op andere afdeling jaagt. ??.
Staat hacking is koude oorlog stratigie. Dat doen geheimediensten tegen vijandige geheime diensten.
In de politiek merk je dat er bepaalde landen vaker boycot of nogal tegendraads actie nemen of vetorecht en dat hun geheimediensten mekaar bestrijden.
Chinese staat en hun geheime diens en russen en noord korea en iran zijn vijandig.
Naast koude oorlog hebben die landen sowieso schijt aan mensenrechten. En bedrijfs staats spionage ook gangbaar.
-----------
En zo kan een oorlogs-lustige nationalist de boel mooi up-playen. Er zijn over de jaren overduidelijk verschillende gevallen van staatshacken uitgelekt van "bondgenoten". U noemt het idioot maar het is gewoon een feit. Ik ben perplex hoe u de werkelijkheid zo extreem kunt verdraaien.

Of bent u vergeten dat Belgacom gehacked was door staatshackers van de UK; dat onze bondgenoten Denemarken met de US, Merkel hebben gestaatshacked?.

Dus dat is volgens u een koude oorlogsstrategie en een vijhandige geheime dienst . Volgens uw redenatie hebben we dus een koude oorlog tegen onze bondgenoten. De wapens alvast maar laden tegen andere EU landen en de US? Zeker alleen als het u uitkomt en Chinezen of Russen betreft?

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 24 juli 2021 01:05]

Je hebt helemaal gelijk.
Ik verbaas me over de CCP fanboys hier.
CCP? Bedoel je misschien SSSR? :)
Geen Chinees spul kopen of bruikleen, maar een Sagemcom ofzo van de KPN, Box12. Lekker veilig en geen gedoe.
Die worden ook netjes gemaakt in China. Bron: https://panjiva.com/Manufacturers-Of/sagem
het inreizen van Chinese staatsburgers [..] stil gooien.
Sinds wanneer straffen we onschuldigen? Als China een democratie was, dan kon je nog beweren dat je de (gehele) bevolking straft voor de regering die (een meerderheid van) ze gekozen hebben, maar zelfs dat is niet zo. Ook los je het probleem niet op. Want waarom zou de Chinese overheid hier wakker van liggen; Chinezen in China zijn veel beter in de gaten en onder controle te houden dan Chinezen in Europa. Daarnaast is het ook nog eens ongelofelijk laf en in strijd met alles van gezond verstand tot en met onze grondwet.

@Elefant In dit specifieke geval is het juist een voordeel als China geen democratie is; een extra reden waarom het idee van CopyCatz belachelijk is. Als China wel een democratie is, dan heb ik één onderbouwing minder, maar de conclusie blijft hetzelfde. Ik heb op dit moment helaas even geen tijd om je hele post door te lezen; sorry. :(

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 24 juli 2021 21:50]

China is een democratie, een "volksdemocratie". Het is veel betere invulling van een representatieve democratie dan onze "partijdemocratie", die in praktijk een oligarchie is. Dat is ook logisch. Communisme is namelijk geen systeem, zoals mensen ten onrechte denken, maar een beweging die een na grenzeloze uitbuiting van de arbeider (gemiddelde levensverwachting daalde naar dertig) probeerde om een beter meer democratische systeem te ontwikkelen dan de bestaande partijdemocratie. Dat is de hele opzet, iets maken dat democratischer is dan de partij democratie.

Heb je wel eens nagedacht over wat democratie eigenlijk is? Het heeft niets te maken met het aantal partijen. Zoals Lincoln het uitdrukte is democratie een regering VAN het volk, DOOR het volk, VOOR het volk. De meest zuivere vorm van democratie is die waarin mensen zelf rechtstreeks over wetten en maatregelen mogen stemmen (nul partijen). Dat heet directe democratie. Dat is de gouden standaard waaraan je democratie moet afmeten. In welke mate reflecteren de besluiten van de regering de wil van het volk.

In China is de tevredenheid 96%. In het Europese landen ligt ie tussen 10 en 40%. Dat bepaalt het democratische gehalte van een land, niet de vorm waarin de democratie is gegoten. Een land waarin een Koning goed naar zijn volk luistert en zich in overeenstemming daarmee gedraagt is democratisch. Oorspronkelijk waren Koningen ook door het volk gekozen leiders die op het schild gehesen werden.

China is democratischer dan het westen zowel qua praktijk als vorm. Waarom? Beide zijn representatieve democratieën. Maar in het westen zijn de partijleden geen dwarsdoorsnede van de samenleving maar voornamelijk intellectuelen die zich in praktijk vooral bekommeren om de 30% bovenlaag. Bovendien zijn de partijen belangenverenigingen. En mogen ze in dit bestel vechten om de macht om hun eigen belang leidend te maken en hun eigen achterban te spekken. Die achterban zijn de partijleden, niet de kiezers. Dat is de aard van het systeem: Een strijd om de macht waarin degene met de meeste stemmen wint. Algemeen belang is secundair en men voelt zich niet verantwoordelijk voor de belangen buiten de eigen achterban. Die moeten dan maar een partij oprichten die daar voor zorgt. Dit leidt tot een systeem waarin partijen beurtelings zakken vullen al dan niet in coalities.

In China is de partij evenwichtig opgebouwd uit alle lagen van de samenleving. Het is echt een partij van het hele volk. Het belang van de partij kan daardoor alleen algemeen belang zijn waarbij alle belangengroepen aan hun trekken komen. Dat blijkt ook uit de hoge tevredenheid. De partijleden kiezen getrapt afgevaardigden uit hun midden. Dat is een goed systeem, in de oudheid bekend als "primus inter Pares" (De beste onder zijns gelijken). Dat zorgt er voor dat competente mensen omhoog komen en dat leidt tot een meritocratie. De invloed van lobby's is daardoor veel minder omdat je heel veel steun moet verwerven binnen de partij. En die kan je ook weer gemakkelijk kwijt raken zoals Jack Ma ondervonden heeft.

Wij maken in het westen de fout democratie te verbinden met meer partijen, directe verkiezingen, en goede instituties. Dat heeft niets met democratie aan sich te maken. In China hebben ze ook directe verkiezingen maar dan op plaatselijk niveau. Daar komt democratie oorspronkelijk ook vandaan. Maar voor hogere posities is getrapt kiezen veel beter, omdat je anders mensen vraagt om te stemmen op mensen die ze niet kennen. Waar ze dan op stemmen is een kunstmatig gecreëerd imago in de media. Dat leidt juist tot enorme manipulatie in de media.

Ook een stemwijzer is een instrument van bedrog. Want ze laten de keus afhangen van de beloften in partijprogramma's. Die worden de week na de verkiezing al verraden (wetenschappelijk bewezen). Waar men op zou moeten stemmen is hoeveel partijen hebben waargemaakt van hun beloftes bij de vorige verkiezing. Maar men maakt gebruik van de ondoorzichtigheid van de besluitvorming voor de kiezer en zijn korte geheugen. Een half jaar voor de verkiezingen worden weer cadeautjes uitgedeeld en positieve verwachtingen uitgesproken. Het gaat goed! Het beleid heeft vruchten afgeworpen!

Dit proces van directe verkiezingen met een ondemocratische voorselectie van kandidaten is eigenlijk een grote slimme volksverlakkerij, waarbij het volk een maal in de vier jaar met vlaggetjes mag zwaaien en een kruisje mag zetten zonder enige reële invloed te hebben op de besluitvorming. In theorie heeft ze die wel, maar in praktijk nauwelijks. Zo kunnen regeringen allerlei vreselijke dingen doen en tegen het volk zeggen. Klaag niet, jullie hebben ons gekozen. Maar vaak voelt het voor de kiezer aan als de keus gebeten te worden tussen de kat of de hond. In de VS heeft de bevolking alle vertrouwen in Washington verloren, dat is al sinds Bush.

Ik begrijp dat mensen het raar vinden als ik zeg dat China democratischer is. Maar hoeveel mensen hebben ooit dieper over nagedacht wat democratie nu precies is en hoe je de mate van democratie meet. Dat kunnen ze ook niet omdat politiek er stelselmatig een hele andere invulling aangeeft die de partijen in de kraam past (Wij van WC-Eend). In het westen leven we al meer dan duizend jaar in geloof. En dat geloof wordt door machthebbers slim ingevuld. En dat gebeurt ook met de opvattingen over democratie.

Voel je rustig vrij om aan te vechten wat ik zeg, maar wel graag een inhoudelijk verweer.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2021 20:09]

Zal de Chinese overheid niet wakker van liggen. Ze hebben er vrede mee dat hun staatsburgers in eigen land blijven en niet reizen naar andere landen. Met het stilgooien van pakketpost pak je alleen de gemiddelde Nederlandse burger, voor zover die nog wat besteld na de invoer van de BTW.

Wil je een handelsembargo dat is wat anders maar ook dan snijden we eerder in onze eigen vingers.

Maar het is inderdaad wel tijd dat overheden elkaar verantwoordelijk houden voor het structurele gedrag van hackers uit hun landen. Als ze niet kunnen of willen handhaven dan maar sancties gaan bekijken maar met een Economische grootmacht als China zal dat niet meevallen. Het Westen is in rap tempo irrelevant aan het worden. We produceren niets of te duur, we consumeren meer dan we maken, we leggen onze boeren aan banden, onze kennis cultuur raakt achter op die van het verre Oosten tijd om een inhaalslag te maken of anders maar gewoon leren om braaf ja te knikken.
We produceren niets of te duur
Als we nu eens niet ons hele hebben en houden aan woningen en auto's zouden uitgeven, dan zou het hogere prijsniveau voor goederen niet zo heel veel uitmaken. Geld kan je maar 1x uitgeven en gemiddeld gaat het grootste deel naar je huis.
We hebben onszelf als het westen wel uit de markt gedrukt. Het leven is hier belachelijk duur geworden. Niet omdat personeel zo duur is of de wetgeving lastig is, reinste onzin als je kijkt naar de winsten van vele bedrijven. Het is niet de bevolking die geprofiteerd heeft van het goedkoop produceren in China. Het zal wel de bevolking zijn die benadeeld zal worden als we hier weer "duurder" moeten gaan produceren.
Toen ik jong was leefden Europese landen heel rijk zonder internationale handel. Import was niet meer dan 1% en diende slechts om in te voeren wat men zelf niet tegen redelijk prijzen of hoeveelheden kon maken. Export was slechts om de importen te betalen. Zo hoefden wij niet met de lage lonen in andere landen te concurreren en waren de prijzen maar ook de lonen en koopkracht veel hoger. Toen ik jong was kon een arbeider niet alleen een eigen huis sparen, bij zijn dood kon hij ook nog een paar ton nalaten. En dat allemaal van één inkomen. En men kon op veel vroegere leeftijd pensioneren. Werktijden waren korter. Studenten hadden een renteloze studiefinanciering, mochten tot wel zeven jaar over hun studie doen ("de mooiste tijd van je leven") enz. enz. enz. Nu zit men zijn hele leven in de schuld, blijven jongeren weer bij hun ouders wonen, maar nu niet meer om een huis te sparen. Die internationale handel door mulinationals is roofhandel, dezelfde roofhandel die onze VOC en WIC ook deden. Dat waren de eerste multinationals. Van de Gouden Eeuw werd de gewone man ook niet rijker. Zijn inkomen was al laag, maar hij ging er nog 30% op achteruit. Zo werden de armen wanhopig genoeg om op zeereis te gaan waarvan ze maar 50% overlevingskansen hadden. De corporaties zijn alles aan het opkopen en voeren ons terug naar een feodaal tijdperk waarin mensen weer horigen worden van grootbezitters. Dat is waar de ondergang van het socialisme ons naar terug leidt. Elke overname door de grote corporaties is een stap in die richting. Het westen wordt straks het meest achterlijke gebied in de wereld waarin mensen als koeien worden behandeld. Alles is er hier op gericht mensen dommer en slaafser te maken. Net zoals een koe nog maar één voer krijgt, zo krijgen wij alleen nog politiek correcte propaganda te slikken.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2021 23:03]

Tja ik heb geen koophuis en geen auto (nodig) dus daar gaat je theorie al nat ;)
Ik kan kiezen: zelf vanuit China laten overkomen met BTW en verzendkosten voor bijv. 150 euro of hier kopen voor ruim het drie-voudige of zelfs meer...
Voorbeeldje met PCBs laten maken: China vraagt 2 dollar voor 5 stuks (kleinste aantal), Duitse fabrikant vraagt voor 1 PCB 53,99...

Heeft niets met te weinig geld te maken maar gewoon dat de hoge prijzen hier haast afzetterij zijn. Heeft natuurlijk te maken met wetgeving, loonkosten etc. maar de klant gooit niet graag geld 'weg' als het ook veel goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
Helaas is het voor Nederland en de EU kapitalisme boven alles.
Grappige is dat een communisme ons pakt op de eeuwige honger naar geld en het uiteindelijk de vraag is wat er gaat gebeuren.
Jammer dat je zeer goede beschrijving niet herkend wordt door de velen hier. Maar ook dat tekent de naïviteit in het Westen dat onze eigen greed ook ons Waterloo zal worden.
Toch te triest voor woorden. Zou zeggen meld u aan voor het leger als u zo graag mensen wilt afschieten en bloed aan uw handen wilt hebben met een nieuwe wereld oorlog. Wel de frontline!

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 23 juli 2021 15:21]

Jij wilt een Wereldoorlog ontketenen omdat je wat game ervaring hebt?
Amerikanen voeren grotendeels al oorlogen achter een scherm en joystick :+
Hoe weet jij of de rest van de wereld bijna niks terug doet. Omdat je er niks over leest in je bubble?
Ik heb het niet alleen over het hacken. Ik heb het ook over dingen als https://www.google.com/am...com/think/amp/ncna1273386 dit, https://www.rtlnieuws.nl/...controle-macht-carrie-lam dit en https://www.google.com/am....com/news/amp/ncna1270014 dit.

Ja ik mag dan misschien in een bubbel zit maar hoe wordt dit allemaal geaccepteerd en gezegd "ja maar wij zijn ook niet zo lief"

[Reactie gewijzigd door glennoo op 23 juli 2021 16:44]

Ik ben blank en woon in het westen. En dus ook snel geneigd de rest als de boeman te zien.

Maar laten we wel even zo nuchter zijn, dat China en Rusland met zo min het lieverdje van de klas zijn als de US en ons dus ook..

Zeggen dat hun de wereldoorlog ontketenen klopt net zo min als dat je zegt dat wij nooit wat fout doen.

Raad je aan (mocht je dit interessant vinden) om ook de buitenlandse nieuwssites te lezen zodat je ook dingen te lezen krijgt die wij hier amper te horen krijgen.

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2021 16:34]

Jammer, dat als iemand gewoon een hint geeft om andere bronnen te checken, er gelijk op gereageerd word met feiten, emoties en crap..
Niets wordt er door de hedendaagse deugcultuur gehaat als die verschrikkelijke blanke heteroseksuele mannen.
Maar ik woon liever in een wereld met enkele grootmachten die elkaar naar het leven staan en zorgen voor een soort geopolitiek balans, dan dat er slechts 1 wereldmacht (NWO / wereldregering) zou zijn.
Nationalisme is tegenwoordig een vies woord maar globalisme is levensgevaarlijk.
Voor jou, niet voor mij.

(Maar snap je wel hoor, alleen dit is Trump niveau praat).

Even kop er bij kerel }:O

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 24 juli 2021 05:54]

Trump was overigs een marionet van Israël.
Net zo goed als dat NL de marionet is van west-EU.

Nog wat nuttigs te melden? Of ga je als oude LP vastlopen en shit herhalen die we allemaal al weten :Y) (trump)

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 27 juli 2021 11:56]

Welk deel snapte je niet??

Gaf ultiem voorbeeld hoe emoties er niet toe doen...

Maar SBS6 en YouTube reactie die je uitlokt, zegt genoeg.

Liever trap je die shit op dumpert / anti vax / flat earth forums

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 27 juli 2021 11:58]

Japan heeft al aangegeven dat ze China de oorlog zullen verklaren zodra China met Taiwan gaat uitvreten wat ze met Tibet, Hong Kong en al deels met Mongolië doen.

Japan is vergeleken met China een tandloze tijger militair gezien, maar het is in ieder geval iets.

Ik zou graag gezien hebben dat het VK hetzelfde voor Hong Kong zou hebben gedaan. Europa en Amerika kijken toe en doen niets, want anders maken bedrijven minder winst.

Ben wel heel benieuwd wat er gaat gebeuren, ik vermoed dat China zich niet laat afschikken door Japan en het is maar de vraag of de VS en EU achter Japan zullen staan om tegen China aan te gaan schoppen. Zal me niets verbazen als het westen 1 van ons in de steek zal laten voor het grote geld. (Japan en Zuid-Korea horen gewoon -een beetje- bij het westen, of "bij ons" iig op geopolitieke schaal)

@Frame164 De route die we nu als wereld aan het bewandelen zijn, zal eindigen in een (wereld)oorlog. China is de nieuwe supermacht aan het worden en laten zich door niemand tegenhouden en wij zullen als het westen niet zonder slag of stoot onze positie opgeven.
Daar is ie weer hoor, altijd met een reeks verdraaide feiten, altijd met China in het rol van slachtoffer.

Hoeveel keer moet je nog dezelfde discussie voeren? Taiwanezen zijn niet dom en zijn zich bewust van de militaire en economische gevolgen als ze nu onafhankelijkheid zouden uitroepen. Daarom verkiest de meerderheid het behouden van de status quo. Slechts 2.7% beschouwt zichzelf als Chinees. Maar dat weet jij ook wel.

Je mag dan ook ophouden met je absurde verwoordingen over 'autonomie', alsof China Taiwan hier een gunst mee doet. Als China Taiwan kon annexeren dan had het dat al gedaan. Maar net zoals Taiwanese onafhankelijkheid, zou Chinese annexatie enorme gevolgen hebben voor de PRC. Die heeft vandaag NUL autoriteit over het ROC, je vergelijking met Silicone Valley is dus gewoon absurd. Overigens vergeet je dat de ROC diplomatisch erkend is door een handvol landen.

De Zuid-Chinese Zee is trouwens ook geen eigendom van China. Dat de CCP nu streken begint te krijgen en dat wel opeist wil helemaal niks zeggen, alle landen die er gelegen zijn doen dat. De Nederlandse, Britse, Franse, Amerikaanse schepen die door varen vormen een precedent om Chinese eisen te weerleggen, dat is helemaal niet raar, dat is diplomatie.
Typisch weer dat twee maten meten waar westerlingen zo sterk in zijn:

Alsof alleen China de onafhankelijkheid van een provincie zou bestrijden en VS en Europese landen dit gewoon toestaan. Moet je eens kijken hoe hard de EU nu nog economische oorlog tegen de Britten loopt te voeren omdat ze uit hun unie zijn gestapt. Het is net de Maffia, lidmaatschap is niet vrijblijvend, eenmaal erin mag je er niet meer uit. En ook als je er uitstapt moet je hun dictaten nog volgen.

Waarom Taiwanezen eireren voor hun geld kiezen? Precies dezelde reden waarom vele volkeren zoals de Friezen of Hawaianen of de mensen in Quibec ook niet de onafhankelijkheid uitroepen. Omdat je dan door het moederland niet als nieuwe staat en broedervolk, maar opstandige provincie wordt behandeld. Dat wordt maar heel zelden door door het moederland geaccepteerd. Nee, ze gaan jou juist tot voorbeeld maken van hun repressie om andere provincies te ontmoedigen.

Een van de weinige landen die zo grootmoedig was, was Rusland. En verder Tjechië dat Slowakije zelfstandig liet worden. Ik wil wel eens zien of VK schotland of Noord Ierland zelfstandig laat worden. Tot nu toe hebben de Engelsen altijd hard gevochten om stukjes land aan de andere kant van de wereld die ze ooit ingepikt hebben te behouden. We weten inmiddels hoe Spanje omgaat met de naar vrijheid strevende Catalanen. Gewoon hun vertegenwoordigers in de gevangenis stoppen. Mensenrechtenschendingen mogen dan ineens van het westen. Als we het maar zelf doen!

Taiwan hoort bij China, het heeft nooit onafhankelijkheid verworven. PUNT. Je zit hier gewoon kletskoek te verkondigen. Daarom hoeft China Taiwan niet te annexeren, het is al van hen. Als Taiwanezen de onafhankelijkheid willen uitroepen dan moeten ze dat doen en dan zal er een onafhankelijkheidsoorlog worden uitgevochten zoals normaal is. Heeft Engeland de VS soms de onafhankelijkheid geschonken. Hebben wij Indonesië de onafhankelijkheid soms geschonken? Hadden wij soms meer rechten op Indonesië dan China op Taiwan? Hebben we niet 150.000 mensen vermoord om het tegen te houden?

Hoezo zouden Chinezen daarin anders moeten zijn dan wij? Omdat zij niet gelijk zijn aan ons?

Je vindt het kennelijk normaal dat de VS en andere Westersen naties overal ter wereld landen lopen intimideren met hun oorlogsschepen, en hun bodemschatten voor een fooi afhandig maken, maar niet als een groot land als China controle wil over zijn vitale handelsroutes en net als westerse landen ook zijn deel van de wateren opeist. Maar wat wij allemaal door de eeuwen geroofd hebben is nog steeds legaal? Eens gestolen, altijd gestolen?

Wat een propaganda toch allemaal, dit is machtspolitiek en elk groot land zal een sfeer rond zijn land veilig willen stellen. De VS beschouwt heel Latijns Amerika als zijn achtertuin waar ze naar believen ingrijpt. Europa plundert Afrika al eeuwen als zijn achtertuin. Wij lopen over de hele wereld de zeeën leeg te vissen. Wij geven overal het slechte voorbeeld, maar andere landen mogen ons niet navolgen.

Houdt eens op Chinezen als minderwaardig ras te behandelen die minder rechten hebben dan wij.

Ja, Japan was een tijdje lang een onderdrukkende kolonisator in Azië die een hoop eilanden bezette en vreselijke moordpartijen uitvoerde (vraag maar eens aan de Koreanen). Daarom gaat het westen nu hun historische rechten verdedigen in de Chinese zee? Onzin de bordjes zijn nu verhangen.

Wat zou de VS er van vinden als China in de Zeeen rond hun kust met oorlogsschepen ging patrouileren en het Panamakanaal ging controleren? Ze gaan nu ook in de Zwarte Zee in met hun atoomonderzeeërs. Wie is de ware agressor? Dat is het westen met hun kopman de VS. In alle opzichten zijn ze de agressor. Militair, economisch-financieel, politiek, cultureel, rellgie, mediapropaganda. En wat doet de westerse propaganda? Anderen steeds beschuldingen wat ze zelf veel erger doen.

Ze denken nog steeds dat ze het uitverkoren volk zijn dat andere volkeren als slaaf mogen behandelen. Zoals Duterte zei: VS en Europeanen behandelen mij alsof ik een bruine aap ben, maar wij laten ons niet meer als een bruine aap behandelen. Denk je dat hij de enige is die zo denkt? Dan ben je echt naief. Zelfs in Japan weet de meerderheid van de bevolking dat de VS nooit die atoombommen op een westers land gegooid zou hebben en dat er diep geworteld racisme achter zit.

Wat maken westerse landen zichzelf toch wijs. Aanzien verwerf je door goed handelen, niet door jezelf te bewieroken en anderen zwart te maken die netter zijn dan jij.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2021 23:32]

De waarheid ligt, zoals vaak, toch iets meer in het midden.
Ieder volk heeft van nature een superioriteitsgevoel. Dat wordt actief gestimuleerd. Overal. Het heet nationalisme en is erg bruikbaar voor machtshebbers. Indelingen in ras, kleur, natie en zelfs in provincie en streek...En ja, racisme zit daar onlosmakelijk aan verbonden. Wat ook aangeeft dat racisme geen exclusief 'wit' ding is. De economische ontwikkeling van de laatste eeuwen hebben 'blanken' in een welstand gerelateerde positie geplaatst die een superioriteit veronderstelde en daar handelde men ook naar en was dit eenvoudig te transporteren naar uiterlijke kenmerken, waarmee ook degenen die niet profiteerden van de economische welstand (de meerderheid) gevoelsmatig meegenomen konden worden. Compensatiegedrag derhalve.

Om het dus maar even in perspectief te plaatsen: Als de wereldgeschiedenis Aziaten in een economisch bovenliggende situatie hadden gebracht de voorgaande eeuwen was racisme nog steeds een hot topic. Maar dan omgekeerd, met 'blanken' in de gediscrimineerde, achtergestelde positie. Dat maakt de huidige Westerse opstelling niet 'goed'. Maar het verklaart wel dat 'gelijkheid' misschien een ideaal is dat nauw verbonden is aan de verdeling van welvaart in de wereld. En die is zo scheef als het maar kan.
Kenmerkend voor propaganda is o.a.:
- heel eenzijdig dezelfde standpunten herhalen
- de inhoudelijke discussie vermijden
- op de man spelen om de geloofwaardigheid van de bron te ondermijnen
- brede ondersteuning (meteen +3 voor jouw post?)
- ongewenste tegenstemmen wegdrukken (meteen -1 modden)

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2021 19:50]

Consumenten routertjes zijn, voor een 'hacker', natuurlijk wel ideale apparaatjes om een grootschalige DDOS vanop uit te laten voeren. Die gekke dingen zijn 24/7/365 online dus als je de, vaak verouderde firmware welke amper gemanaged wordt, eenmaal gecompromitteerd heb dan is het een garantie tot succes voor zo'n 'hacker'
Wat zou een gebruiker kunnen doen om z'n router te beschermen tegen dit soort dingen? Uiteraard heb ik de geen standaardwachtwoorden, maar verder kijk ik eigenlijk nooit zoveel naar m'n router om, behalve als er problemen zijn.
Eigenlijk kun je als gebruiker weinig doen om je router te beschermen. Je provider heeft dat ding zo dicht mogelijk getimmerd. Enige echte oplossing om er een beveiligingsoplossing achter te zetten. Maar daar wordt de kans dat je modem misbruikt niet minder van, alleen heb je er zelf mogelijk minder last van.
Het enige dat je wellicht zou kunnen doen is je modem periodiek even van de stroom halen, dat is het meestal wel het signaal voor zo'n modem om eens nieuwe firmware op te halen (bijv. bij Ziggo)
Staatshackers zijn hackers die een salaris van de overheid krijgen toch? Of je bewijst dat en je ziet het als een oorlogsverklaring of je hebt niets meer dan vermoedens en je gebruikt de term niet.
Valt mij ook op dat allerlei aanvallen op websites verlopen vanaf IP’s uit vaak dezelfde landen. Emiraten, Rusland en Egypte + buurlanden van Egypte zie je verhoudingsgewijs heel veel.
Gehackte servers die bij OVH in Frankrijk staan zie ik ook veel voorbij komen.
OVH is dan ook Europa's grootste hoster, dan is de kans dat een gehackte server daar staat ook iets groter.
Inderdaad, en wie zit daar in het midden?? Juist, NSO in Israel. Is het niet opvallend dat er geen routers in dat land worden gehackt...?

Verder wordt nergens gerept over Chinese routers. Dat is opvallend verdacht.. (als er ook maar een 1/2 Chinese router tussen zat was het met grote letters weergegeven).
Het feit dat de Amerikanen akelig stil zijn als de grootste staatshackers in de wereld zegt al genoeg -- iedereen hackt elkaar, degenen die boehoe roepen hebben ook geen schone handen.
De VS spioneert er lustig op los in Europa

https://www.globaltimes.cn/page/202105/1225015.shtml

The US has used Denmark's secret service to spy on leaders of many European countries including German Chancellor Angela Merkel, European media revealed on Sunday. Denmark is a close ally of the US. According to media reports, Denmark hosts several key landing stations for subsea internet cables to and from Sweden, Norway, Germany, the Netherlands and the United Kingdom.

Wie is er nu “objectief”
Weet jij wat de definitie van "objectief" is? In het hele artikel wordt er niet gerept over de VS, Noorwegen, Zimbabwe of nog een heel lange rits landen. Het artikel gaat niet over wie er wel of niet hackt. Ik quote even de inleiding:
Hackersgroep APT31 gebruikt een netwerk van routers van thuisgebruikers om aanvallen uit te voeren op Franse entiteiten. Daarvoor waarschuwt het Franse nationale agentschap voor IT-beveiliging. Vrijwel alle routers bevinden zich buiten de EU.
Dat jij een bericht waarin het woord "hacken" in voorkomt gebruikt om fijntjes te gaan vertellen dat de VS ook hackt, dat is subjectief. Praktisch elk land hackt. Als wij bij elk artikel dat over hacken gaat moeten gaan noemen dat de VS, China, Rusland, Nederland, Iran, Zuid Afrika, Engeland... ga zo door... is dat niet per definitie objectief. Maar ja... Niet iedereen kan het kaf van het koren scheiden. Ik heb ook een linkje voor jou.
Als Jantje met 120 door het dorp raast, loop jij zeker te mieren dat klaasje met 160 op de snelweg rijdt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee