'Tegenstanders Belarussische president Loekasjenko hacken geheime dienst'

Tegenstanders van de Belarussische president Alexandr Loekasjenko claimen tientallen overheidsinstellingen te zijn binnengedrongen. De hackers zouden data van de geheime dienst, camerabeelden uit een gevangenis en telefoongesprekken hebben buitgemaakt.

De hackergroep Belarusian Cyber Partisans claimt verschillende overheidsinstellingen te zijn binnengedrongen. Bloomberg heeft documenten die zijn buitgemaakt door de hackers kunnen inzien. De documenten bevatten persoonlijke informatie van vertrouwelingen van Loekasjenko en agenten van de geheime dienst. Ook hebben de hackers camerabeelden van een gevangenis in het land gedeeld.

De verschillende inbraken zouden in juli en daarvoor hebben plaatsgevonden. Na onderzoek van Bloomberg lijkt het erop dat de hackers er inderdaad in zijn geslaagd om gevoelige informatie bij verschillende overheidsinstellingen te stelen. De regering van Belarus wilde tegenover Bloomberg niet reageren. Wel heeft het hoofd van de geheime dienst van het land bevestigd op nationale televisie dat hackers een aanval hebben gepleegd.

Met het openbaar maken van de gegevens willen de hackers laten zien wat voor een regime momenteel de macht heeft. Zo zou uit gestolen opnames van telefoongesprekken blijken dat het ministerie van Binnenlandse zaken politie-officieren en ambtenaren zou bespioneren. Bovendien wijzen statistieken uit de documenten erop dat het aantal inwoners dat is overleden aan covid-19 veel hoger ligt.

Loekasjenko is sinds 1994 president van het land en treedt steeds harder op tegen de oppositie. Tijdens de verkiezingen vorig jaar had het land te maken met een internetblokkade. Volgens de uitslag van de verkiezingen kreeg de zittende president meer dan 80 procent van de stemmen. In de dagen erna gingen duizenden mensen de straat op in het land om te protesteren tegen Loekasjenko.

Afgelopen mei kreeg Loekasjenko internationaal ook veel kritiek toen het land een vliegtuig dat onderweg was van Athene naar Vilnius aan de grond zette in Minsk. De regering haalde journalist Roman Protasevitsj van boord.

Door Robert Zomers

Redacteur

24-08-2021 • 18:12

56 Linkedin

Reacties (56)

56
47
21
4
0
8
Wijzig sortering
Belarussisch?? Wit-Russisch dus?
In principe heb je gelijk, hoewel de Nederlandse taal hier een beetje achter de feiten loopt. Wit-Rusland heeft zich omgedoopt tot belarus onderandere vanwege het feit dat ze willen benadrukken dat ze geen deel uit maken van Rusland. (Lees https://www.parool.nl/wer...-nederduitsland~b83d857e/)
Ik ben benieuwd of deze actie er voor zal zorgen dat Loekasjenko het veld moet ruimen. Hij zal uiteraard met harde hand proberen in te grijpen, maar of dat dan zijn laatste actie zal zijn?

En je weet natuurlijk niet wat je er voor terug krijgt.

Vanuit ons perspectief is dit een goede actie om een corrupt regime te laten vallen. Omgekeerd kennen we ondertussen ook, kijkend naar de waarschijnlijke bemoeienis van Rusland bij de presidentsverkiezingen in de USA. Nog even en we moeten weer naar ouderwets papier en een kluis om je veilig te voelen.

[Reactie gewijzigd door PaT op 24 augustus 2021 18:49]

Ik ben benieuwd of deze actie er voor zal zorgen dat Loekasjenko het veld moet ruimen.
Niet.
Tijdens de verkiezingen vorig jaar had het land te maken met een internetblokkade.
De domme fout die we in het westen maken is dat de (massale) media-aandacht die we hier geven iets maar effect zal hebben in Wit-Rusland. De dragende kracht van het land krijgt een compleet ander beeld te zien.

Ondertussen worden de meningen van het westen druk gemeten door andere landen en ook uitgebuit. Hoe je het wend of keert, deze aanval is iets te groot om het weg te zetten bij “politieke tegenstanders”.

Het rijtje wordt steeds langer waar aandacht en actie is ondernomen door het westen en als die hun krachten gaan combineren heb je een extreem groot probleem.
Zo wordt Rusland om de haverklap afgeknepen, Iran wordt constant weggezet, je hebt Irak en lokale milities, Oost-Afrika, met name Somalië/ethiopië regio kiest massaal voor China, Syrië waar de clan Assad zit, Afghanistan en taliban dat met bijna speelse gemak zich laat zien na 20 jaar “bezetting”, Wit-Rusland waar toch bijna 10mln mensen wonen en grotendeels met russische roots en/of familie, etc, etc.


Het westen moet begrijpen dat iedereen anders is waarbij gemeenschappelijk agenda’s belangrijker zijn dan eigen politiek gewin dat (extreem) veel schade aandoet waarna men er voor kiest om op basis van financiële motieven weer te vertrekken om vervolgens met de vinger na te wijzen dat ze het niet helemaal begrijpen als het misgaat in het kwadraat.
Ondertussen krijgt Wit-Rusland wel miljarden van het IMF...
Je feiten kloppen niet helemaal. Het gaat niet om “miljarden”.
‘…een vliegtuig dat onderweg was van Litouwen naar Griekenland aan de grond zette in Minsk.’

Volgens mijn bronnen vloog het toestel van Griekenland naar Litouwen, check https://www.parool.nl/wer...tie-tot-landing~b5472695/
😉
waarom is het nieuws dat er op een andere site nieuws staat ipv dat het daadwerkelijk over de inhoud gaat?

Om maar een stukje uit het artikel als voorbeeld te geven
In an interview and on social media, the hackers said they also sabotaged more than 240 surveillance cameras in Belarus and are preparing to shut down government computers with malicious software named X-App.
Dus tamelijk agressieve (staats?)hackers. Sabotage van overheidsdiensten is een gevaarlijke trend die we hier in ons land terecht veroordelen.

Is het een gewaagde aanname dat de Belarus overheidsdiensten niet goed zijn beveiligd?
Dit nieuws is al 2 weken oud toch?

Zie https://mobile.twitter.com/cpartisans

[Reactie gewijzigd door Swelson op 24 augustus 2021 18:21]

Inderdaad, ik had het toen (begin Augustus) ook al gelezen op hacker news. Toen ook gesubmit volgens mij. Maar het was toen een vage site die het rapporteerde: https://en.currenttime.tv...sonal-data-/31392092.html . Bovendien stelde die site zelf de waarheid ook al ter discussie "Is this hack for real?". Wellicht vertrouwde tweakers het niet. Kan me dat goed voorstellen.

Ik ben blij dat het waar blijkt te zijn. Dit kan alleen maar goed nieuws zijn voor de burgers van de laatste dictatuur van Europa.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 augustus 2021 20:23]

Mensenrechten lijkt mij persoonlijk een prima reden om tegen al de ze regimes te zijn, zelfs nog veel beter dan communisme.

Een vliegtuig van staatswege kapen om iemand uit het vliegtuig te kunnen plukken die onaardige dingen over het regime schrijft is wat mij betreft al meer dan voldoende om dat regime slecht te noemen.
Iemand die over corruptie in het land schrijft van staatswege vergiftigen lijkt mij ook meer dan voldoende. Toegift: hem tot vele jaren strafkamp veroordelen omdat hij zich niet aan een meldingsplicht houdt omdat hij in het ziekenhuis lag wegens die vergiftiging.
Mensen tot terrorist verklaren en voor vele jaren in de gevangenis gooien omdat ze demonstraties hebben georganiseerd om te protesteren tegen het uithollen van de rechtsstaat? Of als jounalist over corruptie schijven? Of zelfs alleen maar proberen een eigen vakbond te blijven runnen? Ditto.

En dat is voor elk van deze landen maar één van de vele redenen. Rusland heeft ook nog een flinke lijst van misdaden in het buitenland op zijn geweten, China is al vele decennia met landjepik bezig, zie Tibet, Taiwan en de Zuid-Chinese zee, Belarus gebruikt migranten als wapen.

En "Ja maar meeees, Jantje doet het ook!" is op het schoolplein al een slecht excuus. Als Jantje het zelfde doet betekent dat niet dat Klaasje geen straf moet krijgen. Het betekent dat ook Jantje straf moet krijgen.
kan alleen zeggen dat ik het eens ben hetgeen Jan heeft besschreven , over dit soort staten.
We hebben het hier over een land dat gedreigd heeft een passagiersvliegtuig neer te schieten om een dissident te arresteren. Waar protesten tegen de dictatuur bruut neergeslagen worden? Hun kwade bedoelingen lijken me toch niet ter discussie staan?

Dit is een land dat nog een stukje erger is dan Rusland zelf. Want Rusland is in principe nog een democratie. Het is een beetje voor Rusland zoals Noord-Korea voor China is.

Er speelt ongetwijfeld ook een stukje geopolitiek mee maar dat dit land een schrikbewind voert lijkt me wel duidelijk.
Onze democratie is ook zeker beter dan die van wit-Rusland.
Misschien maar beter want wat je allemaal uitkraamt is echt bizar.
Ook de wit Russische bevolking is het eens dat hun president slecht is.
Denk dat je wel anders zou piepen als je daar woonde, dan zou je smeken om een Rutte.
De overgrote meerderheid denkt daar kennelijk anders over.
Bron?
De overgrote meerderheid heeft tegen hem gestemd, wist je dat niet? Een vrouw is nu officieel president van Wit Rusland, maar omdat hij corrupt is accepteerd hij die uitslag niet, ik dacht dat je dat wel wist, is algemeen bekende informatie.
Hitler en Napoleon waren voornamelijk aan de grond gebonden.
Als Moskou nu bereikt moet worden kan dat makkelijker via de ruimte.
Maar ja dan hebben we een wereldbol vol kilometers hoge paddestoelen...
Zowel Napoleon als Hitler hebben van deze route gebruik gemaakt.
En hoe was dat afgelopen?
Dat kan niet, want de redactie schrijft niet over 2 weken oud nieuws (zie ook de uitleg op de tippagina). Waarschijnlijk was het toen onvoldoende, niet-bevestigd of slecht danwel onbebrond.
Wat zeg jij nou weer? Hij toont toch aan dat het wel kan.
Als niemand dit link-tipped dan kan niemand erover schrijven. Bloomberg heeft blijkbaar tijd nodig gehad om ze te spreken te krijgen?
Klopt, ik heb die link twee weken geleden ook ingestuurd. Maar misschien vond de Tweakers redactie het bewijs toen onvoldoende o.i.d..
Ik neem aan dat de redactie zelf ook wel een beetje internet heeft op Tweakers HQ (of als ze thuiswerken moeten ze de artikelen sowieso al uploaden over internet dus ze hebben het wel ;))
Naast Feestboek is Twitter ook betrouwbare nieuws (not)
Lekker generaliserend ....
Ook het AD en de Telegraaf kan je zo wegzetten ....

Ieder medium heeft zijn extremen natuurlijk
Allemaal in handen van twee clubs.
Mediahuis: De Standaard, Nieuwsblad, De Gentenaar, GVA, BVL, Metro, De Telegraaf (NL), NRC Handelsblad (NL), Dumpert (lol) + some in Ireland and Northern Ireland,...
De Persgroep Media: HLN, De Morgen, VTM, VTM nieuws, Humo, Algemeen Dagblad (NL), De Volkskrant (NL), Het Parool (NL),...
Deze clubs zijn niet betrouwbaar. En ja, ik weet dat Tweakers hier ook onder valt. :)
Het nieuws dat de Belgische premier bijvoorbeeld met een pornoster aan het Whatsappen was, hebben zij bijvoorbeeld recentelijk gecensureerd, terwijl dit wel als nieuwswaardig bevonden wordt door buitenlandse media.
Wat een kletskoek.

Je begint met al die heel verschillende gelijk te stellen omdat ze onder één (nou ja, twee) holdings vallen, alsof die een politieke agenda zouden opleggen. Dat doen ze niet, niet alle mediaconcerns zijn als News Corporation.
En vervolgens haal je er één incident bij om aan te tonen dat het hele zooitje niet deugt. Lekker redeneren zo.
Sorry maar ik zie bij het mediahuis en dpg toch elke keer dat de partijen die ze opslokken, dezelfde route gaan volgen.

Zelfs het rechtse conservatieve Dumpert is niet meer wat het geweest is sinds de splitsing met Geenstijl.

Daar zit wel degelijk een politieke richting bij.
Er zit nog wel wat licht tussen Dumpert en NRC, natuurlijk.
Ik ben geen Dumpert volger, maar wordt die niet gedreven door community content?
Het nieuws dat de Belgische premier bijvoorbeeld met een pornoster aan het Whatsappen was
Huh heb jij daar een link van ?
Ze hoeven zelf niet betrouwbaar te zijn om als bron/startpunt te dienen om verder onderzoek/verificatie te doen?

toevoeging: ik bedoel, je vind iets mogelijk interessants/nieuwswaardigs op facebook, twitter, of welk donker online putje dan ook, gaat kijken of het klopt/een kern van waarheid in zit: zo ja, kun je een goed gedegen artikel over gaan schrijven, zo niet, in de prullenbak ermee.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 24 augustus 2021 18:40]

Dat is waar.

Heb de laatste tijd veel fake news tegengekomen (bij beide platformen).
Ik snap je punt ook wel, precies de reden dat ik nooit aan twitter begonnen ben en inmiddels al 2 jaar niet op facebook ingelogd heb - leidde te vaak tot teleurstelling in en (bijna) ruzies met, al dan niet, echte vrienden.
Waarom leidde dat tot meerdere ruzies dan?
Ik heb net dezelfde ervaring. Mensen op sociale media, hokken enkel samen met gelijkgestemden, nemen alles voor waar aan en hebben nauwelijks nog remmingen.

Ik heb mijn facebook ondertussen ook al 2 jaar afgesloten, wat een verademing.
Geeft ook rust in je hoofd he. Geen Twitter, geen Facebook, geen....
Alleen Whatsapp vanwege de de vele familie over de wereld verspreid. Maar 'asocial' media...

Als je daar niet actief op bent merk je pas wat voor effect dat heeft op je rust....
Kan het iedereen aanbevelen.
En ja, ik ben werkend in de ondefwijs/ict-sector. En nee, je hebt het Bsoluut niet nodig
Omdat ik zo'n botte lul ben die je recht in je gezicht dom noemt als je in overduidelijk nepnieuws gelooft, ongeacht of je nou m'n baas, collega, vage kennis of echt goede vriend bent.

En als mensen dan zeggen dat ze recht hebben op een mening en ik zeg dat niet alle meningen relevant zijn, gaan de poppen vaak dansen. Dat soort discussies op het randje van teleurstelling/boosheid noem ik ruzie - het verandert de persoonlijke verhoudingen permanent, helaas.
Een platform zegt niks, het is gewoon een makkelijk medium om je mening te verspreiden, of het waar is of niet, dat doet er niet toe.
Of je dat deed op je site of weblog of op een centraal platform gooit.
Voordeel van zo'n centraal platform is dat je makkelijker meer mensen kunt bereiken, en steeds meer "nieuws" op deze platformen verspreid wordt.
Doe er zelf mee wat je wil, beoordeel zelf of het onzin is of niet. Het is niks anders dan je vrienden die grote verhalen aan je vertellen in de kroeg.
Alleen dit zijn platformen waar je met je roeptoeter snel je mening kan verspreiden aan veel mensen, of het nu onzin is of niet, bepaal het gewoon zelf.
Ik denk niet dat er veel meer onzin verspreid wordt dan vroeger, dit gebeurde vroeger ook en het zal altijd zo blijven, alleen de manier zal evolueren.
Loekasjenko / Wit Rusland doet zijn dictatoriaal ding omdat Poetin hem beschermd, idem met Syrië. Zelf Erdoğan word soms beschermd door Poetin om toch maar ons het lastig te maken. Zodat het ook voor ons steeds moeilijker word om democratisch recht te verdedegen.
Poetin gebruikt hen als bliksemafleider en om zijn gewicht in de wereld te versterken, terwijl Poetin zelf Rusland steeds meer onder zijn een persoon dictatuur plaats.

Poetin heeft het zover gebracht in Rusland dat ze hun eigen internet kunnen draaien. compleet geïsoleerd van de wereld. Dit hacken zal dus niet kunnen van buiten dit systeem.
Eigen internet dat meer dan waarschijnlijk streng gecontroleerd kan worden zoals in China!

[Reactie gewijzigd door epicurist_dirk op 25 augustus 2021 17:51]

Lijkt me volkomen terecht. Een volk heeft het recht op transparantie van de groepen die het land leiden. Als dat niet goedschiks gaat, en die groeperingen lijken er niet voor het volk te zijn, dan moet het kwaadschiks. In zulke omstandigheden lijkt het mij hun recht om zich niet aan de wet te houden, omdat die niet in hun belang werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee