Provincie Gelderland doet aangifte van hack

De provincie Gelderland heeft aangifte gedaan voor een hack waarbij mogelijk gegevens van provinciemedewerkers in handen van derden zijn gekomen. De provincie heeft het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De hack zou hebben plaatsvonden bij het 'actualiseren van personeelsdossiers' door een extern IT-bedrijf, schrijven ook het AD en NU.nl. De hack werd woensdagavond ontdekt. De provincie heeft donderdagavond aangifte gedaan, nadat het lek in de systemen was gedicht.

Er werken ongeveer 1600 mensen bij de provincie. Momenteel wordt onderzocht of en welke gegevens van hen in handen van derden zijn gevallen. Het personeel is inmiddels op de hoogte gebracht van de hack. Volgens de provincie heeft het voorval vooralsnog 'geen consequenties voor de veiligheid van andere digitale, provinciale werkzaamheden'.

De provincie Gelderland deelt vooralsnog geen aanvullende details over de hack, vanwege het onderzoek dat momenteel nog loopt.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-08-2021 • 11:33

113 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (112)

112
99
51
8
0
10
Wijzig sortering
"Er werken ongeveer 1600 mensen bij de provincie"
Dat klinkt best veel. Wat doen die allemaal?

(zowieso vind ik niet dat de overheid moet opscheppen dat ze de grootste werkverschaffer zijn - dat is namelijk niet houdbaar)
Van die 1600 zit er ook een heleboel extern personeel (de zogenaamde flexibele schil, zullen wel niet mee tellen als ambtenaar gok ik).
Zit eigenlijk van alles tussen van beleidsmedewerker tot subsidiebeoordelaar, vergunning verleners, handhavers, beheer en onderhoud wegen zoals hieronder al aangegeven.

Er is de afgelopen 10 jaar al best gesneden in het personeels bestand (IT beheer zit bij OGD, bepaalde onderdelen van wegen onderhoud is ook aan de markt over gelaten, andere onderdelen van handhaving e.d. zit nu bij de omgevingsdiensten).
Rustig...

Onderwijs 520.000
Politie / Defensie 120.000
Openbaar bestuur 292.000

Ongeveer 10% van de beroepsbevolking is in dienst van de overheid.

Ongeveer 3% is 'ambtenaar'. Die 'slurpen jouw geld weg' maar zorgen wel dat alles in Nederland goed geregeld is. Noem maar eens een ander land waar dingen beter geregeld zijn als hier, en waar minder ambtenaren werken.

https://kennisopenbaarbes...ties/trends-cijfers-2019/

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 21 augustus 2021 22:29]

Noem maar eens een ander land waar dingen beter geregeld zijn als hier, en waar minder ambtenaren werken.
Denemarken/Noorwegen zijn landen die mij direct te binnen schieten. Nu weet ik niet hoeveel ambtenaren daar werken.
https://nl.w3ask.com/aantal-ambtenaren-per-land-europa/

Noorwegen staat er niet tussen, maar het zal niet veel anders zijn dan de andere scandinavische landen.
Het hangt van je definitie van “beter geregeld” af. Er zijn landen waar ik bepaalde dingen inderdaad beter geregeld vind, maar sommige andere ook weer niet, en in die landen werken al helemaal niet minder ambtenaren. Of in ieder geval *ongeveer* net zo veel, maar in sommige landen die ik zou willen benoemen juist een stuk meer.

In sommige gevallen doen wij het beter, in sommige gevallen andere landen. Geen enkel land is perfect. :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 augustus 2021 17:01]

Zo, dus hoe kom jij naar de winkel? Over een weg? Een stoep? Een kruising?
Waar laat jij je hond uit? Een stuk gras van 1,5m hoog?
En waar gaat jouw afval naar toe?
En al die takken die van bomen waaien?
En waarom is jouw huis niet ondergelopen en je straat overspoeld afgelopen weken?

... Oh, heb je een paspoort? Rijbewijs? Woning? Fijn dat je kinderen een paar speeltuinen hebben hè, en dat park en die scholen. En goh, toch wel fijn dat niet alle supermarkten 10km verderop liggen en die disco niet in het huis van je buren mocht vestigen.

En als ik iets nodig heb is het met een bezoekje van een paar minuten aan het gemeentehuis, op een vooraf afgesproken tijd, gewoon geregeld. Soms een week later terug komen om het resultaat in ontvangst te nemen.

... tja, ik denk voor €4,50 per dag gemeente belasting.. mij hoor je niet klagen.

Er zijn landen waar je alleen al voor een huis aankoop dagen lang uren bij de gemeente moet zijn, van loket naar loket. Komt er nog verplicht iemand langs in je huis, zij bepalen wanneer en als je er niet bent? Opgepakt, boete en belasting wordt dan gesteld op hoogste staffel voor jouw huis. Over 3 jaar kun je een herevaluatie vragen.
Niet aan kunnen tonen dat je zelf een verbouwing hebt bekostigd, dus het nog niet in het huis zat toen je het kocht? Wordt gezien als belasting ontduiking door te lage verkoopprijs.

En dat is gewoon binnen Europa.
Dus mij hoor je niet klagen, ik heb schoon drink water, en droge voeten en zeer goed functionerende voorzieningen. Voor een schijntje: €4,50 per dag.

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 augustus 2021 19:57]

Hoe kom je bij 4,50 per dag? Een gemeente krijgt ook geld uit het gemeentefonds dat door de Rijksoverheid wordt verzorgd. Je doet net alsof alles met gemeentebelastingen wordt betaald en dat is pertinent onjuist.

Als je in Nederland wat verdient dan is de lastendruk meer dan 50%. M.a.w. je werkt van 1 januari tot in juli voor de belastingen en daarna mag je zelf wat met je geld doen.

Dat zou nog niet zo erg zijn als er niet vele miljarden ondoelmatig besteed zouden worden. Mijn ouders wonen bijvoorbeeld in niemandsland en daar worden miljoenen weggegooid aan de bouw van tunnels die niemand wil hebben en geen ander doel dienen dan het opmaken van het budget, anders krijgt de provincie volgend jaar minder geld.

Dat terwijl de overheid verzaakt burgers integer te behandelen en grondrechten aantast (toeslagenaffaire, vermogensbelasting, etc), haar grondwettelijke taken verwaarloost (woningbouw/woningnood) en telkens meer geld opeist.

Wat je je onderhand kunt afvragen is of de overheid er nog wel is voor de burgers. Het heeft er steeds meer de schijn van dat de overheid er is ter ondersteuning van multinationals die voorzien moeten worden van onderbetaalde arbeiders.

Ik ga zeker niet beweren dat het in Nederland beroerder is dan elders. Hier in Hongarije is alles aanmerkelijk beroerder. Werken voor je geld is hier al helemaal geen valide businessmodel meer. Een baantje in de horeca of een fabriek betaalt hier maximaal 400 euro per maand en een hypotheek voor een 'redelijk' appartement in Budapest kost 170% van een gemiddeld loon.

Maar als je ziet dat je in Amsterdam van een ton een 11 vierkante meter kamertje met wasbak kunt kopen weet je dat het in Nederland ook goed mis is. Verneukeratieve is dat de overheid bewust de huizenprijzen niet betrekt bij de inflatiecijfers.
Wat ik bij dat laaste punt vooral ironisch vind is dat zowel sommige Nederlanders als ook inwoners van het VK en de VS steen en been klagen over de huizenprijzen in het VK en de VS en het gebrek aan (betaalbare) huurwoningen en dat dat hier allemaal zoveel beter zou zijn. Maar ondertussen is hier een groot tekort aan vrijesectorhuurwoningen (met name in de prijscategorie €600-€1100 per maand), een tekort aan betaalbare koop-/starterswoningen en al helemaal een tekort aan sociale huurwoningen, met wachtlijsten van gemiddeld 5-7 jaar en in sommige steden, zoals Amsterdam, zelfs 20 jaar(!).

Ja, de woningmarkt in Nederland is echt heel veel beter… 8)7
Ik ben in 2006 naar NL gekomen omdat ik in de VK geen huis kon kopen en mijn toenmalig vriendin (nu vrouw) een Nederlandse was. Daar was een kleine flat toen al gauw 300K EUR, wij hebben hier een huis toen gekocht voor 220K EUR (en een jaar geleden voor 270K EUR verkocht in de corona-dip aan een jonge stel - en nu 350k waar zal zijn - maar ik ben heel blij dat het bij een startstel is gekomen, niet iemand wie heeft gecashed uit de Randstad).

De woningmarkt hier is nu net zo slecht geworden.
Dat zou nog niet zo erg zijn als er niet vele miljarden ondoelmatig besteed zouden worden.
Mee eens.
Mijn ouders wonen bijvoorbeeld in niemandsland en daar worden miljoenen weggegooid aan de bouw van tunnels die niemand wil hebben en geen ander doel dienen dan het opmaken van het budget, anders krijgt de provincie volgend jaar minder geld.
Dit is aperte onzin.
Dit is aperte onzin.
Goede onderbouwing man. Bij deze dan:
Vanaf 2012 is een nieuw verdeelmodel voor het Provinciefonds ingegaan. Dit model houdt, op grond van artikel 7 van de Financiële verhoudingswet, rekening met de onderlinge verschillen in de noodzakelijke uitgaven aan taken en de verschillen in de eigen inkomsten per provincie. Een provincie met een grotere opgave krijgt meer geld om deze opgave uit te voeren. Een provincie met een grotere belastingcapaciteit (meer auto’s) en/of meer inkomsten uit vermogen krijgt minder geld.
Bron: https://www.ipo.nl/thema-...financien-van-provincies/

M.a.w. hoe groter de 'opgave', hoe meer geld een provincie krijgt. Niet moeilijk te raden hoe dat in de praktijk uitpakt.
Vertel eens concreet welke tunnels (meervoud nota bene) er worden gebouwd die niemand wil hebben en die geen ander doel dienen dan het opmaken van budget. Als jij zo’n tendentieuze bewering doet, is het raar dat je van een ander verlangt om die bewering te weerleggen.
Ah privatiseren zoals net de zorgverzekering bijvoorbeeld. En dan bij heen artikel over een stijgende premie zeker klagen dat alles te duur wordt
Nederlandse zorg is nog steeds gewoon grotendeels genationaliseerd, je kan niet kiezen voor een puur geprivatiseerde zorgverzekering zoals in Duitsland. Ik betaal ieder jaar toch echt een paar duizend euro aan nationale ziekenfondswet bovenop m'n basisverzekering en aanvullende verzekering.
Valt je wellicht niet zo op als je in loondienst bent, maar ik als ondernemer betaal het 1x per jaar zelf en dat is ook niet mis.
Het Amerikaanse model dus. Dat werkt inderdaad 'fantastisch'. Niet voor niets is president Biden bezig met een enorm infrastructuur project omdat dit daar gewoon een bende is momenteel. Dat soort zaken aan de vrije markt overlaten werkt gewoon niet.
Amerika is absoluut geen vrije markt, dus nee. Amerikaanse overheid is echt GIGANTISCH en corporate lobbies hebben gigantisch veel macht wat voor regulaties er door komen. Dat is exact het tegenovergestelde van waar ik voor pleit.
Vergeleken met Europese overheden is de VS overheid (in verhouding) echt niet "gigantisch" hoor. Weet niet wie je die praatjes op de mouw heeft gespeld, maar als je daar je mening op baseert zou ik nog even verder onderzoek doen :)

En leuk dat je veel overheidsfuncties kunt privatiseren, maar dat gaat ook niet altijd goed en is ook niet altijd goedkoper. In Frankrijk betaal je je blauw aan tol als je de autoroute wilt gebruiken en in de UK is de privatisering van de spoorwegen grotendeels op zijn retour omdat het systeem niet goed werkte. Sommige dingen zijn juist handiger om centraal te regelen omdat het onderaan de streep goedkoper en efficienter is. Ik snap die weerzin tegen een "grote overheid" dan ook nooit zo, liever een grote overheid die efficient is dan een kleine overheid en grote inefficiente private partijen die too big to fail worden.
Ja en die gaan zomaar ergens wegen neerleggen. En nog gratis ook
…in opdracht van de overheid |:(
Je kunt het zo zien, als commerciële partijen de wegen aan zouden leggen, dan doen ze dat alleen waar het rendabel is. Als de overheid dat doet, dan is het omdat het een voorziening is.
Kom eens uit je VVD bubbel.
Helaas denken de ambtenaren beter wegen te kunnen bouwen dan de wegenbouwers en worden er 3 provinciale opzichters tegenover elke uitvoerder gezet. Waar de uitvoerder in de praktijk alleen erg veel last van heeft omdat ie alles 3x moet uitleggen aan mensen die geen enkele vakkennis hebben en waarvan niemand precies weet wat ze doen. Behalve in de weg lopen.

ProRail is ook zo’n mooie. 4000+ medewerkers. Al het echte werk is uitbesteedt aan aannemers en ingenieursbureaus. Bij ProRail werken meer mensen dan bij al die aannemers en ingenieursbureaus samen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 augustus 2021 09:07]

Wegenbouwers bouwen over het algemeen in opdracht van de overheid.
Ja, als mensen zeggen dat de overheid wegen bouwt is dat feitelijk onjuist. Maar het is simpelweg korter om te zeggen dan bijvoorbeeld "De overheid heeft een roedel bouwbedrijven ingeschakeld om de A123 van Bommelkonterveen tot Tietjerksteradeelseveenschemond aan te leggen". om maar even een voorbeeld te noemen..

En volgens mij is het algemeen bekend dat de overheid geen kudde rijksambtenaren in dienst heeft die wegen aanleggen.
Overheid produceert niks en slurpt geld weg bij de daadwerkelijk productieve kant van de samenleving, want die betalen er voor.
Wat een bizarre reactie, de overheid doet zo veel voor ons allemaal!

Ik werk 4 dagen in de week bij een overheids organisatie en iedereen doet daar dingen om ons land en samenleving te verbeteren. In mijn beleving is werk voor de overheid nuttiger voor de samenleving dan veel ander werk, je werkt namelijk vrij direct aan je leefomgeving en land.

Dit laat echt wel weer zien hoe gewend we zijn geraakt aan de luxes die we hier ervaren.

[Reactie gewijzigd door smiba op 21 augustus 2021 15:36]

Ik ben benieuwd hoe oud je bent en wat je achtergrond is. Ik vind het vrij curieus dat je denkt dat vrijwilligers kunnen doen wat de overheid in ons land allemaal heeft geregeld. En denk je dat de private sector je land verbeteren als het geen winst oplevert? Ik denk het niet. Maar wellicht heb je economie of maatschappijleer nog niet in je pakket.
Ik ben benieuwd hoe oud je bent en wat je achtergrond is. Ik vind het vrij curieus dat je denkt dat vrijwilligers kunnen doen wat de overheid in ons land allemaal heeft geregeld. En denk je dat de private sector je land verbeteren als het geen winst oplevert? Ik denk het niet. Maar wellicht heb je economie of maatschappijleer nog niet in je pakket.
Heb jij afgelopen weekend al die vrijwilligers niet gezien in de parken dan, die aan het opruimen waren.
Of die op de A16, de nieuwe vangrails plaatsen.

Hier achter in de wijk waren ze zelfs lantarenpalen aan het vervangen die defect waren.

/s
Hij zegt toch ook niet dat vrijwilligers kunnen doen wat de overheid doet? Hij zegt dat vrijwilligers OOK meehelpen het land te verbeteren. En daar heeft hij volkomen gelijk in. Er wordt wel veel gezegd over de overheid, maar weet je hoeveel taken in Nederland door vrijwilligers worden gedaan? Meer dan je denkt. Daarom ook dat die op tv en middels een lintje van de koning ook wel eens in het zonnetje worden gezet, want veel mensen staan er totaal niet bij stil hoeveel van de dagelijkse dingen in ons land alleen mogelijk zijn door vrijwilligers.
Nogmaals: ze zijn geen vervanging van de overheid, maar je moet niet doen alsof ze een ondergeschikte rol spelen.
Ik denk ook niet dat vrijwilligers het kunnen en dat is maar goed ook. Persoonlijk ben ik blij dat ik niet na mijn werkweek vrijwillig gaten in de weg hoef te vullen om de weg gaanbaar te houden. Ik betaal daar liever voor.
Nee, zoals eerder genoemd zijn dit betalende krachten die werken voor een bedrijf die vervolgens weer ingehuurd worden door de overheid.
Zo grappig is het niet, wat wil je nu eigenlijk zeggen?
Nou lekker wegblijven dan zou ik zeggen als je het ergens anders meer naar je zin hebt :P

Vind het wel wat bizar dat je dan zulk commentaar op onze overheid hebt terwijl je hier niet eens meer woont 8)7
Daarnaast ben ik deze week weer in Nederland voor mijn ID aanvraag omdat alles alsnog hier gedaan moet worden.
Hoeft niet hoor, je kan dit ook gewoon doen bij de ambassade: https://www.nederlandwere...-ons/ambassade-in-berlijn

Maar als je dichtbij een punt in Nederland woont is het logisch, dat is niet omdat nederland dit verplicht maar simpelweg omdat dit het kortste voor je is. Als je het echt zo vreselijk vind zeg ik rij richting Berlijn :)
En sprak met mijn buurman. Die wordt van de ene kast naar het andere kast gestuurd voor bijvoorbeeld bloemsuiker meter etc. Geloof me Nederland is niet zo kleurig.
Deze snap ik niet helemaal? Wat is de situatie?
En wanneer je een keer de belasting niet betaald staat de Belastingdienst de volgende dag aan de deur. Dan doen ze hun werk wel gewoon goed.
Dit is een andere instantie, als het bij A minder lekker loopt betekent het niet dat B ook slecht functioneert.

Niet belasting betalen is ook niet echt complex, dus dat ze hier gewoon snel op acteren vind ik niet raar. Tenslotte is het niets anders dan kijken of de betaling betaald is en zo niet hier achteraan gaan.
Dit kan je niet vergelijken met complexere situaties waar meerdere afdelingen of zelfs instanties mee samen moeten werken

Ik ga hier ook niet beweren dat de overheid perfect is en dat er nooit wat fout gaat, maar veel waar we nu gebruik van maken hebben we te danken aan de overheid. Samen sta je sterk, als iedere gemeente of zelfs iedere woonplaats het wiel opnieuw moet uitvinden krijgen we helemaal niets voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door smiba op 23 augustus 2021 17:05]

Overheid produceert niks en slurpt geld weg bij de daadwerkelijk productieve kant van de samenleving, want die betalen er voor.
Hoezo produceren ze niks? Ik weet toch vrij zeker dat als bepaalde overheden hun werk niet doen de stront letterlijk de huizen in loopt. Of dat een redelijk groot deel van Nederland een paar weken terug blank had gestaan. Of dat er weinig tot geen handel gedreven zou kunnen worden door die 'daadwerkelijk productieve' kant van de samenleving omdat er geen fatsoenlijke infrastructuur aanwezig is.

Los van het feit dat er nu eenmaal wetten, regels en kaders moeten worden opgesteld voor die 'daadwerkelijk productieve' bedrijven omdat ze anders zonder blikken of blozen hun omgeving naar de tering helpen als dat meer winst oplevert. Of zou jij het prima vinden als bedrijf X een vervuilende fabriek naast je woonwijk zet, immers leveren ze toch spullen? Ga jij dan aankloppen bij dat bedrijf om lief te vragen of ze verkassen? Ik wens je succes! Toch handig als daar regels voor worden opgesteld en gehandhaafd worden.
Ik zeg ook niet dat alles wat overheid doet slecht is, maar het merendeel van wat ze doen zou beter gewoon door de private sector gedaan kunnen worden. Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik betaal liever niet meer dan de helft van m'n inkomen aan de overheid zoals dat nu het geval is bij het merendeel van de nederlanders.
Het feit dat we nou eenmaal bepaalde dingen zo doen wil niet zeggen dat het de beste manier is. Het feit blijft dat we allemaal meebetalen aan een alsmaar groeiende overheid. Overheid zelf-reguleert ook niet, 'want als we het budget niet opmaken krijgen we volgend jaar minder', en niemand is gebaat bij succesvolle projecten, zie je veel bij van die overheids IT projecten die allemaal miljoenen kosten en niks opleveren.

Het idee dat bedrijven per defenitie alles kapot maken is onzin. Bedrijven luisteren naar de vraag en zorgen voor aanbod. Als we nou gewoon zelf stoppen met vervuilende troep kopen dan wordt het ook niet meer gemaakt. Vegatarisch of biologisch eten is een mooi voorbeeld van marktgedreven verbeteren van een industrie, kijk eens hoeveel meer aanbod daarvan is de afgelopen 20 jaar. Moet je nagaan hoeveel beter dat nog had kunnen zijn als we die subsidies voor de vleesindustrie zouden afschaffen ;)
1. Het merendeel van nederlanders betaalt geen 50% belasting. Sowieso betaal je dat niet over je hele inkomen maar enkel over het deel wat boven die grens uitkomt. Als een inkomen heb waarbij ik in die hoogste categorie zit dan betaal ik persoonlijk graag die belasting. Weet niet hoe het met jou zit maar ik geloof nog altijd in ouderwetse solidariteit. (Zeker de allerrijksten mogen gewoon prima meer belasting betalen. Die verdienen namelijk voornamelijk geld uit kapitaal en niet uit arbeid.)
2. De private sector doet het echt niet per se goedkoper (of beter), die willen winst maken. Dat doet een overheid niet. De kosten voor de eindgebruiker zullen veelal gelijk zijn.
3. Overheid zelf-reguleert wel degelijk, kleine overheid is al jaren het uitgangspunt. Dat zorgt overigens ironisch genoeg voor meer kosten want het werk moet wel gedaan worden dus worden er maar mensen ingehuurd op projectbasis. Die kosten toch net wat meer dan vaste medewerkers, want marktwerking.
4. Iedereen is gebaat bij succesvolle projecten, niemand zit te wachten op falende projecten, ambtenaren willen ook gewoon voldoening uit hun werk halen net als de meeste werkende mensen.
5. bedrijven manipuleren ook de vraag of pushen producten waarvan ze weten dat ze slecht zijn voor mensen/dieren en omgeving.
6. Het idee dat bedrijven per definitie alles efficiënter regelen is onzin. Bij bedrijven gaat het er soms net zo bureaucratisch aan toe als binnen de overheid, vooral wanneer de winstmarge en winstuitkering aan de aandeelhouders in het geding is.
7. De groeiende vraag naar vega gerechten is een goede ontwikkeling maar zorgt tegelijkertijd voor enorme ontbossing. Lekker een regenwoud neerkappen om daar sojabonen en palmolie te verbouwen want dat levert veel geld op. Stukje regulatie is dan blijkbaar toch nodig ;)
Sorry, maar het merendeel betaald wel 50% belasting. Ik heb het niet over inkomstenbelasting, ik heb het over het totaal. Btw is ook 9 of 21%, je hebt nog gemeentebelastingen, flinke premie uit belasting voor de nationale zorgverzekeringswet, etc.. etc...
Alles bij elkaar zit je ruim boven de 50% ook als laag/midden inkomen.
Bij hoge inkomens zit je lager want dan zijn er weer genoeg trucjes om onder veel van deze dingen uit te komen. Je hebt dan geen inkomen maar vermogen of dividend, wat beide laag belast wordt. Aankopen sluis je door een onderneming heen en betaal je geen btw en de kosten kan je ook afschrijven van je inkomsten, etc..
Heb dus heb geen idee waar je vandaan haalt dat mensen met veel geld een hoger percentage betalen, want dat is niet zo.

Ik geloof in individuele solidariteit, niet in verplicht opgelegde solidariteit zoals nu het geval is.

Over dat iedereen gebaat is bij functionerende projecten... moet jij eens kijken hoe behulpzaam iemand is als ze mee moet werken aan een nieuw IT systeem wat hun eigen baan overbodig maakt. IT bedrijf krijgt toch wel betaald, of het nou faalt of niet en niemand maakt de kosten iets uit want die zijn toch voor de belastingbetaler.
Bovenste is overigens een echt voorbeeld van iemand die ik ken die in zo'n situatie zat bij een overheidsinstantie. Die werkten nog met software uit de jaren 80 en na vele verspilde miljoenen doen ze dat nog steeds.

Vega voorbeeld was gewoon om te laten zien dat marktwerking ook prima kan werken voor sociale issues, wat soya teelt verder voor ecologische issues heeft voegt absoluut niks toe aan je argument hierop.

[Reactie gewijzigd door Timmmeeehhh op 25 augustus 2021 00:12]

Dat klinkt best veel.
Ja, we moeten er dan ook naar streven om overal zo min mogelijk mensen werkzaam te laten zijn.

Er werken ongeveer 9 miljoen mensen in Nederland. Dat klinkt veel, en is ook veel. Wat doen die mensen allemaal? Dat moeten er toch veel minder kunnen zijn?

/s
Grappige poging hoor, maar je mag best wat van overheden en hun geldhonger vinden.
De effecientegraad staat niet in verhouding tot een commercieel bedrijf en dat wordt door iedereen betaald.
Zodra ik een bonus van 1000 euro krijg moet ik 56% (!!!!) belasting betalen en dan nog wegenbelasting, erf belasting, btw, gemeentebelasting, afvalbelasting, etc etc.

Daarbij staat de krant vol van blunders van lokale, regionale en landelijke overheden en dat mag best wat minder van ook mijn geld. En dat terwijl gemeentes nu al jaren miljarden verdienen met speculeren en verkopen van bouwgrond, dus dan zou de belasting zelfs naar beneden mogen.
Belasting betalen is een privilege.

Zolang er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen in een huishouden -onder- de lage inkomensgrens leven, van wie 398.000 al tenminste 4 jaar achtereen, vind ik het helemaal dikke vette prima dat jij 56% van jouw bonus inlevert. Voordat je helemaal dikkeikke gaat, misschien daar eens bij stilstaan: schrijnende armoede in ons land bestaat terwijl wij zo ongeveer een van de rijkste landen ter wereld zijn. Hoe dan?!

Daarbij is de krant geen goede afspiegeling van de totale kwaliteit van het werk dat door overheden wordt verzet. Goed nieuws is immers geen nieuwswaardig nieuws en slecht nieuws komt vol in de schijnwerpers.

Die miljarden die gemeentes volgens jou verdienen mag je eerst eens onderbouwen. Maar als je denkt dat de begroting van een gemeente alleen uit inkomsten uit grond bestaan en er de laatste jaren niets aan de kostenkant is bijgekomen, dan zie je een aantal door VVD/CDA gedecentraliseerde taken over het hoofd.
Dat vindt ik nog weinig. Besef wel de meeste macht ligt niet in Den Haag maar bij de provincies. Bijvoorbeeld: Den Haag wil een ontgassingsverbod op rivieren voor schepen dan moet de provincie dus iemand hebben die gaat bepalen wie gaat er handhaven en mag dat wel (politie of boa's) regionaal of per gemeente. Wat mag een boa wel en wat niet. Wat mag de politie wel en niet. En ook waar? En wat als er 3 gemeenten aan die rivier grenzen of nog 2 andere provincies. Dan moet er nog geld bij komen en werkdruk. De politie mag bijvoorbeeld handhaven maar heeft te weinig mensen + andere prioriteiten en kan dus de verantwoordelijkheid niet nemen. Dan willen boa's dat wel maar mogen dat niet en de boa's zijn van de gemeente en er liggen 10 gemeenten aan die 1 rivier. En hoe verdeel je dan het geld.

Zulke dingen (ik ken een ambtenaar die hier mee te maken had ;), die werd er gek van want moest al die overleggen regelen. En toen had hij de kogel door de kerk, bleken er weer geld problemen te zijn. Toen was dat opgelost. Deed Den Haag weer moeilijk)
Is ook te veel voor (in mijn ogen) overbodige bestuurslaag. Rol zit voornamelijk bij ruimtelijke ordening, bv. N-wegen en soort sturing voor bestemmingsplannen.

Denk steeds meer dat Nederland een bestuur probleem heeft. Overheid kijkt weg of decentraliseerd. Gemeenten en veiligheidsregio's hebben te weinig te zeggen behalve de uitvoering.
De overheid lijkt nu de meest populaire werkgever van Nederland, ook heel veel indirect met dit soort externe bureau's.

Op een bepaald moment klapt de staatsschuld dacht ik, maar die lijkt juist te dalen. De gemeente schuld weet ik niet. Wel worden de lasten per inwoner elk jaar hoger.
Geloof dat bv Amsterdam ook een flinke schuld heeft.

https://www.nu.nl/amsterd...coronacrisis-beperkt.html

echter taken moeten budget neutraal. Denk dat die schuld vooral door projecten komt, zoals NZ lijn en bv grond aankopen etc.
Het bedenken, uitvoeren en controleren van beleid en de afstemming daarvan met lokale en landelijke politiek en duizenden externe partijen.

De hele maatschappij om je heen wordt gerealiseerd en geregeld door de overheid, elke stoeptegel heeft bij wijze van spreken een verhaal. Zoals @Manesni al aangeeft wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een “flexibele schil”.
De hele maatschappij om je heen wordt gerealiseerd en geregeld door de overheid, elke stoeptegel heeft bij wijze van spreken een verhaal. Zoals @Manesni al aangeeft wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een “flexibele schil”.
De beste maatstaf is lasten per inwoner. En daarna tevredenheid van de gemeente. Ze hebben geld te veel en willen voor ondernemer spelen, dat lijkt mij niet handig.
+3 voor wat je zegt, want het is gewoon waar. :)
Mensen die me downvoten, hebben in ieder geval een ambtenaartje als familie. :+
Die vraag kan je bij iedere organisatie stellen. Er zullen ook mensen zijn die zich afvragen waarom er bij jullie zo veel mensen werken en waarom alles daardoor zo duur wordt.
Die vraag kan je bij iedere organisatie stellen. Er zullen ook mensen zijn die zich afvragen waarom er bij jullie zo veel mensen werken en waarom alles daardoor zo duur wordt.
Ten minste heb je concurrentie en als je te duur of onnodig bent ga je failliet. Bij de overheid... kan je blijven zitten. Dan krijg je taferelen dat je in communistisch Duitsland 10 jaar moest wachten voor een crappy auto, zoals tegenwoordig met een sociale huurwoning.
Probeer een andere vergelijking te bedenken, deze getuigt niet echt van inzicht: huurwoningen komen al decennia al niet meer bij een overheid vandaan...
Ja, de publieke huursector is echt ideaal!
Daar kan je tenminste nog een huis krijgen, gegeven dat je genoeg geld hebt. Bij de overheid (lees sociale huursector) is het tekort zo schrijnend dat ik er niet aan kom.
Onder dwang? Oh dear…
Betwist je dat je belasting niet vrijwillig afstaat?
Nee. Maar je dramatiseert het nogal met "onder dwang". Het is een plicht die je hebt. Daarvoor krijg je een hoop rechten terug.

Overigens staat het je natuurlijk vrij om een partij te kiezen of op te richten die het hele belastingstelsel uit het raam kiepert. Ik ben alleen bang dat je niet veel medestanders hebt. Hoewel iedereen het idee van belastingen onaantrekkelijk vindt, dient het een goed doel: en iedereen heeft dagelijks enorm veel profijt van wat er allemaal mee gedaan wordt. En de inefficiëntie is gewoon collateral damage. Net zoals een bedrijf gewoon geen investeringen doet die niet uit kunnen, omdat winst de voornaamste beweegreden is.
Uhhm nee, hij overdrijft niet met "onder dwang". Moet jij eens opletten hoe snel er gedreigt word met het volgende;
 • je vrijheid weg te nemen (lees opsluiting)
 • eigendommen te verkopen
 • etc
Overigens staat het je natuurlijk vrij...
Weet je wat je niet vrij staat? Een opt-out te doen van aanspraak maken op alle dingen die de overheid provide en dan geen belasting hoeven te betalen, by virtue van geboren worden in dit land (en 18+ zijn), word je onder dwang gedowngen belasting te betalen. Je hebt hier geen keus in.
Ik ben wel benieuwd hoe jij wilt leven zonder ook maar iets te gebruiken waar belastinggeld in zit. Ik bedoel, op het moment dat je nog niet eens geboren was, mislukt die poging al!
Ik bedoel, op het moment dat je nog niet eens geboren was, mislukt die poging al!
Verklaar je nader? Je doelt er denk ik op, dat de meeste mensen in een ziekenhuis worden geboren, of niet?
In geval van een thuis-bevalling is er geen belastingsgeld mee gemoeid.
dubbel post, sorry mods.. :/

[Reactie gewijzigd door icanbepanda op 23 augustus 2021 10:57]

Weet je wat je niet vrij staat? Een opt-out te doen van aanspraak maken op alle dingen die de overheid provide en dan geen belasting hoeven te betalen
Hoe zie je dit voor je? Dan moeten er toch weer ambtenaren in dienst zijn om bij te houden wie waarvoor wel betaald, dat moet dan ook gehandhaafd worden. Waar gaan we dat allemaal van betalen? Of moeten we je op je blauwe ogen geloven als je zegt dat je echt geen gebruik gaat maken van publieke voorziening X?
Is de naam van het 'externe it bedrijf' hier niet relevant?

Het komt over als "met de gegevens van medewerks van provincie gelderland" is een bedrijf aan de slag gegaan, en tijdens dit proces is dit bedrijf gehackt en zijn gegevens buitgemaakt.

schuld lijkt dus bij extern bedrijf te liggen en niet bij provincie gelderland?
Is de naam van het 'externe it bedrijf' hier niet relevant?
Nee, tenzij je graag over 5 jaar een rechtszaak smaad aan de broek wilt hebben.

Het is belangrijker dat men DAAR ( de verantwoordelijken ) weten wat er gebeurt is, dan dat een volger van een tech-site dit te weten krijgt.
Als het van belang is, dat er buitenstaanders (dieper) geïnformeerd worden, komt dat vanzelf
Je kunt een objectief bericht (IT dienstverlener gehackt) nooit smaad noemen. Lijkt me gewoon relevante informatie.
Dat kan je niet zo stellen, dat hangt van het oogmerk af. Het is smaad als het bericht dient om het bedrijf te beschadigen. Dus bijvoorbeeld een waar en objectief bericht plaatsen om je concurrent een oor aan te naaien is smaad. Bij een nieuwssite, zoals hier, zal smaad inderdaad niet snel aangetoond kunnen worden.
Je kunt een objectief bericht (IT dienstverlener gehackt) nooit smaad noemen. Lijkt me gewoon relevante informatie.
Inderdaad "dienstverlener"

Maar @Icefellow vroeg specifiek of de naam van die dienstverlener...
Dus Nee, die is niet relevant op dit moment
Tuurlijk is die relevant. Hoe moet ik anders weten of ik misschien klant ben? IT dienstverlener was in mijn voorbeeld een placeholder voor de echte naam. Dus ja, wat mij betreft relevante informatie en dus kan er geen sprake zijn van smaad.
Als jij klant zou zijn, en getroffen wordt je via de officiële kanalen ingelicht.
daar is de AVG en GPDR zeer duidelijk in.

Voor zover nu bekend is, moet je dan al een provinciemedewerker zijn van de provincie Gelderland.

Ben je dat ?
indien Ja, krijg je dat snel te horen.

Niet ?
dan mag je de pers afwachten, of de officiële provincie kanalen
Nogmaals, informatie is wel degelijk relevant. De provincie is niet gehackt, hun dienstverlener wél. Die heeft vast nog meer klanten en de vraag is dus wie dat is en of er ook van andere klanten data is ontvreemd. Dát is de vraag die ik heb. Dus niet vanuit de provincie maar vanuit de dienstverlener. Daarom is de bedrijfsnaam alleen al relevant.
En dus kán er geen sprake zijn van smaad (er is iets gebeurd, het zijn geen ongefundeerde beschuldigingen).

Ben je zelf de eigenaar van een IT-dienstverlener voor de provincie Gelderland of zo?

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 21 augustus 2021 18:23]

Ze doen (voorlopig) geen mededelingen omdat het onderzoek nog loopt. Ik denk dat je je daar bij moet neerleggen. Het op de man spelen maakt het geheel weinig verheffend.
Ben je zelf de eigenaar van een IT-dienstverlener voor de provincie Gelderland of zo?
Oehh de aloude "werk je daar ofzo"

Nope, dat doe/ben ik niet.

Alleen niet eens met de instant-informatie drang.
Komt het, dan komt het ...
Wie zegt dat de dienstverlener gehackt is? Misschien heeft een medewerker wel zijn wachtwoord afgegeven? Heeft de dienstverlener ontdekt dat deze medewerker de hele database leeg trok?

Verder is de leverancier van het HR systeem nooit hetzelfde als "de ict dienstverlener". Grote organisaties als een provincie hebben meestal een hele batterij aan ict dienstverleners. Dus zomaar met namen roepen is niet echt handig.
Dat er een extern bedrijf bij betrokken was is relevant, aangezien de provincie er zelf voor kiest dat uit te leggen. Dan kan ook de naam van het bedrijf genoemd worden, als die naam correct is en het niet zomaar verwijtend is. Een bedrijf kiest er voor om betrokken te zijn dan kan je ook niet vreemd opkijken als iemand de naam ooit noemt.
Nogmaals, we gaan naar de basis van het bericht ....
Buienstaanders hebben er (momenteel) niets mee te maken.

Hoogstens DAT er iets is misgegaan, maar dat is het dan ook.
Er is geen wetgeving die complete openheid van informatie á la minute voorschrijft.

Er kan NA het onderzoek gekozen worden om die gegevens te delen, en anders kan je een WOB indienen hiervoor.
De kern is voor mij, omdat het in twee verschillende nieuwsberichten staat, dat er een lek is ontdekt waar een extern bedrijf bij is betrokken. Dat jij mogelijk graag wil dat de kern kleiner is dat is natuurlijk prima, maar wil niet zeggen dat de naam dan maar perse uit het nieuws moet blijven. Daarbij stel ik nergens dat iemand die naam perse moet noemen, ik stel zelfs grenzen. Maar je kan wel verwachten dat het niet zomaar onbenoemd blijft, bijvoorbeeld omdat journalisten onderzoek doen, of om andere oorzaken zoals acties van de criminelen die kennelijk gegevens hebben.
Het kan dus ook nieuws zijn dat een bedrijf met naam juist iets heel goeds gedaan heeft door het te ontdekken.
Buienstaanders hebben er (momenteel) niets mee te maken.
Dit klopt niet. Journalisten hebben een controlerende taak. Zonder die taak kan de democratie niet functioneren. Vandaar dat o.a. de Wet Openbaar Bestuur bestaat. En ja, via die wet zul je ook op kunnen vragen welke onderneming hier gehackt is. ;)
Journalisten hebben een controlerende taak. Zonder die taak kan de democratie niet functioneren.
Deze mening is interessant... Het probleem is alleen dat de Grondwet het een beetje anders voorstelt.
De media / journalisten hebben feitelijk geen enkele formele functie in het functioneren van de democratie. De controlerende taak met betrekking tot het uitvoeren van besluiten en wetten ligt bij de volksvertegenwoordiging. Landelijk zijn dat de Tweede en Eerste Kamer en provinciaal zijn dat de Provinciale Staten.

Excuus... ik kon het als docent niet laten: een lesje staatsrecht... ;)
Lees gewoon mijn reacties, voordat je blind van zelfgenoegen iets gaat wegzetten ....
Er kan NA het onderzoek gekozen worden om die gegevens te delen, en anders kan je een WOB indienen hiervoor.
Dat staat er toch gewoon ....

Een journalist is niets meer of minder dan een doorgeefluik.
Ook die hebben net zo veel recht op directe volledige openheid, als elk andere persoon.
Als het niet van belang is voor het onderzoek, staan ze net zo goed achteraan in de rij, misschien net iets voor jou en mij dan.
Een nieuwssite mag gerust een artikel plaatsen zoals.
"
tijdens werkzaamheden van incompetenIT aan de personeelssystemen van provincie Gelderland is data gecompromiteerd. Onbekend is welke gegevens gelekt zijn en op welke wijze".

[Reactie gewijzigd door SED op 21 augustus 2021 13:33]

Een nieuwssite mag gerust een artikel plaatsen zoals.
"
[...]
Dat zeg ik toch ....
Namen en toenamen van betrokkenen zijn totaal niet relevant als nieuws.
Pas als onomstoten bewezen zou zijn, dat bedrijf X er iets mee van doen had, prima
Maar de roep om dat soort info bevreemd mij altijd enorm ...
niet alles wat fout gaat is te wijten aan incompetentie natuurlijk. Is altijd makkelijk praten van buiten af.
En zelfs competente mensen maken wel eens een keer een fout, betekend niet dat je meteen incompetent bent. Wordt af en toe wat moe van dat "wij supermenschen" gedoe hier op tweakers.
Dat zegt ook niemand, maar de naam vermijden wekt wel die suggestie.
[...]
Nee, tenzij je graag over 5 jaar een rechtszaak smaad aan de broek wilt hebben.
Waarom over 5 jaar? Waarom niet eerder of later, of überhaupt?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 21 augustus 2021 14:10]

[...]
Waarom over 5 jaar? Waarom niet eerder of later, of überhaupt?
Waarom zo gefocust op een datapunt wat er niet eens hoeft te komen ?
"men" is enkelvoud, ondanks dat het om meerdere entiteiten gaat, dus het is weet, "men weet"...
Het is pas weten wanneer je "men DAAR" vervangt voor je tussenzin (de verantwoordelijken).
Is de naam van het 'externe it bedrijf' hier niet relevant?

Het komt over als "met de gegevens van medewerks van provincie gelderland" is een bedrijf aan de slag gegaan, en tijdens dit proces is dit bedrijf gehackt en zijn gegevens buitgemaakt.

schuld lijkt dus bij extern bedrijf te liggen en niet bij provincie gelderland?
Ik denk dat we niet te veel moeten lezen in die bewoording. Het lijkt een voor de hand liggende conclusie dat die dat dan bij dat bedrijf is gestolen, maar je kan het ook lezen als dat dit externe bedrijf heeft ondekt dat de provincie al lang geleden gehackt is zonder dat ze dat zelf door hadden, of dat ze de deur veel te ver hebben openzet om de partner binnen te laten.

Ook als de data wel bij dat bedrijf is gestolen dan zou je ergens nog steeds kunnen redeneren dat het de schuld van de provincie is. De provincie kiest zelf met welke bedrijven ze in zee gaan en ze hadden misschien beter moeten controleren of hun partners wel veilig werken.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want het beoordelen van veiligheid en kwalitieit van IT-bedrijven is ontzettend moeilijk en al helemaal als je er zelf niks vanaf weet. Ik durf te beweren dat iemand die zelf geen gedegen IT-achtergrond heeft nooit een veilige dataverwerker kan kiezen. Er is eigenlijk geen enkele kwaliteitseis of controle die echt duidelijkheid geeft. Voor outsiders lijkt het misschien wel zo want er zijn tal van standaarden, audits en certificeringen maar alleen al om te beoordelen welke relevant zijn moet je er diep in zitten, laatstaan om te oordelen wat goed genoeg is en al helemaal om te zien of het ook echt is uitgevoerd. Maar hoe moeilijk het ook is, uiteindelijk is het de opdrachtgever die kiest wie het werk uitvoert. De opdrachtgever blijft dus verantwoordelijk.
Je zou hooguit nog kunnen stellen dat je geen opdrachten moet aannemen die je niet goed kan uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 21 augustus 2021 19:07]

Ook als de data wel bij dat bedrijf is gestolen dan zou je ergens nog steeds kunnen redeneren dat het de schuld van de politie is. De politie kiest zelf met welke bedrijven ze in zee gaan en ze hadden misschien beter moeten controleren of hun partners wel veilig werken.
Waar haal jij uit dat de politie gehacked is? Gaat toch om de provincie zelf?

[Reactie gewijzigd door Amnesia85 op 21 augustus 2021 16:53]

Waar haal jij uit dat de politie gehacked is? Gaat toch om de provincie zelf?
Oeps, je hebt helemaal gelijk, ergens tijdens het schrijven is in mijn hoofd het ene p.o-ie woord vervangen door een ander po-ie woord. Inhoudelijk maakt het voor mijn reactie gelukkig verder weinig uit welke organisatie het is.
Wat wordt verstaan onder het actualiseren van persoongegevens? En waarom doet een extern bedrijf dat? Hebben ze geen HR?
Anoniem: 428562
21 augustus 2021 12:12
Mainframe of VAX/VMS servers in combinatie met domme terminals voor het werkvolk was toch zo gek nog niet.
Dat kan ook gehackt worden? En het werken met thin-clients is toch vrij gebruikelijk bij grotere organisaties?
Maar als dat nog steeds gebruikt werd was dat inmiddels zo ver geëvolueerd dat daar ook huidige services op zouden draaien waardoorn de risico's hetzelfde zouden zijn geweest als met de huidige oplossingen.
Waar ik benieuwd naar ben is of het een SaaS dienst is die is gehackt.
Volgens de provincie heeft het voorval vooralsnog 'geen consequenties voor de veiligheid van andere digitale, provinciale werkzaamheden'.
Dat kun je nooit zo stellig zeggen. Met de buitgemaakte info kun je een spearphishing campagne en of social engineering lanceren. Om zo dieper in het netwerk te komen. De personeels gegevens kunnen een houvast bieden om bijvoorbeeld afk bij beoogde doelen dichterbij te komen of met hun bevriend te raken.

De personeels gegevens geven haarfijn aan wie de touwtjes in handen hebben in de provincie.
Hack is naast een Engels woord ook een Nederlands woord.
Ah juist en ik zie dat de titel en eerste zin zijn aangepast :)
Nu ziet het er niet meer vreemd uit
Aangifte van een hack. Want je doet aangifte VAN een strafbaar feit. Je kan aangifte voor iemand/een entiteit doen. Zo kan een advocaat de aangifte voor de provincie doen, of doe jij misschien de belastingaangifte voor je partner.
Maar in het artikel zelf staat weer:
De provincie Gelderland heeft aangifte voor een hack gedaan bij de politie
Denk dat @Silent7 daar op doelde.
En hij/zij vraagt om een uitleg. Die probeerde ik te geven.
yeah @svenk91 ik las het als foutief,zag geen linkje naar het topic om taalfoutjes aan te geven, maar bedacht door het tweede "aangifte voor" in eerste alinea dat de schrijver het wellicht bewust zo geschreven zou kunnen hebben en ik iets gemist heb dus vond het wel op zijn plek er een reactie van te maken. bedankt voor het antwoord!

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 22 augustus 2021 08:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee