Misschien moeten mensen eens niet alles als zoete koek lezen. Vindt je het niet raar dat er nooit eens een bericht vrij komt over een amerikaanse hackgroep die iets geflikt hebben? Of ben jij zo goedgelovig dat zij zoiets nooit zouden doen? Dat alleen de Russen zich bezig houden met hacken?
Denk toch eens een keer logisch na.
Je hebt best een punt dat het nieuws wel een beetje eenzijdig lijkt. Het is zeker niet in evenwicht. Ik denk ook dat er in de VS en Europa een hoop hackers rondlopen met slechte bedoelingen. Waar ik echter niet in geloof is dat het opzettelijke en structurele propaganda van de media is. Er zijn er genoeg die er dolgraag een schandaal van zouden maken als ze zo'n verzoek krijgen. Al wordt er natuurlijk wordt er wel eens een journalist omgepraat of op zettelijk verkeerd geinformeerd.
Voor mij telt dat ik goede redenen ken waarom de verhoudingen sowieso scheef liggen waar geen manipluatie of misleiding voor nodig is.
Ten eerste de kwestie van geld. Als je dan toch iemand gaat kraken kun je beter een rijk slachtoffer kiezen dan een arm slachtoffer. Daarbij is het in een arm land veel sneller de moeite waard. In NL kun je niet leven van een hacks die 1000 euro per maand opleveren, in sommige andere landen wel.
Ten tweede techniek, wij hebben daar veel meer van. De rest de wereld is ook aan het automatiseren, maar het rijke westen loopt ver voorop. Hier zijn veel meer doelen en veel meer waardevolle doelen.
Ten derde regels en toezicht. Wij hebben wettelijk vastgelegd dat je op je data moet passen en het moet melden als er wat mis gaat. In de meeste landen is dat niet zo. Je hoeft hacks en lekken niet te melden en dat doet dus ook vrijwel niemand. Het is alleen maar slecht voor je eigen imago. Als je het wel wil melden dan is het nog maar de vraag of de politie wel geinteresseerd is en je probleem begrijpt. In Nederland is het al lastig.
Ten vierde informatievoorziening en interesse. Wij hebben media die vrij over van alles en nog wat schrijven voor een breed publiek. In veel landen is dat niet zo. De pers is niet vrij, het publiek is niet geinteresseerd in dit soort zaken, het regime wil geen negatieve publiciteit (zoals hacks en datalekken) voor het land en de slachtoffers willen geen publiciteit uit angst klanten te verliezen en er is ook niemand die ze controleert of ergens toe verplicht.
Daar komt ook bij dat hier niemand geinteresseerd is als een schoenmaker in Oezbekistan gehackt wordt. Het komt gewoon niet in de krant. Maar bij een lokale schoenmaker is er wel een publiek, die schoenmaker heeft klanten, buren, familie, leveranciers en collega's die mogelijk geinteresseerd zijn.
Ten vijfde kwaliteit. Wij hebben veel goed opgeleide mensen. Als die iets hacken maken ze er minder snel een puinhoop van. (Ik hoor een hoop mensen nu hard lachen, maar het is echt zo, in verhouding met de rest doen we het best goed). Als inbreker laat je natuurlijk liever zo min mogelijk sporen na. Als je slachtoffer niet weet bestolen te zijn of niet door wie, dan ben je veilig. Dit punt telt extra zwaar voor staatshackers die uit zijn op spionage. Die proberen zo lang mogelijk verborgen te blijven zodat ze kunnen blijven spioneren.
Ten zesde kom ik dan toch bij de media die nieuws kiezen dat hun lezers interesseert. Ik wil ook niet suggereren dat de media volkomen neutraal zijn, het zijn ook maar mensen. Die laten zich in hun keuze van onderwerpen en de hoe ze die omschrijven ("terrorist" of "vrijheidsstrijder") ook sturen door hun eigen onderbuik en de maatschappij. Maar ik zie dat niet als opzettelijke misleiding maar meer als journalisten die hun werk niet goed doen.
Al deze punten samen zijn wat mij betreft een goede verklaring waarom we veel meer nieuws zien over hacks op ons dan door ons. Hoewel ik het met je eens ben dat we opvallend(?) weinig horen over hacks van (bv) Amerikaanse hackers op Russische instanties heb ik geen reden om te twijfelen aan de inhoud van dit nieuwsbericht.
Voor mij is misschien wel de interessantste vraag of Google het ook zou melden als ze zouden zien dat de NSA de accounts van belangrijke Russische politici probeert te hacken, of zo iets. Het is een beetje riskant en misschien niet helemaal ethisch, maar het zou een mooi onderwerp zijn voor een onderzoeksjournalist om een aanval van de NSA te simuleren en te kijken of de we dan ook zo'n nieuwsbericht krijgen. "Een NSA aanval simuleren" is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je snapt het punt vast wel.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 15 juli 2021 17:01]