Sony introduceert 8k-lcd-tv en oled-tv's met HDMI 2.1 en nieuwe beeldprocessor

Sony heeft een aantal nieuwe televisiemodellen voor 2021 geïntroduceerd. Vijf modellen vallen onder de nieuwe Bravia XR-reeks, waaronder een 8k-lcd-tv en twee oled-tv's. De televisies uit deze reeks ondersteunen HDMI 2.1 en bevatten allemaal een nieuwe beeldprocessor.

Oledtelevisies

Sony komt allereerst met twee nieuwe oledtelevisies, waaronder de de A90J. Deze komt uit in formaten van 83, 65 en 55 inch. Het formaat van 83" is nieuw dit jaar. Dat is mogelijk geworden doordat panelen van dit formaat nu ook beschikbaar zijn gemaakt door de oledpanelenfabrikant LG Display. Waarschijnlijk wordt de A90J het nieuwe topmodel van Sony's oledtelevisies. Het gaat voor de 55"- en 65"-modellen om een minimalistisch ontwerp met een voet die de televisie in twee standen kan neerzetten, onder meer om ruimte te maken voor een soundbar. Het 83"-model van de A90J wordt niet aangeduid als minimalistisch en heeft aluminium schermranden.

A90J (links) en de A80J

De A90J zou wat het contrast en kleurweergave wat beter moeten presteren en de piekhelderheid moet relatief hogere waarden halen door onder meer een betere koeling. Daarmee lijkt de A90J op de HZ2000 van Panasonic, een oled-tv die door middel van een heatsink een hogere piekhelderheid van 1000cd/m² haalt. Het is nog niet bekend waar de A90J op uitkomt, maar het zal de felste oledtelevisie van Sony tot nu toe worden.

Voor het overige lijkt de A80J grotendeels overeen te komen met de A90J. Beide modellen hebben Acoustic Surface Audio+ waarbij het scherm in trilling wordt gebracht, zodat het geluid uit het scherm lijkt te komen. Ook zegt Sony dat beide modellen hogere piekhelderheden en diepere zwartwaarden halen en wat beeld en geluid betreft inspelen op de omgeving, al is niet duidelijk of dat ook betekent dat Dolby Vision IQ aanwezig is. Dolby Vision en Dolby Atmos zijn dat wel, al is ook niet duidelijk of het gaat om de low-latency-variant van Dolby Vision of de betere variant waarbij de tv-hardware het werk verzet en niet het bronapparaat. Nadere specificaties zijn nog niet bekendgemaakt.

Lcd-televisies

Z9J

Daarnaast brengt Sony de Z9J uit, een 8k-lcd-tv die uitkomt in de diagonalen 85 en 75 inch. Het lijkt niet te gaan om een miniledtelevisie, mede omdat de term miniled niet wordt genoemd. Sony spreekt over een 'full array ledpaneel', waarmee het bedrijf waarschijnlijk doelt op Full Array Local Dimming. Het is echter onbekend over hoeveel leds het gaat, hoe groot ze zijn en vooral hoeveel dimbare zones er zijn. Ook de Z9J wordt door Sony omschreven als een televisie met een minimalistisch ontwerp en heeft een voet die drie standen mogelijk maakt.

Verder komt Sony ook met twee 4k-lcd-televisies in de Bravia XR-reeks: X95J en de X90J. De eerstgenoemde komt uit in 85, 75, en 65 inch en de X90J heeft vier verschillende formaten, te weten 75, 65, 55 en 50 inch. Afgezien van kleine ontwerpverschillen en de deels afwijkende schermformaten lijken de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen te zijn dat de beeldprocessor op het vlak van het contrast bij de X95J iets betere prestaties zal bieden en dat de voet met drie standen alleen bij de X95J aanwezig is.

X95J (links) en de X90J

Gemeenschappelijke functies

De vijf verschillende televisies van de Bravia XR-reeks hebben een aantal elementen met elkaar gemeen, waaronder de toevoeging van HDMI 2.1. Tot nu toe heeft Sony deze standaard nog maar in enkele modellen toegepast en dat ging niet vlekkeloos, zoals bij de XH90-lcd-tv. De oledtelevisies van Sony hadden tot nu toe enkel HDMI 2.0, maar daar komt bij de 2021-modellen uit de Bravia XR-reeks verandering in. Het bedrijf noemt specifiek 4k en 120fps, Auto Low Latency Mode en eARC. Variable Refresh Rate wordt ook genoemd als aanwezig, maar die functie komt pas beschikbaar na een firmware-update. Dat is een feature die vooral gericht is op gamers, waarbij de verversingssnelheid van de televisie dynamisch wordt afgestemd op het aantal beelden per seconde dat de gpu produceert. Dat vermindert tearing en maakt het spelen vloeiender. Wanneer de televisies de benodigde firmware-update krijgen, is niet bekendgemaakt. Overigens heeft Sony's eigen PlayStation 5 nog geen ondersteuning voor VRR, terwijl dat wel het geval is bij de Xbox Series X.

Sony's nieuwe Cognitive Processor XR zit in alle modellen uit de Bravia XR-reeks. Deze beeldprocessor maakt gebruikt van AI en zou volgens het bedrijf beter presteren dan andere soortgelijke chips die van kunstmatige intelligentie gebruikmaken. Daarbij stelt Sony dat conventionele AI alleen het beeld kan detecteren en analyseren op een aantal elementen, zoals kleur, contrast en details, maar dat die elementen niet in samenhang worden geanalyseerd. Volgens Sony kan de Cognitive Processor XR dit wel, waarbij het bedrijf de vergelijking maakt met het menselijk brein. De chip zou 'begrijpen hoe mensen zien en horen'. De beeldprocessor moet de verschillende elementen in samenhang met elkaar verbeteren, om zodoende te komen tot een beeld waarin alles op elkaar is afgestemd en er levensecht uitziet. De chip kan ook het geluid verbeteren, zodat het overeenkomt met wat er aan beelden is te zien; hierbij werkt het samen met de Acoustic Surface Audio+-functie.

Andere elementen die allemaal terugkomen bij de verschillende Bravia XR-televisies, zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van Google TV, een platform dat is gebouwd op het Android TV-OS waarmee Google zoveel mogelijk content wil samenbrengen in dezelfde interface, waarbij het om films, shows, live-tv en content van apps en abonnementen gaat. Verder is er de Sound-from-Picture Reality-functie, waarbij de beeldprocessor de positie van het geluid afstemt op de beelden op het scherm. Overigens kan de nieuwe chip ook geluid omzetten naar 3d-geluid, waarbij waarschijnlijk gedacht moet worden aan de toevoeging van virtuele kanalen. Verder is stemondersteuning ingebouwd, evenals compatibiliteit met smartspeakers en de ondersteuning van IMAX Enhanced en Netflix Calibrated Mode. Tot slot is ook Bravia Core onderdeel van de Bravia XR-reeks. Dit is een samenwerking met Sony Pictures Entertainment, waarbij een aantal filmtitels uit de stal van Sony beschikbaar zijn voor gebruikers en een grote IMAX Enhanced-collectie. Of dat kosteloos is, is niet duidelijk. Deze content wordt gestreamd met een bandbreedte tot 80Mbit/s, wat een stuk hoger is dan de bandbreedte die reguliere streamingdiensten hanteren. Deze bandbreedte van 80Mbit/s komt grofweg in de buurt van de bandbreedte bij fysieke uhd-blu-rays.

Overige modellen

Tot slot komt Sony ook met twee 4k-lcd-tv's die buiten de Bravia XR-reeks vallen: De X85J en de X81J. De X85J ondersteunt HDMI 2.1, al moeten ALLM en VRR nog wel later worden toegevoegd met firmware-updates. Bij de X81J is het onduidelijk of deze ook HDMI 2.1 ondersteunt, aangezien Sony alleen zegt dat eARC aanwezig is. Daarmee lijkt het erop dat deze televisie het in ieder geval voorlopig zonder HDMI 2.1 moet stellen. Sony heeft momenteel nog geen prijzen of releasedata bekendgemaakt van de verschillende modellen.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2021 • 19:00

108 Linkedin

Lees meer

Reacties (108)

108
106
53
13
0
39
Wijzig sortering
Is er al een doel/functie voor 8K televisies?
Het gaat nu opeens wel heel snel kwa stappen fullHD, 4K en nu al 8K.

Niet om te flamen maar consoles en computers hebben nog grootste moeite met 4K, 8K zie ik dus voorlopig alleen nog in de professionele markt nuttig.

Er zal eerst een enorme inhaalslag met krachtige grafische kaarten moeten komen wil je 8K benutten.
We gaan nu naar een tijd wat we ook bij foto camera op gegeven moment kregen 40mp camera etc, het voegde weinig toe en was vooral marketing de megapixelrace, de lens/chip heeft meer invloed dan pixels.

En voor profesioneel gebruik waarbij het nuttig kan zijn zoveel megapixels maak je geen gebruik van simpele camera,s.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 januari 2021 19:59]

8K is vooral voor de grotere schermen interessant waar je relatief dicht op zit.
Het idee is zo veel detail te hebben zodat je ogen niet meer zien dat het een scherm is.

Net als met 4K moeten er eerst genoeg TV's en dus potentiële klanten zijn voordat er echt veel content voor komt. Het zal de komende jaren nog wel een niche blijven aangezien 4K voor 95% van de mensen voldoet.

Voor Gaming is 8K voorlopig niet te doen maar voor films kan het natuurlijk wel omdat dat niet realtime gerendered moet worden.
Nu is CGI in 4K films helaas vaak nog 2K en dan upscaled maar hopelijk zien we straks dan 8K met 4K CGI renders + upscaling dat is dan in ieder geval een stap vooruit.
Maar de vraag is of je het verschil tussen 4k en 8k wel ziet op een normale kijkafstand op een erg grote tv. Ik kan het me niet voorstellen en denk dat het paneel en de beeldprocessor en natuurlijk de kwaliteit van het bronmateriaal vele malen belangrijker zijn. De marketing zal 8k wel weer door onze strot drukken, maar gevoelsmatig mag het best ophouden bij 4k. Het is niet alsof onze ogen in hetzelfde tempo verbeteren, op enig moment is de resolutie goed genoeg en hoor je het verschil niet meer.

We zijn met (huiskamer)audio ook opgehouden bij 24bit geluid omdat dat ~140dB dynamisch bereik oplevert, dus van onhoorbaar stil tot acute gehoorschade... Stiller dan onhoorbaar is niet nodig en er is geen behoefte aan meer dan gehoorschade :+
Wat is een normale kijk afstand?
Voor de een is dat 2 meter voor de ander 4. Voor weer een ander 3.
SCherm formaat is daarbij ook erg belangrijk bij 55" nee dan niet maar bij 85" mogelijk wel.

Daarnaast zijn de ogen bij iedereen ook weer anders de een kan veel scherper zien dan de ander. Kortom het is niet heel simpel. Waar de een er niets van zal zien zal de ander het wel kunnen zien.

8K wordt wel een beetje gezien als the holy grail als in hoger dan dat hebben we niet perse nodig. (tenzij de schermen heel groot worden of je super dichtbij zit)
Anoniem: 501293
@Astennu7 januari 2021 22:20
Afstand x pixel dichtheid heeft bij ieder mens een bepaalde adviserende afstand. De beleving daarentegen is anders omdat iedereen kleuren, sfeer, camera werk etc anders oppakt.

8K gaat niet de nieuwe 4K worden. Zoals ik op andere items al regeerde. 4K en HDR/Dolby Vision is de toekomst samen met de techniek van OLED, zwart is zwart, wit is wit.
Dat is niet waar.
Zoals ze het bij de opticien ook wel eens zeggen sommige mensen zien 200% en andere weer 120% of 80%.
Ja ik weet het je kan niet meer dan 100% zien maar dat is een hele andere discussie. Waar het om gaat is dat sommige mensen veel scherper kunnen zien dan andere. Waar veel mensen het verschil tussen een 1440P en 4K monitor niet zien zien sommige het overduidelijk.

8K gaat voorlopig niet de nieuwe 4K worden maar over 10 jaar is denk ik alles 8K en heb je denk ik ook al 16K TV's.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 7 januari 2021 22:33]

"sommige mensen zien 200%"

Ja, ~1% van mensheid misschien.

Alles boven ~ 2K is voor de normale gebruiker zonde meerwaarde. Niemand zit zo dicht bij dat het uit maakt. Meer nog: het is voor de ogen heel slecht te dicht voor de scherm te zitten. Om dezelfde reden zijn tablets en smartphones op zich niet goed voor de ogen want te veel mensen (vooral jongeren) kijken te lang van te dichtbij.
"sommige mensen zien 200%"

Ja, ~1% van mensheid misschien.

Alles boven ~ 2K is voor de normale gebruiker zonde meerwaarde. Niemand zit zo dicht bij dat het uit maakt. Meer nog: het is voor de ogen heel slecht te dicht voor de scherm te zitten. Om dezelfde reden zijn tablets en smartphones op zich niet goed voor de ogen want te veel mensen (vooral jongeren) kijken te lang van te dichtbij.
Precies, altijd wel apart dat ze het extreme er bij halen, met 200%.

Maar dit is puur een verkoop truc, en als het nog gaat komen zal 16K ook weer een verkoop truc zijn, want een en andere reden denken VEEL mensen meer is beter, maakt niet uit of ze het kunnen zien of horen.

Net als 8GB RAM of 12GB of meer op een smartphone hebben, is voor 99,99% van de mensen totaal onzin, maar het verkoopt, net zo als extreem hoge resoluties op een Smartphone, maar ze doen het omdat ze weten dat mensen helemaal **** woorden van VEEL RAM en hoge resoluties, ook al weten ruim 99% van de mensen geen eens wat voor resolutie ze hebben in hun Smarphone of hoe veel RAM.
Alles boven ~ 2K is voor de normale gebruiker zonde meerwaarde.
Zonder aan te geven wat voor beeldformaat en kijkafstand je bedoelt is zomaar een resolutie noemen niet heel nuttig. Persoonlijk vind ik scherpere tekst meerwaarde hebben en kan ik nog steeds pixels onderscheiden op 'retina' Macs of 24-28 inch 4k monitoren. Mag nog een klein beetje scherper van mij, maar dan is het ook wel klaar ;). Ik besef me ook wel dat er mensen zijn die het niet zien, maar waarom zou je standaardiseren op een 'scherpe' resolutie die voor een groot deel van de gebruikers alsnog niet scherp is?
Niemand zit zo dicht bij dat het uit maakt. Meer nog: het is voor de ogen heel slecht te dicht voor de scherm te zitten. Om dezelfde reden zijn tablets en smartphones op zich niet goed voor de ogen want te veel mensen (vooral jongeren) kijken te lang van te dichtbij.
Sommige oogklachten zijn zelfs niet scherm-gerelateerd: middeleeuwse monniken hadden al oogklachten omdat ze de hele dag in de boeken zaten. Mijn persoonlijke ervaring is wel dat scherpe schermen vlotter en prettiger aflezen dat 'wazige' letters, dus dat kan zeker helpen om schermtijd in te korten...
Haha ja dat is wel eerder een thuis bioscoopscherm dan een TV maar inderdaad :) wel awesome als je zo iets hebt!
Ben benieuwd of deze tv wel echt een hdmi 2.1 heeft, aangezien heel veel 4k schermen dat niet hebben, kijken of ze er van geleerd hebben?
Ben benieuwd of deze tv wel echt een hdmi 2.1 heeft, aangezien heel veel 4k schermen dat niet hebben, kijken of ze er van geleerd hebben?
Ja vraag ik me ook af, we hebben nu al zo ontzettend veel gelezen hier op Tweakers dat de meeste 4K TV's geen HDMI 2.1 hebben, zou wat wezen als straks meerdere 8K TV's maar 8k 30Hz of zo iets maar kunnen doen.
Hoe krijg je die door de voordeur? 8)7
Naast alle genoemde argumenten is het ook zo dat je ogen vanaf je 40ste al minder worden. Ik heb een 40 inch TV met full hd in mijn slaapkamer en zit daar ongeveer 2 meter vanaf. Het beeld is al scherp genoeg en 4K gaat weinig daar weinig meer aan toevoegen op mijn leeftijd.
Is niet bij iedereen.
Mijn oma had met 80+ nog steeds topn zicht. Nooit een bil nodig gehad. Scoorde bij metingen super hoog.

Bij anderen is het bij 15 jaar al mis. Of gaat het langzaam achteruit na je 30e.

Verschilt heel erg van persoon tot persoon.

Met slechts 40" op een aardige afstand kan ik. Mij voorstellen dat 1080p prima voldoet en 4k niets voor je toevoegt.
Dat wordt vooral interessant bij 55" en groter.

Ik had zelf 55" 1080 en 75" 4k.
Toen naast elkaar gezet maar het was wel te zien dat de 4k tv scherper was op 4 meter afstand.
Maar kan mij ook goed voorstellen dat andere mensen het verschil niet zouden zien.

Ik zie ook altijd banding of andere kleur en uniformiteit issues. Waar andere zo iets hebben van beeld ziet er toch perfect uit??

Dit soort dingen blijven erg persoonlijk net als framerate en high refresh rate. Sommige zien het verschil tussen 60 en 120 niet of amper andere zien het verschil tussen 240 en 360hz duidelijk.
(even wat uitersten als voorbeelden)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 8 januari 2021 10:25]

Ik zie prima dat een 4k scherper is dan een 1080p, maar kijk liever een goede film in 1080 dan een slechte in 4k ;). Qua beleving ben ik er niet van overtuigd dat 4k zo'n verschil maakt. De stap van SD naar HD was voor mijn gevoel veel groter, als de stap van 4k naar 8k nog minder oplevert zie ik het geen instant succes worden. Het idee dat schermen steeds groter worden strookt ook niet met de werkelijkheid dat mijn huiskamer niet elk jaar een meter breder wordt. Als ik een 75 inch aan de muur hang heb ik het equivalent van de voorste plekken in de bios, dus zere nek van het heen en weer kijken. Lijkt me geen verbetering van de beleving.
Ja uiteraard. Je kan beter 1080P blueray hebben dan 4K netflix maar dat is al lang bekend.
Maar stop je er vervolgens een UHD Blue ray in met 4K HDR dan is het echt wauw! dat is mijn ervaring met mijn 75X940E tenminste wel een TV die echt in staat is goed HDR weer te geven met goede local dimming en 1200nits peak brightness + native contrast van 1:5000 en dynamisch eerder 1:11500.

De stap van 4K naar 8K gaat minder duidelijk zichtbaar worden. Maar het idee is dat je ogen het verschil dan echt niet meer kunnen zien tussen iets wat je in het echt ziet of op de TV ziet. Dat er dan zo veel detail informatie is dat je ogen het niet meer kunnen onderscheiden. En daar zie ik wel meer waarde in ik zou het graag willen testen of ik het verschil tussen 4K en 8K kan zien in mijn eigen huiskamer. Maar tot nu toe zijn ze nog een beetje te duur ^^

75" is voor mij niet te groot echter kijk ik meestal op 4 meter afstand. Dan hoef ik zeker niet naar links of rechts te kijken. Ik zou dus ook heel graag willen upgraden naar 85" maar die zijn helaas nog erg kostbaar.
Als ik op 2 a 2,5 meter ga zitten krijg je dat pas een beetje. Maar dan heb je wel een mooie immersive experience .
En dan heb je nog het verschil tussen "het verschil kunnen zien" en daadwerkelijk meerwaarde bieden.

Ik ben 7 jaar geleden van een 720p projector naar een 1080p projector gegaan.

En op 92" scherm en op 2.5m afstand, heel erg dikke wauw. _/-\o_

Ben paar weken geleden naar een 4k projector gegaan. Hdr en kwaliteit verbetering van de nieuwere generatie projector, hele dikke wauw. 4k? Ja je ziet het wel....maar wauw? Nope.
Wat is een normale kijk afstand?
Voor de een is dat 2 meter voor de ander 4. Voor weer een ander 3.
SCherm formaat is daarbij ook erg belangrijk bij 55" nee dan niet maar bij 85" mogelijk wel.

Daarnaast zijn de ogen bij iedereen ook weer anders de een kan veel scherper zien dan de ander. Kortom het is niet heel simpel. Waar de een er niets van zal zien zal de ander het wel kunnen zien.

8K wordt wel een beetje gezien als the holy grail als in hoger dan dat hebben we niet perse nodig. (tenzij de schermen heel groot worden of je super dichtbij zit)
Gemiddeld is dat 3+ meter, bij iedereen waar ik kom zie ik ze een aardig stuk van hun TV's afzitten, en zo goed als niemand waar ik op versieten ben geweest heeft hun TV op 2 meter of minder staan, ook logies aangezien een TV bij een bankstel staat waar ook weer een tafeltje tussen staat en aan alle kanten goed ruimte is, zo dat iedereen er goed omheen kunnen lopen.
We zijn met (huiskamer)audio ook opgehouden bij 24bit geluid omdat dat ~140dB dynamisch bereik oplevert, dus van onhoorbaar stil tot acute gehoorschade...
Dat van die 24bit geluid snap ik niet. Met 1 bit geluid kun je toch ook van onhoorbaar stil tot acute gehoorschade coderen? Alleen niet alles daartussenin. (edit: quote toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door lieverd op 8 januari 2021 04:07]

Bit-diepte van geluid geeft aan hoe groot de fout is op het digitale bestand tov het originele analoge signaal. Bijvoorbeeld, met 8 bit zit je verder af van wat de waarde had moeten zijn dan 24 bit. De digitale coderings fout vertaalt zich naar een ruis bovenop de correcte waarde: origineel = digitaal - digitale ruis.

Het relatieve volume van de digitale ruis geeft het dynamische bereik van de drager. Bij 24bit zit de ruis dus op -140dB, en heb je effectief een canvas van 140dB om geluid in weg te schrijven.

Dynamisch bereik in audio gaat dus niet over "hoe hard en zacht je kan" maar over het bereik waarin je een signaal accuraat kan vastleggen. Dat is namelijk de relevante parameter bij het afspelen van audio. 24-bit is dus ruim voldoende in dit opzicht.
Grappig, het blijft telkens dezelfde discussie. Eerst was het niet nodig om van 720p naar 1080p te gaan, toen was de stap naar 4k niet nodig en nu is de stap naar 8k niet nodig.
Het punt is dat de groep die het niet nodig vindt steeds groter wordt omdat er steeds minder mensen zijn die het verschil zien (of daar geld aan uit te geven). Maargoed, er is altijd nog de groep die 8k wil om 'beter dan de buurman' te hebben...
Dus jij gaat over een jaartje of 10 een 32k tv kopen?
Daarbij komt ook nog dat het menselijk ook ongeveer 4K kan waarnemen, de goede ogen misschien 5K..
Enige voordeel bij 8K is het grotere kleurbereik, maar goed om daar nou de portemonnee voor te trekken... ik pas :)
Nee die menselijke oog grens ligt rond de 9K heb ik altijd begrepen. Dat wil niet zeggen dat 8K altijd nuttig is maar ook als het bron materiaal straks 8K is en de hele productie keten en je kijkt dat op een 4K TV zul je toch zien dat het een meerwaarde heeft.

Maar hopelijk wordt na de 8K een hoger framerate, en bitrate een standaard ding. Lineare TV kanalen die vandaag de dag nog in SD uitzenden is echt kansloos.
Ik teken voor een fatsoenlijke bitrate op 1080p. Zo lang een 1080p blu-ray er beter uit ziet dan de gemiddelde 4k Netflix stream blijft het alleen maar een 'opschep' dingetje.
de grens heeft niets met 8k of 9k te maken, het gaat om het aantal dots per inch wat je nog kan waarnemen van welke (kijk) afstand (voor digitaal is PPI meer relevant maar dat terzijde). 300 dpi is acceptabele goede foto kwaliteit (voor text wil je 400 dpi)

Een 8K scherm van 300 DPI is ongeveer een 30" scherm, maar omdat je daar text op wilt zien is 22" met 400 dpi de ideale maximum maat

Een 55" 8K tv heeft ca 160 DPI (4K 80 DPI, vergelijkbaar met een krant)

De 83" tv uit het artikel heeft ongeveer 105 DPI

Met andere woorden, we zitten nog niet in de buurt van een optimale resolutie waar je ook op een paar cm geen pixels ziet. Voor laptops en PC's daarentegen zitten we al behoorlijk goed met 4-8k afhankelijk van de maat.

Zelf vind ik m'n 2560x1440 op 27" al prima, maar moet ik zeggen dat m'n 17" laptop met 3840 x 2400 (290DPI) er nog heel veel beter uit ziet en dat dat verschil door nagenoeg idereen gezien word..
Nee, wij hebben het over het oplossend vermogen van het oog. Hoe dat zich vertaald in de kijkgrootte is een andere discussie.
onzin, zet je op 1m van een tv en je zal direct zien of het 2k/4k of 8k is.
Dat hangt nogal af van de grootte van het scherm. Een 32 inch op 1 meter gaat niemand het verschil zien. Je gaat echt over 65 inch plus schermen praten wil 8k echt zin gaan hebben.
Zou kunnen dat je het dan ziet. Maar bij 65 inch plus is 1m vrij weinig afstand. Of je moet veel vaker pauze maken en in de verte kunnen kijken, want anders gaan je ogen echt achteruit.
Ik reageerde dat het menselijk oog dat niet kan zien: kan het wel dit hangt af van de afstand en de grootte van het scherm.
Ik vind het juist wel gaaf dat als je dicht bij je scherm komt je meer detail ziet.
Ongeacht dat je normaal verder weg zit te kijken.
Moah op 4K zie ik al geen verschil meer daarvoor zit ik te ver van mijn 55" tv af op 2-3m, het enige wat 4K mooi maakt is HDR, op mijn PC monitor zie ik bijvoorbeeld wel weer verschil tussen 1080p en 1440p, 4k geen idee.

Zaken als netflix laat wel verschil zien tussen full HD en 4K maar dat komt omdat Netflix een veel te lage bitrate doorgeeft op fullHD, dat doen ze volgensmij bewust om het verschil tussen fullHD en 4K pakket groter te maken zodat meer mensen voor 4K kiezen.

Maar de verschillen zijn erg minimaal tegenwoordig boven full HD in een woonkamer, als je gaat vergelijken met zaken als video op de oorspronkelijke bitrate wat erbij hoorde en niet zwaar wordt geknepen wat streamingdiensten doen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 8 januari 2021 09:35]

Computer kunnen zonder problemen 8K aan, wat je bedoelt is de laatste games draaien op 8k?
Nee hoor. Er zijn maar weinig grafische kaarten die 5k aan kunnen, laat staan 8k. De doorsnee PC gebruiker heeft niet zo'n kaart. Uiteraard als je weet waar je op moet letten zijn ze gewoon verkrijgbaar.

Deze 5700 XT kan bijv. max 5k en is geen doorsnee kaart.

[Reactie gewijzigd door JanvD op 7 januari 2021 22:24]

Als je een topmodel monitor kan aanschaffen zal een dure vga wel geen probleem zijn.

8K 120hz ongecomprimeerd daarentegen..
Volgens de pricewatxh zijn er 500+ videokaarten die 8k aankunnen

https://tweakers.net/vide...guS8xRsopWsrQ0MFSKra2tBQA
Dat is eenvoudigweg niet juist :

pricewatch: Asus GT1030-2G-BRK

75 euro, kan 8k aan, meeste kaarten kunnen dan aan zonder problemen.

https://tweakers.net/vide...layMDExAxpoaWlgqBRbW1sLAA

600 kaarten die 5k of meer aankunnen.
Nee, pure marketing, want: '8 is 2x zo goed als 4!'.
4K pas vier keer in 8K dus zelfs 4x zo goed ;)

Maar zinloos inderdaad. Werkelijk geen verschil te zien ten opzichte van 4K met deze schermformaten en een reguliere kijkafstand.

[Reactie gewijzigd door Grobbelboy op 7 januari 2021 21:02]

Moah bioscoop schermen zal het zeker voordeel hebben 8K of hoger, dat vind ik 1 blurr festijn altijd, TV thuis is beduidend scherper.

Men gooit er filters overheen anders kon ik de pixels tellen in de bioscoop, en ook wel als ik achterin de zaal zit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 8 januari 2021 09:37]

Is er al een doel/functie voor 8K televisies?
Het gaat nu opeens wel heel snel kwa stappen fullHD, 4K en nu al 8K.

Niet om te flamen maar consoles en computers hebben nog grootste moeite met 4K, 8K zie ik dus voorlopig alleen nog in de professionele markt nuttig.

Er zal eerst een enorme inhaalslag met krachtige grafische kaarten moeten komen wil je 8K benutten.
We gaan nu naar een tijd wat we ook bij foto camera op gegeven moment kregen 40mp camera etc, het voegde weinig toe en was vooral marketing de megapixelrace, de lens/chip heeft meer invloed dan pixels.

En voor profesioneel gebruik waarbij het nuttig kan zijn zoveel megapixels maak je geen gebruik van simpele camera,s.
Voor thuis gebruik zie ik helemaal geen nut van 8K, ja als je een ENORM grote TV koopt van meer dan 2 meter of zo, zelfde als dat je geen verschil ziet tussen 1080P en 4K op een 43" TV op 3 meter afstand, en je dan minimaal 55"of groter moet kopen om echt het verschil te zien, zelfs Tweakers had daar een stuk over geschreven, dus ik zie al dat mensen een 8K TV kopen van 80" of meer, om het verschil te kunnen zien, ja als je een bioscoop thuis wil maken is een 8K wel iets voor je.
Ik had atlijd 55 inch tv nu een 65 inc oled.
En ook daar zie je verschil tussen 4k en 1080p duidelijk.
Wat ik deed is een film in 1080p downloaden en een film 4k kies dan maar tussen de 2 films heen en weer.
wat ik wel merk is dat men die nog een 1080p tv hadden zeggen bij mij ow zo mooi is het bij mij ook, zelfs nu met me oled en dan heb ik nog steeds die ene film mad max in 1080p en 4k en zeg ik dit zie jij en dit is 4k en dan zeggen ow groot verschil ja.
Nee, daar zit het verschil in je upscaler. Zo makkelijk gaat het vergelijken niet. Als je echt wil vergelijken moet je het doen met een echt 1080p scherm en een 4K scherm.
als de ene content 1080p is op een hdd en je hebt de zelfde film in 4k op een blu ray dan zie je het verschil.
heeft niks met een andere tv te maken

[Reactie gewijzigd door gerrit-jan83 op 8 januari 2021 08:20]

Jawel, want je bent een 1080p film aan het laten zien op een 4K scherm. Jouw tv of pc/console gaat dat 1080p beeld upscalen naar 4K. Het is niet dat jouw tv ineens minder pixels gaat weergeven. Dus het apparaat wat het upscaled gaat bepalen hoe het wordt geupscaled. Sommige tv’s hebben prima upscalers en sommige slechte.

Wil je een echte test doen zul je toch hetzelfde scherm (een met 1080p en een met 4K) moeten hebben met dezelfde content. Dus op beide schermen de 4K content laten zien. Want daar zit ook nog eens een verschil in. Hoe de film gemasterd is.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 8 januari 2021 08:27]

dus dan nog zie je dat 1080 volgens jou geupscaled er minder uit ziet dan ware 4k beeld.
Dus op een echt 1080 p scherm en 4k is het verschil nog groter want dan word het niet geupscaled.
Je kan verschil zien tussen 1080p en 4k simpel is het.

[Reactie gewijzigd door gerrit-jan83 op 8 januari 2021 08:36]

Ja je ziet verschil, maar je bent appels met peren aan het vergelijken.

Kan er niet meer van maken, sorry.

Edit: van upscalen wordt een beeld niet scherper btw. Upscalen is alleen bedoelt dat alle pixels in een 4K scherm ook iets te tonen hebben, anders zou je beeld ineens veel kleiner zijn met grote zwarte randen.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 8 januari 2021 09:55]

Ik vergelijk geen appels met peren, ik vergelijk de zelfde films en geen tv's. Er is duidelijk verschil te zien in kwaliteit daar gaat het toch om. Of een tv upscale of niet. Een video die 1080p is of 4k zelfde film op zelfde TV zie je welke scherper vanwege de hogere resolutie. Wat ik zei is dat mensen zeggen dat als ze 4k zien en zelf 1080p hebben zeggen op mijn tv is het het zelfde. Als je dan een film pakt in 2 resoluties kan je het verschil laten zien dat is mijn punt.
Je vergelijkt wel appels met peren. Als je een goede vergelijking wilt maken. Of 1080P, of 4K verschil gezien wordt en als scherper wordt ervaren, moet je hetzelfde scherm hebben in een 1080P variant en een 4K variant. Als je 1080P op een 4K scherm laat zien heb je sowieso al een bewerking erachter zitten die het bronmateriaal gaat bewerken (upscalen). Natuurlijk is een 4K film scherper, maar er is een afstand waarop het menselijk oog het verschil niet meer ziet. Deze afstand is veel groter als je een 1080P film op een 4K scherm laat zien.

De discussie die gevoerd wordt is of 8K nodig is of dat 4K voldoet. Beetje hetzelfde als de 1080P of 4K discussie. Als ik 4K content laat zien op een 8K TV dan krijg je hetzelfde verhaal. Die vergelijking is ook niet eerlijk.
Ik denk dat het voornaamste doel marketing is. 8K klinkt indrukwekkend en mensen zullen daar meer geld voor over hebben. Als jij een 4K scherm hebt en je concurrenten 8K schermen, dan gaat de ongeïnformeerde koper met een gat in zijn hand voor een 8K scherm.

Voor 75 inch schermen zal het vast iets van een toegevoegde waarde hebben en bovendien zal het met de vordering van upscaling technologieën ook wel mogelijk zijn om upscaled 8K films en games af te spelen.

Het gros van de markt nog vele jaren tevreden zijn met 4K. Ik denk dat in Nederland de 55 en 65 inch schermen nog nauwelijks omarmd zijn door de gemiddelde consument, laat staan de grotere formaten.
Wat is eigenlijk de meerwaarde van een Sony OLED TV t.o.v. LG?

Als je voor een Philips OLED gaat zit er nog Ambilight op als extra feature, dus daar kan ik me nog iets bij voorstellen.
Android TV en betere beeldverwerking. Sony doet het altijd nét iets beter dan LG, met bijvoorbeeld betere handling van lage helderheid (minder crushed blacks). Het verschil is klein.
Beeldverwerking eens! Maar Android TV is voor mij het argument om een LG te nemen. Was in staat om mijn Sony Android TV ritueel te verbranden, wat een ellende. Het idee is goed, uitwerking drama, althans in mijn geval.
Ik heb elke generatie Android TV van Sony gehad, en de eerste twee waren inderdaad matig. Traag en veel bugs die nooit opgelost werden. De laatste paar generaties (F-serie en nieuwer) doen het echter prima. Android TV op mijn A8 (H-serie) is een groot verschil met de vorige, met een veel betere nieuwe interface, en alles is gewoon snel.
Goed te horen. Die van mij kwam uit 2016, weet niet welke generatie dit was.
Die van 2016 hadden nog de 2de chipset denk ik. Vanaf de meeste xg modellen hebben ze sterkere processors en iets meer RAM. De processor van de XH90 is nog krachtiger en reageert echt zeer snel. 1 van de meest responsieve Tv's die er zijn. Ik verwacht dat al die XR modellen minstens zo snel of sneller zijn. Gewoon een goede ervaring als er geen noemenswaardige bugs verder zijn vanuit Google.
2016 was platform ATV1 of ATV2 afhankelijk van het model. ATV1 was een drama, ATV2 was nipt OK (met issues). Het is de generatie erna, de modellen van midden 2018 en later die gewoon goed zijn.

Bij de "about" in settings zou je een indicatie van ATV1 / ATV2 / UR1 / UR2 / UR3 / VH1 moeten zien. UR1/2/3 hebben dezelfde snelle SoC aan boord en die is prima. VH1 is de XH900-serie, die doet 4K op 120Hz en is nog wat sneller.

Ik vermoed dat alles in 2021 een volledig nieuwe generatie zal zijn om HDMI 2.1 volledig te doen, maar het gaat de goede kant op bij Sony.

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 9 januari 2021 01:59]

Of Android een meerwaarde is verschilt per persoon. Los van het feit dat ik erg gecharmeerd ben van WebOS en dat voor mij een selling point is zou ik zelf geen TV kopen waar Android op draait.
Precies dit. Android is voor mij totaal geen selling point, maar juist de andere aspecten van een Sony tv waarin ze beter zijn dan de concurrentie. Zelf heb ik een LG OLED CX, en WebOS is naar mijn mening gewoon heerlijk.
LG scoort beter dan Sony op shadow detail reproduction. Duidelijkere grijstinten betekent niet per se dat dit accurater is.

https://youtu.be/Vj_oR91s1BU
Net als Panasonic.
Picture quality.

En in plaats van die verschrikkelijke ambizooi (no offense), schijnt dat geluid uit het scherm best aardig te zijn. Plus, je kunt je TV als center speaker gebruiken. Dus ook als je al een surround setup hebt, kan het nog wat toegevoegde waarde hebben??

En ze hebben nu dus die XR chip. Geen idee of dit wat is, maar ben benieuwd wat Vincent Teoh hierover gaat zeggen. Zodra deze dingen bij reviewers terechtkomen. Klinkt als interessante tech, maar miss is het in de praktijk helemaal niks.

Ik vrees wel dat de 83" 4K te duur gaat zijn :'( Net als de Panasonics.
Grootste nadeel tov LGs altijd. Plus LGs doen gaming beter (tot dusver).

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 7 januari 2021 21:36]

Beeldverwerking van Sony is altijd geroemd. Vooral de Beeldverwerking en kleur overloop. Ze hebben bijna geen color banding.
Ik ben heel benieuwd naar de Z9J. Hopelijk heeft die net als de nieuwe LG en Samsung TV's ook 2500 zones.

Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar de nieuwe beeldprocessor en of die de claims van sony waar kan maken. De beeldprocessors van Sony waren altijd wel erg goed ben benieuwd of ze een zichtbaar verschil kunnen geven tov de X1 Ultimate.

En of alle moderne codec's nu wel ondersteund worden.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 7 januari 2021 21:28]

Het lijkt vrij zeker dat de Z9J geen 2500 zones zal hebben of iets in die orde van grote. Sony zet nog niet in op miniled, dus het zal eerder om enkele honderden zones gaan.
Daar ben ik ook een beetje bang voor.
Maar in dat geval kunnen ze niet de bedragen gaan vragen die ze voor de ZG9 of ZH8 vragen.
Nja ze kunnen het wel doen maar dan verkopen ze er denk ik nog minder dan nu.

Het is natuurlijk ook de vraag wat LG en Samsung voor die tv's met 2500 zones gaan vragen en hoe goed hun local dimming algoritme met al die zones om zal gaan.
Klopt, de prijzen worden in 2021 des te interessanter. Altijd boeiend om te zien of oledprijzen verder zakken, hoeveel de nieuwe 83"-oledtelevisies gaan kosten, en wat de miniledprijzen worden. Ook tussen de verschillende miniledtelevisies zullen aardige verschillen zitten in prijs en dat heeft ook weer invloed op de prijzen van televisies die erboven en eronder gepositioneerd worden.
Ik vind het probleem met OLED de max helderheid die is maar 800 nits. Tov de 940E die ik nu heb met 1200 vind ik dat gewoon te flets ik mis de impact.
Als ze nu die custom pannels gaan gebruiken en 1000 nits kunnen halen dan wordt het nog enigsinds interessant. Maar ik zou eigenlijk wel een TV willen zoals de Z9G die 4000Nits kan halen. Dat lijkt mij echt een geweldige ervaring.
Naar het schijnt gebruikt de Sony Oled a90j inderdaad een speciaal paneel met extra heatsink voor hogere piekhelderheid zoals de Panasonic. Volgens Vincent Teoh die een pers conferentie had bijgewoond en enkele vragen had gesteld. Dus met een beetje geluk zou 1000 nits ik bepaalde gevallen mogelijk moeten zijn.
Ja inderdaad dat zou ideaal zijn.
Dat zou een 83A9J nog wel interessant kunnen zijn.

Ben wel benieuwd wat die 83" Schermen gaan kosten. 77" zit nu wel in een betaalbare range maar 88 totaal niet. Hopelijk beginnen ze niet weer op 20K of zo dat je weer 3 jaar moet wachten voor ze echt in de betaalbaardere range komen. 3800 is ook niet goedkoop maar met door sparen krijg je dat nog wel voor elkaar.
Fingers crossed voor ergens rond de 5000,-
Of naja advies/startprijs zal dan eerder 7500,- zijn, maar dit zakt met de maanden best behoorlijk.

Als de Sony OLED dit keer wat beter geschikt is voor gaming, dan kan dat een top optie zijn.
Anders ga ik miss uitwijken naar een NEO Qled, maar ik hoef niet perse een Samsung.
Zo iets denk ik ook maar 10k zou me in het begin ook niet verbazen. Maar dan wordt het wel 2 jaar wachten.

Samsung is voor mij geen optie die hebben tot nu toe te veel black crush met local dimming En ze tracken de hdr apl curve niet maar blazen de boel op voor meer wow effect in de winkels maar dat is met calibratie niet goed te krijgen.

Of ze moeten dat bij de neo serie anders doen. Maar ik verwacht daar eigenlijk geen verschil.

In vind een natuur getrouw beeld zoals de makers het bedoeld hebben heel belangrijk en dan moet je gewoon bij Sony, Panasonic of LG zijn.
Ja dat doet Samsung nog steeds. Het zal de suggestie wekken van 'betere' kleurweergave, maar dat is natuurlijk niet per definitie zo. Het natuurgetrouwe van Sony vind ik zeer interessant en ook wat ze zeggen over die XR chip, past helemaal in hun straatje. De vraag is of ze dat waar kunnen maken natuurijk, maar de ambitie stel ik zeer op prijs.

Ook heb ik bij Samsungs QLED's de indruk dat ze overpriced zijn, maar wellicht zit ik daar naast. Ik verwacht dat de NEO's niet ver onder OLED gaan zitten. Samsung heeft OLED ook niet als interne concurrent, zoals LG. LG zal, als ik goed geinformeerd ben, miniLED onder OLED positioneren omdat dit al jaren hun paradepaardje is. Dat is denk ik goed nieuws voor degene die in willen stappen op een 55" miniLED, want die wordt dan echt wel betaalbaar.

PS: ik zit ook al jaren te loeren op een 77", maar ben compleet besluiteloos. Had de CX op het oog omdat deze nu betaalbaar is, maar me CES in het vooruitzicht toch even gewacht..... Nu is het weer wachten wat deze TV's gaan doen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 8 januari 2021 11:54]

Klopt doen ze al heel lang zo. Hopelijk veranderen ze dat maar ik denk het niet. Net als met telefoons vinden veel mensen het mooier. Vrienden van mij hebben liever bomen die lichtgevend groen zijn in hun foto's dan iets realistisch ze vinden dat er mooier uit zien. Ik zeg dan maar zo ziet het er in het echt ook niet uit. Maar dat maakt ze niet uit. Op die mensen speelt Samsung in en dat zijn er erg veel.
Ik heb er echt een hekel aan en erger me er dan continu aan.

Ik ben inderdaad ook heel benieuwd naar die XR chip en wat die kan tov de X1 Ultimate. Die laatste is lang mee gegaan maar je ziet de leeftijd wel qua ondersteunde codec's.

Sommige Qled zijn erg duur andere weer niet het wisseld een beetje.
Samsung is inderdaad ook met een OLED paneel bezig ja maar wanneer die komen.... de zijn ook druk bezig met Microled.

Ja ik heb hetzelfde heb een paar vertical bands in mijn 940e zitten die vervangen is maar ze hadden geen 940E meer. Wel een Z9F maar die heeft een waardeloos contrast. Of een XG95 maar die heeft maar een fractie van de local dimming zones. ZH8 was toen geen optie.

Dus was ook een 77CX in de gaten aan het houden als alternatief omdat die veel goedkoper is dan een ZH8 maar dan ga ik flink inleveren op max helderheid.
Ben nu CES even aan het afwachten en nu krijg je dus wel die premium OLED pannels die 1000 nits kunnen. Panasonic had die al maar niet in 77" max 65". Hopelijk komen ze nu wel naar 77 en 83" maar zou ook kunnen dat dit alleen voor de 55 en 65 blijft.

De ZH8 heeft ook al groot nadeel dat hij niet alle HDMI2.1 features ondersteund en voor zo'n dure TV vind ik dat toch wel een must als je zo iets dan koopt moet het ook voorlopig mee kunnen in alle opzichten.
Dus ik hoop eigenlijk dat Sony dit jaar de XJ90 en 95 lineup van wat meer local dimming zones gaat voorzien. Aan de andere kant kan het ook zijn dat ze dat hetzelfde ouden als de oude generatie en niet mee gaan met LG en Samsung die ineens van 2xx zones naar 2500 gaan. In het verleden hebben ze ook wel eens stug hun eigen ding gedaan waardoor ze niet goed konden concurreren met andere merken.

Hopelijk is er snel iets meer bekend. Maar Sony wil nog wel eens niets los laten over de zone counts en dan moet je wachten op reviews en dan zit je al richting april mei voordat je daar meer over weet.
Ik vermoed een incrementele upgrade t.o.v. de vorige generatie. Onze XG9505 heeft 240 zones. Misschien dat ze naar 480 gaan, of 960?
Die had er toch maar iets van 60-90? De ZH8 had er 320 en de ZG9 720 voor de 85" geloof ik.

De 940e en ZF9 hadden er wel 288.maar de anders modellen hadden er heel veel minder.

Vond dat wel een groot nadeel die zijn daardoor geen optie voor mij omdat ik nu een 940e heb.
Ben zelf ook op zoek naar een nieuwe TV tegen mei aan te kopen en zo te zien lijkt de XR reeks (wel reviews nog af te wachten) goede opvolgers voor mijn 55XE9305. Een stapje groter wil ik wel nemen namelijk met 65" en het liefst met wat betere antireflectie / kijkhoeken. Ik zal denk ik niet gaan voor een OLED maar eerder de X95J. Sony geeft niet mee hoeveel zones de televisie heeft dus hopelijk werkt local dimming uitstekend. Als de mock-up met uitleg van de techniek op de site te geloven is zullen het rond de 18 x 36 (waarschijnlijk op het grootste formaat). Hoewel ik 2 jaar geleden vergelijkbare mock-ups zag en bleek de uiteindelijke TV maar de helft daarvan te hebben.

Het probleem van de X90H met onscherpe tekst bij 4K120 zou in dit geval opgelost zijn doordat de Bravia XR een nieuwe HDMI 2.1 chipset gebruikt. Vincent Teoh heeft dit nagevraagd.

Ook krijgen alle TV's ondersteuning voor de betere variant van Dolby Vision (namelijk TV LED).

[Reactie gewijzigd door Elazz op 7 januari 2021 20:49]

De 65" xh95 heeft ~60 zones. Die marketing filmpjes zijn pure misleiding. Ik denk dus dat je van 60 moet uitgaan, en alles daarbovenop is een goede bonus.
Dat Netflix calibrated mode is een lachertje. Netflix encodeert 2160p streams met een bitrate van 15 Mbit |:(
Zij er ook bijpassende soundbars te verwachten?
Wat zou dat een mooie TV zijn voor in mijn gameroom :D Heb nu nog een Full HD LG die het nog prima doet, maar een 8K Oled is toch wel erg mooi, misschien de vrouw maar eens lief aankijken binnenkort :D
8K, het zal wel, dat zal nog langer duren dan 4K voordat dat een beetje ingeburgerd is.. Al zullen fabrikanten er alles aan doen om je anders te doen geloven.. Meest kwalijke eraan is nog wel dat ze vanaf nu bepaalde features zullen gaan weglaten op hun 4K TV's om je een 8K TV te verkopen..
Daar is toch een update voor uitgebracht? Ik snap je teleurstelling richting Sony, maar onbruikbaar zijn ze niet meer volgens mij. Al weet ik niet of alle er voor alle probleemmodellen een update is uitgebracht.
Ja er is wel een update maar die haalt ie niet binnen als de auto-update uit staat. En je zou het ook handmatig kunnen doen. Onbruikbaar zijn ze natuurlijk niet, alle externe apparaten werken natuurlijk gewoon.
De mensen die -1 hebben gegeven denken ws “duh moet je auto update aanzetten”

Volgens mij is dat nu juist het punt van @Fonsie001 dat kan niet. Of begrijp ik het verkeerd?
Mag hopen van niet.
Maar volgens mij was het op te lossen door een factory reset en dan firmware update of Firmware updaten via een USB Stick.
Maar dan is het toch raar dat er een -1 gegeven wordt? Ik heb het issue gemist dus ik snap niet helemaal wat er nou wel en niet werkt, maar als een update het probleem verhelpt en het apparaat wel soort van werkt, wat is dan het probleem en waarom kan auto update niet aangezet worden? Is het menu kapot?

Wat is er aan de hand dat je het apparaat wel nog half kunt gebruiken, maar niet auto update aan kunt zetten?
Ja mee eens. Er wordt wel veel mis moderated. Als je naar de beschrijvingen kijkt was dit gewoon ontopic.
Aan de andere kant is het niet echt meer een probleem zijn er wel fixes voor dus dan is het wel een beetje een -1 waard omdat het niet helemaal klop en het dan wel een soort flame wordt omdat hij niet verteld dat er een oplossing is terwijl hij het wel weet.
Uiteraard is de auto update niet meer aan te zetten maar dat lijkt me logisch
Nou mij opzich niet helemaal, Want als extern aangesloten apparaten wel werken geeft het apparaat dan wel of geen beeld?

Ik heb dit issue gemist dus wat is er precies aan de hand?
Bij de time sync error kan de tv de tijd niet syncen via het netwerk (wel via de kabel).
Dit gebeurt vanwege een bug. Als de tijd niet correct gesynchroniseerd kan worden dan is het internet onbereikbaar zowel via wifi als ethernet. Er wordt wel een ip adres opgehaald via dhcp maar dns lijkt niet te werken.
DNS werkt wel, maar alles wat SSL gebruikt is stuk zodra de tijd dermate afwijkt, dus ook geen software-updates. Ook bizar dat de Sony support een jaar lang opperden dat je in Nederland de regio op Belgie moet zetten om dit op te lossen (bij een factory reset), in plaats van tussentijds een hotfix uit te rollen.
Van de nieuwe oleds is dus ook nog niet bekend of deze ook hdmi 2.1 krijgen?
Staat in de eerste alinea:

De televisies uit deze reeks ondersteunen HDMI 2.1 en bevatten allemaal een nieuwe beeldprocessor.

Moet ook wel, want 8k op 30hz word niet iedereen blij van :P

[Reactie gewijzigd door Renegade666 op 7 januari 2021 19:19]

Oh nou de laptops met intel kaart hebben nu nog steeds HDMI 1.4 waarbij je 30hz max op 4k hebt, ze kunnen wel 60hz maar dat is over displayport of USB-C (thunderbolt).

Snap eigenlijk niet waarom anno 2021 nieuwste modellen nog steeds standaard HDMI 1.4 op zit, je ziet de muisaanwijzer duidelijk schokken maar ook video,s gaan nou niet bepaald soepel op 30hz.

4K wordt doorgaans weinig gebruikt bij dat soort laptops maar het hoort nu wel standaard te zijn 60hz op 4k.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 januari 2021 19:55]

Oh nou de laptops met intel kaart hebben nu nog steeds HDMI 1.4 waarbij je 30hz max op 4k hebt, ze kunnen wel 60hz maar dat is over displayport of USB-C (thunderbolt).
En daarvoor is bijvoorbeeld deze adapter. Deze zou in dit geval ook werken, en is waarschijnlijk wat goedkoper.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2021 06:49]

Idd dat bedoel ik ook via displayport, dat kun je wel weer omvormen naar HDMI.

maar hoger dan 60hz wil een Intel kaart niet vanwege driver beperking en zul je afwijkende zaken moeten doen wil je toch hoger, simpel hdmi 2.0 naar displayport kabeltje is genoeg de rest is overkill zoals hdmi 2.1.
Jawel, de nieuwe oled-tv's ondersteunen HDMI 2.1, zoals in het bericht staat. Alleen omdat HDMI 2.1 helaas geen one-stop-shop is, betekent het niet dat alle features van de standaard altijd automatisch aanwezig zijn. In dit geval kunnen ze gewoon 4k120 bijvoorbeeld, alleen VRR moet later nog toegevoegd worden.
En wie dan ook nog in het "we brengen er later wel een firmware update voor uit"-verhaal gelooft, gelooft nog in sinterklaas. Alle complexiteit van 4K panelen migreren naar 8K panelen, de nieuwe beeldprocessor die 8K moet ondersteunen, een enorme bandbreedte stijging, enz... maar VRR erin steken ( terwijl ze ook Playstations verkopen ), neen, dat was een brug te ver.
Het typeert wel Japanse bedrijven. Bel zelf een Sony Xperia fan en een ex-VAIO technieker, maar er zitten bij Sony toch ook altijd zo van die zaken in hun logica's, die echt niet logisch zijn...
Ik vind het ronduit slecht dat ze nog tv’s durven uit te brengen die al wel HDMI 2.1 hebben maar de firmware niet klaar is om zo iets simpels als ALLM te ondersteunen.
Wat mij betreft zou dat bij een review direct een punt per feature eraf zijn tot de juiste firmware uit komt.

Wel een super coole nog betere processor erin stoppen die het beeld optimaliseert waar niemand op zit te wachten, want 4K tv’s krijgen in 95% van de gevallen een digitaal signaal binnen dat absoluut geen enkele beeldverbetering nodig heeft. Gewoon verwerken zonder verbeteren en tonen op het scherm is het enige waar we op wachten.

Ben benieuwd of de AndroidTV interface op de 8k tv’s nog steeds gerenderd wordt op 1080p en dan opgeblazen naar 8k (dan heb je die beeldverbeteraar weer wel nodig :p )
Jawel, de nieuwe oled-tv's ondersteunen HDMI 2.1, zoals in het bericht staat. Alleen omdat HDMI 2.1 helaas geen one-stop-shop is, betekent het niet dat alle features van de standaard altijd automatisch aanwezig zijn. In dit geval kunnen ze gewoon 4k120 bijvoorbeeld, alleen VRR moet later nog toegevoegd worden.
Ja dat zijden ze ook van 4K TV's, en zo als we nu weten hebben VEEL TV's geen volledige HDMI 2.1, en meer HDMI 2.07 of zo iets, we zullen zien of we de zelfde gedoe krijgen nu straks weer met 8K TV's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee