Sony's 48"-oled-tv is vanaf augustus te bestellen in Duitsland voor 1899 euro

Sony heeft het prijsniveau bekendgemaakt van zijn 48"-oled-tv. De A9 gaat in het Verenigd Koninkrijk 1799 pond kosten en in een Duitsland krijgt de televisie een adviesprijs 1899 euro. De televisie kan in Duitsland vanaf 3 augustus vooruitbesteld worden.

Sony heeft de A9-oled-tv onder meer op zijn Nederlandse website, maar daar wordt nog geen prijs genoemd. Wat de releaseperiode betreft staat er alleen 'binnenkort beschikbaar'. In een Duits persbericht wordt de prijs van 1899 euro genoemd, met daarbij de vermelding dat de 48"-televisie vanaf 3 augustus vooruit te bestellen is. Waarschijnlijk komt de televisie vanaf eind augustus beschikbaar in heel Europa.

De A9 heeft net als alle huidige oled-tv's een 4k-resolutie. De televisie beschikt over de Picture Processor X1 Ultimate, de beeldprocessor die ook in andere high-end televisies van de fabrikant komt. De televisie ondersteunt Dolby Atmos en Dolby Vision en door de Ambient Optimization-functie wordt zowel de beeld- als de geluidskwaliteit afgestemd op de omstandigheden in de kamer, waarbij rekening wordt gehouden met de verlichting en objecten die het geluid kunnen absorberen. Ook beschikt de A9 over de Acoustic Surface Audio-functionaliteit, waarbij het beeldpaneel wordt gebruikt om geluid te produceren. Verder beschikt het model over X-Motion Clarity, waarbij black frame insertion op basis van zones wordt toegepast. Dit moet de bewegingsonscherpte bij bewegende beelden verminderen.

Op de verschillende Europese productsites geeft Sony nog geen specificaties weer, maar eerder bleek al dat Sony's televisie, in tegenstelling tot LG's CX-model van hetzelfde formaat, geen hdmi 2.1 ondersteunt. Wel is er ondersteuning voor e-arc en dat geldt ook voor Airplay 2 en Homekit. Ook is er ondersteuning voor de hdr-standaarden hlg, hdr10, Dolby Vision, maar niet voor hdr10+. De televisie draait op Android TV, versie 9.0 Pie.

In mei kondigde LG zijn 48"-oled-tv al aan. Deze 48" CX-oled-tv is al in een aantal landen uitgebracht, waaronder België en Nederland. De adviesprijs van deze televisie was 1699 euro en dat is momenteel ook nog de huidige officieel gehanteerde prijs. De grotere 55"-variant van de CX staat op het moment van schrijven in de Pricewatch voor minder dan 1600 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-07-2020 • 20:05

173 Linkedin

Reacties (173)

Wijzig sortering
200 euro duurder dan de LG dus.. Ik zou nog even wachten tot eind dit jaar wanneer de prijzen weer zullen gaan zakken zoals ze elk jaar doen met de modellen van dat jaar..
Hebben Sony TVs niet een betere design en beeldverwerking? Daarvoor betalen sommige wel de meerprijs.
Betwijfel het. Waarschijnlijk komen de oled panelen in deze Sony tv gewoon bij LG vandaan. Wellicht dat ze wat leuke software trucjes hebben om het beeld iets op te schroeven maar over het algemeen ben ik er geen fan van en zet ik al die onzin meteen uit. Gaat niets boven gewoon een goed gecalibreerd neutraal scherm.

Design is verder kwestie van smaak. Ik vind de Sony tv’s altijd wel mooi. Kwa kwaliteit zal het elkaar weinig ontlopen ze gebruiken allemaal gewoon plastic over het algemeen.

Vroeger had je nog wel merken als Loewe en Bang & Olufsen die dan echt een design meesterwerk maakten van de tv’s, zeg maar zien er ook nog mooi uit als ze uitstaan. Maar die hadden dan ook wel een behoorlijk prijskaartje.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juli 2020 20:57]

ja maar die redenering gaat niet helemaal op. Een paneel is "maar" een paneel. Er zit wel degelijk een verschil in aansturing. Net zoals de camera's op een smartphone. Die kan letterlijk net hetzelfde zijn op verschillende toestellen maar onderling heel veel(heel veel is natuurlijk subjectief) verschil in kwaliteit geven. (ff voor alle duidelijkheid, dit is geen pro of contra tegen Sony, het kan alle kanten uit. Ik wil gewoon even duiden dat er wel degelijk een verschil kan zijn).
Ook de aansturing wordt tegenwoordig vaak gewoon ingekocht. Veel te duur om helemaal eigen r&d te doen voor het ontwikkelen van eigen chips en software. Dat heeft bijv Samsung of LG waarschijnlijk ook kant en klaar op de plank liggen. TV’s zijn tegenwoordig hele lage marge producten, daar is het weinig zinvol nog om daar heel veel geld in te steken. Zoals hieronder al vermeld, de enige reden dat de Sony’s prijs iets boven de LG’s uitvallen is waarschijnlijk omdat Sony de panelen moet inkopen bij LG
Voor mensen die geen speakerset naast hun TV gebruiken (zoals ik en vele anderen) vind ik het geluid dat de Sony produceert toch wel een meerwaarde ook dat zal een deel van de extra kost bepalen. Dit telt dubbel als je het scherm tegen de muur wil bevestigen.

Dit is uit eigen ervaring met de 55" A8.
Ja dat is inderdaad een mooie feature!
Kijk eens op HDTV test. Dan zie je de verschillen.
Sony is juist een van de merken die de beeldaansturing helemaal zelf ontwikkelt. Ingekocht moet je denken aan merken als Philips of TCL, die halen dat gewoon bij mediatek of een andere chipboer
Klopt. Zo stottert het beeld bij een Philips waar een Sony dat geheel niet heeft. Komt door de software. Sony heeft de beste motion software waar in ieder geval Philips ng een puntke aan kan zuigen.

Al moet ik zeggen dat ik zelf wat gevoeliger ben voor dit soort dingen dan anderen. Mensen om mij heen zagen het fenomeen nauwelijks op een tweetal na. Die vonden het niet storend. Ik werd gillend gek. Dezelfde dag nog een Sony gehaald na wat intensief onderzoek.
Hier een philips oled en ondervind geen stotteringen ... :+
Misschien is stotter niet het juiste woord, judder wordt het officieel genoemd. Zie 24p.

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/24p

Hier doen ze wat tests

[Reactie gewijzigd door sassymousasi op 27 juli 2020 16:02]

Ja tuurlijk, maar om daar het woord fenomeen voor te gebruiken, zo bijzonder of opmerkelijk is het niet.
De OLED's van Sony staan bekend om hun motion processing inderdaad maar om te zeggen dat het beeld van Philips stottert, absoluut niet.

Ik kijk zelf altijd, ongeacht het TV merk, met alle motion processing uit. Het soap opera effect wordt ik juist weer gek van.
Ben je bekend met het 24p begrip? Het gaat in dat geval om zogenaamde judder, omdat 24 fps niet goed op een 60Hz scherm kunnen worden weergegeven. Een TV moet daar speciaal op ingesteld kunnen worden. Er zijn maar een handjevol schermen die dat echt daadwerkelijk kunnen.

En zoals ik al zei, veel mensen zien het niet, of storen zich er niet aan.. Maar het bestaat wel een de een is er net wat gevoeliger voor als de ander
Zeker, alleen dan nog steeds zie ik het probleem met Philips OLED TV's niet.

HDTVtest.co.uk heeft over de POS9002 te zeggen:
"2160p/24 capability No judder with correct [Motion styles] settings"

Het ene paneel is het andere niet en software maakt zeker uit maar het is echt niet zo dat Philips het per-se altijd slechter doet dan een ander merk.
Dat zeg ik ook niet. Ik deel alleen mijn ervaring met een specifiek Philips scherm in dezelfde prijscategorie als een Sony. En over het algemeen heeft Sony (en Samsung) de beste Motion technieken in huis.
Paneel is een ding, aansturing van het paneel is deel 2. Daar zit een hoop verschil in en bepaald ook voor een groot gedeelte de kwaliteit van het beeld en hoe lang een tv mee gaat.
De panelen komen bij LG weg. Beeldverbeteraars zet ik ook uit. Ik vind het er nepper door uitzien. En out of the box zijn LG oleds ook redelijk goed gecalibreerd.
Volgens mij, maar verbeter me maar, is er een deel van de beeldverwerkings-chip dat noodzakelijk is, en niet zozeer uit te zetten valt. Daarin heb ik meer vertrouwen bij Sony. Daarnaast wil ik AndroidTv aanstippen, prettig, vooral omdat de ondersteuning een aantal jaren doorgaat.

Daarnaast over de 48-inch maat....ik denk dat er een groep is die ook verlangt naar een 37 a 40 inch OLED. Ter illustratie: heb hier een 39 en een 43 incher, heb laatst de 43 incher naar de slaapkamer gedaan, en de 39 incher teurggehaald naar de huiskamer, vond de 43 incher (die nieuwer is) teveel aanwezig.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 25 juli 2020 23:16]

LG heeft jaren voorsprong met OLED als het komt op de aansturing van de panelen etc. daar hebben andere fabrikanten echt nog wel wat in te halen... als het op LCD panelen aankomt dan zou ik ook liever een Sony dan een LG kopen als je puur naar de beeldverwerking kijkt. Maar aan de andere kant heeft LG weer een heel mooi OS op de televisies wat doorgaans veel soepeler loopt dan welke Android TV dan ook, plus ook redelijk goede ondersteuning op de software.
Ik denk dat vooral panasonic en sony een voorsprong hebben op de aansturing van de panelen.Waar lg vooral in uitblinkt is dat ze juist hdmi 2.1 ondersteunen.
Precies dit inderdaad. LG op dit vlak nog wel wat te leren van beide Japanners. Om te zeggen dat ik spijt heb van de aankoop van mijn LG C9 gaat te ver, maar ik vind de 'soepelheid' van het beeld tegenvallen. Had liever een Sony gehad, die dat stukken beter/natuurlijker doet.
Mag ik vragen wat je daarmee bedoelt? Heb zelf ook de C9 en vind het beeld echt fanastisch.
Zelfde hier. De "achtergrond" verplaatst zich regelmatig haperend over het beeld. Heel storend.
ik zou even naar de tru motion instellingen kijken .
Hier de-judder op 5
en de-blur op 8
ik heb geen last meer van schokkerig beeld
Dat ligt aan je motion processing instellingen. Heb je last van judder of blur zet die dan juist aan.
Andersom geld hetzelfde, ik zet alles het liefst uit.
@Juggernaut1987 ,zelfs met TruMotion uit had ik er nog last van. Maar ik zal er nog eens mee spelen.
Ben zelf voor de Panasonic GZW-1004 gegaan maar de C9/E9 was mijn 2e en enige optie hierna.
Ikzelf heb al die opties uit, juist die soepelheid van het beeld staat mij tegen, ziet er nep uit. Maar het klopt, Sony en Panasonic doen dit over het algemeen wel beter dan LG. Maar als je het uitschakelt hebben die 2 geen meerwaarde meer.
Ik heb zelf een LG en de updates voor het OS stopten al erg snel. Ik vind het OS ook niet erg bijzonder. Volgende tv in ieder geval één met Android TV.
Waar haal je je info vandaan? Sony had de eerstenoleds, sony is de enige die van lense tot living room elke techniek ondersteund. Kijk marvel,netflix orginals op een sony en er tit technisch geen ander bedrijf tussen. Je zegt toch ook niet dat je beter beeld hebt dan ja vriend ondat je monitor beter is? Alleen omdat je grafische kaart beter is
Een beter paneel maakt een monitor ook beter maar de aansturing, grafische kaart is net zo belangrijk. Beide zijn dus belangrijk en daarom kan het ene merk met hetzelfde paneel een mooier beeld hebben dan de ander. Ik lees toch dat met name Sony en Panasonic een mooier beeld hebben.

Ik zou eerder voor die 2 gaan dan voor LG. Vroeger las ik vaak dat ze na een jaar of drie stuk gingen.
In jouw analogie zouden de smartphones van Sony ook dezelfde kwaliteit foto's maken als bijna alle andere flagshiptelefoons? Daar zit tenslotte bijna allemaal een Sony cameramodule in?
Waarschijnlijk? Alles komt van LG vandaan.
En dat is ook de enigste reden van de duurdere prijs. Sony moet de panelen Inkopen van LG ;)
Wat is tegenwoordig nog design? De lg55oled bestaat uit een zwart scherm met een bijna onzichtbare vlakke voet er onder..
Beter design is smaak. Maar beeldverwerking was altijd wel wat beter dan LG.
Maar LG heeft de laatste paar generaties goed werk verricht en zitten gewoon de zelfde rij als Sony. Andere merken zullen soort gelijk zijn.
Panasonic is nog steeds heer en meester met de OLED panelen.
Aangezien alle merken panelen inkopen bij LG is de beeldkwaliteit amper verschillend.
Zal eerder op software en smaak aankomen dan...
In ieder geval is de Panasonic OLED met custom made panel een stukje vooruit op de rest. Los daarvan heeft Sony wat beter bewegingsverbeteraar technieken bij Motion Interpolation/BFI en gebruiken ze betere opleuk technieken bij mindere kwaliteit bronnen. LG en Panasonic zijn wat beter te calibreren.
Zoals Vincent Teoh in zijn review heeft aangehaald is de HZ2000 de beste oled TV die je kan krijgen (geen 4k120 of variable refresh rate echter) als het gaat om beeldkwaliteit. Weliswaar is de prijs al snel 2x zoveel als bij een LG C9 of een Sony AG8. De 65" kost zon 5000 euro.
HZ2000 is de beste OLED tv voor films.
Imo niet voor gamers.
Je hebt ook 2 kampen:
filmliefhebbers, waarvoor het beeld belangrijker is.

gamers, waarvoor refreshrate en ms belangrijk is.

Goede panelen voor kleur zijn meestal niet de snelste in ms. Geldt ook voor monitoren. De meeste erg snelle monitoren zijn TN panelen, die niet echt goed zijn voor kleurweergave.
Input lag kon er nog mee door met zen 21ms.
Echter het ontbreken van HDMI 2.1 features is jammer.
De aansturing (zowel hardware als software) zorgt wel degelijk voor een verschil in beeldkwaliteit bij (vooral) bewegende beelden. Zie verder de reactie van white modder.
Vroeger had je Pioneer plasma schermen daar betaalde je flink voor. Panasonic heeft de boel opgekocht ivm faillissement van Pioneer plasma tv’s. Lg heeft zich de laatste jaren zich zo verbeterd dat zelfs in de Panasonic lg schermen zitten. Alleen wat doe de fabrikant met de software. Sony hoge input-lag lg hele lage input-lag dus soft
Wat heeft plasma tech met oled te maken? En elke fabrikant gebruikt zijn eigen hardware en software. Alleen de panalen komen uit de fabriek van LG Display.
Kijk anders even fatsoenlijker reviewers. Avforums of hdtvtest(vincent). Die kan het je haarfijn uitleggen.
Hoi Renegade666, oled is in de plaats gekomen van plasma. In de tijd dat ik een Pioneer plasma had, kreeg ik problemen met de software. Je zal altijd zien dat dit gebeurd na de garantie, en kwam ik dus voor een keuze nieuw of laten repareren.
Deze heer van een bedrijf uit Mijdrecht, zei dat ik beter een nieuwe kon kopen. Dus een tijdje plasma Samsung 50inch, na ongeveer 4jaar nieuwe gekocht 60inch lg 60pb560v dit omdat ik de Panasonic kwa beeld kwaliteit niet mooi vond. Deze plasma hangt nog steeds aan de muur, jammer is dat het maar 1hdmi zonder arc heeft, maar dat is op te lossen met alles via de vsx-933 via HDMI aan te sluiten (Ziggo next, ps4 en de Udp-lx500).
Ik ga volgende week kijken voor de LG oled55c9pla lage input ivm ps4 dus hoopvol dat het een goede beeld kwaliteit heeft (ik neem m’n ps4 mee) doet dat het naar m’n wensen dan is de rest ook goed. Want tijdens het spelen op de PS4 krijgt de lg zoveel te verwerken dat de rest, blu-ray en ziggo maar bijzaak is.
Gr Jan
Heer en meester? Heb je daar een bron van? Vrijwel overal staat LG toch bovenaan in alle lijstjes?
Paar linkjes..:

https://www.youtube.com/watch?v=_6NKW5qJJOs
https://www.youtube.com/watch?v=Vj_oR91s1BU&t=2321s
https://www.youtube.com/watch?v=yw0Dygpz1pI&t=667s

Panasonic wint ook al 4 jaar de HDTVtest Shootout..

En ik zeg ook niet LG slecht is, nee, maar de panasonics zijn net iets beter (het het gebied van beeldkwaliteit, kleurprecisie,) Dus meer voor de filmliefhebbers.
Wil je gaan gamen, dan kun je beter LG nemen ivm wat lagere lag en een paar andere functies die voor games beter zijn.
Ja, beeldverwerking van sony geeft een stuk meer textuur en diepte, wat de lg simpelweg niet kan, helaas word hier nooit naar gekeken in reviews sinds het niet te meten is. De gebruikelijke upscaling en motion zijn ook een stuk beter dan die van lg. De alpha 9 gen 3 is imo niet eens zo veel anders dan de gen 1. Vind het prijsverschil het zeker waard.

Enige reden waarom sony in reviews op youtube etc verliest, is omdat ze afgelopen twee jaar geen hdmi 2.1 hebben gehad, niet dat iemand het kon/kan gebruiken maar hey iedereen is een spec warrior tegenwoordig haha

[Reactie gewijzigd door Squats op 26 juli 2020 00:14]

Ik ben het met je eens dat het jammer is dat men niet op dergelijke zaken ingaat.

Maar om HDMI 2.1 belangrijk te vinden hoef je geen spec warrior voor te zijn. TV’s gaan lang mee en als ik er weer een koop dan is dat niet voor nu, maar ook voor de PS6/Xbox Series Omega generatie. Het is geen auto die ik om de drie jaar wissel maar een apparaat waarmee ik het in 1 keer goed wil doen en jaren van kan genieten. Of ben ik zo ouderwets?
Veel fabrikanten implementeren soms ook niet volledig hdmi 2.1 maar een paar features ervan, waardoor het erg leuk lijkt maar meer hdmi 2+ is. Soms moet er eerst na een jaar of maanden een software update uitkomen voordat alle features werken.
De meerprijs zit hem inderdaad in het design van deze tv. Echt een stuk beter als je het vergelijkt met de lg tv.
Zwarte lijst met een voet...? Daar zit echt geen 200 euro verschil in
Je bent het Sony logo vergeten mee te tellen :+
Nee ik ken nog wel zoiets maar dan bij wagens: ben ooit eens gaan zien voor een hybride maar bij merk A was deze 5000€ goedkoper dan bij Merk B (zelfde model maar dan andere bumpers, want kleur en interieur was bij de 2 merken hetzelfde). Echt soms zijn prijzen van de pot gerukt.

*Merk A en B hebben het zelfde moederbedrijf.

[Reactie gewijzigd door Damic op 25 juli 2020 22:17]

PSA's Opel Corsa en Peugeot's 208?
Toyota Aygo, Peugeot 107 en Ciroën c1. Echt exact gelijk behalve lampen. Wel prijsverschil.
Chevrolet Volt en Opel Ampera
Precies; design speelt geen rol meer
Nah, ik heb de LG A7 en qua beeld heb ik het zelf gekalibreerd en is nog mooier dan eerst. Design verschilt per mening.
Nee, hebben ze niet
Ben ik wel benieuwd op welk vlak? Beeldtechnisch in ieder geval niet. OS ook niet meer (sterkere nog, Android TV is veel meer future proof). Voor gamers is zijn de C9 en CX wel interessanter dan de Sony modellen. Kijk je vooral TV (upscaling!) en films dan ben je toch echt beter uit met de Sony's.

Ik heb zelfs overigens een C9.
Android en future proof zijn twee woorden die niet in 1 zin passen
Want? OS'en worden systematisch slecht ondersteund. Met Android los je dat vrij aardig op. Totdat apps niet meer op jouw Android versie uitkomen, maar dan ben je wel even verder.
Er is hooguit 1 upgrade naar een nieuwe Android versie, niet echt fantastische ondersteuning en de reden dat ik Android one en IOS gebruik. Het OS van mijn LG TV doe ik geen zaken mee, er zit enkel en alleen een PC op, wat TV's betreft zal je dus wel gelijk hebben, ik refereerde meer naar mobile devices.
Ik vind dit een beetje te kortzichtig.
De panelen zijn idd bijna identiek, maar de beeldverwerkings cpu’ s zijn totaal verschillend per merk.
Panasonic oleds hebben een betere en realistischere kleurweergave. (En ook een betere motion handling dan een LG, is mijn eigen ervaring)
Sony oleds hebben betere motion handling en up scaling dan LG’ s oleds .

Waar LG m’n sterk in is in features(bijv HDMI 2.1) en de prijs.
Dit is een keurige samenvatting inderdaad :)
"Zelfs als ze niet beter zouden zijn..die ene functionaliteit die NET iets beter werkt samencmet de PlayStation 5 of Xperia telefoon is voor mij die 200 al waart.
En ja de Sony logo.
Uiteindelijk is dit een luxe waar je van moet genieten.. waarom alleen naar prijs kijken.
Ik hoef die lelijke lg logo niet steeds aan te kijken "
++++++++++++++++++++++++++++++
het zal wel aan mij liggen, maar ik vind 3 taalfouten (geen eens tikfouten, daar zit er ook nog een van in) in 1 post best veel.
Zeker waar, u mag zo veel taalfouten maken als u wil. Echter schrijffouten getuigen van minachting voor de lezer. U mag zelf bedenken wat de lezer daardoor voor u voelt. Maar of u bent geen native speaker of er zijn dingen in uw opleiding niet helemaal goed gegaan, lijkt het wel.
Minachting??? Haha..

Vooroordelen.. weer typisch nederlands.
En dat zijn nog de adviesprijzen. Going-prijzen gaan we nog krijgen. En hopelijk wat concurrentie wat goed is voor de prijs die we uiteindelijk gaan betalen voor al dit moois.
Inderdaad, ik wacht wel een heel jaar, dan betaal je ~1000 euro
Een prijs die ik voor deze maat ook realistischer vind, ook afgaande op de huidige prijs van 55" OLED op het moment.
De nieuwste 55" LG CX kost anders ook nog gewoon 2099 euro adviesprijs.. Er zijn wel een paar winkels die hem goedkoper aanbieden, maar dat zijn er niet veel.. Probleem met de 48" is op dit moment dat er helemaal geen winkel is die hem onder de adviesprijs aanbiedt.. Maar dat zal ongetwijfeld wel komen naarmate het model langer op de markt is.. Modellen van een half jaar oud zijn meestal al flink in prijs gezakt, het is nu nog te vroeg voor de 2020 modellen..
1640 ex btw dus omgerekend zal dat dus 1985 Euro in Nederland worden.
Bijna 300 euro duurder dus.
Ben er bang voor dat de prijzen pas over een jaar lager worden, met 2021 als sportjaar.
Geen HDMI 2.1, ik zou lekker wachten op de volgende generatie of voor de LG 48 inch OLED gaan.
Idd, je zou toch denken dat Sony zijn eigen TV's compatibel maakt met hun nieuwe consoles? 8)7
Cross compabiliteit is sowieso een zwakpunt van Sony (althans in mijn beleving). Zo ondersteund mijn PS4 niet de HDR van mijn 3 jaar oude 4k Sony tv en werken ook de 'high end' wh1000xmX koptelefoons niet met de PS4s...

Lijkt erop dat afdelingen binnen zo een groot bedrijf niet altijd met elkaar communiceren. De Sony PlayStation divisie en telefoon divisie zijn dan wel weer een uitzondering..

[Reactie gewijzigd door DutchieSmokah op 25 juli 2020 21:57]

De Sony PlayStation divisie en telefoon divisie zijn dan wel weer een uitzondering..
Op welk vlak werken zij samen dan?
Sony heeft al ten tijde van de PS3 aandacht gegeven aan App development voor Sony telefoons waarbij de PlayStation ervaring centraal stond. Denk aan PlayStation remote of de ondersteuning van dualshock (wat nu inmiddels in de standaard bluetooth stack is gebakken).

Persoonlijk mis ik trouwens nog steeds ondersteuning voor PlayStation Now onder Android :-(
Inderdaad, dat zou je wel verwachten.
Blijkbaar werken de Sony divisies compleet langs elkaar heen.
Daar heeft Sony wel vaker last van, zo wilde ze de fotocamera afdeling niet laten meewerken aan de camera's in hun smartphones omdat ze bang waren dat ze dan klanten zouden verliezen op de ene afdeling aan de andere o.i.d., dat bericht kwam vorig jaar ergens een keer voorbij hier op tweakers.
Ze hadden het beter andersom kunnen doen. Alle technische snufjes op fotografie gebied zit ondertussen in de smartphone, en niet in de foto camera.
Het ligt tegenwoordig wel anders. Nu werken ze zeker wel met de Alpha-technologie. Het sloeg inderdaad nergens op dat dat eerst niet was.
Ik dacht eigenlijk net dat Sony wel 1 van de weinige bedrijven was dat cross compatibility hoog in het vaandel heeft. Maar blijkbaar toch niet.
Gaat bij grote bedrijven wel vaker mis.
Twintig jaar geleden ongeveer hield HP al “plugfests” om allerlei apparatuur aan elkaar te koppelen en er zo achter te komen wat wel en niet goed ging. Hierdoor werden divisies min of mee gedwongen onderling samen te werken.
Wat heb je nodig als tv kijker? 4k en hdr, meer niet. Volgens mij kan hdmi 2.0 dat ook al. Bitrate is hetzelfde als hdmi 2.1. 48Gbit/s.
Voor een filmliefhebber is beeldkwalitet belangrijker dan features die je niet gebruikt.

Kijk hier maar eens naar de specs van hdmi 2.0 en hdmi 2.1, bijna identiek....

https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#Version_2.0


Met software upgrades kun je ook veel doen.

Dit is puur voor tv kijken, voor gaming op je tv is het weer een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 26 juli 2020 07:54]

Het gaat erom dat je een tv wilt hebben die ook eventueel toekomstbestendig is. Vooral nu, op het moment dat er een nieuwe HDMI standaard gebruikt gaat worden. Daarnaast ben ik een gamer, en met de nextgen consoles in het vooruitzicht. Zou ik geen tv meer kopen met enkel HDMI 2.0.
Sommige mensen kopen elke 2-3 jaar een nieuwe...

Voor gaming is hdmi 2.1 zeker een must alleen al vanwege de hogere refresh rates etc.

De meeste 4k films zijn in 2k geschoten en naar 4k overgezet. Dus de bitrate valt reuze mee. Daarnaast zijn er Blu-ray's die net zo goed of beter zijn dan sommige 4k Blu-ray's.

Er zit nog genoeg rek in hdmi 2.0b.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 26 juli 2020 13:28]

De percentage die om de 2 jaar een nieuwe tv koopt is heel klein.
Maar ze zijn er wel.
Ze benuten nu al niet het volle wat hdmi2.0b aankan.
Maar daar richt Sony zich niet op. Zou een slechte business model zijn. Maar wie deze OLED tv wilt aanschaffen moet dat vooral doen.
Oh wow. LG it is. Ben speciaal voor de PS5 in de markt voor een 48 inch oled, maar deze is nu geen optie meer. Dan blijft er nog maar 1 optie over :)
Geen HDMI 2.1 betekend geen VRR/FreeSync/G-Sync ondersteuning toch?
VRR zit toch ook gewoon in de oude versies.. en monitors hebben 2.1 ook niet nodig voor FreeSync.
Dat monitoren het niet nodig hebben is omdat die een Displayport (1.4) aansluiting hebben met meer bandbreedte die TV's niet hebben.. Geen idee waarom dat is eigenlijk.. Zal wel weer een bedrijfstechnisch politiek spel zijn qua standaarden etc..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 26 juli 2020 06:21]

Klopt, G-sync en freeSync zijn sowieso niet standaard met deze HDMI versie hier betaald de fabrikant extra voor om het te mogen verwerken in hun schermen.
En geen ALLM en nog wat dingen.
Nu Philips nog met een ambilight versie en dan kan ik eindelijk onze oude 32"van 13 jaar oud vervangen :)
Geen idee of Phillips met een 48 inch gaat komen.
Geen idee hoever je nu van je TV af zit maar de kijkafstand bij 4k (UHD) is anders dan bij oudere HD TV’s
Ik ben hier ruim een half jaar geleden van een 42 inch naar een 55 inch gegaan.
Het fysieke formaat van de TV is nauwelijks groter ivm de erg dunne rand.
Kijkafstand is hier ongeveer 3 meter wat prima past bij een 55 inch.
Voor een slaapkamer of gamer is een 48 inch wel een goede optie.
De kijkafstand formules zijn leuk en aardig en vooral bedoeld om geen te grote TV kopen als je op 1m afstand zit. Al komt er ook wat persoonlijke voorkeur bij kijken.

Ik zit zelf op 5m afstand van mijn 55inch TV. En dat vind ik op het moment perfect. Sommige zeggen dat ik minimaal een 65 had moeten pakken terwijl anderen 55 nog steeds groot vinden.

Ik snap daarom ook wel dat mensen uitkijken naar de 48inch modellen en sommige misschien nog wel kleiner willen. Zelf zou ik een 32 of 37inch voor de slaapkamer ook wel interessant vinden.
Ik heb hier 40 inch op 2 meter, ding van 12 of 13 jaar oud, maar ik zou niet groter willen. Ik kan me dan niet meer focussen op wat er gebeurt. Ik ben over niet al te lange tijd in de markt voor een nieuwe, maar er is vrij weinig keuze in het kleinere segment wat nog betaalbaar is en prima beeldkwaliteit heeft. Van mij mogen er ook wel meer komen :).

Het liefst ook nog goede OLED, niet dat ik daar geld voor heb, maar ik denk dat er ook zeker genoeg markt voor is. Ik volg het verder nket allemaal zo allemaal, dus zou kunnen dat het er al is natuurlijk
Precies. Eerst had je genoeg modellen van 40, 42 of 43 inch met een goed paneel (100hz onder andere) en qua prijs rond de 500 euro, maar probeer dat nu nog maar te vinden.

Nu is 49 inch, of 48 inch met Oled het minimum, al heb je met 55 inch een betere prijs kwaliteitverhouding.
Helaas moet alles maar groter en groter tegenwoordig... Vraag me echt af waarom. Ja, er wordt gedacht dat mensen het toch niet kopen, maar ja, als het er niet of nauwelijks is, kun je het ook niet echt kopen he? 😂. Dan lijkt er geen markt voor te zijn inderdaad.

Prijs-kwaliteitsverhouding is ook wel een goede, maar het moet wel passen allemaal. Niet iedereen heeft ruimte voor een grote tv.

Tot de tijd dat er weer betaalbare kleine tv's komen, blijf ik mijn ouwertje wel gebruiken. Mooi formaatje en lekker robuust, maar wel een streep in beeld helaas.
Een 4k/UHD TV?
Dan is een 55 inch op 5 meter niet de beste optie, een 65 voldoet veel beter.
Die formules en tools om de beste kijkafstand te bepalen bestaan niet voor niets, daar is een reden voor.
Het ligt er ook aan of je veel UHD kijkt of hoofdzakelijk HD.
Kijkafstand is geen plicht maar een hulpmiddel, je moet niks maar het geeft je de richting aan.
Niet iedere huiskamer is ook geschikt voor een 65 inch, dat is toch best wel groot.
Vroeger keek ik op 32 inch vanaf bijna 6 meter en dat was prima. Tegenwoordig vanaf 5 meter naar 40 inch en dat is onderhand met kleine scherm details net een beetje klein en dan is 48 inch prima.
Die ideale afstand is om de bioscoop ervaring naar je huis te brengen en dat is gewoon een beetje overdreven, want daar hebben we de bioscoop al voor met z'n honderdduizend speakers.
(Nu alleen daar de drankjes nog voor een normale prijs en het wordt weer leuk.)

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 27 juli 2020 08:56]

Ja vroeger...
Er was toen niet groter en als het er wel was bijna onbetaalbaar.
Echter, toen was er ook geen 4K/UHD.
Dat maakt nogal een verschil.
Op 5 meter heb je echt wel een 65 inch nodig anders je prettig naar UHD wilt kijken.
Ik zou zeggen, probeer het eens uit of ga eens kijken bij iemand die een 55 of 65 inch TV heeft.
De eerste indruk is misschien “wat groot!” maar als je een paar dagen gekeken hebt valt dit echt niet meer op.
Dat is diagonaal 32 centimeter verschil waar jij het over hebt. Hoe dik je de randen ook waren, dat is echt niet als "nauwelijks groter" te omschrijven ;)
Mijn vrouw vond 55” juist te klein en hebben daarom nu een 65” OLED staan. 🙃

(Kijkafstand bijna 520cm)
Nu Philips nog met een ambilight versie en dan kan ik eindelijk onze oude 32"van 13 jaar oud vervangen :)
Mocht je het niet weten; Philips is geen Philips meer. Het is TP-Vision met een Philips logo. De recentste, duurdere Android TV's zijn wel weer "OK", maar niet meer dan dat. Alles met een Philips logo van de afgelopen jaren is IMO dramatisch in werking en bouwkwaliteit. Dat is tot daar aan toe als de prijs er naar is, maar omdat er Philips op staat wordt er wel een flinke prijs voor gevraagd. Niveautje Salora of Denver met soms een mooier design. Tenzij je echt niet zonder Ambilight kunt leven zou ik ze links laten liggen. Koop het in ieder geval niet blind op basis van ervaring met een oudere "echte" Philips.

Ik zeg dit vanuit mijn 7 jaar ervaring als installatie monteur voor 2 verschillende providers. Ik moet veel handelingen doen qua DVB-C instellingen, maar ook decoders aansluiten en installeren.
Tplink TPVision verhaal is wel bekend ja, toch zijn de laatste generaties OLED modellen wel weer beter begreep ik. Motion is sowieso beter dan LG. En ambilight is wel iets wat we graag weer willen hebben.
We hebben verder al een shield en tv gaat via een los kastje, dus als de soc in de tv niet snel is hebben we al een andere opties voor androidtv.

[Reactie gewijzigd door burgt op 27 juli 2020 13:59]

TP-vison,
TP-Link is volgens mij een heel andere tak van sport.
inderdaad, te snel getypt 😅
€1900 is wel erg veel voor een 48 inch OLED.
De adviesprijs is echter geen straatprijs dus de werkelijke verkoopprijs zal wel een stuk lager komen te liggen en daarna nog verder zakken na wat weken.
De LG 48 inch kost momenteel €1400.
Liefhebbers moet dit topic in de gaten houden.
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Klopt. Ik vond ook aan de prijzige kant. Ik heb vorig jaar een LG OLED 65 C9 PLA gekocht voor 1800 euro (2000 maar met 200 cashback).
Dan vind ik 1800 adviesprijs voor deze sony toch wat aan de hoge kant.
Mooi toch een compacte tv. De prijs is prima. Hopelijk komen er ook wat meer compacte telefoons.
Wacht nog steeds met smart op de 40 inch Oled eigenlijk. voor lieden die de TV aan de muur hangen, of in slaapkamers bv.
40 inch zal niet komen denk ik, heeft geen zin voor 4k.
Wat mij betreft mogen ze natuurlijk ook gewoon een 1080p oled maken, als de schermen dan wel kleiner kunnen.
48 inch zal het kleinste formaat worden voor 4k ...
Ik heb zelf het liefst zo min mogelijk Google producten in huis, gezien hun verdienmodel het stalken van mensen is... Hoe zit dat met Android TV?
Wat denk je zelf. Android TV, Google..zeg het maar
Nou, het is een terechte vraag, en wat is het antwoord? Sony levert voor (sommige) telefoons AOSP builds, die al een stuk minder Google-spul hebben dan de de ROMs waar ze mee geleverd worden. Doen ze dat voor tv's ook?
Je vraag is duidelijk, alleen een beetje gevaarlijk. Wat overigens niet per se aan jou ligt, maar aan de internetcultuur en de daarbij horende informatie die er telkens weer bovenuit springt. Ik heb nu zo vaak al gelezen dat AOSP en andere 'kale builds' ook van andere platformen 'minder bedrijf' zouden zijn, met de conclusie dat er minder data verzameld zou worden. En vaak zie ik dat deze conclusies opgepakt worden als een 'veilig' alternatief voor mensen die graag geen product zijn. Ja, er gaat minder data door de stream, maar de kwaliteit van de data is ook belangrijk om in acht te nemen. Zo gaat er bij een versie die niet kaal is misschien een extra service of app op die specifieke data verzameld om die app te verbeteren. En de kale versie services en apps heeft die de 'belangrijke' data verzamelen, zoals stem, locatie en meer van dit soort dingen. Ik sluit niet uit dat extra apps en services op niet kale versies geen extra winstgevende data verzamelen, maar het is fout om te denken dat met een kale versie, belangrijke data (waaraan men eerst zou denken) niet verzameld wordt. En dit is zo'n beetje de kern waarom ik dit soort dingen altijd een beetje gevaarlijk vind.
Ik vind het een warrig verhaal, kan je het in 1 zin samenvatten?
AOSP en kale builds betekenen niet dat er geen data van jou gedeeld wordt met Google of andere bedrijven. :)
Tja, indien je niet zelf als product wilt fungeren kun je het beste wellicht een monitor gebruiken met een basis OS voor het regelen van de instellingen of de televisie niet aansluiten aan het internet. Zo ver ik weet zijn alle grote merken (ook zonder Android tv maar bijvoorbeeld WebOs of Tyzen) in het verleden al een keer betrapt op het generen van inkomsten door middel van persoonlijke reclame.

Helaas zijn er geen AOSP builds voor Sony televisies (of überhaupt televisies AFAIK).. Mogelijk is de reden dat ze afspraken moeten maken met de traditionele televisie wereld wat betreft de beveiliging van content (zoals schijf encryptie voor opslag van televisie opnames).

Heb zelf een Nvidia shield waarvan ik juist besloten heb niet de AOSP route te bewandelen aangezien ik bang was Widevine ondersteuning te verliezen. Nu is NVidia verder wel netjes en zie ik (in mijn DNS) geen bijzonder verkeer; wil natuurlijk niet zeggen dat ze alsnog informatie doorsluizen...

[Reactie gewijzigd door DutchieSmokah op 25 juli 2020 21:44]

Ik heb er geen last van met mijn Android TV.... Het grote voordeel is dat je alle apps kan installeren waaronder ook kodi.
Wat zouden ze kunnen tracken? Ze kunnen waarschijnlijk niet inhoudelijk zien wat je kijkt op Netflix en Amazon.
TV's maken al jaren een soort screenshot van wat je aan het kijken bent. Ook de dingen die je download.

En er wordt ook al jaren data naar Netflix&co gestuurd ook al heb je die hele app niet eens geïnstalleerd.

Zie ook:
https://www.consumerrepor...art-tv-snooping-features/
TV's maken al jaren een soort screenshot van wat je aan het kijken bent. Ook de dingen die je download.

En er wordt ook al jaren data naar Netflix&co gestuurd ook al heb je die hele app niet eens geïnstalleerd.

Zie ook:
https://www.consumerrepor...art-tv-snooping-features/
Ik hoor, ‘s avonds in een stille kamer, af en toe zomaar een klik vanuit de tv, later gevolgd door weer een klik.
Deze geluiden komen overeen met aan- en uitzetten.
Gaat de tv aan en weer uit voor een firmware check?
Wie zal het zeggen.
Geen wifi geconfigureerd en geen kabel in de tv voor mij.
Theoretisch is op OS niveau alles te monitoren wat er plaats vindt en door te sturen naar de fabrikant. Of dit gebeurt is ook lastig te achterhalen aangezien het encrypt verstuurd kan worden en een gebruiker dus enkel netwerk pakketjes ziet langskomen die vanuit de TV naar een server ergens op de wereld worden verstuurd.. En zoals ik boven al noemde verdenk ik ieder OS/fabrikant van dit soort praktijken zolang ze hun sourcecode niet openbaar maken of verkeer voor de gebruiker leesbaar aanbieden (door bijvoorbeeld root toegang aan te bieden).
dan neem je een domme tv en hang je er iets aan wat jij beheert een Mini pc of zo dan kan je al het traffic gewoon inzien door de apps op de pc te draaien.
Krijg je die nog nieuw dan? Ik heb nog een 10 jaar oude plasma tv met Apple TV en een Plex server, maar wil toch ooit een 4K tv...
Gewoon de tv geen netwerkverbinding geven en je bent klaar. Persoonlijk vind ik dat onhandig omdat je apps dan niet meer werken, daarom gebruik ik er pi-hole naast die alle verkeer naar Samsung afvangt.
Ah dat is wel handig. Ja dan hoef ik mijne gewoon niet te verbinden, alle apps die ik nodig heb zijn ook voor tvOS.
Dan is LG tv misschien geschikt voor je? WebOS is geen Google/Andriod en het biedt wat je nodig hebt. Ik heb de LG A7 oled en het doet precies wat het moet doen.
Ik kan wat dat betreft ook Panasonic met 'my home screen' aanbevelen. Gewoon een no nonsense OS dat doet wat het moet doen.
Ik wou juist geen android! Mijn tv heeft trouwens nog geen internet gezien en alle smart features zijn voor mij irrelevant.
Ik lees vaak dat Panasonic oled tv's heel mooi en goed beeld hebben. Vind de designs ook mooi en elegant. Alleen de prijzen...

En idd, ik moet helemaal NIETS van al dat android meuk voor een tv! De tv ziet internet alleen puur voor Netflix.
Kan iemand mij vertellen wat de toegevoegde waarde is van dolby atmos en dolby vision op een TV? Een speakers heeft een klankkast nodig net zoals een trommel en die ontbreekt in alle TV's.
dolby vision zeker,vooral op een oled,atmos kan de tv doorsturen naar soundbar/receiver,bv netflix.
De toegevoegde waarde is dat als je bijvoorbeeld een Sonos Arc Soundbar op de TV aansluit je ook werkelijk een Dolby Atmos geluid krijgt (uiteraard moet de film wel Dolby Atmos ondersteunen), en met Dolby Vision krijg je een betere beeldkwaliteit!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee