Sony brengt update uit voor ondersteunen 4k met 120fps op ZH8- en XH90-televisie

Sony is begonnen met het uitbrengen van de update voor de ZH8 en de XH90 waarmee de tv's ondersteuning krijgen voor 4k met 120fps. Deze combinatie is mogelijk met HDMI 2.1; de twee modellen ondersteunen deze standaard. Deze en veel andere features ontbraken bij release.

Sony Europe laat aan FlatpanelsHD weten dat het is begonnen met het uitbrengen van de update voor deze twee modellen. Het is nog onduidelijk wanneer de update voor de XH90 precies beschikbaar komt. Voor de ZH8 staat de firmware-update al online. De beschrijving bij de update maakt duidelijk dat het gaat om de toevoeging van ondersteuning voor 4k en 120Hz.

Het is niet duidelijk of de update ook betekent dat 8k en 60Hz mogelijk wordt op de ZH8-8k-tv. Dat zou wel het geval moeten zijn, aangezien dat wat de benodigde bandbreedte betreft net binnen de 40 of 48Gbit/s van de HDMI 2.1-standaard valt. Bij 8k60 is dat alleen het geval bij 4:2:0 chroma subsampling en dus de toepassing van kleurcompressie.

Er is Sony waarschijnlijk veel aan gelegen om deze update zo snel mogelijk uit te brengen, aangezien specifiek deze twee televisies worden gebruikt in een Sony-campagne met de 'Ready for PlayStation 5'-aanduiding. Deze huidige firmware-update is in dat kader erg belangrijk, omdat de weergave van 120fps bij een 4k-resolutie anders niet mogelijk is.

De PS5 ondersteunt net als de Xbox Series S en X 120fps, maar die framerate in combinatie met een 4k-resolutie heeft HDMI 2.1 nodig op televisies. De ZXH8 en de XH90 hebben HDMI 2.1-aansluitingen, maar veel features die bij de standaard horen, ontbraken bij de release van deze tv's en zouden later volgen via updates. Vanaf het begin was al wel e-arc aanwezig bij beide tv's en de huidige update maakt 4k120 mogelijk. Twee optionele andere features van HDMI 2.1, te weten allm en vrr, komen volgens Sony op een later moment beschikbaar voor de XH90 via een update. De ZH8 krijgt die twee features wellicht niet. Overigens krijgt de ZG9 ook nog de mogelijkheid voor 4k120 en 8k60 via een toekomstige firmware-update.

De ZH8 is beschikbaar in 75" en 85" en heeft een enkele HDMI 2.1-aansluiting. De XH90 is een 4k-tv, heeft twee HDMI 2.1-aansluitingen en is beschikbaar in vier formaten: 55", 65", 75" en 85". In beide gevallen gaat het om lcd-tv's.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-10-2020 • 15:59

86 Linkedin

Reacties (86)

Wijzig sortering
Als de prijs rond 1000 euro gaat liggen voor de 65 inch model, dan kan dit zomaar mijn nieuwe TV worden.
Ik zoek namelijk een TV met hdmi 2.1 (en liefst ook FreeSync/VRR) wat geen oled is. De keuze is erg beperkt dan. Je hebt een aantal Qled modellen van Samsung (maar te prijzig voor wat je terugkrijgt) en aantal LG nano tv's. Ik hoop dat hdmi 2.1 wel de standaard word op 2021 modellen.

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 15 oktober 2020 08:16]

Oled is toch veel mooier. Zwart is zwart en alles.
Daar tegenover staat dat de kleuren van qled veel mooier zijn. Die springen er veel meer uit. Aan jouw de keus, een tv waarbij zwart mooier is of een tv waarbij alle andere kleuren mooier zijn. Het praat elkaar allemaal maar na krijg ik het idee. zwart is zwart, het zal wel. het zwart van een qled vind ik meer dan prima.

[Reactie gewijzigd door Kvibe op 14 oktober 2020 17:06]

Natuurlijk kan het zijn dat de kleurverzadiging flink is opgepept (het verkoopt vast toestellen in de winkel), maar als kleuren 'er uit springen' betekent dat dat een TV de invoer niet correct beeld weergeeft...

In combinatie met veel content die al flink verzadigd is krijg je op zo'n toestel gewoon hoofdpijn van het beeld.
OLED doet wat betreft kleurspectrum niet onder voor QLED. De helderheid bij QLED is wel hoger, wat bij verlichte ruimtes, zeker in HDR een betere weergave oplevert. Dit is overigens wel al flink verbeterd door de jaren maar doet nog steeds onder voor QLED.

Bij een (licht) verduisterde kamer, is dit echter al niet meer een pluspunt en is de weergave op een OLED beter dankzij het oneindige contrast. Ook onder kijkhoeken blijven de kleuren van OLED beter behouden. Daarnaast kunnen kleine lichtdetails bij een donkere achtergrond bij een QLED paneel soms volledig niet worden weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan kleine sterren bij een sterrenhemel. Bij OLED is dit wel zichtbaar doordat de pixels zelf verlicht zijn.

Wat betreft inbranden, is dit ook bijna niet meer aan de orde. Naast dat de panelen zijn verbeterd, zijn de nieuwe tv's ook voorzien van software dat dit tegengaat en om de x aantal kijk uren een pixel refresh programma draait. Deze kun je dan ook nog zelf starten vanuit het menu mocht je jezelf daar echt zorgen om maken.

Reflectie is wel een groter issue bij OLED panelen.

Al met al, denk ik dat de gemiddelde beeld enthousiasteling beter af is met OLED dan QLED, tenzij ze het meest in een flink verlichte kamer kijken.
Technisch gezien zal het allemaal wel kloppen, maar ik ga gewoon af op wat ik zie. Ik ken iemand met een c9 en iemand met een samsung q95t en dan vind ik de samsung gewoon mooier bij wat ik gezien heb. Samsung is zeker bij verlichte ruimtes al veel mooier, maar bij een donkere ruimte vind ik dit ook al het geval.
Daarnaast blijf ik me toch zorgen maken om inbranden, zeker bij gebruik van de ps5 en vind ik het ook mooi om gewoon 1 schilderij/foto te gebruiken ipv dat hij om de 5 seconde wisselt.
Design van de samsung vind ik daarnaast ook een stuk mooier. Met een infitiny display en metalen randen.
Dat kan en over smaak valt natuurlijk ook niet te twisten. Goede vrienden van me hebben ook een OLED C9 en telkens als ik daar kom erger ik me aan te felle kleuren en het aanstaan van beeld'verbeter' technieken. De mijne staat dan weer op een licht gekalibreerde cinema modus en zij noemen mijn beeld saai en grauw. Ook vinden ze het wit te geel en ik dat van hen te blauw. Kortom, wat voor de één goed is, is dat voor de ander niet.
Ehh nee. OLEDs hebben out of the box nagenoeg een perfect plaatje met nagenoeg geen kleurfout.
Ja maar de helderheid is veel lager. De ZH8 75" kan bv 2000 nits halen de OLED maar 700-800.
Ik heb nu zelf een TV die 1200 kan. En ik heb zitten kijken naar een overstap naar OLED en heb bij een vriendin de 65C9 bekeken maar vond bij high brightness effecten en scenes de OLED underwhelming.
Als je dan donkere scenes hebt was het wel mooier met veel preciezere local dimming en geen blooming.

Maar overall heb ik persoonlijk toch de voorkeur voor LCD met een goed FALD systeem. Ik heb ook veel tegenlicht overdag en dan is extra brightness ook wel prettig + ben zoals Vincent het noemt een Nits Nut ik kan daar echt van genieten.

Ik wacht met smart op Microled. Dan heb je en super mooi zwart maar wel een hogere brightness dan OLED.
Klopt, maar alsnog gaat een OLED een mooier plaatje geven. Al helemaal met HDR. Het contrast is perfect, waardoor de highlights veel beter tot hun recht komen.
Dat is jou persoonlijke mening.
Ik ben het daar niet mee eens.

Als je films in de ruimte kijkt zoals startrek ja dan wel.
Maar bij een film zoals Mad Max Fury Road weet ik zeker dat ik de ZH8 met 2000nits veel mooier ga vinden dan een OLED tv.

Dus het ligt er maar net aan wat je wilt. Als de prijs gelijk is zou ik persoonlijk voor de ZH8 gaan. Maar ik weet ook dat de meeste mensen OLED verkiezen en ook over het algemeen niet echt fan zijn van hele felle effecten. Maar smaken verschillen. Ik vind high nits geweldig. Zou niet meer lager dan 1200 willen eerder omhoog. Het is dat de ZG9 nog zo duur is maar anders had ik het wel geweten! 4000 nits holy sh*t dat lijkt me geweldig! (en ja er zijn films die daar gebruik van maken. En ik kijk de meeste films op UHD disk.)
Ik betwijfel heel erg of ik s' avonds wel naar een tv wil kijken die 2000 nits doet.
Het gaat om piekhelderheid in hdr, niet volledig scherm continue 2000 nits dat kan ook niet ivm exorbitant stroomverbruik.

Bovendien wennen je ogen vrij snel, bij OLED blijft er niets over bij lichte scènes.
De enige reden dat oled bezitters roepen dat de TV het prima doet bij lichte scènes is omdat ze het nergens mee vergelijken.
Als je bijvoorbeeld planet earth aan het kijken bent, legt OLED het keihard af tegen een gecallibreerde highend fald LCD tv.
Ik weet zeker dat ik maar al te graag naar een 4000 nits tv wil kijken.
Het is niet zo dat ze je ineens gaan verblinden of zo. De mensen die het gemaakt hebben er ook naar gekeken. Ik neem aan dat als je een film op 4000 nits mastered ze ook een dolby pulsar gebruiken die dat aan kan zodat je weet wat je gemaakt hebt.

En ja het kan zijn dat jij een van de mensen bent die niet van fel houd en het niet kan waarderen.
Ik vind het zelf echt geweldig. Reflecties van zonlicht en vuur en andere felle effecten zijn zo veel realistischer. Het geeft net even dat beetje wat het nodig heeft om het nog meer op het echt te laten lijken.
's avonds gaat hij ook geen 2000 nits doen, dat is voor als de zon schijnt.
Highligts in films kunnen wel 2000 nits aantikken maar dat zijn hele kleine stukken op het scherm. BV reflectie van zon in het water of op een chrome strip van een auto.

Dat is in het echt ook veel feller.
Highlights in films hebben geen nits-waarde maar een bit-waarde die de TV omzet naar licht. De meeste TVs zullen met het licht in de kamer meeschalen; het maximum wat de TV kan leveren blijft gereserveerd voor situaties met veel omgevingslicht. Dat kan je natuurlijk wel naar je eigen smaak instellen, maar ik reageerde op iemand die bang leek te zijn dat het 's avonds niet prettig kijken is naar een TV die 2000 nits kan halen.
Dat is niet helemaal waar.
Omgevings licht heeft er niets mee te maken met hoe het gemastered is. Ik heb ambient light sensors altijd uit staan anders wordt je HDR beeld in een donkere ruimte verstoord. Dit is in mijn ogen niet wenselijk.

De content geeft exact aan welk stuk van het scherm x nits moet zijn. Dat zit in de meta data.

Zie ook:
https://www.youtube.com/watch?v=cMaG21W_sr4

Deze film heeft highlights tot 4000 nits. TV's die dat niet kunnen (bv een met max 2000) zal clippen op die 4000 nits highlights en daar een max van 2000 nits weergeven of als er dynamic tone mapping op zet dat gebruiken om het detail in de highlights te proberen te behouden maar dat gaat soms ten koste van APL van je scene omdat hij dat dan moet verlagen om het geheel niet uit balans te laten raken.

Ik kan het niet zo goed uit te leggen maar als je meer wilt weten kan je de reviews van HDTVtest kijken. Daar wordt het vaak uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. (volgens mij oa bij de reviews van de LG C8 en C9 die voor het eest dynamic tone mapping konden toepassen op een LG OLED TV)

Maar het klopt dat 2000 nits niet vervelend hoeft te zijn omdat het meestal maar kleine elementen betreft en zeker niet het hele scherm wat zo fel is.
Er zijn wat uizonderingen zoals de scenes in The Matrix met de witte achtergrond. Maar die zal ook geen 2000nits zijn.

Op een OLED valt het mee hoe fel die scene is maar op een TV die meer kan voel je het wel even ja maar dat geeft die scene juist de impact zoals het bedoelt is en betrekt je meer bij de film. Ik vind het geweldig :)
Kijk, dat wist ik nou niet.
Dat is niks persoonlijks. Het menselijk oog is gevoelig voor contrast en juist daar blinkt een OLED in uit. Kun je er wel 10.000 nits tegen aangooien, zolang je zwartwaardes niet perfect zijn, doordat grote delen van het beeld meeverlicht worden (inherent aan LCD ook bij FALD), is het contrast en impact van een OLED altijd beter.
Dat klopt maar bv mijn huidige TV haalt een contrast van 5000:1 native en iets van 11500:1 met local dimming. Afhankelijk hoe je het meet meet hij ook inf:1 als de zones helemaal uit kunnen.
Ik heb ook OLED tv's gezien maar dit is echt een slecht beeld. Maar als er dan zonlicht reflecteert of vuur is heb je meer het gevoel dat je het voelt of zo. Lastig omschrijven is gewoon niets wat je moet ervaren net als als geweldige contrast van OLED.

Ik zeg niet dat het een beter is dan het ander. Ik zeg alleen dat ik bij de huidige OLED TV's wat mis wat ik gewoon niet kwijt wil.
Nou het klopt niet eens. Het contrast van OLED is alleen oneindig in een donkere kamer. Dan is het wel heel mooi, maar als je overdag TV kijkt in een verlichte ruimte is het contrast van OLED helemaal niet zo goed.
Dat zou goed kunnen. Als hij zwart dan ook grijs maakt door te proberen te compenseren haal je geen inf:1 meer. Maar ik zou niet weten of dat het geval is.
Nou, nee hij compenseert niet, maar het scherm reflecteert gewoon zonlicht. Ik bedoel niet spiegelen ofzo, maar gewoon zoals elk voorwerp (de tafel, de muur). Dan kan de luminantie van de pixels wel 0 zijn, maar door de weerkaatsing van zonlicht gaat het zichtbare contrast wel naar beneden.
Kinderachtig dat je telkens naar 0 gemod wordt door mensen die geen meningen accepteren die niet overeenkomt met die van hun zelf.

De techgeeks slaan door in hun drang naar vernieuwende techniek en zetten alles wat ouder is weg als inferieur.
Zodoende blind voor de minpunten van OLED.
Perfecte zwartwaarde worden schromelijk overschat, het is niet zaligmakend.
Ja vind dat inderdaad ook jammer. Als je zegt dat oled niet fel genoeg kan heb je hordes mensen die je voor gek verklaren terwijl ze zelf niet weten hoe het er uit zou moeten zien en wat ze missen.

Mad Max is een mooi voorbeeld met de scenes waar ze regelmatig de 4000nits met effecten aantikken:
https://www.youtube.com/watch?v=cMaG21W_sr4

Nu kan bijna geen TV dat weergeven (Zo ver ik weet alleen de Dolby Pulsar en de ZG9). Maar hoe meer nits je hebt hoe dichter je in de buurt kan komen van hoe het bedoeld is.
is het contrast en impact van een OLED altijd beter.
Je berichtje verbeterd.

Impact is een subjectieve term, en @Astennu heeft gewoon een keihard punt dat het meeste beeldmateriaal in hdr (en in mindere mate in sdr) meer baat heeft bij veel nits met goede kleurweergave.
Een high-end fald LCD kan nog steeds prima donkere scènes weergeven. Een OLED kakt volledig in bij heldere scènes en verzadigde heldere kleuren.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 15 oktober 2020 11:10]

Ben het helemaal met je eens. Ik heb het hier weleens samengevat als:
OLED - uitstekend in donkere scènes en matig in lichte scènes
LCD fald - prima in donkere scènes en uitstekend in lichte scènes.

Uiteindelijk zal de meeste content in hdr meer baat hebben bij goeie zwartweergave met veel nits dan perfecte zwartwaarde met weinig nits.

En dan is de levensduur nog niet besproken. Niet burn-in maar image retention en slijtage.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 15 oktober 2020 10:46]

Ik heb wel gemerkt dat je met een Oled meer afhankelijk bent van een goede bron. Netflix met Dolby Vision is op een Goede LCD mooier dan op een Oled vind ik. Speel ik een bluray af bijvoorbeeld dan komt de kracht van de Oled meer naar boven.
Denk dat dat deels ook aan de video processing ligt. Maar ook bij mijn TV is het echt veel mooier om een UHD disk te kijken ipv netflix. Kleuren zien er beter uit. Sowieso minder banding en compression artifacts.
Near black is wel extra lastig inderdaad voor OLED TV's maar daar zie je ook dat ze het ieder jaar wat beter gaan doen door de nieuwe SOC's en betere algoritmes.
Heb zelf een LG OLED C9 eens dat is helaas gewoon niet waar. In het donker is het contrast onovertroffen, maar als de zon schijnt is hij gewoon te donker en is het contrast ruk.
Het contrast van het scherm verandert natuurlijk niet door zonlicht. Wel wat wij kunnen zien. OLED komt in een donkere ruimte zeker beter tot zijn recht dan in een ruimte waar de zon opstaat.
Ook OLED schermen weerkaatsen gewoon licht hoor ;) en dat vermindert het contrast. Van wat overblijft zien we daarnaast helaas ook minder.
Terechte opmerkingen. OLED is ook niet zaligmakend. Ik ben positief verrast door hoe goed het beeld van mijn OLED nog gewoon kijkbaar is overdag met flink wat licht, maar een goede LCD doet dit gewoon veel beter. Uiteraard haakt die LCD wel heel snel af als het schemer of donker wordt.
Ja ik heb het laatst even gemeten hoe fel ik hem heb staan overdag en dan kom ik op 250nits full screen white. Dat kan een OLED al niet eens die haken bij 170-180 af.
En die van mij kan nog een heel stuk feller. Ik heb vast niet helemaal goed gemeten maar ik kan sowieso 450+ halen.
Full whilte komt ook niet heel vaak voor bij normaal kijken, wellicht bij reclame, maar verder niet echt een nuttige usecase.
Bepaalde elementen moeten wel die helderheid hebben. Andere weer niet.
Er zijn genoeg high apl scenes waarbij de oled dan aanzieijk minder fel is terwijl ik niet eens op max brightness zit.

Zelfs in een donkere ruimte met oled. Light max vind ik die tv niet echt super fel met sdr content.

Dus ja full white komt niet veel voor maar het is wel een indicatie van wat de tv weer kan geven als er hele fell scenes zijn.
In een donkere ruimte en SDR content is is mijn C9 met OLED Light op 100% echt veel te fel, met SDR zit ik meestal rond de 0 tot 35 % , hoger en m'n ogen branden er uit.

HDR content zit ik dan wel op 100%, en met sommige films heb ik inderdaad wel dat de highlights nog een tikkie feller zouden mogen.
Ja natuurlijk te vel als in zo is het niet bedoeld. Maar kan je na gaan wat mijn TV dan doet. En dat bedoel ik te zeggen. Ik vind een OLED op 100% echt niet fel. En overdag om zonlicht te compenseren heb ik meer dan genoeg over en op een zomer dag gebruik ik de volle sterkte wel eens. Met een OLED kan je dan gewoon niet genoeg meer zien.

Bij HDR films die mastered zijn tot 1000 of zelfs 4000 nits is dit toestel heel erg mooi.

En begrijp me niet verkeerd OLED is prachtig qua contrast en mooi in donkere ruimtes. Maar ik mis mijn 1200 nits dan. Ik merk overduidelijk dat de OLED veel minder fel is met high lights en vooral sustained high APL scenes waar ze gaan dimmen.
Dat krijg je gewoon als je iets gewend bent wat dat kan. De meeste mensen met een OLED tv komen van een tv af die die 700-800 nits van een OLED waarschijnlijk niet eens kon halen. Dus dan heeft OLED alleen maar voordelen.

Als iemand een mij vraagt welke tv moet je voor 1500-2000 kopen zou ik toch een OLED aanraden. LCD TV's kunnen meerwaarde hebben maar dan moet je wel in het dudere segment shoppen.
In de tijd dat ik dit 75" toestel kocht was een 65" OLED varriant nog 1000 euro duurder en dan was de keuze voor mij heel snel gemaakt.

Nu is het eerder anderom en is een 77" OLED 1000-1500 euro goedkoper. En dan wordt het toch wel lastig zeker gezien de LG CX wel alle HDMI2.1 features heeft en de ZH8 niet zou ik dan toch voor de OLED gaan vanwege de prijs prestatie. Maar bij een gelijke prijs zou ik de ZH8 nog steeds overwegen. Maar dit is mijn persoonlijke mening. Ik weet dat heel veel mensen die niet delen en altijd voor de OLED TV gaan en dat is helemaal prima iedereen zijn voorkeur. Zelf benut ik de voordelen van een high end LCD FALD TV wel en kan ik die extra brightness erg waarderen.
OLED is vooral erg mooi zwart vanwege de mogelijkheid om elke individuele pixel zelf de belichting uit te zetten, TV's kunnen daardoor ook een stuk dunner/platter want er is geen extra vel achter met leds, hoewel je met FALD LCD's wel stuk hoger stroomverbruik, veel dikkere TV, etc, het komt wel een beetje dichtbij de zwartheid wat we OLED zo op prijzen doordat er inplaats van alleen een rijtje onder en/of boven, er veel zones/leds op verschillende plekken zijn die apart kunnen worden gedimd (dus niet perfect, maar wel beter dan gewoonlijke LCD TV's), ook kan deze veel feller, wat OLED weer niet kan zonder dat de levensduur snel achteruit gaat.

Bij LG heb je wel dan weer het snellere en buglozere WebOS (je kan nog steeds eventueel een Xiaomi Mi Box S, Nvidia Shield of die nieuwe Android TV stick van Google gebruiken, die zijn willicht sneller, stabieler en krijgen vaker updates), waarbij Sony's TV's Android TV gebruikt (waar ik toendertijd paar probleempjes mee had, maar dat was toen) maar met Android op de TV heb je wel weer dat je geen extra Android box nodig hebt (hoewel ik bij mijn laatste ervaring met een KD-49XF9005 de interface sloom vond en Youtube veel frames leek te vallen (was niet vloeiend, Shield aangesloten en getest, zag een duidelijke verbetering in vloeiendheid) maar kan bij nieuwe TV's verbeterd zijn?), wat ik wel gaaf vond, is dat de hele interface van de TV te bedienen was met een Xbox Controller of zelfs telefoon ala Android TV Remote Control app (is wel beetje een gimmick).
Is ook misschien fijn met Moonlight, zou je 4K@120FPS HDR met Android op de TV kunnen doen zonder een aparte systeem met HDMI 2.1 nodig te hebben (hoewel ik niet zeker ben of de TV er sterk genoeg voor dat is, of je toch een aparte apparaat voor nodig hebt).


Persoonlijk zou ik voor de LG C9 of CX gaan en gewoon je verbruik beetje aanpassen dat je statische dingen op je scherm probeerd te verminderen en wanneer kan de OLED licht verlaagt (in de avond of nacht is 0% misschien fijner op de dag is 50% misschien in algemeen genoeg, en films mogen wel 100%, er zijn genoeg profielen om te gebruiken en deze kunnen erg makkelijk worden gewisseld).

Levensduur van nieuwe OLED's is ook een stuk meer verbeterd dan oude modellen, waar geruchten van zijn overgenomen van oudere panelen.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 14 oktober 2020 18:17]

Heb in de woonkamer een 65 inch LG C9 en in mijn "mancave" een 55 inch Sony XH90. Geloof het of niet maar zo groot is dat verschil niet. De Sony heeft ook echt een heel goed contrast. Hdr is ook zowat gelijk. Ik ben tot zover zeer onder de indruk van deze Sony.
Ik game daar te veel voor. Ik ga niet richting 2000 euro uitgeven om vervolgens panisch gevoel aan over te houden ieder keer dat ik twee uur achter elkaar game. Zolang fabrikanten inbranden niet in hun garantie opnemen, ga ik ook geen oled kopen. Daarin laat ik mij leiden door het onderzoek van RTINGS. Verschillende scenario's met verschillende gevolgen.
Ik heb een OLED TV en deze is nog niet ingebrand, toch game ik heel vaak met dezelfde HUD, maar ik snap je bezorgdheid. Daarom ben ik ook eerst ook voor QLED gegaan, maar na veel problemen (5x een scherm met dode pixels) voor een OLED TV gegaan en zeker heel erg blij ermee. Geluk bij een ongeluk.

Ik vond de QLED ook wel erg fel en gebruikte hem op halve verlichting. Iets dat veel andere hier nou juist prijzen, maar goed ieder z’n voorkeur. Mijn hele huiskamer was verlicht als ik TV keek.

Maar zowel LCD als OLED hebben voor en nadelen.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 14 oktober 2020 17:31]

Ik ben benieuwd hoe je er over 5 a 7 jaar denkt. Hoeveel uur game je per week? 5 uur? 10 of 20 uur? Voor 10 positieve reacties over oled, lees ik toch 1 a 2 negatieve reacties (niet alles is burnin, ook met random strepen op scherm). Nogmaals, als ze 10 jaar garantie geven op burn in, dan koop ik meteen een oled. Tot die tijd, lcd is my choice.
Heb hem sinds Februari 2017. Ik speel per week meer dan 20 uur. Om een indicatie te geven ik heb Modern Warfare 13 dagen en 42 minuten gespeeld. Dat is dus 354 uur in totaal en dat is in minder dan een jaar, daarvoor Black Ops IV, wel een stuk minder dan dat. Soms is er wel een temp burn in van een TV zender, maar dat trekt in een paar seconden weg.

OLEDS hebben geen levensduur van 7 jaar, dat was bij mij al bekend voordat ik de TV kocht of eigenlijk ruilde in de winkel ipv de QLED die vijf keer gerepareerd was.
Achja weet je, het is maar een tv van €1-1,5K. Als ie 7 jaar meegaat vind ik dat prima. Jij moet gewoon geen OLED kopen, omdat je op voorhand al panisch bent voor problemen die veel vaker niet dan wel voorkomen. Lekker wachten op microled, het beste van 2 werelden
Ik game al 3,5 jaar op een OLED C7. Beeld is nog net zo perfect als 3,5 jaar geleden. Staat genoeg statisch beeld op voor uren als ik game. Dat panische is nergens voor nodig. En gebeurt t wel, dan heeft LG daar al een aantal jaar prima regelingen voor.
Mss omdat oled minder energie zuinig is, of is dit een fabel waar ik in geloof?
Dat laatste, ben ik bang. Omdat bij OLED de pixels individueel verlicht zijn, kunnen die gewoon 'uit' staan bij zwarte/donkere beelden en dat bespaart energie. Bij andere TV's brandt er permanent achtergrondverlichting.
Volgens mij kan dat variëren. Bij donker beeld kunnen ze wellicht zuiniger zijn, dus wie weet is hij wel zuiniger als je alleen donkere sci-fi kijkt. Bij gemiddelde weergave schijnen ze helaas wel minder zuinig te zijn.

Zie een artikeltje van de Consumentenbond uit 2018:
https://www.consumentenbo...iniger-dan-lcd-televisies
Ik kende dat artikel niet, maar ik heb gewoon even snel een (vergelijkbare) LED, QLED en OLED (LG OLED55CX, Sony 55XH95 en Samsung 55Q90T) vergeleken in de pricewatch en daar had de OLED een aanzienlijk lager verbruik. Op papier dus, want ik weet niet hoe dat gemeten wordt :)
Ik zit in dezelfde positie en geef ook niet de voorkeur aan Oled. Ik heb een kleine die vaak dezelfde filmpjes kijkt / pauzeert. Dus kans op inbranding.
daar zijn de screensavers toch voor? Weet niet hoe Sony het doet, maar bij LG springt die aan na 10 seconde oid. Zeer kleine kans op inbranden. Daarnaast runt het pixelshift programma als de TV uit staat.
Detecteert die LG dat bij de bron? Mijn Panasonic zwiert de screen saver aan voor zijn interne apps, maar niet voor de hdmi poorten.
LG hetzelfde. Interne app's wel, externe bronnen niet. Gelukkig kun je dat op bijvoorbeeld een Xbox zelf instellen, maar voor de externe Ziggo bron moet ik dat nog even uitzoeken. Momenteel blijft dat beeld gewoon op pauze staan, zonder screensaver.
even snel door dit forum heen gescrolt:

https://community.ziggo.nl/community-archief-226/ziggo-next-beeld-pauzeren-en-stilstaand-beeld-oled-tv-45372/index2.html

Wat ik er zo snel uit begrijp ligt het verzoek bij de ziggo next ontwikkelaars met een lage Prio. Al meer dan een jaar, topic is gesloten maar nog steeds niet met een screensaver ingebouwd.
Ik dacht dat de ZG9 ook een update zou krijgen voor 4K120FPS.
Klopt ja, zal dat nog even toevoegen. Maar die moet dus nog volgen, dus het lijkt me sterk dat dat nog voor einde van dit jaar zal zijn.
Ik hoop dat die 75 en 85" ZH8 nog een price drop krijgen al zal dat denk ik pas volgend jaar egens zijn omdat deze pas later dit jaar op de markt kwamen. Ik vind het wel interessante TV's alleen wel jammer dat ze geen AV1 kunnen en ook geen 8K in de interne apps ondersteunen.

Ik gok dat Sony volgend jaar met een nieuwe Top SOC gaat komen die dat wel kan en ook betere HDMI2.1 ondersteuning heeft. Ze ondersteunen nu niet alle features zoals ALLM en VRR. En wil je voor 8K juist wel de 48Gbps bandwidth hebben om hogere refreshrates te ondersteunen.

Dus het zijn eigenlijk 8K TV's die je lastig als echte 8K tv kan gebruiken. Het kan maar wel met wat beperkingen hier en daar en dat vind ik wel erg jammer voor die prijs.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 14 oktober 2020 16:45]

Heb een 55" Xe9305 en weinig betere Tv's tegengekomen puur op beeldkwaliteit recht van voor. Echter graag een 65" in de plaats maar jammer dat de xh9505 geen hdmi 2.1 heeft gekregen.

Dus wacht ik ook op volgend jaar want nu upgraden heeft weinig zin als er over een half jaar weer nieuwe reeksen voor de boeg staan. Hopelijk ook een verdubbeling van het aantal zones of een goedkopere 65" van de ZH8.
Ik heb zelf de 940E het grotere broertje al heeft deze wel een 288zone fald ipv advanced edge lid van de 930.
Ik hoop inderdaad ook op zo iets de 95 serie is een flinke step down tov mijn huidige TV. Maar de ZH8 is erg aan de prijs en dat is opzich niet erg maar dan wil ik wel alle hdmi 2.1 features en 8k features kunnen gebruiken. En dat gaat helaas niet en dan vind ik hem veel te duur.

In dat opzicht heeft lg wel een heel compleet aanbod met de C9 en CX tv's.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 14 oktober 2020 18:41]

Een 940e is inderdaad een zeer mooie tv en zou ik ook nog wel eventjes mee doen. Als ik een 65" 930e had dan bleef een upgrade ook wel uit maar had niet verwacht dat ik zo snel ging wennen aan 55" dat het te klein ging worden. 75" Tv's zijn dan buiten mijn budget.

Weet niet zeker of ik nog wel een oled wil gezien ik vooral overdag tv kijk maar rolluiken kunnen naar beneden tijdens een heldere zomerdag bijv.
Ik heb helaas geen rolluiken want dan moet mijn zonnescherm er af.
Maar ik wil nog wel een keer naar een andere optie gaan kijken.

Yeah wilde er eigenlijk ook langer mee gaan doen. Maar heb een keer een andere gekregen omdat er een vuiltje achter het scherm gekomen was en deze heeft wat vertical banding.

En ik kon hem omruilen maar niet meer voor een 940E :( dan werd het een X950G of een ZF9 en beide zijn veel slechter dan wat ik heb. Dus zit een beetje in dubio. Na dit jaar kan ik sowieso niets meer omgeruild krijgen. Dus dan zou ik gewoon met die banding moeten leven.
Omruilen voor iets anders en dat dan verkopen en een ZH8 halen is erg duur moet je heel veel bij leggen. 77CX is tegenwoordig veel goedkoper die heb je straks voor 3800 of misschien zelfs minder.
Dat ze er dan maar geen haastwerk van gemaakt hebben, en mijn 85XH9096 niet bricken ;)
Als dit de enige aanpassing is, zit er ik er niet op te wachten...
Nice. Is er al vordering bij LG en hun hdmi problemen bij de 2019/2020 toestellen?
0Anoniem: 508592
@Da Queen14 oktober 2020 16:47
Contact gehad met LG. Deze zou in November uitkomen en is nu in de testing labs.
Kon ook nu al mee doen met testen. Maar 1 nadeel: doe je mee en er gaat iets mis en je brickt je TV bijvoorbeeld, vervalt de garantie. (wazig... maar waar)
Thanks. Wel heel bizar als je mee zou doen, al verbaasd het me ergens ook weer niet gezien ik zelf ook geen goede ervaringen heb met LG support.
0Anoniem: 508592
@Da Queen15 oktober 2020 07:03
Nog even afwavhten dus haha.
0Anoniem: 508592
14 oktober 2020 16:46
Netjes. Helaas is de update voor LG er nog niet voor de 55B9 modellen. Wel contact gehad met LG. Deze zou in November uitkomen en is nu in de testing labs.
Wat is het verschil tussen de XH90 en 92? Als ik ze vergelijk op Tweakers zie ik geen verschil in specificaties.
Volgens mij geen verschil. Beide heten Bravia VH1. Heb sinds vorige week een 55XH9299, de update krijg ik nu net.
Volgens mij is de voet van de 92 anders. Daarbij heb je twee posities om ze te plaatsen, volledig aan de buitenkant en een stukje meer naar binnen voor wat kleinere meubels. Verder zijn ze identiek.
Inderdaad andere voet en misschien nog dat de afstandsbediening anders kan zijn maar de tv is identiek.
Sony heeft 4 van deze types uitgebracht. Alle vier dezelfde tv met wat kleine veranderingen zoals voet etc.
Het gaat om de: XH9005 / XH9077 / XH9096 / XH9299
Ik blijf het raar vinden dat Sony geen Oled heeft die goed samenwerkt met de PS5 straks. Een selectie in de pricewatch op oled en hdmi 2.1 levert niets van Sony op. En wat ze wel hebben is qua inputlag nou ook niet echt de top. Ik vind het wel mooie TV's maar aangezien de nieuwe TV hier hopelijk weer dik tien jaar mee gaat wordt het dan waarschijnlijk toch een LG die al wel nieuwe standaarden ondersteund en een lage input lag heeft. Misschienkomen ze tegelijk met de PS5 nog met een LG-killer droomTV, maar die kans lijkt me erg klein :)
Als ze iets uitbrengen dit najaar of in het voorjaar zullen het Master series waarschijnlijk worden. Dus flink aan de prijs.

Nu is het zo dat auto low latency mode standaard in de meeste bravias zit. Mijn xe9305 gaat automatisch naar game mode als ik de PS4 aan doe. Dat is wel niet het geval met een xbox maar verwacht ik wel met de PS5. EARC hebben de meeste nieuwe Tv's ook met 2.0 en 4k120 ga je weinig tegenkomen. Dirt 5 bijvoorbeeld is sub 1440@120hz dus genoeg hdmi 2.0 die dat ondersteunen.

VRR ga je missen gezien ontwikkelaars toch vaak net niet de 60 fps halen maar zie steeds vaak dat er gekozen wordt voor een dynamische resolutie met locked framerate. Of dat echt een issue is zal nog wel meevallen denk ik. Zelfs bij huidige games zie ik nauwelijks tearing op ps4. Alhoewel het meeste capped is.

Input lag is wel beter bij LG Tv's of deze x900h vergeleken met de meest andere.

Zelf wacht ik tot volgend jaar om te zien welke Tv's er dan uit komen.
Mijn voorkeur gaat toch na Q-led geen last van inbrandingen, en wit is echt wit, kleuren zijn ook velen malen beter zelfde geld voor HDR brightness.

Als je veel gamed raad ik geen oled aan.
Wat een hoop off-topic hier, OLED, Samsung hebben niets te maken met deze update.

Het schijnt dat er straks nog een 2de update komt voor ALLM / VRR, ergens in de winter :).
Weet iemand iets over een mogelijke hdmi 2.1 update voor de XG9505 serie? Zijn ve geruchten over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee