LG Display komt met oledpanelen van 42 inch en fellere oledpanelen van 77 inch

LG Display maakt oledpanelen met een diagonaal van 42". Tot nu toe hadden de kleinste oledpanelen een diagonaal van 48". Verder zegt de fabrikant dit jaar te komen met 77"-oledpanelen met een hogere helderheid.

LG Display zegt dat de 83"- en 42"-oledpanelen van dit jaar zich zullen voegen bij de bestaande panelen van 88, 77, 65, 55 en 48". Het was eerder al duidelijk dat er dit jaar voor het eerst 83"-oledpanelen zullen verschijnen bij televisies; Sony introduceerde onlangs onder meer zijn nieuwe A90J-oledtelevisie voor dit jaar, waarvan ook een 83"-versie uitkomt. De komst van 42"-oledpanelen was eerder nog niet bekend en tot op heden zijn er ook nog geen oledtelevisies aangekondigd met deze relatief kleine panelen. Wellicht verandert dat maandagmiddag, als LG Electronics meer over zijn oledtelevisies van dit jaar naar buiten brengt.

Daarnaast stelt LG Display dat het 'significante progressie' heeft geboekt op het vlak van de beeldkwaliteit door middel van 'zeer efficiënte materialen en de toevoeging van een laag in het scherm, waardoor de efficiëntie ongeveer twintig procent beter wordt'. Het bedrijf zegt dat deze hogere efficiëntie betekent dat de helderheid verder omhoog kan, al geeft het daarbij nog geen exacte details. Het lijkt erop dat dit verschilt van de manier waarop de HZ2000- en de nieuw aangekondigde JZ2000-oled-tv van Panasonic een hogere helderheid halen. Deze televisies van de Japanse fabrikant maken gebruik van een speciaal aangepast oledpaneel waarbij betere koeling door middel van een heatsink leidt tot een hogere piekhelderheid. LG Display lijkt aan te geven dat het deze fellere oledpanelen alleen toepast bij schermformaten van 77"; Panasonics fellere oledtelevisies zijn alleen beschikbaar in 55" en 65".

LG Display omschrijft zijn fellere panelen met de tekst 'oledtechnologie van de volgende generatie' en zegt dat het van plan is deze technologie toe te passen in high-end tv-modellen. Waarschijnlijk betekent dat dat de opvolgers van bijvoorbeeld de CX- en de BX-oledtelevisies van vorig jaar deze fellere oledpanelen niet krijgen. Onlangs kwamen verschillende Koreaanse media al naar buiten met enkele details over LG's oled-tv's van 2021 en zij noemden de naam OLED evo. Waarschijnlijk is dat de naam die LG zal geven aan de oledtelevisies die een hogere helderheid kunnen halen. Daarbij werd de G1 genoemd, het model dat de GX van vorig jaar moet opvolgen. De oledtelevisies uit de G-reeks zijn relatief duur. De modellen van dit jaar behouden waarschijnlijk de letters om de verschillende modellen aan te duiden en gebruiken naar verwachting het cijfer 1 als aanduiding dat ze in 2021 uitkomen.

LG Display zegt dat het ook zijn midrangereeks fors gaat uitbreiden. Dat betreft televisieschermen van tussen de 20" en 30", al is niet geheel duidelijk of dit ook oledpanelen betreft. Het zou kunnen dat hierbij ook aan monitoren moet worden gedacht.

Verder komt LG met oledproducten waarbij het geluid uit het scherm komt, een technologie die waarschijnlijk vergelijkbaar is met die van Sony. Sony brengt al langer oledtelevisies uit waarbij het scherm in trilling wordt gebracht om geluid te produceren.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-01-2021 • 10:16

106 Linkedin

Reacties (106)

Wijzig sortering
Waarschijnlijk afkomstig van de nieuwe LG Display-fabriek in Guangzhou.Substraat van 2200 bij 2500 millimeter, een 42" paneel met 16:9 aspect ratio is 930 bij 523 millimeter. Passen precies tien 42-inch panelen op.

Het kan overigens heel goed zijn dat ze uit elk substraat meerdere formaten panelen halen om zo het oppervlak zo goed mogelijk te vullen, hebben ze ongetwijfeld slimme software voor.

Dat is trouwens wel de reden dat 55-inch panelen relatief goedkoop zijn: Zes van dit formaat vullen bijna precies dat 2200 bij 2500 mm substraat.

Edit: Voor de volledigheid, op dat substraat passen ook heel goed acht 48-inch panelen.

Edit 2: Met pxcalc bereken ik de formaten van de 16:9 panelen van inch (diagonaal) naar mm (lengte en breedte) en Engineering ToolBox voor de plaatjes

[Reactie gewijzigd door Balance op 11 januari 2021 10:39]

Dit is geen nieuwe fabriek, hier komen de huidige 48" en 77" al vandaan, gesneden uit dezelfde plaat overigens. Zoals in je link valt te lezen had de 'full-scale' productie vertraging opgelopen door oa. de covid-uitbraak.
Pas als de 10.5G lijn opengaat (in Korea/Paju) zullen bepaalde maten een stuk efficiënter geproduceerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 11 januari 2021 11:20]

Maar de pixeldichtheid van het substraat moet anders zijn voor die verschillende maten, om steeds een 4k scherm over te houden...
LG display kan verschillende delen van het substraat verschillende resoluties geven dacht ik.
Het kan overigens heel goed zijn dat ze uit elk substraat meerdere formaten panelen halen om zo het oppervlak zo goed mogelijk te vullen, hebben ze ongetwijfeld slimme software voor.
Zouden ze de formaten van de panelen niet gewoon aanpassen / ontwerpen aan wat optimaal is voor zo'n substraat? ;)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 11 januari 2021 10:58]

Ik kan me inderdaad voorstellen dat uit een substraat verschillende schermformaten worden gehaald zodat er zo min mogelijk snijverlies onstaat. Mogelijk wordt dat ook aangepast op de vraag naar de verschillende formaten.
Als een fabriek echt het maximale uit de substraten wil halen testen ze het substraat eerst op dode pixels en snijden het substraat vervolgens zo economisch mogelijk in een aantal schermen. Technisch is dat mogelijk, maar of zo'n flexibele snij-straat wel snel genoeg is, is maar de vraag. Misschien zijn standaard snijpatronen gewoon goedkoper dan investeren in dure machines.
Dode pixels? Op een substraat zijn naar mijn weten nog geen pixels aanwezig, aangezien dat andere zou betekenen dat elk formaat scherm een andere resolutie zou hebben.
Ik weet niet wanneer LG de panelen gaat snijden. Ik ben er van uitgegaan dat men dat (net als Samsung met de Qled panelen) redelijk ver in het productieproces doet. In de meeste gevallen is het economischer om zo lang mogelijk met zo groot mogelijke oppervlakten te werken.
Dat doen ze zeker, maar ze moeten ook rekening houden met de pixeldichtheid: De machines kunnen met een aantal vaste pixeldichtheden werken, dus daarom is wat restmateriaal onvermijdelijk.
Goede aanvulling! Het lijkt er dan op dat 48" eindelijk goed beschikbaar gaat worden!
Dat had het al moeten zijn, die fabriek produceert al seder halfweg vorig jaar. Wat ik er echter van lees is dat LG ervoor koos om de 48"-panelen te snijden uit de ruimte die over bleef na twee 77"-panelen uit het moederglas te snijden. De beschikbaarheid van 48" was dan ook gekoppeld aan de vraag naar 77"-panelen.

Er is niets dat LG tegenhoudt om het anders aan te pakken en ik hoop en verwacht ook eigenlijk dat ze dat gaan doen, want de 48" heeft ondanks zijn hoge prijs uitstekend verkocht, dus er zit hier markt voor LG.
Het kan overigens heel goed zijn dat ze uit elk substraat meerdere formaten panelen halen om zo het oppervlak zo goed mogelijk te vullen, hebben ze ongetwijfeld slimme software voor.
Waarschijnlijk wel ja. Dit is volgens mij precies wat aan de orde kwam in een van (of beide) podcasts van Vincent Teoh/Stop the FOMO. Dacht dat de 42 en 83 gecombineerd worden? Logisch dat als je blokken van 4 x 42" (jouw plaatje) kunt bouwen, daarmee ook de 83'er is geboren.

Daarom leek het erop dat die 83 nog enigszins betaalbaar ging (goedkoper te produceren, tov de gruwelijk onbetaalbare 88.

Alleen zoals ik het nu lees krijgt de 77 dan een beter paneel dan de 83. En dit zou logisch zijn als de 83 substraten met kleinere formaten deelt en 77 wellicht een eigen heeft??

Maarja, dan is daarmee het eerste dilemma ook weer geboren. 77 met beter paneel of de grotere 83??...

Tot dusver aannames, maar het feit dat er staat
"LG Display lijkt aan te geven dat het deze fellere oledpanelen alleen toepast bij schermformaten van 77"

En niet 'vanaf'. Wat meer zou betekenen dat bepaalde formaten meer premium worden.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 11 januari 2021 11:18]

Bij LG zelf ja maar Sony heeft bv geen 77" in de A9J lijn maar wel een 83" en die krijgen als het goed is allemaal zo'n high brightness paneel.

Ik hoop ook dat die 83" over een jaar een beetje betaalbaar is. Dan is dat eventueel een optie voor mij. Wil wel perse een high brightness pannel want vind oled nu tov mijn 940E niet fel genoeg.
Dus ik houd de ZG9, ZH8, Z9J ook goed in de gaten. Een goede FALD LCD vind ik ook erg mooi.
ow serieus, zie nu indd dat Sony er geen 77" bij heeft staan.

Maar ik vrees erg voor de techniek die Sony gebruikt op de 83"er.
Want als je die Panasonic prijzen ziet?? Mijn god man.
Prachtig merk, prachtige schermen, maar die kan ik straks echt niet betalen op groot formaat.
En ze komen er wederom niet van Panasonic toch?
Ja dat is inderdaad even afwachten. Panasonic zat daar ook in een niche en ze waren de enige. Nu komt er concurrentie op dat vlak dus wie weet zorgt dat er ook voor dat het iets betaalbaarder wordt. Nu zijn de A9 OLED's nooit heel goedkoop zijn wel echt premium en zitten ook duidelijk qua prijs in dat segment.

Nu hebben ze qua beeld en paneel tenminste ook een duidelijk voordeel over de LG C lijn. Want het lijkt mij niet dat die naar die lijn gaat komen dat maakt die C lijn in een keer een stuk duurder.

Ik heb er zelf wel extra geld voor over om meer max helderheid te krijgen. Maar het moet inderdaad niet te gortig gaan worden. Sowieso moet je altijd even tot Nov/Feb het jaar wachten tot de modellen goedkoper zijn. @ launch in Maart/Mei betaal je natuurlijk de hoofdprijs.
Ja dat is dus zo balen van deze situatie.

Ik had de PS5 als moment gepland om over te stappen.
Ghost of Tsushima en Demon's Souls alvast getest op de CX, maar die heb ik teruggebracht vanwege de crushed blacks en peak brightness. Die games spatte verder van het doek en het zag er echt ziek uit. Maar ik had de indruk had dat dit jaar veel nteressanter is mbt nieuwe modellen op dan 2020 tov 2019. De LG C9 doet bijna niet onder voor de CX. En als ik weet dat die panelen dit jaar ineens velen malen beter zijn, dan wordt ik echt gek met mn CX.

Maar wachten tot einde jaar weer.... dat gaat pijn doen! Want ik wil o.a. Demons Souls, Last of Us 2 en nieuwe PS5 titels (zoals Kena) wil ik in de optimale omstandigheden spelen. Ik weet niet hoe lang ik dat ga uithouden.....

En ondanks dat ik totaal geen fan van Samsung ben... Ga proberen die miniLEDs objectief te benaderen. Had eigenlijk gehoopt dat juist een Sony met iets interessant zou komen rond LCD, omdat ik Sony's picture quality gewoon veel interessanter vind dan die van Samsung.

Anderzijds zet Samsung wel hard in op die gaming features en even heel kort door de bocht. Hier slaat Sony genadeloos de plank mis. Dit zou een 1,2tje moeten zijn voor ze. Iets wat we natuurlijk vaker zien bij het versplinterde Sony, maar goed....

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 11 januari 2021 15:32]

Tja dat is altijd de keuze he. Ieder jaar komt er wel iets nieuws en ieder jaar komt er weer iets beters. Dan kan je blijven wachten en wachten en wachten.
Deze nieuwe TV's komen pas in April. Dus dan zal je het tot die tijd met je oude TV moeten doen.

Maar sinds de C7 zijn de aanpassingen bij LG maar klein geweest. Allemaal kleine tweaks om het net wat beter te maken. Nu komt er inderdaad weer een grote stap vooruit. Dus dat is zeker de moeite.

En wat betreft samsung. Staar je niet blind op miniLED. Want Samsung heeft er nogal een handje van om te agressieve local dimming te gebruiken en blacks te crushen. Een CX heeft daar volgens mij niet zo veel issues meer mee maar de Samsung FALD TV's nog wel. Het is dit jaar iets beter geworden dan het jaar er voor maar nog steeds niet zo goed als Sony.
Echter gaat Sony voor het behoud van detail en dan heb je wel meer blooming maar je mist niets. Samsung doet het omgekeerde die wil zwart behouden en verliest daardoor detail.

Daarnaast heeft Samsung er een handje van de kleuren lekker op te blazen (dat is met calibratie nog wel te fixen)
Maar ze tracken ook de HDR Picture level curve niet netjes en die kan je niet bij stellen. Ook daar gaan ze bv als er om 200 nits gevraagd wordt 230 nits geven voor het WOW effect. Net als bij de opgeblazen kleuren is dat niet gewenst.

Nu is het zodat veel mensen dat mooi vinden. Ben je daar een van? dan moet je Samsung zeker overwegen. Maar ik heb er persoonlijk echt een hekel aan. Wil je natuur getrouw beeld met kloppende kleuren en helderheid ga dan voor Sony, Panasonic of LG.

Ik heb best wat ervaring met Sony en LG. Ik vind de motion van Sony echt geweldig zou dat niet graag kwijt willen.
Ja alleen had ik de indruk dat specifiek voor 2019 -> 2020 de verschillen in grotere mate teleurstellend waren. En voor bijvoorbeeld C9 -> CX, gelijk of misschien zelfs een fractief negatief.

Samsung heeft inderdaad zn 'trucjes/methodes' om de suggestie te wekken dat de kleurweergave waanzinnig is. Ik vind de sprankelende kleuren in animatiefilms soms wel mooi. De eerste keer Tangled op mijn huidige Sony spatte van het scherm. Maar ik heb liever dat de film dit dicteert (creators intent ofzo). Die spattende kleuren hoeven van mij niet perse bij.... No Country for Oled man, even random voorbeeld. En voor games bij Super Mario wel, maar niet bij Dark Souls en Bloodborne. Heb de indruk dat Sony en Panasonic dit veel beter doen.

LG en Sony ga ik vooral in de gaten houden. Ben ook enorm benieuwd of die XR processor van Sony indrukwekkend wordt of niet heel veel uig baat maken.
En dan zijn er nog de miniLEDs van LG, alleen nadeel bij LG vind ik dat dit merk OLED als interne concurrent heeft. Dus LG is er helemaal niet bij gebaat om het beste van het beste uit miniLED te halen, want dan gaat dit mogelijk ten koste vna hun OLED lijn......

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 11 januari 2021 16:44]

Ja als je "Creators Intent" wil moet je bij Samsung weg blijven. Ik verwacht ook niet dat ze dit jaar het roer ineens omgegooid hebben en perfecte weergave hebben. Samsung is altijd voor WOW gegaan ipv real. En dat is prima en een keuze. Ze spreken gewoon een andere doelgroep aan daar is niets mis mee.

Sony en Panasonic zijn heel erg van het zo dicht mogelijk bij de Reference monitoren komen. LG zit er meer tussen in maar komt tegenwoordig ook heel dichtbij zeker met de OLED's dat is gewoon on par.

Miniled is zeker mooi als je dan veel zones hebt. Maar ook dat zegt niet alles. Het local dimming algoritme is net zo belangrijk als niet belangrijker. 2500 Zones met een slecht algo geeft een slecht beeld. 280 met een goed algo geeft goed beeld. Maar 32 zones met een goed algo tja dat blijft niet geweldig.
Dus opzich kan Sony zonder mini led wel concurreren als ze maar afstappen van die 60 zones. Al is het wel echt indrukwekkend wat ze met 60 zones voor elkaar krijgen.
de Z9G had er iets van 720 de ZH8 320 en 288 als ik me niet vergis (85" had er raar genoeg minder) Maar dat zijn ok aantallen.
Vooral als de Z9J er wel weer 720 krijgt voor de 85" en ze 320 of meer zones voor de 75" gebruiken is dat niet verkeerd. Al zie ik wel liever 1000 zones zoals bij de Z9D. Daar had de 75" er al 858. Dat samen met de nieuwe local dimming algo's van vandaag de dag en de XR processor kan het denk ik prima opnemen tegen de 2500 Zones van LG.

Ben heel benieuwd wat er straks uit de reviews van al die TV's gaat komen. Dit is in ieder geval wel weer een interessant jaar in TV lang met wat grotere vooruitgangen.
Ja, als dat waar blijkt is dat wel jammer. Ik had me net verheugd op 83 inch, gaan ze ineens de 77 inch feller maken en laten de 83 inch hangen. Hopelijk is het een intepretatiefout maar dat wordt binnenkort vast nog wel duidelijk.
Waarschijnlijk is de nieuwe techniek maar in één van de twee fabrieken aanwezig en kan het dan ook alleen op de panelen die in die betreffende fabriek gemaakt worden toegepast worden.
Ze spreken ook van OLED schermen van 20-30inch: https://twitter.com/Flatpanels/status/1348561434997891075

Een 32inch 4K versie van de huidige TV's zou echt een waanzinnige mooie PC monitor zijn :o
Dit, dus.

Ik wil iets groter dan 27"@4k, maar 48"+ voor een desktop monitor is te groot voor mij als programmeur (die extra screen-real-estate wil ik dan op monitor 2 en/of 3).

32" zou perfect zijn ... heb net n lg 55CX (oled) tv gekocht en die 120Hz+gSync specs doen me hem als monitor willen gebruiken, maar dat is gewoon echt te groot als desktop monitor!
Die zou ik wel willen voor pc monitor 42 inch .Zou goed werken samen met mijn 3080 die ik dit jaar in mijn pc ga steken.48 inch voor pc monitor vondt ik nog te groot.Maar 42 inch is wel de juiste grote.
brand dat niet in?
Brandt zeker in. Zie: https://youtu.be/nOcLasaRCzY

Statische plaatjes is killing. Dus je startknop, clock, notifications, etc. Je kunt het wel flink rekken door lage brightness, pixelshift e.d. maar op een gegeven mometn ga je toch brun-in krijgen bij PC gebruik. Bij TV gebruik is het niet echt relevant.
Met name het risico op inbranden van ondertiteling vind ik wel interessant. (6m46s in het filmpje). Ik heb zelf een 55" LG C8, en heb de ondertiteling bij bv. Netflix wat 'grijzer' ingesteld dan de standaardinstellingen. Dat is vooral voor comfortabeler kijken, maar het lagere inbrand-risico is mooi meegenomen.

We hebben de TV niet vaak als 'behang' aanstaan op de achtergrond, dus het aantal branduren valt mee. Daarbij heb ik de helderheid niet al te hoog staan, waardoor ik sowieso niet snel inbrandproblemen verwacht.
In het filmpje zie je inderdaad ondertiteling burn-in en dan moet je niet onderschatten.

Ikzelf heb dat met twee plasma tv's ervaren en -alhoewel twee verschillende technologien- zit er wat dat betreft wel een overeenkomst tussen OLED en plasma...... en dan ben ik super voorzichtig geweest maar blijkbaar niet te voorkomen geweest.
Retentie en Burn-in zijn wel degelijk twee nadelen van self-emitting schermen.... dat ze het mooiste beeld geven is dan weer wel een gegeven.

Zeker wij in Nederland waar alles wat niet nederlands-talig is ondertiteld is zullen daar veel eerder last van hebben dan bijvoorbeeld de kijkers in Engeland of Duitsland

Komt er wellicht op neer dat je geen hoofdprijs moet betalen voor een scherm en 'gewoon' om de 4 jaar een vers exemplaar koopt,,,, niet echt 'groen' maar je moet wat.

Meer on-topic: een extra helder scherm zal volgens mij eerder onderhevig zijn aan burn-in of retentie
Ja ik denk dat het vooral theoretisch is bij TV gebruik. Vergeet niet dat de schermen in het filmpje constant aan staan he. Als je elke dag een film kijkt van 2 uur dan is dat dus 1/12e (2/24e) van dat gebruik. Kortom, na 12 jaar zit je op zn vroegst aan die uren. Dan heb jij al een nieuwe TV denk ik ;)
Ik heb vanochtend mn scherm om half 9 aangezet en hij staat nu nog aan. Ik zei 10 uur, maar misschien is het wel 14 uur op sommige dagen. Dan gaat het hard met de branduren.
Het gaat hier over duizenden uren statisch beeld met rode logo's constant zichtbaar. Ik vermoed niet dat een zwarte startknop en balk zo'n kwaad kunnen. Ook zal je gamen en video's bekijken op het scherm.
Ik kan niet wachten op een oled monitor!
Ik heb mijn scherm zeker 10 uur per dag aan. Dus binnen 3 jaar heb ik dan dat soort burn ins. Dat ga je dus na 1 jaar zeker zien. Beetje zonde niet? Of koop je elk jaar een nieuwe? In dat geval is het geen issue.

[Reactie gewijzigd door Fewture op 11 januari 2021 15:47]

Daarnaast hebben ze in het filmpje ook wat LED beeldschermen die last beginnen te krijgen van falende ledjes en dus steeds dimmer wordt.

Oled moet je inderdaad wat voorzichter mee zijn, maar de beeldkwaliteit maakt dat wel verdomd goed.
Tot nu toe valt dat bij OLED notebookmonitoren wel mee. Met de juiste ondersteunende technieken (pixel shifting, in standby pixels 'trainen', etc.) verwacht ik dat het in de meeste gevallen geen probleem zal zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 januari 2021 10:43]

Ik heb weleens gelezen dat pixel-shift burn-in niet tegengaat, maar alleen probeert te zorgen dat de burn-in minder zichtbaar is (door zeg maar de burn in te verspreiden over meerdere pixels is de overgang minder drastisch). Bron: weet ik niet meer, dus quote me er niet op ;)
Klopt. Het enige wat burn-in (of eigenlijk, degradatie van de oleds) tegengaat is het verlagen van de helderheid.
Hangt er denk ik vanaf wat je doet op je pc... Als je 8 uur per dag de desktop in beeld hebt zou ik het niet doen nee. Als je bijna alleen maar gamet op je pc dan is het niet anders dan een console op een oled tv. Kan ook inbranden, maar als je veel afwisselt tussen games dan valt dat wel mee.
Mijn ervaring met mijn c9 is dat hij bij lang statisch beeld op mijn console het scherm langzaam dimt totdat er weer beweging in komt. Voor games op de pc idd geen probleem. Het lijkt me vooral dat de anti-inbrand technieken wellicht storend worden als je bijvoorbeeld lang naar een teksteditor zit te staren en je beeld langzaam begint te dimmen omdat de mate van verandering te laag is.

Het inbranden zelf zie ik idd niet zo snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 11 januari 2021 10:57]

Hangt er denk ik vanaf wat je doet op je pc... Als je 8 uur per dag de desktop in beeld hebt zou ik het niet doen nee. Als je bijna alleen maar gamet op je pc dan is het niet anders dan een console op een oled tv. Kan ook inbranden, maar als je veel afwisselt tussen games dan valt dat wel mee.
Ja en ook met spellen heb je op de zelfde plek constant je healthbar of minimap en ga maar zo door, dus hoor je ook burn-in te krijgen met spellen, dus ja met spellen en zo heb je ook de burn-in probleem, alleen als je er films en series op kijk via DVD/Blu-ray en streaming diensten zonder logos en zonder ondertiteling krijg je zo goed als geen burn-in, want zelfs van ondertiteling krijg je burn-in.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 11 januari 2021 17:23]

Daarom zei ik ook als je veel afwisselt tussen games :)
Als je altijd hetzelfde spel speelt dan heb je een stuk meer risico op inbranden.
En dan bedoel ik natuurlijk een hinderlijk niveau van inbranden. Een beetje zal er altijd zijn, maar aangezien het op het forum stikt van mensen die superhappy zijn met hun oleds en nooit klagen over burnin denk ik niet dat het echt heel snel een groot probleem zal zijn. En je moet wellicht voor jezelf de keuze maken hoe erg je het zou vinden als je na 5 jaar bv wel problemen er mee krijgt... haal je dan je schouders op en koop je de op dat moment weer beste TV, of moet je nog 5 jaar door de burn-in heen kijken omdat je dan pas weer een nieuwe kunt veroorloven?

En nee heb er zelf geen, omdat ik begin dit vorig jaar (edit: het is nog wennen :P) net de keuze maakte om toch maar voor een veel goedkopere LCD te gaan gezien mijn financiele situatie destijds (ondertussen onverwacht en structureel een stuk beter, maar om nou een paar maanden oude TV meteen weer te vervangen... :+)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 11 januari 2021 17:51]

Daarom zei ik ook als je veel afwisselt tussen games :)
Als je altijd hetzelfde spel speelt dan heb je een stuk meer risico op inbranden.
En dan bedoel ik natuurlijk een hinderlijk niveau van inbranden. Een beetje zal er altijd zijn, maar aangezien het op het forum stikt van mensen die superhappy zijn met hun oleds en nooit klagen over burnin denk ik niet dat het echt heel snel een groot probleem zal zijn. En je moet wellicht voor jezelf de keuze maken hoe erg je het zou vinden als je na 5 jaar bv wel problemen er mee krijgt... haal je dan je schouders op en koop je de op dat moment weer beste TV, of moet je nog 5 jaar door de burn-in heen kijken omdat je dan pas weer een nieuwe kunt veroorloven?

En nee heb er zelf geen, omdat ik begin dit vorig jaar (edit: het is nog wennen :P) net de keuze maakte om toch maar voor een veel goedkopere LCD te gaan gezien mijn financiele situatie destijds (ondertussen onverwacht en structureel een stuk beter, maar om nou een paar maanden oude TV meteen weer te vervangen... :+)
Ja heb je helemaal gelijk, je moet dan ontzettend veel uren achterelkaar de zelfde spel spelen.

Ik ben zelf gegaan voor een LG OLED scherm, omdat ik de beste beeldkwaliteit wou hebben, en dat hij niet heel duur was, minder dan me 11 jaar oude Samsung UE40B6000 waar ik €1300,- voor betaalde toen, ik kijk er het meeste Series en Films op, en af en toe game ik er op, maar dan meer nieuwe mooie platform spellen, zo als de nieuwere Alien Breed spellen, alleen kijk je die van bovenaf, en BloodRayne Betrayal, en Ori and the Blind Forest, en Broforce, en Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate, en Double Dragon: Neon, en Giana Sisters: Twisted Dreams, en de Trine spellen en meer.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 11 januari 2021 18:05]

Ja het kriebelt bij mij ook wel als ik bv mensen in het XSX topic hoor er over... Het is dat er nog wat kinderziektes lijken te zijn met VRR, dat motiveert weer om toch nog even te wachten op een volgend model waar dat wat meer volwassen in is. Maar die LCD die ik nu heb gaat geen jaren en jaren mijn primaire scherm zijn denk ik :+
Ja het kriebelt bij mij ook wel als ik bv mensen in het XSX topic hoor er over... Het is dat er nog wat kinderziektes lijken te zijn met VRR, dat motiveert weer om toch nog even te wachten op een volgend model waar dat wat meer volwassen in is. Maar die LCD die ik nu heb gaat geen jaren en jaren mijn primaire scherm zijn denk ik :+
Nee toch niet, je gaat hem op je slaapkamer doen?

Ik zelf wil geen TV in me slaapkamer hebben, als ik wil kijken kijk ik altijd lekker in me woonkamer op me loungebank, lekker tussen me 5.1 speakers in, ben een grote fan van goed geluid en nu vooral beeld.
Oh geen idee... TV op de slaapkamer vind ik nog best ok, maar 65 inch is wat groot voor mijn kleine slaapkamer (heb het kleine kamertje gebruikt zodat ik de grote slaapkamer over heb als werkkamer met het thuiswerken nu).
Wat er met die LCD gebeurt als ik werkelijk overstap naar oled zie ik nog wel, misschien gewoon verkopen (al lijkt me dat wat lastig met zo'n groot ding).
En ja geluid is belangrijk. Surround doet mij niks bij speakers (bij gamen zet ik een headset op daarvoor), maar heb ook twee grote zuilen staan met dikke woofers er in, dus films klinken top :)


maar goed, wellicht genoeg dit topic misbruikt voor de slowchat :+ tijd voor avondeten.
Oh geen idee... TV op de slaapkamer vind ik nog best ok, maar 65 inch is wat groot voor mijn kleine slaapkamer (heb het kleine kamertje gebruikt zodat ik de grote slaapkamer over heb als werkkamer met het thuiswerken nu).
Wat er met die LCD gebeurt als ik werkelijk overstap naar oled zie ik nog wel, misschien gewoon verkopen (al lijkt me dat wat lastig met zo'n groot ding).
En ja geluid is belangrijk. Surround doet mij niks bij speakers (bij gamen zet ik een headset op daarvoor), maar heb ook twee grote zuilen staan met dikke woofers er in, dus films klinken top :)


maar goed, wellicht genoeg dit topic misbruikt voor de slowchat :+ tijd voor avondeten.
Ha ja, ik heb voor me Game-PC ook een goede 5.1 speaker set, ik vind koptelefoons helemaal niks, en eet smakelijk alvast.
Ik ook wel.. hopelijk ook met displayport ipv alleen hdmi2.1. dan valt er beter op aan te sluiten..
Ergens vind ik het wel grappig dat mensen 77 inch te klein vinden en 88 te groot en er dus een tussenmodel nodig is:)
Ergens vind ik het wel grappig dat mensen 77 inch te klein vinden en 88 te groot en er dus een tussenmodel nodig is:)
Naja.. Correctie. -> 88" is hoofdzakelijk..... onbetaalbaar als de pest! Adviesprijs van 30 000,- bij introductie ofzo? Of was er een goedkopere van 20 000,-?? Uitgaande van de 77" voor 3500,- is 'te groot' wel het laatste probleem van de 88"er.

Wel echt jammer dat die 83" dus een ander paneel krijgt dan de 77'er, want (afhankelijk van het prijsverschil) had ik die 83 zeker overwogen.
Sony en Panasonic hebben andere methoden voor de pracht van hun schermen, maar ik ga er zeker niet vanuit dat Sony's 83" A90J betaalbaar gaat zijn. 7500,- en meer??
De 77" kostte in 2017 nog 20.000 euro en nu zoals je zegt dik 3500. Met 88" gaat hetzelfde gebeuren, je betaald nu om het vroeg te hebben maar als er een markt is dan blijft LG ze maken en zakt de prijs. Voor je het weet(paar jaar) kost 55" 900 euro, 65" 1300, 77" 2000 en 88" 3000. Misschien zit ik er 10 of 20% naast maar je snapt het principe.
Die 77" was G en W lijn, geen C. Dus die is per definitie hoger gepositioneerd. Er is nu ook nog een 77" van 20 000,- (de ZX).
Dat de prijs per inch beter wordt na verloop van tijd omdat productieprocessen efficienter worden.. ja.. dat gaat nagenoeg altijd op. Want op de massa wordt het grove geld verdiend, niet die schermen van 10 000en euros.
Maar goed, het ging over 'betaalbaarheid' vs 'te groot' als drijfveer van mensen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 12 januari 2021 14:49]

De 88" is 8K en daardoor erg duur. LG denkt dat er in de prijskrater die er momenteel ligt tot de 8K nog ruimte is voor een grotere 4K.
8K speelt uiteraard een belangrjke rol. 4x zoveel pixels + meer m2 OLED = duurder in productie.

De 88" is ook alleen in de absoluut toplijn beschikbaar, namelijk Z.
En de 77" waar we het over hebben op 3500,- is een C lijn.
De 77" ZX is ook 20 000,-.

Maar dan blijft mijn punt hetzelfde. Ik denk niet dat mensen de 88" NIET kopen omdat deze te groot is, maar omdat bijna niemand het kan betalen.
Het hele idee van de 83" in 4K op de C lijn (als ik het goed interpreteerd) = groot, maar dan wel betaalbaarder.

En volgens mij komen de plakken 83" uit dezelfde substraat als de 42". Dus kun je massal produceren. Ook dit helpt natuurlijk met het drukken van de kosten.

Dat TVs goedkoper worden met de tijd en 8K op dit moment stik en stik duur is... ja.. dat is absoluut waar.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 12 januari 2021 14:46]

Ik heb nu 55" en hoewel dat al best enorm is (zeker tov de 32" die ik voordien gebruikte) zou mijn volgende tv best 65" of groter mogen zijn. 83" of 88" kan ik me in een normaal huis eigenlijk nog niet voorstellen
75" hier, maar niet in de woonkamer, die hangt in de game/bios ruimte. Inde woonkamer vind ik 48" al voldoende. Het blijven toch lelijke zwarte vlakken als ze uit staan (grootste deel van de dag hier).
Exact dit dus. Als ik hem gebruik maakt mij de grootte ook niet uit, maar als ik hem niet gebruik is 75" echt idioot. Elke keer als ik bij mensen kom met zo'n immense tv is het echt een tv kamer geworden in plaats van huiskamer. En dat zijn vaak nog bovengemiddeld grote huiskamers ook.
Zo'n doorzichtig scherm leek me dan nog wel wat, maar dat lijkt niet van de grond te komen.
Ik heb een kleine woning dus ik denk dat 65" hier echt de max zal zijn wat nog normaal oogt, zowel uit als aan. Mocht ik nu ooit een enorm huis hebben, ja dan mag het nog best groter ;)
En je vergeet nog de WAF (Wife acceptance factor). Misschien dat zo een samsung frame wel iets is. Ken niet de exacte sizes daarvan, maar kan bij velen wel een oplossing zijn als ze geen zwart ding in de kamer willen hebben

Het eerst wat de W (van de WAF) doet als ze thuiskomt is die tv opzetten, met het nieuws, wat muziek etc. Dat ding staat dus de hele dag aan, vandaar dat het dan ook niet stoort. Enja muziek kan je ook op een andere manier uiteraard, maar dat is een andere discussie.
Ik moest hardop lachen om de WAF. Die hou ik erin. Haha
Gewoon je muur ook zwart schilderen. Mijn TV hangt in een hoek waar ik verder niets mee kan, en die is (mat) zwart.
Voordelen: TV valt niet op (65" waar mensen gewoon langs lopen en het niet zien) en het kijkt rustiger.
Nadelen: Neemt wel licht weg uit de kamer, witte muur reflecteert veel beter.
Een zwarte muur in huis is niet echt mijn idee van mooi. Zeker niet als het een grote muur is.
Exact de reden waarom ik mijn TV uit de woonkamer heb gedaan en een dedicated media kamer heb ingericht in mijn kantoortje. Als ik snel wat wil kijken/laten zien pak ik de ipad er wel bij.
Er is niet zoiets als een te groot scherm. Hooguit een te kleine muur :P
en dat is precies de reden dat ik straks een 88 inch oled koop.
De muur is groot zat om te plaatsen.
Toch sta ik daar geregeld van te kijken, ik heb nu een 43 inch tv (van 2015) daarvoor had ik een 32" (2008)
Ondertussen vind ik een 55" ook niet meer "te groot" en zou ik af en toe willen dat ik toen een maatje groter was gegaan... Ik zou nu misschien ook opteren voor 65 inderdaad. ... Ik neig doorgaans naar de kleinere maat en 't is me al 2x gebeurd dat ik er na een jaar of 2 achter kom dat het wel een maatje groter had gemogen.

Ook ik kan me niet voorstellen dat 83 of 88 normaal wordt. Maar anderzijds ... 5 jaar geleden vond ik 50"+ ook "idioot groot" . Hetzelfde met telefoons.... ik kwam laatst mijn nokia 620 tegen ... (3,8" dacht ik) dat vond ik toen een bakbeest.. maar ten opzichte van de gangbare 6-6,5" van tegenwoordig...
Waarschijnlijk heeft dit meer te maken met het zo efficiënt uitsnijden van de OLED panelen, om op die manier de productiekosten te verlagen.

Alle groottes zijn daarop gekozen. Waarschijnlijk is dit een goede balans tussen hoe groot het totaal paneel is en hoe groot de kans op schade is van het totaal paneel, al kan dit alleen in de praktijk duidelijk worden.
88 inch is 8K en daarmee veel duurder verhoudingsgewijs. Ik denk dat de 83 inch gewoon 4K wordt en een prijs heeft die vergelijkbaar is met de 77 inch van vorig jaar. Weer een kwestie van afwachten.
Moet je nagaan ik had in 2009 een "grote" tv 42 inch.
Is nu blijkbaar een kleintje :+
Heb de tv overigs nog steeds en wacht nog steeds dat ie kapot gaat :X
Dat is het punt met die tv's van tegenwoordig. Die kunnen nogal wat branduurtjes aan :P
Ik zou zeggen, na 12 jaar doe je jezelf een enorm plezier door eens te upgraden naar een nieuw goed modelletje :)
Zoiets ja. Ik had in 2009 een sony 37 inch gekocht, echt mooi beeld. 2 jaar geleden een nieuwe gekocht 49 inch 9005FX of zoiets (topmodel in 49inch lcd toen), man wat een beeld en verbetering. Maar heb hetzelfde gehad met monitor schermen. Ik koop altijd deftig materiaal en ga zeker niet besparen op een scherm. Had hier 1x 24 inch samsung god weet ik welk model staan (en nog een 20 inch philips), zeer mooi beeld. Maar was 1080p. Dan de 24 inch vervangen door een een dell UHD's 27inch overgegaan en wat een beeld ... Direct een 2de besteld. Die 20 inch heeft hier nog 2 dagen gestaan ... Maar eenmaal je gewend bent aan een beter beeld, dan teruggaan naar iets minder ...
In elk geval mooi dat ze 42 inch maken, lijkt me ideaal voor kleinere tv. De vrouw hier wou geen 55, en het is een 49 (wat toen 50 euro scheelde 2 jaar geleden).
*slaat hamer in tv*

Oh noooooo....

Anyway!
Hier hetzelfde, toen ik er een kocht was je met 37” de man. Zo’n eerste platte van 18 mm. Wacht ook nog tot deze kapot gaat. Aan de andere kant lineair tv kijken is nog gewoon fhd. 4K is mooi, maar heb z we of geen bronnen daarvoor.
4K is mooi, maar heb z we of geen bronnen daarvoor.
Ik weet wel dat er telkens veel clichés bovengehaald worden over de zin en onzin van nieuwe ontwikkelingen, maar deze mag anno 2021 toch echt wel in kast blijven :)
Er is tegenwoordig voldoende 4k content te vinden op UHD bluray en verschillende online videoplatformen. En ook de gemiddelde smartphone kan al een tijdje 4k video's maken.

Ik geef je gelijk dat als je huidige toestel nog goed werkt en je tevreden bent van het beeld, het niet noodzakelijk is om een nieuw te kopen enkel en alleen om 4k te hebben. Maar als het morgen kapot gaat en je een nieuw moet kopen dan zie ik geen reden om niet voor 4k te gaan, al helemaal niet 'omdat er geen content voor zou zijn'.
Ik kijk alleen lineair, schijfjes, diensten enzo kijk ik niet. Pas als 4K standaard is en m’n tv stuk gaat haal ik er een.
Hier een bijna 10 jaar oude 42" plasma, doet het ook nog steeds prima :P
Maar goed, toch geen geld voor een 65" OLED...
ik heb anders nog wel een 65" panasonic plasma van 7 jaar voor je over :)
Ha, ja, ik heb nog een 42" panasonic plasma met 1080p staan uit 2009 die het nog prima doet. Ik heb m gezien naast een OLED en hoewel die OLED echt wel mooier beeld gaf, was het verschil niet zó groot dat ik me geroepen voel m te vervangen.
Enige wat echt stoort is de lelijkheid van de randen 8)7
Had ik ook , toch maar overstag gegaan en een 65 inch oled aangeschaft.
Nog geen moment geen spijt van gehad, aan de grote bent je zo gewend.
Oude was uit 2009 en 46 inch, maar door de gigantische scherm randen bijna 55 inch, dus zoveel verschil in de woonkamer is er niet.
Er zijn hier behoorlijk wat mensen die zeggen ik wil geen grotere tv, maar de mensen die ik ken en die een grotere tv hebben aangeschaft zijn er allemaal blij mee of zeggen bij 55 inch, had nog wel groter gekund.

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 11 januari 2021 12:42]

Oke. een 42 incher opent veel nieuwe mogelijkheden. Zo ben ik op zoek naar een klein TVtje voor elders, maar die zijn ook al slecht verkrijgbaar. 37,40 en 42 inch zoals we die vroeger hadden zijn bijna niet meer te krijgen. Minimum is tegenwoordig toch gauw 43" anders heb je of een unit van een TV die qua afmetingen alsnog 43" is óf echt waardeloos beeld geeft.
Minimum is tegenwoordig toch gauw 43" anders heb je of een unit van een TV die qua afmetingen alsnog 43" is óf echt waardeloos beeld geeft.
Vooral dat laatste. Kleiner dan 49" zorgt meteen voor een keuze uit tv's met op zijn best matig beeld.
Ja het is echt belachelijk. Ik wil een klein apparaatje voor in de keuken, maar heb geen zin in een unit van een LCD met bezels van 5 cm en een apparaat van 10cm dik. Dus alles onder 43” valt al af. Tot 49” heb je idd geen tvs die fatsoenlijke panelen hebben. Dus slecht kleurbereik en afstelling.

Je zou bijna een 40” monitor kopen.
Je zou bijna een 40” monitor kopen.
Wat zou daar het nadeel van zijn wanneer je volume en kanalen regelt via settop box e.a.?
Dat je externe apparaten nodig hebt en ie op een muur komt. Ik wil dat graag clean houden dus liefst een kleine stroomkabeltje en thats it. Audio out moet werken over airplay. Dus dan moet je er een hebben met of Airplay ingebouwd of een losse AppleTV. Die zou ik eventueel nog achter t scherm weg kunnen werken.
De Panasonic TX-40HXW804 voldoet aan al jouw eisen ;)
Nou ik heb nog wel wat meer eisen hoor ;)

Maar thanks voor de tip. Zal er eens naar kijken.
Sony 43XH8599 heeft een aardig dunne aluminium rand. 100Hz paneel en zeer goede kijkhoek. Dat is de enige 43inch met een lekker beeld + android ook nog.
Ja zoet er goed uit. Met €750-800 alleen wel stevig aan de prijs ook.
In hoeverre de helderheid van oled tv's een probleem vormt is subjectief. Ik heb op mijn B9 energy saving op 'low' staan omdat ik op 'off' het scherm te fel vindt. Met name 's avonds bij het bekijken van Dolby Vision content heb ik af en toe het idee dat ik een zonnebril op moet zetten.

Zelfs op zonnige zomerdagen heb ik nog nooit het idee gehad dat het scherm onvoldoende fel / helder is. Ik vraag me af of de enorm hoge piekhelderheid van high end LCD tv's niet met name een theoretisch voordeel biedt. En of die piekhelderheid niet vooral dient om het inherent lagere contrast te compenseren.
Beide denk ik.. Het compenseert het lagere contrast maar levert ook een voordeel op als je in een lichte kamer overdag TV kijkt..
Hopelijk heeft dit invloed op de prijs (verhouding ). Nu is het zo dat een 55inch vaak maar 5 tientjes duurder is dan bv 49inch en dus de verhouding zoek. En dat de topreeksen pas beginnen bij 55 of 65 inch bijvoorbeeld , das voor de slaapkamer vaak te groot . Ook voor 100 hertz en meer zit je vaak aan de grotere panelen terwijl 32 inch-40 inch perfect formaat is.

[Reactie gewijzigd door nuffy op 11 januari 2021 12:04]

Zou tijd worden een goede 42 inch.
hoef echt niet groter bij mij in de woonkamer. Hell, kan niet eens groter zonder dat we de hele kastenwand slopen. En laat ik daar nou geen zin in hebben 8)7
+1Anoniem: 474132
11 januari 2021 12:25
Vraag me af of in die Panasonic tv's naast de koeling ook fans aanwezig zijn. Dit zie je ook bij fancy gaming monitoren, dat er voor de koeling een fan nodig is. Zelfs in het Apple Pro Display XDR schijnt een fan te zitten. Dit voor mij onacceptabel!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee