LG vervangt minimalistische balk in webOS 6.0 door volledig vullend homescreen

LG heeft webOS 6.0 geïntroduceerd, het televisieplatform waar zijn tv's van dit jaar op zullen draaien. De kenmerkende minimalistische balk met tegels aan de onderkant wordt ingeruild voor een volledig vullend homescreen. Ook komt LG met een vernieuwde Magic Remote.

LG zegt dat webOS 6.0 aanwezig zal zijn op zijn oledtelevisies, QNED-miniledtelevisies, NanoCell-modellen en de UHD-smart-tv's van 2021. De belangrijkste wijziging betreft de introductie van een volledig vullend homescreen. De kenmerkende balk met tegels voor de verschillende apps die als een minimalistische overlay was op te roepen terwijl andere content nog zichtbaar was, verdwijnt daarmee.

De fabrikant zegt met het vernieuwde homescreen in te spelen op de veranderende consumentengewoonten. Volgens LG geeft het nieuwe scherm snelle toegang tot de meest frequent gebruikte apps en wordt het ook gemakkelijker om sneller nieuwe content te ontdekken, waarbij aanbevelingen worden gedaan op basis van de voorkeuren van de gebruiker en zijn kijkgeschiedenis.

Op het nieuwe homescreen is te zien dat er linksboven een vrij grote tegel wordt gereserveerd voor het tonen van reclame. Het is onbekend of dat is uit te schakelen door de gebruiker. Verder zijn er tegels voor zoekopdrachten, het weer en een vrij grote balk met rechthoekige tegels die aanbevelingen doen in de vorm van afbeeldingen. Helemaal onderaan is weer een balk met witte tegels voor de weergave van de verschillende apps, al zijn deze tegels nu vierkant. De interface loopt nog verder door naar onderen, wat in eerste instantie net buiten het beeld valt en dus scrollen vereist. Waarschijnlijk kunnen gebruikers daar onder meer instellingen voor het dashboard doorvoeren.

LG komt ook met een vernieuwde Magic Remote. De meegeleverde afstandsbediening heeft wat de bewerking betreft nog steeds de functie van het detecteren van beweging waarmee je een aanwijspijl op het scherm kan bedienen. Het ontwerp is aangepast, stemassistentie door middel van Amazon Alexa of Google Assistant wordt ondersteund en er zijn gesponsorde knoppen voor snelle toegang tot Amazons Prime Video, Netflix en Disney+. Er zijn niet al te veel knoppen meer aanwezig. Zo is er geen specifieke afspeel-pauzeknop, al ontbrak die eerder ook al bij bepaalde modellen, zoals de Magic Remote bij de C7-oled-tv uit 2017. De nieuwe afstandsbediening ondersteunt NFC, zodat gebruikers via een enkele aanraking met een smartphone met NFC content van hun telefoon kunnen delen met de televisie en andersom.

Overigens had webOS ThinQ AI, de versie van het besturingssysteem die bijvoorbeeld aanwezig is op LG's oledtelevisies van vorig jaar, al een extra rij shortcuts met aanbevelingen voor Netflix en YouTube en waren daar al onlangs bekeken tv-kanalen te zien. Daaronder was de kenmerkende balk met schuine 'tegels' geplaatst, waar de verschillende apps getoond worden. Linksonderin werd ook al een tegel getoond voor het weergeven van reclame, al is dat uit te schakelen in de instellingen.

Impressie van hoe webOS ThinQ AI er op de televisies van vorig jaar uitziet.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-01-2021 • 07:57

219 Linkedin

Reacties (219)

219
214
87
15
0
119
Wijzig sortering
Verschrikkelijk, koop je een dure TV en dan zit er reclame op ingebouwd...
TV als dom scherm gebruiken en alles via de box van je provider of een Apple/Android-TV.

Deze les heb ik helaas jaren geleden al moeten leren nadat Samsung de ene na andere feature van mijn TV uitschakelde.
moet zegge dat ik altijd voorstander ben geweest om alles te regelen via android tv etc. Sinds de cx heb ik er niet meer naar om gekeken. Ingebouwde apps werken, en werken goed. Vorige smart tv die ik had staan was alles behalve smart vanaf dag 1. Traag, niet alle apps, nauwelijks tot geen updates etc. Dit is niet wat ik in de nieuwe tv herken. betrof ook een LG.
Inderdaad, sinds ik mijn C9 heb gebruik ik Kodi/plex en m'n chromecast nooit meer op dat toestel, ik stream alles rechtstreeks via mijn NAS naar mijn TV via DLNA.
Mijn PC hangt eraan, maar de ingebouwde player van WebOS is gewoon pérfect als je het mij vraagt. Hij speelt alles butter-smooth af over WiFi, van avi's uit het jaar 2000 tot h.265 10 bit Dolby vision. Spaart veel energie, ergernis en frustratie, en zeker voor de kinderen heerlijk gebruiksvriendelijk.

Geen geklungel meer met scaling, HDR, audiokanalen, refreshrates... alles werkt gewoon.
In het begin had ik wel eens issues met subtitles, maar bleek 'makkelijk' op te lossen wanneer ik ontdekte waaraan het lag.

[Reactie gewijzigd door musback op 8 januari 2021 10:20]

C9 heeft 100mbit en over wifi kan ik geen 4k loseless spelen :-(

Dus altijd een streamer met gigabit ertussen

[Reactie gewijzigd door marketeer op 8 januari 2021 20:48]

Is een dingetje, zorg dat die wifi modem iig, 4 meter van je LG vandaan staat, anders kakt die verbinding. Daarna geen problemen met 4k (loseless)

That said, had het al een poos geleden bedacht dat je eigenlijk gewoon een Nvidia Shield wil hebben die alles vanaf je Syno bekijkt. Nooit meer de andere kant op gekeken.
Welke nas gebruik je hiervoor?
Heb zelf n Synology DS214+.
En die komt echt wat tekort om alles soepel weer te geven.
ik volg.....heb een 55c9pla. Ik gebruik nu mijn PC met smartshare software maar een NAS zou economischer zijn.
Hoi @wgerber63, @marketeer en @dommerd
Excuus voor wat latere antwoord, ik gebruik dus 100% de DLNA/UPnP server van mijn Synology DS418j. Dit over wifi en heb al vele files van bv +30GB voor 1,5u perfect gestreamed of series met >6GB per afl. Er wordt dus zeker niks getranscodeerd of zo.
Het is een 4-bay instapnas van 2 jaar oud. Qua performance -zelfs al is die stevig andere dingen aan het doen- heb ik nog nooit problemen/vertragingen ondervonden.

Tenzij je je nas als database/server en/of transcoder of dergelijke gebruikt, denk ik dus niet dat de NAS de bottleneck zou vormen... Je kan altijd eens testen via een PC met gigabit ethernet en/of Wifi of je correcte snelheden haalt.

Maar terug over het streamen:
De enige keer dat ik storende buffer-hiccups had was op de eerste dag dat ik de TV had (zooo teleurgesteld) :-), Maar dat was omdat de TV nog vanalles aan het indexeren was en update(s) aan het uitvoeren was op de achtergrond, zo bleek. Een uurtje + full reboot later was het in orde...

Netwerk:
 • Dus draadloos verbonden (2.4 en 5Ghz kanalen)
 • Als Modem/Router gebruik ik de standaard Telenet "24*8 DOC 3 WIRELESS(DOCSIS)". Kan helaas niet in de TV of router zien of ik op 2.4 of 5GHz verbonden ben...
 • 4K youtubes ook geen enkel probleem
 • Er zijn heel vaak +3 apparaten gelijktijdig draadloos aan het surfen/streamen in huis terwijl films spelen
 • Ook zit er in mijn netwerk een Powerline met extra accespoint: PWL - Comtrend Wifi Powerline Set PG-9072-9073LG (ook 2.4/5Ghz, zelfde netwerk... maar geen idee of mijn tv met deze verbindt of de router...)
Ik moet wel zeggen dat ik slechts 1 betonnen muur tussen TV/router heb, met max 6 meter afstand.

Ik heb wel enkele maanden eens wat streaming-issues gehad, maar dat was echt een wifi-issue (want: op meerdere toestellen issues + ook op 1080p of lager zelfs issues), toen heb ik de router gereset en de kanalen van zowel 2.4 als 5Ghz van kanaal verzet en dat lostte alles op. Ik woon in een stad, dus wel wat andere signalen in de omgeving. Misschien dat dat kan helpen?

Let ook op andere eigen wifi accespoints of stoorzenders die misschien roet in het eten gooien? Het kan tussen mijn oren zitten, maar oudere Bluetooth zenders ervaar ik soms als stoorzenders...
Want zelfs 100mbit over wifi zou ruim voldoende moeten zijn om een film van 1,5u/32GB te streamen (is uiteindelijk 'slechts' 5,9 Megabyte per seconde, of 47mbps)

Hopelijk helpt deze info één van jullie!
Ik heb zelf een TV gratis van Tweakers.net Vraag & Aanbod. Ding is nog net niet total loss, maar hee, ik wist een HDMI poort te vinden die warempel nog werkt.

Xiaomi Box S erop, en ik heb voor een spotprijs een heuse smart TV. Ik vind de Xiaomi doos soms een heel klein beetje glitchy, hij werkt net niet optimaal, maar al met al gaat het vrij goed. Wellicht dat de nieuwe Chromecast iets beter zou zijn, daar draait Google TV op (dus eigenlijk ook Android TV). Maar die is haast niet te krijgen en ook nog eens duurder dan de Xiaomi.

Kodi/Plex erop, casten dat werkt, nog wat Android TV apps. Best heel prima. De Android TV op de Philips van mijn voormalige huisgenoot werkte net wat beter, maar dit is ook best goed.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 8 januari 2021 13:39]

offtopic:
Ha ik denk dat ik een beetje déja vu heb, een uurtje geleden zat ik op Reddit ;)
Probleem wel is dat domme schermen vaak niet de goedkoopste zijn maar ook vaak niet de beste schermen hebben. Doen ze expres natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 januari 2021 09:03]

TV als dom scherm gebruiken
Dus niet perse een dom scherm kopen, maar gewoon een goed scherm kopen en dan als dom gebruiken of het nou een slimme of domme is ;)

Zelf heb ik juist bewust Android TV dus wel een smart scherm, en de dag dat het smart gedeelte niet meer voldoet om wat voor reden dan ook wissel/vervang ik dat in voor een extern kastje voor een paar 10tjes en is mijn scherm vanaf dat moment ook als dom te beschouwen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 januari 2021 08:52]

Behalve natuurlijk als ook de basisfuncties zoals switchen naar HDMI2, 3,.. er ook onder te lijden heeft
Voor het eerst een Android smart tv hier, high end Philips
Wat voor rotting dat is..
Traag opstarten
Regelmatig de source input text die blijft staan
Bij switchen naar HDMI2 (Apple TV) keert hij tot 5x terug naar vorige bron
Soms geen geluid
Beeld al eens gefreezed
Nog nooit zoveel een tv moeten uit stopcontact trekken
Vorige was een Sony (non-Android), fantastisch apparaat
Nooit meer Android voor mij, de volgende stap is voor een laatste keer uit stopcontact trekken en weg ermee 😉
Ik wist niet dat Android zulke meuk was, tv is up to date
Dat er Philips op staat zegt helemaal niets, dat weet je hoop ik. Philips maakt zelf namelijk al jaren geen TV's meer, men heeft alleen de merknaam "uitgeleend".
En ook één user ervaring zegt weinig. Ik ben (op een paar gekke updates na) prima tevreden over Philips en Android TV. Netflix, Plex, Disney+ werkt allemaal prima. En van traagheid merk ik weinig, en al zeker niet in de mate die hierboven wordt beschreven, waarbij de TV schijnbaar zelfs uit het stopcontact moet.
Heb zelf ook een Philips (OLED803) maar vrijwel alle reviews zijn het er over eens dat de SOC in deze TV waardeloos is.. zeker voor de prijs die je ervoor betaald.. Het eerste wat ik heb gedaan is er een AppleTV aanhangen en de TV als dom scherm gebruiken.
De reviews zeggen dat het niet de snelste SoC is, maar waardeloos ben ik niet tegengekomen.

En natuurlijk kan geen enkele SoC zich meten met de vloeiendheid van een Apple TV of Shield.
Ik vind dat nog niet zo natuurlijk. Er zijn prima SoC's te vinden, zeker in high end en zelfs in mid range telefoons. Als je een frigging OLED TV koopt, dan zou een Snapdragon 865 toch wel op zijn allerminst uit kunnen, als niet een 888. Telefoons met een 865 kosten geen drol.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 8 januari 2021 13:42]

De reviews zeggen dat het niet de snelste SoC is, maar waardeloos ben ik niet tegengekomen.

En natuurlijk kan geen enkele SoC zich meten met de vloeiendheid van een Apple TV of Shield.
Dat ligt denk ik ook aan de ervaring, heb heel lang een Sony Android TV gehad en dat werkte voor mij goed genoeg. Maar sinds ik een LG CX heb merk ik dat het toch een stuk sneller gaat, als ik nu weer navigeer door Android TV op mijn Sony begin ik mij nu wel te irriteren aan het langzaam navigeren. Terwijl het probleem echt niet aan Android TV zelf ligt want op een Shield gaat het heel soepel. Maar de snelheid van WebOS doet niet onder dan die van een AppleTV/Shield.
Het is een kwestie van voorkeur maar ik heb nu een Sony TV die toch echt fijner werkt dan de LG CX modeljaar 2020.
WebOS vond ik niet onaardig werken maar teveel bloated en die smart remote is even wennen.
Uiteindelijk toch de CX binnen 2 weken teruggestuurd en omgeruild voor de Sony AG9, veel beter geluid en geen brakke voeding en konstant popup dat hij nieuw apparaat ontdekt op HDMI poort (terwijl die er altijd al aangekoppeld zat). Android TV is nu zeker zo snel en bevalt mij veel beter dan verwacht, WebOS en LG's kwaliteit vond ik toch vies tegenvallen

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 8 januari 2021 16:17]

Lijkt me een defecte tv, want ik herken dat niet en heb een C7 OLED en twee 43" LED tv's met WebOS.

Zelf accepteer ik overigens alleen de voorwaarden die nodig zijn om Netflix te kijken. Dat scheelt volgens mij ook qua hoeveelheid bloatware.
Ik heb nog een LG B5..... en die ervaring heb ik echt niet. WebOS draait goed, tot zelfs YouTube is ge-update. NPO werkt niet meer, Netflix wel. Verder hangt daaraan een ATVHD en ZiggoMediabox. Voorlopig nog veel voldoening in het geheel. Overigens komen de LG tv’s op de Europesche markt vanuit Polen, uit de “oude” fabriek van Philips / Lucky Goldstar zie de afkorting LG toen ze nog slechte troep maakten
Ook een lg cx (55 inch, 2020): vroeger was de WebOS op LG RUK, ECHT SLECHT. Nu? Prima snel. En bloated? Nee ... enige bloat is die onder-bar bij opstart. Zorg gewoon dat je niet die homescreen gebruikt.

Brakke voeding/HDMI opstart crap?

Je had een defect apparaat.

Android TV is ... anders. Het ligt er gewoon aan welk OS je wilt voor welke functies. AndroidTV/ChromeCast veranderd niets aan jouw problemen.
Ik zou graag €150 extra betalen voor een TV met wel een SoC zoals de Shield Pro.
En natuurlijk kan geen enkele SoC zich meten met de vloeiendheid van een Apple TV of Shield.
Stop het er dan niet in!

Of zeg "Hee Apple. Die AppleTV van jullie, kunnen wij die niet gewoon hardwarematig inbouwen in onze TV?"

en dan zegt Apple ws ja sure doen, want die hebben nu al aantal fabrikanten zover om Apple TV+ en airplay 2 in te bouwen.

De enige reden waarom ik nu zit te wachten op nieuwe units van philips is LG OLED paneel en Ambilight. De rest kan me allemaal gestolen worden.

Eerste wat ik doe is er dan ook een AppleTV aanhangen. Zelfs eentje uit 2012 is nog vloeiender dan een nieuwe TV. Dat is toch belachelijk? Apple kun je veel over zeggen, maar dat apparaatje hebben ze echt heel goed uitgewerkt.
Ik zou met liefde extra betalen voor een systeem wat wel goed werkt en ik me niet iedere dag aan erger.

En vwb de deur wijzen. Jij koopt dus ook geen Sony, LG en Samsung meer? Die bouwen het namelijk ook in.
Ondersteuning voor Airplay != Apple TV als OS.
Oh is dat je probleem? Maar waarom dan? TVos werkt erg lekker en soepel.

Edit: oh en geen “reclame”

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 8 januari 2021 17:58]

Klopt maar dat hebben alle tv's (een waardeloze / te oude te langzame soc)
Heb ook een 803 maar waarom al die onzin van hij is niet snel zat , kan ook zijn dat je zelf helemaal geen geduld hebt
Ik vindt hem prima en ja natuurlijk kan hij sneller , maar waarom zou ik mijn eigen gaan stressen als ik tv ga kijken
Ook hier met het nieuwste model OLED805 hetzelfde probleem.

Af en toe moet de stekker er uit omdat de tv simpelweg niet meer aangaat met de afstandsbediening...
Blijkbaar is mijn 9002 dan door andere mensen ontworpen. Afgezien van één update ronde waarbij de aspect ratio van streaming diensten niet meer helemaal klopte heb ik daar weinig over te klagen.

Blijkbaar is nieuwer zeker niet altijd beter
Deels eens...

Heb zelf een PUS7334 welke dezelfde soc heeft geloof ik en het voldoet... Het is zeker niet zo erg als HNO2 benoemt maar heel vlot is het ook niet en merk wel haperingen af en toe. Blijft een feit dat de bijna alle socs in de android tvs vrij zwak zijn.

Alleen Sony heeft echt snellere socs (de recentste die ze gebruiken is volgens mij 2x zo snel als degene in alle philips tvs). Hiervoor had ik een sony w805c waar echt een traag ding in zat, vergeleken daarmee is de philips enorm snel.

Hoe dan ook, zelf ben ik juist wel enorm fan van android tv en heb een hekel aan extra kastjes dus die vermijd ik zoveel mogelijk... ook zeer gecharmeerd van ambilight waardoor je dus automatisch bij philips uitkomt. Maar dat ze zo'n matige soc in ook hun high end modellen gebruiken is wel erg slecht hoor.
Ik raad je een Shield aan, kan hier het hele gezin mee overweg en doet alles wat ik wil en hoe ik het wil.
weet niet of je dit op android moet afreageren. Ik heb nu 4 jaar een sony tv met android tv, werkt echt als een zonnetje. nog nooit problemen gehad. Ik gebruik meerder apps binnen android tv, binnen android tv en eigenlijk nooit meer reguliere kabel.
Dit zijn precies de dingen die Android niet regelt, maar die door het onderliggende systeem van Philips geregeld wordt. Ik heb hier nu een Lidl-Toshiba Android voor de kids en daar heb ik in de afgelopen maand nul klachten over. Het doet het gewoon.
Dat steeds terug schakelen naar een andere input is waarschijnlijk een zich misdragend ander apparaat wat je met HDMI aangesloten hebt, heeft een vriend van me ook gehad. Die moest zijn laptop los koppelen en toen was het probleem weg, blijkbaar bleef die steeds cec commando's sturen over HDMI.

Verder herken ik me totaal niet in je verhaal, heb zelf een 65pus7354 (geloof ik, even uit mijn hoofd). In het begin ook een paar keer de stekker er uit moeten trekken maar een paar updates verder loopt het stabiel.
Dat apparaat resetten door de stekker eruit te trekken zal ook niet geholpen hebben.
Nvidia shield 2019 (pro en non-pro) hier aan 2 Samsung TV's gekoppeld. Prima Android ervaring. Implementatie van Android TV door TCL bij de Phillips TV's is blijkbaar niet zo geslaagd
Exact dezelfde ervaring al eens jaren geleden met een 'normale' HD TV van Philips (wil zeggen, met een sticker van Philips). Bizar. Meeste is opgelost door na stekker eruit alleen de OSD te gebruiken voor het schakelen naar kanalen als het nodig is, en de rest te laten oplossen door losse Chromecast, Apple TV, etc. Als de kuren beginnen (zoals een popup van een vastloper van een-of-ander Android component terwijl je een Apple TV gebruikt), gelijk stekker eruit en dan heb je weer een paar weken probleemloos gebruik. Mooist is nog dat de update niet meer werkt omdat de storage te vol is - na een factory reset.
Philips is niks meer dan een naam nu qua TVs.

Wij hebben een Sharp TV (wat net als Phillips alleen een naam is) met Android TV, werkt opzich prima maar ik heb zelf 3 problemen mee:

- dat stomme ding blijft constant terug schakelen naar energiezuinige modus eens om de zoveel tijd, heel irritant tijdens gamen of YouTube kijken, omdat het beeld raar uitziet door andere meer geelachtige kleuren, standaard en gebruikers modus lossen dit volledig op, maar dat ding blijft vanzelf na een poos terug schakelen naar energiezuinig.

- Switchen tussen Android TV en source, als ik van ene input naar andere ga werkt dit probleemloos, zit ik in Android TV mode en switch ik dan naar een input, opent hij eerst de settings waar ik naar input moet gaan en pas daar kan ik switchen, dit terwijl van input naar input wel normaal gaat.

- apps die 1080p tonen in plaats van 4k, hoewel ik vooral de Chromecast modus van de TV gebruik die wel goed werkt, werken de apps in Android TV zelf niet goed. Als ik Netflix of YouTube direct op de TV zelf open is het beeld wazig en lijkt het eerder op 1080p dan 4K, open ik diezelfde content met mijn telefoon app en cast dat naar de TV dan is alles gewoon scherp (geen idee hoe dat met Netflix zit, maar de geteste YouTube video is 4k60)

Ik krijg er af en toe koppijn van, de TV was niet duur en grootste lokkertje was de composiet uitgang (handig als je een berg oude consoles gebruikt zoals wij) maar ik vind de ervaring nog erger dan die van Samsung die mijn ouders hebben (enige klacht daar is dat de menu's erg traag zijn).

Het is dat wij een grotere tv wilden die ook meteen 4K is... maar de volgende keer neig ik wel naar een oversized PC monitor of zo, dan is zo'n ding tenminste echt dom.
maar je lost niks op als een WebOS of Tizen het blijft in de achtergrond gewoon doordraaien
De TV hoeft niet aan het internet heh :+ , dat doet de Apple TV / Chromecast / KPN box / Ziggo box voor je.

Je krijgt bij de eerste keer opstarten een paar waarschuwing dat functionaliteit niet werkt zonder internet, waar je dus toch geen gebruik van maakt. Als het nodig is kun je eens om de paar maanden "online" met de TV om de firm/software te updaten.
Die ziggo box is ook niet alles he meesten hebben nog die horizon xl die is nog trager dan meesten tvs op starten mer zelf op starten. Ik heb de next wel staan en een sony android tv die overgins prima functioneerd mist alleen jamer genoeg de hdr 10 for gaming waardoor xbox one x en series x me tv voor bepaalde dingen jiet aardig vinden
Vanaf het moment dat ik `horizon xl` las stonden de haren al rechtop.
Wat heb ik dat lijpe aparaat vervloekt zeg, zelfs SSamsung durft z'n naam er niet op te zetten.
(Whitelabel)

Heb gezorgt dat ik mijzelf mooi als tester op gaf voor die nieuwe mediabox, dat liep het eerste jaar test bij een selectie mensen. Even betoog gedaan, kreeg hem meteen opgestuurd, mijn pijn was herkenbaar ;)
Zelfde hier haha heb bijna alles van ziggo in trsts wel gehad behalve de docsis 3.1 test

Merk allen nog wel wat issues met synchrone beeld en geluid op somige zenders
Welk probleem moet er precies opgelost worden? Ik heb daar geen enkele hinder van dat er een OS op de achtergrond niks zit te doen, anders zou ik daar nu met notmaal TV kijken (dus via een kpn kastje) ook last van moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 januari 2021 09:19]

Dat is exact mijn benadering. Momenteel voldoet mijn LG OLED op veel punten beter dan mijn Apple TV4. Maar zodra de TV App functionaliteit het laat afweten, koop ik een nieuwere generatie Apple TV. Het softwarematig ‘falen’ van de smart TV is dus ingecalculeerd.
Precies de reden waarom ik wacht op een 65" of 74" versie van de Iron Cast TV: nieuws: Deens bedrijf wil 'televisie' produceren die volledig via smartphone ... maar de ontwikkeling lijkt redelijk stil te vallen en ik vraag mij af of deze ooit nog gereleased gaat worden.

Voor zover ik weet zijn er geen directe alternatieven?

[Reactie gewijzigd door Tristan op 8 januari 2021 09:52]

Dat is wel het domste wat ik ooit gehoord heb , en dan zeker ook nog Android 8)7 8)7 8)7
Als ik hier mensen hoor over Chromecast lopen mijn rillingen al over de rug
Waarom iets streamen draadloos als je het gewoon via een kastje kan
En dan ook nog klagen over de kwaliteit
Omdat de Chromecast gewoon bedraad kan worden aangesloten en ik geen extra kastjes bij m'n TV wil.
Het gaat mij meer op de TV zonder smart functies. Ik hang er zelf wel een AppleTV aan voor de content.
Chromecast werkt gewoon via WiFi. Als je dat in huis op orde hebt, dan kun je daar meer dan prima series mee kijken.
Je kan een slimme TV ook gewoon als dom scherm gebruiken.
Anoniem: 1330988
@Katanatje8 januari 2021 10:05
LG tv hier met een Pi 4 eraan. Ik gebruik niks anders dan die Pi en het enige wat ik van de TV zelf zie is het LG logo als die aangaat en de volumestand bij harder en zachter zetten. De TV hangt niet aan het netwerk en krijgt ook geen updates. Dit nieuwe OS komt er dus ook niet op.

De beeldbewerking heb ik vrijwel helemaal uit staan met het toevoegen van frames licht opengedraaid voor iets vloeiender beeld maar zonder het verschrikkelijke soap opera effect bij het kijken van films en series. En de HDMI ingang staat op PC modus voor volledig kleurbereik. De tv gaat aan, uit, harder en zachter met de remote van de Pi. De Pi zelf staat altijd aan voor nachtelijke auto updates van de bibliotheek. Dit is voor mij en ook mijn ouders de ideale setup. Reclames zien we helemaal nooit en worden ook op andere devices geblokkeerd met een Pi hole wat op een tweede Pi (versie 3) draait.
Al hangt je LG wel aan het netwerk dan krijg je dit nieuwe OS als nog niet. Is alleen voor de nieuwere serie TV's.
Anoniem: 1330988
@GR1618039 januari 2021 06:38
Tja.. Geen idee. Ik sluit een TV niet aan op internet dus dan weet je dat niet. :+
Alsof LG die softwareupdate op een vorig model gaat zetten :+

Het is echt schandalig dat mijn LG C7 naast wat bugfixes nooit een OS update heeft gekregen.
Bij mijn LG en Samsung TV’s gaat die gewoon rechtstreeks naar de laatst gekozen source / HDMI-poort zonder langs de interface te passeren.

Zoals elders in de comments ook al opgemerkt: gebruik je je slimme TV als dom scherm, hoeft die niet aan het internet en heeft de fabrikant niets aan advertenties.
Dit heeft mijn sony met android ook sterker nog als hij uit staat en ik zet me horizon next of switch aan gaat de tv aan en direct naar die hdmi ingang toe ik hoef er zelf niks voor te doen.

Ook al heb ik als telefoon een iphone ik heb niks met tizen had ik hier voor wat is dat een bager os zeg. Duurde bijna 2x zolang om tv op te starten en interface was zo traag als de horizon xl mischien wel trager. Webos heb ik bij broer en zwager gezien het werkt maar vind het een beetje te basaal kwa suppoted apps.

Als deze sony de geest geeft weet ik jiet of het weer sony word maar ik ga we als eerste optie voor android tv kijken webos is dan wel de 2e optie. Verder zijn lg tvs wel mooi om te zien kwa design en enige wat ze in mijn ogen voor hebben op sony en android is de goede support met kleurbereik en hdr content. Heb dagen lopen klooien om me xbox one x en sony tv juist ingesteld te krijgen om 4k output van de console te krijgen.
Anders een zoeken of een TV een 'hotel-modus' heeft. Dit gebruik ik ook op mijn Panasonic. Ding gaat aan, op HDMI1 en dat is het dan. (In hotels hebben ze ook liever niet dat je in allerlei menus ed. gaat zitten klooien).
Zolang je maar van die screensaver afblijft zolang het om een OLED gaat =]
Ze fikken snel in, other then that, wil ik nooit meer terug.
Hij bedoeld natuurlijk gewoon je smart TV niet smart gebruiken ;)

Dus je koopt gewoon die mooie TV maar gebruikt de smart functies niet en neemt daar iets externs voor.
Niks houd je toch tegen om van een "slim" scherm een dom scherm te maken. Ik heb ook een WebOS televisie, waarvan ik eigenlijk alle features gewoon gebruik (want het werkt érg goed, heb een LG OLED uit 2017).

Mocht ik het niet meer willen gebruiken dan kan ik er alsnog een box op aansluiten. Niks van het Smart gedeelte staat me dan nog in de weg. De TV gaat gewoon verder op de HDMI-ingang waar hij op is uitgeschakeld. Zonder popups, zonder meldingen, zonder gedoe. Aan en gaan.
Sowieso is een use case met externe content devices beter. De life cycle van een scherm is veel langer dan van een app eco systeem.
Bij de Belgische provider Telenet (misschien ook bij anderen) tonen ze ook al reclame voor films en tv-programma's op het menu van je box/digicorder.
Misschien zijn de digiboxen die je krijgt in Nederland beter dan die in België (ofwel is die van mij ondertussen weer "te oud"), maar bij ons is onze digibox/digicorder ook zeer dom. Geen netflix, geen browser, geen appstore, het is gewoon puur TV-gids, opnames en TV-theek (kopen/huren van films).

Ik kan reclame begrijpen op gratis producten, maar op betaalde producten al helemaal niet. En al zeker niet wanneer deze al tussen de €400 en de €1500 zitten.
De meeste mensen huren een digicorder, kopen had niet veel zin aangezien het wegwerpproducten zijn die meestal niet langer meegaan dan 2 jaar. Er zijn ook periodes geweest dat deze niet te koop waren, alleen te huur.
Ik heb er al een stuk of 5 gehad, allemaal kapot binnen de 2 jaar.
De harde schijf is het zwakste onderdeel en gaat altijd kapot.
Ondertussen kan je alleen de nieuwe tv-box huren, kopen is afgeschaft.
Deze doet 4k en slaagt opnames op in de cloud, er is geen harde schijf meer ingebouwd.
Ook staat er netflix en youtube op, wel geen appstore en zeker geen browser (decoders zijn hiervoor gewoon te traag).

Wat de reclame betreft, zolang het maar een afbeelding is om hun nieuwste film of serie te promoten heb ik hier geen probleem mee. Zolang het geen reclame is voor wasproducten...
Klopt, ik heb een 'domme' plasma met daaronder een eigen htpc W10 draaiend.

Beter kan je het echt niet hebben. Browsen, downloaden, printen, netflix, ... alles via htpc met een handig klein bluetooth toetsenbordje.
Tja, het is niet alsof die boxjes na verloop van tijd ook niet verouderd raken...
NVIDIA Shield doet niet alleen mee na al die jaren, heb nog nooit iets gezien wat meer bang for buck had.
Zit een hoop rotzooi tussen in de markt, That's for sure.
Je hoeft het niet te gebruiken... Ik gebruik alleen de belangrijkste apps. Verder hoef ik niet in dat scherm te zijn omdat ik de rest via Kodi regel.
Ja dit doe ik op mijn LG. En dat home screen kun je uitzetten :O
Hmm ik weet 't niet. Ik heb al moeite met het feit dat 't er überhaupt op zou zitten. Of je 't gebruikt of niet, je betaalt voor software dat je blootstelt aan advertenties.
Precies dit. Dan betaal ik liever een paar tientjes meer voor mijn tv als er dan geen reclame in zit. Overigens gebruik ik zelf mijn Mediabox in combinatie met Kodi om mijn tv 'smarkt' te maken. Mocht daar ooit reclame aan worden toegevoegd, kun je altijd nog AdBlock installeren.
Ja, dat dus....
Ik heb recentelijk een Samsung QE55Q95T gekocht.
Daar zit een heel klein advertentie plekje in, die soms gevuld wordt.
Als ik de TV achter mijn PI-Hole zet, dan kan ik geen "Ambient" backgrounds meer downloaden.
Zaken zitten een beetje door elkaar heen verweven, waardoor je dus weer een aantal zaken moet gaan uitzoeken, bijv. welke domeinen wel te whitelisten of niet.

Feit blijft wel dat het gewoon @#$% is dat fabrikanten dit soort praktijken uithalen.
Je kunt die ambient locatie toch whitelisten zodat dat wel doorkomt? Of staan de reclamebanners in dezelfde map op de server van Samsung?
Dat is dus wat ik bedoel met; Ik moet het gaan uitzoeken en whitelisten....

Hier een PI-Hole lijstje voor blacklisting van een paar SmartTV merken....

https://github.com/Perfly...t/blob/master/SmartTV.txt

Alleen het stukje van Samsung:

# Samsung
abtauthprd.samsungcloudsolution.com
acr0.samsungcloudsolution.com
ad.samsungadhub.com
ads.samsungads.com
amauthprd.samsungcloudsolution.com
api-hub.samsungyosemite.com
az43064.vo.msecnd.net
cdn.samsungcloudsolution.net
configprd.samsungcloudsolution.net
connecttv.pelmorex.com # weather app tracking
Coordinator-Production-28516768.us-east-1.elb.amazonaws.com
cpu.samsungelectronics.com
d179kwmlpc4o47.cloudfront.net
d179kwmlpc4o47.cloudfront.net
d1jwpcr0q4pcq0.cloudfront.net
d1oxlq5h9kq8q5.cloudfront.net # app icons in samsung app store
d2tnx644ijgq6i.cloudfront.net
d3mjsomixevyw7.cloudfront.net
d37ju0xanoz6gh.cloudfront.net
dev-multiscreen.samsung.com
device-metrics-us.amazon.com
fkp.samsungcloudsolution.com
fkp.samsungcloudsolution.net
game.internetat.tv
gld.samsungosp.com
gpm.samsungqbe.com
i-stream.pl
log-1.samsungacr.com
log-2.samsungacr.com
log-3.samsungacr.com
log-ingestion.samsungacr.com
log-ingestion-eu.samsungacr.com
log.internetat.tv
multiscreen.samsung.com
musicid.samsungcloudsolution.com
notice.samsungcloudsolution.com
noticecdn.samsungcloudsolution.com
noticefile.samsungcloudsolution.com
oempprd.samsungcloudsolution.com
oempprd.samsungcloudsolution.net
prderrordumphsm.samsungcloudsolution.com
openapi.samsung.com
osb-apps.samsungqbe.com
osb-krsvc.samsungqbe.com
osb-eusvc.samsungqbe.com
osb.samsungqbe.com
pavv.co.kr
pipeaota.com
premium-videos.telly.com
prov.samsungcloudsolution.com
rd.samsungadhub.com
rwww.samsungotn.net
samsungacr.com
samsungadhub.com
samsungcloudsolution.com
samsungcloudsolution.net
samsungqbe.com
samsungrm.net
sas.samsungcloudsolution.com
sca.samsung.com
sso.internetat.tv # account login
syncplusconfig.s3.amazonaws.com
targeted-config-test.samsungacr.com
test.samsungrm.net
us-api.samsungyosemite.com
vd.emp.prd.s3.amazonaws.com
vdterms.samsungcloudsolution.com
www.samsungrm.net
samsungelectronics.com
apu.samsungelectronics.com
bpu.samsungelectronics.com
dpu.samsungelectronics.com
kpu.samsungelectronics.com
upu.samsungelectronics.com
zpu.samsungelectronics.com
xpu.samsungelectronics.com
ypu.samsungelectronics.com
vd.contents.prod.eu.s3.amazonaws.com
log-ingestion-eu.samsungacr.com
data.arqiva.tv
cloud.arqiva.tv
ad.samsungadhub.com
ads.aimitv.com
d37ju0xanoz6gh.cloudfront.net
rd.samsungadhub.com
samsungadhub.com
samsungads.com
gamespromotion.samsungcloudsolution.com
#auth.samsungosp.com # if blocked, samsung accounts will fail to authenticate
#cdn.samsungcloudsolution.com # System update check on Samsung UE40F5500
#infolink.pavv.co.kr # Needed for appstore and login on Samsung UE40F5500
#lcprd1.samsungcloudsolution.net # ping test, no beaconing
#otnprd10.samsungcloudsolution.net # required for software update
#otnprd11.samsungcloudsolution.net # required for software update
#otnprd8.samsungcloudsolution.net # required for software update
#otnprd9.samsungcloudsolution.net # required for software update
#samsungosp.com
#samsungotn.net # system update check on Samsung UE65RU7455
#time.samsungcloudsolution.com # if blocked, services like Plex, YouTube and Amazon Video not working anymore on some Samsung TV's
#www.samsungotn.net # required for software update
#osb-ussvc.samsungqbe.com # required for TV Plus
#otn.samsungcloudcdn.com # Prevents updates on UE49KS7000 and QE55Q9FNA; https://github.com/Perflyst/PiHoleBlocklist/issues/60
#ns11.whois.co.kr # Prevents Series 7 TVs from opening YouTube
wtf dat is bizar veel.
Of nextdns gebruiken
Philips is aanrader. Die gebruiken standaard Android TV met een volledig aanpasbaar homescreen.
Je doet alsof Android TV op een Philips TV een pluspunt is.
Hangt ervan af wat je verwacht. Netflix, Prime Video en Disney Plus werken prima. Youtube ben ik wat minder over te spreken en geforceerd afsluiten is een drama (lang scrollen want alle nuttige apps staan natuurlijk onderaan).

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 januari 2021 10:08]

Kan je ook uitzetten als je dat vervelend vind.
Oh, dat scheelt alweer iets. En dan elke keer dat je hem aanzet, of is uitzetten gewoon permanent?
Hij bewaard de ambilight instellingen gewoon dus lijkt me wel. Maar ik kan aanraden om eerst te proberen met ambilight aan, op een rustige instelling (gaming mode word ik helemaal gek van). Het is namelijk beter voor je ogen dat de achtergrond ook verlicht is.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 januari 2021 10:00]

Tevens heb je ook de mogelijkheid om een vaste kleur te gebruiken. Tip, gebruik de Philips remote app als je toestel daar geschikt voor is en je hebt meer instelmogelijkheden.
Het enige pluspunt aan een philips tv is ambilight.
Gewoon Pihole installeren op je netwerk en dan heb je geen reclame meer op je TV (=
Dat werkt alleen als ze DNS servers niet hardcoden net zoals Google dat doet met Youtube op Android TV.
8.8.8.8 omleiden via Source NAT naar je pi-hole en alle overige dns verzoeken richting internet blocken (incl. Dns over https) :-)
Klopt, dan werkt alleen je Chromecast niet meer en volgens mij heb je dan nog meer nadelige gevolgen voor Google diensten.
Ja dat is juist het verschil. Google bestaat hier niet.
Klopt maar wat gebeurd er als je de LG DNS gaat blokkeren in PiHole? Werken andere diensten op de TV dan nog naar wens? Dat vraag ik me af.

Er zijn altijd wel technische oplossingen te vinden voor problemen zoals dit maar het is de vraag of dat wel wenselijk is. Beter zou er gewoon geen reclame op je dure TV zitten.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 8 januari 2021 09:53]

Mijn LG TV gaat indd buiten de pi-hole langs, anders werken de (NPO, RTL XL etc.) apps niet meer helaas omdat deze reclame willen afspelen. Maar dat heb ik geaccepteerd.
Voor NPO moest ik:

atconnect.npo.nl
s3-eu-west-1.amazonaws.com
tag.aticdn.net

Whitelisten voor NPO. Tot nu toe stabiel ruim een jaar.
Als je de boel gaat blokkeren dan gaat hij constant de instellingen resetten. Dat heb ik tenminste met versie 5.02. (een na laaste versie).

Nadeel is dat je dus ook niet meer de tijd kan aanpassen, omdat het balkje voor automatisch aanpassen "ja nee" uitgegrijsd is.
Ik moet hem dus naar huis laten bellen om niet elke keer een certificaatfout te krijgen in Disney/Youtube/etc.
Via DNAT geen probleem.
Heb ik al een paar jaar draaien.
Dan zie je ook hoe idioot veel DNS requests dat ding doet
DNAT (destination NAT) is handiger.
Alle 53/UDP en 53/TCP dnatten naar je pihole, indien de source != Ip-van-de-pihole
Dan vang je ook direct alle andere DNS servers af.
Ook als dns server hard coded is kun je deze blocken/redirecten. DNS redirect instellen die naar je pihole wijst: https://docs.netgate.com/...recipes/dns-redirect.html

(Artikel wijst door naar router DNS resolver, maar vul ipv 127.0.0.1 het ip van je pihole in)
Is dit het geval bij WebOS? Of volgt deze netjes zijn DHCP lease? (Pihole)
Ik heb zelf een LG C7. En die irritante reclame zit er ook op.
Die TV is inmiddels 4 jaar oud
Ik heb ook een C7 en zie geen reclame, waar zit het dan?
De hele linkerkant van mijn scherm. Er staat nu rakuten TV, vorig jaar stond er the mandalorian
Ik heb ook de C7 en de CX, beide geen reclame op gezien. De CX heeft wel een balk met suggesties van series/films voor netflix en prime, maar dat zie je al niet meer als je de directe knoppen gebruikt op de remote. En volgens mij kun je het ook uitzetten. Voor mij een nutteloze functie in ieder geval, Full screen of niet.
Ik erger me meer aan dat je TV op het moment dat je 'm koopt al verouderd is. Wij hebben een LG-TV gekocht die op dat moment splinternieuw was, maar die kan bijvoorbeeld al geen Google Assistant of Magic Remote terwijl we wel de juiste webOS versie hebben. Stond er nergens bij, LG geeft hier nul informatie over en er is op hun site ook geen lijst te vinden van welke modellen deze ondersteuning wel of niet hebben.

Live TV kijken doen we niet (hebben niet eens een TV kastje) maar nu met glasvezel kunnen we de hele TV-functie van de TV überhaupt niet gebruiken want zenders worden niet meer zo doorgestuurd, dus we hebben gewoon een onhandige TV waar je extra knoppen in moet drukken om Plex, Netflix of Disney+ op te starten.

Denk dat ik de volgende keer gewoon een projector koop met een Android TV-kastje erbij want dit is ook verre van ideaal
Voor mij niet boeiend. Ik gebruik een aantal apps die ik met quick access kan openen. Oftewel iets langer op 1,2,3 drukken op de afstandbediening. Dit werkt echt perfect en zit echt nooit in het menu.
Niet aan je wifi / ethernet hangen, opgelost :P
Gewoon alles afspelen via de box van de provider of een eigen systeempje. Ik vind de Ziggo Next behoorlijk clean qua looks en goed werken
tja je kunt er aan storen, maar als het maar een klein gedeelte is van je scherm dan zit er niet meer
Zolang de rest maar goed, snel en functioneel blijft

en ik moet zeggen dat WebOS op mijn B6 van 2016 nog steeds perfect werkt, ik gebruik de smart features constant (netflix,disney,amazon,youtube). Werkt allemaal heerlijk en snel, veel makkelijker dan bv met een chromecast en via je mobiel
Zoals je op het plaatje kunt zien is het niet bepaald een klein gedeelte van je scherm.
Reclame kan je allicht in de 6.0 versie en in huidige versie (5.0) zeker uitschakelen.

Dus dat verschrikkelijke valt misschien nog wel mee.
Dit ziet er nou niet bepaald uit als een verbetering. De overlay balk aan de onderkant was heerlijk effectief en liet je geen bloatware zien.
Ook de afstandsbediening vind ik met zijn 6 aan elkaar gekoppelde services knoppen minder makkelijk om blind de juiste knop te vinden.
Eerste tile:Sponsored. Ugh.
Ik ben benieuwd of diensten als Pi-hole en pfblockerNG deze eruit kunnen filteren.
Het aantal knoppen voor services op die afstandsbediening wordt toch wel echt belachelijk. Maak dan enkele favorieten knoppen of dergelijke die je zelf kan instellen. Misschien heb ik liever een spotify knop dan een Prime Video knop?
Ja en nee, ik zou inderdaad liever zien dat ze programmeerbaar zijn maar dan moet je wel iedereen uitleggen wat wat is. Een AB met een setje vervangbare knoppen zou ik dan best tof vinden. Ik zie liever knoppen verdwijnen voor linieare tv want 0-9 en channel zijn hier nooit gebruikt in 4 jaar tijd

Er is trouwens geen spotify app meer volgens mij (althans op mijn lg webos tv is die niet meer beschikbaar)
Met iig LG C9 is het mogelijk om aan 0-9 toetsen apps te koppelen. Als je dan het getal 1~2 seconden indrukt wordt de gekoppelde app gestart.

Gebruik het zelf vrijwel nooit, maar het kan dus wel
Precies dit. Waarom gebruik je eigenlijk niet als ik vragen mag? Ik gebruik het iedere dag meerdere keren (quick access noemen ze het). Ik zou niet meer zonder kunnen.
Daar heb is niet echt een reden voor, heb er nooit aan kunnen wennen denk ik. We sowieso maar drie apps die we werkelijk gebruiken
Hier hetzelfde. De enige gebruikte knoppen op de ab zijn de volumeknoppen. TV staat altijd op HDMI met een chromecast erin. Een domme monitor van hetzelfde formaat was ook prima geweest.
Ja en nee, ik zou inderdaad liever zien dat ze programmeerbaar zijn maar dan moet je wel iedereen uitleggen wat wat is.
Iedereen uitleggen? Hoeveel mensen zitten er in jouw woning aan je afstandsbediening?

Ik ben het wel eens met @33Fraise33. Ik heb op mijn LG C6 afstandsbediening een Netflix en een Amazon knop. Amazon gebruik ik niet, dus zit ik mooi met een zinloze knop op m'n afstandsbediening. Als ik daar nu Spotify of YouTube kon starten zou dat helemaal geweldig zijn.
op mijn LG55GX is gewoon een spotify app hoor.

Ik snap best dat LG goed betaald wordt voor die gesponsorde knoppen maar op mijn tv zit dus een netflix en prime video knop. ik heb geen prime video dus die knop is zwaar waardeloos. vind dat echt jammer en zou ze liever niet zien.

verder vind ik het minimalistische menu van webos 5 super. Er worden maar een paar apps gebruikt altijd en die heb ik allemaal links onderin gezet. (reclame staat gewoon uit in het menu). je kunt dus heel snel met de magic remote andere apps kiezen. mijn jonge dochters kunnen hier prima mee overweg.

apps die gebruikt worden in huis:
- Netflix
- Disney+
- Spotify
- NPO Start
- Youtube

verder bijna niets. (heb wat meer apps er nog in staan maar die gebruikt niemand.

[Reactie gewijzigd door Crysania op 8 januari 2021 09:03]

Programmeerbaar zou fijn zijn, maar gezien dit soort knoppen verkocht worden aan de eigenaren van het logo zie ik dat helaas niet zo snel gebeuren.
de huidige knoppen zijn al programeerbaar.
Ik heb een Panasonic OLED TV, op die afstandsbediening is één knop (linksonder) te programmeren en dat is erg handig. Ik gebruik deze nu om YouTube op te starten, met de aparte Netflix knop en de rode knop voor Ziggo OnDemand (HBO e.d.) kan ik zo heel snel overal bij.

Overlay menu van Panasonic is niet heel erg intuïtief (zoals WebOS wel is), maar gebruik ik op deze manier zelden.
Omdat daar waarschijnlijk grof voor wordt betaald door Netflix, Amazon etc.

Ik denk dat dat wellicht ook te maken heeft met waarom er geen DTS licentie meer op zit bij LG. Netflix promoot vooral (EAC3) Atmos bij de series en films, DTS-HD MA en TrueHD / Atmos komt van BluRays. Daar zitten de streaming services niet op te wachten natuurlijk.
Op het nieuwe homescreen is te zien dat er linksboven een vrij grote tegel wordt gereserveerd voor het tonen van reclame. Het is onbekend of dat is uit te schakelen door de gebruiker.
Oplossing: TV niet 'smart' gebruiken. Dat kan ook met een LG. Het hele WebOS kan genegeerd worden met de juiste instellingen, geen netwerkverbinding en een goede universele afstandsbediening.

Zelf zet ik het liefst elke vorm van OSD uit. Helaas kan bij LG niet de HDR/Dolby Vision banner verborgen worden bij het starten van een video die dat bevat (getest op een CX model).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2021 08:10]

Ik ben sowieso al geen fan van smart TV’s en raadt het ook niet echt aan om te kopen. Beter een Android TV stick/box of Apple TV aan je TV hangen. Altijd zeker van updates, generieker en groter app aanbod.
Ik heb met smart TV's over het algemeen hetzelfde gevoel als auto entertainment. Het is het gewoon niet. En dan moet je alsnog op zoek naar een externe oplossing.

@Tassadar32 Nee, dat niet. En er zijn ongetwijfeld ook wel smart TV's waarbij het wel goed is uitgewerkt. Ik ken ze niet (maar ik ken ook niet alle systemen).

[Reactie gewijzigd door wisselwerking op 8 januari 2021 08:40]

Ik heb best een hoop merken getest, maar LG steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit.
Je komt al bijna niet meer onder smart tv's uit. Ik heb zelf een LG tv uit 2020, maar ik moet zeggen dat dat prima bevalt. Ik ken ook mensen met een oudere LG tv met WebOS (zelfs uit 2014), en die werken ook nog steeds prima, inclusief de smart functionaliteiten.
Wanneer mijn tv niet meer ondersteund wordt en ook de apps niet meer kan starten (en wanneer Airplay niet meer werkt) schaf ik wel een Apple TV of een NUC aan. Mijn tv kan dan net zo lang mee als de "domme" tv's van vroeger.
Dat dacht ik ook altijd, vooral vanwege het support. Momenteel bezit ik een 2019 OLED van LG, en webos is voor mij perfect. Daar zou ik geen android / apple box voor willen. Niet op dit moment in ieder geval, ik weet niet wat de toekomst brengt en hoelang apps support houden. Maar zolang dit zo blijft werken wil ik een graag een smart TV want ik vind webOS met de magic remote echt geweldig werken!

Dat de play / pause knop van de remote af gaat is eigenlijk wel jammer, gebruik dat best vaak.
Die knoppen voor specifieke apps op de remote zijn leuk en soms handig, als je het gebruikt. Maar de Netflix knop is bij ons inmiddels gewoon wit geworden, zit geen logo meer. Feitelijk is dat natuurlijk ook gewoon dikke reclame, verwacht dat de betreffende apps gewoon moeten betalen om en dedicated knop op de remote te krijgen.
Ik ben sowieso al geen fan van smart TV’s en raadt het ook niet echt aan om te kopen.
Probeer eens een recente niet-smart OLED TV te kopen. Dat gaat niet (makkelijk/goedkoop) lukken. ;)
Beter een Android TV stick/box of Apple TV aan je TV hangen. Altijd zeker van updates, generieker en groter app aanbod.
Eens.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2021 08:13]

Ik doelde dan ook eerder om de TV niet-Smart te gebruiken, maar voornamelijk te kopen omwille van beeldkwaliteit, resolutie e.d. dan omwille van de smart-functionaliteiten :+
Ik gebruik vooral DLNA om films van een NAS af te spelen. LG WebOS doet dat best goed. Ook gebruik ik de YouTube app in WebOS, die werkt net zo goed als een losse Chromecast. Aan tv kanalen en Netflix doe ik niet. Een losse Chromecast gebruik ik alleen als ik mijn PC scherm op mijn tv wil hebben.
Wat zou een goede vervanger zijn? Ik heb het idee dat al die losse kastjes voornamelijk zijn bedacht voor betaalde streaming services.
De nieuwe chromecast kan je gerust een DLNA app op installeren, persoonlijk gebruik ik daarvoor VLC, voor iets uitgebreider kan je Kodi installeren. De YouTube app werkt er natuurlijk ook op en de nieuwe remote is wel echt leuk omdat je er ook mee kan de tv opstarten, volume aanpassen en input wisselen, waardoor je andere remote in de kast mag.
Dat is voor jou een optie, voor mij niet. Voor mij zou het een flinke achteruitgang zijn ten opzichte van mijn huidige en vorige WebOS TVs. Wij gebruiken de Smart functionaliteit juist veel omdat WebOS <6.0 prima werkt en wij daardoor geen onnodig extern apparaat nodig heb in tegenstelling tot mijn dramatische ervaring met AndroidTV.

Ik kan niet zeggen dat ik blij wordt van deze veranderingen. Ik vind het juist fijn dat het menu niet fullscreen is en de huidige magic remote is "klein" en ligt daardoor perfect in mijn hand, de nieuwe oogt een stukje groter.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 8 januari 2021 08:18]

Dat is voor jou een optie voor mij niet. Voor mij zou het een flinke achteruitgang zijn ten opzichte van mijn huidige en vorige WebOS TVs.
Wat is een achteruitgang met bijvoorbeeld een Shield TV? Ik gebruik dat zelf, en het werkt geweldig: veel ondersteunde streaming platforms, goed ondersteunde Kodi versie, veel verschillende manieren om spellen te streamen (inclusief Moonlight), goede ondersteuning voor randapparatuur...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2021 08:16]

Omdat alles, wat wij gebruiken, nu gewoon soepel out-of-the-box werkt op WebOS zonder dat ik extra apparaten (zoals een ShieldTV) moet aanschaffen.

Ik maak geen gebruik van Kodi, de streaming platformen die ik gebruik worden allemaal ondersteund en werken super, spellen heb ik een console voor staan (ben nog geen fan van games streamen).

[Reactie gewijzigd door Caayn op 8 januari 2021 08:31]

Omdat alles, wat wij gebruiken, nu gewoon soepel out-of-the-box werkt op WebOS zonder dat ik extra apparaten (zoals een ShieldTV) moet aanschaffen.
Dat klinkt niet als een 'flinke achteruitgang', maar meer als een (klein) ongemak.
Dat 'klein' ongemak heeft wel een prijskaart van (minimaal) €129 euro.

Als een TV alles kan want jij wenst, dan is het toch van de zotte dat zodra er een software update komt of bij aanschaf van de opvolger je daarna extra geld uit moet geven om een soortgelijke ervaring terug te krijgen?

Begrijp mij niet verkeerd; ik heb een TV met WebOS 5, een Nvidia Shield Pro, PS5 en nog wat andere apparaten. Ik kies er bewust voor wat ik op welk apparaat gebruik, dat is het ongemak wat ik verkies. Zo draait Videoland het beste op de TV (zeker met de magic remote aanwijzen ipv met de pijltjes want dat is een ramp bij Videoland). Gebruik ik juist Netflix, Plex en NPO weer op de Shield en Prime op de PS5.
Maar in alle eerlijkheid, zou ik met enkel de LG TV alles kunnen gebruiken.
Dus als ik al deze andere apparaten niet had gehad was dat ook geen enkel probleem. Terwijl het gemis van deze TV (maar wel een andere), gelijk impact heeft op de gehele gebruikerservaring en beeldkwaliteit.
Mis je met Netflix op de ps5 niet dolby vision?
Nog steeds, de one x heeft het al dus waarom zou sony het in ps5 nog steeds niet hebben. Dan schieten ze zich zelf toch eigenlijk in de voet. Niet dat mijn huidge tv het support maar de bolgede zeker weten wel.
Vandaar Netflix op de Shield.
Maar vanwege de Audio issues van Prime draai ik die weer op de PS5.
Het is dus wel een optie, maar je hebt er gewoon geen zin in. Prima, maar kom dan later ook niet klagen :)
Ik ben het op zich met jouw andere opmerking eens; ook ik gebruik WebOS op mijn LG van 2013/2015 naar tevredenheid.

Maar Netflix op mijn versie van WebOS (ik weet even niet welke dat is) ondersteunde de interactieve Netflix: Bandersnatch niet. Die moest ik via de browser op mijn PC afspelen. Dat is 'gelukkig' content die niet vaak voorkomt.
je kunt dit blijven uit leggen aan mensen
maar ze zullen het niet begrijpen
ik ben precies als jij

Ik heb meerdere chromecasts maar ook een LG B6
en die chromecast doen eigenlijik niks meer..
Ik doe ook alles via webos, werkt perfect en snel
De nieuwe chromecast met Google tv werkt wel geweldig eigenlijk, super kleine remote en je kan er je TV mee opstarten, volume mee aanpassen en van kanaal me wisselen door de IR blaster
Je kunt op de remote ook shortcuts instellen, voor Netflix heb ik een losse knop. Voor youtube moet ik de 2 ingedrukt houden, voor de gallerij functie de 3, ect. Op die manier heb ik de interface eigenlijk niet nodig ;-)

Scheelt een extra apparaat.
Heb jij toevallig een oplossing gevonden voor het standaard tonen van de "balk" van WebOS als de TV aangezet wordt?
Sinds de laatste update erger ik me daar echt aan.
Ik heb de oplossing nog niet kunnen vinden.
Hoii

Heb het zelfde probleem gehad maar blijkt gewoon een instelling te zijn bij systeem instellingen die erbij gekomen is. Daar staat de optie webos starten met tv die moet je uit zetten.
Owh, dat moet ik straks ook ff nakijken dan.
Sinds de update op de C9 erger ik mij namelijk erook aan dat die balk steeds een tijd in beeld staat. Dacht dat het niet uit te zetten was :)
Dat hadden wij dus ook.
Ging je kpn kijken die stomme balk weer in beeld. Dus ging laatst maar eens door de instellingen lopen ja hoor dat was die.
Het staat overigens bij
Alle instellingen-algemeen-startpagina instellingen-startpagina automatisch starten. Die uitzetten
De fabrikant zegt met het vernieuwde homescreen in te spelen op de veranderende consumentengewoonten. Volgens LG geeft het nieuwe scherm snelle toegang tot de meest frequent gebruikte apps en wordt het ook gemakkelijker om sneller nieuwe content te ontdekken, waarbij aanbevelingen worden gedaan op basis van de voorkeuren van de gebruiker en zijn kijkgeschiedenis.
Logisch, omdat ze hun interface niet boven op het huidige beeld meer hoeven projecteren. De nieuwe interface is minder zwaar voor de beeldverwerking chip.maar dit lijkt een strategische keuze, omdat we langzamerhand naar 8K gaan. De infame bestaat dan ook uit meer pixels, waardoor LG steeds duurdere chip in moet gaan zetten. We weten uit ervaring dat de chips die TV fabrikanten gebruiken echt onder de maat is.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 8 januari 2021 08:04]

De vraag is of het nodig is om een interface / homescreen in native 8K te moeten renderen. Misschien is 4K met upscaling ook wel voldoende, zo heel spectaculair is het weergeven van wat menu's en knopjes nou ook weer niet...
Ze hebben het niet echt over de snelheid van de interface, maar zeggen dat het gemakkelijker wordt om "sneller nieuwe content te ontdekken", dat komt meer doordat er meer ruimte is. Ongetwijfeld zal de interface ook sneller worden, al vind ik deze totaal niet traag in WebOS 5.
Reclame op tv’s ik vind het nog steeds bizar. Je betaald een flinke smak geld en dan krijg je reclame?

Hopenlijk goed af te vangen met pihole of adguard
Volgens mij is dat zelfs met pi-hole bijna niet te doen. Als ik bijvb. YouTube of Twitch gebruik via mijn C9, krijg ik een vrij grote hoeveelheid reclame te zien.
Helpt het niet om je Pihole ook de dhcp te laten doen en dan vervolgens ipv6 uit te schakelen?
Pi-hole kan inderdaad geen reclame in bijvoorbeeld Youtube apps blokkeren. Dit kan alleen in de browser, met een plugin die DOM kan aanpassen.
De overlay reclamebanners in youtube (browser) worden hier geblokkeerd door pihole. De reclame-filmpjes vooraf en tussendoor komen er (natuurlijk) wel door. Die zitten er niet in wanneer je "kijkt" met een alternatieve app/client zoals youtube-dl.
Dat is zo, maar deze heb ik in de apps nog nooit gezien. Voor de browser gebruik ik uBlock, daar is Pihole overbodig. Ik heb zelf Ziggo, dus ik kan de DNS ook niet aanpassen in de router (kan eventueel DHCP door mijn Raspberry pi laten doen, dan kan Pihole wel netwerk-breed werken), en de DNS aanpassen op de laptop is ook omslachtig, want dan moet ik dit elke keer aanpassen wanneer ik niet thuis ben (in MacOS tenminste, ik neem aan dat het in Windows ook per adapter gaat en niet per WiFi netwerk).
Ik kijk Youtube meestal op mijn tv, en daar neem ik de reclame (nog) voor lief.
Daarom gebruik je gewoon de websites.....

Qua gebruiksgemak laat het te wensen over, maar ja.
Die afstandsbediening vind ik weinig premium uitstraling hebben.
Reclame op een hardware device...
Die moet natuurlijk monitoren of de reclame werkt
Profielen aanleggen om advies te geven "op basis van kijkgedrag"
Mag ik ook nog een keer ongestoord kijken wat ik zelf wil zonder dat er weer een fabrikant mee moet gluren....
Ik vind die smart toevoegingen juist heerlijk, want ethernet kabeltje erin en gaan met die banaan ipv allerlei additionele kastjes. Ik hou van minimalistisch design en WebOS werkt fabtastisch. Maar juist zo’n volledig schermvullend menu oproepen vind ik verschrikkelijk. Nu zit ik tijdens gewoon tv kijken weleens die ‘bar’ op te roepen om te kijken wat er eventueel nog op die tv zit. Ik heb dan wel de laatste modellen van LG in onze kamers muv de woonkamer en die gaan nog wel tijdje mee hoop ik, maar ook hier zal ik vast wel weer aan wennen mocht er een nieuwe tv komen. Al zal die ‘bar’ dus beter bevallen dan een heel scherm.
Een chromecast is klein genoeg om achter de TV te passen en word VEEL langer ondersteund dan welke smart TV dan ook. Bij ons is de TV niet meer dan een domme monitor.
Is dat zo? Mijn LG TV is ouder dan mijn Chromecast, maar die laatste krijgt geen ondersteuning meer. Op mijn TV krijg ik toch nog af en toe updates, ondanks dat het een budget model is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee