KPN-klanten maken melding van tv-storing

KPN-klanten kunnen te maken hebben met een storing bij (interactieve) televisie. Klanten maken melding van haperende beelden. Ook op het vlak van het geluid zouden er bij sommige gebruikers problemen zijn, al is dat niet bij iedereen het geval.

KPN erkent op Twitter dat er momenteel sprake is van een storing en biedt zijn excuses aan. De provider zegt aan een oplossing te werken, al is niet duidelijk wanneer de problemen naar verwachting voorbij zullen zijn. Op de website Allestoringen maken klanten uit allerlei regio's in Nederland melding van de problemen, al zeggen meerdere gebruikers daar dat de problemen inmiddels voorbij lijken te zijn.

Op Twitter maken gebruikers melding van de problemen. Door de storing hapert het beeld en meerdere klanten melden dat het herstarten of resetten van de tv-ontvanger geen soelaas biedt. Sommige gebruikers zeggen ook last te hebben van stotterend geluid, terwijl bij anderen het geluid wel probleemloos te horen is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-01-2021 • 08:13

86 Linkedin

Submitter: Campo di Casa

Reacties (86)

Wijzig sortering
De storing is inmiddels opgelost. Nog een toevoeging:

Problemen waren alleen op de STB en niet op de ITV-online diensten.
• Gemaakte opnames gedurende dit incident (08-01 06:00 - 07:50 uur) zijn ook van slechte kwaliteit.
• Als je gaat terugkijken via de gids ervaar je dezelfde slechte kwaliteit.
• We kunnen dit helaas niet herstellen.

Bron
Haperend beeld...geluid redelijk. Apps als Netflix werken wel goed. Volgens mij heeft t te maken met de decoder zelf die al weken zo traag is als dikke s... Hoop dat dit nu serieus eens opgelost wordt. Vooral Amazone Prime is een drama, zowel opstarten als daarna afsluiten.
Wij zijn zelfs gestopt met prime kijken zo erg is dat afgelopen weken. Sowieso zaten we ooit bij kpn omdat zij itt ziggo wel een super snelle decoder hadden, nu is het echter andersom, en overwegen we terug te gaan naar ziggo. het moet niet gekker worden
Sowieso zaten we ooit bij kpn omdat zij itt ziggo wel een super snelle decoder hadden, nu is het echter andersom, en overwegen we terug te gaan naar ziggo. het moet niet gekker worden
Het zure is dat je bij Ziggo tegenwoordig niet eens meer een decoder nodig hebt al heb je Android TV (in je TV of via een set-top box) d.m.v. Ziggo GO. Qua dat is het nu echt de omgekeerde wereld. ;)

KPN en Android TV? Ik hoor enkel krekels... De mobiele applicatie gecombineerd met casting (of Kodi en de Webbie Player add-on) is in bepaalde situaties een oplossing, maar niet alle zenders zijn via die weg beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 januari 2021 09:42]

Ik gebruik de Smart TV App op 2 tv's en dat werkt anders prima hoor. Het is dat er nog geen HDR en Dolby Atmos doorgifte is, anders zou ik de kastjes allemaal de deur uit doen.

https://www.kpn.com/thuis/smart-tv-app.htm
Ik gebruik de Smart TV App op 2 tv's en dat werkt anders prima hoor.
Die is niet beschikbaar voor (TV's met) Android TV.
Gewoon NLZiet nemen via een Android kastje. Dan ben je ook niet meer afhankelijk van die brakke updates van de provider.
Hoe is de kwaliteit van NLZiet? Ik heb begrepen dat dit niet persé Full HD is.
Ze hebben vrij recent(2 weken geleden) alle content in HD beschikbaar gemaakt waardoor sommige programma's niet meer volledig zijn terug te kijken(dat wil zeggen niet 13 seizoenen terug, wel het afgelopen seizoen).

Wij zijn zeer tevreden over de prijs kwaliteit verhouding en het reclamevrij kijken.
Klinkt goed.
Hoe werkt het reclame vrij kijken dan? Kan je dan wel een live uitzending kijken van bijvoorbeeld The Voice?
Alles is full hd 50p, in de android tv app kun je dit aanzetten (hoge kwaliteit optie). Bitrate is wel iets minder dan bij kpn (glasvezel) of ziggo, maar vind het niet storend. Met name het gebrek aan reclame is een verademing, gewoon na de start van he programma beginnen met kijken, of een dag later op de commerciële zenders. Ook is er veel meer terug te zoeken, van veel NL programma's zijn alle seizoenen terug te vinden. In combinatie met nvidia shield is dit de beste vooruitgang in tv kijken die we gemaakt hebben afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 8 januari 2021 12:30]

Toevallig heb ik ook een shield en ben daarom ook juist geintresseerd.
Bitrate nog lager dan bij KPN app? Kan dat?

Dus een live programma van ene commerciële zender kan je pas een dag later terug kijken? Gaat mijn vriendin niet leuk vinden :'(

[Reactie gewijzigd door Zackito op 8 januari 2021 12:17]

Je kunt gewoon alles live kijken of van begin af als het al bezig is, alleen heb je dan reclame tussendoor. Het wisselt een beetje per programma wanneer je ze kun terugkijken, met reclame kan altijd direct vanuit de tv gids. Zonder reclame meestal enkele uren later, maar veel Nederlandse programma's zijn ook het hele seizoen vooruit te kijken. Floortje blijft hier was bijvoorbeeld een dag van te voren al te bekijken, en Dwars door België was al helemaal vooruit te kijken.

We zijn overgegaan omdat bij KPN duitse zenders die we keken verdwenen. Omdat we geen schotel mogen plaatsen, hebben we nu Zattoo abbonnement. Hier zit ook nieuws zoals cnn e.d. en comedycentral in Engels bij in, dus nu hebben we meer dan we bij KPN hadden voor stuk minder geld en het werkt stukken soepeler.
was een beetje aan het zoeken op de website van zattoo en kreeg de melding
Zattoo is not available in your country.
moet je een vpn gebruiken dan?
We wonen in het grensgebied en hebben familie in DE, daar aangevraagd. Vervolgens kun je Zattoo installeren op de shield door dit met je google account te doen via de website van de playstore, en installeren op de shield aan te klikken. Vanuit Nederland moet je denk ik wel een vpn gebruiken, maar we zijn vaak genoeg in Duitsland dat het account wel actief blijft als we de app op de telefoon gebruiken. Werkt wel, maar blijft omslachtig helemaal omdat het vrije markt zou moeten zijn. Shield zelf hoeft geen vpn als je eenmaal een account hebt, zattoo denkt dan dat je op vakantie bent. Volgens mij is het met windscribe proxy plugin in chrome sowieso gelukt om alles aan te vragen. Gaat dus alleen om het aanvragen en installeren, het gebruik is gewoon legaal binnen de EU ook al proberen ze dat te verhinderen. Eenmaal geïnstalleerd en aangemeld werkt het wel perfect, nooit storing gehad met hun.

We hebben trouwens wel een betaald abbonnement bij Zattoo, wellicht dat het bij ons daarom werkt in NL.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 8 januari 2021 13:23]

@barbarbar]
Omdat we geen schotel mogen plaatsen?
Hoezo mag je geen schotel plaatsen van je huurbaas?
Je mag altijd een schotel plaatsen het enige wat ze je kunnen verbieden is de bevestiging aan de gevel of complex, vrijstaand mag altijd op een standaard. op een balkon of in je achtertuin niemand die je het kan verbieden.
Je kan meteen terugkijken, maar dan niet reclamevrij.
Jawel, de kwaliteit is echt heel goed. Wij zijn onlangs overgestapt van XS4ALL met TV naar Freedom in combinatie met NLziet op een Apple TV, en dat bevalt meer dan goed. En je kunt altijd wisselen van internet aanbieder, zonder dat je TV setup daar gelijk weer van afhankelijk is. Heerlijk :Y)
Zeer goede kwaliteit! Voor mij persoonlijk is het reclamevrij kijken nog veel belangrijker, bespaart je tot 20-30% tijd!
Ziggo GO ja? Is dat serieus een optie? Ik hoor daar echt nooit iemand fatsoenlijk over praten. Het is altijd traag en de kwaliteit is matig. Voor zover ik weet krijg je ook niet de volledige bandbreedte die je met een decoder wel zou hebben.
Ik gebruik Ziggo Go op Amazon FireTV stick (hdmi) en dat werkt eigenlijk heel goed. Zowel live kijken als replay-tv
Volgens mij draait de Ziggo-app alleen op Android-tv's en de KPN-app op WebOS en ik meen ook Tizen. Dit is ook nog afhankelijk van het bouwjaar van je tv en blijkbaar zou dit in alle gevallen een mindere kwaliteit bieden dan via een decoder, dus ook bij Ziggo.

Zelf heb ik daar overigens geen ervaringen mee, maar ik ben daar laatst eens op gaan zoeken of dat ondertussen niet eens mogelijk was voor mijn LG EG910V. Helaas is die tv te oud, ongeacht de provider.
Wij zijn zelfs gestopt met prime kijken zo erg is dat afgelopen weken. Sowieso zaten we ooit bij kpn omdat zij itt ziggo wel een super snelle decoder hadden, nu is het echter andersom, en overwegen we terug te gaan naar ziggo. het moet niet gekker worden
Gewoon je oude decoder defect melden, dan krijg je gratis de 4k variant opgestuurd die wel heel snel is.

Heb ik en wat kennissen om ons heen ook gedaan omdat we helemaal gek werden van de trage decoder waar over een eeuwigheid een keer een update voor komt.
Onzin ik heb aantal weken geleden een defecte ontvanger gehad en geen 4K ontvanger gekregen, dit omdat de 4K ontvanger per maand extra kost.
De ontvanger kost niks extra. Heb hem zelfs gewoon graties aan kunnen vragen via Mijn KPN door de gratis optie ‘4K’ aan te zetten.

Het daadwerkelijke 4K pakket kost wel extra, dat heb ik niet genomen.

Niet dat ik last had van traagheid met mijn oude ontvangers trouwens. Maar gebruikte daar dan ook geen apps op.
Gisteravond nog gebruikt Prima app via KPN decoder. Geen problemen ondervonden.
Ik overweeg ook om over te stappen. Puur omdat die TV gids zo enorm traag is dat ik af en toe bijna mijn afstandsbediening door de TV wil gooien. Mijn god wat kan dat op mijn zenuwen werken. Zeker als hetgeen je wilt kijken al hoort, maar nog niet kan zien om dat de gids nog zeker 5 seconden blijft hangen nadat je op de return knop drukt. Dan heb je een heel team van designers, programmeurs, testers etc. en dan denkt men dat dit gebruiksvriendelijk is? Dat het traag is omdat er zoveel ingeladen wordt en je blijkbaar constant een verbinding nodig hebt met KPN servers voor de gids is al een probleem, maar als je zelfs een scherm niet kan sluiten... nou schiet mij maar lek 8)7 8)7 8)7
Het is natuurlijk heel kortzichtig om nu het een aantalweken bar slecht is. Gelijk te denken aan een andere provider.

Gras is altijd groener aan de overkant. Vandaag is het slecht bij KPN. Volgende week zijn er problemen bij ziggo. Dat is altijd al zo geweest en dat zal ook zo blijven.

KPN is net overgestapt op een andere versie/systeem voor hun setup boxen. Dat gaat dus gepaard met kinderziektes.. Had het anders gemoeten?? JA naar mijn mening wel. Je betaald een behoorlijk bedrag elke maand om ongestoord TV te kunnen kijken. Nu werkt dat niet zo omdat het systeem erg traag is.

Is dit een reden om over te stappen naar een andere provider??Uhh Nee niet direct nee. Als dit langer aanhoud dan een aantal weken en of maanden en KPN kan geen oplossing bieden en vooruitzicht blijft slecht.. Dan is er misschien wel een kans om te zeggen dat overstappen een goede keuze is. Je zit dat langere tijd met een slecht systeem zonder uitzicht op verbetering.

Daarnaast TV kijken zelf geen problemen mee. Wel is het zo dat de EPG en menu's zo traag zijn dat de EPG gewoon onwerkbaar is. Zender wisselen zelf geen problemen mee.
We gebruiken de epg op de box nooit. Daarvoor gebruiken we wel de epg op de tablet om te kijken wat er die avond op de tv is of om een opname in te plannen.
Is alleen bij sommige zenders het geval. Baby TV en Boomerang werken iig nog prima :D. Zolang de kids maar kunnen tv kijken kan ik het nieuws wel missen O-)
haha precies, baby TV werkte gelukkig nog. Dus dan zijn de ouders gererustgesteld.
Ik gebruik eigenlijk alleen een basispakket met opnameextensie. Volgens mij is die decoder zo traag geworden na die software update waarbij afbeeldingen van de programma's in het menu zichtbaar worden. Soms kan zo'n afbeelding iets toevoegen maar vaak ook niet. Die update heeft veel meer zaken in de interface gewijzigd. Al met al lijkt me die interface zwaarder geworden, en moet die settopbox meer verwerken.

Wel betrap ik mijzelf erop dat het mij steeds meer irriteert. De traagheid is soms zodanig dat de bediening in het honderd loopt. Wij gebruiken zo'n HBM2260V2 settopbox. Wat ik vermoed is dat die nieuwe interface is geoptimaliseerd voor een nieuwere generatie settopboxes, zodat wij het moeten doen met deze minder optimale ervaring.

Daarnaast herken ik:
 • Het heel traag starten van opnames
 • Opnames zijn (tijdelijk) niet af te spelen
 • Programma's zijn niet terug te kijken, al zijn het wel programma's waar dat bij zou moeten kunnen.
 • Doorspoelen en terugspoelen gaat even niet
 • Artefacts in een of enkele frames
Na die interface verandering ervaar ik een verslechtering, los daarvan kunnen later nog andere issues zijn geïntroduceerd. Ik vind het lastig in te schatten of die traagheid bijvoorbeeld nu groter is vergeleken met net na de interface verandering.
Die optie kan je gewoon uitzetten in het systeemmenu.
Optie uit/terugzetten van pip maakt geen verschil. Bij die update heeft iemand bij kpn iets gewoon goed verprutst. Zo te horen zijn ze nog steeds aan het door prutsen.

Ik zou zeggen eerst alles volledig terug draaien en daarna eerst intern goed uit ontwikkelen... En TESTEN! Zitten nu al maanden met deze ellende.
Ik zou zeggen eerst alles volledig terug draaien en daarna eerst intern goed uit ontwikkelen... En TESTEN! Zitten nu al maanden met deze ellende.
En nu het kwaad al is geschied gewoon als KPN je verlies nemen en de nieuwe settopboxen waarvoor de interface voor lijkt te zijn geoptimaliseerd over de klanten verspreiden, zonder dat ze daar eerst om hoeven te vragen.

Ik vind het een beetje sic dat ik in dit tweakers topic een "work around" moet lezen om de settopbox vervangen te krijgen. Dat de klant KPN moet triggeren om een settopbox te vervangen voor een couranter exemplaar door te stellen dat het oude exemplaar niet (meer) functioneert zou niet de manier moeten zijn. Na maanden moet KPN die analyse toch inmiddels ook wel gemaakt hebben.
Als je picture in picture bedoelt waarbij de preview van het programma klein in het menu wordt weergegeven, die staat standaard voor deze settopboxen uit. Waar ik het in mijn reactie over heb zijn die overlay pictures die worden getoond bij de tv gids en de opnamelijst. Die afbeeldingen moeten ook worden opgehaald en getoond worden. Mijn vermoeden is dat die settopbox daarmee al moeite heeft.

[Reactie gewijzigd door teacup op 8 januari 2021 15:07]

Op dit moment werkt hier alles naar behoren. Ik heb wel de nieuwe decoder VIP 5202. Misschien dat de storing vooral optreedt bij oude decoders?
Het probleem lijkt ook te zijn verholpen, zo'n 10 minuten voor jouw schrijven :)
Ik had het vanmorgen ook op mijn VIP5202, na een reboot (bleek dus overbodig) en nog ongeveer 2 minuutjes extra toch nog net het weer mee kunnen pikken :)
Semi offtopic:

Ik ben erg benieuwd of de menu's (gids etc) bij deze nieuwe decoder responsive zijn. Ik heb een oude decoder (via XS4ALL) en het is echt om te huilen zo traag als de UI is. Ik neem toch aan dat de nieuwe SW op deze oude decoders is getest. Waarom men dan heeft besloten om het toch het veld in te sturen is mij een raadsel.
Ik heb ook de overstap gemaakt van oude decoder naar nieuwe (VIP5202). De snelheid is nu weer prima! (maar helaas nog niet zo snel als de vorige interface van een jaar geleden ofzo).
De VIP 5202 icm nieuwe menu's is 'werkbaar'. Heb toch wel minstens eenmaal per maand dat de decoder vastslaat en herstart moet worden.
Als je last hebt van een trage decoder. Is er een oplossing.
De update is niet gepushed maar wel verkrijgbaar.

Ga naar menu => Instellingen=>systeem
Daar kan je een update uitvoeren ( ja duurt even )
Als deze update klaar is krijg je melding van weer een update. ( duurt ook weer even )
Dus 2 updates aansluitend

Resultaat: aanzienlijk sneller met aanzetten en naar de gids gaan enz
Dat is maar tijdelijk omdat de cache geleegd wordt. Ik heb het zojuist geprobeerd maar de nieuwe software wordt nog niet gepusht (nog steeds oude versienummers) de melding die je krijgt over de nieuwe software na het installeren is de software van het nieuwe menu van de huidige firmware.
De oplossing die jij aangeeft is slechts een oplossing die tijdelijk werkt. Is ook al vaak aangegeven op het kpn forum.
Zie https://forum.kpn.com/int...menu-501234/index248.html

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 8 januari 2021 10:39]

heb ik dus ook. Twee updates later: zelfde versies
Dit dus!
Ontvanger start binnen 2 seconden op en de gids bedienen gaat stukken sneller.
Doen dus.

NB: Zit hier nu zo'n 10 jaar op glas en KPN IPTV. Het aantal storingen (mail werkt even niet, Internet hapert of de TV doet het even niet) kan ik letterlijk op 1 hand tellen. Begrijp dan ook niet goed hoe sommige mensen hier reageren.
Ik ben ook al 10 jaar klant van KPN, waarvan de laatste 4 jaar met glasvezel.

Ik had bijna nooit storingen en meestal als ik ze had waren ze ook snel opgelost.
Tot afgelopen november. Toen heb ik 6 storingen per dag, 2 weken lang gehad. Gemeld bij ze en er is iemand in de straat bezig geweest.

Op zich netjes afgehandeld: extra databundel zodat je mobiel kon gebruiken voor je werk en ik heb 2 weken abo teruggekregen.
Wij hebben prime video ingeschakeld met als gevolg dat Netflix elke keer ons wou laten aanmelden. Door de software update zo uit te voeren (2x) was dat probleem verholpen. De snelheid van het epg kan ik niets van zeggen want die gebruiken we op de box niet.
Ik heb vanochtend proberen tv te kijken en de glas HD kanalen (661 t/m 670) gaven geen beeld maar wel geluid en ondertiteling. Daarna heb ik de gewone HD kanalen geprobeerd en daar was wel beeld met 1-2 fps, hier was het geluid wel minder. De decoder opnieuw opstarten had zoals het bericht al meld geen enkel nut.
KODI addons als Webbie player doen het nog wel gewoon, dus het lijkt echt aan de STB te liggen.
GOUD! Ik kende Webbie niet maar ik irriteerde me al langer aan de langzame interface van KPN IPTV op mijn LG TV. Nu zie ik alleen wel wat ik al langere tijd vind, de streaming kwaliteit van IPTV bij KPN is echt bedroevend.
Ik heb sinds woensdag de 4k decoder omdat ik me ook irriteerde aan o.a. de gids. Hier haperde hij vanmorgen ook, lijkt dus niet aan de oude decoder te liggen.
Als je kijkt naar AlleStoringen, dan lijkt het alsof het probleem breder is/was dan KPN.

Op het zelfde moment zijn er allerlei meldingen bij andere providers. Ik weet dat er een aantal providers onderdeel zijn van KPN maar T-Mobile, Ziggo, Joyne en Canal Digital staan er ook tussen.

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 8 januari 2021 08:28]

Ziet er wel gek uit eigenlijk... ondertiteling en geluid werken zoals het hoort, beeld is een diashow.

Klein beetje offtopic... maar aangezien beeld en ondertiteling wel goed werken zijn dit dus in principe aparte signalen van het beeld? Waarom kan ik dan vandaag de dag nog steeds niet wanneer gewenst ondertiteling uitschakelen? @KPN Webcare feature request!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee