Deens bedrijf wil 'televisie' produceren die volledig via smartphone werkt

Een Deens bedrijf wil een 'televisie' zonder tuner, interface en ingebouwde luidsprekers maken. De afstandsbediening wordt vervangen door een app. De Iron Cast TV is gemaakt van aluminium en heeft een simplistisch ontwerp. Het gestelde Kickstarter-doel is gehaald.

Het Kickstarter-doel van de Iron Cast TV bedroeg 100.000 Deense kronen, omgerekend zo'n 13.383 euro; een klein bedrag voor het ontwikkelen en produceren van een 'televisie'. Een woordvoerder van het bedrijf vertelt aan Tweakers dat de Kickstarter-opbrengst, die op het moment van schrijven rond de 17.000 euro ligt, 'vooral is bedoeld om aan investeerders te tonen dat er een markt is voor het product'. Ook zegt het bedrijf '1500 geïnteresseerde kopers' in hun database geregistreerd te hebben. "Het primaire kapitaal komt van interne financiële ondersteuning, onder andere door onze co-oprichter Henrik Kemp." Het bedrijf heeft momenteel enkele werkende prototypes van de Iron Cast TV.

Iron Cast TV vertelt aan Tweakers dat het de televisie in eerste instantie direct aan de consument zal verkopen, waardoor het bedrijf de volledige winstmarge ontvangt. Op deze manier hoopt het bedrijf voldoende opbrengsten te genereren om te blijven functioneren. "Zodra ons volume groot genoeg is en we een supply chain hebben opgezet, kunnen we onze componenten tegen lagere prijzen inkopen. Zo kunnen we op termijn op grotere schaal aan de mainstreammarkt leveren."

De Iron Cast TV met soundbar en de Iron Cast App

De Iron Cast TV is volgens de makers een 'volledig digitale tv'. Het scherm heeft geen ingebouwde luidsprekers en geen tuner. Hiermee kan het product niet direct kabeltelevisie ontvangen en is het dus strikt genomen geen televisie, maar eerder een soort monitor voor de tv-markt. Het scherm heeft ook geen eigen interface of geïntegreerd app-platform en functioneert dus alleen met externe streamingapparaten, zoals Chromecasts. Natuurlijk kan er ook gewoon een settopbox op de televisie worden aangesloten, waarmee alsnog televisie gekeken kan worden. Voor dergelijke apparaten heeft het apparaat drie hdmi 2.0-aansluitingen. Het product wordt geleverd zonder afstandsbediening, maar ondersteunt wel universele afstandsbedieningen. Ook ondersteunt het scherm hdmi-cec of een soortgelijke technologie, waarmee de televisie automatisch start wanneer een aangesloten apparaat wordt aangezet.

Het scherm heeft een diagonaal van 55" en een 4k-resolutie. Het lcd-paneel zal daarnaast hdr-ondersteuning bieden. Iron Cast TV vertelt aan Tweakers dat het momenteel zijn opties verkent met panelen van verschillende fabrikanten, waaronder Samsung en LG. Beeldinstellingen als het contrast, de helderheid en kleurtinten kunnen worden ingesteld via de Iron Cast App. Ook kan de televisie via de app worden aangezet. Het bedrijf zegt dat het momenteel een werkend prototype van de applicatie heeft. De app is geschreven in React Native en wordt open source.

De achterkant van de Iron Cast TV is gemaakt van aluminium. De televisie is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, zilver of roségoud. Het bedrijf komt ook met een eigen soundbar, die even breed is als de televisie. Ook komt Iron Cast met de Simple Orb. Dit wordt een soort optioneel alternatief voor een afstandsbediening, met touchbediening. De Orb werkt via een infraroodzender. De producten zijn onder andere ontworpen door Jacob Lindborg, die voorheen bij Bang & Olufsen heeft gewerkt.

De Simple Orb

De Iron Cast TV krijgt een adviesprijs van zeshonderd euro. De televisie lijkt vooral gericht op gebruikers die een luxueus design willen, maar geen behoefte hebben aan functies als een tuner, en die een eigen universele afstandsbediening en luidsprekerset gebruiken. De soundbar kost tweehonderd euro en de Simple Orb heeft een adviesprijs van honderd euro. De producten kunnen bij release worden opgehaald in enkele steden, waaronder Amsterdam.

Het bedrijf geeft aan dat het in de toekomst wil werken aan verschillende 'televisies'. Zo werkt het momenteel aan een 75"-model en een tweede 55"-variant die een oledscherm moet bevatten. Die laatste moet de 'Iron Cast TV 2.0' gaan heten. Het bedrijf hoopt dat deze 'televisie' in 2020 in de voorverkoop gaat, waarna het apparaat in 2021 moet uitkomen. Ook zal het bedrijf in de toekomst meer 'betaalbare luxeproducten' gaan verkopen, met 'een reeks televisies, speakers en koptelefoons, inclusief accessoires'.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

13-11-2019 • 10:48

139 Linkedin

Submitter: RVervuurt

Reacties (139)

139
139
82
8
0
45
Wijzig sortering
Doel van deze tv lijkt me om 'm vele jaren te houden, omdat de werking is geoptimaliseerd voor een externe tuner / HTPC / andere bron. Zo ben je niet afhankelijk van softwareondersteuning door de fabrikant en derden in de toekomst. In dat licht lijkt het een tekortkoming dat je voor de beeldscherminstellingen afhankelijk bent van het bestaan van een app en de compatibiliteit daarvan met het os van je smartphone. Werkt die app nog over 10 jaar? En zo niet, hoe groot is dan de kans dat er geen open source alternatief ontstaat voor de api van dit merk? Ik zou liever hebben dat beeldscherminstellingen op de tv zelf kunnen worden aangepast. Net als bij een computermonitor, waar ze aansluiting bij zochten. Wat is er mis met een eenvoudig OSD?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 13 november 2019 13:10]

De app is geschreven in React Native en wordt open source.
Open source is natuurlijk geen heilige graal in deze, aangezien iemand dat alsnog moet onderhouden, maar dat zou het probleem van toekomstbestendigheid wel kunnen mitigeren.
Dat is waar, maar het maakt wel dat het project *makkelijker* is over te nemen omdat iedereen het kan forken. Bij closed source ben je afhankelijk van of de maker al dan niet het project wil overhevelen/verkopen.
Het maakt het ook makkelijker om een project stop te zetten: "wij stoppen, maar de community kan het van hierafaan onderhouden".

Thunderbird was na stopzetting ondersteuning Mozilla een eindje quasi dood, gelukkig is er terug drive in gekomen.

(Niet bedoeld als kritiek, maar als aandachtspunt: het is niet evident)
Beter dat de gemeenschap het onderhoudt dan in onzekerheid zitten wat er gaat gebeuren (wat bij closed source het geval zou zijn).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 14 november 2019 12:03]

Vandaar ook dat er in de tekst het volgende staat:
Beeldinstellingen als het contrast, de helderheid en kleurtinten kunnen worden ingesteld via de Iron Cast App. Ook kan de televisie via de app worden aangezet. Het bedrijf zegt dat het momenteel een werkend prototype van de applicatie heeft. De app is geschreven in React Native en wordt open source.
Dus ja, waarschijnlijk kan je daar dan ook de API ontrafelen, en je eigen implementatie schrijven voor je favoriete smarthome integratie (amazon, apple, google, facebook, ifttt, domoticz, openhab etc etc)
Daar was ik bij eerste indruk ook bang voor, maar het artikel geeft aan dat de app open-source wordt. Oftewel, als de fabrikant stopt met ondersteuning kan de community het overnemen.
Ik draai het liever om. Op mijn computermonitor zitten vier knoppen, waarmee ik in een eenvoudig menu de beeldscherminstellingen kan wijzigen. Wat is de meerwaarde om dat niet te implementeren op deze tv?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 13 november 2019 11:07]

Waarom knoppen inclusief benodigde electronica daarvoor in je design moeten verwerken als al het andere via de smartphone gaat? Ik kan me daar wel iets bij voorstellen.

Als die app nou niet open source was, en/of de open api niet beloofd was, was ik het met je eens geweest. Maar dit lijkt heel erg sterk op wat ik voor mij zie als ik een tv scherm wil zonder trage smart shit erin die na 3 jaar of zo alweer eol is, zonder tuner omdat ik toch never nooit tv kijk, maar wel met de mogelijkheid te streamen (liefst zonder Chromecast, maar met is ook geen probleem).

Ik moet eerlijk bekennen dat ik erg gecharmeerd ben van deze tv. Mooie upgrade voor mijn huidige HDTV die toch al een jaartje of 10 meegaat. Alleen jammer dat het geen OLED is, maar ja, voor de prijs die ze vragen kan dat ook niet.
Oops, smartphone leeg, kun je de TV niet meer aanzetten |:(

Minimaliseren is leuk, maar alles via je smartphone is weer een beetje teveel van het goede.
De meeste mensen hebben hun tv in hun woonhuis staan. De meeste mensen hebben ook hun oplader in hun woonhuis. Ik denk niet dat smartphone leeg een veel voorkomend probleem voor deze tv gaat zijn.
Tja, moet je wel weer je telefoon aan de lader leggen. Nu pak je de afstandbediening, en maakt het geen zak uit hoe vol je telefoon is.
En die batterijen kunnen ook leeg zijn.
Maar dan heb je nog altijd de fysieke knoppen op de TV zelf, best handig dus :Y)
Die zitten er bij niet meer op hoor...
Nog een paar jaar dan heeft iedereen een oude smartphone in de la liggen die draadloos kan worden opgeladen. Chargepad in je salontafel en je afstandsbediening is altijd opgeladen :)

De beveiliging zou wel nog interessant kunnen worden. Je wil natuurlijk geen pincode intikken iedere keer dat je het volume van je TV wil veranderen. Een vingerafdruk is misschien wat makkelijker maar is toch nog altijd langzamer dan een afstandsbediening zonder beveiliging.
Een oude telefoon die nergens anders voor gebruikt wordt zou je misschien zonder beveiliging kunnen draaien, maar het ding zal toch op het netwerk moeten om met je TV te communiceren, en dan heb je opeens een oud en onbeveiligd apparaat in je netwerk.

Of het een voordeel of nadeel is dat anderen je TV niet kunnen bedienen moet iedereen maar zelf bepalen ;)
Als je tv wilt kijken via ziggo of kpn gebruik je je tv afstandsbediening niet eens meer.

Alle functies van een smart tv zitten ook in de settop boxen van de tv leveranciers, dus heb je alles dubbel.

Ik vind het een goede zet.
Nee, dat denk ik ook niet. Wat ik wel onhandig zou vinden is als ik bijvoorbeeld voetbal zit te kijken, iemand belt me, ik neem op, en dan kan ik de TV niet snel even muten.
of draai het om: iemand belt je op, de app detecteert dit en mute je tv automatisch ;)
Haha, dat is best een leuke ja. En als ik de kamer uitloop omdat ik gebeld wordt, dat de telefoon die beweging registreert en het geluid weer aan zet (want vrouw en kinderen zitten gewoon nog op de bank).
Onzin, de TV gaat automatisch aan als een HDMI apparaat aan gaat.
Volume? Helderheid?

Een oplossing voor een probleem wat er niet is. Je kunt elke "smart" TV gebruiken zoals een domme TV door hem simpelweg niet aan je netwerk te hangen.
gaat allemaal via de ab van je settopbox die je van ziggo of kpn krijgt.

het is een oplossing voor kosten.

Ik heb een 55oled803 van philips met 2 afstandsbedieningen en luxe speakers.
Maar heb er een ziggo next bij en een sonos bar onder.

Dus gebruik de tuner niet, gebruik de boxen niet, en gebruik de ab's niet.
En kan via de ziggo next kast op netflix en al veel meer.

Dat zou deze televisie allemaal oplossen
gaat allemaal via de ab van je settopbox die je van ziggo of kpn krijgt.
Dat zou prachtig zijn. Maar waar staat dat? In het artikel staat juist dat de tv geen eigen interface heeft. Ik neem aan dat dit betekent dat er ook geen menu is, want dat is een interface. En de ab van je settopbox heeft geen knopje 'helderheid'. Dus hoe kom je dan bij die instelling?
Ik ben juist afgestapt van die settopbox en omdat ik er geen zin meer in had. En lelijk vind. Nu hebben we alleen nog 1, 2 en 3 via Android TV, misschien zijn er nog meer beschikbaar, geen idee. Ben eigenlijk wel blij met het smart stukje.
Fijn dat er opladers bestaan🤔
En of er een community komt hangt af van het succes van het product.. Als eerste instappen is dus wel een risico
Daar ben ik ook bang voor. Ik vraag me ook af hoe ze gaan produceren, ik lees niks wb ervaring op dat gebied. Het zijn ook grote apparaten die logitiek en qua assembly uitdagingen bieden. Zoals je afgelopen weekend hebt gezien doet Philips dit in een geautomatiseerde lijn in Polen. Met het behaalde doel komen ze nog niet op 100 tvs. Weinig zin om daar echt een lijn voor op te zetten. Ondertussen zijn de prijzen wel vergelijkbaar met Philips. Ze hebben ook een voeding/behuizing/remote/Lcd panneel nodig. Daarnaast moeten ze zelf elektronica ontwikkelen (of iig samenstellen), software ontwikkelen en de remote maken.

Lijkt me erg uitdagend om binnen budget te blijven.
Anoniem: 951889
@pmeter13 november 2019 18:31
Hij ondersteunt toch een IR afstandsbediening? Dan lijkt het me aannemelijk dat er toch een OSD aanwezig is voor interne (display, source, sleep) settings.
Dat zou prachtig zijn. Maar waar staat dat? In het artikel staat juist dat de tv geen eigen interface heeft. Ik neem aan dat dit betekent dat er ook geen menu is, want dat is een interface. En de ab van je settopbox heeft geen knopje 'helderheid'. Dus hoe kom je dan bij die instelling?
Anoniem: 951889
@pmeter14 november 2019 17:01
Ik hoop dat ze het standaard trucje uit de marketing en design wereld gebruiken, zich verschuilen achter hun eigen definitie van een woord. Het ding waar je helderheid en kleurprofielen instelt is geen menu maar een OSD natuurlijk! O-)

Zo niet komt hij er bij mijn sowieso niet in, want ik wil dat ding gewoon volledig standalone (+ source) kunnen gebruiken. Dus ook verstopte knopjes op het apparaat zelf! Je hebt nu al tv's waarbij je zonder AB niet eens het volume kan aanpassen :X
Hier een linkje naar de website met de summiere specificaties van de tv, soundbar etc.: https://ironcast.tv/
quote: Iron Cast TV
SPECIFICATIONS
Please get in touch on facebook or e-mail, if you have any questions about our products. We are happy to answer all comments.

TV: 4K UHD. TFT-LCD. HDR 10 / 10+. 3840 x 2160 RGB Resolution. Antiglare / Hard Coating. 3500:1 Contrast Ratio. Response Time 8ms. 89/89/89/89 Viewing Angle. 3 x HDMI 2.0. 1 x USB 3.0. 1 x Digital Audio Out (TosLink). Input Voltage 12.0V (Typ.). Power Supply 100-240v 50/60Hz. Typical Power Consumption 62W. Maximum Power Consumption 191W. IR-Receiver. Open API. Embedded Wall Mount. CE. Outline Size 122 x 70 x 2 cm.

Soundbar: Dual speaker, 250 watts full range stereo sound. 1.0’’ silk dome tweeter. 50Hz-20KHz frequency response. 90dB sensitivity. 1 x Digital Audio In (TosLink). Embedded Wall Mount.

Orb: 3D IR-Transmitter. 2 x AAA Batteries.
Ik ben vooral benieuwd naar die 'Open API'. Hopelijk kan je daarmee het scherm volledig automatiseren en is de app en remote niet nodig. Ook moet er dan iets van wifi of ethernet op zitten, maar dat staat niet in de specs. :?

Edit 13:05: ik heb even per mail contact gezocht en de API werkt over Bluetooth voor alle beschikbare beeld en geluid functies. Dat is best interessant icm met bijvoorbeeld Homey.
The API will allow all available display and sound functions and will only be one way, at the moment. But you would be able to create a listening device/app, that could periodically ask for status update.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 13 november 2019 13:05]

Gezien de TV aangezet en ingesteld kan worden met een app, moet er wel wat inzitten qua draadloos protocol.
Nou, Apple komt er maar in en neem deze startup direct over! Integreer het naadloos met de Apple TV en ze hebben een totaal oplossing icm met Apple TV+.

Ik had dit eigenlijk al verwacht van ze...
Ik vind 600 euro veel voor maar een monitor. Op pricewatch vind ik TV's van 55 inch vanaf 400 euro.

Ik zie het voordeel van deze "TV" niet, toch niet aan deze prijs.
Nou volgens mij lees ik altijd onder elk TV artikel: waarom al die smart meuk? Ik wil een "dom" paneel en de rest zelf regelen: hier het antwoord voor alle tweakers, die staan nu vast en zeker in de rij!

Dus er is volgens mij wel degelijk een doelgroep.
maar als puntje bij paaltje komt: zou jij meer willen betalen voor een precies zelfde TV maar zonder 'smart' opties? Of denk je dan, voor die 100-200 euro minder neem ik die met smart wel, maar gebruik ik 't gewoon niet.
Logischerwijs zou je zeggen dat een TV zónder ook goedkoper moet zijn, maar door de massaverhoudingen is dat vaak niet zo. Maar goed het kán wel, net als dat bepaalde laptops met standaard windows toch goedkoper zijn als je ze met Linux neemt (maar goed, komt niet veel voor)

Het gaat hier natuurlijk over aantallen en wat de default is. Zo betaalde je in europa extra voor een auto met automaat, terwijl je in de VS extra betaalde voor een schakelbak.
Zo denk ik er ook over, alleen moet je dit niet zeggen tegen de mensen die perse een ''dom'' paneel willen want die zijn (kijkend naar alle voorgaande tv artikelen, zoals laatst Netflix die stopt op bepaalde samsung tv's) bereid om extra te betalen voor een ''dom'' paneel.

Uiteraard is deze TV duur, zoals ze zelf aangegeven kunnen ze nog niet mainstream leveren, zodra hier het budget wel voor is kunnen ze goedkoper inkopen, produceren, verkopen.

Wat wel een bijkomend voordeel aan dit paneel is: de inputlag, je wilt de input lag van de OLED tv's bijvoorbeeld niet weten, dan val je flauw achterover zo hoog is deze :D

Ik had dan ook verwacht dat de reacties nu helemaal op en top happy zouden zijn, maar ineens mist iedereen alle smart functies hahahaha, geniaal gewoon :P Maar inderdaad; de prijs van dit paneel is natuurlijk wel heel hoog, te hoog voor mainstream (en dat is deze dan ook nog niet). Net kleine kinderen natuurlijk: papa ik wil een aardbei ijsje, oke hier jantje een aardbei ijsje.. Nee ik wil bananen smaak!!!!, oké hier heb je een bananen ijsje.. Nee pap het moet aardbei!
Echt zo van; waar is de kliko? Zoals ik aan Jantje geen pijl zou kunnen trekken, kan ik dat bij veel tweakers uiteraard ook niet meer :D

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 13 november 2019 11:55]

Input lag valt wel mee toch van oled tv' bijvoorbeeld de c9 van LG heeft op 60 hz 13ms en op 120 hz 6ms.

En ik ga dit bedrijf in de gaten houden, als zij ook een leuke oled variant kunnen maken wordt ik daar persoonlijk blij van, zeker als de prijs dan ook wat gezakt is
Mijn ervaring is dat meestal overbodige digitale 'real-time' poespas voor beeldoptimalisatie en schalen de boesdoener is. De reacietijd per type scherm lijkt me te verwaarlozen.
Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat je in het geval van de bezoekers hier goed te maken kan hebben met twee "kampen". Het ene kamp zal zich laten horen als er iets gebeurd waardoor smartfuncties verdwijnen, terwijl het andere kamp juist andersom zal reageren (minder smartfuncties = beter).

Jantje in jouw voorbeeld is gewoon wispelturig.
Dat lijkt me niet meer dan logisch, maar blijkbaar wil lopendevogel gewoon even afgeven op anderen die zijn mening niet delen. En blijkbaar denkt hij (of doet hij) dat tweakers één collectief organisme is.
Niet 2 kampen: er komen hier tienduizenden bezoekers per dag. Die kun je niet over een kam scheren. En ook niet over twee kammen.
Dr massa die smartfuncties prima vindt laat zich natuurlijk niet horen bij een TV met smartfuncties. De tegenstanders van smartfuncties hoor je echter iedere keer bij elke TV. Ook al zijn dat er eigenlijk verhoudingsgewijs niet zo veel.
Het probleem met die goedkope smart-TVs is vaak de langzame SOC, goedkopere componenten e.d.
Ik denk niet dat je het goedkoopste model van een merk kan vergelijken met dit product, maar eerder een duurder model met snellere processor, beter paneel e.d.

Daarnaast al die rotzooi van een OS die dingen met vertraging doorstuurt (waardoor gamen weer lastiger is ivm die 100+ms vertraging op de goedkopere modellen) en dan ben je er al gauw achter waarom dit product zonder antenne e.d. duurder is dan een goedkoop TV-model.
de langzame SOC
maar als je het smart toch niet gebruikt, heb je er ook geen last van dat de SOC traag is? Je Shield bv heeft geen last van een trage TV-SOC :)

En vergelijk je met een duurder model, zit er (ok soms) een snellere SOC in, dus ook minder/geen probleem. En als je als fabriek een fabriekslijn opzet waarbij sowieso voor 90%+ van de markt Smart verwacht, zijn een non-smart optie alleen meerkosten, en wordt een non-smart TV dus duurder in the end.

Ik denk dat zelfs veel tweakers zullen kiezen voor een smart tv en smart niet gebruiken, boven een precies hardwarematig zelfde tv die paar tientjes/honderd euro duurder is. (maar natuurlijk is er altijd N=1 te vinden die ander zegt, maar goed, 99,9999% van alle klanten niet)

Dus de wens snap ik, en theorie ook, maar praktijk is 2 ;)
Hangt van de implementatie af... Sommige TV's schijnen gewoon zelfs traag op te starten vanwege de trage SoC er in. Als die trage SoC zich pas openbaart wanneer je zelf naar het smart gedeelte navigeert dan maakt het inderdaad niet uit dat het er in zit.
Opstarten kan vertraagd zijn, maar ook het wisselen van extern kanaal; kan bij mijn LG pas als alle smartfuncties zijn opgestart...
Hangt ervan af... deze tv kan plat tegen de muur zonder een electronica puist erachter. De W series van LG ook, maar dan zit je wel in een andere prijsklasse...

Wel raar dat voor zo'n product nog geen OLED beschikbaar is, uiteindelijk lijkt het te richten op de fijnproevers... maar goed staat volgens het artikel ook al op de to-do list.
Ik ga deze zeker in de gaten houden - precies goed voor mij.
Een monitor in dit formaat vind je dan echter weer niet, voor deze prijs.

Op zich prima product. Niks meer of minder dan een enorm computer scherm, zonder poespas wat je niet wilt gebruiken (jeuj! reality noise reduction etc....). Je kan gebruik maken van welk eender streaming apparaat dan wel hardware apparaat die je wilt. Laat aan dat apparaat ook de hele upscaling en andere reut over. SCheelt je voor games een hoop latency, en gewoon je betaalt niet voor iets wat je eigenlijk niet wilt, en waar inderdaad bij de smarttv's na verloop van tijd geen support meer voor is ("verouderde SoC")

Sowieso is het design van deze tv (ok, subjectief) een stuk beter dan van de aangehaalde 400 euro tv's.

Ik zie het eigenlijk zo: een "bedrijfs" monitor van EUR 2000, voor EUR 600. Daar waar een hoop mensen (toch zeker op deze site) op wachten :D
Goed, je kunt niet verwachten dat een startup die veel standaard componenten nodig heeft onder de prijs van massaproductie kan duiken. Maar goed, dit argument is wel belangrijk voor de businesscase.
Eigenlijk kunnen we hier pas een oordeel over vellen als er reviews van de TV naar boven komen.
Tv's, en daar valt deze dus ook onder, kunnen ondersteuning voor verschillende types HDR hebben. Daarnaast zijn opties als beeld kwaliteit verbeteringen misschien ook wel inbegrepen. Zo zou de tv, op het missen van Apps en een Tuner na zo gematched kunnen worden aan verschillende prijsklasses van tv's.

Er zijn tenslotte ook tv's van 400 euro en 1200 euro, beide 55". Mocht de IronCast Tv de beeldkwaliteit en opties bieden van een duurder model maar zelf maar 600 euro kosten zou ik dit zeer interessant ervaren.
Ik vraag mij af hoeveel mensen nog een klassieke coax kabel nog op de tuner van hun TV gebruiken. Vroeger waren installateurs bij Telenet verplicht om de analoge coax kabel nog in de TV te steken omdat "de oude mensen" dan niet konden missen. Velen keken dus nog analoog ipv te kijken via hun setup box. Ik denk dat men dat nu niet meer mag doen, gelukkig.
Ja ik heb nog een coax aan mijn tv, dus geen settopbox. Dit is wel gewoon digitaal omdat het niet gecodeerd/beveiligd is. Niet dat ik er veel naar kijk, maar zit er gratis bij.
Ik kijk via coax naar de ongecodeerde, digitale kanalen. En ik zap gewoon heel snel met de luxe, aluminium afstandsbediening die bij de tv hoort (Philips 9000 series).
Zie mijn eerdere reactie, misschien wordt ik oud, maar geef mij maar gewoon de coax kabel en ci module.
De oude coax kabel kan je splitten naar meerdere tv's. Anders moet je een abonnementsvorm met meerdere kastjes nemen. Het is dus in financieel opzicht voordeliger en zapt meestal ook sneller dan via een kastje.

Kastjes kunnen natuurlijk andere voordelen bieden. Waarom hoop je dat de coax kabel niet meer gebruikt mag worden?
Zelf pak ik het anders aan, op al mijn televisies cast ik zelf enkel nog maar diensten als Netflix en sinds recent Disney+. Sinds mijn laatste verhuizing heb ik er dan ook niet langer voor gekozen om de kabel naar de bovenverdieping door te leggen. Casten is in dat opzicht zo veel gemakkelijker. Bovendien werkt ook casten gewoon snel.

In de toekomst voorzie ik dat dit steeds gebruikelijker zal gaan worden. Als ik nu al kijk naar leeftijdsgenoten is het aandeel dat klassiek TV bekijkt beperkt.

Ik blijf de koppelverkoop vanuit selecte providers dan ook zo jammer vinden.
*hand op steken doet*

Ik ben er zo eentje. Dit om de doodeenvoudige reden dat het de simpelste oplossing is voor mijn LG-TV. Via de ingebouwde tuner kan ik via een externe HDD opnemen en pauzeren via het OS van de TV. Via de Hbbtv en de ingebouwde apps heb ik vrijwel alle content tot mijn beschikking (voor de meeste relevante kanalen Uitzending Gemist o.i.d. en Netflix, Amazon Prime, Disney+ en Videoland hebben allemaal een dedicated app). Zappen gaat snel, kwaliteit is goed (beter dan de Mediabox XL die ik niet meer gebruik en volledig digitaal m.b.t. de CI+) en ik heb één afstandsbediening (Magic Remote) die gemaakt is voor de TV en daarom ook makkelijker werkt dan de 'universele' mogelijkheden van de afstandsbediening die meegeleverd is met de Mediabox XL.

On-topic: Deze TV is het toch net niet voor mij. Ik kan me er voor de slaapkamer best in vinden. De telefoon ligt toch altijd op het nachtkastje op de Qi. Maar een selling point voor mij is het gebrek aan kabels en hier moet ik toch weer een aparte soundbar voor aanschaffen. En op de kamer kan ik de TV toch niet te hard zetten, dus ingebakken speakers zijn wat mij betreft dan wel afdoende. En als je dat er bij neemt, zijn er wel alternatieven te vinden. Chromecast er in en klaar.
Leuk en modern idee!, kijk al 15 jaar geen TV, alleen content via internet. Speakers kies ik zelf graag en gebruik chromecast sinds dag 1. :D
Zelfs al kijk je tv, dan is dat vaak via settop box.

Ik vroeg me al heel lang af waarom we niet gewoon een smart tv app kunnen gebruiken ipv een tuner of box. Minder onnodige apparaten in huis.
Dat kan juist prima.

Canal Digitaal app, €10 per maand en je kan alles live kijken en terugkijken en dit alles kan je casten.
Bij Ziggo Go app en KPN app kan je vaak wel live kijken, niet alles terugkijken, geen controle over terug/vooruitspoelen en niks on demand casten. T-Mobile zit er beetje tussenin.
Ik heb de Canal Digitaal app geprobeerd maar de kwaliteit is niet geweldig. Ik test nu NLZiet en dat lijkt vooralsnog de beste oplossing.
DVB-S2 hier met FTA Britse kanalen. Daarvoor gebruik ik de ingebouwde tuner nog. Een STB daarvoor neerzetten zou zonde zijn van de ruimte.

Van mij mogen er gerust meer grote monitoren komen. Al denk ik dat vele mensen alsnog liever ingebouwde speakers hebben. Anders kan het wel eens verwarrend worden voor velen.
Ik zit al een tijdje in de Ziggo Go trail voor Android TV.. Dit i.c.m de Nvidia Shield zorgt ervoor dat ik mijn setupbox al maanden niet meer heb aangezet _/-\o_

Ik heb helaas geen idee wanneer deze app publiekelijk beschikbaar wordt gemaakt.
Ik zit al een tijdje in de Ziggo Go trail voor Android TV.. Dit i.c.m de Nvidia Shield zorgt ervoor dat ik mijn setupbox al maanden niet meer heb aangezet _/-\o_

Ik heb helaas geen idee wanneer deze app publiekelijk beschikbaar wordt gemaakt.
AAAHHHHH, daar zit ik al maanden met smacht op te wachten. Ziggo geeft aan al een jaar aan het testen te zijn... wtf is taking so long....
Inderdaad. Mijn huidige TV zou wel eens een upgrade in formaat (en contrast/helderheid, HDR) mogen hebben maar ik heb eigenlijk alleen een mooi minimalistisch 4k/HDR paneel nodig. Tuner gebruik ik niet en onboard speakers ook niet (Sonos).
Precies!, zit tevens te overwegen om een Nvidia shield TV in de mix te gooien.
https://www.nvidia.com/en-us/shield/
Zeker doen, is echt perfect. Gebruik de Shield voor bijna alles. Alleen als we nog eens 'gewoon' tv kijken dan gebruiken we de tuner. Maar bijna nooit, onze monitor is 'smart' maar ik zou blijer worden van een mooi, dom, groot scherm. De instapprijs is net ff te hoog, maar ik ga ze zeker in de gaten houden. Ze komen ook met OLED zeggen ze.
Ik ben onlangs verhuisd en heb de tv nog niet aangesloten op de antenne, werkt met CI module en smart card. Ik dacht ook, ik doe het voorlopig wel even via Chromecast. Toch blijkt dit behelpen:
- het zappen gaat enorm traag,
- mobiel vergeten, want ligt boven nog in de oplader,
- meldingen als "unable to cast at this moment" (geen wifi probleem),
- bij oppas bezoek kunnen ze niet "normaal" tv kijken, maar eerst uitleggen om de app te installeren, mijn credentials in te voeren, niet te doen dus eigenlijk.

YouTube en Netflix werkt prima via de smart tv en quick access, maar echt tv kijken, mwoah.
Herkenbaar, de oppas en ons Smarthome, geen goeie combinatie.
Ooit een tv bij me telefoon abbo gekregen,, maybe dat ik hem eens in het kwartaal aanslinger voor een serie maar eigelijk zelfs dat niet.
het is jammer dat de inputlag altijd om te huilen is anders had die nog als monitor kunnen dienen.
Wel had ik graag de soundbar (past er mooi bij) ingezet als center speaker.
Dit vind ik een goed initiatief, veel tweakers hier die al jaren roepen dat ze alleen een scherm willen kopen. Enige minpunt vind ik dat er maar 3 HDMI poorten zijn, dat hadden er wel 5 of meer mogen zijn. (hoewel, met een receiver met HDMI poorten lost dat probleem zich ook wel op)

[Reactie gewijzigd door ADT_Phantom op 13 november 2019 10:55]

Dan snap je het niet, denk ik. Want als je een Chromecast of PS4 direct aansluit op de monitor, dan heb je nog geen geluid. Je enige optie om geluid te hebben, is met een receiver.
Tenzij je de soundbar erbij neemt, natuurlijk
Ja oke, dat kan natuurlijk ook. Maar als je al een receiver hebt, dan heb je alleen het scherm nodig.
Voor simpel gebruik (chromecast+soundbar erin en gaan) zijn 3 poorten genoeg. Een uitgebreide setup zal - zoals je zelf ook aangeeft - een reciever hebben met meerdere aansluitmogelijkheden. Als je dan toch een Sonos-systeem eronder hebt hangen heb je echt geen 3 poorten meer in je tv nodig
Deze sla ik over. Alles moet tegenwoordig app controlled zijn. Als je telefoon of de app het niet doet of niet ge-update kan worden werkt niets meer.
Beter het artikel lezen, je kan er gewoon een settopbox/htpc/whatever op aansluiten.
verder is het gewoon een "dumb"-tv, ergo monitor, voor in de huiskamer, dus zonder bloatware, dus (hopelijk) lekker snel en simpel.
Ook is hij compatible met universele AB's (zoals de Logitech Harmony) dus lijkt mij juist een ideaal ding.

Ik hoop dan ook dat het een groot succes wordt en zal zeker op mijn shortlist komen als mijn LG Oled aan vervanging toe is, want ik doe nu al bijna niks met mijn TV's smart functionaliteiten want er hangt een Mediabox Next 4K, en een HTPC aan. (hopelijk tegen die tijd ook verkrijgbaar met OLED/Nano-IPS scherm)
Zodra de MBN ook Amazon Prime ondersteunt hoef ik letterlijk niks meer via de "smart" functionaliteit van de TV te doen (AP draait mooier via TV dan via HTPC)

@Dancing_Animal O, ja dat is natuurlijk je goed recht, heus niet iedereen wil deze TV, het is meer dat er tot nog toe helemaal geen (reële) optie was om zo'n TV te kopen voor diegene die daar wel naar op zoek zijn.... Het is heus niet alsof dit opeens de nieuwe marktstandaard gaat worden, maar het zou mooi zijn als er een wereld zou zijn waar beide soorten naast elkaar bestaan, voor ieder wat wils zeg maar. :)

[Reactie gewijzigd door zion op 13 november 2019 11:34]

Ja dat heb ik wel gelezen, maar IK wil er helemaal geen box op aan hoeven sluiten. Kabel er in en gaan. Functionaliteit van een box moet er gewoon in zitten. Dat is een handig idee, geen losse box meer (bestaat al een tijd en dat heet een tv). En dan gewoon met de afstandsbediening dingen als helderheid, volume en zenders regelen.
Je bedoelt een CI+ module die al jaren bestaat?
Gelukkig is die app open-source en kan iedereen er dus voor zorgen dat het werkt op welk platform en versie je ook maar wilt. Je zou zelfs een hele nieuwe app kunnen maken door te kijken hoe de officiële werkt.
Het is dus letterlijk alleen maar een beeldscherm met als enige aansluitmogelijkheid de telefoon/chromecast?

Edit:

Zie dat er ook normale aansluitingen opzitten. Het is dus een beeldscherm met als extra optie casting mogelijkheden.

Edit2:

Qua prijs en specificaties kom je dan op een tv als deze Samsung uit hoewel over het algemeen tvs in Nederland duurder zijn dan in het buitenland dus wellicht zit ik in een te goedkope klasse te kijken.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 13 november 2019 11:03]

Anoniem: 426269
@Creesch13 november 2019 11:08
Via de HDMI kan je volgens mij nog steeds gewoon een KPN tv kastje installeren.

Ook zou ik liever gewoon mijn laptop of HTPC erop zetten via HDMI, zoals ik zelf al 20 jaar doe. Nou ja, 20 jaar geleden was het nog met video-out via mijn Matrox-kaart geloof ik. Maar ik ben meer fan van mijn laptop aankoppelen dan van een Chromecast (met reclame) of een app (met weet ik niet wat).

Dat gezegd hebbende, ik geloof niet dat ik zelf ooit de ingebouwde tuners en apps van mijn 40" Samsung tv's heb gebruikt. Die staan al sinds de aanschaf op 'source' en zijn alleen via HDMI gebruikt. :)
Dat gezegd hebbende, ik geloof niet dat ik zelf ooit de ingebouwde tuners en apps van mijn 40" Samsung tv's heb gebruikt. Die staan al sinds de aanschaf op 'source' en zijn alleen via HDMI gebruikt.
Dat klopt, maar ik ben nog niet helemaal verkocht op het software gedeelte. Ik zou eigenlijk gelukkiger worden van simpelweg een TV zonder tuner en zonder "smart" software maar wel de andere TV aansluitingen (3 of 4x hdmi, analoge signalen voor oude apparatuur), boxen en zaken zoals HDR ondersteuning die je op reguliere pc-beeldschermen niet aantreft.
Nog nooit extra reclame gezien op een Chromecast. Bij YouTube zelfs minder via CC.
Anoniem: 426269
@Enoch15 november 2019 12:10
Je zegt het zelf al met het woordje 'extra'. Als ik Youtube kijk via mijn laptop heb ik een adblocker dus dan heb ik totaal geen reclame. Als ik het via de Chromecast zou doen heb ik wel reclame.
Chromecast met reclame? Kan me niet herinneren ooit een advertentie heb gezien tijdens streamen.
Youtube toch? En vaak ook met dingen zoals RTLX. Via de laptop heb ik dan door de adblockers geen reclame. Maar via de Chromecast apps wel. Hoewel dat bij RTL en SBS6 dingen vaak een kat en muis spelletje is. Dan moeten de adblockers weer even bijgewerkt worden om de reclames te skippen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 15 november 2019 12:11]

Youtube is wat het meest gestreamd wordt hier, geen reclames te bekennen.
Opzig een interessant idee, maar de afhankelijkheid van de app lijkt me een beetje sketchy. Wat als als de TV end-of-life status bereikt en de app niet meer wordt bijgewerkt of de app verliest support voor dit model?

Er wordt wel gezegd dat universele afstandsbedieningen ook werken, maar omdat de TV zelf geen interface heeft kun je alsnog niet in de instellingen zonder app.
De app is open source. Natuurlijk is dat geen garantie tot updates, maar als er een flinke fanbase overblijft terwijl de tv end-of-life bereikt dan moet je door community support een eind kunnen komen.
De TV heeft dus ook geen eigen app platform, dus weinig te onderhouden.
Klopt maar van wat ik begrijp zijn vrijwel alle instellingen afhankelijk van die Cast Iron app
Universele afstandsbedieningen werken ook. Je mist dan hoogstens een stukje waarbij je content vanaf je telefoon kunt doorsturen. Dat valt prima op te lossen met bijvoorbeeld een Chrome cast
Ik betwijfel of je in de instellingen kan zonder app. Als de TV zelf geen backend zoals Android TV heeft en zoals je in de 2de foto in dit artikel kan zien dat alleen vanuit de app kan aanpassen is dat erg onhandig
Bij ouderwetse domme TV's kon je ook al contrast enzo instellen. Dit kan prima zonder dat er een volledig OS zoals Android aan vast hoeft te zitten. Het lijkt me handig dat ze dat hier ook doen en je dit met de universele afstandsbediening kan bedienen.

Als het echt enkel vanuit de app kan is dat toch wel een gemiste kans.
Nou ja die App is voor het instellen van de helderheid e.d. Lijkt me dat ze dat na de eerste maand wel geregeld hebben en als die tent de maand erna failliet gaat wordt je app niet meer bijgewerkt ... maar dat gebeurt nu met de AB van je tv toch ook niet? grootste gevaar is dat de App dan op iOS zoveel niet meer draait, zou met een open API ook geen probleem moeten zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee