Videostreamingdiensten halen kabel-tv-abonnementen wereldwijd in

Voor het eerst hebben wereldwijd meer mensen een abonnement op een videostreamingdienst dan een kabeltelevisieabonnement. Dat komt vooral door een stijging van het aantal gebruikers met een streamingabonnement. Kabeltelevisie levert wel meer geld op dan de streamingdiensten.

Dat blijkt uit cijfers van een jaarlijks rapport van de MPAA. In 2018 waren er wereldwijd 613,3 miljoen abonnementen voor diensten als Netflix en Amazon Prime. Dat is 27 procent meer dan in 2017. Over dezelfde periode daalde de hoeveelheid kabel-tv-abonnementen juist licht met 2 procent. Wereldwijd hadden 556 miljoen mensen een dergelijk abonnement.

Deze cijfers willen overigens niet zeggen dat nu meer mensen een streaming-abonnement hebben dan eentje voor tv. Satelliet- en iptv zijn namelijk samen goed voor zo'n 500 miljoen abonnementen. In totaal zijn er dus wereldwijd meer dan een miljard tv-abonnementen. Ook valt op dat, hoewel het aantal kabeltelevisieabonnementen daalt, het aandeel van iptv sneller stijgt dan dat kabel daalt. Toch stijgt het aantal abonnementen op videostreamingdiensten harder dan het aantal abonnementen voor televisie. Het is dus niet ondenkbaar dat er over een aantal jaar meer abonnementen zijn voor diensten als Netflix dan voor televisie.

MPAA rapport streaming meer geld dan kabeltv
De cijfers waar het onderzoek van MPAA aan refereert

Wat verder opvalt is hoe weinig de streamingdiensten omzetten in vergelijking met kabel. Kabel-tv was wereldwijd goed voor omgerekend zo'n 100 miljard euro, ongeveer 8 miljard euro meer dan het jaar daarvoor. Videostreamingdiensten leverden over dezelfde periode omgerekend niet eens 35 miljard euro op.

Cijfers van MPAA die laten zien dat videostreaming minder oplevert dan kabeltv
De cijfers waar het onderzoek van MPAA aan refereert

Het rapport van de MPAA gaat over de omzet van de wereldwijde en Amerikaanse tv- en filmindustrie. Uit het rapport valt ook op te maken dat consumenten voor het eerst meer geld uitgeven aan digitale tv-series en films dan aan fysieke producten of de bioscoop.

Wereldwijd ging 44 procent van de uitgaven naar fysieke producten. Dat kunnen streamingdiensten zijn, maar films die bijvoorbeeld digitaal worden aangeschaft, vallen daar ook onder. Slechts 14 procent van het geld ging naar fysieke producten als dvd's. Naar de bioscoop ging 42 procent van het geld. In totaal werd wereldwijd omgerekend zo'n 85,6 miljard euro uitgegeven aan de tv- en filmmarkt. Sport is hier niet bij inbegrepen, waardoor de cijfers over de tv- en filmindustrie lager uitvallen. In de vergelijking tussen videostreamingdiensten en de verschillende tv-abonnementen wordt sport wel meegerekend.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-03-2019 • 13:07

57

Reacties (57)

57
56
35
3
0
17
Wijzig sortering
Niet heel gek als je ziet wat voor rommel er op de kabel te zien is. Even de TV-gids erbij gepakt voor vanavond (de commerciële zenders aangezien de publieke omroep gratis is). Is er een dokter in de zaal, Wie ben ik, GTST, The Voice Kids, The Big Music Quiz, Dr. Phil, Komt een man bij de dokter, Wat eten we?, Hart van Nederland, Utopia, Salvage Daws, Cooper's Treasure, Air Crash Investigation, 4 uur lang dr. Pol en de lijst gaat door. Tussendoor vind je misschien hier en daar iets wat een beetje de moeite is om te kijken.

Stuk voor stuk quizshows met dezelfde bekende Nederlanders als altijd en hetzelfde klapvee als altijd of kapotgescripte reality meuk. Discovery Channel gaat al lang niet meer over 'discovery' en National Geographic is gereduceerd tot domme pulp voor de massa. Over de gehele linie herhaling na herhaling en al-tijd dezelfde series die vaak ook nog eens gruwelijk achterlopen of óók herhalingen zijn. Als je geluk hebt is er een relatief nieuwe film te zien ergens maar dan kijk je een groot deel naar reclame. Zo is er vanavond op Veronica The Hangover Part III te zien. Inmiddels 6 jaar oud, een speelduur van 90 minuten, maar verweven tussen die 90 minuten zit 45 minuten (!!) aan reclame. Stel je pauzeert de film 45 minuten lang dan kun je na de film nog Top Gear of The Grand Tour kijken en ben je even laat klaar. (Om maar even aan te geven hoe absurd veel reclame je te zien krijgt).

Als ik naar het goedkoopste abonnement van KPN kijk dan betaal je voor toegang tot televisie een tientje. Voor datzelfde tientje heb je ook Netflix, en voor een paar euro extra kun je er nog Videoland bij nemen. Kijken wat je wilt, toegang tot fatsoenlijke content en geen reclame. Je kunt de pulp van de commerciële zenders nog wel zien als je wilt (RTL XL bijvoorbeeld) maar je bent er niet aan gebonden. Niet heel gek dus dat streaming snel terrein aan het winnen is. Het is in elk opzicht beter dan traditionele televisie.

In mijn geval bespaar ik overigens ongeveer 20 euro door geen televisieabonnement te nemen. Amazon Prime, Netflix en Videoland samen kosten 26 euro. Ik zou 't wel weten :+

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 03:02]

Slim he, doelgericht kapotgemaakt en zo weer 1 á 2 tientjes binnenharken voor content dat vroeger de norm was op tv. Zelfde gebeurt met muziek: radio eenheidsworst met veel reclame, iedereen aan de betaalde spotify.
Kabeltv aanbod krijg je volgens mij bij elk internet abonnement, al dan niet als app only, en bij coax zit het in de basisprijs en betaal je er verplicht voor.
Comedy central was de enige zender die ik nog keek maar deze is ook stukgemaakt omdat het in handen is van mtv.
Dat kapotmaken hebben de zenders toch echt zelf gedaan. Alles moet steeds commerciëler, steeds dommer en met steeds meer reclame (ook in de programma's zelf). Ik betaal met alle liefde een tientje om van dat gezever af te zijn. Hetzelfde met radio overigens. Nou luister ik regelmatig 8FM, Radio 2, Radio 1 of Radio 10 (bij gebrek aan BT of AUX) en die hebben relatief weinig reclame maar zodra het kan slinger ik Spotify aan. Geen reclame en helemaal zelf bepalen wat ik luister.

Kabel tv (of tv via een app) krijg je overigens niet bij ieder internet-abonnement. Ik heb 100% internet only. Dat zit geen stukje televisie bij.
Het gevaar is dat dit ook bij betaalde streamingabonnementen gaat gebeuren. Netflix is al aan het experimenteren met hogere abonnementskosten en in de app worden er al automatisch afspelende previews gestart die wat mij betreft onder de categorie 'ongewenste spam en advertenties' vallen.

Spotify daarentegen probeerde mensen over te halen om persoonlijke gegevens te delen zodat er uitgezocht kon worden of men family-abonnementen deelde met mensen die niet op hetzelfde adres wonen.

De meeste kritiek heb ik wel op Hulu. Zou best graag een abonnement willen hebben, maar zonder creditcard is daar niet aan te beginnen. Daarnaast is een VPN vereist omdat hun service hier niet wordt aangeboden. Ook zit er reclame in hun betaalde abonnementen.

Waarmee ik maar wil zeggen dat het begrip 'streaming' absoluut niet heilig is. Zodra er voldoende zieltjes zijn gewonnen gaan aanbieders testen hoe bont ze het kunnen maken voordat mensen hun abonnement opzeggen. Zeg maar hetzelfde wat al jaren aan de gang is met het regulieren televisie kijken en radio luisteren. Op een begeven moment is er geen lol meer aan...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 03:02]

Dat van Spotify kan ik nog wel begrijpen. Een family abonnement deel je niet, behalve met familie. Klinkt vrij logisch toch? Deze optie wordt nu momenteel zwaar misbruikt, we hebben dat dan toch echt voor onszelf verpest.Het family-abonnement wordt nu 9 v/d 10 keer gebruikt met collega´s, kennissen, vrienden en zelfs wildvreemden. Daar is het gewoon niet voor bedoeld. Studentenkorting is ook niet bedoeld voor niet-studenten. Dat wordt ook gecontroleerd.
Met Spotify ben ik het niet eens. Veel mensen hebben bereids zelf een premium abonnement. Of ik nou familieleden of vrienden laat meeliften zou niet mogen uitmaken. Extra personen zijn extra personen, ongeacht waar ze wonen. Voor de hoeveelheid data maakt het ook niet uit.
neem een Plexshare. (pay for share) via Reddit.
Er zijn wel internet abonnementen zonder TV. Goed de mijne heeft internet + telefoon (waarop hoewel ik T65 toestellen verzamel geen telefoon op is aangesloten) maar het kan wel zonder TV. Het is een beetje een strijdige ontwikkeling, de providers proberen je zoveel mogelijk tegelijk te verkopen quadruple-p(l)ay met internet, telefoon, TV en mobiele telefonie terwijl een deel van de consumenten gewoon alleen internet huis wil. Omdat de amsument separaat inkopen tegenwoordig interessanter is. Hopenlijk richten zich ook providers op deze (volgens mij groeiende) groep consumenten.
Een beetje jammer van je verhaal dat ongeveer 90% subjectief is.
Muah, kwaliteit kun je wel redelijk meten hoor. Kan dan overigens alsnog goed zijn dat mensen dat soort programma's graag kijken. Zo kijkt m'n vriendin graag The Voice en Wie Ben Ik en m'n ouders kijken graag naar dr. Pol. Praktisch al die programma's kun je echter eenvoudig ontleden waardoor je erachter komt dat je kijkt naar in scene gezette dingen, of zaken die op z'n minst flink aangedikt zijn. De veel te spannende muziekjes, de overdreven emotionele reacties, het snelle knipwerk in de edit, het constante geklap en gejuich, de 'spontane' scherpe opmerkingen en grappen en ga zo maar door.

Ja, je kan het leuk vinden om naar te kijken (onder het mom van niet-nadenk-televisie) maar kwaliteit is het absoluut niet. Los daarvan kun je ook zonder televisie-abonnement de meeste van die programma's gewoon terugkijken mocht je er zin in hebben. Maar dan kies je zelf voor het waar en wanneer en zit je niet vast aan bepaalde tijden.
Als je kijkt wat er op TV komt, en dat beoordeeld op de kwaliteit, het aantal keren dat iets herhaald en de hoeveelheid reclame die er doorheen moet dan heeft hij wel een punt.

Wat iedereen wil zien is heel persoonlijk dus als het aanbod op TV voldoet aan je wensen dan is dat prima. Wil je wat meer/anders, dan kan je een dienst afnemen.
Jammer genoeg heb je daar als Sport liefhebber weer weinig aan. Ik kijk binnen en buitenlands voetbal, Formule 1 etc. Dan ben je toch weer aangewezen op de traditionele pakketten.

Kan ook via andere wegen dat zeker, maar het gemak van de tv aanzetten wint daar dan toch wel bij.
Het belangrijkste punt waarom ik een traditioneel pakket heb is de beeldkwaliteit. Dit ziet er gewoon niet uit via die streaming apps.
precies dat had ik al eerder vermeld, veel herhalingen en niet veel nieuwere meuk op de televisie en ook daar droevig gezien moet je voor betalen.Altijd zaterdags komt wel een film op de buis maar het zijn dan dertien in dozijn films die iedereen allang gezien heeft.Verder heel erg veel herhalingen.
We hebben meer dan 200 zenders maar het aanbod is er niet.Ik vind het het geld niet waard.
En het aanbod is er niet meer.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2024 03:02]

Wat verder opvalt is hoe weinig de streamingdiensten omzetten in vergelijking met kabel. Kabel-tv was wereldwijd goed voor omgerekend zo'n 100 miljard euro, ongeveer 8 miljard euro meer dan het jaar daarvoor. Videostreamingdiensten leverden over dezelfde periode omgerekend niet eens 35 miljard euro op.
Dat is niet zo gek, omdat streamingdiensten geen kosten hebben voor het onderhoud van het netwerk. Kabeldiensten hebben dat natuurlijk wel.

Tot nu toe worden deze kosten meestal verdisconteerd met toegang tot het televisiesignaal, maar op enig moment zal dit veranderen en wordt toegang tot internet de voorwaarde voor toegang tot het tv-signaal. Dan is de vergelijking eerlijker te maken.

[Reactie gewijzigd door Krisp op 23 juli 2024 03:02]

Op zich kan je ook zeggen dat streamingdiensten meer kosten maken om content via verschillende manieren dan de doorsnee kpn of ziggo.
Logisch bij streaming heb je geen irritante reclames. }>
Ik heb ook zelf al 2 jaar geen televisie abonnement meer, wij kijken thuis alleen netflix. meer om het feit dat betalen voor reclame er niet in komt bij mij.
Ik heb ook zelf al 2 jaar geen televisie abonnement meer, wij kijken thuis alleen netflix.
Als je maar wel mee blijft betalen via de belasting.. dan maakt het mij verder niet uit. :)
Als je op de NPO doelt.

We zijn al een paar decennia bezig de NPO af te breken door elk jaar dat budget naar beneden te schroeven. Het is ondertussen geen publieke zender meer, maar volledig commercieel.
Je betaalt niet voor reclame. Je deelt de kosten samen met de adverteerder.
Logisch, wij als starters hebben geen 60 euro per maand over voor slecht internet en kabel tv. 28 euro per maand tmobile thuis 100mbps internet met 8 euro nlziet levert meer op dan ziggo 55 per maand met 40mbps en kabel tv. Daarnaast zitten mijn ouders met een kastje te klooien voor terugkijken, op de app kan dat veel makkelijker. Kabel zal de komende jaren wel harder zakken dan nu
Tot nu toe met regelmaat gewoon afleveringen online terug gekeken indien ik iets wel wou zien, overigens is het natuurlijk ook dat je Nederland 1/2/3 gewoon online kan kijken. Ben zelf ook een starter
Geen 28 maar 36 euro, net bekeken.
28 is haalbaar met een unlimited mobiel abonnement. Die ongeveer 29€ kost (als je ook internet thuis hebt van T-Mobile).
In mijn tijd 3 jaar terug was het 28 euro, en dat is wat we nog steeds betalen ;) ok iets duurder voor nieuwelingen
'Deze cijfers willen overigens niet zeggen dat nu meer mensen een tv-abonnement hebben dan eentje voor streaming.'

Moet dit niet precies andersom?
Dat moet inderdaad precies andersom. Bedankt voor het opmerken! :)
er zijn vast volksstammen mensen met abbo's op meer dan 1 streaming dienst

en kan dat niet helemaal terug vinden of er daar rekening word gehouden in deze cijfers.
of dat je dat met deze zin bedoelt
AuteurHayte Redacteur @mj.oke22 maart 2019 13:53
Ze hebben het zelf over 'de hoeveelheid abonnementen', maar ik vermoed dat ze eigenlijk de hoeveelheid huishoudens met een abonnement bedoelen. Dit omdat ze ook schrijven dat huishoudens met een abonnement op zowel tv als streamingabonnementen worden geteld in beide categorieën.
Volkomen logisch als je kijkt naar de waardeloze troep die dagelijks op tv getoond wordt. Tel daarbij ook nog eens de absurd hoeveelheid reclame bij op en het is niet meer dan terecht dat de markt volledig aan het verschuiven is.

Ik verwacht dat uiteindelijk de zenderpakketten zoals we ze nu kennen verdwenen zijn. Ook de zenders zelf zullen een andere bestaansvorm hebben waarbij het logisch is dat je gewoon per programma gaat kiezen. De grootste uitdaging hierin ligt natuurlijk bij de reclamemakers, want die zullen een andere manier van adverteren moeten vinden. Ook de zenders zelf zullen een andere inkomstenbron moeten gaan vinden.

Maar ik ben blij dat het omslagpunt achter ons ligt!
Dit is geen omslagpunt, dit is een inhaalpunt. En dan nog slechts voor de kabel. Het aantal kabel en IPTV aansluitingen samen groeit nog steeds.

En dit is wereldwijd. Er zijn genoeg gebieden waar TV gratis via de antenne binnenkomt en waar geen kabel is. Internet is dan vaak mobiel en dan is het voor de hand liggend om voor een streamingsdienst te kiezen wanneer je meer wilt.
Dat is ook precies de reden dat ik al zo'n 5 jaar geleden mijn abonnement heb opgezegd. Die reclames werden gewoon té veel.
Het kost wel wat moeite om alsnog te kunnen zien wat je wilt, maar uiteindelijk is het één van de beste stappen die ik gemaakt heb. Niet meer doelloos voor de tv hangen, maar alleen maar kijken wat ik echt wil.

[Reactie gewijzigd door fm77 op 23 juli 2024 03:02]

Logisch waarom zou je nog tv kijken als je alleen uitzendingen kan zien die je eigenlijk helemaal niet wil zien. Als ik tijd besteed aan tv kijken dan wil ik ook echt iets zien wat ik leuk vind. Ik heb helaas alleen nog maar tv voor mijn Moeder die family7 kijkt 😔

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 23 juli 2024 03:02]

Het aantal kabel- en IPTV aansluitingen samen groeit ook nog steeds. Dus jouw logica klopt niet.
Linksquest Moderator Spielerij 22 maart 2019 13:29
Ik zelf kijk al 2 jaar geen gewone TV meer, heb de gratis basis zenders van Ziggo. Wij kijken echt alleen Netflix en Youtube.
Welke gratis basis zenders van Ziggo? Je bedoelt het zenderpakket van 18,70 euro dat je verplicht wordt af te nemen bij een internet abonnement?
Linksquest Moderator Spielerij @hiostu26 maart 2019 16:36
Die gewoon bij ons in het Internet pakket zit, is geloof ik in de loop der jaren veranderd, toen ik het heb afgesloten kon je nog tv pakketen kiezen.
Als je de reclames op tv bekijkt zijn het voor 95% reclame gericht op ouderen.
Dat is de enige doelgroep nog, met de jaren zal die uitsterven en tv zoals we die nu kennen ook.
Zal denk ik grotendeels voor voetbal en andere live evenementen gebruikt gaan worden

Heb zelf ook al jaren geen tv kastje meer alleen youtube en netflix of npo app enz enz
Als het goed is geen ouderen. Adverteerders op TV richten zich gebruikelijk op de groep 25-45, dat is ook de groep waar commerciele TV zich qua programmering op richt.

Alleen de groep die nog lineair kijkt vergrijst snel, omdat jongeren vooral Youtube, streaming kijken.
Het wordt gewoon tijd dat de huidige televisie zenders ook te streamen zijn via een Netflix of iets dergelijks. Kan het extra kastje de deur uit en hebben ze weer een groot publiek

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.