Club 3D maakt actieve adapter die displayport 1.4-signaal omzet naar hdmi 2.1

Club 3D heeft een actieve adapter aangekondigd die volgens het bedrijf een displayport 1.4-signaal om kan zetten naar hdmi 2.1. Uitsturen van 4k met 120Hz of 8k met 60Hz is mogelijk met gebruik van Display Stream Compression.

Met de adapter zou het mogelijk moeten zijn om vanuit een pc beelden in 4k-resolutie met 120fps weer te geven op een 4k-tv met hdmi 2.1, die ook die verversingssnelheid aankan. Zonder zo'n adapter is dat niet mogelijk, omdat er nog geen videokaarten zijn met hdmi 2.1 en geen tv's met displayport.

Of de Club3D CAC-1085-adapter officiële ondersteuning biedt voor hdmi 2.1 is niet duidelijk. De fabrikant noemt op zijn site dat de adapter geschikt is voor weergave op 4k met 120hz en hdr-ondersteuning en noemt ook hdmi 2.1, maar andere features van die standaard, zoals variable refresh rate, noemt het bedrijf niet.

Om de adapter te gebruiken is een videokaart met ondersteuning voor Display Stream Compression 1.2 vereist. Die techniek werd in 2016 aangekondigd en lijkt in recente videokaarten in ieder geval aanwezig te zijn.

De actieve adapter moet gevoed worden via een usb-kabel. Op het kastje zit een usb-c-aansluiting en Club 3D levert een usb-c-naar-a-kabel mee. De adapter staat in de Pricewatch voor 75 euro, maar is nog niet leverbaar. Wanneer de adapter uitkomt, is nog niet bekend.

Club 3D-adapterClub 3D-adapterClub 3D-adapterClub 3D-adapter

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-06-2020 • 18:25

80

Reacties (80)

80
78
37
2
0
34
Wijzig sortering
Misschien een stomme vraag omdat het uit een display port komt, maar dit is dus zonder geluid neem ik aan? Dus niet handig icm een versterker
Display Port is een audio- video standaard. Als je het linkje uit het artikel naar de club 3D website volgt dan vind je tussen de specificaties ‘Sound Support 5.1-7.1’. Dan is het nog wel de vraag of de bron ook audio op de poort zet of enkel video.
De meeste pc hebben spdif en de meeste receivers ook.
De actieve versies die ik heb gebruikt om DP1.2 om te zetten naar HDMI2.0a/b ondersteunden de HD audioformaten. Dat geluid komt standaard al uit de DP poort.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 23 juli 2024 05:18]

Dan heb je wel geen Dolby Atmos, DTS-HD of TrueHD ondersteuning. Maar goed maakt niet zoveel uit voor het beoogde doel van de converter (gaming)
Klopt. Al zou je dat via een receiver kunnen oplossen door een hdmi de audio te laten regelen. Kost je wel 2 kabels. Maar het is wel mogelijk.
In der daad.. volgens mij ondersteunt elke videokaart met een HDMI uitgang dat je er audio over heen laat lopen.
Weet alleen niet of dat dan ook werkt wanneer je NIET beeld erdoor laat lopen (maar over de DP poort).

spdif is een beetje een ouderwets iets, beiden COAX als optisch.
HDMI is al een tijdje vele malen beter voor geluidsoverdracht (kwa kanalen en bandbreedte) dus er is vrij weinig meerwaarde in het gebruik van spdif tenzij je gelimiteerd bent vanwege input/output opties.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 05:18]

Dat werkt prima. Gaat zonder problemen. En anders doe je ook beeld meesturen en zeg je tegen je receiver doe maar niets met beeld.
Ik heb het geprobeerd door een hdmi vanuit mijn gpu naar mn receiver te laten lopen en dp naar mijn monitor. Alleen was ik gelimiteerd door de hdmi switcher in de receiver tot 60hz... ondanks dat er een dp kabel in de monitor zat. Uiteindelijk gaf dat zoveel problemen dat ik een optische kabel ben gaan gebruiken
Ik draai al jaren met een HDMI kabel naar mijn AVR (Denon X4000) die zonder problemen het audio signaal oppikt, en eventueel nog het beeld doorstuurt naar de via ARC gekoppelde TV in m'n woonkamer.

Mijn PC monitor hangt aan een direct aan mijn PC verbonden DP kabel. Het enige probleem wat ik heb is dat ik geen beeld op mijn PC monitor heb als ik mijn versterker niet aanzet, wat wellicht eerder een Windows dingetje is.

Verschillende verversingssnelheden tussen mijn monitor (100Hz 3440x1440) en mijn AVR/TV (60 Hz 1920x1080) zijn overigens geen probleem. Dit beiden overigens op een AMD kaart (R9 Fury).

Wat me inschiet is dat je wellicht je scherminstellingen op duplicate hebt staan in plaats van extended?
Ik heb op zowel duplicate als extended geprobeerd, enkel bij duplicate kreeg ik geluid over mijn avr, via extended kreeg ik geen geluid. maar optisch werkt gelukkig ook prima, niet perse hdmi nodig
Wat bij mij vreemd genoeg werkt is via m'n Nvidia settings de resolutie van het "derde scherm" (Denon receiver) aanpassen. Van 1920x1080p naar i en weer terug zorgt er dan voor dat het geluid wel afspeelt.
spdif is beetje outdated hedendaags. ondersteund veel dingen niet zoals 7.1 audio of proprietary standaarden.
Eigenlijk moet je het zo zien Displayport is de zakelijke versie en HDMI de consumenten versie, veelal op zakelijke producten zie je daarom meestal Display port, je moet ze zien naast elkaar, eigenlijk zijn
het 2 producten naast elkaar en beide kunnen beeld en geluid.

Ik verwacht op termijn dat DP en/of HDMI wel gaan verdwijnen en we straks alleen nog usb-c hebben.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:18]

USB-c is ook displayport over een usb stekker overigens. Van de apparaten die met USB-c komen heeft de helft geen DPAlt signaal erop staan (Lenovo consument laptops bijvoorbeeld).

Verder was DP eerder met hoge resoluties en refresh rates tov HDMI en heeft DP de mogelijkheid tot display chaining.
Ik zie vooral veel op usb-c Thunderbolt aangeboden worden, maar Displayport heb ik nog nooit gezien, ze zullen er ongetwijveld zijn.
usb-c is eigenlijk alleen maar een connector, wat er vervolgens aan mogelijkheden achter zit is altijd maar afwachten. Als je een Thunderbolt 3 aansluiting hebt heeft de fabrikant geïnvesteerd in een dure Thunderbolt chip en zal er ook wel DP-Alt signaal op de poort staan.

Overigens hoop ik niet dat USB-C de standaard gaat worden voor beeldschermaansluitingen. Meeste beeldschermen hebben DVI, HDMI of Displayport, dit zijn allemaal vrij dikke stugge kabels. Hang je die aan een USB-C poort, blijft dat voor geen meter zitten.
Je kan het ook omdraaien wanneer je over een HDMI/DVI/DP kabel struikelt neem je de apparatuur gegarandeerd mee of de aansluiting breekt af, bij een USB-C aansluiting breekt de boel niet af in veel gevallen.

Wij hebben ze al op kantoor monitoren met usb-c en ze werken uitstekend, gewoon 1 kabel erin, je laptop krijgt stroom en beeld en data zoals USB tb/muis via 1 kabel, ook hebben we hier nog portreplicators en dan zit LAN er ook nog bij.

Gewoon alles over 1 kabel is echt wel idiaal.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:18]

Alles over 1 kabel is prima, maar waar het hier vnml om gaat is dat de meeste schermen nog altijd HDMI, DVI of DP hebben. Die sluit je aan op een verloopkabel en dat zit in zo'n fragiele aansluiting. Verloopkabels van USB-C naar DVI of HDMI van 2 meter kom je nagenoeg nergens tegen.

Portreplicators is een ander verhaal, dan heb je gewoon 1 kastje met 1 kabel die vervolgens de boel verdeelt over de apparatuur die je aansluit. Ook die portreplicators heb je in 2 soorten: de replicators die het DPAlt signaal uit de USB aansluiting pakken (en dus niet werken op een laptop zonder DPAlt), of de portreplicators met DisplayLink videochip, wat in principe gewoon een externe videokaart is. Die laatste is prima voor kantoorwerk, maar gamen kan je vergeten.
Dat is gewoon kip-ei verhaal, zag je vroeger ook, hier hebben we ook monitoren met HDMI+Usb-C etc etc.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:18]

als het thunderbolt heeft heeft het vaak ook displayport. staat niet expliciet genoemt vaak.
Het heeft niet zoveel met zakelijk te maken. Veel videokaarten hebben Displayports, en laptops als de Macbook Air (tot 2017) hebben een mini-Displayport. Zo zijn er wel meer. Het is wel zo dat veel zakelijke laptops geen HDMI maar wel Displayport hebben.
Het valt in algemeen heel erg op de consumenten laptops hebben vrijwel altijd hdmi en de laptops bedoelt voor zakelijke markt vrijwel altijd Displayport.

Bij (desktop) losse videokaarten zie je idd beide vaak, Displayport &HDMI en wel eens DVI erbij.
Dat heeft o/a te maken in verleden had HDMI te weinig bandbreedte voor G-Sync en 144hz etc.

mbt laptops Mini HDMI en Mini Displayport zijn exact hetzelfde alleen de stekker is kleiner en hebben ze gedaan vanwege ruimte, USB-C is echt iets heel anders wat ik uiteindelijk wel verwacht dat bij sowiezo laptops hdmi & DP aansluiting wel gaan verdwijnen, dan mag je net als bij Apple met adaptertjes gaan werken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:18]

DisplayPort doet gewoon geluid hoor, k mag aannemen dat dit ding dat geluid dan ook kan duursturen
In theorie kan er audio gaan over DP, afhankelijk van hoeveel bandbreedte nodig is, dus bijv. bij 1080p zou het moeten kunnen. En is wel afhankelijk van de fabrikant, Nvidia zou het moeten kunnen.

Anders zou je nog iets kunnen doen met een HDMI naar je receiver, je display op clone zetten en de DP naar je TV direct.
Zonder zo'n adapter is dat niet mogelijk, omdat er nog geen videokaarten zijn met hdmi 2.1 en geen tv's met displayport.
Waarom?

Op moderne videokaarten en beeldschermen is displayport gemeentegoed, ook bij zakelijke desktops/thincliënts is het zga. standaard.

TV's dus weer niet en (zakelijke) laptops ook weinig vziw. En moderne HDMI versies zoals 2.1 ontbreken weer veelal op videokaarten :?
Doet mij altijd een beetje denken aan het VHS-Betamax verhaal. Mijn inziens is DisplayPort nagenoeg aan alle kanten superieur aan HDMI. Alleen de kortere maximale afstand, vooral bij hogere refreshrates en het minder "gebruikers proof" grendel systeem (trekken tot het loskomt) zijn mijn inziens negatief bij DP. Volgens mij scheelt het ook nog een licentie/royalty als je DP gebruikt tov HDMI.

Vooral dat je het kan omzetten naar nagenoeg elke format vind ik het zakelijk echt een top verbinding. Zelfs VGA gaat met een adaptortje van een paar knaken prima :)

Snap ook niet dat hi-end TV's geen DP hebben, wellicht een (lobby) boycot om HDMI in het zadel te houden? Zou wel het een en ander verklaren.

[Reactie gewijzigd door naaitsab op 23 juli 2024 05:18]

DP trekken tot het loskomt? Euhm die connectors hebben een vergrendel systeem dat je moet indrukken.
Precies wat Bastiaan bedoelde denk ik... gebruikers gaan aan die kabel lopen rukken terwijl er dus wel een echte vergrendeling opzit i.t.t. tot HDMI.
Er zijn zat dp kabels zonder dat systeem. Dell levert ze bv al jaren standaard mee met de schermen zonder dat vergrendel systeem. Vroeger was het idd wel vaker een issue 😅
zijn ook zat gebruikers die een hdmi in een DP forceren - idioten voorkom je niet :+
Ik bedoel dat DP meestal wel heeft HDMI niet. Zeker in de zakelijke maar vast ook privé sferen zal het niet als bijzonder klinken als men weer eens wat stuk trekt. Ik begrijp het idee maar de vorm van het mechanisme is vergelijkbaar met de sluiting van een deur. Een vorm die wat minder 'agressief' is zou een hoop schelen. Heb je t.o.v. HDMI toch een betere verbinding maar dan kan de kabel wel loskomen zonder de boel te forceren.
Ik ben absoluut geen fan van HDMI, maar ook van HDMI naar VGA kan voor een paar euro. :)
Waarom er niet vaker gewoon voor zowel HDMI als DP wordt gekozen is mij ook onduidelijk.
Persoonlijk vind ik de displayport stekker ook degelijker dan een hdmi aansluiting, tegenwoordig wordt alles zo mini er hoeft maar een tikje tegen te komen en het is gelijk afgebroken.

Dat zie ik op mijn werk ook waar ik nog zo af en toe een afgebroken hdmi stekker tegenkom maar eigenlijk nooit displayport.
En moderne HDMI versies zoals 2.1 ontbreken weer veelal op videokaarten :?
Niet veelal, altijd! Er zijn nog geen videokaarten die hdmi2.1 ondersteunen. Vandaar deze adapter.
Huh dit lijkt me heel erg niche en overbodig als videokaarten HDMI 2.1 krijgen of (helaas onwaarschijnlijk) televisies displayport 1.4
Waarom hebben videokaarten geen hdmi 2.1?

Kwestie van tijd of speelt er iets anders?
Ik denk omdat de meeste DP gebruiken. Mijn GPU heeft 1 HDMI en 1 dvi en ik geloof 3 DP uitgangen.
Kwestie van tijd inderdaad. Voorheen was er nog weinig vraag naar. Pas de laatste tijd zijn er de eerste TV's die HDMI 2.1 ondersteunen. De volgende generatie videokaarten gaat ongetwijfeld HDMI 2.1 ondersteunen...
Zo'n adapter is goedkoper dan een nieuwe degelijke videokaart.
Het kan wel een videokaartupgrade schelen. Stel ik heb een Intel NUC die mijn televisie van media voorziet en 4K 120fps kán afspelen, maar dit niet door de kabel kan krijgen. Hiermee wel.
Ja maar dan veronderstel je wel dat je a een nuc hebt die dat kan en b een tv hebt die dat kan en c content op 4K 120 fps hebt.

Tegen de tijd dat dat geen niche meer is denk ik dat HDMI 2.1 al heel wat meer gemeengoed is op videokaarten en tv’s.
Geen sprake over HDCP :+
Met een cheapo kabeltje werkt dat ook prima (op 1080p 60hz). Dus zie niet in waarom dat voor deze niet zou werken eigenlijk....
Bij normale splitters werkt hdcp niet, en hier is er geen sprake van maja...
Ook niet zo vreemd. Met een splitter stuur je het beeld van je PC naar de tv, en ook naar een recorder. En dat is precies wat DHCP moet voorkomen.

Spitter is dus héél anders dan dit apparaatje ;-)
Ik vind die adapters bijzonder duur, ik wilde 2 Benq XL2411 144hz/DVI-DL schermen een 2de leven geven maar de goedkoopste DP->DVI-DL adapter is al snel 130-150 euro. Dit is 50 euro minder dan het model dat wel via DP 144hz kan.. (Benq XL2411P)

Ook valt de informatie erg tegen, een hoop adapters geven specs op die in de praktijk niet te halen zijn of bij navraag heel erg specifieke hardware vereisen. Ook zijn er weinig/geen reviews over deze producten.
Ik vind die adapters bijzonder duur, ik wilde 2 Benq XL2411 144hz/DVI-DL schermen een 2de leven geven maar de goedkoopste DP->DVI-DL adapter is al snel 130-150 euro.
*Kuch*...
Juist ja die doen dus geen 144hz. Je moet daarvoor een actieve versie kopen van b.v. startech welke dus voor 100 euro meer gaan.

Ik heb er een stuk of 4 geprobeerd en een aantal wilde niet eens werken met een dual link DVI kabel.
Juist ja die doen dus geen 144hz. Je moet daarvoor een actieve versie kopen van b.v. startech welke dus voor 100 euro meer gaan.
*Kuch*...
Ik heb er genoeg geprobeerd en krijg ook die melding 'use the supplied cable that came with the monitor' en dan is beeld wazig/geblokt.

Die opmerking zie je ook bij de comments.
Anoniem: 951889 @prutser00116 juni 2020 22:30
Zoek naar DP->HDMI adapters die 4K@60hz ondersteunen. Da's vaak gewoon HDMI 2.0, dus goeie kans dat ze ook 1080p @144hz ondersteunen. Zo niet stuur je 'm gewoon terug. Of niet. Die dingen zijn 20-40 euro.

Dan heb je natuurlijk ook nog een hdmi naar dvi adapter nodig maar die zijn passief en goedkoop :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 23 juli 2024 05:18]

Dus je zou theoretisch 4K 120Hz kunnen behalen op de LG OLED en Samsung QLED TV’s met zo’n adaptertje, wellicht met DSC.

Het is namelijk nu onmogelijk om 4K 120Hz te behalen omdat alle kaarten makers hebben besloten om geen HDMI 2.1 te implementeren.
Ohh Yesss, ik ben blij! Had er al meerdere keren naar gegoogled afgelopen dagen.

We zijn een Virtual Pinball aant bouwen en een 43inch 4K 60hz IPS (IIyama X4372UHSU) is qua beeld perfect maar ik wil graag 120hz. Nu een Acer Predator CG437KP met een VA paneel in bruikleen van de leverancier). Maar is het toch echt gewoon niet. Rare BGR pixel layout en oranje kleur is vanaf waar je staat gewoon geel. 120Hz is wel super.

Dus met deze adapter zou het zomaar eens de LG 48 inch C9 OLED kunnen worden :P
Wat interessant, hebben jullie hier ergens meer info over staan?
Van wat bedoel je precies? Van zo`n Virtual Pinball? Daar is ontzettend veel info over te vinden op internet. Sites als vpinball.com en VPuniverse.com hebben heel veel info en door enthousiastelingen gemaakte replica`s van originele tafels. Zoek ook eens op Youtube naar Virtual Pinball.

En als je het zelf een keer wilt spelen op een simpele manier. Je kunt op Steam Pinball FX3 downloaden. Als je er een paar euro`s voor over hebt koop dan een paar van de Williams Pinball pakketten. Dan heb je tafels zoals Fish Tales (vind ik de leukste). Als je dan in Windows je monitor (of leg je platte tv op de eettafel) op de liggende stand zet en je monitor plat op tafel legt en je toetsenbord op langs de platte zijde dan heb je al een hele hoop lol. En zet er een simpel 2.1 subwoofersetje bij. Dat is helemaal leuk.

Maar we hebben dus een oude flipperkast gekocht. De hele binnenkant eruit gesloopt en met allerlei aan te schaffen flipper artikelen (zoals zo`n trekknop (de plunger) en echte flipperknoppen) gaan we dus hem zelf maken. En ik heb dan nu een 32 inch WQHD IPS scherm als scherm wat bovenop zit (Backglass genaamd). En een LCD scherm van 1280x390 pixels als score scherm. Maar dus nu op naar een 120Hz 4K Playfield (het speelscherm) waar de kleuren vanaf knallen. Binnenkort maar snel die Club 3D adapter bestellen.
Maar gaat TrueHD/Atmos dan ook werken bij 4K@120Hz? Als ik de HDMI op m'n Denon receiver aansluit. Zo niet dan heb ik er weinig aan.
Dat zou nu al via HDMI moeten werken, dus als je je Denon gewoon zo aangesloten laat als nu en je TV dan met dit koppelstuk via DP verbindt dan zou dat gewoon mogelijk moeten kunnen zijn. Alleen de synchronisatie van geluid en beeld zou nog een dingetje kunnen zijn.

Een mooie usecase voor Tweakers om te testen.
Toch gek, want mijn geforce 1660 via HDMI heb ik gewoon 4K bij 120Hz als optie bij de drivers?? Sterker nog ik gebruik dat en het lijkt gewoon te werken? Dus wat is nou wezenlijk anders?

Heb het verhaal nu duidelijker, huidige limitatie is 4:2:0 en 8 bit, met deze kan je als het goed is 4:2:2 of 4:4:4 bij 10 bits doen? Correct me if I'm wrong

[Reactie gewijzigd door Jasper 99 op 23 juli 2024 05:18]

The Adapter is powered thru an USB Type C to USB Type A cable(provided with the product).
Slecht om dit zelfs ook nog in de afbeeldingen te zetten.
Valt toch wel mee? https://www.grammarly.com/blog/through-thru/

Ja de meeste zullen through gebruiken. Maar in dit geval is thru ook goed.
Ah bedankt. Alsnog verwacht ik bij een stukje tech wel gewoon de correcte spelling.

Alhoewel je natuurlijk ook wel "Super leet gamez" producten hebt die ongeveer hetzelfde doen.
Taal is een levend iets en de Engelse taal is springlevend en snel evoluerend. Iets wat mede mogelijk gemaakt wordt doordat er eigenlijk geen standaardversie van het Engels is. Er is geen officiële spelling bijvoorbeeld. Dit in tegenstelling tot het Nederlands waar een commitee waakt over de taal en elke 10 jaar eens samenkomt om eventuele aanpassingen door te voeren.

Waar vandaag de meeste mensen dus through gebruiken kan het goed zijn dat dit binnen enkele jaren gewoon thru is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.