Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Age of Empires IV Preview

Op zoek naar de balans tussen oud en nieuw

Voorlopige conclusie

Het is bijna vier jaar geleden dat Microsoft aankondigde dat er een Age of Empires IV aan gaat komen en inmiddels is ontwikkelaar Relic Entertainment bijna klaar met de game. Ergens dit najaar verschijnt hij voor Windows, via Microsoft zelf en via Steam. Het goede nieuws is dat de game ook onderdeel is van Microsofts Game Pass en dus zonder extra kosten kan worden uitgeprobeerd als je een abonnement hebt.

Nu Microsoft en Relic weer een iets groter tipje van de sluier hebben opgelicht, wordt duidelijk dat Relic probeert het goede van de serie te behouden en tegelijk de nodige vernieuwing door te voeren. De studio gaat daarbij niet over een nacht ijs. Hij heeft in 2017 al een Community Council ingesteld met doorgewinterde fans waaraan de ideeën voor de game steeds zijn voorgelegd.

Uit overleg met de council en met Microsoft is de mix van oud en nieuw voortgekomen. Het oude is goeddeels afkomstig van Age of Empires II. Deel IV speelt zich af in dezelfde periode en tijdens de game doorloop je dezelfde vier Ages. Je verzamelt ook dezelfde grondstoffen, en met pikemen, ranged en mounted units heeft elke factie in de game een vergelijkbaar leger. Althans, de basis van het leger is hetzelfde, want vanaf hier wordt Age IV anders dan je gewend bent.

Relic probeert de acht facties die de game gaat krijgen meer van elkaar af te laten wijken dan je gewend bent. Als je naar een volgende Age gaat, maak je strategische keuzes die flinke invloed kunnen hebben op de gameplay van de betreffende factie. Belangrijker is dat elke factie gedurende zijn ontwikkeling andere opties krijgt. De English spelen nog zeer vertrouwd, maar de Mongols, Chinese en het Delhi Sultanate hebben ieder eigenschappen die de andere facties niet hebben. En dan zijn er dus nog vier vooralsnog onbekende facties die ook unieke eigenschappen hebben.

De game is uiteraard in multiplay speelbaar, maar je kunt je ook uitleven in vier verschillende campagnes, elk gebaseerd op historische gebeurtenissen. Alle vier de campagnes zijn behoorlijk uitgebreid, met ontwikkelingen die zich over verschillende eeuwen uitstrekken.

De voortekenen zijn goed. Zoals het er nu naar uitziet, weet Relic van Age of Empires IV een game te maken die vertrouwd genoeg is voor de oude garde, maar genoeg variatie biedt om ook nieuwe fans te trekken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Microsoft kondigt Age of Empires IV aan Nieuws van 21 augustus 2017

Reacties (149)

Wijzig sortering
Complimenten voor de video, Paul! Het is mooi vormgegeven, mooie achtergrond en je brengt het goed over!

Daarnaast erg veel zin in een goede RTS. Ik kan de laatste tijd niet echt iets vinden wat mij aan staat. Foundation vond ik erg vet, maar dat is een city builder en nog in beta.
Kan zelf ook niet wachten. Tot die tijd is het lekker AoE 2 DE en AoE 3 DE spelen.

Wat mij wel opvalt aan de gameplay video van gisteren, is dat ze nog behoorlijk aan de animaties moeten werken. Die zien er uit als zijn ze uit het jaar 2010 (kijk o.a. maar eens naar het bewegen van de paarden enz).
Dit soort optimalisaties is bijna altijd op het laatste... core mechanics zijn (of zouden moeten zijn) tja de core.

Als je kijkt naar behind the scènes van horizon zero dawn... ze hebben in het laatste jaar nog volledige stukken vervangen...

Als iemand die vroeger ranked aoe II deed, kan ik niet wachten om een nieuwe iteratie te spelen... mis ook de age of mythology etc

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 11 april 2021 09:11]

Een AoM DE zou ook erg leuk zijn. Wellicht krijgen we die de komende jaren nog te zien.
Het is wat mij betreft best een goed artikel, maar de auteur mag wel iets meer in zijn moerstaal blijven schrijven en praten. Er bestaan prima Nederlandse vertalingen van pikemen, mounted units, cartoony, the English, the Sultanate, the Mongols, William the Conqueror etc.

Jammer genoeg zie je dit soort taalgebruik sowieso bij veel tech-journalisten terugkomen. Er wordt vaak niet eens de moeite genomen om een Nederlandse term te vinden die de lading zou kunnen dekken.

[Reactie gewijzigd door choogen op 11 april 2021 12:58]

Als gamer die al decennia dit soort spellen speelt, vind ik de Engelse termen juist heel herkenbaar. Piekeniers? Ja, ik weet wat het zijn. Associatie: rondleidingen door Nederlandse kastelen.
Pikemen? Ja, ik weet wat het zijn. Associatie: inzetten tegen mounted units. En met een beetje geluk verslaat een spearman een tank.
Het is erg persoonlijk, ik vind dat tweakers juist te vaak geforceerd Engelse termen vertaalt naar het Nederlands. In veel games, zijn de Engelse termen gewoon onderdeel van het standaard taalgebruik van de gebruikers.
Mede daarom verliezen sommige gamers ook een correcte beheersing van hun moedertaal. Nederlanders waarderen hun eigen taal sowieso steeds minder en zien Engelstalige alternatieven op de één of andere manier als superieur. Daarnaast weten steeds minder mensen überhaupt hoe ze moeten spellen, want de spellingscontrole zorgt er voor dat het niet langer nodig lijkt om juist te kunnen spellen en de regels te kennen. Met als gevolg fouten als bijv. : hij geloofd, zij beloofd, etc.
Heel veel landen hebben daar nu last van.
Zo dan, dat is echt spijkers op laag water zoeken. En als de spellingscontrole alles opvangt, waarom is het dan per se slecht dat we niet meer kunnen spellen? Taal is een middel om mee te communiceren. Als dat lukt, met hier en daar een spelfout, dan is het wat mij betreft geslaagd in het doel :)
Als je mijn post goed gelezen hebt dan begrijp je waarom de spellingscontrole geen oplossing is voor een correcte spelling. Zie het voorbeeld dat ik er bij leverde.
Taal is een middel om mee te communiceren. Als dat lukt, met hier en daar een spelfout, dan is het wat mij betreft geslaagd in het doel
Ja, leuk, en als je dan een keer een sollicitatiebrief moet schrijven sta je voor aap. Verder kun je dit argument gebruiken op ongeveer alle vlakken van algemene ontwikkeling: zo hoef je niet meer te kunnen rekenen (rekenmachines), geen andere talen meer te kennen (vertaalmachines), geen topgrafische kennis meer te hebben (google maps) en aan het eind hou je iemand over die helemaal niks weet.

Al moet ik trouwens zeggen dat ik het gebruik van "halberdier" in deze context nou ook weer niet gek vind, want dat is de term die elke AoE-speler herkent en gebruikt. Als een vertaling de communicatie alleen maar bemoeilijkt is je vertaling niet zinnig. Wie heeft er ooit van een hellebaardier gehoord?
[...] Verder kun je dit argument gebruiken op ongeveer alle vlakken van algemene ontwikkeling: zo hoef je niet meer te kunnen rekenen (rekenmachines), geen andere talen meer te kennen (vertaalmachines), geen topgrafische kennis meer te hebben (google maps) en aan het eind hou je iemand over die helemaal niks weet.
Ik weet niet of ik het daar per se mee eens ben. Als student aan een TU hoef ik niet meer goed te kunnen (hoofd)rekenen - want rekenmachine - en daardoor hou ik juist tijd over om andere dingen wel goed te kunnen. Zoals conceptueel technisch denken, of een code schrijven die complexe berekeningen voor me maakt. Onder de streep bereik ik daarmee meer dan mijn ouders dertig jaar terug konden, ook al konden zij beter (hoofd)rekenen.

Als dit zo werkt voor iets als rekenen, dan klopt het misschien ook wel voor taal en spelling. Wat als we op school i.p.v. spelling, programmeerles geven? Misschien wel veel nuttiger.
Als student aan een TU hoef ik niet meer goed te kunnen (hoofd)rekenen - want rekenmachine - en daardoor hou ik juist tijd over om andere dingen wel goed te kunnen.
Behalve dat het niet kunnen hoofdrekenen helemaal geen tijd kost, maar juist tijd scheelt. Natuurlijk ga je geen staartdeling van een halve pagina op papier doen, maar als je de simpele zaken niet kan moet je overal en altijd teruggrijpen op technische middelen, ook als dat even onhandig is.

Daarnaast zie ik dat mensen die de basis niet grondig geleerd hebben daarna ook vaak falen in conceptueel denken. Je kan niet abstraheren als je het concrete niet begrijpt.
Met een toekomstige spellingscontrole gaat dat prima. En nee, er is conceptueel begrijpen en er is toepassen. Ik vind het belangrijk dat men blijft leren hoe je een zin moet opbouwen, wat de logica is achter onze grammatica, maar om nou iemand die d/t fout toepast gelijk te branden is zo overdreven. Ook zijn leenwoorden een essentieel onderdeel van de Nederlandse taal, wat een onzin om dat te ontkennen. En dit is een artikel over een game die zeer waarschijnlijk in het gros van de gevallen in het Engels zal worden gespeeld, dus wat mij betreft volledig valide om ook die termen te gebruiken.
Maken games überhaupt nog vertalingen voor het Nederlands?
Volledig eens. Ik heb zo nu en dan twijfels bij de koers van de algemene ontwikkeling van de komende generaties. Natuurlijk verschilt die ontwikkeling per iteratie vanwege de constante en snelle ontwikkelingen in de wereld, maar veel basisconcepten zoals taalkundigheid, probleemoplossend vermogen en algemene wereldkennis dreigen aardig verwaterd te geraken imo. Het tegenwoordige oplossen van problemen verschuift meer en meer naar het opzoeken, outsourcen en kijken hoe anderen erover denken (in het engels). Lekker off-topic, maar op maandag is ranten toegestaan.
Zo vind ik het juist erg cringey, oeps sorry, 'ineenkrimpend', wanneer alles maar letterlijk vertaald wordt :P Context en/of woordspelingen kunnen verloren gaan bij een vertaling. Ondertitels van film en zeker cabaret zijn hier een uitstekend voorbeeld van.

Niet alles vereist een correcte vertaling. Leenwoorden uit het Frans (zoals cabaret) zijn ook heel normaal binnen onze taal. Taal is niet statisch, taal verandert continu. Vroeger was het de invloed van Frankrijk en nu is het de Engelse invloed. Dat we Engels (Germaans) overnemen is bovendien veel logischer dan het Frans (Romaans). Taal verandering =! taal verloedering.

Als je vroeger Counter-Strike in het Nederlands had staan dan las je: "Vuur in het gat". Nou is dat natuurlijk lachwekkend, maar ik zie toch liever de originele term "Fire in the hole".
Het zijn termen die zo uit de game komen en dus ook herkenbaar zijn voor veel spelers die games in het Engels spelen.

Stoor je je ook aan termen zoals:
Deathmatch, Search & Destroy, King of the hill, Flashbang etc? Ik ben oprecht nieuwsgierig hoe je dat vertaald en tevens herkenbaar houdt ;D

[Reactie gewijzigd door quintox op 12 april 2021 09:59]

Ieder zijn mening, ik vind dit helemaal prima en zou het super cringe vinden als dat allemaal vertaald zou zijn.
Je schrijft het cringy, zonder de e :) Maar nah, dit is gewoon de evolutie van onze Nederlandse taal.
Daar staat dus ook letterlijk dat het informeel is en eigenlijk cringy moet zijn bro.

Heb het even verder opgezocht: cringEy wordt pas vanaf 1986 gebruikt en gezien als simpelweg fout.

[Reactie gewijzigd door germania op 11 april 2021 14:24]

Nee, dat staat er niet. Zoek op cringy en je komt weer op cringey uit, wat derhalve de aanbevolen schrijfwijze is. Cringy is een "less common" variant. Het hele woord in al zijn varianten is voor informeel gebruik.

Dat er modders zijn die jou een +1 geven betekent overigens ook dat die het Engels onvoldoende beheersen...

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 11 april 2021 17:34]

Sorry maar waarom gaan jullie toch niet fijn op een taal forum rondhangen?

Er zijn hier op tweakers gigantisch veel mensen meer begaafd in techniek dan menig taal natie, en die lopen ook niet steeds te jammeren waarom jij of iemand anders, waarschijnlijk amper een regel in code 'taal' kan schrijven.

Kut discussies om taal steeds, lezers zitten er totaal niet op te wachten

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 11 april 2021 22:31]

@jeroen_loeffen

Sorry maar als ik op cringy zoek krijg ik letterlijk:

People also ask
Is it Cringey or Cringy?
Thus something cringe-worthy is cringy. The Merriam-Webster dictionary states that the first known use of “cringey” is from 1986 and that it's less commonly used. Some suggest that “Cringey” has no English definition and that it might just be a misspelling of “cringy”.

--------------------------------------

@DutchKevv

I kinda agree, maar het ging in den oorsprong natuurlijk om de taal in de review. Me dunkt dat dat natuurlijk wel een terechte discussie is!

[Reactie gewijzigd door germania op 12 april 2021 11:45]

Jij geeft geen bron, dus ik vermoed een wikipedia-achtig iets waar iedere willekeurig internetter zijn mening over een woord kan plaatsen. Ik hou het liever bij echte woordenboeken, met bron:

https://www.lexico.com/definition/cringey
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/cringey
https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/cringey
en nogmaals...
https://www.merriam-webster.com/dictionary/cringey
De pijlen van de boogschutters zien eruit als speren. De kleuren zijn belangrijk om het overzicht houden welke unit van wie zijn natuurlijk toch was het in AoE2 beter gedaan. Ik krijg echt AoM vibes van de screenshots, daar vond ik het wel bij passen maar dit niet echt eerlijk gezegd.
Ziet er erg tof uit! Ben ook wel.blij met de Middeleeuwen setting. Denk dat Relic een geschikte partij is voor de deze nieuwe installment van de series. Zolang er maar een priester over het slagveld rent met een nostalgisch 'yoyololooho' geluid, ben ik fan.

Ook Paul, toffe review. De hype is real
Het viel mij inderdaad op dat de review er zeer gelikt uitzag. Het is misschien uiteindelijk ook wel erg verstandig om daar dezelfde aandacht aan te besteden als bijvoorbeeld een Linus Tech Tips. Zij hebben een YouTube kanaal dat uitgegroeid is tot een community. Tweakers.net is een community dat zichzelf steeds meer uit lijkt te breiden over ook diverse platformen waaronder YouTube, waarbij ik dit een van de meest gelikte video’s vind.

Wat betreft content ben ik overigens niets anders van @Paul Hulsebosch gewend. Geweldige content, niet te dense (wel dense genoeg ;) ), easy listening (geweldige radio-stem) en natuurlijk het persoonlijke aspect dat hij laat merken wanneer hij oprechte affiniteit met een product/project heeft. Mooi om te zien!
Was het ook niet Paul die een stem had ingesproken voor aoe 3? :)
Dan wordt het weer een Pro artikel. Dat zal ik dan in de toekomst niet lezen
Dat deden de priests in AoE2 ook niet :P Het is wel een taunt in AoE2.
In AoE2 doen ze het heel kort, helemaal aan het eind op het moment dat je een unit overneemt. Of wellicht is dat een toevoeging van de Definitive Edition die ze later hebben toegevoegd.
Is dan later toegevoegd. Ik heb de DE niet, wel de HD.

Wat ik me herinner was het overnemen geluid geen wololo maar honono oid.
Ik heb de wololo converted naar een yolo! Nee, niet grappig? *Krekelgeluiden. Oke...
Het kan ook niemand anders dan Paul zijn om iets over Age of Empires te schrijven. "Aanvalluh!"
Haha! Ik hoor nu direct vrouwelijke karakters "Timmerman" en met een hele aparte intonatie/nadruk "Ik doe het" roepen. Vond dat altijd zo bijzonder slecht gedaan dat het nu nostalgie is :9
Voor de nostalgie.

In deze lijst zijn de Nederlandse stemmen te vinden per eenheid.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 april 2021 08:13]

Ben toch kritisch op de trailer. Eerdere shots dacht ik meer detail te zien in bezigheden van mensen, base building en resource systeem (beetje oude knights and merchants meets stronghold). Nu zie ik aoe2 in grafisch nieuw jasje...

(Edit) nog puntje: focus op aoe2 gameplay begrijp ik gezien de populariteit van die game. Zie dat er nu keuzes worden gemaakt om de game overzichtelijk, vertrouwd en snel te houden. Een snelle competitieve MP zal voor een hardcore groep interessant zijn. Maar wat de game goed maakt voor MP, maakt het ook simplistisch. Destijds was dat een limitatie van techniek. Groot deel van de fanbase is inmiddels 35 gepasseerd (zoals ik) - heb geen tijd om er zo goed in te worden dat ik me kan meten met 14-25 jarigen. Van mij mag er meer nadruk op complexiteit van base, resource etc. en details. Ik zou het AOE makers toevertrouwen om te zorgen dat de game niet in de valkuil stapt waar veel andere gedetailleerde rts en in stappen (balans/overzicht/emotie). Anyway; laat maar komen die game - koop hem sowieso :p

[Reactie gewijzigd door SEtechnology op 11 april 2021 08:36]

“ mensen, base building en resource systeem (beetje oude knights and merchants meets stronghold).”

Dit past niet bij de AoE serie. De nadruk lag altijd op strijd en niet op ‘simmen’.
Ik denk juist dat AoE iets meer moet bieden bij deze editie om mee te gaan met de vaart der volkeren. Het lijkt er heel erg op dat dit AoE2 is in een modern jasje. Vanuit de vorige trailer had ik hoop dat het inderdaad meer full-fleshed zou zijn, maar deze trailer is toch weer redelijk standaard.
Een titel als Age of Empires verdient het om meer als dertien-in-een-dozijn te zijn. Ik zie dat op basis van de tweede trailer niet direct.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 11 april 2021 11:06]

Tja, en als er afgeweken wordt van AoE2, dan komt er commentaar dat het te anders is en AoE2 leuker is. Ik denk dat de meeste mensen juist het meest gediend zijn met een AoE2 in een nieuw jasje. Ik vind het er iig goed uitzien. Wordt een instant buy.
Wat is het nut van AoE2 in een nieuw jasje als we al AoE2: HD en DE hebben?
Dan zie je het echt verkeerd. Deze game heeft nu veel meer verschil tussen de volkeren dan Age of Empire 2. Daar had elk volk zijn eigen bonussen en tech three. Daarnaast nog een paar unique units en techs en dan hield het wel op. Goed voor voor MP dat wel. Hier zit veel meer verschil tussen de volkeren. Kijk maar naar de 4 die ze in de volledige trailer laten zien. Die verschillen onderling behoorlijk en dat maakt het ook wel weer leuk. Dit wordt zeker geen dertien-in-een-dozijn. Ik denk dat de reden dat ze er zo lang over doen dat ze echt goed nadenken over wat ze doen. Kijk naar wat er gebeurd in de AOE community die leeft nog steeds. Dus ze hebben best wel een idee hoe ze dit moeten doen.
Als je het vergelijkt met AoE3, die ondertussen 16 jaar oud is, is het inderdaad nou niet echt een verbetering. Het ziet eruit alsof ze het hebben gemaakt zodat ze over paar jaar alweer een opgepoetste versie kunnen verkopen.

Als groot AoE fan valt dat mij iig tegen.
Leg aoe 3 en deze maar eens naast elkaar. Ik zie deze meer als een combinatie aoe 2, met bepaalde elementen van aoe 3, aoe online (kleuren!) en nieuwe functies. Heb aoe 2 en 3 plat gespeeld, maar aoe 3 is het zeker niet. Ze hebben mijns inziens de goede keuze gemaakt hiermee. 2d wordt het niet meer, dan kan je beter voor aoe online kiezen (project celeste), maar dat is wel erg cartoonish. Ben benieuwd naar het eindproduct en de specs.
Zie dat het niet duidelijk was, maar ik bedoelde grafisch gezien. Verder lijkt het qua eenheden enzo meer op AoE2, en gameplay moeten we nog zien.
Maar dan is bijvoorbeeld de Anno serie misschien meer wat voor je. Ontzettend veel diepgang, resources, trading en gelaagdheid, en het gaat allemaal lekker rustig.

AoE moet gewoon een sterke multiplayer krijgen. En ook dat kan fast paced met diepgang, natuurlijk, maar fast paced zal het hoe dan ook wel zijn in zeker zin. Ik heb liever dat de game erg populair wordt ook bij de jongere generatie en min of meer het RTS genre weer tot leven brengt, dan dat het een vanuit je luie stoel point en click rts wordt :P

Ik heb er overigens wel vertrouwen in, de diversiteit qua facties spreekt aan (hopelijk wel nog goeie belancing). De graphics vind ik zelf gewoon prima, als het minder kleurrijk zou zijn zou iedereen er over vallen dat alles op elkaar lijkt. En het ziet er gewoon zeer goed uit, weinig RTS games die dit niveau hebben.

Nu nog een nieuwe Red Alert, Company of Heroes en Supreme Commander. Hopelijk dat deze game dat een beetje aanwakkert :P

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 11 april 2021 11:06]

Anno is zeker wat voor mij. Maar heb Homeworld, COH en Total War ook plat gespeeld. Games als Supreme commander en Starcraft stekken we minder.

Anyway, we zijn het er over eens dat het RTS genre nieuw leven in blazen misschien wel het belangrijkste is.

Komende jaren staan er iig genoeg grote games op de planning (denk ook HW3)
Ik reageerde trouwens op je comment voordat ik daadwerkelijk de hele video van AoE zelf had gechecked..

Specifiek wordt er hier gesproken over de verschillen tussen de groep spelers die diepgang willen, en de spelers die voor de online 1v1s gaan als het ware. :).

Heel tof hoe ze zo ver gaan met de campaigns en historisch correcte vertellingen.

En dan nog even offtopic: Sins of Solar Rebellion en Stellaris zijn ook wel aanradertjes. Hopelijk van die eerste ook eens wat nieuws.. :P

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 11 april 2021 11:03]

de trailer is dan ook al van 2019, maar als speler van de beiden zie ik wel wat je bedoelt.

Ik kan met beide ideeën leven, want het waren beide klassiekers. Zo lang ze weg blijven van het moderne vergif zie ik graag deze reeks weer heropleven zoals vooral fans van vroeger ze terug willen kopen.
Hoe zit dat eigenlijk met die maximale cap aan units bij multiplayer? Ik vraag we af wat de bottleneck daarbij precies is, zal niet aan de hardware van de consument liggen...
Onbeperkt aantal units zal hoe dan ook ergens een bottleneck vormen, dus een cap is dan beter. Ik denk dat de specifieke cap er meer is voor de gameplay. Zonder cap kan een speler een dusdanig groot leger ontwikkelen, dat het niet meer te stoppen is. Met cap wordt je eigenlijk verplicht op een bepaald moment om te gaan aanvallen. Meerdere normale battles lijken mij leuker dan één korte op het eind.
Met een cap ben je niet alleen verplicht om eerder aan te vallen. Je moet ook nadenken over welke units je vijand en jezelf gebruiken.
In de p2p tijd kan een langzame internet verbinding een Multi-player potje helemaal laten vastlopen. Nu werken ze weer met centrale servers dus zal dat minder probleem zijn. Servers van aoe2de en aoe3de draaien op zelfde systeem als waar aoe4 op gaat draaien hebben ze al gezegd.

Aoe2 kreeg ook later pas update van 200 naar 500 unites. Dus wie weet komt het nog.
Ondeschat het niet.
1600 units die aan het strijden zijn vraagt enorm veel bandbreedte en resources.

Daarbij is dit game voor heel de wereld bedoeld. Er zijn nog steeds online spelers waarvan hun huidige systeem de AOE 2 op volle kracht niet aankunnen.

Met de nieuwe patch kan men over de 200 units gaan, echter verkiest men nog steeds bij 200 te blijven, of als ze vertrouwen hebben in hun systemen, 225.

Ik ben zeer content met 200 units. Anders is het niet meer speelbaar en heb je overal je leger staan en met als gevolg is er geen overzicht meer van je leger.
Heb AoE nog nooit gespeeld maar ziet er erg goed uit! Om het voor het eerst te spelen, is het raadzaam om met II of III te beginnen? Of wachten op IV?
Als je nu wilt spelen: Age of Empires II Definitive Edition
Heb op Steam de aanbieding van alle 3 de Definitive Editions te pakken. Leuk!
Je kan ook met 1 beginnen en ze allemaal spelen :) In de sale zijn 2 en 3 maar paar euro dus daar kan je ook op wachten.
Op zich is AOE3 DE ook wel redelijk asymmetrisch zodra je buiten de Europese factions stapt, al helemaal omdat elke civ andere kaarten heeft
Asymmetrische fracties met 8 verschillende fracties is best dapper. Bij Starcraft is het al een hele uitdaging om drie fracties in balans te houden.

Het zal iets minder asymmetrisch zijn met pole guards, archers, mounted als basis bij iedere fractie, maar dan nog.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 11 april 2021 20:38]

In AOE3DE zijn er ook een paar compleet unbalanced tactics zoals de Otto rush en de Britt Manor boom
Het lijkt de 2e kamer wel :D.
Maar inderdaad, lijkt me flinke uitdaging om alles in balans te krijgen. Aan de andere kant zijn veel basis zaken wel weer gelijkend, infantry/archery/cavalry.
Hihi, inderdaad, te veel fracties is lastig om in balans te houden. Ook in de tweede kamer :-)
Ziet er top uit en ik heb ook echt zin in deze game!

Ik snap alleen de keuze voor de Engelsen en Noormannen niet zo goed, in combinatie met de keuze voor Mongolen.

Het is nu wel een beetje hip om met de Vikingen te spelen, maar er zijn in Europa veel interessantere volkeren als je historische veldslagen wil naspelen.

Dat weten ze waarschijnlijk zelf ook wel, daarom komt dat later in betaalde pakketjes.

Edit: Verkeerd gelezen/geïnterpreteerd: Geen Vikingen dus 😊

[Reactie gewijzigd door SilentF0rce op 11 april 2021 12:00]

Wie heeft het gehad over Noormannen? Er werd wel gesproken over Normandië, maar dat ligt ik Frankrijk.

Zelf erg veel zin in een nieuwe AoE, vroeger vooral deel 2 helemaal kapot gespeeld.
Mja, verkeerd gelezen op een andere gamesite (gamer.nl) en zelf ook verkeerd geïnterpreteerd. Ik dacht.. 11 eeuw, Norman-Campaign, Frankrijk en Engeland en ik verstond King Herald in het filmpje.

Maar dan nog had ik het logischer gevonden als ze Slavische en Germaanse volkeren hadden gedaan als je dan toch de Mongolen erin stopt.
Het stuk over de Engelse praat wel over de inval van vikingen, maar waarom zou dat niet leuk zijn? Ze kunnen toch altijd nog volkeren toevoegen? Dat doen ze voor de oude titels ook gewoon.

Ik ga er eigenlijk vanuit dat dit weer een game moet worden die een aantal jaar mee gaat en dus ook content-uitbreidingen krijgt. Je kunt meteen de leukste volkeren toevoegen, maar je mag wel wat achter de hand houden imo.

Verder passen de vikingen waarschijnlijk beter bij de balans dan een aantal die jij nu noemt. Maar wie zegt dat die er niet bij zitten? Ik ga er eigenlijk wel vanuit als de aandacht vooral bij Europese gevechten ligt.
Wat ik heb begrepen zijn er 8 facties waar ze mee beginnen. Aoe kennende komen er per expansion pack weer nieuwe facties bij. Aoe 2 is ook niet met +30 civs begonnen. Hier zijn door exp packs door de jaren heen 20 civs bij gekomen.
Veel zin in! Wel vind ik moderne 3D RTS games veel minder overzichtelijk dan de oude 2D versies. Er past veel minder op het scherm ofzo... Vast persoonlijk, maar ik hoop dat het met deze game goed geïmplementeerd is!
Ervaar ik ook. Ik had dit persoonlijk met de overgang van Red Alert 2 naar C&C Generals.
Hier hetzelfde. Toen ze gingen afwijken van het traditionele camerastandpunt was het voor mij klaar met RTSen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True