Microsoft maakt 4k-remaster van Age of Empires

Microsoft heeft tijdens de E3 de Definitive Edition van de originele Age of Empires aangekondigd. De game is 'geremasterd' met 4k-graphics en ook de soundtrack is verbeterd. Er is bovendien nieuwe muziek toegevoegd. De rts verschijnt later dit jaar, enkel voor Windows.

Microsoft blaast het inmiddels twintig jaar oude eerste deel van Age of Empires nieuw leven in onder de naam 'Definitive Edition'. In deze remaster zijn beeld- en geluidskwaliteit aanzienlijk verbeterd, en ook kan er verder uitgezoomd worden dan in het originele spel. De gameplay zou ook verbeterd zijn en bovendien is er ondersteuning voor het spelen van multiplayergames via Xbox Live en Xbox achievements. De Definitive Edition bevat bovendien de uitbreiding Rise of Rome. Microsoft heeft bovendien een symfonieorkest ingehuurd om de soundtrack opnieuw op te nemen en van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook nieuwe muziek voor de game te componeren.

Voor spelers die geen genoeg kunnen krijgen van de originele graphics zal de game ook een 'classic mode' bevatten, waarin de game er net zo uitziet en aanvoelt als het origineel. AoE:DE zal verschijnen voor Windows 10. Wanneer is niet bekend, al verschijnt de remaster volgens Microsoft nog dit jaar. Deelnemers aan het Age of Empires Insider Program zullen echter wel een beta-release kunnen spelen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jelle Stuip

Redacteur

13-06-2017 • 00:19

89 Linkedin

Reacties (89)

89
89
61
6
2
12
Wijzig sortering
In dit video interview met Adam Isgreen van Microsoft Studios geven ze wat meer details. O.a. een nieuwe gameplay punt is dat je meerdere eenheden tegelijk kan trainen i.p.v. maximaal 1 per gebouw zoals in het klassieke spel.

Er zijn oud-Ensemble Studios medewerkers bij betrokken: Matt “The Optimizer” Pritchard en Rich Geldreich. Ze werken voor Forgotten Empires. Dat zijn van oorsprong fanmodders die nu de ontwikkeling AoE:DE en AoE2 HD aansturen.

Een AoE2 HD update met nieuwe dlc komt ook later dit jaar. Op de Gamescon tijdens de AoE2 HD Euro Cup finale komt er vermoedelijk wat meer informatie.

Een open source versie voor AoE1 en AoE2 is ook in ontwikkeling openage. Maar helaas nog niet speelbaar.

Als je keer tegen wat Tweakers wilt spelen kan je op GoT melden: [PC] Age of Empires II HD of val binnen op ons Discord-kanaal.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 13 juni 2017 14:41]

Jammer, ik ben een fervente AoE II speler sinds de remaster (HD) daarvan. Online is er een betrekkelijk levendige community en er worden nog regelmatig updates/ DLC uitgegeven. Echter is er nog genoeg mis met AoE II, zoals de stabiliteit.

Juist omdat er aan AoE II nog aardig gesleuteld kan worden, maar er wel een bestaande userbase is, had ik liever gezien dat ze AoE II een stevige upgrade geven.
De nieuwe dlc van AoE2 zal waarschijnlijk aangekondigd worden op de Gamescon. Hopelijk zorgt deze kwaliteitsinjectie voor nog meer stabiliteits verbeteringen. Verbaas me ook altijd hoeveel mensen dat spel nog spelen. AoE2 HD is gewoon 3 miljoen keer verkocht en zit dagelijks rond de ~25e plek met actieve spelers op Steam.
Ik ben het met je eens dat de remaster van AoE2 best geslaagd is, ondanks de stabiliteit, maar ik ben zeker wel hyped voor de remaster van AoE. Vind het er zelfs nog mooier uit zien dan de AoE2 remaster, doen ze best goed! :D

Kan dan ook niet wachten om dit te gaan spelen. Gaan we ook zeker op een LAN weer spelen dit!
Onder andere nog steeds dat als een speler een trage pc / internetverbinding heeft het hele potje er onder lijdt. Dit maakt online zo veel minder leuk om met random mensen te doen omdat het altijd weer een roulette effect is of je een soepele game hebt. Snap niet dat er niet gewoon ergens een server staat die het potje host en de game in sync houdt met de spelers.
Zijn er nog mensen die deze nieuwe 3D-versie er minder goed vinden uitzien dan de onofficiële UPatch HD-mod die al een tijdje beschikbaar is? Ik ben net een paar weken geleden herbegonnen met een playthrough van alle campagnes na het ontdekken van die mod (hij voegt zelfs de campagnes van de demo-versie toe!) en amuseer me er rot mee, maar bij het zien van de eerste beelden uit de teaser word ik niet direct warm van de remaster. AoE2 HD leek tenminste nog op het origineel, dit lijkt eerder echt een totaal nieuwe versie. Terwijl de originele sprites in een hogere resolutie echt wel goed genoeg zijn...
Zie de website van UPatch HD: http://upatch-hd.weebly.com
Het lijkt nogal op AoE2 HD. Ik vermoed ook dat ze die opgepoetste Genie engine daarvan gebruik voor deze remake (edit: bevestigd door de ontwikkelaar ondertussen). De 4k ondersteuning zal daarom ook wel naar AoE2 HD komen verwacht ik zo.

Edit: de UPatch is zelfde de basis waarop de ontwikkelaars zijn gaan doorbouwen! Bron.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 14 juni 2017 10:48]

Ik vind het anders totaal niet lijken op AoE2HD. Die gebruikt tenminste nog het merendeel van de originele modellen en gebouwen die gewoon in een hogere resolutie werden opgepoetst. Bij AoE:DE zit geen enkel originele sprite er meer bij en hebben ze gewoon alles vervangen door 3d-modellen die er een beetje hetzelfde uitzien, maar toch totaal anders aanvoelen.

Ze hebben zich trouwens alleen gebaseerd op de aangepaste balancering van UPatch, niet op de grafische aanpassingen.
Dit was ook wel nodig; de originele Age Of Empire werd ook nergens meer verkocht of ondersteund op een modern platform. Nu meteen ook even dezelfde behandeling geven aan deel 2 en dan is de serie weer modern.
De remaster van AoE1 wordt gemaakt door Forgotten Empires. Die ook weer betrokken zijn bij AoE2 HD. Waar tijdens de Gamescon een aankondiging met nieuwe dlc voor verwacht wordt. Oftewel ik vermoed dat de nieuwe gameplay (4k met zoomen) dan ook beschikbaar komt voor AoE2 HD. Meer info op GoT: https://gathering.tweaker...message/51562931#51562931
Geef dan de huidige remaster van deel 2 een upgrade. ;)
Heb het idee dat ze nu wel erg aan het melken zijn...
Breng dan gewoon een nieuwe AoE uit...

Edit:
Heb nu pas door dat het voor AoE 1 is, zat in m'n hoofd te denken dat ze nog een remaster van 2 hadden gemaakt...
Dit is al een stuk beter te begrijpen

[Reactie gewijzigd door k.theuws op 13 juni 2017 12:05]

Wat maakt het uit? Voor veel mensen is dit jeugdsentiment, dan is een remake erg leuk.
Ik heb het ook helemaal kapot gespeeld, en zelfs de HD remaster veel gespeeld met vrienden, maar dat neemt niet weg dat ik veel liever een nieuwe AoE zie dan nog een remaster...
Daarbij vind ik dat ze dit best als soort DLC voor de HD versie kunnen verkopen ipv weer een nieuwe versie...

Edit:
Heb nu pas door dat het voor de eerste AoE is, dan snap ik het nog voor een deel :)

[Reactie gewijzigd door k.theuws op 13 juni 2017 00:42]

Hoop alleen wel dat ze het beter regelen dan AoE2HD. Dat kwam toch een beetje in de buurt van "hier heb we wat oude libraries die niet meer werken, die gooien we eruit, nieuwe erin, recompile". Het spel was lang (misschien nog steeds, tijdje niet meer gespeeld) redelijk broken. Beetje lui gedaan.

De eerste AoE is nog veel ouder, dus waarschijnlijk moeten ze er sowieso aan geloven. Het is waarschijnlijk te oud om een halfbakken remaster te maken, dan werkt het nog niet.
Niet alleen jeugdsentiment, ook totaal gebrek aan goede RTS games in de afgelopen jaren 'forceert' veel mensen om weer terug te gaan naar de klassiekers. En wat zou het? Blizzard revamped SC1 en WC1 komt ook nog wel. Dan mag Microsoft hun franchises ook wel oppoetsen.
die is er al een keer geweest, hij heeft gelijk! Nu is het gewoon uitmelkerij.
De remaster was niet in 4k maar who cares dan? Als die er al was!
Nah, eerst nu een remaster/expansion voor AoE3, mijn favoriet :9~ :D
Ik werd gewoon 2 keer bamboozled. Eerst dacht ik dat het een nieuwe AOE was en was ik 100% hyped, toen dacht ik dat het een AOE3 remaster was en was ik 80% hyped en toen dit.. 0% hype
Wie gaat dat maken? Ensemble, de studio achter de oude game, is door Microsoft opgeheven. En een goede rts maak je niet zomaar...
En de andere grootheid, Westwood studio's, bestaat ook al niet meer...
Blizzard is er gelukkig nog wel :-)
Afgezien van dat zij alleen hun eigen spellen maken (en Microsoft dus het eigendom over de serie uit handen zou moeten geven/verkopen) heeft Blizzard ook wel een heel andere stijl en visie.
Klopt, maar daarmee is er teninmste nog 1 partij achter de klassieke driehoek C&C, AoE en StarCraft over...
Het team komt wel gedeeltelijk van Ensemble Studios: Former Ensemble Studios lead engineers join Forgotten Empires team!

[Reactie gewijzigd door Jelv op 13 juni 2017 15:49]

Hoezo is dit uit melken? Alles wat ms doet krijgt de wind tegen van mensen...

Terwijl dit is gewoon een classic, ik heb hem gemist, want ik zat toen nog helemaal in de red alert rts.
Dus dit komt gewoon heel erg goed uit ik heb hem Dus gemist voor mijn komt dit goed uit, vind het leuk dat ik het nu kan spelen in 4k of 1080p resolutie.

Erg jammer dat EA dit niet doet met red alert 1-2 of se command and conqer reeks.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 13 juni 2017 10:46]

Een remaster van deel 2 is er al langer, zie de gerelateerde artikelen.
Xbox Live only? Bweik. :(
Voor Multiplayer en achievements.
Dus je kunt ook zonder.

Maar jah. AoE zonder multiplayer zou lam zijn.
Inderdaad, dus helaas ook Windows Store only. Ik speel AoE2 HD nog wel eens.
Bedankt voor de waarschuwing. 't is iets als drie spelers per cd-rom, verdomme! :P
Dit spel mag uiteindelijk eigenlijk niet meer dan 10 euro kosten, maar dat zal wel weer een veel te hoog bedrag worden. Hetzelfde als met AoE2: HD Edition; 20 euro voor een spel waar niets aan toegevoegd is, behalve betere graphics + support is natuurlijk belachelijk. De DLC voegt dan wel weer veel toe, maar daar betaal je dan ook weer voor natuurlijk.

Wel ingeschreven voor de beta, want AoE = life! :D
Ik krijg het niet voor elkaar om me in te schrijven voor de beta. In de laatste stap moet je je e-mailadres invullen, dan klik ik op 'sign up' en gebeurt er niets :/

Snap sowieso niet waarom je nog een keer je e-mailadres moet invullen als je daarvoor in moet loggen met je Windows Live ID
Ja heb hetzelfde, maar ik hoop stiekem dat hij hem als nog doorvoert. Hij zegt namelijk een tijdje "Processing.....". Anders binnenkort weer proberen :)
Werkt bij mij ook niet helaas... :(
Het is me met Internet Explorer wel gelukt, maar niet met Chrome. Fucking Microsoft Studios haha
AOE2 : HD is het alleen al waard omdat er een veel betere LAN/WAN ondersteuning in zit. Wat het gamen met vrienden weer leuk maakt, in plaats van via Hamachi te moeten rotzooien.. En dan 12 keer per game moeten reconnecten hopen dat je save file op minimaal 1 pc goed is opgeslagen.
Wel ingeschreven voor de beta, want AoE = life! :D
Waar kan je je inschrijven voor de bèta?
Staat aan het einde van het filmpje! www.ageofempires.com

Helaas werkt het op dit moment niet.
Eerlijk gezegd vond ik AoE nooit zo bijzonder. De verschilldende volken waren bijna hetzelfde, de tech-tree is ook nogal standaard.
Waar StarCraft brilliante innovaties had, en C&C gewoon de eerste goed speelbare RTS was (met tank-rush), heb ik bij AoE nooit het bijzondere gezien.

Toch schijnen er veel mensen helemaal gek op te zijn. Kan iemand uitleggen wat voor hem AoE zo speciaal maakt?
De installer waar een heleboel villagers een gebouw aan het opbouwen zijn.
Natuurlijk moet je het ook in de tijd zien, maar voor mij was AoE leuk door het historische aspect en dat het niet alleen om oorlog ging (met 1 resource zoals Tiberium of Spice) maar ook om economie (voedsel, hout) en tech tree. Echt "from scratch" een beschaving opbouwen, wat ik ook altijd heel leuk heb gevonden aan Civilization. Een totaal ander spel, maar wel met hetzelfde idee erin.

*Craft heeft mij vanwege het thema nooit echt kunnen boeien, hoe briljant die spellen ook in elkaar zitten.
Waarom Windows-only? Er is meer dan alleen Windows in de wereld. AoE1 en AoE2 zijn bijv. ook voor Mac uitgebracht. Met HD is het ook al niet cross-platform uitgebracht.
Omdat het van Microsoft is misschien? Zal later wel ook naar ander platformen komen mits het erg gewaardeerd wordt als het is uitgebracht.

Als het weer wordt zoals AoE II HD die heel erg veel bugs had in het begin, betwijfel ik dat het bij andere platformen zal worden uitgebracht.
AoE1 en AoE2 waren ook van Microsoft...
Daarom eerst op het platform (Microsoft) Windows/Xbox en later op andere platformen.
Waarom windows 10 only :X

Dit spel wordt niet gemaakt voor gamers; het wordt allicht bekostigd uit het potje waarmee weldenkende mensen naar het metroappsuele gelokt moeten worden :? ;(
20jaar oud! Je ziet maar dat kwalitatieve gameplay weinig met graphics temaken heeft. Het is gewoon top!

Tegenwoordig zitten gelijkaardige games vol goden, draken, mytische lichtorkesten. Desondanks hoop ik wel dat er ooit een age of empires X komt met al het goeds van weleer en iets hedendaagsere graphics zonder zich te verslikken in overweldigende effecten en razendsnelle of complexe gameplay.

Hetzelfde voor de battlefield series. BF1942 zat goed in elkaar desondanks de relatief trage gameplay. BF1 maakt er een ordinaire shooter van in een WOI kleedje. (Weliswaar met prachtige graphics)

Gelukkig zijn er nog (gratis) MODs zoals forgotten hope voor de liefhebbers maar de graphics blijven wel achter op hun tijd. Dat heeft weer als voordeel dat je 60fps haalt op oude hardware.

Wat AOE betreft vraag me wel af hoe je met een xbox controller evensnel uw troepen kan aansturen als met een muis/keybaord. Ik kan me nog levendig herinneren dat een snelle en accurate muis essentieel was om snel en efficient een economie op te bouwen, legers aan testuren en het volk te laten evolueren. Met mijn bolluis( muis met rode bol die je met uw duim moet besturen) ging het een heel stuk trager.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 13 juni 2017 02:12]

Het spel komt uit op Windows 10. Dus PC only.

Het enige "Xbox" eraan is dat je via je Xbox live account de multiplayer functies benadert.
Controller valt nog wel mee als ik een paar video's op YT van CnC bekijk: https://www.youtube.com/watch?v=7gPxTQIu1Eg :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee