Microsoft wekt 'oude strategieserie' tot leven

Microsoft zoekt een lead designer die een team op wil zetten dat een nieuwe versie van een bekende strategiegame wil maken. Het gaat om een nieuwe versie van een 'geliefde game'. Om welke serie het gaat, maakt Microsoft echter niet bekend.

Microsoft blijkt eind april de advertentie online gezet te hebben waarmee het zoekt naar een nieuwe lead designer. De uitgever laat weinig los over de game waar de lead designer aan moet gaan werken. Hij of zij moet in Seattle een team op gaan zetten dat gaat werken aan een strategiegame uit een bekende en volgens Microsoft zelfs geliefde strategieserie. Om welke serie het gaat maakt Microsoft niet bekend en ook op welke platformen de game verschijnt en wanneer het project afgerond moet zijn blijft onduidelijk.

Microsoft is vooral bekend van de Age of Empires-serie. Die werden gemaakt door Ensemble Studios, dat Microsoft in 2001 kocht, maar in 2009 alweer sloot. Daarmee leek Microsoft afstand te nemen van het strategie-genre. Daarna experimenteerde het bedrijf met nieuwe verdienmodellen. Zo bracht Microsoft het gratis speelbare Age of Empires Online uit, dat gemaakt werd door Robot Entertainment, een studio die werd opgericht door voormalig Ensemble-medewerkers.

Microsoft bracht vervolgens in 2013 Age of Empires II: HD Edition uit, een opgepoetste versie van de game uit 1999 die via Steam te downloaden is. Ook van Age of Mythology uit 2002 verschijnt binnenkort een opgepoetste versie via Steam. Verder hoopt Microsoft een mobiele versie van Age of Empires op de markt te brengen. Het Japanse Klab werkt aan het gratis speelbare Age of Empires: World Domination, dat verschijnt voor iOS, Android en Windows Phone. Aan strategische games bracht Microsoft de afgelopen jaren verder alleen Halo Wars uit, de laatste game die Ensemble afleverde.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

08-05-2014 • 11:11

108 Linkedin

Reacties (108)

108
107
67
5
0
11
Wijzig sortering
Hmm een oude strategiegame maar ze doen er mysterieus over dus het zal misschien niet het alom bekende Age of Empires zijn. Een nieuwe Black and White (Lionhead is sinds 2006 van MS) ?
Het zal wel niet maar men kan hopen, misschien is hen de langzaam opnieuw opkomende interesse voor godgame type strategie spellen opgevallen en komen ze via Lionhead met b&w3. Men kan dromen :)

@NoFearz Rise of Nations werd wel gepubliceerd door MS maar MS is geen eigenaar van de IP en de ontwikkelaar bestaat niet meer helaas. Als iemand de IP voor Rise of Nations nog heeft zal het waarschijnlijk Epic zijn. Zij waren de laatste eigenaar van Big Huge Games (later Epic Baltimore en Impossible Studios ten tijde van de sluiting)
Misschien onwaarschijnlijk, maar het zou een mooie verrassing zijn inderdaad. :)

Wat interessant kan zijn is dat B&W voornamelijk op gestures draaide: toetsenbordgebruik was minimaal en het spel was zelfs met een VR-handschoen te spelen. Met wat meer verfijning zou je hier vrij 'eenvoudig' Kinect-besturing aan toe kunnen voegen. Dat zou nog wel eens interessant kunnen worden, qua experiment.
Laat eerst die Kinect maar eens voor de PC komen.
Die is er voor het eind van het jaar. Lijkt me vroeg genoeg voor een game die blijkbaar nog ontwikkeld moet worden.
Dit zat een hele tijd geleden bij de Age of Empires Collectors Edition (als ik me niet vergis), of heb ik ergens gespot in een of ander magazine:
http://codeitdown.com/wp-content/uploads/2013/08/aoe3.jpg

er zijn dus wel degelijk altijd plannen geweest, afgaande op dit. Kijk er om eerlijk te zijn wel hard naar uit. Zolang ze niet dezelfde toer opgaan als andere franchises (CoD, BF, de hele Command&Conquer franchise) en een halfbakken product aanleveren omdat de deadline voor Black Friday moet gehaald worden, en dan de andere helft van het game nog eens verkopen via DLC terwijl het spel nog overloopt van bugs en inconsistencies
Ik moet zeggen dat me dat erg tof lijkt; een AoE IV tot en met de huidige tijd en daarna nog een V tot ver in de toekomst. Hmm idee staat me wel aan, maar dan idd ajb niet van die DLC crap erin, maar gewoon een goede offline speelbare game met 1 of 2 expansions.

Hoe dan ook kom maar op, als er weer een nieuwe strategie komt en hij failed, heb je grote kans dat de volgende wel weer beter wordt.
Ik hoop niet dat ze de tegenwoordige tijd of toekomstige tijd (alleen) in gaan. Als Rise of Nations, van steentijd tot toekomst spreekt me wel aan. Maar ik vind het algemeen leuker om met paardjes, boogschutters e.d. te spelen. En wat musketiers.
Age of Mythology is niet door veel mensen gespeeld, in vergelijking met Age of Empires; maar toch vond ik het de betere van het stel. Unit control was een stuk beter, gevechten veel gebalanceerder en toch zeker niet saai door het toevoegen van de god powers en dergelijke.

Dus stiekem hoop ik toch dat ze Age of Mythology nieuw leven inblazen en niet Age of Empires. Hoewel ik ook die laatste veel gespeeld heb; zie ik er toch minder in dan de eerst genoemde. Age of Empires: Rise of Rome was overigens voor mij de eerste kennismaking met het genre. Deel 2 heeft me zeer kunnen bekoren, maar deel 3 niet zo. Het voelde allemaal erg statisch aan en zeker na Age of Mythology kon ik AoE 3 gewoon niet waarderen.

Maarja, we zullen zien wat Microsoft voor ons in petto heeft en dat zal zeer waarschijnlijk nog wel even duren!

Op het moment van schrijven duurt het nog 8 uur voor Age of Mythology beschikbaar komt op Steam: http://store.steampowered.com/app/266840/
@ mensen die hierboven hopen op Age of Mythology: dat spel zal het niet zijn. Een maandje geleden is immers al kenbaar gemaakt dat daar een refresh voor aankomt; voor op Steam.
Age of Mythology: Extended Edition includes both the base game and the Titans expansion, as well as the campaign add-on Golden Gift. It's undergoing a visual overhaul that includes improved rendering of water and lighting, shadows, bump maps, and antialising. You can check out some of the polished-up visuals in our gallery below. This new AoM release comes with full Steam integration, including multiplayer, achievements, trading cards, cloud saves, and mod management via the Steam Workshop. Additionally, it also features Twitch integration, as well as HD support. It'll now run without a hitch on Windows 7 or greater. We deemed Age of a Mythology a game "fit for the gods" when we reviewed it upon its 2002 release. It's a spin-off of the Age of Empires series, featuring Norse, Greek, and Egyptian figures of myth and legend. Age of Mythology: Extended Edition becomes available for pre-purchase on Steam in early April. No word on its price yet, but we'll be sure to let you know when we find out.
Zie ook hier: IGN: Age of Mythology Extended Edition coming to Steam
AoM2 zou kunnen..
Die refresh komt inderdaad, alleen zou het alsnog Age of Mythology 2 kunnen zijn. Microsoft heeft de serie grotendeels in de ijskast gezet, op de refresh na dan. Ik acht de kans nihil dat er een vervolg komt, maar het zou kunnen.

Het bericht dat je linkt geeft niet expliciet aan dat Age of Mythology wordt uitgesloten in het opnieuw tot leven wekken van een oude RTS serie van Microsoft. Ik begrijp dan ook niet waarom je +3 krijgt, immers heb je geen correcte bron om je stelling aan te tonen.

[Reactie gewijzigd door GekkeHenk op 8 mei 2014 16:00]

Viel Rise of Nations ook onder Microsoft?
Anoniem: 351392
@Nfear8 mei 2014 11:17
Rise of nations was microsoft
Oh wat zou dat leuk zijn, een nieuwe Rise of Nations :D
Heb toch persoonlijk altijd meer van RoN dan AoE gehouden, misschien omdat je begint met steenslingers, en eindigt met stealthbombers.

Maar het wordt hoogstwaarschijnlijk een nieuwe AoE, ook leuk, AoE 3 doen we altijd nog wel 1 keer op de lan-parties.
Ik speel nog steeds regelmatig RoN. Hier in huis staat het op elke pc, en ik speel dan ook vaak met m'n zusjes en vriendin =)
Ik hoop dat ze het territory systeem uit Rise of Nations over nemen. Dat maakte het geheel een stuk meer leger tegen leger, in plaats van een irritante horseman die achterom je boeren dood.
Ik hoop sterk dat het deze wordt, vond Rise of Nations stukken leuker dan Age of Empires en helemaal plat gespeeld.
Ik hoop echt op een nieuwe age of empires.
Heb die games kapot gespeeld.
Dan niet in de stijl van Age of Empires 3, even gespeeld maar is toch heel anders.
Age of Empires 1 en 2 waren echt goed. Age of Myhology 2 mag ook van mij, want Age of Myhology was zo niet nog beter dan AoE1/2.
En ook Rise of Nations heb ik kapot gespeeld. Het vervolg Rise of Legends daarentegen...

Ik hunker wel een beetje naar die tijd. Als je ook kijkt naar die tijd: Sim City, C&C Generals, Age of Mythology, Rise of Nations kregen toen allemaal één expansion pack. Daar zat toen ook nog echt content in en was een goede toevoeging.
C&C Generals kreeg zelfs per factie 3 nieuwe subfacties die aanvoelden als eigen volledige facties, waardoor je na het installeren van de Zero Hour expansion niet 3 maar opeens 12 facties had.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 8 mei 2014 11:35]

Dan niet in de stijl van Age of Empires 3, even gespeeld maar is toch heel anders.
Het is juist dit geneuzel dat heeft gezorgd dat er geen vervolg is (sorry voor het taalgebruik). Zelfde met C&C Generals dat de grond in is geboord.

Age of Empire 3 is en was een prima rts. De game was zijn tijd ver vooruit, zowel grafisch als gameplay. Ragdoll (Havok), SLI, enz. Vreemd genoeg mistaan de graphics nog steeds niet anno 2014 (en dat is eigenlijk wel triest). De gameplay gebaseerd op experience was toen even wennen, maar nu kennen we niet anders... Buiten nostalgie zou ik echt niet weten waarom Age of Empire 2 een betere game zou zijn.

Heerlijk toch die Nederlanders die een bank bouwen? "Commando? " "Handelaar!". De teamplay kaarten vanuit de verschillende homecities waren ook leuk voor in de multiplayer (hele team goedkopere markten, hele team betere mortars, hele team betere infantry, enz).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 mei 2014 12:29]

De extra gebouwen en volken zijn inderdaad leuk in AoE III. Maar ik vond het importeren van units en de aanwezig van zeer veel verschillende kanonnen niet erbij passen. Het was nét wat te ver in de tijd.
Dat vond ik nou juist vernieuwend. Je kon gaan voor een paar units, maar ook voor 600 goud, beter units, team upgrades, resource improvements, enz. Voegde strategische diepte toe en is een leuke verwijzing naar het "homefront".

Diverse canons zaten er in voor de balans. Je had het anti infantry canon, maar ook het anti canon-canon en de mortar (anti defence spam).

Verder zat er ook een hoop micro in de game. Denk aan archers met een hogere fire rate. Als je 20 archers tegen 20 musketiers liet vechten en je liet ze na elk schot even lopen dan bleven er +- 15 archers over. Terwijl de units ongeveer even sterk zijn. Die musketiers moesten namenlijk "aanleggen" met hun guns.

De factions waren ook zeer divers. Nederland bouwde villagers met goud in plaats van food en hadden banken. Portugal een Spyglass, Engeland huizen die villagers spawnde, Rusland kon meerdere villagers tegelijk trainen, Ottomanen hadden gratis villagers, China een hogere unitlimit, enz.
http://ageofempires.wikia...ions_(Age_of_Empires_III)

Is het anders dan starten in de steentijd? Dat wel... Maar grafisch/gameplay/geluid was het een vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 mei 2014 13:05]

Er is weinig geneuzel aan. De game vind ik echt minder dan Age of Empires 2. Ik ga toch niet liegen dat ik AoE3 niet zo goed vind omdat ik meer nostalgie voel voor Aoe 2?

C&C Generals en dan vooral ook met de Zero Hour expansion is voor mij de beste C&C.

Maar hoezo is C&C Generals de grond in geboord. Ik weet dat veel mensen het geen 'echte' C&C vinden en velen Red Alert 2 preferen, maar als je naar de scores kijkt past Generals gewoon in het rijtje met Red Alert 2 (http://www.metacritic.com...onquer/results?sort=score)
Het jammere aan Generals was de engine. Die draait met veel units niet soepel al heb je een i7 hexacore en 3 Titans. Er zijn vanuit de community wel fixes die de lag sterk verminderen: http://www.moddb.com/mods...ero-lag-mod-for-zero-hour
AOE III was ok, maar die mappen waren zo vreemd
jaguuurrr, verrrrzamelaarrr, haha ik spam die altijd even 10x in het begin van de partij :9 Moet wel zeggen dat ik eigenlijk alleen lekker met de nederlanders kan spelen, de rest zijn gewoon beperkend en passen niet bij mij qua speelstijl.
Of dat de reden is lijkt mij sterk. Kijk naar de CIV reeks, ook daar is de kritiek niet te harden.
Toch zijn ze ook daar al bij deel 5.

AOE2 bevalt mij ook het best, in 3 begin je vaak al met een basiskamp dacht ik en juist dat boeide mij totaal niet. Gewoon de open maps, met startende workers, dat is nou juist zo lekker.

Maar het kan nog erger; neem Pharoah/Cleopatra, Ceasar of Rollercoaster Tycoon. De eerste titels werden minder, omdat in 3D je totaal geen leuk overzicht had over je stad. Het voeld gewoon niet lekker. RCT3 is minder ontvangen, ook al door de mindere weergave en ook nog een slechtere interface. Ontwikkelaars! Een goede interface verneuk je niet, die hou je in ere. Als je publiek het spel goed ontvangt, ga je juist daar NIET de boel overhoop gooien. Dat is vragen om problemen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 8 mei 2014 15:12]

Deel 2 was voor mij echt wel de beste van die hele reeks.
Heb ze allemaal gespeeld, deel 2 voelde iets meer hardcore aan, maar deel 3 speel ik nog steeds. Ik speel bijna dagelijks nog een skirmish potje in AoE3...
Ik hoop ook wel weer op een nieuwe AoE, ik hoop echt dat ze snappen dat ze de basis gameplay erg verfijnd moeten maken en daarnaast genoeg mogelijkheden moet bieden. Misschien iets als zeppelins zelfs?
Het is naast generals de game die we het meeste spelen, altijd als nederlander :*)
blijft geweldig om te spelen als wat rustigere afwisseling op uitputtende games als unreal tournament of battlefield.
Nieuwe age of empires is iets wat ontzettend goed of ontzettend kut gaat zijn, beetje als C&C 4 had, het moest en zou anders etc, maar daarmee was de hele gameplay waar iedereen het uberhaupt voor speelde en bekend mee was weg en was de game een van de grootste flops van de eeuw. Ik hoop echt dat ze dit niet aoe aan gaan doen... :X
Goed nieuws, maar ik hoop zo erg dat Microsoft het gezonde verstand gebruikt en er geen "free-to-play" game van maakt.
Ik hoop echt op een nieuwe age of empires.
Te spelen in 8k resolutie.. :+
Ik ook, maar via Steam, dan blijft ie goed !
Age of empires! Nostalgie ;)
Zou mooi zijn als ze dat nieuw leven in zouden blazen...
Wololo!!!, dat is pas nostalgie ;)

Kom maar op met een nieuw deel, speel de laatste paar maanden de HD editie en een modernere variant (meer kunnen zoomen ed) zou geen kwaad kunnen. Als ze het maar niet zo verpesten als bijv. red alert
en nu maar hopen dat ze niet het verkeerde kunstje afkijken zoals bij het tot leven brengen van de klassieker Rollercoaster Tycoon gebeurde; een game gericht op tablets, maar naast dat het spel zelf al 4,49 euro kost, zitten er ook nog stapels met in-app aankopen in...
"Wololo!!!, dat is pas nostalgie ;)"

Typische multiplayer chat:
30
30
30
30
8
8
14
14
19
14
14
14
17
18
18
18
14
13
14
14
14
14
..
Lol @ Wololo (van allen)

Zou goed een ringtone kunnen zijn.
30 en 8...

Brings back memories :P
Kun je het misschien uitleggen? Ik begrijp het echt niet.
Tijdens game of empires kon je op de chat audio taunts laten afspelen die iedereen hoorde, dit is een lijst met codes en geluiden http://www.soundboard.com/sb/Age_2
Wololo... aiooioio... Super ;)
Dat was inderdaad een van de eerste spellen die ik op mijn eerste eigen PC ging spelen. Heb het helemaal grijs gespeeld en zou het geweldig vinden als er een (goede) opvolger zou komen.
Een nieuwe Age of Mythology... ik hoop het! Voor mij de absolute favoriet in de serie.
Zou leuk zijn, maar het zijn andere tijden voor Microsoft. Een Age of Mythology Windows Mobile game of Kinect-gebaseerde XBox game zijn waarschijnlijker dan een echte Age of Empires game.
AoE heb ik altijd met heel veel plezier gespeeld. Ik hoop dan ook dat dit daadwerkelijk een nieuwe AoE tot gevolg mag hebben. We zullen echter nog even moeten wachten als men nu pas naar een lead designer aan het zoeken is. Dan heeft met waarschijnlijk nog niet eens iets van concept art en speelt letterlijk alleen het idee van een revival rond binnen de muren van microsoft.
Maar er is hoop! :)
"Microsoft wekt 'oude strategieserie' tot leven"

Wooo! Nieuwe versie van Minesweeper!!!!
The New Adventures Of Clippy and Microsoft Bob
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee