Age of Empires II HD krijgt Rise of the Rajas-uitbreiding

Microsoft Studios brengt volgende week een nieuwe uitbreiding voor Age of Empires II HD uit. Rise of the Rajas speelt zich af in Zuidoost-Azië en bevat vier nieuwe volkeren, met ieder een eigen campagne in het spel.

De campagnes gaan over de Birmezen, de Khmer, de Maleisiërs en de Vietnamezen. Er worden ook een aantal nieuwe units toegevoegd, waaronder een olifant die ingezet kan worden voor oorlogsvoering. De vier nieuwe campagnes zijn volledig voorzien van ingesproken stemmen, zeggen de makers. Samen met de dlc verschijnt er een update voor de game die balansaanpassingen doorvoert en moet zorgen dat de game beter draait.

Rise of the Rajas is de derde uitbreiding voor Age of Empires II HD, dat in 2013 verscheen. De game is een remake van strategieklassieker Age of Empires II uit het jaar 1999. Voor die game verscheen een jaar na de release ook een uitbreiding, maar die is nooit grafisch opgepoetst.

De nieuwe dlc is te koop vanaf 19 december. Wat de dlc kost staat nog niet vermeld op de Steam-pagina, maar de eerdere twee uitbreidingen kosten ongeveer tien euro per stuk en de prijs van Rise of the Rajas is waarschijnlijk vergelijkbaar. Ook komt er een bundel bestaande uit de game en de drie dlc's, die kost 31,17 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-12-2016 • 09:56

89 Linkedin

Reacties (89)

89
88
64
5
1
15
Wijzig sortering
Gaaf dat AoE2HD op de frontpage staat! Met een aantal Tweakers spelen we wekelijks nog multiplayer potjes. Wie een keer wilt mee doen kan terecht op ons GoT-topic of meld je aan op de Tweakers AoE Discord. Invite via https://discord.gg/55bmVyG.

Er is ook zojuist een patch uitgekomen (4.8b) waarmee veel bugs zijn opgelost. Daarnaast komt er met de dlc een nieuwe balans wat het sowieso een erg goed moment maakt om je skills weer wat bij te slijpen. Genoeg reden om het spel weer eens te spelen :)

Ook leuk: Escape Gaming organiseert met Microsoft een toernooi met de beste aoe2 spelers a.s. 17 en 18 december op https://www.twitch.tv/escapeaoe. Dat is ook voor het eerst sinds de release dat Microsoft weer geld stopt in de aoe2 e-sport 8-)

[Reactie gewijzigd door Jelv op 14 december 2016 11:48]

Ook scenario's als CBA, Pathblood etc.? Dat heb ik ontzettend veel gespeeld.
Zeker, die kan je vinden in de workshop en dan al custom scenario/map spelen in de multiplayer. Begreep wel dat de nieuwe gamepatch sommige workshop items incompatible maakt.
Age of Empires is echt een super game!

Maar, er is zo gigantisch veel input/fps lagg. Zelfs met een last gen i7&gtx. Hierdoor zijn alleen de britons met mass longbowman speelbaar.

Heb jij hier ook last van?
Nee geen last van. Op het GoT-topic staan wat tips heb je daar al naar gekeken?

Oorspronkelijk is het spel gemaakt voor max 200 units per speler. In HD is dat nu 500. Flink wat meer berekeningen die de Genie Engine uit 1997 (!!) moet afhandelen. In multiplayer kan dat wat problemen geven, maar in singleplayer gaat het bij mij soepel.
Voor de geintreseerden of voor de mensen die vast wat eerder een sneakpeak willen, op 17 en 18 december wordt er door EscapeAoE een tournament georganiseerd met een 3000 dollar prizepool waarin 8 'grote' AoE spelers het tegen elkaar op gaan nemen in de custom map Battle for Angkor.

Dit evenement zal via twitch worden uitgezonden op http://twitch.tv/escapeaoe op 17 en 18 december tussen 15 en 23 uur GMT.

Link naar announcement: https://youtu.be/MkLhMbAqyAY
(video bevat ook wat ingame footage)

Edit: Ripperino, zie net dat dit al gepost was, geen idee hoe ik er overheen gelezen heb.

[Reactie gewijzigd door oko2708 op 15 december 2016 00:05]

War Elephants zitten er toch al in, dat is niks nieuws?

Verder blijf ik het een geweldig spel vinden. Heb het origigineel en uitbreidingen en mods ervoor. Dan vind ik €31,17 nog een hoop geld voor een opgepoetste versie, ja ik weet dat er meer veranderd is dan alleen de graphics maar toch...
Volgens de Steam-pagina komen er 'Battle Elephants', dat staat onder 'new units'. Wellicht een nieuw type olifant?

Battle Elephant: Created at the stable and available to each of the new civilizations, the Battle Elephant is a slow and powerful cavalry unit that is devastating in melee combat. Each new civilization has its own unique bonuses to set their Elephant regiments apart.
Op de screenshots zie je olifanten met scorpion en skirmisher. Dus twee zullen anti-infanterie en anti-cavelerie zijn. De derde heb ik nog niet goed gezien.
The Khmer unique unit is the Ballista Elephant
dacht gaat blijkbaar om nog een ander type olifant, dus ik vermoed 2 nieuwe olifanten
De oude olifanten kwamen uit de castle weg.. deze is dus inderdaad nieuw .. :)
Plus de bonus voor olifanten maakt sommige volkeren nog beter :)
Een hoop geld voor wie alles wilt kopen nu direct. Vaak genoeg is het basisspel te krijgen voor 3 euro. En drie weken geleden was het nog 5 euro.
Het hele pakket met HD + The Forgotten + African Kingdoms is gewoon voor ruim €11 te koop op G2A als Steam giftcard.
Iedereen is uiteraard vrij om te doen en laten met z'n geld wat ie wil maar ik wil er gewoon even op wijzen dat G2A een redelijk kwalijke reputatie heeft ivm creditcard fraude, dit is meestal niet een probleem voor gamers, die een goedkope key overnemen door te betalen op G2A, maar wel een probleem voor devs die een key gekocht zien worden met een creditcard en daarna het geld van die key weer zien verdwijnen + interest omdat de creditcard in kwestie geflagged staat als gestolen.

just my 2 (legit earned) cents :)
Hoe zit dit met Kinquin?
Ik denk dat we, wat ik heb gezegd over G2A, kunnen doortrekken naar Kinguin. Over G2A heb ik al wel wat slecht gelezen van devs en Kinguin blijft op dat vlak toch redelijk buiten schot tot nu toe, but in the end verwacht ik niet dat de ene legit goedkope keys kan aanbieden terwijl de ander dit niet kan. Beiden hanteren dan nog hetzelfde systeem (user markets) dus de verschillen zijn miniem.

Eerlijk gezegd, voor ik werk had pirateerde ik veel, vanaf mijn eerste maandloon kocht ik games, na een tijdje richtte ik me op de steam salen en plots ontdekte ik Kinguin en G2A, ik heb die een tijdje gebruikt om dingen te kopen buiten de sales periodes maar toen las ik het statement van Tinybuild over G2A (google it) en heb ik me bedacht. In the end hebben die sites me toch maar een enorme backlog gegeven omdat ik kocht wat ik wou wanneer ik wou en ik na een tijd zoveel games had dat ik ze niet meer uitgespeeld kreeg :p gebrek aan discipline heet dat. Nu teruggevallen op steam sales.
Ik heb ooit 2 keys voor Elder Scrolls Online gekocht via kinguin en deze werden een maand later door Bethesda/Zenimax geblokkeerd omdat de keys gekocht waren met een gefraudeerde creditcard.

Wel heel netjes daarna mijn geld terug gekregen, of dat van de verkoper zelf was of via kinguin heb ik echter nooit duidelijk begrepen.
Wel vreemd, als ik dat zou doen (betaling terugtrekken) krijg ik meteen problemen met het bedrijf of bank. Hoe doen ze dit precies?
De creditcards zijn gestolen en het bedrag gaat dus van een rekening die in verkeerde handen is. De bank heeft niet veel keuze.
G2A is echter redelijk controversieel ivm hoe legitiem dit is. Het is al bewezen dat er regelmatig keys te koop zijn die aangekocht zijn met gestolen credit card data etc. Als eindgebruiker heeft dat meestal geen gevolgen, maar steam/de maker van het spel zullen het geld niet krijgen
War Elephants zitten er inderdaad al in.

En natuurlijk is de prijs aan de hoge kant, dit is duidelijk een low risk/investment voor Microsoft Studios met een mooie return of investment.

De game is al verschillende keren voor -75% of zelfs -80% op Steam geweest, dan sla ik altijd toe. Een win-win situatie, zij maken winst op een 15 jaar oude game, mij kost een DLC minder dan een halve liter bier.
Klopt, die zitten er nu al in. Maar er komt bij:
Unique unit van de Khmer: The Khmer unique unit is the Ballista Elephant, a mounted scorpion that can be upgraded to fire two bolts simultaneously.

Verder komen er dus nieuwe Battle Elephants vanuit de Stable bij de nieuwe Civs. Ik vraag me wel af of de Persians hier ook op aangepast worden zodat hun Unique unit niet ondersneeuwt
Ik weet niet, maar vroeger kochten we veel simpelere spelletjes voor 100 euro.
Komt dat door de "gratis" mobiele spelletjes dat iedereen alles opeens al gauw te duur vind.
Weet je hoe extreem uitgebreid dit spel is?
Ik denk eerder dat hij het duur vind, omdat hij laat blijken dat hij de game al een keer gekocht heeft met de uitbreiding erbij, maar dat kan ik verkeerd hebben uiteraard.

Dat gezegd hebbende... Ik vind €31 zelf ook best prijzig voor dit pakket, zelfs al heb ik geweldige herinneringen aan deze game + uitbreiding(en). Echter is, zoals eerder aangekaart, dit waarschijnlijk binnenkort weer in een steam sale voor 50% minder te krijgen en dan wordt het interessant.

Neemt trouwens niet weg dat ik de HD remake en de nieuwe uitbreidingen gewoon gekocht heb hoor.. :+ en ook deze uitbreiding ga ik weer kopen.

Weet nog zó goed, dat ik 'vroegâh' met mijn ouders samen naar de stad ging om de Collector's Edition van AOE2 te kopen bij de Free Record Shop. 125 keiharde Nederlandsche florijnen jonguh, maar oooohhhhh wat een ontelbare uren spel plezier.
Je verwart denk ik euro's met guldens. Ik kan me herinneren dat games als Rollercoater Tycoon en AoE2 100 gulden kostten en met de euro rond de €45.
Aoe2 was 124 gulden, weet ik nog, mocht het niet namelijk van mijn ouders toen we bij Bart Smit waren, vonden ze te veel geld voor een spel.
Ik hoop dan ook dat ze eens de optie gaan inbouwen om de resolutie aan te passen. Je moet aoe voor de grap eens proberen te spelen op een 4k scherm. Vrijwel onmogelijk. Zorgt er dus helaas voor dat deze game redelijk onspeelbaar is op m'n xps13.
Gelukkig schaalt 4k goed native naar 1080p toch ? Dus wel jammer, maar niet onoverkomelijk lijkt me.
Behalve dat je op een 28" scherm pixel kan tellen. En je moet je bureaublad resolutie op 1080p zetten.
Het is geen Age of Empires 4K edition.... Er zijn helemaal geen spites beschikbaar die geschikt zijn voor deze resolutie. En de originele 3D modellen zijn niet allemaal bewaard gebleven. Dit zou een complete nieuwe heruitgave vergen.

Pixel tellen... ik begin oud te worden denk ik maar 1920x1080 waren een tijdje geleden nog een akelig hoge hoeveelheid pixels. Hoeveel spellen draaien er echt op 4K?
Er zijn niet veel spellen die true 4k zijn (maar goed ook want dat kan nog geen enkele videokaart aan). Er zijn echter wel spellen welke 4k resolutie (3840*2160) ondersteunen en dan op wel op 4k renderen waardoor ze niet onscherp worden. Echter Age of Empires ondersteund het gewoon niet en wordt daardoor op fhd en op een 28" scherm gewoon pixelated en dus onscherp.
https://steamcommunity.co...filedetails/?id=551837588

Als ik dat lees en de plaatjes bekijk is het goed te doen om AoE2HD te spelen op een 4k scherm op 1080p
Heb dat inderdaad een tijdje gebruikt maar het bugged best vaak soms moest ik drie tot vier keer AOE herstarten om het werkend te krijgen.
Of voordat je het spel opstart handmatig in windows de resolutie verlagen.
Maargoed, of het daar beter op wordt weet ik ook niet.

Anyway, tof!
Werkt niet. Het enige dat werkt is de opschaling in windows vergroten. AoE2 schaalt mee omhoog... Heel weird.
Ik zou eens kijken naar de compatibiliteitsinstellingen van je aoe2.exe. Als het goed is staat daar het een en ander bij over scaling. Weet niet of je het daarmee kan fixen, maar is het proberen waard.
Ik speelde het laatst anders op mijn 34" 21:9 scherm met 3440x1440 resolutie en dat werkte prima.... Als ik die resolutie goed heb.
Ik speel AOC op 4k (originele versie met Voobly userpatch, geen HD), en ik kan de resolutie aanpassen. Ik weet wel niet of dit ook gaat op steam, maar door de juiste Voobly instellingen toe te passen, kan je wel degelijk je resolutie aanpassen op Voobly.

Het is wel niet echt nodig, vermits ik Windows moet scalen (anders is alles te klein op 28 duims scherm), en op die manier speel ik het spel bijna altijd op resolutie 2560x1440.

Toch kan ik ook aoc op 4k spelen, maar dan zie je bijna de hele map op je scherm, is wel leuk, maar niet speelbaar. Met de juiste instellingen kan je echt kiezen tussen enorm veel resoluties...

Indien je ook op Voobly zit, mag je me gerust een privé bericht sturen, kan ik je mogelijk wel mee helpen...
Fantastisch om te zien dat een game, oorspronkelijk uit 1999, nog steeds zoveel updates en uitbreidingen ontvangt! Doet me denken aan Doom ;)
Ook prettig dat AoE II via Steam loopt, en compatible is met moderne OS'en. Het is nog altijd een erg populaire game!
De Steam versie is dat absoluut niet. Verreweg de meeste spelers zijn te vinden op Voobly, die gebruik maakt van de userpatch waarop Age2HD is gebaseerd.

De Steam versie heeft simpelweg te veel problemen om online soepel te kunnen spelen. Veel disconnects, geen mogelijkheid om online games voort te zetten op een later tijdstip om de twee belangrijkste op te noemen. Daarnaast is de playerbase van Voobly van een veel hoger niveau.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 14 december 2016 10:14]

Je kan wel AoE2HD van Steam patchen naar de originele versie die ze op Voobly gebruiken.
Klopt,maar vervolgens kan je op Steam zelf niet online spelen. En dat is nou net het enige wat de HD versie echt beter doet; het is makkelijker om online in een match te komen. (Maar om daar te blijven is een ander verhaal)
Jawel hoor :) Je kan beide versies tegelijk runnen. http://www.aoccs.net/aochd/
Werkt de gepatchte versie vervolgens zowel in Voobly als in Steam online? Ik meen mij te herinneren dat dat niet het geval was.
Jeps. Je moet die pagina maar eens lezen. Die compatibility patch gebruikt zelfs de userpatch. Je krijgt een extra executable die dezelfde game-resources gebruikt maar dus met Voobly te gebruiken is.
Met de steam versie kun je als iemand disconnect gewoon de game saven en later doorspelen.

Ik heb met de steam versie wel heel af en toe problemen. Maar dat komt vooral door een iemand waar ik mee speel. Daar doet het hele spel raar en traag.
Met de steam versie kun je als iemand disconnect gewoon de game saven en later doorspelen.
Dat is schijnbaar letterlijk een maand terug pas gefixed, vanaf de launch af aan heeft dat namelijk niet gewerkt.

https://steamcommunity.co...detail/736730527327840707
Multiplayer restore lag eruit sinds lancering van de dlc in november 2015. Je hebt helemaal gelijk D4NG3R. Steam is nog niet zo stabiel als de userpatch, maar het heeft wel makkelijke multiplayer opties en leuke dlc. Dat is het wat mij betreft wel waard.
De restore heeft aanzienlijk langer voor problemen gezorgd of simpelweg niet gewerkt:
http://steamcommunity.com...ons/0/828935361241232151/
http://steamcommunity.com...ons/2/864970668157758280/

Heck, een van de devs heeft zelfs als antwoord gegeven dat je met een omweg het misschien aan de praat krijgt:
https://steamcommunity.co...ons/2/864977479811511753/
online games kunnen nu opgeslagen worden in de nieuwste patch en later teruggespeeld
Ik speel vaak AoE HD met 4 tot 6 vrienden over Steam, voor enkele uuuuren en heb nog geen problemen mogen ondervinden.
Hier anders al zeer vaak de HD-versie via steam tegen een vriend gekast, zonder enige problemen
Niet toevallig zelf last van observer bias? ;)
Anoniem: 426269
14 december 2016 11:39
Okee, even een vraag: AoE II en AoE III heb ik platgespeeld. Deel III installeer ik om de per jaar nog wel eens (vorige maand nog) om het dan weer effe uit te spelen.

Nou dacht ik dat er eerst een nieuwe versie was van AoE en dat was die versie in de Windows Store: Age of Empires®: Castle Siege. Die heb ik toen geprobeerd maar er gelijk weer vanaf gegooid. Wat een gruwel was dat zeg. Overal op wachten, heel weinig mogelijkheden en overal willen ze dat je betaalt anders moet je nog langer wachten. Na een half uurtje van ellende maar weer eraf gegooid.

Maar deze versie, AoE II HD, is dus wel net zo uitgebreid en leuk en goed speelbaar als AoE III?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 14 december 2016 12:26]

AoE2HD is AoE2 aangepast voor Steam + nieuwe uitbreidingen. 3,7 miljoen keer verkocht en een Overwhelmingly Positive (5,080 reviews) op Steam.
Als je op hoog niveau multiplayer wilt spelen kan je ook op Voobly terecht. Die hebben eigen multiplayer client en community. Dan kan je AoE2HD kopen en met deze patch kan je daar dan ook spelen: http://www.aoccs.net/aochd/
Anoniem: 426269
@Jelv14 december 2016 12:08
Aha okee. Ja, ik heb net een filmpje ervan bekeken op Steam en het is gelukkig gewoon dat oude spel en niet dat nieuwe Castle Siege prul uit de app store. Nou, dan ook maar eens proberen, al gaat me dat waarschijnlijk weer veel kostbare tijd kosten. :) En maar wachten op een HD versie van AoE III dan in de toekomst, met ook weer extra uitbreidingen. :)
aoe 3 is al hd en ziet er op er nog steeds zeer mooi uit naar mijn mening, maar een paar nieuwe uitbreidingen zijn altijd welkom :9
Anoniem: 426269
@Eli9814 december 2016 13:16
Ha, ja daar zeg je wat. Want AoE 3 had ik pas nog gespeeld en bij het zien van dat filmpje van AoE 2 HD had ik toch het gevoel dat dat er nog steeds iets minder mooi uitzag dan deel 3. Wel scherp, maar toch anders. :) Maar nieuwe uitbreidingen zijn altijd welkom ja. :)
Het is AOE 2 maar dan een HD remake en is compatibel met nieuwere besturing systemen. Ook zit er een online matchmaker in enzo.
Hah, net de hele collectie (AoE2/AoE3/AoM) gekocht met 75% korting, mis ik deze :(. Nou ja eerst maar eens kijken of het nog net zo speelt als vroeger :p
De DLC's zijn heel vaak in korting, Forgotten is al gepasseerd voor minder dan 2 euro. Wacht een jaar en alles komt goed
Of gewoon op een website als G2A.com een giftcard kopen. Die mensen monitoren jarenlang de aanbieding van Steam in elk land. Profiteer jij dan voor 90% mee mee op elk willkeurig aankoop moment.
Meestal is er rond kerst nog een sale. Zal die met ongeveer 20% korting zijn. Althans dat was vorig jaar met de vorige dlc zo.

Edit: als je spel en DLC al hebt kan je met deze bundel de nieuwe DLC met 20% korting al pre-orderen: De DLC is trouwens al met 20% korting nu als het spel en de eerdere DLC al hebt. Via deze bundel http://store.steampowered...nr=1_7_7_topsellers_150_2

[Reactie gewijzigd door Jelv op 15 december 2016 15:04]

Age of Empires 2 heb ik vroeger helemaal grijs gepeeld, en onlangs met een aantal vrienden de HD versie gekocht op steam. Nu weer avonden kwijt aan dit super spel, deze uitbreiding komt er zeker weten bij. :P Helaas is de multiplayer soms alleen een beetje laggy
In het GoT-topic [PC] Age of Empires II HD heb ik nog wat tips staan voor als je last hebt van lag in de multiplayer. Hopelijk lost dat je problemen op.
Daar ga ik dan zeker even kijken ;)
Ik zou nog graag een keer met de Nederlanders of de Belgen willen spelen. Jammer dat daar nog geen expansionpack voor is.

Verder is het absoluut een gaaf spel. Ik speel het al sinds de vorige eeuw. Meestal in een lokaal netwerk met vrienden. Minimaal 3x per week, anders krijg ik afkickverschijnselen. Het is ook zo'n beetje het enige spel dat ik uberhaupt speel (veel te druk met coden).
Dat kan! Kijk even rond op ons GoT topic, daar vind je alle info: [PC] Age of Empires II HD
love this game! _/-\o_ en deze uitbreiding maakt het nog beter :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee