We hebben gekeken naar de voor- en nadelen van verschillende printers, maar een keus heb je nog niet gemaakt. Daarom kijken we naar een paar populaire printers en hun voor- en nadelen. Let wel, dit is niet echt een koopadvies, maar een generalisatie op basis van eigen ervaringen. Aangezien we niet heel veel printers reviewen bij Tweakers kunnen we dit op een beperkt aantal printers stoelen.
Om het persoonlijk te maken: ik heb heel lang met een Ender-3 geprint, en die printer na korte tijd flink gemodificeerd. Out-of-the-box is het een prima printer, en dat geldt zeker voor de V2 van deze printer, die eerder dit jaar uitkwam. Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van deze printer is de lage instapprijs, gecombineerd met de grote community van eigenaren die de printer upgraden, modificeren en uitbreiden. Voor pakweg 150 tot 200 euro heb je een prima printer aan de Ender-3, en als je hem laat zoals hij wordt geleverd, zul je er plezier aan beleven. 3d-printen is echter een leuke hobby, en het wordt nog leuker als je af en toe wat knutselt aan je printer. Dat leert je beter begrijpen hoe alles werkt, wat je weer helpt om eventuele verbeteringen door te voeren. Mijn Ender-3 is dan ook behoorlijk gemodificeerd tijdens zijn leven, met onder meer een nieuw moederbord met Trinamic-drivers die stiller zijn, een touchscreen voor bediening, een direct-drive-extruder, lineaire rails voor strakkere bewegingen, automatische bedlevelling en diverse kleine mods als verlichting. Zo maak je van een goedkope instapprinter niet alleen een betere, maar ook een veel duurdere printer. Maar bedenk: een hobby mag geld kosten en bovendien is het leerzaam en leuk om te doen.
Ender-3
Is het zelf knutselen aan printers niet zo aantrekkelijk voor je, dan kun je een printer als de Ender-3 natuurlijk laten zoals hij geleverd wordt. De community eromheen is echter vooral gericht op het modificeren van de printers en het verbeteren van de printkwaliteit. Je krijgt in de regel prima printjes van een Ender-3 en zeker voor het geringe budget zijn er weinig aantrekkelijkere opties.
Heb je wat meer te spenderen, dan kun je aan een iets makkelijkere of iets grotere printer denken. De Ender-3 en soortgelijke printers in die prijsklasse hebben een printbed van 22 bij 22 centimeter. Je kunt printers kopen met een groter printbed, maar bedenk wel dat je daarmee een van de lastigste uitdagingen vergroot: het vlak en recht krijgen van dat printbed. Voor een goed gelukt printje, of vaak überhaupt een print, moet je bed mooi vlak en parallel aan de x- en y-as staan. Een groter bed kan, zeker met handmatige 'levelling' zoals dat heet, lastiger zijn.
Prusa Mini
Als alternatief kun je je budget aan gebruiksgemak spenderen, en veel makkelijker dan met Prusa wordt het niet. Voor een kleine 400 euro, fors meer dan de 150 tot 200 euro van de Ender-3 en co, koop je de Prusa Mini. Prusa staat bekend om zijn uitermate betrouwbare printers en misschien nog wel meer om zijn uitstekende service. Kom je ergens niet uit of heb je problemen met je printer, dan staat niet alleen een behulpzame community, maar ook een kundige helpdesk voor je klaar. Daarmee koop je met een Prusa Mini niet alleen een prima printer, maar ook peace of mind en support. Daar betaal je wel flink voor, want sec gezien doet de Mini niet heel veel meer dan printers die aanzienlijk minder kosten.
MK3S(+)
Datzelfde geldt voor het grote broertje van de Mini: de MK3S of sinds kort de plus-variant daarvan. Als je puur naar de printer kijkt lijkt hij nauwelijks de achthonderd euro waard die deze kit kost, en dan moet je hem ook nog in elkaar zetten. Voor een kleine duizend euro wordt dat bij Prusa in Tsjechië voor je gedaan en wordt de printer afgesteld. Dat kun je met een beetje handigheid best zelf en ook het afstellen is niet lastig. Mocht je ergens niet uitkomen, dan staan wederom de community van gebruikers en de helpdesk tot je beschikking. Persoonlijke noot: ik heb jaren met een Ender-3 en met zelfbouwprinters geprint en een Prusa klonk als dure onzin, maar na intensief coronagebruik en de wens meer met asa, petg en tpu te printen, besloot ik toch een MK3S te kopen. Afgezien van de aankondiging van de MK3S+, een paar weken na aanschaf, was dat een prima keus. De betrouwbaarheid en kwaliteit waarmee printjes worden afgeleverd zijn erg prettig, net als de betere ondersteuning voor andere filamenten dan pla.
Van de drie genoemde printers zijn in hun prijsklassen nog tientallen zo niet honderden andere printers te koop, maar de genoemde modellen zijn bijzonder populair en met reden: het zijn goede printers voor hun geld en het simpele feit dat ze door veel mede-tweakers worden gebruikt, betekent dat troubleshooting makkelijker is en er veel upgrades en modificaties gedeeld worden. Je kunt uiteraard ook voor een minder populair model in je prijsklasse kiezen, maar dan zul je meer zelf moeten uitzoeken als je problemen ondervindt of extra mogelijkheden zoekt.