Door Willem de Moor

Redacteur

How-to 3d-printen

Deel 1: printers en filamenten

26-12-2020 • 06:00

223

Singlepage-opmaak

Lcd-printers ('sla')

Lcd-printers worden vaak sla-printers genoemd, maar formeel werkt die laatste met een laserstraal die hars uithardt en de eerste met een lcd en uv-licht als lichtbron om het hars uit te harden. De term wordt vaak uitwisselbaar gebruikt, maar we houden voor de duidelijkheid hier de term lcd-printer aan.

Aan de ene kant levert een lcd-printer fantastisch mooie, gedetailleerde printjes op, maar er zijn ook mindere kanten. Ten eerste: de afmetingen. Je printjes zijn in de regel niet zo groot, want een lcd-printer werkt met een bad hars dat bovenop een beeldscherm staat. Op dat beeldscherm worden de structuren getoond die voor een laag in de print nodig zijn, waarbij uv-licht door het scherm en in de bak hars schijnt. Waar de hars door het licht wordt beschenen, polymeriseert het en hardt het uit, en zo wordt laagje voor laagje een object gebouwd. De resolutie, of de details, in de print zijn direct afhankelijk van de resolutie van dat schermpje dat eronder ligt, en veel meer dan een 4k-scherm is hier niet haalbaar of betaalbaar. Als dat 4k-scherm een diagonaal van 30 inch heeft, krijg je weliswaar grote prints, maar ook een superlage resolutie: de pakweg acht miljoen pixels worden immers uitgesmeerd over een groot oppervlak.

Formlabs sla-printer
De Form3 sla-printer van Formlabs

Met een kleiner scherm is de effectieve resolutie, of pixeldichtheid per vierkante millimeter, veel groter en kun je dus veel gedetailleerdere prints maken. Veel lcd-printers hebben dan ook een beperkt bouwvolume, met 4k-schermen met een beelddiagonaal van ongeveer zes inch voor een bouwplaatoppervlakte van 100 vierkante centimeter. Ter vergelijking: een fdm-printer heeft meestal een kleine 400 vierkante centimeter bouwoppervlakte. Daar staat tegenover dat de resolutie, en daarmee het detail, van zo'n lcd-printer op een beperkt bouwvolume enorm is. Dank hierbij in de orde van enkele tientallen microns. Daarmee zijn lcd-printers bijvoorbeeld bijzonder populair bij bouwers van miniaturen.

De supermooie kwaliteit bij zeer fijne, kleine objecten ten spijt, moet je wel goed overwegen of lcd-printing iets voor je is. Met alleen een printer en natuurlijk de hars ben je er namelijk nog niet. Je moet - althans: het is sterk aan te raden en ook weer afhankelijk van je printer en hars - na het printen je printjes nog nabewerken door het hars extra uit te laten harden. Overtollig hars moet je eerst wegspoelen met een bad van bijvoorbeeld ipa (niet het bier, maar de schoonmaakalcohol) en daarna in een uv-doos uitharden. Bovendien is hars nogal plakkerig en rommelig omdat het vloeibaar is, en als de dampen die er vanaf komen al niet slecht voor je gezondheid zijn, ruiken ze in ieder geval niet lekker.

Lees meer